Audi bez benzinaca i dizelaša već od 2026?

Većina automobilskih marki već odavno je počela sa elektrifikacijom i postupnim isključivanjem iz ponude motora sa unutarnjim sagorevanjem. Ipak, čini se da će Audi napraviti najbrži prelaz i ponuditi isključivo električne modele.

Izvor: B92, SEEbiz
Pošaljite komentar
  1. Ko proba jednom električni auto više se ne vraća dizelu pogotovo!
    (D.R, 19. jun 2021 10:28)

    Objasni ti to narodu u teksasu...
    (Kursula, 19. jun 2021 16:21)

    Grad Austin u Teksasu ima mnogo vlasnika električnih vozila, kao i punjača po gradu. Vlasnici i masovno instaliraju solarne panele na svoje krovove...
    (Miloš, 20. jun 2021 08:50)

    Nisi bas shvatio moj komentar. Ceo Tekas je bio okovan ledom i bez struje 17 dana, pojedini delovi mnogo duze.

    Sacica onih koji imaju alternativne izvore struje su mozda bili OK, ali sta sa onih 99%? Solarni panel na krovu kuce je sala zabava. Jos uvek su prilicno skupi, limitiran radni/zivotni vek, output zavisi od vremenskih uslova, i generalno proizvode malo struje, uglavnom dovoljno za bazicne potrebe.
    (Kursula, 25. jun 2021 19:32)

    # Link komentara

  2. 2026 znaci u Srbiji električni 2046. Ok je to, neću dočekati.
    (Kozarska peta, 19. jun 2021 10:45
    Шта ће ти то? Само јер је нешто ново?
    (Мрале, 22. jun 2021 09:55)

    # Link komentara

  3. Решење је два аутомобила,електрични за посао кућа и дизел за даља путовања.
    (нс бој, 22. jun 2021 08:45)

    # Link komentara

  4. @Ok ima smisla. Ali onda se postavlja pitanje ako neko zivi u stanu, u gradu gdje i radi i na odmor ide avionom, sto ce mu onda uopste automobil? Da bi se zamlacivao sa punjenjem baterija svako vece i trazio parking svaki dan po gradskim guzvama? (GajaG,

    E pa Gajo, konacno si sebi postavio pravo pitanje. I odgovor je tu: nije cilj da covecanstvo zameni milijardu ili koliko vec SUS automobila za isto toliko elektricnih, nego da se smanji broj automobila. Znate postoje ekološki problemi koje je teško rešiti ako svi imamo po tri kuce i 5 auta. Negde ce morati da padne ozbiljno stezanje kaiša, npr kod individualne mobilnosti
    (Pera Kojot, 21. jun 2021 08:34)

    # Link komentara

  5. za ove u zgradama-lepo kupis dizel generator, izneses ga na parking i napunis bateriju...prosto ko pasulj
    (Grunf, 20. jun 2021 16:06)

    Jednom bi ga napunio ispred moje zgrade pa bi išao po drugi generator.
    (cc, 20. jun 2021 23:56)

    # Link komentara

  6. Nije problem auto na struju, motori su stara tehnologija 100god! Ali problem jeste baterija, za sada je utopija izdržljivost, vreme punjenja, rizik od eksplozije(!) varijabilnost temperature okoline! Rešenje je jedino da baterije nisu vlasništvo vlasnika automobila, nego neke nove strujne kompanije, i da su sve standardizovanih dimenzija i snage i da se na "pumpi" kao pit-stop u f1 brzo menjaju prazne za pune! Ne vidim drugo rešenje za masovnu upotrebu el.vozila! Opet, ko voza po čukama i brdima ne želi da zna koliko mu baterija drži na žešćem minusu...
    Meni ovo liči na ekonomski rat sa Rusijom, koji će ovog puta alavi Ameri (i njihovi sateliti) skupo platiti i verovatno izgubiti čak i ako ga dobiju! Ja tu Pirovu pobedu zovem Kurova pobeda!
    U daljoj budućnosti EV jesu rešenje, ali do tada i norvežani koji su kupili EV zbog velikih subvencija i olakšica pri plaćanju taksi, putarina itd..se gorko kaju jer im takav auto nije rešenje ukoliko nemaju još jednog npr. dizela!!!
    (ns ja, 20. jun 2021 22:07)

    # Link komentara

  7. Samo bez panike. DJ Žeks leteći automobili su budućnost. Usput izbacio je 1296 hit pa ako ga neko nije čuo evo vrti se na Mtv-u već 18 put od jutros.
    (Vot iss yo nem, 20. jun 2021 20:45)

    # Link komentara

  8. za ove u zgradama-lepo kupis dizel generator, izneses ga na parking i napunis bateriju...prosto ko pasulj
    (Grunf, 20. jun 2021 16:06)

    # Link komentara

  9. Kad pomislim da nafte ima koliko hoćeš, dnevno milioni barela, a litijuma u nekoliko rudnika...jasno mi je da će baterija biti nedovoljno za stotine miliona vozila.. A onda će litijum biti skuplji od zlata... Pa vi vidite!
    A nešto mislim, ko je jači, zeleni, Mask... Ili Aramko, Standard oil, Texako, Šel, Total, Mobil...
    (Čiča Miloje, 20. jun 2021 15:50)

    # Link komentara

  10. @sync-covece ne znam za Svedsku ali ja ovde po Srbiji redovno vidjam Tesle sa norveskim tablicama. Pre neki dan magistralni put kod Backe Topole i vidim dolazi mi u susret (prepoznam ih po svetlima) i pogledam kad ono norveske tablice.
    To je generalno redovna pojava, gde ima Superchargera tu ima i "ludaka" koji Teslom idu dokle mogu :)
    Pa u Hrvatskoj su redovni na moru svojim Teslama.
    Ne razumem sto ne bi mogli? Imas punjac na svakih 250-300 km i to je to.
    (Za sync, 20. jun 2021 13:43)

    # Link komentara

  11. Taj dan će postati poznatiji kao Velika seoba Nijemaca u Rusiju.
    (Grande Arme, 20. jun 2021 12:52)

    # Link komentara

  12. Tako misliš zato što nisi probao. Da si probao to ubrzanje, ne bi mogao da skineš osmeh sa lica. A nešto što izaziva osmeh i čistu sreću ne bih nazvao "bez duše".
    (Miloš, 20. jun 2021 09:06)

    Otkud ti ideja da nisam? Probao sam Fisker Karma, Nissan Leaf, Renault Zoe... za koji dan ću i ID wagene. Hibride koje sam vozio ne umem ni da nabrojim. Teslu nisam, a i ne zanima me.

    I onda sednem u M4 (onaj što ga je vozač u pokušaju slupao) i svi električni momentalno idu u zaborav.

    Kod svih električnih se oseća masa. Džaba što je nisko, oseća se. Pogotovo u krivinama je problem, izbacuje auto van... Nije to za mene, hvala.
    (Petrolhead, 20. jun 2021 12:45)

    # Link komentara

  13. Ako im je toliko stalo do brige za planetu zemlju, a svi ljudi su ovde rođeni hteli ili ne, predlažem da zapadne zemlje, svim stanovnicima planete koji nisu u mogućnosti, kupuju električne automobile, jer imaju ekonomskog potencijala da utiču na ekologiju. Btw ovo je bilo sarkastično, da me manu s pričom oko ekologije. Da stvarno žele da naprave ekološko vozilo, bilo bi dovoljno da prave i vozila od 50kw, sa tim se može stići gdegod. Ovako je to opet stvar prestiža kao i do sada. Ekološki mercedes dizel od 5000 kubika...koji šizofreni svet...Samo čitajte naslove i radite suprotno od onoga što predlažu, jer uvek je na njihovu stranu, dok god drže pola sveta u neokolonijalnom ropstvu.
    (666, 20. jun 2021 12:43)

    # Link komentara

  14. Kada vidim audi identifikujem ga samo sa dizelom. Ne mogu da ih zamislim na drugi pogon. EV podrazumeva druge proizvidjace, audi mi se ne uklapa u taj koncept. Mozda ce jednom i to da se desi ali u tom segmentu moraju da dostizu druge. U dizel motorima su medju liderima prelaskom na struju se izlazu riziku.
    (Lord of the rings, 20. jun 2021 12:40)

    # Link komentara

  15. Hahhahaha kako da ne, pogotovu sad na 40+ stepeni celzijusa kad treba klima da ti radi u autu na max da bi preživeo, ili zimi na -10 kad treba da greje, hahahhaha uživajte u svojim električnim govnima ali nećete dugo, nema elementarne logike da ta govna opstanu duže od par godina kad sledi VELIKO I BOLNO OTREŽNJENJE.
    (Radovan Pankov, 20. jun 2021 10:28)

    Vozim Audi A6 3.2 fsi 2006-to,u medjuvremenu kupio Renault ZOE 42kw batetija i 92ks 2017 da ga preprodam.
    Isto sam tako razmisljao kao ti.
    Posle 2 dana voznje elektricnog auta promenuo sam misljenje 100%.
    Nije za dugacka putovanja posto je to manji gradski auto ali za grad i medjugradove do nekih 150 km odlican.
    Apropo toga evo na audiju sad moram da menjam lanac,pre toga dihtunge a pre toga razna ulja filtere itd itd.
    Sa elektricnim samo vozi.
    Nema majstora( sem elektrike ali i to sam radio na auto sa sus motorom).
    U elektricni auto kad sednes jedino o cemu malo vise mislis je gde tacno da dopunis bateriju a i to je resivo ako pre puta pogledas dostupnost punjaca za mesto u koje ides.
    Inace taj auto sa sus motorom me smorio i psihicki i materijalno.
    Na EV samo dva outa otvorio haubu i to da vidim kako izgleda i da pokazem drustvu.
    Treci put....pa samo da dospem tecnost za pranje prozora( šoferke).
    (Jasta pobro, 20. jun 2021 12:34)

    # Link komentara

  16. Ja koji živim u staroj socijalističkoj zgradi ne verujem da ću ikada imati opciju puniti auto na javnom parkingu ispred zgrade.
    Ići ću na super brze punjače, ali će to i da košta, možda na kraju ispadne plin jeftiniji.
    (Čika Stanimir, 20. jun 2021 12:25)

    # Link komentara

  17. Фрау Меркел се одавно вози на струју...
    (Фактор мира и стабилности, 20. jun 2021 12:24)

    # Link komentara

  18. @Miloš
    Mnogo volim vas što se, u pokušaju odbrane ideje potpune elektrifikacije, večito pozivate na Norvešku, koja po svojem mentalitetu, potrebama i mogućnostima, bukvalno tri veze sa ostalim razvijenim zemljama nema, a kamoli sa Balkanom i drugim klimatski izazovnim terenima nema.

    Stvar prva - pozivanje na Norvešku u pogledu iskustava je rezultat apsolutnog nepoznavanja stanja stvari. Evo da te pitam - koliko si puta u svom životu (znači bez vremenske odrednice tipa "ovog meseca, godine" i sl.) video auto sa norveškim tablicama, BILO GDE, BILO KAD?

    Ja ih bukvalno ne viđam ni ovde u Švedskoj nešto preterano... u ostatku Evrope su statistički prisutni kao i ptica dodo. I onda oni trebaju biti neki reper oko pitanja mobilnosti? Pa Norvežani mogu da se prešaltaju i na trotinete, jer toliko i koriste automobile za neka ozbiljna putovanja. Njima auto treba za lokalne potrebe, ne veće od par desetina km max. Naravno da onda mogu da kupuju pretežno električne, kad je njima to bitno kao i prosečnom Evropljaninu motorni zmaj, a imaju love (zbog nafte koja im je pogurala industriju, ironično) i mogućnosti da fantaziraju sa kupovinom.

    Stvar druga - baterijama ne prija ni preterano toplo, iako svi navode problem hladnog podneblja. Kad se pregreju, iste probleme imaju, a mogu čak biti i opasne. Što više proizvođača bude bilo u opticaiju, to će i kontrola biti slabija, a samim tim i mogućnost incidenata.
    (sync, 20. jun 2021 11:21)

    # Link komentara

  19. Još jednom da kažem ne mož' to bez oktana u venama (taj miris, zvuk, rad motora...). Kome može u venama Kw/h da podigne adrenalin? 'Ajte molim vas. Taj je na reanimaciji ...
    (XXL, 20. jun 2021 11:17)

    # Link komentara

  20. Aka svi idu na EV, dizel će biti samo dozvoljen za vojsku, ne mislim da će vojska da ide na baterije. Dizel je zakon.
    (Shaljko, 20. jun 2021 10:44)

    # Link komentara

  21. @Očigledno nemaš predstavu o EV. Ti kad stojiš u koloni u SUS vozilu, ono sve vreme troši gorivo na leru, dok EV kad stoji ne troši apsolutno ništa! Isto kao da je ugašen auto.
    (Miloš, 20. jun 2021 08:36)

    Hahhahaha kako da ne, pogotovu sad na 40+ stepeni celzijusa kad treba klima da ti radi u autu na max da bi preživeo, ili zimi na -10 kad treba da greje, hahahhaha uživajte u svojim električnim govnima ali nećete dugo, nema elementarne logike da ta govna opstanu duže od par godina kad sledi VELIKO I BOLNO OTREŽNJENJE.
    (Radovan Pankov, 20. jun 2021 10:28)

    # Link komentara

  22. @istrebljivac vonjevina - elektro kante za BABE?
    Pod jedan, ne vredjaj babe, one su rodile nase roditelje!
    Pod dva - kante? Za babe? Druze, i najobicniji VW ID3 ima preko 200 konja u osnovnoj ponudi?
    Novi Tesla Plaid ima preko 1000 konja!
    Kante? Kante su ove klotare koje nam uvoznici prodaju za debele pare sa 0.9 motorima i 85 KS.
    Elektro? Pa samo ce zbog KS naterati ljude da predju na EV.
    Pa svaki EV audi koji se prodaje trenutno ima preko 350 konja
    (Mirko, 20. jun 2021 10:03)

    # Link komentara

  23. @kiza - tako je Kizo, potrebno je 5000, ali ne 5000 MW vec 5000 MWh! A to ti je kapacitet od 208 MW dodatne proizvodnje struje NA sAT da bi se ta tvoja kataklizmicna prica obistinila.
    Znas koliko je 208 MW?
    To su ti dve turbine iz Djerdapa...ili 30 velikih vetrenjaca kojih je vec sada pun banat...
    (Mirko, 20. jun 2021 09:55)

    # Link komentara

  24. Pa to im je petak i petkovica. Nije mi jasno kako misle da nametnu ljudima koji ne žele da se voze na baterije? Ko normalan ko prelazi rute od po 1000 km želi da vozi ove nakaze
    (Sasa, 20. jun 2021 09:22)

    # Link komentara

  25. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    Pozovete elwktričara izvede vam na svaki stan po jednu utičnicu ili zajedničke ali se prijaviš sa svojim kodom kad puniš i svako plati šta je potrošio.
    (Rimac, 20. jun 2021 09:20)

    # Link komentara

  26. Pitam šta ja kao vozač dobijam električnim automobilom u odnosu na klasičnog benzinca?
    Samo mi ubrzanje pada na pamet, a to nije dovoljno. To ubrzanje je bez duše, nema zadovoljstva.
    (Petrolhead, 19. jun 2021 23:39)

    Tako misliš zato što nisi probao. Da si probao to ubrzanje, ne bi mogao da skineš osmeh sa lica. A nešto što izaziva osmeh i čistu sreću ne bih nazvao "bez duše".
    (Miloš, 20. jun 2021 09:06)

    # Link komentara

  27. (kiza, 19. jun 2021 17:12)

    Da, da, "na papiru", samo što u Norveškoj nije na papiru, nego u stvarnosti. Zna se kolika je tamo temperatura, pa opet pola automobila na putevima su električni, a u prodaji novih preko 80%. I? Ništa, sve funkcioniše normalno, nisu potrebni nikakvi helikopteri da spasavaju ljude zaglavljene u kolima... I naravno da nema problema sa proizvodnjom struje...
    (Miloš, 20. jun 2021 08:56)

    # Link komentara

  28. Ko proba jednom električni auto više se ne vraća dizelu pogotovo!
    (D.R, 19. jun 2021 10:28)

    Objasni ti to narodu u teksasu...
    (Kursula, 19. jun 2021 16:21)

    Grad Austin u Teksasu ima mnogo vlasnika električnih vozila, kao i punjača po gradu. Vlasnici i masovno instaliraju solarne panele na svoje krovove...
    (Miloš, 20. jun 2021 08:50)

    # Link komentara

  29. RS6 samo slika bez tona?Puće ko kula od karata...
    (Steva, 20. jun 2021 08:49)

    # Link komentara

  30. Malo je neobično tako naglo prelaženje na elektro pogon, ali verujem da već imaju smernice kuda i šta dalje. Tojota još ne odustaje od SuS i hibrida, čini mi se da je to možda blaži pristup sa manje rizika.

    Mene samo zanima da autonomija bude što duža, stalno sam na autoputu a ovo ostalo verujem da će rešavati lako.
    (Džimi, 20. jun 2021 08:42)

    # Link komentara

  31. Prijatelju ne znam gde živiš ali ja živim u Bg i to u jednom od najsigurnijih naselja pa opet ljudima svašta nestaje sa automobila, pored svih kamera... Ako bi neko ostavio auto priključen za banderu taj kabl koji služi za punjenje bi dobio noge u roku od sat dva.
    (Uvoznici neka spuste cene hibrida za početak, 19. jun 2021 15:30)

    Neverovatno koliko ljudi vole da komentarišu a ne znaju ništa o EV! Kabl ne može da se izvuče iz priključka nikako, zaključan je i zablokiran totalno!
    (Miloš, 20. jun 2021 08:42)

    # Link komentara

  32. @Gradimir
    Evo ti nove teme za razmisljanje. Bandera ima prikljucak, spojis ga sa svojim autom, kako naplaćuješ? Šta se desi ako se komsija spoji umesto tebe za tih 10 sati (jednostavno ga iscupa i prikljuci sebe)? Ili neko dokon ti iskljuci punjač iz zezanja?
    (drvobradi, 19. jun 2021 15:18)

    1. U Velikoj Britaniji postoji na hiljade priključaka sa bandere za EV i naravno da je uređena naplata, možeš da platiš preko aplikacije.
    2. Da znaš išta o EV znao bi da ne može komšija da "iščupa" kabl, pošto su priključci zaključani kad je u vozilo zaključano, ne mogu da se izvade na silu. Pa eto tebi nove teme za razmišljanje.
    (Miloš, 20. jun 2021 08:39)

    # Link komentara

  33. Posto sam "auslender" tako sam u Januaru vracajuci se nazad, na slovenackoj granici zaglavio ni manje ni vise 10 ravnih sati, 6 kolona ja u sredini i razmisljam da sam u nekom EA sta bih radio kad se isprazni baterija
    (danijel, 19. jun 2021 13:50)

    Očigledno nemaš predstavu o EV. Ti kad stojiš u koloni u SUS vozilu, ono sve vreme troši gorivo na leru, dok EV kad stoji ne troši apsolutno ništa! Isto kao da je ugašen auto.
    (Miloš, 20. jun 2021 08:36)

    # Link komentara

  34. Ko proba jednom električni auto više se ne vraća dizelu pogotovo!
    (D.R, 19. jun 2021 10:28.)
    A ko proba da putuje u elektricnom autu pa stane na sred puta i mora da zove slep sluzbu, odmah se vraca dizelu !
    (Nikola, 19. jun 2021 14:42)

    Zašto bi stao na sred puta? EV su noviji i bolji automobili jer ne može da im se pokvari motor, tako da će pre da stane taj tvoj raspali dizel star 15 godina nov nov sa 170.000 km.
    (Miloš, 20. jun 2021 08:34)

    # Link komentara

  35. Ja prvi neću kupiti Ev ni nov, ni polovan. Taman za dž da se vozi, neću jer je zadovoljstvo nula. Nije život samo ušteda.
    (Mr Majestyk, 19. jun 2021 14:27)

    Da si ikad probao EV, znao bi da je zadovoljstvo daleko veće jer je ubrzanje mnogo bolje nego kod SUS motora, jer je obrtni momenat instant i uvek maksimalan, i od 0 km/h.
    (Miloš, 20. jun 2021 08:31)

    # Link komentara

  36. @joker
    Šta je sa Srbima ljubiteljima Talijanskih marki, na čemu su oni??
    (mile, 20. jun 2021 08:23)

    # Link komentara

  37. @veliki strumf - prijatelju al' si se primio, a šta misliš kako je administratorima u redakciji koji čitaju naše komentare svakog dana?
    (XXL, 20. jun 2021 06:52)

    # Link komentara

  38. AUDI bez benzina i dizela nije AUDI.
    (XXL, 20. jun 2021 06:43)

    # Link komentara

  39. zanimljivo ce biti sta ce se desiti sa naftnim kompanijama, cenom nafte i benzina
    (Laki, 20. jun 2021 04:20)

    # Link komentara

  40. Kako to oni misle bez plivajućeg zamajca?
    (bojan, 20. jun 2021 01:55)

    # Link komentara

  41. A sta cemo sa brojnim kamionima i sleperima ?Kako ce oni na strju i kako ce se oni puniti?
    (pedja, 20. jun 2021 00:06)

    # Link komentara

  42. Nema sanse.
    (blicko, 19. jun 2021 23:59)

    # Link komentara

  43. Mogu posle da zatvore radnju...
    (Čiča Miloje, 19. jun 2021 11:26)

    ne razumem što audi ili volvo ne zaposle nekog domaćina iz srbije da ih savetuje. propadoše načisto.
    (dude, 19. jun 2021 23:57)

    # Link komentara

  44. @Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)
    Pa prosto neces kupovati ove automobile. Ovo je kao da si reko sta cemo mi koji zivimo u Nisu sa jahtama kad ih nemamo gde
    (6,50, 19. jun 2021 23:48)

    # Link komentara

  45. a za Yuga znali se ?
    (Ene !, 19. jun 2021 23:40)

    # Link komentara

  46. Hoćemo konje i zaprege nazad!
    (kele®, 19. jun 2021 20:37)

    Sasvim je jasno zašto je automobil bolji nego zaprega. A zašto je Ev bolji od SUS automobila? Pazi, zašto je BOLJI, ne pričam o jeftinoj vožnji, ili nekim filozofijama.

    Pitam šta ja kao vozač dobijam električnim automobilom u odnosu na klasičnog benzinca?

    Samo mi ubrzanje pada na pamet, a to nije dovoljno. To ubrzanje je bez duše, nema zadovoljstva.
    (Petrolhead, 19. jun 2021 23:39)

    # Link komentara

  47. Ljudi ovde ostavljaju tako nebulozne komentare. Prvo, električnih automobila odavno ima, kao i punjača. Kod nas ih do pre 2 godine bilo NEKOLIKO PUTA MANJE nego sada. Sada ima i brzih punjača. A tek ce biti punjača na sve strane. A šta ljudi vi mislite, kakvih će punjača biti 2026? Pa biće ultra brzi! Ko zna, možda brzi nego da se natoci gorivo. Osim toga, kapacitet će biti mnogo veći, pa neće morati auto da se puni 2 dana za 1000km niti će ni izbliza morati da se puni tako često kao sada. Nisu oni blesavi - ko će kupovati tolike automobile da čeka po pola sata ili sat da se pune, još da se stvaraju velike gužve na punjacima?! Znate li koliko automobila ima npr. u Nemackoj? Sve će to do 2026. doći na svoje. Ko je 1993. mogao i da pomisli da će postojati mobilni telefoni? Ili 2005. da će biti pametnih mobilnih? Pa eto, samo par godina kasnije je sve to bilo.
    (veliki strumf, 19. jun 2021 23:38)

    # Link komentara

  48. to nece nikad zaziveti i ako to urade audi je gotov kao brend propasce ubrzo posle toga
    (grad, 19. jun 2021 23:29)

    # Link komentara

  49. Znaci barem jednu vakcinu je primilo preko 40 miliona ljudi! I ti procenti idu samo gore. Do kraja leta bice preko 70, 80 posto! I sta sad? Pa nista, mi od toga nemamo nista, bitno je koliko se procenata ljudi u Srbiji vakcinise.

    Jedna ko nijedna, druga kao slama, treća ide sama...
    (Srbenda, 19. jun 2021 23:08)

    # Link komentara

  50. Tako je! Samo plin i metan bajo moj!
    (oscar, 19. jun 2021 23:01)

    # Link komentara

  51. Vodonik je svuda oko nas a oni furaju sa strujom pricu a da bi se dobila struja mora da se zagadi ponovo priroda.
    (nikola, 19. jun 2021 19:48)
    Ti mora da imaš 10 godina kad toliko mnogo ne znaš. Da bi se na čist način dobio vodonik, treba ti struja. Vodonik je nešto kao aluminijum, aluminijum je praktično "struja u čvrstom stanju". Moguće je i iz tog aluminijuma kao iz vodonika ponovo dobiti struju, ali uvek samo u manjoj do drastično manjoj količini nego što je prethodno utrošeno za njegovo izdvajanje.
    Kako to da niko ne govori o aluminijumu kao "gorivu budućnosti"? Aluminijum je zapravo bolje, efikasnije i bezbednije "gorivo" od vodonika, ali to nije interesantno naftnim i gasnim kompanijama, pa ni medijima koji se oduševljavaju vodonikom. I deci koja su čula da vodonika ima u izobilju svuda oko nas.
    (deda Panta, 19. jun 2021 22:34)

    # Link komentara

  52. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    Ne brinite, nećete moći ga ih priuštite, kao ni ove sadašnje SUS modele
    (dr argl bargl, 19. jun 2021 22:34)

    # Link komentara

  53. Eto ideje za neke buduće preduzetnike, izvođenje mesta za punjenje na parking mesta između zgrada, sve u dogovoru sa gradom, stanarima i naravno elektrodistribucijom!
    (Heatures, 19. jun 2021 22:20)

    # Link komentara

  54. Vodonik je svuda oko nas a oni furaju sa strujom pricu a da bi se dobila struja mora da se zagadi ponovo priroda.
    (nikola, 19. jun 2021 19:48)

    Ali 90-95% komercijalnog vodonika se dobija krekovanjem, oksidacijom ili reformiranjem fosilnih goriva (metan, ugalj) i takodje zagadjuje dosta. Sam vodonik jeste cist kao gorivo, ali proces dobijanja je prljav. A elektroliza vode trosi vise energije nego sto se dobije.

    Nije ni to resenje za sve probleme...
    (Vlada, 19. jun 2021 21:59)

    # Link komentara

  55. Dajte samovizece automobile, struja, benzin, dizel, gas, mi je manje bitno. Stop ubicama u automobilima.
    (dragan, 19. jun 2021 21:54)

    # Link komentara

  56. Ne razumem. Ko ce kupovati(naravno ima ih) , ali gde ce puniti silni lhudi koji zive po zgradama, ko nema svoju kucu. Kako ces sa tim Audijem stici, tipa 1500 km negde na odmor, a imas recimo samo 2 nedelje odmora, 2 dana ce ti proci u punjenju baterije?
    (nnn, 19. jun 2021 10:55)

    Električni automobili će za 5-7 godina imati domet od 1000 kilometara i puniće se do vrha za 15-20 minuta.

    Drugo, ako je razdaljina 1500 km a prosečna brzina 100km/h kad odbiješ čekanje na prelazima i pauze to ti je svakako minimum 15 sati vožnje! To ti je jedan ceo dan izgubljen u vožnji. Dan ima 24 sata od kojih si budan 17 sati. Tako da, obrni - okreni tebi će biti potrebno 1 dan puta a drugi da se sabereš posle tolikog vozikanja. Što reče neko, za tu km se ide avionom.
    (Dilema, 19. jun 2021 21:52)

    # Link komentara

  57. au brate ala ste se opteretili sa punjenjem automobila vi koji zivite u zgradama! pa iz svake bandere se moze izvuci struja i napraviti plugin hub i sta je tu sporno (dobro harikiram, naravno ne iz bandere ali svi gradovi imaju podzemne i nadzemne zice sa strujom ... daleko lakse napraviti punjace za strujne aute sa sve mernim instrumentima i placanje karticom ili keshom nego li benzinsku pumpu!)
    (lokal-patriota, 19. jun 2021 21:45)

    # Link komentara

  58. Uopšte nije pitanje da li će, nego kada će električni automobili potpuno zameniti naftne. Kako obično biva, to se neće desiti zbog ekoloških potreba i razloga, naftni automobili neće moći u saobraćaj ne zato što zagađuju, nego što nisu pogodni za automatizovani saobraćaj i samovozeće automobile. Teoretski bi bilo moguće napraviti i takav automobil, ali to neće niko da radi osim entuzijasta u sopstvenoj režiji. Otprilike isto kao i sa prepravkama benzinskog u električni pogon sada. Naravno da će veliki proizvođači uskoro da prestanu sa proizvodnjom SUS automobila jer do sredine tridesetih takvi neće moći na ulice, osim na revije oldtajmera. Fabrike ne žele da im automobili iz fabrike idu pravo za takvo "tržište" ili Srbiju. Kao što to ne rade ni sada, neće ni za deset ili pedeset godina.
    (Joca, 19. jun 2021 21:33)

    # Link komentara

  59. Srbin neće da se vakciniše. Srbin ne veruje u budućnost električnih automobila. Šta uopšte znaju ti naučnici i inženjeri, kad Srbin sve zna bolje. I to posle dve-tri loze.
    (phreak, 19. jun 2021 19:29)

    Ne znamo mi ali valjda znaju Nemci?? Pre par dana zvanični podatak da se vakcinisalo oko 26% stanovništva Nemačke. I šta sad? Propade ti komentar?
    (Srbenda, 19. jun 2021 20:16)

    Tebi je propao komentar jer namerno obmanjujes! 26 posto se REVAKCINISALO a barem jednom se vakcinisalo 51 posto stanovnistva. Ovo je zvanicni podatak ministarstva zdravlja Nemacke. Znaci barem jednu vakcinu je primilo preko 40 miliona ljudi! I ti procenti idu samo gore. Do kraja leta bice preko 70, 80 posto! I sta sad? Pa nista, mi od toga nemamo nista, bitno je koliko se procenata ljudi u Srbiji vakcinise.
    (Nemac, 19. jun 2021 21:25)

    # Link komentara

  60. Sa jedne strane razumem proizvodjace automobila koji zele da proizvode samo elektro automobile. Da ih prodaju po dvostrukim cenama u odnosu na klasicne a da prakticno nemaju ni motor ni menjac, sto su veoma skupi sklopovi. Vade se na cenu baterija a to je krajnje diskutabilno. Znaci, marze ogromne. Sa druge strane, kada se pogleda procentualno veoma mala prodaja EV u svetu, sve to ozgleda nekako cudno.
    (Nikola, 19. jun 2021 21:14)

    # Link komentara

  61. Vodonik je svuda oko nas a oni furaju sa strujom pricu a da bi se dobila struja mora da se zagadi ponovo priroda.
    (nikola, 19. jun 2021 19:48)

    A gde to tačno ima vodonika u slobodnom obliku?
    (Locutus, 19. jun 2021 21:04)

    # Link komentara

  62. Ne znamo mi ali valjda znaju Nemci?? Pre par dana zvanični podatak da se vakcinisalo oko 26% stanovništva Nemačke. I šta sad? Propade ti komentar?
    (Srbenda, 19. jun 2021 20:16)

    Oni još uvek čekaju da se vakcinišu, a kod nas se praktično vakcinisao svako ko je hteo. Sve veći deo proizvodnje električne energije im je iz obnovljivih izvora a mi spaljujemo ugalj kao da sutra ne postoji. Drmni jednu ljutu.
    (phreak, 19. jun 2021 21:01)

    # Link komentara

  63. Хвала ти Боже!
    (Серби, народ најстарији!!!, 19. jun 2021 20:59)

    # Link komentara

  64. Dok ne uvedu zamenu baterija na pumpama nista se nece ubzati
    (realno, 19. jun 2021 20:45)

    # Link komentara

  65. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    U Kanadi tamo gde ima potrebe imate grejace na svakom parking mestu, da preko noci ne smrzne ulje toliko bude hladno, dignes haubu prikacis, spustis haubu i u stan, ujutro otkacis kablovi se uvuku kao na usisivacu nazad a uredjaj a ti svojim putem, doduse to je Kanada, kod nas bi kablove iscupali i odneli u staro gvozdje... A za ove sto se brinu gde ce puniti auto na struju nema brige kod nas u Srbiji to nece skoro bar jos 30 godina taman koliko kasbimo za evropom
    (ajde bre bezi, 19. jun 2021 20:42)

    # Link komentara

  66. EV ubijaju normalne automobile. STOP EV!
    (jcw, 19. jun 2021 11:58)
    Tako jeee!
    Hoćemo konje i zaprege nazad! Eno i Jokić se zalaže za to.
    (kele®, 19. jun 2021 20:37)

    # Link komentara

  67. Srbin neće da se vakciniše. Srbin ne veruje u budućnost električnih automobila. Šta uopšte znaju ti naučnici i inženjeri, kad Srbin sve zna bolje. I to posle dve-tri loze.
    (phreak, 19. jun 2021 19:29)

    Ne znamo mi ali valjda znaju Nemci?? Pre par dana zvanični podatak da se vakcinisalo oko 26% stanovništva Nemačke. I šta sad? Propade ti komentar?
    (Srbenda, 19. jun 2021 20:16)

    # Link komentara

  68. Vodonik je svuda oko nas a oni furaju sa strujom pricu a da bi se dobila struja mora da se zagadi ponovo priroda.
    (nikola, 19. jun 2021 19:48)

    # Link komentara

  69. @Zemljoradnik
    Nije baš sve tako crno...
    Znam ljude iz ruralnih krajeva nije baš da nemaju al vozi se Audi 80 jaje i sl. jer im to zadovoljava potrebe i ne kvari se, ne pali chek engine i nema skupih servisa
    (Gagi, 19. jun 2021 19:33)

    # Link komentara

  70. Srbin neće da se vakciniše. Srbin ne veruje u budućnost električnih automobila. Šta uopšte znaju ti naučnici i inženjeri, kad Srbin sve zna bolje. I to posle dve-tri loze.
    (phreak, 19. jun 2021 19:29)

    # Link komentara

  71. (Djorke, 19. jun 2021 10:33)
    skoro sve bi se slozio sa svim, jedino je razlika sto nemaju izbora jel su investitori i banke rekli da nece davati pare vise za tehnologiju baziranu na fosilnim gorivima
    (kako90, 19. jun 2021 19:12)

    # Link komentara

  72. Srbi ljubitelji svapskih auto marki na aparatima
    (Joker, 19. jun 2021 18:57)

    # Link komentara

  73. Sve je ovo lepo na papiru, ili kako mali Perica zamislja masovnu promenu pogonskog goriva za vise 100tina miliona automobila.
    1. Odakle tolika struja? Ako prosecnom autu treba 15KW za 100km. Samo u Srbiji 1.000.000 AUtomobila da predje 33 km dnevno: 5KW * 1.000.000=5.000.000 KW ili 5.000 MW?! Ukupna snaga osam termoelektrana JP EPS, u kojima radi 25 blokova, je 5.171 MW. Znaci sve termo elektrane rade samo za automobile.

    (kiza, 19. jun 2021 17:12)

    - Pobrkali ste pojmove snage kW i energije kWh. Snaga je trenutna vrednost, a energija je potrošnja u toku vremena. Vozilu treba 15 kWh (ne kW kako ste napisali, nego kWh) da bi prešlo 100 km. Nekim vozilima treba i više, ali uzmimo 15 kWh kao primer. Da biste napunili bateriju do 15 kWh, možete da je punite 1 kW u toku 15 sati, ili 2 kW u toku 7,5 sati. Može i 30 kW u toku pola sata. Zavisi od punjača. Tako da milion automobila koji se pune 7,5 sati preko noći, to je 2 kW po automobilu ili 2000 MW. To je takodje dosta ali imajući u vidu da noću drugi potrošači manje troše, punjenje baterije elektro automobila može da se koristi za peglanje snage. Tako da nije sve tako crno.
    (Zemljoradnik, 19. jun 2021 18:57)

    # Link komentara

  74. kiza, 19. jun 2021 17:12)

    Sve si to lepo napisao... Ali pričaš kao da prelazak na električni pogon stvar izbora a realno nije... Jer ti gledaš kao da nafte ima neograničeno i da bi u teoriji mogli da je koristimo narednih 1000 godina.. A to nije slučaj. Ima je za narednih 50 godina i onda ćemo hteli ne hteli da pređemo na nešto drugo... Isto važi za elektrane na ugalj... Što pre krenemo biće bolje za nas
    (komšija iz vojske, 19. jun 2021 18:43)

    # Link komentara

  75. Onda necete ni kupce imati
    (Dogodine do Prizrena, dogodine do Knina, 19. jun 2021 18:27)

    # Link komentara

  76. Onda zbogom audi. Ima drugih
    (Reqlan, 19. jun 2021 18:14)

    # Link komentara

  77. Brojne su prednosti benzinaca i dizelaša kada je u pitanju proces proizvodnje, ali i reciklaže.
    Elektro vozila su podložnija kvarovima pri povećanoj vlazi, a da ne pričamo o slučaju ako se deši poplava ili požar. Tako daaaaa
    (irelandcalling, 19. jun 2021 12:05)

    Teslin motor ima 17 pokretnih delova, a prosеčan SUS motor preko 200. Stvarno ne vidim šta je tu podložnije kvarovima kod elektromotora, kad se zna da je sve osim ležajeva u elektromotoru praktično večno. Uz pomoć malo žice i magneta i dete od 10 godina može da napravi jednostavan elektromotor, a SUS "malo" teže.
    (Locutus, 19. jun 2021 18:13)

    # Link komentara

  78. Znaci skoro niko nece kupovati Audi.
    (Nikola, 19. jun 2021 14:40)

    Pa, u Srbiji ga ni sada ne kupuju, ili bas malo i retko. To sto ih vidjas, to su polovni, potroseni, sa ogromnom predjenom kilometrazom, a kupovati takav EV, je tek budalastina. Ako uopste i vredi kupiti EV, onda je to jdeno nov, a s obzirom na standard obicnog coveka u Srbiji, nisam siguran da je to moguce.
    (peca, 19. jun 2021 18:12)

    # Link komentara

  79. Jedini problem je što EV ne može da vuče prikolicu, to jest može ali mu je domet trećina.
    Šta ću sad jadan?
    Ko će mi preveze svinje i mešalicu?
    (donkey kong, 19. jun 2021 17:59)

    # Link komentara

  80. Mr majestyk@ Можеш ти да бираш који пол желиш, Ауди је рекао своје!
    (прле, 19. jun 2021 17:55)

    # Link komentara

  81. Audi bez dizelaša već od 2026?

    Nema vise TDI, Srbi na aparatima!
    (Luka Laban, 19. jun 2021 17:28)

    # Link komentara

  82. Audi stize u Srbiju sa 10-15 godina zakasnjenja i par stotina hiljada km vise. Bez brige.
    (QurIber, 19. jun 2021 17:18)

    # Link komentara

  83. A koliko ce novih elektrana, distributivne mreže i ostale logistike trebati da se predje na besmislene baterijske aute? Japanci su računali samo za mrežu (bez proizvodnje) bi im trebalo oko 136.000.000.000 usd ako bi sva vozila bila baterijska
    (V for Vendetta, 19. jun 2021 17:16)

    # Link komentara

  84. Sve je ovo lepo na papiru, ili kako mali Perica zamislja masovnu promenu pogonskog goriva za vise 100tina miliona automobila.
    1. Odakle tolika struja? Ako prosecnom autu treba 15KW za 100km. Samo u Srbiji 1.000.000 AUtomobila da predje 33 km dnevno: 5KW * 1.000.000=5.000.000 KW ili 5.000 MW?! Ukupna snaga osam termoelektrana JP EPS, u kojima radi 25 blokova, je 5.171 MW. Znaci sve termo elektrane rade samo za automobile.
    2. Pikovi u zahtevima - Zamislite sada situaciju da veliki broj ljudi krene na put. to je odjednom ogroman zahtev za el. energijom u kratkom roku. Sada svi pune par puta dnevno jer idu na duzi put. Raspad el sistema u najavi.
    3. Prazna baterija na sred puta. Ovo ce se desavati toliko cesto da ce raspad sistema na ulicama da bude daleko gori nego sada.
    4. Krenes zimi na put, napolju -10, uletis u guzvu, smrzavanje u najavi. Jos ako je gomila automobila na el pogon, trebace 100 helikoptera za evakuaciju i spasavanje ljudi da se ne bi smrzli.
    5. za 7 do 10 godina, 1.000.000 potrosenih, unistenih baterija, gde ce sve one da se odlazu? Sadasnji automobili mogu da se pretope kao i blokovi motora, baterije su mnogo veci problem.
    6. Elektro prenos, kako preneti u velike gradske sredine toliku kolicinu struje? Bice potrebno da se naprave novi dalekovodi, trafo stanice, potpuno nova elektricna infrastruktura koja ce da podrzi toliku potrosnju, inace nam ne ginu pozari, izbijanje osiguraca i sl na svakom koraku.
    Eto samo 6 problema onako iz glave.
    (kiza, 19. jun 2021 17:12)

    # Link komentara

  85. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    Bojim se da to nije Audijev problem.
    (QurIber, 19. jun 2021 17:09)

    # Link komentara

  86. Pametno, preskaču “opreznu” konkurenciju na srednji rok i izlaze odmah iza onih koji će biti na pol poziciji. Malo rizika, ali bolje nego plašljiva učmalost.
    (Pa, 19. jun 2021 17:05)

    # Link komentara

  87. Nema od toga nista. Sta se lozite.
    (NR, 19. jun 2021 11:23)

    Naravno da nema bar za neko vreme ali vecina ljudi kod nas a i u svetu nema elementarna znanja iz fizike I hemije pa ovakve bajke mogu da prodju.
    Ljudi samo uporedite energecku efikasnost obicnog benzina i najboljih baterija. jos kada se uporede zapremina i tezina razlika se povecava.
    Elektricni motori su efikaniji od motora sa unutrasnjim sagorevanjem ali ne toliko da mogu da nadomeste razliku u drugim karegorijama
    (djura, 19. jun 2021 17:02)

    # Link komentara

  88. @Gradimir

    Gde ti prijatelju zivis? Gde si video na zapadu bandere? U svakoj zemlji pa i nasoj, lakse je dobiti sedmicu na lotou nego gradjevinsku dozvolu da nesto gradis direktno uz autoput ili magistralni put. Ja ne poznajem vise ljude i porodice koje zive od restorancica ili brze hrane... ili su zatvorili ili sa bave dodatnim poslovima... kriza je velika. I sada imas subvencije za proizvodnju struje iz alternativnih izvora energije pa se opet time bave samo veliki igraci, nikako obican covek. Sve ukupno prica elektrifikacije vozila, proizvodnja zelene energije... su suvise ozbiljne stvari da bi se resile idejom u jednom komentaru. U svo postovanje tvoje dobre namere i nekih rezonskih stvari, nazalost to tako ne ide.
    (Zeleni, 19. jun 2021 16:56)

    # Link komentara

  89. Biće rešenje i za ove koji žive u zgradama. Biće uskoro lakih akumulatora koji će moći generisati struju u obliku kofera, koji ide u gepek, puniš ga danju, a noću puniš auto. Dakle biće te oslobođeni utičnica. Izmisliće sve. Najbolje rešenje će biti zamenske baterije koje možeš zameniti uz nekakvu nadoknadu bilo gde. Ili i nju imaš kući pa menjaš kad se istroši. Pošto je već napredovala tehnologija baterija, iz 1903, sad smo negde oko 1910. a kad bude 1920. već ćemo biti na pravom putu.
    (todos, 19. jun 2021 12:08)

    Daleko smo tehnoloski od lakih akomulatora sa potrebnim kapacitetom. Treba biti realan I reci ljudima da su motori sa unutrasnjim sagorevanjem nasa buducnos bar za neko vreme. Nema
    ni teorecke sanse da brzo pedjemo na elektricne automobile. Vec su postojale firme koje sy menjale baterije i sve su propale. Jebno su zelje ali realnost je nasto drugo. Svi ovi datumi koji se obecavaju su samo PR ili ti na naski obecanje ludom radovanje.
    (djura, 19. jun 2021 16:51)

    # Link komentara

  90. Zbogom zauvek, dragi Audi, neka ti je večna slava i hvala, počivaj u miru. Poslednji pozdrav od zahvalne (bivše) mušterije.
    (Rodion Gataulin, 19. jun 2021 10:17)
    Zasto mislis da si musterija ako kupis polovan audi star 15 godina.. Nema Audi od tebe I Srbije gde se samo kupuju polovni Audiji nista.
    Audi svoju strateguju pravi za zemlje gde ih kupuju nove.. Znaci Amerika, Zapadna Evropa, Kina..a tamo je vec razvijena infrastructura za elektricne I napreduju brzo.. To sto u Srbiji ce da izgubi 5 kupca godisnje koji kupovali nov I'm ne znaci nista.
    (dzo, 19. jun 2021 16:40)

    # Link komentara

  91. Ха, ха! Те Швабе су неопевани лажови.
    (Фактор мира и стабилности, 19. jun 2021 16:35)

    # Link komentara

  92. Morajumse menjati životne navike. U uži centar grada u većim gradovima Evrope možeš samo sa EV ili Hybrid vozilom. Taksi ne može ako nije hybrid.
    (Pera Realno, 19. jun 2021 16:35)

    # Link komentara

  93. Ko proba jednom električni auto više se ne vraća dizelu pogotovo!
    (D.R, 19. jun 2021 10:28)

    Objasni ti to narodu u teksasu...
    (Kursula, 19. jun 2021 16:21)

    # Link komentara

  94. Najrealnija primedba koju čitam o EV je od ljudi koji žive u zgradama. Jedino rešenje za njih je da država reši da stane iza elektrifikacije. U Nemačkoj je donet zakon da svaka pumpa mora da ima i punjače za EV. Ja bih doneo i zakon da svaka bandera treba na sebi da ima priključak za punjenje. Neka je i 1-2 kW, za 10 sati punjenja preko noći možeš da se voziš još 50-100 km.
    (Gradimir, 19. jun 2021 12:30)

    Prijatelju ne znam gde živiš ali ja živim u Bg i to u jednom od najsigurnijih naselja pa opet ljudima svašta nestaje sa automobila, pored svih kamera... Ako bi neko ostavio auto priključen za banderu taj kabl koji služi za punjenje bi dobio noge u roku od sat dva.
    Trenutno je punjenje na kućnoj utičnici moguće samo ako neko ima garažu, sopstveno dvorište ili garažu za stanare ispod zgrade gde može sigurno i bezbedno ostaviti auto na punjenju preko noći.
    (Uvoznici neka spuste cene hibrida za početak, 19. jun 2021 15:30)

    # Link komentara

  95. @Gradimir
    Evo ti nove teme za razmisljanje. Bandera ima prikljucak, spojis ga sa svojim autom, kako naplaćuješ? Šta se desi ako se komsija spoji umesto tebe za tih 10 sati (jednostavno ga iscupa i prikljuci sebe)? Ili neko dokon ti iskljuci punjač iz zezanja? Da ne pominjem lokalne skupljače sekundarnih sirovina, prilično su inventivni.
    (drvobradi, 19. jun 2021 15:18)

    # Link komentara

  96. Možda će prekinuti proizvodnju SUS motora al Audi benzinci i dizeli će se voziti bar još 40 god. jer opšte je poznato da toliko traju i na putevima se još viđaju Audi iz '80-ih godina(juče od BG do Požege video sam ih bar deset na putu, oltajmera) čim se baš ne mogu pohvaliti i drugi proizvođači.
    (Gagi, 19. jun 2021 11:26)

    - Vidjam i ja svakodnevno automobile raznih proizvodjača, jugo, kec, vartburg… iz 80-tih i 90-tih. Ne znam da li su ti krševi “oldtajmeri”, uključujući i audije sličnog godišta, ili su odraz našeg standarda. Na Kubi voze automobile iz 50-tih i 60-tih ne zato što su ljubitelji automobila tog godišta, nego zato što nemaju drugi izbor. Nadam se da i mi nećemo doći u takvu situaciju, da ne možemo da pratimo infrastrukturu i razvoj u auto industriji, pa onda nemamo drugi izbor nego se snabdevamo na otpadu.
    (Zemljoradnik, 19. jun 2021 15:11)

    # Link komentara

  97. Gura se nova agenda ali nema veze sa mozgom.
    Pod 1. EV imaju ogranicen vek trajanja oko 10god ( vek baterije ) nakon cega ugradnja nove ce biti nekoliko puta skuplja od vrednosti vozila, tj ide na otpad.
    Pod 2. Stepen reciklaze EV automobila je jako, jako nizak 5%.
    Pod 3. punjenje je jako sporo i retko dostupno.
    Pod 4. Nema dovoljno struje iz sadasnjih izvora za sve te automobile
    Itd itd...
    (Marko, 19. jun 2021 14:45)

    # Link komentara

  98. Ko proba jednom električni auto više se ne vraća dizelu pogotovo!
    (D.R, 19. jun 2021 10:28. … A ko proba da putuje u elektricnom autu pa stane na sred puta i mora da zove slep sluzbu, odmah se vraca dizelu !
    (Nikola, 19. jun 2021 14:42)

    # Link komentara

  99. Znaci skoro niko nece kupovati Audi.
    (Nikola, 19. jun 2021 14:40)

    # Link komentara

  100. To je sve - pricam ti pricu…bas ce oni da se odreknu prodaje vozila sa sus motorima od kojih ostvaruju ogromnu dobit, nego ce kao ce da predju na elektro vozila koja niko nece da kupuje. Osim tamo gde drzava bogato dotira tu kupovinu…
    (Nauta, 19. jun 2021 14:38)

    # Link komentara

  101. Niko normalan nece voziti elektro kante za babe. Dabogda svi propali, ako izbace sus motore!
    (Istrebljivac Vonjevina, 19. jun 2021 12:11)

    Cene dobrih i poželjnih polovnjaka već skaču. Ja prvi neću kupiti Ev ni nov, ni polovan. Taman za dž da se vozi, neću jer je zadovoljstvo nula. Nije život samo ušteda.
    (Mr Majestyk, 19. jun 2021 14:27)

    # Link komentara

  102. Što prosto kada može komplikovano. Dolaze neka druga vremena koja će biti po meri nove generacije. Ljudi će retko izlaziti iz svojih stanova i neće više putovati naokolo. Nekada davno ste mogli da sednete u svoja kola i odete do Pariza ili Rima i usput obidjete i vidite mnogo lepih gradova i uživate u putu. Sada je to gubljenje vremena jer sve može da se vidi online u svojoj sobi. Nekako tužno…
    (Genija, 19. jun 2021 14:24)

    # Link komentara

  103. Audi zivi od prodaje novih kola imucnim ljudima, a ne od prodaje 30 godina starih polovnjaka balkanskoj sirotinji. Ne brinite vi za Audi.
    (Traktor, 19. jun 2021 14:18)

    # Link komentara

  104. Posto sam "auslender" tako sam u Januaru vracajuci se nazad, na slovenackoj granici zaglavio ni manje ni vise 10 ravnih sati, 6 kolona ja u sredini i razmisljam da sam u nekom EA sta bih radio kad se isprazni baterija
    (danijel, 19. jun 2021 13:50)

    # Link komentara

  105. Niko normalan nece voziti elektro kante za babe. Dabogda svi propali, ako izbace sus motore!
    (Istrebljivac Vonjevina, 19. jun 2021 12:11)

    A sto se jadis uvek mozes da se vratis na selo odakle si idosao i i da vozis taljige i jedno magarence koje radi na travu, pa Bog da te vidi, ionako vecina vas i nije za bolje.
    (Paja, 19. jun 2021 13:49)

    # Link komentara

  106. "Biće rešenje i za ove koji žive u zgradama. Biće uskoro lakih akumulatora koji će moći generisati struju u obliku kofera, koji ide u gepek, puniš ga danju, a noću puniš auto. Dakle biće te oslobođeni utičnica. "

    Znaci onaj ko cesto vozi auto, bice prakticno zavistan od punjenja. Te puni danju, te puni nocu. To generalno jeste problem EV-a. Bilo koji model punjenja da se primeni, vozac je previse opterecen punjenjem. O tome postoje mnoga svedocenja. Znaci nije sve tako bajno, kao se plasira u javnosti.
    (Joksa, 19. jun 2021 13:47)

    # Link komentara

  107. Izbacicemo motore sus a ubacicemo struju koja ce se praviti kako? Energetski sistem ne moze da proizvede struje koliko bi bilo potrebo da svi pune baterije tokom noci.
    (izraziti favorit, 19. jun 2021 13:42)

    # Link komentara

  108. Vozila na struju...OK ali niko ni da bekne a ko će tu silnu struju da proizvede i po kojoj ceni i koliko će da bude "zelena"? To je pitanje pre svih ovih prognoza. A o tome niko ni da bekne.
    (mihailo, 19. jun 2021 13:40)

    # Link komentara

  109. To su razdaljine gde se ide avionom
    (Alex, 19. jun 2021 12:07)

    Ok ima smisla. Ali onda se postavlja pitanje ako neko zivi u stanu, u gradu gdje i radi i na odmor ide avionom, sto ce mu onda uopste automobil? Da bi se zamlacivao sa punjenjem baterija svako vece i trazio parking svaki dan po gradskim guzvama?
    (GajaG, 19. jun 2021 13:35)

    # Link komentara

  110. A mogu da se pozdrave sa tržištem Afrike , Južne Amerike i Bliskog istoka. Samo milijardu ljudi.
    (Zoran, 19. jun 2021 13:27)

    # Link komentara

  111. Znaci, spremni su da prodaju male kolicine vozila po paprenim cenama. To znaci 1.4% od sadasnjeg obima proizvodnje, koliko se procentualno sada prodaje EV u svetu. Sala na stranu, mislim da pokusavaju da ljude u celom svetu zaplase ovakvim informacijama, time ih odgovore da kupuju klasicna vozila a neke prevare da kupe EV ! Puno je takvih clanaka i na Google.
    (Nata, 19. jun 2021 13:26)

    # Link komentara

  112. Ljudi ne ložite se...

    Audi to može jer je Audi samo jedan deo velike kompanije VW.

    Audi će preći na struju dok će VW,Škoda,Seat,Porše,Lamborgini....
    nastaviti sa sus motorima.
    (3210, 19. jun 2021 13:10)

    # Link komentara

  113. @(Gradimir, 19. jun 2021 12:30)

    Lepo zamišljeno, ali u praksi neizvodljivo. Infrastruktura za tako nešto kod nas ne postoji niti će postojati u bliskoj budućnosti. U zemlji u kojoj se kradu poklopci šahtova, biste sa groblja, kablovi... ovako nešto neće da može.
    (maxy, 19. jun 2021 12:57)

    # Link komentara

  114. A sto da ne furaju ovaj fazon kad ce da im se debelo isplati? Povadice pola delova a cena ce ostati ista. Jedino sto je baterija slaba karika ali uvek mogu da se ograde od nje i kazu da je oni ne proizvode vec samo ugradjuju i to je to.
    (sonzi, 19. jun 2021 12:37)

    # Link komentara

  115. Najrealnija primedba koju čitam o EV je od ljudi koji žive u zgradama. Jedino rešenje za njih je da država reši da stane iza elektrifikacije. U Nemačkoj je donet zakon da svaka pumpa mora da ima i punjače za EV. Ja bih doneo i zakon da svaka bandera treba na sebi da ima priključak za punjenje. Neka je i 1-2 kW, za 10 sati punjenja preko noći možeš da se voziš još 50-100 km. I bez ulaganja, država može puno da uradi. Recimo da se donesu propisi o oslobađanju pd carine i poreza na solarne panele i prateće uređaje. Pored toga se maksimalno olakša dobijanje dozvola za privatne punjače za EV, uz magistralne i auto puteve. Ko investira u takve punjače, uz neki restorančić ili brzu hranu pored, može da ima fin porodični biznis. Ne moramo uopšte da imamo subvencije za kupovinu EV, pa ni subvencije za prodaju kWh struje iz solarnih panela. Cene već i same po sebi padaju i neka ih dotiraju zemlje koje imaju para.
    (Gradimir, 19. jun 2021 12:30)

    # Link komentara

  116. (kole, 19. jun 2021 11:09)

    Pa to i nije za sirotinju u zgradama izgleda…
    (milan, 19. jun 2021 12:28)

    # Link komentara

  117. "ionako gine neko neduzan zbog vas u saobracaju svaki dan."
    (Astronomikon, 19. jun 2021 11:06)
    Nisam imao pojma da električna vozila ne ubijaju.
    (kele®, 19. jun 2021 12:27)

    # Link komentara

  118. Utoliko gore po njih...
    (C i n i k, 19. jun 2021 12:24)

    # Link komentara

  119. Niko normalan nece voziti elektro kante za babe. Dabogda svi propali, ako izbace sus motore!
    (Istrebljivac Vonjevina, 19. jun 2021 12:11)

    # Link komentara

  120. Biće rešenje i za ove koji žive u zgradama. Biće uskoro lakih akumulatora koji će moći generisati struju u obliku kofera, koji ide u gepek, puniš ga danju, a noću puniš auto. Dakle biće te oslobođeni utičnica. Izmisliće sve. Najbolje rešenje će biti zamenske baterije koje možeš zameniti uz nekakvu nadoknadu bilo gde. Ili i nju imaš kući pa menjaš kad se istroši. Pošto je već napredovala tehnologija baterija, iz 1903, sad smo negde oko 1910. a kad bude 1920. već ćemo biti na pravom putu.
    (todos, 19. jun 2021 12:08)

    # Link komentara

  121. Ne razumem. Ko ce kupovati(naravno ima ih) , ali gde ce puniti silni lhudi koji zive po zgradama, ko nema svoju kucu. Kako ces sa tim Audijem stici, tipa 1500 km negde na odmor, a imas recimo samo 2 nedelje odmora, 2 dana ce ti proci u punjenju baterije?
    (nnn, 19. jun 2021 10:55)


    To su razdaljine gde se ide avionom
    (Alex, 19. jun 2021 12:07)

    # Link komentara

  122. Brojne su prednosti benzinaca i dizelaša kada je u pitanju proces proizvodnje, ali i reciklaže.
    Elektro vozila su podložnija kvarovima pri povećanoj vlazi, a da ne pričamo o slučaju ako se deši poplava ili požar. Tako daaaaa
    (irelandcalling, 19. jun 2021 12:05)

    # Link komentara

  123. Ljudi kad ćete shvatiti da svet ide ka elektrifikaciji, svidjalo se to vama ili ne.
    Shvatate li da se ceo pristup automibilizmu može promeniti, shvatanje putovanja možda neće biti isto, neće biti moguće da samo sednete u auto i krenete na dug put jer znate da ima pumpi na svakom koraku. Morate planirati, kad pravite pauzu, koliko traje putovanje, gde spavate, gde punite auto.
    Ali bez brige, koliko smo napredni mi ćemo još dugo duuuugo voziti sus motore, jer 2050. će najpoželjniji polovnjak u Srbiji biti audi a4 2.0tdi proizveden 2026. godine.
    (Zdravko, 19. jun 2021 12:05)

    # Link komentara

  124. kada kazu da nece biti sus motora time ne misle da ce samo elektro phev automobili biti u ponudi. malo je ovo mozda, ne ishitrena nego reklamna izjava. bice sus motora i nakon 26. novih u ponudi kroz hibrid varijante, naravno samo benzinci i na tng ili cng sto je jos cistije. audi doduse polaze velike nade u razvoj hidrohenskih gorevnih celija. tu je mnogo veca autonomija. a i mozes da dopunis hidrogen kao benzin. malo je verovatno da ce bas te 26. hidrogen biti standard ali polako sve je vise probnih modela koji zaista lepo rade. sto se srbije tice mi cemo dizela voziti bar jos 20 a benzince bar 30 godina. a onda hidrogen, da preskocimo struju :)
    (vozac, 19. jun 2021 12:03)

    # Link komentara

  125. Sve je moguće. Evo već vidjam Audi Q8 etron na ulicama,Za 5 godina....sto da ne!
    (TDE, 19. jun 2021 12:02)

    # Link komentara

  126. Jao kako je smešno slušati žalopojke ljubitelja SUS motora, zamislite samo plač ljubitelja Amige kada se pojavio PC, ili kada je desktop PC zamenio laptop, potom pametni telefoni. EV su neminovna budućnost. Pitanje je samo koliko ćete se prilagoditi - da li imate garažu kod kuće ili na poslu, solarne panele, da li se selite sa dedovine zbog rudnika litijuma...
    (Kvarežma, 19. jun 2021 12:00)

    # Link komentara

  127. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    Isto sto i sa nama sada koji zivimo u kucama a nemamo benziske pumpe.
    (Miki Hajnekenjaj, 19. jun 2021 11:59)

    # Link komentara

  128. EV ubijaju normalne automobile. STOP EV!
    (jcw, 19. jun 2021 11:58)

    # Link komentara

  129. Ovakav tekst objaviti u drzavi gde skidaju katalizatore sa auta je neprimereno.
    (The Who, 19. jun 2021 11:52)

    # Link komentara

  130. (Astronomikon, 19. jun 2021 11:06)

    Za 10-15 godina nece biti takvih kriminalaca. I oni menjaju oblik. ;-)
    (Brzi, 19. jun 2021 11:50)

    # Link komentara

  131. kole,

    Sad će da se javi "jaretina bez pokrića" i da ti objasni kako se to radi, uostalom ne pratiš na času to je već objašnjavao pre 2 godine...
    (Svetislav, 19. jun 2021 11:31)

    # Link komentara

  132. Možda će prekinuti proizvodnju SUS motora al Audi benzinci i dizeli će se voziti bar još 40 god. jer opšte je poznato da toliko traju i na putevima se još viđaju Audi iz '80-ih godina(juče od BG do Požege video sam ih bar deset na putu, oltajmera) čim se baš ne mogu pohvaliti i drugi proizvođači.
    (Gagi, 19. jun 2021 11:26)

    # Link komentara

  133. Mogu posle da zatvore radnju...
    (Čiča Miloje, 19. jun 2021 11:26)

    # Link komentara

  134. Па кад имају крш сус моторе.
    (комша, 19. jun 2021 11:24)

    # Link komentara

  135. Nema od toga nista. Sta se lozite.
    (NR, 19. jun 2021 11:23)

    # Link komentara

  136. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    Ako ti niko nije javio do sad izmišljene su stanice za punjenje...
    (Jovan, 19. jun 2021 11:21)

    # Link komentara

  137. Коме ће да продају само кола струју,нема шансе ово није тачно
    (Мирабо, 19. jun 2021 11:18)

    # Link komentara

  138. Prazna priča....Ako ovo bude istina ja ću go da šetam Kenz Mihajlovom. Voziće se auta sa SUS motorom iz 50 godina...
    (Boot, 19. jun 2021 11:14)

    # Link komentara

  139. Sta je sa nama koji zivimo u zgradama, nemamo garazu/dvorište/uticnicu blizu?! Treba produzne kablove da bacam sa terase da bih ga punio?
    (kole, 19. jun 2021 11:09)

    # Link komentara

  140. Zbogom zauvek, dragi Audi, neka ti je večna slava i hvala, počivaj u miru. Poslednji pozdrav od zahvalne (bivše) mušterije.
    (Rodion Gataulin, 19. jun 2021 10:17)
    Ja znam da vas tatine i mamine sinove, razmazene do koske, boli sto necete moci adekvatno da glumite kriminalce iz filma "Rane" i da fascinirate sa tim sponzoruse, ali za deset-petnaest godina nece sigurno vise biti automobila sa unutrasnjim sagorevanjem i ja se tome vala radujem, ionako gine neko neduzan zbog vas u saobracaju svaki dan.
    (Astronomikon, 19. jun 2021 11:06)

    # Link komentara

  141. Strujo, eve nas!
    (Pop, 19. jun 2021 11:06)

    # Link komentara

  142. uskoro i bez motora
    (Sasa, 19. jun 2021 11:01)

    # Link komentara

  143. Ne razumem. Ko ce kupovati(naravno ima ih) , ali gde ce puniti silni lhudi koji zive po zgradama, ko nema svoju kucu. Kako ces sa tim Audijem stici, tipa 1500 km negde na odmor, a imas recimo samo 2 nedelje odmora, 2 dana ce ti proci u punjenju baterije?
    (nnn, 19. jun 2021 10:55)

    # Link komentara

  144. Lazu,da zavaraju konkurenciju!
    (Sone, 19. jun 2021 10:50)

    # Link komentara

  145. 2026 znaci u Srbiji električni 2046. Ok je to, neću dočekati.
    (Kozarska peta, 19. jun 2021 10:45)

    # Link komentara

  146. Primer koji ce morati svi da slede, ukoliko zele da opstanu na trzistu i nakon 2030.
    (Equalizer, 19. jun 2021 10:41)

    # Link komentara

  147. Dusman unisti dizel ?
    (kro-manjon, 19. jun 2021 10:39)

    # Link komentara

  148. Mi malo ovde to ne kapiramo, ali u svetu se promene dešavaju jako brzo. Ne bih kupio električni automobil jer koristim samo jedno vozilo, a mreža punjača je slabo rasprostranjena ne samo kod nas, nego i u zapadnoj Evropi. Jednostavno ne želim da razmišljam o dometu svaki put kada krenem na duži put.
    Ipak, očigledno da ta mreža rapidno raste, a rašće još brže jer puno kompanija prelazi na EV. Za pet godina može dosta toga da se promeni, niko ne bi tek tako pucao sebi u kolena, naročito ne velike i uspešne kompanije poput Audija koje u suštini i ne moraju puno toga da menjaju jer su i ovako profitabilne.
    U svakom slučaju, ako bi mreža punjača bila bolja, sigurno bih prešao na EV jer u ovom trenutku je to zaista i brže i jeftinije.
    (Reziel, 19. jun 2021 10:37)

    # Link komentara

  149. U celom ovom ludilu, Tojota mi deluje najrealnija sa prognozama.

    Planiraju da furaju dalje sus-motore, da forsiraju pluig in hibride sa sto vecom autonomijom na struju i to je to za sada. Imaces struju za kratke relacije nekih 50ak km (sto je verovatno 90% sveukupne voznje), a hibrid za otvoren put i svi pobedjuju.

    Ovo da veliki igraci prelaze 100% na struju za 5 ili 7 godina ... moguce je naravno, ali mi vise deluje kao neki marketing nego sto ce biti realnost.
    Mislim, jedan AUDI koji pravi par stotina hiljada komada godisnje, da se kocka da ce zadrzati takvu prodaju ako napravi ovako radikalan zaokret ? Sumnjam da ce se usuditi.
    (Djorke, 19. jun 2021 10:33)

    # Link komentara

  150. Ukinuce jedino sto je valjalo - motore.
    (igor, 19. jun 2021 10:30)

    # Link komentara

  151. Kakav je ovaj Audi na slici, mmm... Čist sex!
    (ken, 19. jun 2021 10:29)

    # Link komentara

  152. Šta ih košta da ovako nešto izjave, pa ne moraju to uopšte da ispune! U pitanju je samo PR bez pokrića...
    (vasa, 19. jun 2021 10:28)

    # Link komentara

  153. Ko proba jednom električni auto više se ne vraća dizelu pogotovo!
    (D.R, 19. jun 2021 10:28)

    # Link komentara

  154. Pa ako hoce da propadnu, slobodno od 2026 nek prave samo elektro vozila. Mislim nece propasti, samo ce prodavati mnogo, mnogo manje vozila.
    (Kmekenro, 19. jun 2021 10:25)

    # Link komentara

  155. Audi odlučio baš ambiciozno?
    (Sun ce, 19. jun 2021 10:23)

    # Link komentara

  156. Zbogom zauvek, dragi Audi, neka ti je večna slava i hvala, počivaj u miru. Poslednji pozdrav od zahvalne (bivše) mušterije.
    (Rodion Gataulin, 19. jun 2021 10:17)

    # Link komentara