Test: Mazda CX-30 Skyactiv-G122 Plus

Kada se činilo da više nema novih ideja, Mazda se oglasila novim predlogom koji je kompromis između dve klase, onih putničkih i praktičnih SUV automobila.

Pošaljite komentar
  1. Periodicno vozim model sa pogonom na sva 4 I jacim motorom.ja zaista ne znam sta vi vozite I kako ali automobile je nepregledan,mali (sto meni ne smeta) ali nestabilan.kad mu dodam gas,board kaze 14 litara
    (Mex, 8. mart 2021 11:48)

    # Link komentara

  2. Interesantno je da zadnjih par nedelja kolio sam citao o kolima koje je b92 testirao i reklamirao, da je vecina komentara,negde i preko 200 negativno komentarisaala sva ta vozila. Redodom su isla kaskai, kadjar, bmw 3, bmw 1 novi, tucson, kia posrtige, toyota, sad mazda. Te ne valja motor, te koroyija, mali obrtni momnat,nema mesta za petu osobu, tri cilindra, cena, servisi... pa da li svi oni voze neke bentlije pa negativno komentarisu kola od 18 k eura i vise? nemoguce da nam je toliko skocio standard i da su svi koji komentarisu vozili testirane automobile ili da poseduju iste? bas cudno,verujem da vecina vozi auto do 10 hiljada eura koji tesko da je bolji od ponudjenih. Al ajde,ako svi imaju skuplje i bolej,pa svaka cast. O ukusima ne treba raspravljati, moze da ti se svidja i ne svidja, ali bas da svaki od ovih nije valjao i da ga ne bi vozili,ne drzi mi vodu.
    (olalal90012, 6. mart 2021 23:11)

    # Link komentara

  3. Vozim Mazdu 3 druge generacije, 2009-to godište, dizel od 109ks. Kada sam je uzeo nije imala DPF (sa katalizatorom u kompletu). Sada sam naručio zamenski, 400e sa carinom i shipping-om, 2 godine garancije. Auto i dalje ide kao blesav, nema korozije uopste i necu je menjati dok ne ispusti dusu. Ima aftermarket Android 8", zadnju kameru, fully loaded osim senzora mrtvog ugla i asistencije pracenja trake. Ulozio sam u nju sigurno preko 2000e, izgleda i ide kao azdaja. Sledeci auto ce mi opet biti Mazda i to trojka turbo iz 2021. Nisam tip koji bi menjao osecaj pozadine na asfaltu za klimavi SUV/crossover u kome dobijem morsku bolest iako su krateri na putevima problem. Doduse u poslednje vreme je uglavnom vozim po autoputu gde je na svojoj teritoriji.
    (Zer01, 28. februar 2021 16:31)

    # Link komentara

  4. Zanosi se previse za tako mali auto, drugi veci SUV su stabilniji i upravljiviji.
    [link]
    (sale, 6. februar 2021 23:43)

    Na tom linku je video sa Mazdom CX5. CX5 je SUV. Ako si nekada vozio SUV, trebalo bi da ti bude jasno zašto se tako ponaša.
    (Molosave, 12. februar 2021 14:42)

    # Link komentara

  5. Sedani se jednostavno ne prodaju. Koliko je jaka i lojalna konkurencija u EU savršeno govori prodaja njihovih vozila izvan EU.

    Accord je odličan auto kome su potrošnja i emisije zaustavile prodaju u EU. Honda kreće sa elektrifikacijom za EU tržište, možda se vrati i Accord kao hibrid. Bez carina će biti jeftiniji, a u svakom slučaju pouzdaniji od alternativa proizvedenih u EU - hibridnih Passata i Talismana, kao i njihovih klonova, živi bili pa videli.
    (Kvarežma, 11. februar 2021 09:59)

    # Link komentara

  6. E bas ti je poredjenje...Nema ni Avensisa, jel to znaci da nema mesta na zadnjim sedistima?
    (SRBIN, 6. februar 2021 22:59)

    Ne nego znači da i pored tolikog prostora za Hondu Accord, najbolji Hondin model, mesta na evropskom tržištu nema.
    (Kizaza, 10. februar 2021 15:29)

    # Link komentara

  7. E bas ti je poredjenje...Nema ni Avensisa, jel to znaci da nema mesta na zadnjim sedistima?

    Ne nego znači da za njega nema mesta na evropskom tržištu.
    (Kizaza, 10. februar 2021 15:24)

    # Link komentara

  8. Zanosi se previse za tako mali auto, drugi veci SUV su stabilniji i upravljiviji.
    [link]
    (sale, 6. februar 2021 23:43)

    # Link komentara

  9. Da, Honda Accord ima toliko prostra da je više nema na Evropskom tržištu ;)
    (Kizaza, 03. februar 2021 13:28)

    E bas ti je poredjenje...Nema ni Avensisa, jel to znaci da nema mesta na zadnjim sedistima?
    (SRBIN, 6. februar 2021 22:59)

    # Link komentara

  10. @(Kiza, 4. februar 2021 10:18)

    Haha, buick. Americkim brendovima skines barem po 5 mesta i dobijes realniju sliku.
    (PeraZdera, 4. februar 2021 20:56)

    # Link komentara

  11. Mazda - kola za gospodu.
    (S21, 4. februar 2021 20:00)

    # Link komentara

  12. @(Djole Stena, 3. februar 2021 21:27)

    SsangYong je korejski auto brend. Mazda je manje pouzdana od ostalih Japanaca, ali i dalje je po tom pitanju u sredini od svih brendova.

    Biće da nisi informisan. Mazda je godinama u vrhu što se tiče pouzdanosti.
    Evo ti par likova:
    [link]
    [link]/
    [link]/
    (Kiza, 4. februar 2021 10:18)

    # Link komentara

  13. @(Djole Stena, 3. februar 2021 21:27)

    SsangYong je korejski auto brend. Mazda je manje pouzdana od ostalih Japanaca, ali i dalje je po tom pitanju u sredini od svih brendova.
    (Strasno, 4. februar 2021 03:54)

    # Link komentara

  14. Mazda je najlošiji japanski auto brend zajedno sa datsunom suzukijem i sanyongom. Prevelike pare za tako slab kvalitet. Rđaju posle 5 godina, prvo konstrukcije kod točkova pa onda karoserija.
    (Djole Stena, 3. februar 2021 21:27)

    # Link komentara

  15. Nema ni Passata više izvan EU. Jel to znači da je mali ili da se ne kupuju sedani više jer ide SUV kao alva? Logike bez...
    (Kvarezma, 3. februar 2021 19:12)

    # Link komentara

  16. Detaljno sam razgledao ovaj auto jer ga je prijatelj htio kupiti.
    Auto izgleda fantastično i iznutra i izvana.
    Postoje samo dvije velike mane ovoga auta i zbog njih nismo ni išli na probnu vožnju. Auto je skup i najmanji u klasi.
    Ovo nije SUV već podignuta Mazda 3. Na stražnjim sjedalima nema mjesta za mene koji uopće nisam visok i to kada sjednem iza sebe.
    Mazda bi bila poželjan auto da ima barem 5-8 centimetara više ka koljena na stražnjoj klupi u SVIM modelima.
    Oni koji pišu da im je mali okretni moment motora 2.0 benzinca bez turba (213 Nm) u stvari ne znaju voziti benzinca i bolje da ga ne kupe.
    (Ivan ZG, 3. februar 2021 18:29)

    # Link komentara

  17. Izdigneš se malo i odmah si krosover ili SUV.Pa ni CX5 koja nema 4x4 nije SUV već krosover.I ima lagerska akcija za CX5 od 165 konja za isti novac a bez obzira na nešto manje opreme nisu za poredjenje.
    (NIKOLA, 3. februar 2021 17:59)

    # Link komentara

  18. @AloAlo

    Ubedljivo najbolju ponudu prostora od japanaca ima Honda, u svakom segmentu. Subaru je možda tu negde, ali su im bokseri i cvt za izbegavanje, aj da nude običan menjač pa i nekako da iskuliraš motor koji konstrukcijski predodređen za muku...

    Da, Honda Accord ima toliko prostra da je više nema na Evropskom tržištu ;)
    (Kizaza, 3. februar 2021 13:28)

    # Link komentara

  19. @Đuro

    1.Nije mi jasno na koje Mazde misle ovi što se pozivaju na loš lim i truljenje? Ne možeš gledati neki auto star 20god i reći Mazda ne valja jer truli lim. Ja vozim evo drugu 3-ku zaredom poslednjih 7god, nove sam uzimao. Nisu bile pod staklenim zvonom, dakle bilo je grebanja, manjih čukanja po parkinzima i td. Čak su ta oštećenja dosta dugo stajala pre sanacije. O truljenju nema ni govora, čak ni oko ovih oštećenih mesta. Imam uvid u onu prvu koja je sada stara 7god. Oba automobila prelaze oko 30-35k km godišnje, bez garaže.
    2.Skup jeste, takođe i servis. Ne mogu da kažem da je baš racionalna kupovina.
    3.Što se tiče tvrdnje da je prastar motor, najblaže što mogu da kažem da bi bilo bolje da se informišeš malo pre nego ostavljaš takav komentar. Performanse motora su već druga priča. Napaljenom klincu u duši, koji voli da se potpiše na semaforu se neće svideti mazdin benzinac, to je tačno. Ali zato i postoji izbor, niko te ne tera puškom da kupuješ Mazdu.
    4.Automobil je izuzetno pouzdan, na prvom ni sijalicu nisam promenio za sve ove godine. Ovaj noviji je imao neke boljke ali nikad u vezi sa motorom odnosno sa osnovnom funkcionalnošću, a to je da te preveze od tačke A do B.
    5.Mazda je osnovana daleke 1875. godine. Ne razumem kakve to treba da imaš frustracije pa da izjaviš da Mazda nikad nije bila auto.
    6.Nisam se slučajno odlučio ponovo za Mazdu, uživam vozeći je!
    (Miki, 3. februar 2021 13:21)

    # Link komentara

  20. @AloAlo

    Ubedljivo najbolju ponudu prostora od japanaca ima Honda, u svakom segmentu. Subaru je možda tu negde, ali su im bokseri i cvt za izbegavanje, aj da nude običan menjač pa i nekako da iskuliraš motor koji konstrukcijski predodređen za muku...
    (Kvarežma, 3. februar 2021 07:35)

    # Link komentara

  21. 1. Mazde trule, imaju jako loš lim
    2. Skupe su, skupi su im servisi
    3. Imaju prastare benzinske motore
    4. Pouzdanost im je na nivou Fijata poslednjih par godina
    5. Mazda nikada nije bila auto
    (Đuro, 2. februar 2021 10:51)

    Evo ovako
    1) Netacno, bilo nekada jer su im dobavljaci uvaljivali los lim, to je sredjeno odavno.
    2) Skupe su relativno, servisi su uglavnom malo skuplji od konkurencije (ostalih japanaca)
    3) Benzinski motori im nisu prastari, samo su se odlucili da ne idu na downsizing i turbo, vec su pojedinim invoacijama uspeli da smanje potrosnju. Ipak resenje nije dovoljno, jer ce po novim pravilnicima u EU emisija CO2 i NOx biti drasticno smanjena uskoro, a tu otpadaju i dizelasi i benzinci prakticno. Ostaju hibridi i elektricni.
    4) Pouzdanost poslednjih par godina je daleko bolja od Fiata, uglavnom oko sredine, a poneki modeli znaju da briljiraju.
    5) Mazda je odavno auto. Jos od 80tih, starije od toga nisam imao prilike da vozim. Danas imaju prepoznatljiv dizajn i neki svoj identitet, za razlika od vecine.
    (Strasno, 3. februar 2021 04:49)

    # Link komentara

  22. Nama je Mazda CX-3 drugi automobil i mogu Vam reći da ako možete to priuštiti sve preporuke, sve. Prvi nam je velika limuzina, pa kada sednem u Mazdu CX-3 dođe mi kao olakšanje. 2.0, 121ks, sa automatskim menjačem u Revolution opremi, izuzetno upravljiv automobil sa motorom koji ozbiljno lepo povuče ovaj mali SUV u gradskim uslovima. Potrošnja 8,5L. U čemu je Mazda još vrhunska to je enterijer. Zaista bez neke jeftine plastike, kao premijum segment.
    (Vvavva, 3. februar 2021 03:48)

    # Link komentara

  23. @ Vrata kada se zatvore izuzetno zvece, kao da je od mnogo nize klase. Da li je to bilo samo na ovom test primerku sto sam probao ili generalno ne znam. Mozda neko ima drugacija iskustva.
    (Godzila)
    Sve Mazde imaju tanji lim i zato zvece, ludilo je kad pada jači grad Fiesta ništa a Mazda 6 nabubri kao da ima boginje.
    (Mistermaxer, 3. februar 2021 03:27)

    # Link komentara

  24. Sve naopako ponuda bez malog turbo benzinca u evropi neće dobro proći. Auto jednostavno neće da ide.
    (Mistermaxer, 3. februar 2021 03:21)

    # Link komentara

  25. Imao sam priliku da vozim Mazdu 3 (CX 30 dimenizje enterijera su cak i manje) jedno 6 nedelja dok je moj automobil bio na popravci.

    Neudobna sedista, mali prostor pozadi gde decije sediste na moze da se uglavi (nema prostora za noge ispred), rev hang koji ide na zivce do ludila, idt, itd...

    Koliko god da je lepa spoljasnost, lepi zavrsni radovi spolja i iznutra, sve u svemu je prosecan automobil. Moj 2009 Mini Clubman ima zancajno vise prostore i napred i pozadi i gotovo istovetne pefromanse.
    (Kole, 3. februar 2021 00:45)

    # Link komentara

  26. "nedostatak rezervnog točka (opcija od 750 eur? 750?!?!?)"
    (Neko iz mase, 2. februar 2021 19:21)

    Kod onih Japanaca kod kojih je rezervni točak opcija (kod nekih je deo serijske opreme), on je relativno skup (maltene u rangu doplat za metalik boju). Za Corollu HB/TS je 740 evra (sedan ima kao deo serijske opreme), skoro isto kao za tu tvoju mazdu.
    Ali, bolje je i to, kada neki model može da ga ima barem kao opcionu opremu. Nekima je nedostupan i kao opcija.
    (pedalaš, 2. februar 2021 23:06)

    # Link komentara

  27. Zanimljiv model, ipak malo preskup. Po meni trenutno u ovoj klasi najbolja kupovina Mitsubishi Outlander 2.0 atmo benzin, 4x4 sa automatskim menjačem po ceni 25.500e. Molim uvažene čitaoce da ako imaju svog kandidata sa cenom od oko 25ke, 4x4 i automatskim menjačem da mi skrenu pažnju kroz komentar. Unapred hvala.
    (Domaćin, 02. februar 2021 14:44)
    Skoro svaki model u klasi moze da se kupi sa ispod 30.000, mnogi i za 26-27.000. Obzirom da Outlander po svemu zaostaje deceniju, mislim da je ulaganje od par hiljada vise opravdano. Pri tom, konkurencija (sem Mazde) ne nudi atmo benzince, a mnogi nude automatike sa dvostrukim kvacilima za te pare, tako da je taj Otlander vjerovatno najgora kupovina u klasi. Takodje, za 5 godina ce na gubitku vrijednosti i potrosnji da "pojede" toliko da ce kostati ponajvise kada se sve ukupno sagleda. Prosto nevjerovatno da se automobil iz 2010g pominje kao najbolja kupovina. Ljudi ovim mazdama, koje sa avion za taj outlander, nadjose milion mana opravdano
    (Transformer, 2. februar 2021 21:57)

    # Link komentara

  28. Za ove sto pominju Outlandera to je klasa iznad po gabaritima vozila. Drugo CVT ne bih uzeo ni u gradskom automobilu kamoli u terencu tih gabarita, da pisti i sisti svaki put kad nagazis gas malo jace - neka hvala. Jos ako je ekonomican kao njihov 2.4 benzinac milina.
    (Vlada, 2. februar 2021 20:11)

    # Link komentara

  29. Corba@ Volvo, francuzi.
    (billy_the_cat, 2. februar 2021 19:49)

    # Link komentara

  30. Ronmo nastavlja teror, koliko sta gde kosta,sta pise u katalogu, koga to majke ti zanima, idi malo prosetaj, nadji devojku ili decka.
    (Dzon Deda, 2. februar 2021 19:33)

    # Link komentara

  31. Recicu samo jedno.
    Mitsubishi Outlander. 2.0 benzin, cvt, 4wd trenutno na akciji za 26.000e. Mislim da nema bolje kupovine, posebno za ljubitelje japanaca.
    (koronarius, 2. februar 2021 16:31)

    Taj paket opreme u 2021. godini nema bilo kakav sistem aktivne bezbednosti (oni su deo paketa opreme iznad, koji je skuplji 3.500) i to je osnovni razlog niske cene (uostalom, ima i točkove 16").
    Čak ni treći nivo opreme (tu su prednji parking senzori i kožni enterijer), za 32.500 "sa bojom", uopšte nije jeftin za Japanca (ako si u toku sa akcijskim cenama ostalih CVT Japanaca (ako baš želiš CVT))
    Sa pomenutom motorizacijom i CVT-om ima ubrzanje od 13,3 (imaš CVT Japance u tom segmentu sa 10).
    Po WLTP ima deklarisanu prosečnu potrošnju od 8,7 i kombinovanu emisiju od 196 gr CO2 (generalno, CVT u tom segmentu diže potrošnju).
    Tako da nisi u pravu (po meni) kada kažeš: "Mislim da nema bolje kupovine". Ali, svakako imaš pravo da tako misliš. I da to i kažeš/napišeš.
    (pedalaš, 2. februar 2021 19:24)

    # Link komentara

  32. Kupio sam je pre nešto više od pola godine, baš sa ručnim menjačem i bas ovaj motor. Obzirom da nisam Šumaher, meni je ovaj motor sasvim dovoljan. Za ubrzanja treba oboriti stepen prenosa, ali da nema snage za normalnu vožnju, apsolutno je netačno. Prostora ima dovoljno, gepek je zadovoljavajući za klasu, ali bi mogao biti bolji malo bolji. Udoban, tih, i ekonomičan (6-6.5 l kombinovano, sa oko 30% u gradu).
    Mana mu jeste preglednost pozadi, ali kamere i sve asistencije pomoći tu manu anuliraju, kao i nedostatak rezervnog točka (opcija od 750 eur? 750?!?!?) Automobil, sa opremom koja ide, uopšte nije skup, čak je i medju najpovoljnijima.
    Ne kajem se, a gledao sam mnoge modele (Nisan Qashqai, Peugeot 2008 (novi), 3008 (sada već odlazeći model), Renault Captur (novi), Tucson (zadnji model dostupan kod nas), Nissan Juke (novi), Kia XCeed i Renault Kadjar). Svaki od ovih autobila sam probao, i odlučio se za CX-30. Ako se nekad ponovo upustim u avanturu kupovine novog automobila, osim ako ne razočara pouzdanost (a ne bi trebalo), opet bih ozbiljno razmatrao neku Mazdu.

    I da, neko je pitao, mali servis je u Dipemu 24000, velikog nema (bar mi je tako rečeno). Da je skup, jeste.
    (Neko iz mase, 2. februar 2021 19:21)

    # Link komentara

  33. Recicu samo jedno.
    Mitsubishi Outlander. 2.0 benzin, cvt, 4wd trenutno na akciji za 26.000e. Mislim da nema bolje kupovine, posebno za ljubitelje japanaca.
    (koronarius, 02. februar 2021 16:31)

    Model star preko 10 godina, ima moderna svetla ali je mehanika jako stara i prevaziđena. Jako loše ponašanje na putu, nikad da se smiri auto, samo se ljulja što nije uopšte udobno a još manje sportski. CVT menjač koji često otkazuje, letargičan motor pogotovo kad se upari sa tim menjačem, potrošnja do krova a performanse nula. I sam vozim japanca i volim ih ali da je to dobra kupovina, nije, još manje najbolja.
    (tsts, 2. februar 2021 19:05)

    # Link komentara

  34. @Koronavirus
    Ovde ima jako puno ljubitelja,ali jako malo vozača japanaca.
    (kimi R, 2. februar 2021 19:02)

    # Link komentara

  35. Prednosti mazde su dizajn, kvalitet materijala i pouzdanost. Mana je mali prostor uz visoku cenu vozila i odrzavanja. Servisna mreza je nas lokalni problem. Da li je bas na nivou premijuma nisam siguran. Mazda je svakako lepa i kvalitetna ne moze se sa njom mnogo pogresiti.
    (Kodo, 2. februar 2021 17:38)

    # Link komentara

  36. Interesantno, u tekstu se tvrdi da ima više prostora od Mazde 3, a u Dipemu su mi rekli da je za visokog vozača ista ponuda prostora. Nisam imao prilike da sednem, pa da kažem šta je problem.

    Oseti se u trojci da nema multilink pozadi, nema prostora u kabini za visokog vozača. Šteta, jer sve ostalo mi je top, 150 konja benzinac je prava mera.
    (Kvarežma, 2. februar 2021 11:00)

    Ovde jedan dvometras, i probao sam oba automobila. CX-30 napred ima jako slicnu ponudu prostora kao Mazda 3, ali pozadi zbog povisenog sedenja ja sam uspeo da sednem u CX-30, sto u Mazdi 3 nije bio slucaj. Ali slicna je situacija kod svih SUV vozila na trzistu. Japanci generalno nudije skromniji prostor na zadnjoj klupi a neretko i slabiji prostor u gepeku.
    (AloAlo, 2. februar 2021 17:33)

    # Link komentara

  37. CX 30 plus 2.0, 122 ks vozim od oktobra 2019. Pre sam vozio veći MPV auto ali mi više nije potreban. U gradu je vrlo okretan i lagan za vožnju i prilično pregledan (pregledniji sa strane i pozadi od MVP) posebno zbog senzora i zadnje kamere. Napred je udoban (manje od MVP), pozadi i nije - kratka sedišta i uspravan naslon, centralni greben na sedištima pozadi je užasan jer je u nogama tunel za punjenje dodatne baterije. Gepek jeste manji ali meni završava posao, mana je što nema nijednu kuku već samo dve vezice za pričvršćivanje lakšeg prtljaga. Multimedija je odlična u konekciji sa apple telefonom, ekran nije osetliv na dodir, zvuk sa zvučnika sasvim dobar.
    Komande su pregledne osim levo od volana gde su tasteri koji se i ređe koriste. Osvetljenje u kabini je led i dobro je. Dnevna svetla su obična ali farovi su LED. Asistencija za zadržavanje kola u traci je dobro odmerena i osetljiva. Aktivni tempomat je dobar kada nema gužve na autoputu i dok ne snimi auto u krivini ispred koja ide na levo jer koči iako je auto ispred u desnoj traci. Potrošnja u gradu od 9-11 l/100, na putu od 5,5 do 8. Prvi servis sam platio 22k dinara. Uz auto sam dobio i set zimskih 16'' sa alu felnama. Meni je lepo dok se vozim. Nije SUV već je to trojka karavan na štiklama.
    (Aleksa, 2. februar 2021 17:15)

    # Link komentara

  38. @Domaćin...imaš Subaru XV 2.0i e-boxer u toj ceni, doduše nešto manji od Outlander-a.
    (PantaRei, 2. februar 2021 17:03)

    # Link komentara

  39. Recicu samo jedno.
    Mitsubishi Outlander. 2.0 benzin, cvt, 4wd trenutno na akciji za 26.000e. Mislim da nema bolje kupovine, posebno za ljubitelje japanaca.
    (koronarius, 2. februar 2021 16:31)

    # Link komentara

  40. Jeste videli spoj prednjih krila, haube i šoferke?

    Po meni, veliki promašaj... ali vozio bih, je!
    (Pop, 2. februar 2021 16:30)

    # Link komentara

  41. Zanimljiv model, ipak malo preskup. Po meni trenutno u ovoj klasi najbolja kupovina Mitsubishi Outlander 2.0 atmo benzin, 4x4 sa automatskim menjačem po ceni 25.500e. Molim uvažene čitaoce da ako imaju svog kandidata sa cenom od oko 25ke, 4x4 i automatskim menjačem da mi skrenu pažnju kroz komentar. Unapred hvala.
    (Domaćin, 2. februar 2021 14:44)

    # Link komentara

  42. Posto se pominje lim, moze li neko od komentatora da kaze koji su brendovi poznati po dobrom limu (i izostanku rdje). Hvala unapred.
    (Corba, 2. februar 2021 14:17)

    # Link komentara

  43. Ja vozim Mazdu, i volim je.
    (Noblica, 2. februar 2021 14:09)

    # Link komentara

  44. Ne znam ko formalno pripada kojoj klasi, ali, pežo 2008 je u smislu ponude prostora za putnike veći automobil od mazde CX-30, što može biti od značaja (na zadnjoj klupi vozila) ako ste vi ili vaša porodica visoki iznad (japanskog?) proseka. Ja sa 192 cm mogu sesti knap pozadi u 2008 (kosom dodirnem nebo), ali, u mazdu CX-30 ne mogu nikako (u CX-5 mogu), tu mi baš nedostaje mesta (mada, značajno manje nedostaje nego u CX-3).
    Što se tiče samog dizajna, motora ili opreme mazde CX-30, pa čak i cena, ja tu nemam zamerke, a kada bih sebi uzimao, gadjao bih G150 (G122 bih zaobišao u kolima visine 160 cm). Mada, bojim se da čak i G150 mazdin motor ima skroman obrtni moment na 2-3.000 rpm, a takva mu je u tim obrtajima i snaga. Džaba tebi i 300 "konja" na 7.000 rpm, ako ti već na oko 2.000 rpm nemaš dobar obrtni moment (koji nije mizeran), jer to inače treba "vrteti i vrteti" kao želiš da može i iz tih obrtaja da (ako zatreba) počne razumno da ubrzava. Za mene je u toj klasi benzinaca reper fiatov 1,33T, koji ima 285 Nm, a taj moment i na niskim obrtajima omogućava relativno visoku snagu motora. 20 ili 30% veći moment na "nekim" (bilo kojim) obrtajima znači i 20 ili 30% veću snagu na tim obrtajima. I to je razlog zašto ova mazda (sa 213 Nm i to tek na 4.000 rpm ) pri "potapanju gasa" ide jako kilavo na nižim obrtajima. Prosto, na tim nižim obrtajima ona nema snagu ni blizu kao onaj turbaš sa 285 Nm. To je fizika osnovne škole.
    (pedalaš, 2. februar 2021 13:45)

    # Link komentara

  45. Razmisljao sam o kupovini navedenog modela, ali sam na kraju odustao. Razlog je jednostavan, neupotrebljivost. Onaj ko razmislja da mu ovo bude primarni i jedini auto, a pritom ima porodicu, slobodno moze da ga zaobidje. Da se razumemo, lep je u svakom smislu, spolja i unutra. Kvalitet materijala je zaista dobar i sve je to lepo sklopljeno. Nema tu nekih cudnih zvukova, cak i tvrdje plastike deluju dobro, zaista je za svaku pohvalu. Doduse ima jedna mana, i to me je neprijatno iznenadilo. Vrata kada se zatvore izuzetno zvece, kao da je od mnogo nize klase. Da li je to bilo samo na ovom test primerku sto sam probao ili generalno ne znam. Mozda neko ima drugacija iskustva. Kada se to uporedu sa ostatom enterijera, nekako mi se ne uklapa. Ali najveci razlog odustajanja od modela je prostor. Auto je toliko napucan unutra, da je iskoriscenost prostora mizerna. Kada covek podesi prednje sediste prema sebi (prosecne sam gradje) na zadnjoj klupi, apsolutno nema mesta. Prostor ispod sedista je toliko uzan da ne mozete da gurnete stopala. Sedite pod izuzetno ostrim uglom, a udobnost sedista nije bas sjajna. O gepeku da ne pricam, nije mi jasno kako su uspeli da naprave tako mali prtljazni prostor na autu koji nije bas mali. Najmanji prtljazni prostor u klasi ima ova Mazda. Ja sam trazio primarni automobil, ali najvise zbog ponude prostora sam odustao.
    (godzilla, 2. februar 2021 12:36)

    # Link komentara

  46. 2021. godina, auto C klase, prosečna potrošnja 8 litra, registracija 35.000 dinara, 1 guma 15.000 dinara, cena 30.000 eura, maksimalna brzina 186 km/h, ubrzanje preko 10 sekindi do 100 km/h...ja sam zbunjen, jel to tehnološki napredak i nazadak?
    (CrniMika, 2. februar 2021 12:12)

    # Link komentara

  47. @Jarić T Živadin: Iako sam ljubitelj Mazde, a i sam vozim Mazdu 6, moram se sloziti sa ovim komentarom. Najavljivan kao revolucionaran motor koji ce promeniti istoriju SUS benzinskih motora sa smanjenom potrosnjom i ponasanjem poput dizela, dobili smo komplikovanu masinu, koja niti je bitno stedljiva, niti je snazna i elasticna. Testovi mnogih pokazuju da su unapredjennja zanemarljiva i jedna dobra ideja je nazalost ovog puta podbacila. Videcemo nove 6-cilindarske masine, koje su najavljene za Mazdu 6 i CX-5, koj ebi isto trebale raditi po Skyactiv-X principu, mozda one donesu napredak.
    Istina je da su planovi za ovaj motor nastali davno pre ekspanzije elektricnih automobila, a da je uspeh istih iznenadio sve proizvodjace. Mozda se desi i neka promena u Mazdinim planovima. Mada trziste automobila nije samo Evropska unija i Kina i delovi USA, veoma veliki deo sveta ce jos uvek traziti ciste i stedljive benzince jos dugo vremena.
    (Iggy, 2. februar 2021 11:59)

    # Link komentara

  48. Mazda sve radi naopako.
    Da krenem redom.
    Zbog pokusaja, da napravi dva motora u jednom, i dizela i benzinaca, a ne kao svi normalni, da imaju dizela za stednju i benzinca za jurcanje.
    (Jarić T Živadin®, 2. februar 2021 09:47)

    Nije mi jasno kako do sada nisi direktor u mecki ili porseu. Posto sve znas najbolje. Koliko ima ovih zgubidana sto zivota nemaju a ni posla posto na svaku vest prvi salju komentar kada izadje. Nesto tu smrdi...
    (Dobri Dobrivoje, 2. februar 2021 11:44)

    # Link komentara

  49. Lep auto, ali malo skup, jer za te pare moze da se kupi i veci model Mazda CX-5.
    Modeli poput CX-30, XCeed i Stepway opasno ugozavaju Golf klasu. Ljudi zele malo atraktivnosti i SUV-look u svojim automobilima.
    Svidja mi se jednostavnost instrument table i odlicna ergonomija.
    Takodje, 2.0 benzinac bez turbine je prava stvar u ovoj poplavi mini-miksera. Pravi motor, zamenis ulje i svecice i vozi 300.000km.
    Hvala Mazdi sto je vratila na scenu karmin crvenu boju.
    (Kobaja Grande, 2. februar 2021 11:44)

    # Link komentara

  50. Mazde su mnogo dobra auta.
    (Korona, 2. februar 2021 11:33)

    # Link komentara

  51. @Jarić Poprilično na mestu primedbe. Ipak probao sam Mazdu 3, sa najslabijim G122 motorom, nisam osetio naročit problem, meki hibrid i 2.0 su sasvim dovoljni za 90% vozača.

    Što se ostalog tiče u SAD imaju turbo 3, možda će doći i ovde. Kao što napisah, meni smeta skučen prostor za vozača i torzija pozadi. Ostalo je tip-top, elegantan auto u svakom smislu. Ko voli dizela, taj će gledati nemce ili francuze, povoljniji su za održavanje+razgranata mreža servisa.
    (Kvarežma, 2. februar 2021 11:33)

    # Link komentara

  52. Ne znam! Interesantan je za ljubitelje inovativnih rešenja, ali u zbiru od Tojote Korole sedan (4,4 m) dobiješ isto, a za manje pare. Manji (1,6 umesto 2,0) motor iste snage, nema hibrid ali isto malo troši, motor je običan atmosferac, jeftinije je održavanje, možeš svugde da ga servisiraš. Pogon 4x4 je ovde bez veze, kao i automatski menjač, jer je onda preskup (moguć razlog za to je i carina)
    Ako mi je baš stalo do nekog "urbanog" SUV-a, pre bi uzeo Reno Kađar 4x4 sa automatskim menjačem i 1,3 benzincem od 160 ks. Ova Mazda mi je nekako ni tamo, ni ovamo. Čista dekadencija, ali ima ljudi koji to vole i to poštujem. Priznajem, lep dizajn, daleko najlepši od svih japanskih brendova. Doduše, to i nije tako teško postići, s obzirom kako ružno izgledaju ostali. Da zaključim, auto je nit' burek, nit' pita, kao i većina japanskih.
    (Аhtung, 2. februar 2021 11:29)

    # Link komentara

  53. I koja je na kraju razlika izmedju cx-3 i cx-30 ??
    (Boka, 2. februar 2021 11:20)

    # Link komentara

  54. Mazda premijum? Samo po izgledu. Izbor motora nikakav, benzinci potpuno anemični. A i nove imaju problema s lakom i limom.
    (Filip, 2. februar 2021 11:09)

    # Link komentara

  55. Toliko je slicna sa CX-5, a meni opet neuporedivo ruznija. Doduse, CX-5 je najljepsi u klasi.
    Ovi benzinci su u svemu losiji od dizela i manjih turbo benzinaca koje nudi konkurencija, a prilicno su skupi. Mala ponuda prostora u odnosu na konkurenciju i dodjemo do zakljucka zasto ih kupuju zene i ljudi kojima je dizajn presudan
    (Transformer, 2. februar 2021 11:01)

    # Link komentara

  56. Interesantno, u tekstu se tvrdi da ima više prostora od Mazde 3, a u Dipemu su mi rekli da je za visokog vozača ista ponuda prostora. Nisam imao prilike da sednem, pa da kažem šta je problem.

    Oseti se u trojci da nema multilink pozadi, nema prostora u kabini za visokog vozača. Šteta, jer sve ostalo mi je top, 150 konja benzinac je prava mera.
    (Kvarežma, 2. februar 2021 11:00)

    # Link komentara

  57. одкуд мазда после 3-4 године бивствовања...
    али добро,може...
    возио га и заиста одличан ауто,материјали савршени,ергономија за више особе добра напред,позади и не баш(за децу до 170-180 одлично)...има све а није нафуран за "миленијалце"-дакле за нашу је генерацију 35+...и наравно феноменалан мотор,поуздан и економичан...
    скоро смо коментарисали кону,ценом ту негде са турбо мотором од 177кс...чак и визуелно подсећају због сличне боје и поготово задњег дела возила и светлосних група...
    мислим да би мој избор била мазда,дужи ауто са већим међуосовинским размаком,много већим гепеком и далеко луксузнијим ентеријером и осећајем како под руком тако и визуелним...(волан,вентилациони отвори итд)...
    поузданост агрегата је неупоредива,свака част мазди за 2.0 атмо са тако скромном потрошњом и еластичношћу(кона без 11 не троши али и иде доста боље)као и одсуством буке у вожњи...
    између веће забаве(177 кс) и уживања на дуге стазе ипак сам за ово друго...
    у сваком случају одлука је на нама и свака је исправна јер ми тако желимо и уживамо у томе...
    (профа, 2. februar 2021 11:00)

    # Link komentara

  58. 1. Mazde trule, imaju jako loš lim
    2. Skupe su, skupi su im servisi
    3. Imaju prastare benzinske motore
    4. Pouzdanost im je na nivou Fijata poslednjih par godina
    5. Mazda nikada nije bila auto
    (Đuro, 2. februar 2021 10:51)

    # Link komentara

  59. od japanca SUv-a samo Qashqai 4x4 2.0 dci
    (sasa, 2. februar 2021 10:34)

    # Link komentara

  60. Moglo je ovo bolje. i CX-3 i CX-5 mnogo lepsi i skladniji.
    (Nikola, 2. februar 2021 10:11)

    # Link komentara

  61. Mazda sve radi naopako.
    Da krenem redom.
    Zbog pokusaja, da napravi dva motora u jednom, i dizela i benzinaca, a ne kao svi normalni, da imaju dizela za stednju i benzinca za jurcanje.
    Mazda je napravila em pretezak motor, em motor sa tavom izduvnom granom, kome je potrebna hauba od 5 metara, pa je pozadi ostalo jako malo mesta za putnike.
    Uz sve to, benzinci nemaju daha.Razlika u njutn metrima izmedju 122ks i 180ks je par desetina, sto je smesno.
    Napravili su ekstremno tezak i komplikovan motor, koji stedi, tako sto ne moze da potegne, i to sve u eri, kada se sus motori polako napustaju.
    Paradoksalno, njihove aute prodaje prventstveno dizajn, pa je otuda prosto neverevotno, da nisu stavili manje klasične turbo benzince, jer bi kupci i dalje to kupovali, zarad dizajna, a ovako su stukli ogroman novac i vreme, za nepotrebne tehnologije, koje ničemu pametnom ne služe, jer oni i dalje imaju u ponudi dizel motore.
    (Jarić T Živadin®, 2. februar 2021 09:47)

    # Link komentara

  62. Ako je neko od čitalaca vozi, nek napiše cenu redovnog servisa.
    (Vozač, 2. februar 2021 09:15)

    # Link komentara