Dilema: Klasične zimske ili all-season gume?

Sezona zamene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se opredeliti za zimske ili univerzalne (all-season) pneumatike.

Pošaljite komentar
  1. All-Season gume su dobre za ljude koji bas malo voze auto. Po karakteristikama su malo blize zimskim i ne zaostaju puno po karakteristikama (pricam o testovima), ali se leti trose vise od klasicnih letnjih. Npr. moji prelaze godisnje oko 4 hiljade km i pre moraju da ih menjaju zbog starosti, nego istrosenosti. Pri tom, zimi im kola sluze "zlu ne trebalo" i ako ih vec i pokrenu po snegu, svesni su da mora polako i oprezno.
    Ja prelazim oko 13000 godisnje i imam 2 seta, jer zimi idem na planine, leti vozim po autoputu, tako da to nije za all-season.
    (Nikola, 12. novembar 2020 01:25)

    # Link komentara

  2. Po zakonu, u obavezi ste da imate sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica. Pritom šara ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.
    (Dejan Simic, 5. novembar 2020 14:08)

    # Link komentara

  3. Vozim već nekoliko godina all season gume, i jako sam zadovoljan ponašanjem automobila i leti i zimi,.plus, naravno, ne straćim sat- dva kod vulkanizera dva puta godišnje, što isto nije zanemarljivo. Ne skijam, doduše, i slabo vozim izvan grada zimi, ako da, samo po autoputevima, koji se generalno prilično efikasno čiste u delu kontinenta u kome živim :))
    (EU Citizen, 3. novembar 2020 11:19)

    # Link komentara

  4. Na auto sa kojim idem na otvorenom koristim zimske gume, a na malom gradskom gume za sve uslove. Tako je godinama i nema nikakvih problema.
    (Kgh, 31. oktobar 2020 22:46)

    # Link komentara

  5. M+S znači Može Stalno.
    (Oddball, 31. oktobar 2020 22:25)

    # Link komentara

  6. [link]

    Pregledajte video, pa sami recite da li zaista mislite da su zimske neophodne i kome?

    TLDR,osim ako živite u Švedskoj ili tako negde apsolutno vam nisu potrebne nikavke osim All Season, šta više po kiši AllSesion ili letnja su daleko bolji izbor i jedino gde ima prednosti je neočišćena ulica tj. vožnja po snegu.
    (Dada, 31. oktobar 2020 20:39)

    # Link komentara

  7. Kakve, bre, all season gume? To je neko smislio foru da lenjivcima uzme pare. Kupiš lepo još četiri čelične felne, daš dvadesetak hiljada za 4 Tigar Winter gume i miran si bar 4-5 godina. Ja neki dan platio zamenu 800 dinara, letnje točkove odložio u podrum i to je to. Malo se cimaš svakih 6 meseci, ali se bar voziš bez brige,a i dva seta guma ti znatno duže traju.
    (svašta, 31. oktobar 2020 19:03)

    # Link komentara

  8. @zivot je ringispil i ...

    Letnja guma i guma M+S se razlikuju samo u sari. Što se materijala tiče nema razlike. Letnja guma ima veoma slabu trakciju u blatu i snegu zbog šare koja je dizajnirana i napravljena da odnosi vodu i nista drugo. M+S ima saru koja zahvata blato i sneg ali odlično odvodi vodu u isto vreme. Problem ovih guma je što sara ne omogućava lako pražnjenje.
    To je rešeno dizajnom guma za sneg a cena se plaća u buci, otežanim upravljanjem po suvom, a naročito po vodi.
    (Miki, 31. oktobar 2020 17:32)

    # Link komentara

  9. Za Srbe, pravo pitanje je da li su za leto bolje zimske ili all season?
    (Bane, 31. oktobar 2020 10:39)

    # Link komentara

  10. Volim ovu rubriku jer tu mogu da pobegnem od politike. Kokice spremne, večiti derbi izmedju “all season” i “zimske za zimu, letnje za leto” može da počne !
    (stole haringa, 31. oktobar 2020 09:20)

    # Link komentara

  11. Uzmi klompe na bosu nogu na minus 2,a ljeti dobre gumenjare sa vunenonom carapom. Dodje to na isto...
    Uzmes li patike, cizme, papuce, kaput za citavu sezonu?
    (Deda Mraz, 30. oktobar 2020 19:27)

    Moj pok otac je nekad nosio pleteni vuneni prsluk ispod košulje.
    Ja sam nekada zimi nosio pamučne duge gaće i perjanu jaknu.
    Ali, sintetički materijali odavno dosta napreduju. I mada imam i čisto letnju i zimski odeću/obuću, ja imam i all season garderobu i obuću. Pa imam i silne (relativno tanke) sintetičke pantalone, tanke majice, tanke jakne i naizgled letnju obuću koju mogu da nosim (na bajsu ili dok pešačim) i na (bukvalno) -15 i po snegu, ali i na +30 i po suncu.
    Naravno, u tome će mi biti malo hladno na -15 (i biće mi prijatnije ako obučem veoma tanku, ali savremenu skijašku jaknu, kao i ako obujem baš bakandže), kao što će mi na +35 biti prijatnije ako uzmem još tanje pantalone i majice i obuću.
    Ali, "preživeću" oba ekstrema u onoj svesezonskoj odeći i obući, a čak će mi najveći deo doba godine (kad je od -5 do +25) u njoj nekako biti najprijatnije (pa ću i ja moći da pružim maksimum).
    Svako ima pravo da bira. Pa i pravo da i danas zimi nosi pletene vunene čarape. Ja nosim sintetičke. Iste. Leti i zimi.
    Slično i sa gumama. Na privatno/poslovni vozilima imam i imao sam i letnje, i zimske, a i all season. I sa svakim sam stigao gde sam krenuo.
    Preko svih brda, dolina i planina. Leti i zimi, po snegu i ledu.
    Sve radi svoj posao. I neka svako sebi kupi šta hoće.
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 22:50)

    # Link komentara

  12. šta preporučuje vulkanizerski lobi za nizijske krajeve sa malo snega? Da se koriste all season gume ili ipak dve vrste guma i svake sezone po dve zamene guma, zamene ventila, balansiranje, plus hotel za gume?
    (otac Makarije, 29. oktobar 2020 21:06)

    Preporucujemo da vozite bajs. Necete nikoga ubiti.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 00:05)


    Da li preporučujete da za bicikl sezonski menjam letnje i zimske gume ili da koristim jedne cele godine kao all season gume?
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 14:56)

    Preporucujemo da idete pesaka.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 16:27)

    Da li preporučujete da pri pešačenju i vožji bicikla nosim all season obuću ili da u cilju veće bezbednosti sezonski menjam obuću?
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 16:48


    Uzmi klompe na bosu nogu na minus 2,a ljeti dobre gumenjare sa vunenonom carapom. Dodje to na isto...
    Uzmes li patike, cizme, papuce, kaput za citavu sezonu?
    (Deda Mraz, 30. oktobar 2020 19:27)

    # Link komentara

  13. Fabrička dimenzija za moj auto je 215 50 r17
    Pa na moje konstatacije da su gume za sva godišnja doba skupe dobio minuse. Ajde neka mi neko nađe gumu U ovoj dimenziji ispod 12500 din, naravno za sve sezone! Samo letnja ili samo zimska ima ispod 6000 din.
    (Stručnjak, 30. oktobar 2020 18:10)

    # Link komentara

  14. Letnje na aluminijumske, zimski može i na čelične felne (smešno jeftine).
    All season je go kc. Nit za zimu nit za leto, nemož da se napravi da funkcioniše u svim uslovima isto kraj priče. All season će se leti više habati a zimi neće biti od neke pomoći. Meni ne pada na pamet da lupam glavu dal ću zbog "jeftinijih" guma moći da se popnem uzbrdo il ću ostati zavejan. To je samo prividno jeftinije rešenje u startu, na kraju gledano dugoročno 2 seta su jeftinija opcija a da ne pričamo o kvalitetu. I da je skuplje opet bih uzeo 2 seta samo što ljudi ovde nisu ni ušli u radnju odma s vrata "može to malo jeftinije". Ako nemam para da vozim kako treba neću ni da vozim, ići ću busom. Ko da negde piše da moram po svaku cenu voziti kršinu. Ja vam garantujem da niko nebi koristio all season kad bi imali novca ali upravo je to problem. Ove u startu koštaju manje i tu se sva priča završava.
    (Stanislav, 30. oktobar 2020 18:06)

    # Link komentara

  15. All season gume su odlična stvar za nekoga ko ne prelazi puno kilometara(do 15 k) i ako taj isti živi na području umerene klime(Beograd npr.) Ako u Beogradu napada sneg do 2m ne možeš kolima pa i da hoćeš!
    Ako vas zanimaju karakteristike imate internet pa se informišite o pomenutim gumama. Uopšte ne zaostaju puno po voznim karakteristikama i za zimskim i za letnjim. Jedina mana im je što se brzo troše ali 3 godine traju bez problema. Sve gore navedeno je iz ličnog iskustva! Pozdrav dobri ljudi!
    (statuskan, 30. oktobar 2020 17:17)

    # Link komentara

  16. (jaretina, priprema se zimski menu, 30. oktobar 2020 10:29)

    Разумем поенту. Ако имаш 100 кг и живиш на Флориди, идеш до 4 км/х, онда без проблема можеш да носиш канађанке, а испод 100 кг и ходаш мало брже, за препоруку су јапанке, у Јужној Дакоти, нпр. Битно да се на крају ипак разумемо.
    (Khrlo e Romengo, 30. oktobar 2020 16:55)

    # Link komentara

  17. šta preporučuje vulkanizerski lobi za nizijske krajeve sa malo snega? Da se koriste all season gume ili ipak dve vrste guma i svake sezone po dve zamene guma, zamene ventila, balansiranje, plus hotel za gume?
    (otac Makarije, 29. oktobar 2020 21:06)

    Preporucujemo da vozite bajs. Necete nikoga ubiti.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 00:05)

    Da li preporučujete da za bicikl sezonski menjam letnje i zimske gume ili da koristim jedne cele godine kao all season gume?
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 14:56)

    Preporucujemo da idete pesaka.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 16:27)

    Da li preporučujete da pri pešačenju i vožji bicikla nosim all season obuću ili da u cilju veće bezbednosti sezonski menjam obuću?
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 16:48)

    # Link komentara

  18. a našem tržištu dosta su zastupljene Tigar, Sava i Riken i ovi brendovi imaju jeftinije modele guma koje većina kupuje. Iste firme nemaju za tako male pare gume za sve sezone, pa ni drugi brendovi nemaju jeftine gume za sve sezone nego su duplo skuplje nego kod pomenutih brendova. Pa me interesuje kome se isplati da umesto 8 guma da duplo novca za 4 gume za sve sezone?
    (Stručnjak, 30. oktobar 2020 15:30)
    Tigar pravi all season gume od prošle jeseni.
    (Vozač, 30. oktobar 2020 16:34)

    # Link komentara

  19. Da li preporučujete da za bicikl sezonski menjam letnje i zimske gume ili da koristim jedne cele godine kao all season gume?
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 14:56)

    Preporucujemo da idete pesaka.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 16:27)

    # Link komentara

  20. Na našem tržištu dosta su zastupljene Tigar, Sava i Riken i ovi brendovi imaju jeftinije modele guma koje većina kupuje. Iste firme nemaju za tako male pare gume za sve sezone, pa ni drugi brendovi nemaju jeftine gume za sve sezone nego su duplo skuplje nego kod pomenutih brendova. Pa me interesuje kome se isplati da umesto 8 guma da duplo novca za 4 gume za sve sezone?
    (Stručnjak, 30. oktobar 2020 15:30)

    # Link komentara

  21. 55 godina sam vozio letnje gume i zimi i leti i nisam imao ni najmanju nezgodu moj stav je da odgovoran može da vozi i leti i zimi letnjim gumama,a bahatim vozačima ni gusenice nepomazu.
    (Milan, 30. oktobar 2020 15:16)

    # Link komentara

  22. šta preporučuje vulkanizerski lobi za nizijske krajeve sa malo snega? Da se koriste all season gume ili ipak dve vrste guma i svake sezone po dve zamene guma, zamene ventila, balansiranje, plus hotel za gume?
    (otac Makarije, 29. oktobar 2020 21:06)

    Preporucujemo da vozite bajs. Necete nikoga ubiti.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 00:05)


    Da li preporučujete da za bicikl sezonski menjam letnje i zimske gume ili da koristim jedne cele godine kao all season gume?
    (otac Makarije, 30. oktobar 2020 14:56)

    # Link komentara

  23. Minimum koja ispunjava legalne zahteve. Znaci M+S, brend i model koji ima solidan rejting za sneg.

    Za ove gume znam iz prve ruke - Michelin PilotSport A/S 3+ - presao sam sa ovim gumama dosta i letnjih i zimskih kilometara i pokazale su se odlicno, gotovo fenomenalno.
    (Kursula, 29. oktobar 2020 16:38)

    Za tvoju informaciju M+S nikako nije letnja guma cisto da nebudes ceo zivot u zabludi, znaci to sto imas nije all season guma...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zivot je ringispil i kola na sudaranje..., 30. oktobar 2020 11:10)

    Ti možeš sa veruješ u šta god hoćeš. I u deda mraza ako te to čini srećnim.
    (Kursula, 30. oktobar 2020 14:53)

    # Link komentara

  24. Ne razumem čemu stalno pisanje i polemisanje oko guma. Proizvođači su već prodali gume, i niko ih ne kupuje, osim kad se potroše. Zakon je zajebavao vozače! Nije smelo zimi da se vozi sa M/S, pa su svi morali da kupe gume isključivo sa pahuljom! Sad ne mora ništa, ako ne pada sneg. I dalje gluposti, kao sve državne odluke u ovoj državi! Ako je moralo dok su se kupovale gume, onda bi trebalo da mora i sad!!! Kreneš bez snega 60 km, naiđe oblak, naravno, naiđe i milicija, i eto ti kazna, što je super za budžet Republike Srbije. Ostalo je da uvedu kazne za mene, i meni slične, jer malo vozim, pa nisam ove godine hteo da menjam točkove sa zimskim gumama, točkovima sa letnjim gumama (imam oba tipa guma sa felnama), a ne VALJA (za sad, a biće ne sme!), da se vozi leti sa zimskim gumama. Možda ako umesto 86 km/h, nagazim na 176 km/h. Budalaština!!!
    (Dušan, 30. oktobar 2020 12:08)

    # Link komentara

  25. 80 % Amerike tradicionalno vozi sa univerzalnim gumama i ne pada im na pamet da sezonski menjaju gume, a dobro je poznato koliko klimatskih pojaseva tamo ima. Klasične zimske gume su potrebne samo u zeljama gde je značajan deo godine ekstremna zima sa puno snega što Srbija svakako nije, kao što su i klasične letnje potrebne samo u zemljama gde su veći deo godine ekstremno visoke temperature, što opet Srbija nije. Naravno neće biti štete ako neko ima dva seta guma, ali pričati da je u Srbiji to neophodno je totalna glupost. Univerzalne gume ovde potpuno završavaju posao, samo ih treba redovno menjati, kao na kraju krajeva svaku gumu, a ne da se voze do 2 mm šare.
    (Bane, 30. oktobar 2020 11:52)

    # Link komentara

  26. Minimum koja ispunjava legalne zahteve. Znaci M+S, brend i model koji ima solidan rejting za sneg.

    Za ove gume znam iz prve ruke - Michelin PilotSport A/S 3+ - presao sam sa ovim gumama dosta i letnjih i zimskih kilometara i pokazale su se odlicno, gotovo fenomenalno.
    (Kursula, 29. oktobar 2020 16:38)

    Za tvoju informaciju M+S nikako nije letnja guma cisto da nebudes ceo zivot u zabludi, znaci to sto imas nije all season guma...
    (zivot je ringispil i kola na sudaranje..., 30. oktobar 2020 11:10)

    # Link komentara

  27. Najveći procenat, slobodno mogu reći većina vozača u Srbiji kupuje jeftinije varijante novih guma, tako da gume za sve sezone se ne isplate.
    215 50 R17 ima za 6000 din, a najjeftinija za sve sezone je više nego duplo. 8 guma će trajati više nego 4 kako god da računate. Polovne felne za 200 evra i menjate komplet točak sezonski, najjeftinije, naročito je u Beogradu zamena ovakvih guma sa balansiranjem košta 30 evra.
    (Stručnjak, 30. oktobar 2020 10:53)

    # Link komentara

  28. Dakle, još jednom: pitanje da li all season ili dva seta je potpuno falš pitanje.
    (Khrlo e Romengo, 30. oktobar 2020 09:13)

    nije, zapravo je jako jednostavno pitanje, a odgovor dajete sami sebi.

    ako ćete da ih menjate na do 30k km, ili 3 godine, ako kola imaju do 100ks po toni ili ubrzanje 10sec ili više, a i stil vožnje nije "agresivan", 4season guma koja nije najjeftinija je savršeno rešenje. uštedi pare, i još važnije - vreme.
    (jaretina, priprema se zimski menu, 30. oktobar 2020 10:29)

    # Link komentara

  29. хахахахахаха...па Ви са сајта сте стварно решили да нас посвађате овде ;-)
    али држимо се ми...одговор сте добили два пута у задњих седам дана на исту тему...
    дајте нешто друго, бензин вс дизел хахахахахахаха...
    позз свима
    (профа, 30. oktobar 2020 09:00)

    Ili novo vs. polovno.

    Ili Dačia vs. polovan Nemac.
    (Papageno, 30. oktobar 2020 10:18)

    # Link komentara

  30. Vozio PEZO 307 sa zimskim gumama,prve zime kada su bile nove extra su drzale po snegu i po zimi.Vozio ih preko leta i sledecu zimu to nije bilo to jednostavno vise nisu drzale na snegu kao prve godine i to nije subjektivan osecaj nego je tako.Sada sam narucio allseason gume prvi put pa cemo videti utiske.Zivim u Vojvodini i snega i kad bude ociste ga,nisam agresivan vozac i nadam se da ce me dobro sluziti.Za gume sam se odlucio po preporuci prijatelja koji ih vozi na Golfu 7 i prezadovoljan je prelazi ozbiljne kilometraze i kaze da su sasvim zadovoljavajuce.
    (Nikola, 30. oktobar 2020 06:53)

    Kad zimske gume voziš preko leta, memoj se posle čuditi kad sledeće zime "to više nije to".

    Zimske gume se prave od mekše gume koja loše podnosi visoke letnje temperature i kad se voze leti, habaju se mnogo više i brže nego u zimskim uslovima. Tako da vožnja zimskih guma leti - može, ali tako samo bacaš pare!
    (Sarastro, 30. oktobar 2020 10:16)

    # Link komentara

  31. Vozio PEZO 307 sa zimskim gumama,prve zime kada su bile nove extra su drzale po snegu i po zimi.Vozio ih preko leta i sledecu zimu to nije bilo to jednostavno vise nisu drzale na snegu kao prve godine i to nije subjektivan osecaj nego je tako.Sada sam narucio allseason gume prvi put pa cemo videti utiske.Zivim u Vojvodini i snega i kad bude ociste ga,nisam agresivan vozac i nadam se da ce me dobro sluziti.Za gume sam se odlucio po preporuci prijatelja koji ih vozi na Golfu 7 i prezadovoljan je prelazi ozbiljne kilometraze i kaze da su sasvim zadovoljavajuce.
    (Nikola, 30. oktobar 2020 06:53)

    Momak, vozio si zimske gume 6-8 meseci na temperaturama asfalta i do 60-70 stepeni i očekuješ da budu dobre i dalje?
    (CJC, 30. oktobar 2020 09:48)

    # Link komentara

  32. Samo polovne zimske gume, doneo mi surak iz Svice.
    (Stojko, 30. oktobar 2020 09:27)

    # Link komentara

  33. Dakle, još jednom: pitanje da li all season ili dva seta je potpuno falš pitanje. Pravo pitanje je da li naš klimatski pojas podržava obe ili samo jednu opciju. Zamislite ovu dilemu negde u Irskoj ili u Sibiru. Tako je, ne može da se zamisli. Zato i ja nemam odgovor na ovo pitanje, jer kod nas su zime tako šarolike, da "za svaki slučaj" treba imati letnje, zimske i all season, pa po potrebi..
    (Khrlo e Romengo, 30. oktobar 2020 09:13)

    # Link komentara

  34. хахахахахаха...па Ви са сајта сте стварно решили да нас посвађате овде ;-)
    али држимо се ми...одговор сте добили два пута у задњих седам дана на исту тему...
    дајте нешто друго, бензин вс дизел хахахахахахаха...
    позз свима
    (профа, 30. oktobar 2020 09:00)

    # Link komentara

  35. All season
    (Pozdrav iz Babine Grede, 30. oktobar 2020 07:52)

    # Link komentara

  36. Ajde udarite plus svi koji mislite da je M+S univerzalna guma
    (Stilo Bot, 30. oktobar 2020 07:24)

    # Link komentara

  37. Vozio PEZO 307 sa zimskim gumama,prve zime kada su bile nove extra su drzale po snegu i po zimi.Vozio ih preko leta i sledecu zimu to nije bilo to jednostavno vise nisu drzale na snegu kao prve godine i to nije subjektivan osecaj nego je tako.Sada sam narucio allseason gume prvi put pa cemo videti utiske.Zivim u Vojvodini i snega i kad bude ociste ga,nisam agresivan vozac i nadam se da ce me dobro sluziti.Za gume sam se odlucio po preporuci prijatelja koji ih vozi na Golfu 7 i prezadovoljan je prelazi ozbiljne kilometraze i kaze da su sasvim zadovoljavajuce.
    (Nikola, 30. oktobar 2020 06:53)

    # Link komentara

  38. interesantno da je u Srbiji zakonski minimum dubine gazeceg sloja gume 4 mm, a u Nemackoj samo 1,6 mm
    (guma, 30. oktobar 2020 05:04)

    # Link komentara

  39. Mishelin crossclimate + i uzivajte u voznji,nema potrebe za zimske i letnje kad su ove bolje od vecine zimskih i letnjih guma iz srednjeg ranga.,
    (Kiza, 30. oktobar 2020 01:44)

    # Link komentara

  40. Čitam komentare i nadam se da se neću naći ispred nekoga od štedljivih genija kada prikoči, pa mu se auto pretvori u Deda Mrazove sanke.
    Upravo sam kupio 4 nove zimske, koštaju dosta, ali kada shvatim da neko može da strada ako prištedim, više mi ne deluju skupo.
    Pozdrav svim ozbiljnim i odgovornim vozačima.
    (grgur, 30. oktobar 2020 01:19)

    # Link komentara

  41. šta preporučuje vulkanizerski lobi za nizijske krajeve sa malo snega? Da se koriste all season gume ili ipak dve vrste guma i svake sezone po dve zamene guma, zamene ventila, balansiranje, plus hotel za gume?
    (otac Makarije, 29. oktobar 2020 21:06)

    Preporucujemo da vozite bajs. Necete nikoga ubiti.
    (vulkanizeraki lobi, 30. oktobar 2020 00:05)

    # Link komentara

  42. Najbitnije da sve gume budu zimske, ne mora najskuplje samo da su zimske. nece se dezintegrisati ni na 20' C. Guma mnogo znaci ali treba uzeti u obzir za kakvu voznju treba, a ne daj najskuplju. Kao sad koji ces auto - pa najskuplji da bude najbezbedniji. Siguran sam da ne vozite svi Sklase . imam 2 auta na jednom za sve sezone a na drugom sutra postavljam zimski set , pa cemo videti sta kaze u istim uslovima. Cale vozi na Kama gumama i zimi i leti ovo je 4.sezona auto sa zadnjom vucom ide kao da nema snega , prosto neverovatno kako se ponasa, stane na ovu uzbrdicu i krene sa pola, a leti nema pistanja.Moje kleber to ne mogu isto zadnja vuca. Ove za sve sezone su na vecem autu sa prednjom vucom,jedva cekam test. na jednom su su zimske Miselinke stare 10god, taj auto ne vozimo , cuvamo ga samo ga povremeno razmrdamo i one gaze kao da nema snega- bez problema na pola uzbrdice staje i krece. Izgledaju bolje od kleberovih posle 4 sezone iako preko duplo starije a presle su i vise dok ga nismo garazirali. Nisu dzaba 3x skuplje... ali korisno je samo ako mnogo prelazite , u suprotnom sare dobre ali guma stara, ne bih smeo sa njima nigde na dalji put... ovako jeftinija guma i taman izgura 4 sezone i vec pocinje da stari a i sare dolaze na granicu... jos ko ima 2 automobila nema racunicu sa skupim gumama.
    (zex, 29. oktobar 2020 23:46)

    # Link komentara

  43. Samo All season. Kupiti malo kvalitetnije i kraj priče. Zimi prolaze svuda gde su mi prolazile i zimske, a leti su opet sasvim korektne. Jedino malo treba voditi računa kada je napolju kišno vreme, jer su im performanse na mokrom kolovozu lošije nego kod letnjih. Vozim mali i lagan auto, prelazim godišnje oko 10.0000 km, poštujem ograničenja brzine i all season potpuno završavaju posao. Problem je često u tome što vozači koji imaju dva seta guma iste koriste do krajnjih granica i upitno je kakve su performanse njihovih guma. Ja kupujem all season i menjam ih na svake 3 godine i uvek imam odlične gume na autu. Nema duplih felni, auto i leti i zimi na lepim aluminijumskim felnama, nema čekanja redova kod vulkanizera i malteretiranja. Sam periodično rotiram gume i uživam.
    (Tadija, 29. oktobar 2020 23:03)

    # Link komentara

  44. @Jednom sam imao All-season (kad sam kupio auto) i nikad vise. Bucne, nelagoda dok ih vozis, pritom se muce po snegu. Drugi auto kad sam stavio letnje odnosno zimske. Prelazio sam oko 25 000 godisnje, Opel Corsa D.
    (realan dxb zr, 29. oktobar 2020 20:44)

    zavisi koje staviš. lepo piše koliko decibela proizvode. Kleber i BF Goodrich all season prave 68 DB. extra tihe i sasvim solidne i zimi i leti po ravnici. snega ni nema skoro, a ni zime nisu mnogo hladne.... što ne znači da ne može da padne veći sneg i da bude baš hladno, ali su ipak mnogo bolje od letnjih ili čak u rangu lošijih zimskih, a po buci ( tišini) su bolje od Michelin ili Continental guma.
    (matori, 29. oktobar 2020 22:50)

    # Link komentara

  45. Zimske i to još sa kramponima. Pozdrav iz Osla!
    (Ateista, 29. oktobar 2020 20:59)

    Letnje svih 12 meseci
    (Pozdrav iz Londona, 29. oktobar 2020 22:29)

    # Link komentara

  46. Zavisi koje su gume. Imao sam Miselin za sve sezone. Drzale leti bolje od srednje klase letnjih a zimi bolje od srednje klase zimskih. Najvise sam bio iznenadjen drzanjem u periodu prolece/jesen kada se sa varijantom leto/zima uglavnom klizem po gradu
    (jasam, 29. oktobar 2020 22:27)

    # Link komentara

  47. All season!!!
    (Nemanja, 29. oktobar 2020 22:12)

    # Link komentara

  48. @Thrall
    Dobi čovek više minusa a u pravu 100% Gume i kočnice nikad ne štedite. Zimi zimske leti letnj i tačka. Uvek nove pa makar bile i tigar, nikad polovne na svakih 4,5 godina ako prelazite do 15000km. Oni koji nemaju para za nove uvek će pametovati da treba polovne i ovakve i onakve.
    (Taurunum, 29. oktobar 2020 22:09)

    # Link komentara

  49. Zavisi gde živite. Za Vojvodinu, Beograd i okolinu i sl. rekao bih da su dovoljne all season. Isto kao i ovde, u Torontu i okolini all season su sasvim dovoljne (ima snega ali se jako dobro čisti pa su putevi većinom suvi), malo severnije neophodne su dobre zimske.
    (Toronto, 29. oktobar 2020 22:00)

    # Link komentara

  50. Koliko nepreciznosti, da ne kazem neceg drugog u ovom clanku. Zivim vec 17 godina u Cikagu. Pretpostavljam da ste svi culi za zime u Cikagu. Od novembra do aprila/maja. Sneg zna da napada i po metar za noc. Za sve ovo vreme koliko sam ovde, nisam cuo da menja letnje/zimske pneumatike.
    Vozi se sa MS gumama bez problema. Licno, godisnje prelazim izmedju 25-30.000 km, ms miselinke i nikakvih problema, ni zimi ni leti.
    (Teddy, 29. oktobar 2020 17:40)

    Lično sam se nagledao snimaka i snimaka vozača iz Čikaga kad padne sneg, auto im se ponaša kao balerina pod uslovom da nije završilo u prvom kanalu. Ne bih seo u auto bez zimskih guma u toku sezone pa sve da moram i da stopiram do odredišta.
    (CJC, 29. oktobar 2020 21:53)

    # Link komentara

  51. Kad dodjemo na situaciju da budemo u all-electric vozilima, koja ce kontrolisati brzinu, distancu i kocenje, videcete kako svi testovi padaju u vodu. Vazice pravilo univerzalne gume ALL-Season.
    Jer ce kompanijama koje rentiraju vozila to ici u prilog.

    Drzite distancu, postujte ogranicenje.
    Srecna i udobna voznja svima.
    (Marko, 29. oktobar 2020 21:50)

    # Link komentara

  52. Ja sam za varijantu zimske & letnje, all season je pola/pola, ni tamo ni ovamo..
    (C i n i k, 29. oktobar 2020 21:44)

    # Link komentara

  53. Evo ukratko, za naše podneblje gde su velike razlike između letnjih i zimskih temperatura i klimatskih uslova preporučljivo je imati dva seta guma-letnje i zimske. All season gume se mogu koristiti u državama i oblastima gde nije velika razlika između leta i zime (npr. Engleska, Holandija, Danska, Belgija...). Ako već hoćete da uštedite kod nas na gumama, stavite na pogonske točkove zimske zimi, a letnje leti, a na nepogonske all season.
    (LosmiBgd, 29. oktobar 2020 21:16)

    # Link komentara

  54. Zimske gume sa ekserima( dozvoljeno u Svedskoj) michelin+ Quattro pogon.
    Vise mi netreba,spreman 100% za sneg i led👌
    (Swedsko vreme, 29. oktobar 2020 21:14)

    # Link komentara

  55. A, šta preporučuje vulkanizerski lobi za nizijske krajeve sa malo snega? Da se koriste all season gume ili ipak dve vrste guma i svake sezone po dve zamene guma, zamene ventila, balansiranje, plus hotel za gume?
    (otac Makarije, 29. oktobar 2020 21:06)

    # Link komentara

  56. Zimske i to još sa kramponima. Pozdrav iz Osla!
    (Ateista, 29. oktobar 2020 20:59)

    # Link komentara

  57. Imam 2 auta i za oba po 2 kompleta na posebnim felnama letnje i zimske. Znaci, nije da hocu da ustedim ali ipak sam zimski komplet stavio za sada samo na jedan jer je napolju 15-20 stepeni, a gledam prognozu vremena i najavljuju da ce jos dugo biti toplo, a i jutra nece buti mnogo hladna. Logicno razmisljam, ako zimske gume imaju bolje performanse tek ispod 7 stepeni, a preko 7 su bolje letnje, a toliko hladno nece biti skoro, da li ce svi koji sada stave zimske ugroziti svoju bezbednost? A jos po mokrom a toplom vremenu zimska guma ce imati jos losije performanse od letnje. Iz ovoga proizilazi da ne vazi ono leti letnja a zimi zimska jer kod nas nema vise hladnih i sneznih zima kao nekada. Sve razmisljam da kada dodje vreme za zamenu ovih guma uzmem all season i teram cele godine, i onako ne prelazim puno. Vozim po gradu, na planine ne idem. Svi oni koji bez razmisljanja recituju onu staru pionirsku “leti letnje, zimi zimske” neka razmisle samo koliko su se temperature promenile u poslednjih 20 god. kod nas. Naravno, bas ako i bude nekoliko sneznih dana, kada budi zimske u prednosti nad all season, mislim da bi all season posluzile uz malo oprezniju voznju.
    (sonzi, 29. oktobar 2020 20:49)

    # Link komentara

  58. Летње 295/40 R21, зима 265/60/18, и пошто сам планирао да у септембру да дођем у Србију, а било лето, ставио сам 275/45 R21, all season m+s. Рано за зиму, ако дођем на летњој морам да купујем зимске у Београду 800-1000е, па ето буди паметан. Возили деценијама Заставе са једним комплетом људи и ланац у пртљажнику, сад је по закону, безбедније, али комплимовано и скупље.
    (Xobotnica, 29. oktobar 2020 20:48)

    # Link komentara

  59. Jednom sam imao All-season (kad sam kupio auto) i nikad vise. Bucne, nelagoda dok ih vozis, pritom se muce po snegu. Drugi auto kad sam stavio letnje odnosno zimske. Prelazio sam oko 25 000 godisnje, Opel Corsa D.
    (realan dxb zr, 29. oktobar 2020 20:44)

    # Link komentara

  60. nema za gume ali zato za pivo i cigare ima
    (..., 29. oktobar 2020 20:35)

    # Link komentara

  61. Vredestein Snowtrac 5 kupio danas
    (mi muka od svega, 29. oktobar 2020 20:28)

    # Link komentara

  62. letnje michelin primacy 3
    zimske continental ts 850
    sa oba seta po 20000 do 25000 km godišnje.
    (herr Žika Pavlović, 29. oktobar 2020 20:21)

    # Link komentara

  63. Ja uzeo skoro za 407 sve 4 YOKOHAMA Geolander m+s, ali nema pahuljice pored m+s... Nadam se da cu moci zimi s njim... Ako ne, Wintera je u rezervi.
    (Aks, 29. oktobar 2020 20:19)

    # Link komentara

  64. Michelin Crossclimate, odlične bile dve sezone i zimi i leti. Treću zimu (iako nije bila istrošena i prešla samo oko 15k km) gume je jednostavno izgubila karakteristike, plastificirala se, zimi očajna, nemoguće bilo voziti auto. Preko leta je bila ok iako sam primetio pojačano proklizavanje nego kad su bile nove. Vozio sam ih još 2 leta, a zime prešao na prave zimske.
    (Sulja, 29. oktobar 2020 20:15)

    # Link komentara

  65. @Bruder
    Ko nema za gume - ne treba ni da ima automobil!
    (Milan, 29. oktobar 2020 19:56)

    # Link komentara

  66. Konti reko da je Kontinental najbolja zimska?!
    (ime, 29. oktobar 2020 16:11)

    citao recenzije, uporedjivao testove. guma koja je negde najvise od svih testirana i znaju se mnoga njena svojstva. uz to je i dugotrajna, moze da se vise predje od mnogih iz premijum i srednje klase.
    thetirelab.com
    video sam da i brigstone ima nov zimski pneumatik i da je kao najbolji izasao na adac testiranju za ovu godinu-205/55/16, ali je relativno nov, tako da bi pre sansu dao continentalu. mada, i ovaj hankok je dosta dobar, najbolji odnos cene i kvaliteta. imao sam bf goodrich i hankok na prvom autu, dosta su se dobro pokazale, razmislicu jos malo.
    (Ulver, 29. oktobar 2020 19:55)

    # Link komentara

  67. Na automobilu su mi M+S gume i zadovoljan sam sa time ne prelazim puno kilometara i ne vozim kada su vremenski uslovi extremni tj. putevi pod snegom (kad ga ima, a nema ga) jer nemam potrebu za tim ali da imam i moram odabrao bi opciju letnji-zimski set guma i sezonski bi ih menjao i to je to. Zarad bezbednosti u saobraćaju ništa nije skupo i nepotrebno. Možda je moj automobil vremešan ali održavan. Mnogo toga je zamenjeno i osveženo iako je zamenjeni deo bio 'ispravan' ali ...
    (XXL, 29. oktobar 2020 19:52)

    # Link komentara

  68. @Ulver: Pre svega zbog mnogobrojnih pozitivnih testova, plus zbog povoljne cene, kupio sam pre dva meseca Hankok I-cept RS2. Do sada vožene po suvom i malo po kiši. Vrlo sam zadovoljan, tihe su, udobne, dobro se "lepe" za put (mada nisu za sporstku vožnju), čak mi je i potrošnja manja, tek mi je skoro palo na pamet da su ih i za to pohvalili u testovima.
    A tek ću videti kako će se ponašati na minusu, snegu i ledu.
    (dzigi, 29. oktobar 2020 19:30)

    # Link komentara

  69. ma kakav all-season,ljeti ljetne zimi prave zimske
    (gen 69, 29. oktobar 2020 19:15)

    # Link komentara

  70. ko zivi u gradu gde ima godisnje 3 dana snega na ulici moze da uziva na all season gumama pa cak i na letnjim. Dane sa snegom na putu ide prevozom i zavrsena prica. Moja voznja je 90%grad i jednom godisnje 3000km odmora. Imam zimske i letnje ali realno je da mi zimske i ne trebaju jer vecinu vremena provodim na suvim i vlaznim putevima na snegu najvise 7 dana godisnje kada idem peske.
    (dok ne stigne fasada i kanalizacija, 29. oktobar 2020 19:13)

    # Link komentara

  71. Kakve su nam zime komotno može letnje 12 m.
    (Ekolog, 29. oktobar 2020 19:02)

    # Link komentara

  72. Nema dileme: zimi zimske, leti letnje, i jedne i druge kvalitetne ( ne moraju biti skupih brendova, dovoljno je da znate da su pouzdane). Te gume su jedino što vas drži na putu i čuva vam glavu, zato uz kočnice moraju biti u najboljem stanju u odnosu na sve druge delove automobila. Sve ostalo je igranje sa sopstvenom glavom. Ja sam pre dvadeset godina, na žalost naučio na sopstvenoj koži, srećom pa sem materijalnih nije bilo drugih posledica.
    (Milan, 29. oktobar 2020 18:42)

    # Link komentara

  73. Nemamo mi novca za letnje - zimske ,vozimo sta imamo i molimo boga da se ne skrsimo negde .
    (Bruder, 29. oktobar 2020 18:34)

    # Link komentara

  74. Dao sam šansu Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Prema svim testovima trenutno najbolja univerzalna guma...ne verujem da može biti baš toliko loša.
    (ivan, 29. oktobar 2020 18:00)

    # Link komentara

  75. "Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara". Kapiram, ako prelazim malo kilometara, ne mogu da se slupam sa all season, ima logike.. Paradoksalno, ja sam ceo život zagovornik dva seta guma, i kupim skoro auto, kad na njemu all season.. I tek na zimu ću saznati da li me prethodni vlasnik spasao ili ukantao, da moram da kupim najmanje još jedan set. Psihološki, osećam jaku nelagodu zimi bez zimskih, a ne bih da bacam pare na set zimskih ako ove budu radile i zima ne bude jaka. Dakle, neizvesno, ali ću bar ili učvrstiti stav o dva seta, ili ću se prijatno iznenaditi..
    (Khrlo e Romengo, 29. oktobar 2020 17:51)

    # Link komentara

  76. Kupio danas kineze all season vec sam brend zaboravio. 6100din za 215,50,r17.
    Za mene koji vozim mozda 10000km godisnje dva seta nemaju smisla.
    (Mistral, 29. oktobar 2020 17:48)

    # Link komentara

  77. Koliko nepreciznosti, da ne kazem neceg drugog u ovom clanku.
    Zivim vec 17 godina u Cikagu. Pretpostavljam da ste svi culi za zime u Cikagu. Od novembra do aprila/maja. Sneg zna da napada i po metar za noc.
    Za sve ovo vreme koliko sam ovde, nisam cuo da menja letnje/zimske pneumatike.
    Vozi se sa MS gumama bez problema. Licno, godisnje prelazim izmedju 25-30.000 km, ms miselinke i nikakvih problema, ni zimi ni leti.
    (Teddy, 29. oktobar 2020 17:40)

    # Link komentara

  78. Ne znam za ostale ali Michelin crossclimate je savršena guma za naša podneblja i za vozilo normalnih performansi.
    Letnja guma koja može i zimi.
    E sad da živim u Alpama naravno da bi imao prave zimske ili prave letnje da vozim neki jači auto pa mi treba pilot sport ili sportkontakt.
    (Iga, 29. oktobar 2020 17:40)

    # Link komentara

  79. Zimska i zimi i leti.
    (Nisam čiko ja!, 29. oktobar 2020 17:37)

    # Link komentara

  80. "u uslovima čestog snega, leda i pri veoma niskim temperaturama uvek je najbolje rešenje imati zimske gume"

    Bas me zanima koliki deo stanovnistva u Srbiji zivi u takvim uslovima. 1% ili 2%, pitanje je sad.
    (aha, 29. oktobar 2020 17:34)

    # Link komentara

  81. Zimske naravno, nije vam ovo Engleska pa da forsirate ove gume sa nazivom na engleskom jeziku, all..., tako nešto.
    (City Slicker, 29. oktobar 2020 16:51)

    # Link komentara

  82. Leti letnje, zimi zimske, i naravno novi koimplet svake 4 godine. Ne mislim da je to luksuz već potreba. O ovoj temi je toliko puta pisano. Vozim ženu i dvoje dece autom, guma je jedini kontakt vozila sa podlogom tako da na tome ne treba štedeti. Ja sam se odlučio za Bridgstone (Turanza T005 leti, Blizzak LM 0005 zimi). Jesu skupe, ali vrede svaku paru.
    (Thrall, 29. oktobar 2020 16:50)

    # Link komentara

  83. Zavisi kome šta treba,gde i koliko vozi. Volim da imam dva kompleta, jeste skuplje ali ok. Za sada mogu da izdržim. Ovih dana uzimam BFG zimsku gumu, deluju mi da su više nego ok za zimu u Beogradu i jedan odlazak na Kopaonik. I po testovima su u prvih 6 do 7 guma.
    (blabojzna, 29. oktobar 2020 16:47)

    # Link komentara

  84. Zar dileme oko bezbednosti i života treba da bude?
    (VJ, 29. oktobar 2020 16:45)

    # Link komentara

  85. Minimum koja ispunjava legalne zahteve. Znaci M+S, brend i model koji ima solidan rejting za sneg.

    Za ove gume znam iz prve ruke - Michelin PilotSport A/S 3+ - presao sam sa ovim gumama dosta i letnjih i zimskih kilometara i pokazale su se odlicno, gotovo fenomenalno.
    (Kursula, 29. oktobar 2020 16:38)

    # Link komentara

  86. Ali najjaca izvala svih vremena, M+S da ovo S znaci summer! Idioti! Koliko mi prodavaca magle imamo, oooo Srbijo medju sljivama!
    (Dr Mengele, 29. oktobar 2020 16:32)

    # Link komentara

  87. All-season majka, i to Vredestein Quatrac 5 jer su najbolji omjer uloženog i dobivenog. Živim u malom gradiću, i sve mi je blizu pa godišnje prelazim maksimalno 6000 km. U mom slučaju ne vidim potrebu za dva seta guma jer bi mi iste pre ostarile nego bi ih ja uspeo izvozati.
    (Vot iss yo nem, 29. oktobar 2020 16:26)

    # Link komentara

  88. Dve zamene godišnje, grebanje felni, redovi, i 5-6.000 dinara. Biram univerzalne. Ionako sve traju oko 40.000 km, pa bolje da ih menjam na 3 nego na 5 godina.
    (Vozač, 29. oktobar 2020 16:17)

    # Link komentara

  89. (Ulver, 29. oktobar 2020 15:44)

    Konti reko da je Kontinental najbolja zimska?!
    (ime, 29. oktobar 2020 16:11)

    # Link komentara

  90. zimska. vozim porodicu, hoću da imam najbolje moguće performanse, a za dobru gumu se ne treba štedeti. naravno, malo pročešljaš gde su najpovoljnije cene, porediš testove, vidiš kako stojiš finansijski i to je. trenutno se razmišljam između hankok i-cept rs2 i continental ts860... jes da je continental skuplja ali unazad godinama vazi za najbolju zimsku.
    (Ulver, 29. oktobar 2020 15:44)

    # Link komentara