1. A kakve veze ima sto je nesto prodavanije? Sta to govori recimo o Golfu?Pa i parizer je prodavaniji od suvog vrata, ali to svakako ne znaci da je bolji.Statistika koliko je necega prodato apsolitno ne govori nista o kvalitetu prozvoda. Po toj vasoj logici Rols Rois, Bentli, Ferari i kompanija su najlosiji jer su prodali najmanje primeraka?Kakav nivo plemenskog razmisljanja...Apsolutno u pravu,bravo
    (Bns, 21. februar 2020 05:05)

    Ako sledim tvoju logiku onda je baba = zaba
    (TrT, 23. februar 2020 23:15)

    # Link komentara

  2. @Metropola, okej hajmo opet iz početka. Ne, Tesla se ne reklamira, dakle ne plaća reklame, za razliku od klasičnih proizvođača čije reklame vidiš na svakom koraku. Da li stvarno veruješ da Tesla plaća novinarima B92 da pišu članke? Ili da plaća nekim blogerima i vlogerima da prave blogove i vlogove o Tesli. Novine pišu o zanimljivim stvarima a Tesla je zanimljiva stvar. Oni imaju potpuno nov način proizvodnje i plasmana automobila. Auto se kompletno pravi u gigafabrikama, prekrivenim solarnim panelima, dakle nema stotine dobavljača i dobavljača tih dobavljača. Dakle sirovine i stari akumulatori na jednu stranu, na drugu stranu izlazi auto i isporučuje se direktno kupcu, koji je naručio preko interneta. Oni prodaju automobile kao softver, nešto što klasični proizvođači ne mogu da prate. To su sve zanimljive stvari, i o tome se govori i piše. Shvati, Tesla ne plaća te članke. Tesla ne plaća nikakav marketing, osim prezentacija kad objavljuju novi model.
    (Keke, 22. februar 2020 16:20)

    # Link komentara

  3. @Metropola, gde si video marketinšku kampanju za EV? Tesla se na primer uopšte ne reklamira. A klasični proizvođači nevoljno uključuju EV u svoj asortiman. Imaju ogromne kapacitete i dobavljače za SUS, koji se prirodno opiru promenama. Tek dileri su nezainteresovani, jer znaju da od EV nemaju mnogo vajde jer EV ne zahtevaju servis, od čega dileri pretežno žive.
    (Keke, 21. februar 2020 09:10)... Tesla se ne reklamira??? Mozda ako marketinsku kampanju dozivljavas kao reklamu u poluvremenu neke utakmice. Samo na ovom portalu svake nedelje imas po neku vest o Tesli, postovanja vlogera i blogera, bombasticne najave njihovog CEO-a itd... sve vezano za ovaj brend je nastalo kao posledica ozbiljno dobrog marketinga i moramo priznati par patenata.
    (Metropola, 22. februar 2020 11:34)

    # Link komentara

  4. Gurman
    Pa nije baš tako SUV odnosno sport utility vehicle je zvanično prevod za terenca a njegova definicija i te kako ima veze sa odvojivom strukturom šasije itd a taj RAV4 koji pominješ je možda samo začetnik preimućstva CUV odnosno krosovera nad SUV.Eto ja posedujem vozilo koga svi zovete SUV, gabaritno,velike visine i udaljenosti od tla ali nije zbog strukture šasije i nemam problem što je krosover i što većina kad to kažeš misli na neke male automobile što su samo malo podignuti od tla.
    (NIKOLA, 21. februar 2020 18:58)

    # Link komentara

  5. @Milane, istina je da Tesla pravi prezentacije, ali ništa više od toga. Ono što može da se vidi na Youtube su pretežno review-ovi i pojedinci koji prave svoje klipove jer su oduševljeni autom. Nisu tu nikakve pare upumpane, ljudi su stvarno oduševljeni. Imam nekoliko poznanika koji voze Model 3 i koji su zbog toga na sedmom nebu. Kažu da apsolutno ne dolazi u obzir da ikada više voze SUS auto. Dakle sve to za razliku od legacy proizvodjača, čije ćeš reklame videti u novinama, na televiziji, na svakom koraku.
    (Keke, 21. februar 2020 16:37)

    # Link komentara

  6. slažem se sa većinom napisanog, samo mi nije jasno oko "mekoće" SUV vozila. U pitanju su visoka vozila koja da se ne bi ljuljala moraju da se " ukrute". Vozio sam se u mnogim ali u nekom mekom još nisam a mislim ni dy nije moguće
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 21. februar 2020 12:11)

    Sedi u bilo koji SUV sa vazdušnim ogibljenjem i biće ti jasno da je moguće.
    (Reziel, 21. februar 2020 14:54)

    # Link komentara

  7. Broj prodatih golfova u odnosu na broj prodatih passata ne govori o kvalitetu ta vozila već o interesovanju kupaca za klasu automobila, ali broj prodatih golfova u odnosu na Focus, 308, Astru, ... govori koji je automobil, prema mišljenju onih koji idvajaju svoj novac, najbolji u toj klasi.
    (rus, 21. februar 2020 12:13

    O kvalitetu vozila govori lista pouzdanosti a ne prodajni rezultati. Prodajni rezultati su ocena marketinga.To što kupci su pre spremni da kupe nepouzdaniji auto ,više govori o samim kupcima a ne o automobilima i to je već posao za psihologe i sociologe.
    (Alex, 21. februar 2020 14:22)

    # Link komentara

  8. @Drnch
    "SUV vozila prodata vise nego B i C segment zajedno!!? Kako to braco Srbi?"
    (Ne mogu da se sagnem, nesto me probada...., 21. februar 2020 10:01)

    Kad sam 2009. kupovao nova kola, jedno dete mi je bilo malo osnovac, drugo predškolac. Uzeo sam C segment.
    2015. godine oba deteta su bili stariji osnovci, bilo me strah kako brzo rastu. Uzeo sam 500L. Svi smo mogli lepo sesti, pa i deca pozadi.
    Danas su oba deteta srednjoškolci. Jedno odavno ne može sesti pozadi u 500L (nisko mu, kola su sa panoramom), a i ono mladje već neko vreme malo udari glavom.
    I zato sam sada uzeo SUV. Da bi svi mi seli, a da niko ne udari glavom u krov. Jer, prosto, ne postoji C segment u kome i visoke osobe pozadi mogu komotno sesti, pri čemu danas (nepremium) zaista lepo opremljen karavan C segmenta košta od 26-29k (toliko su meni tražili, i dao bih im, da su deca srednjoškolci mogla zaista lepo sesti pozadi). A već za te (pa i manje, ali i za veće) pare možeš da kupiš i SUV u kome ima daleko više mesta za porodicu. I zašto onda čovek da ga ne kupi?
    (veverica, 21. februar 2020 13:42)

    # Link komentara

  9. @posmatrač
    PPotpuno na mestu komentar. Lično ću se i daljedržati limuzina, bez obzira što im je udeo u prošlogodišnjoj prodaji na evrotržištu pao na ispod 7% (briga mer kao za lanjski sneg). Nemam problem sa leđima, ulazim komotno u limuzinu D klase, parkiram na obeležena parking mesta i ne pentram na ivičnjake, te ne mogu da pronađem prednost SUV vozila. Samo nedostatke!
    (hm, 21. februar 2020 13:23)

    # Link komentara

  10. A kakve veze ima sto je nesto prodavanije? Sta to govori recimo o Golfu?
    Pa i parizer je prodavaniji od suvog vrata, ali to svakako ne znaci da je bolji.
    Statistika koliko je necega prodato apsolitno ne govori nista o kvalitetu prozvoda. Po toj vasoj logici Rols Rois, Bentli, Ferari i kompanija su najlosiji jer su prodali najmanje primeraka?
    Kakav nivo plemenskog razmisljanja...
    (ARGENTTO, 20. februar 2020 22:08)

    Babe i žabe.
    Parizer se ne upoređuje sa suvim vratom ili pečenicom već se upoređuju parizeri raznih proizvođača. Po analogiji besmisleno je upoređivati Golf sa modelima brendova koje si naveo jer su neki od tih modela i po 10tak puta skuplji, već se Golf upoređuje sa modelima iz svoje klase koji su slični po ceni.

    Klase automobila su i oformljene da bi se modeli upoređivali unutar klase, a jedan od tih parametara po kojima se upoređuju automobili je i prodaja. Broj prodatih golfova u odnosu na broj prodatih passata ne govori o kvalitetu ta vozila već o interesovanju kupaca za klasu automobila, ali broj prodatih golfova u odnosu na Focus, 308, Astru, ... govori koji je automobil, prema mišljenju onih koji idvajaju svoj novac, najbolji u toj klasi.
    (rus, 21. februar 2020 12:13)

    # Link komentara

  11. @Dejan
    slažem se sa većinom napisanog, samo mi nije jasno oko "mekoće" SUV vozila. U pitanju su visoka vozila koja da se ne bi ljuljala moraju da se " ukrute". Vozio sam se u mnogim ali u nekom mekom još nisam a mislim ni dy nije moguće
     (Milan, 21. februar 2020 12:11)

    # Link komentara

  12. @Keke
    Ako vi pod markentinškom kampanjom podrazumevate reklamu pre drugog dnevnika na RTS onda ste u pravu. Marketing pristupi su se promenili sa napretkom tehnologije a tesla je na vrhu tih promena. To što ima toliko tekstova o njima za 2% prodaje je posledica agresivnog marketinga, a i to što tekstovi suviše naklonjeni govori o upumpanim parama kroz kampanju. Nije to Tesla izmislila, nemački proizvođači to odavno koriste samo što je Mask to usavršio sa klipovima you tubu, prezentacijama a la Stiv Džobs, hajpom oko vizionarstva...
     (Milan, 21. februar 2020 12:07)

    # Link komentara

  13. @Dejan Naravno da pišem subjektivno, kao i svi ovde, i to sam više puta i naveo u komentaru. Konačno sam isprobao (dovoljno dugo) i SUV, i samo sam napisao svoje utiske. Smeta mi ta visina, ljuljanje, ležanje u krivinama (koga kao da nema), i da ne ponavljam ostalo već napisano. Visok sam 185, pretpostavljam neki prosek, viši od prosečnog Japanca, a niži od prosečnog Crnogorca, i kao što sam naveo, razumem sve koji se zbog svoje visine, težine ili bolova u leđima komotnije osećaju u SUV vozilima. Za ostale nemam mnogo razumevanja, pošto se verovatno radi o “povećanom osećaju neke sigurnosti” usled nekih drugih “nesigurnosti”. Inače, pod “karting” vozilima u diskusiji, nije se mislilo bukvalno na mala i niska vozila, nego o razlici u osećaju koje su mi vlasnici SUV vozila navodili u odnosu na vožnju nekih limuzina, sedana i tih “nižih” vozila. A što se tiče MPV vozila, po meni MVP vozila, tu se slažemo, i meni je mnogo krivo što potpuno nezasluženo polako nestaju sa auto scene, zbog novih modnih trendova.
    (posmatrač, 21. februar 2020 11:21)

    # Link komentara

  14. Svi pričaju o zagađenju u gradovima i redukciji emisije ugljen-dioksida, a nikada se više teških SUV-ova nije proizvodilo i prodavalo. Klasično zapadno licemerje, od koga mi se povraća! U pravu je Greta Tunberg - Kako se usuđujete!
     (Ahtung, 21. februar 2020 11:20)

    # Link komentara

  15. (Dejan, 21. februar 2020 09:54)

    Vozio sam Polo i Fiestu u poslednje 3 godine. Fiesta je mnogo meksa i na putu i na menjacu i za upravljanje generalno. Takodje je i bolja preglednost. VW me je generalno ostavio prilicno ravnodusnim, tako da ne razumem stalni referendum za i protiv VW na ovim vestima. Tesko mogu da se porede i dva automobila iste marke, a kamoli da se daju opste ocene o citavim proizvodjacima. Imate Espace koji je presao 450000 bez problema, a imate Espace koji je morao svakih par meseci na servis zbog elektronike. Valjda je lakse da svako ovde podeli svoje iskustvo, i da se manemo toga koja je marka bolja.
    (Volvo, 21. februar 2020 10:54)

    # Link komentara

  16. Sigurno nisu kupili toliko SUV vozila nego CUV.SUV vozila zbog definicije odnosno jednostavnosti karoserije uz prateći reduktor i diferencijal su danas veoma retka.........
    (NIKOLA, 21. februar 2020 09:55)
    SUV znaci sport utility vehicle i zacetnik je toyota rav4 koja nema veze sa karoserijom i reduktorima. to o cemu ti pises su terenci tipa land cruzera.
     (Gurman, 21. februar 2020 10:48)

    # Link komentara

  17. deo1

    @Drnch
    Čudna je to priča, a da bi bila jasnija, treba malo zagrebati. Evo kako ja to vidim odavde, iz Nemačke. Od jednog kolege (radio sam u lokalnom predstavništvu Forda) sam pre više godina čuo da su mu na kolegijumu lokalnih menadžera širom države saopštili da je prodao više modela Kuga, nego što stvarno jeste u nekom periodu. To se ponavljalo 2-3 puta (još uvek nije bilo ove fame oko SUV-ova), ali je još tada posumnjao da iza tog štelovanja statistike stoji neka ideja.

    Izgleda da je ideja bila da se SUV vozila nametnu kao najbolji izbor, jer je profit na njima nemerljivo veći. Mic po mic, to je urodilo plodom i sada se SUV zaista više traži, ali ne zbog toga što je bolji i praktičniji, kako vi to tamo volite da kažete, nego zato što je postao manje više jedini izbor. Sve se svelo na "hoćete Golf ili SUV" i u nemogućnosti da kupe ono po šta su došli, ljudi uzmu često neki SUV (mada je taj pojam skroz razvodnjen vozilima koja ne zaslužuju da se tako tretiraju).

    Kada takva "magla" uzme maha, naravno da će u nekom trenutku SUV zaista da se prodaje više. Ali ovako sa strane da ti kažem, ja iskreno ne kontam gde svi ti SUV-ovi odlaze, jer ih u Nemačkoj manje-više ima isto kao i ranije, uz tu i tamo neki VW crossover više. Ovde ljudi i dalje najviše voze karavane i monovolumene, ako imaju porodicu, a ne stide se ni malih gradskih automobila.
    (frankfurt calling, 21. februar 2020 10:43)

    # Link komentara

  18. deo2

    Pretprošle godine sam u BG doveo prijatelja Nemca i dok smo sedeli u kafiću, šaljivo je konstatovao da je Cayenne srpski nacionalni auto - u Nemačkoj ga ima u tragovima, a u Srbiij (u odnosu na broj stanovnika), kao da je Golf. To malo ipak nije normalno. A s obzirom da znamo da standard tamo nije tako dobar, više govori o nekim kompleksima. Šta bi tek rekao da sam ga vodio u čuvenu silikonsku dolinu?

    Ja ovde zarađujem dovoljno da bih mogao da vozim Cayenne, ali bi mi to bio ozbiljan izdatak i pritisak na budžet. S druge strane, našim ljudima nije problem da istresu sve za auto, pa posle škrtare čak i na hrani. Moja poenta je da je statistika o prodaji SUV-a čak i primenjivija za Srbiju, nego za zapadnu Evropu, uprkos standardu.

    Ovde ih ima više nego pre, ali ni blizu ovim procentima koji se pominju u tekstovima. Pa ja sam Tuareg prvi put video u BG-u, umesto ovde. To nešto govori, rekao bih. A uopšte ne sumnjam (iako ne spadam u pristalice teorija zavere) da je statistika prodaje uporno štelovana tokom godina, kako bismo jednog trenutka i došli u situaciju da se SUV više traži. Naravno da se više traži, kad je u prirodi ljudi da ide kud teče reka - ako svi kupuju SUV, većina ljudi konta da je to pravi izbor kad svi kupuju i onda i sami kupe to isto.
    (frankfurt calling, 21. februar 2020 10:42)

    # Link komentara

  19. deo3

    Poređenje tržišta nije crno-bela stvar. Da ste pre samo 10-ak godina došli na sever Nemačke, shvatili biste da je svaki auto u Srbiji bolje opremljen. Dok je klima u kolima bila već dosta zastupljena u opremi automobila u Srbiji, u Hamburgu ih je bilo toliko da mogu na prste da se izbroje. Prosto, tamo klimu niko nije uzimao, jer nije potrebna. Zime su blage zbog blizine mora, a leta su kao proleće. Ako izvučemo statistiku iz ove regije, ispada da je standard u Srbiji veći, jer danas svi imaju auto sa klimom, a u tamo imaju samo zato što ne postoji opcija izostavljanja iste.

    Istom logikom, ako većina proizvođača ciljano krene da izostavlja kombi, sedane, monovolumene i slično, naravno da će to pojačati statistiku prodaje SUV-a - šta bi drugo i moglo da se desi, kad porodici npr treba novi auto i nudi se samo to što se nudi?

    Nadam se da sam makar malo podstakao razmišljanje na ovu temu, koja je mnogo šira nego pitanje standarda.
    (frankfurt calling, 21. februar 2020 10:41)

    # Link komentara

  20. Golf je u Nemackoj najprodavaniji jel ga kupuje niza stednja klasa i mladi.Osiguranje za golfa je najskuplje jer je najrizicniji auto.
    (Lala, 20. februar 2020 21:58)

    Il je srednja il je niza klasa,nmz obe stvari,to nije auto da bi necija primanja tako rangirao.
    U DE je Golf statusni simbol,to je njihova fabrika koja drzi i vise dugih brendova.
    Ima tu i nacionalnog ponosa.
    Svakako je Golf velo cenjen u DE a i sire.
    Golf je dobar auto i mozda najbolji u svom segmentu.
    Niza klasa u DE kupuje Dacia/u ili nekog IT ili francuza, a ne novog Golf/a.
     (C i n i k, 21. februar 2020 10:16)

    # Link komentara

  21. @Drnch
    "SUV vozila prodata vise nego B i C segment zajedno!!? Kako to braco Srbi? Dede objasnite kako to da nisu samo Amerikanci glupi vec i Evropljani?! Izgleda da smo samo mi Srbi usamljeni brod razuma na ovom svetu?"

    Oblasnjeno odavno, veliki auto, mali....
    (
    (Ne mogu da se sagnem, nesto me probada...., 21. februar 2020 10:01)

    # Link komentara

  22. Sigurno nisu kupili toliko SUV vozila nego CUV.SUV vozila zbog definicije odnosno jednostavnosti karoserije uz prateći reduktor i diferencijal su danas veoma retka.Jedino što taj CUV segment odnosno krosovere treba izmeniti zbog očigledne nesrazmere u gabaritima a ne da sad svi krste ako je malo veći onda je SUV što je potpuno pogrešno čak i da ima 4x4 a ako je malo manji onda je CUV odnosno krosover.
    (NIKOLA, 21. februar 2020 09:55)

    # Link komentara

  23. Kupci u Evropi su robovi navike, a to je kod kupovine VW presudno ...
    Zato Evropi i ide ovako dobro kako ide ...
    Sa druge strane Nemci su lokal patriote i kupuju svoje za razliku od drugih velikih tržišta (Italija, Francuska, VB)
    Nisam se vozio ni u jednom od njih po našim putevima, a da mi posle nije trebalo vremena da se priviknem na okolinu po izlasku.
    Svaka rupa, svaki kamenčić, svako ispupčenje se prenelo na moje pršljenove ...
    "Ležanje na putu" koji ljubitelji VW-a hvale je možda bitno kada jurcate non-stop da bi stigli iz tačke A u tačku B, 3 minute ranije nego da normalno vozite. Realno te relacije kod nas nisu veće od 50-60 km pa vi izračunajte koliko ste vremena uštedeli i koliko ste eventualno ljudi ugrozili.
    Sa druge strane Fordovi i Mazde su kraljevi ležanja na podlozi pa ne vidim da se mnogo prodaju kod nas ...
    Pouzdanost VW vozila se pre svega zasniva na našoj percepciji golfova prve i druge generacije, ali realno ko je mogao sebi da priušti i nekog drugog proizvođača u to vreme govori to isto...
    Danas je VW na svim svetskim listama u vrhu po otkazima i kvarovima ...
    ...
    SUV-ove sam i počeo da cenim zbog preglednosti i mekoće i zbog ulaska/izlaska iz vozila... tendencija da se od njih naprave tvrde "jurcalice" nema smisla ...
    Da li su mišićavi i veliki?
    Da, i to ljudima daje osećaj sigurnosti i zašto onda da ih ne kupuju
    Ceo koncept automobila i jeste da se sigurno i udobno prevezete iz T.A u T.B
    (Dejan, 21. februar 2020 09:54)

    # Link komentara

  24. (posmatrač, 21. februar 2020 08:09)

    Nisi svestan koliko subjektivno pišeš, a praviš se da je objektivno. Ti si očigledno visok 170-180 cm. Ja imam 196 cm i jednostavno ne mogu da stanem u to što ti zoveš "karting" tj. mali gradski auto kao Clio i sl. Nisam samo za SUV, može i MPV, razlika je samo u odstojanju od zemlje i pod kojim uglom je hauba. A ono što je bitno je da imaju dobru visinu u kabini. MPV izumire zbog većine ljudi koji više vole robustan i "besan" izgled, a MPV je odlična klasa vozila za nas visoke, ali nemam ništa protiv SUV-ova, jer i u njima mogu udobno da se smestim.
     (Dejan, 21. februar 2020 09:23)

    # Link komentara

  25. @Metropola, gde si video marketinšku kampanju za EV? Tesla se na primer uopšte ne reklamira. A klasični proizvođači nevoljno uključuju EV u svoj asortiman. Imaju ogromne kapacitete i dobavljače za SUS, koji se prirodno opiru promenama. Tek dileri su nezainteresovani, jer znaju da od EV nemaju mnogo vajde jer EV ne zahtevaju servis, od čega dileri pretežno žive.
    (Keke, 21. februar 2020 09:10)

    # Link komentara

  26. Ovaj Jovan sto kaze Tiguan ili nista... Svasta! Tiguan je najgori auto koji sam vozio! Ima ga moja sestra i njen muz. Auto je uzasan. Kvacilo meko, kao i kocnica, a gas premekan. I to je ok da je u pitanju neki sportski auto. Ali za SUV, po meni ne. Volan premali, power steering prejako odradjen, nemas nikakve veze preko volana sa podlogom. Previse elektronike koja realno nicemu ne sluzi. Iako je veliki auto oseti svaku rupu na putu. Pozadi ima mesta manje nego u golfu. Tiguan me je skroz razocarao. Pritom je relativno nov auto, 2016. godiste.
    (LosmiBgd, 20. februar 2020 21:14)... auh druze! Meko kvacilo i kocnica za sportski auto? Ne osecas put preko volana? Druze to ti je gradski suv, sve sto si naveo se upravo trazi od takvog tipa auta. Ti zelis da kvacilo bude tvrdo? Zasto? To te u gradu umara kao i direktni upravljac! Licno, nikad necu kupiti suv jer nije za mene ali to sto si ti naveo su odlicne karakteristike za taj tip vozila! Ljudi imaju zabludu da je na otvorenom putu taj suv bolji od passata ili bar to ocekuju a to je daleko od istine!
    (Metropola, 21. februar 2020 08:54)

    # Link komentara

  27. Ev 2,3%, porast od 90% u odnosu na prethodnu godinu.
    (Da, 20. februar 2020 21:57)... nije to cudno s’ obzirom na prilicno agresivnu marketinsku kampanju!
    (Metropola, 21. februar 2020 08:45)

    # Link komentara

  28. @argento Čini mi se da tebi hvali logike. Pa ako je Rols Royce najprodavaniji u svom segmentu, to ne mora da znaci da je objektivno najbolji, ali je definitvno najviše ljudi koji su kupovalinu tom segmentu smatralo da je najbolji. Isto tako, najvise ljudi koji su kupovali auto u C segmentu smatralo je da je Golf najbolji. Kada se tome doda da je model jako star i da se bori protv nekih znatno novijih modela, a da je pri tom najprodavaniji u cijeloj Evropi, inteligentnu osobu upućuje na logiku da je veoma dobar, sigurno medju objektivno najboljima. Mora da voziš nekog aurisa sa osnovnim benzincem i nabjedjujes sebe da je bolji nego Golf i da za Golfa ne valja dati koju hiljasu više, jer ti kometar vrišti kompleksima
    (Transformer, 21. februar 2020 08:41)

    # Link komentara

  29. Vidim ovde nekoliko komentara od strane ljubitelja, nadam se i vlasnika SUV vozila, pošto bi zaista bilo glupo da komentarišu oni koji makar to nisu i probali. Lično me nikada ne interesuje poslednja “auto moda” i ovi procenti, kada imam priliku da biram novo vozilo, pošto biram zbog sebe i svojih potreba. Skoro sam, silom prilika, desetak dana bio primoran da vozim SUV vozilo, i ja i dalje mislim isto. To jednostavno nije za mene. Kada u društvu povedemo raspravu, drugari, od kojih neki i voze SUV, mi kažu kako im je vožnja nekog normalnog auta (sada im je sve to mnogo nisko), kao vožnja u kartingu, na šta im ja odgovaram da mi je vožnja SUV kao vožnja kamiona, i da bih uvek radije birao da vozim karting umesto kamiona, pošto neko uživanje u vožnji (ako to još uvek postoji) između te dve stvari, jednostavno ne može da se poredi. Bogu hvala, mada imam već godina, još uvek nemam problema prilikom mnogobrojnih ulazaka i izlazaka iz kola, tako da mi SUV ne treba u neke medicinske svrhe, a nikada me nije zanimao ni kao pokazno vozilo ili statusni simbol. Ovo čisto pišem, zbog ovih nekih ložana koji pominju “kiselo grožđe” i slično, kao da je svim ljudima samo bitno da im auto bude što veći. Ima valjda nešto i u aerodinamici, sportskom osećaju, kao i onom bezveznom huku kada se sa SUV vozilom malo uhvati brzine na auto putu. O bočnom vetru, i da ne govorim. Naravno, ne pričam o ljudima kojima SUV možda treba zbog posla, životne/radne sredine u smislu neke planinčine i divljine bez puteva, ali u gradu, zaista... SUV kao pojava, pogotovo u evropskim gradovima, je u suštini samo “nametnut” način da nam auto industrija izvuče još više novca, bez neke realne potrebe koje tu ima samo u tragovima.
    (posmatrač, 21. februar 2020 08:09)

    # Link komentara

  30. ljudi, zivot je kratak i brzo prodje, dok se okrenes eto starosti, ko moze sebi da priusti neki auto koji se bira srcem a ne razumom neka ga kupi pa makar na godinu dana...ja sam sebi uzeo EV, znam da nema punjaca kod nas, znam i da sam se zaduzio kreditom, i da na duza putovanja idem suprugiom drndom ali ovo sto vozim po lokalu BG i okoline je sa velikim osmehom, jedva cekam da negde vozim...nekome se uklapa u zivot nekom ne, ko moze da priusti moja preporuka!
     (Sub-Zero, 21. februar 2020 08:04)

    # Link komentara

  31. Covece, svi u Evropi,posebno EU, napreduje, sve su ljudi bogatiji, sve vise imaju, bolje zive, a kod nas lopovi i dalje propagiraju narodu kako je lose uci u EU, oni su zli, a mi smo dobri. A svi ljudi iz nas zemlje ne idu u bratsku Rusiju, nego u Ameriku, Kanadu, Svajcarsku, Nemacku, Austriju, Francusku, Dansku, Norvesku, Holandiju....
    (glisa, 21. februar 2020 07:52)

    # Link komentara

  32. "...električnih vozila (EV), što čini samo 2,3% ukupne prodaje novih automobila u Evropi."
    2,3% EV od skoro 16 miliona kupljenih novih automobila u Evropi! Znacajan udeo, nema sta. A onaj ministar i njegova ekipa nas truju nekakvom auto-ekologijom kao najvecim zagadjivacima. Ali ne spominje da proizvodnja jednog takvog EV automobila zagadi sredinu kao proizvodnja 10 i vise automobila na klasicna goriva! I sada ce automobilski i naftni lobi da odustanu od svojih enormnih zarada pa ce pustiti ove elektricne da preovladaju .... xa,xa,xa.
    (nikos, 21. februar 2020 06:57)

    # Link komentara

  33. Kale, 20. februar 2020 19:51
    Sad pod SUV spafa sve zivo.. Pa tako je peugeot 2008 SUV vozilo.. Podignu hetchback par cm I odmah je SUV..
    (Ja, 20. februar 2020 20:18)

    procitaj znacenje SUV-a i sve ce ti biti jasno
     (dare, 21. februar 2020 06:45)

    # Link komentara

  34. A kakve veze ima sto je nesto prodavanije? Sta to govori recimo o Golfu?
    Pa i parizer je prodavaniji od suvog vrata, ali to svakako ne znaci da je bolji.
    Statistika koliko je necega prodato apsolitno ne govori nista o kvalitetu prozvoda. Po toj vasoj logici Rols Rois, Bentli, Ferari i kompanija su najlosiji jer su prodali najmanje primeraka?
    Kakav nivo plemenskog razmisljanja...

    Apsolutno u pravu,bravo
     (Bns, 21. februar 2020 05:05)

    # Link komentara

  35. Statistika kaze, u BGu vise BMW-ova nego u Minhenu... Mi pusti Srbi pucamo od kompleksa... Pogledajte samo sta se vozi po Srbiji. Zivim kraj magistrale, ovo je jezivo. U zadnje vreme, sve besniji od besnijeg auta, a znamo kako je losa situacija u drzavi. Izgleda da se srednji sloj drustva skroz gubi, i ostace samo mnogo siromasni i mnogo bogati, a to nije dobro ni za jedne, a ni za druge...
     (Dejan, 21. februar 2020 03:46)

    # Link komentara

  36. Malo mi je verovatno da su mala gradska auta cinila svega 7,5% trzista...svi veci gradovi, a da ne pricamo o Francuskoj, Italiji, Spaniji, Grckoj, Portugalu preko 30% trzista cime automobili A segmenta!
    (Kale, 20. februar 2020 19:51)

    Činjenica jeste da se na ulicama velikih pa i manjih gradova sreće mnogo automobila A segmenta. Isto tako je činjenica da su ta vozila starija u proseku od ostalih segmenata, pa se manje kupuju takva nova ( starija su jeftina i jednostavna za održavanje, prelaze manju km samo u gradovima, nemaju kompleks da voze una, klija, punta, pežoa 205, 206, stare 25-30 god).
     (sve je relativno, 21. februar 2020 01:42)

    # Link komentara

  37. Obrni okreni, Golf uvek najporodavani automobil u Evropi
     (Uvek najpopularniji, 20. februar 2020 22:39)

    # Link komentara

  38. Znači sada bi trebali definivno da nas više ne "trujete" sa tekstovima o EV jer mi koji živimo u Evropi definitvno znamo da ova vozila nikada neće biti br.1 odabir krajnjeg korisnika zbog bezbroj razloga.
    (BMX, 20. februar 2020 20:36)

    2035 nećeš moći kupiti ništa sem full EV, tako da bolje čitaj sada da ne kupiš slučajno ev porše tada. edukujte se srbi moji, dizlu je presuđeno, a zna se i datum.
     (jaretina, 20. februar 2020 22:37)

    # Link komentara

  39. A kakve veze ima sto je nesto prodavanije? Sta to govori recimo o Golfu?
    Pa i parizer je prodavaniji od suvog vrata, ali to svakako ne znaci da je bolji.
    Statistika koliko je necega prodato apsolitno ne govori nista o kvalitetu prozvoda. Po toj vasoj logici Rols Rois, Bentli, Ferari i kompanija su najlosiji jer su prodali najmanje primeraka?
    Kakav nivo plemenskog razmisljanja...
     (ARGENTTO, 20. februar 2020 22:08)

    # Link komentara

  40. Golf je u Nemackoj najprodavaniji jel ga kupuje niza stednja klasa i mladi.Osiguranje za golfa je najskuplje jer je najrizicniji auto.
    (Lala, 20. februar 2020 21:58)

    # Link komentara

  41. Ev 2,3%, porast od 90% u odnosu na prethodnu godinu.
    (Da, 20. februar 2020 21:57)

    # Link komentara

  42. Sada ce opet da se jave srpski strucnjaci da objasne kako SUV voze samo kompleksasi, zasto je nepraktican i kako nicemu ne sluzi. Jos kada se kupi nov.... Totalni promasaj.
     (Kiselo grozdje, 20. februar 2020 21:44)

    # Link komentara

  43. Prosle nedelje za raspust bio u Salzburgu u prolazu, i na jedan dan mi se ukazala prilika da vozim Golf-e. Ljudi moji... Jedva cekam da te stanice sa strujom niknu i kod nas. Onaj osecaj kada auto ubrzava moze da se meri samo sa hot-hec modelima. Ja sam ostao bez teksta
     (znaONkoSam, 20. februar 2020 21:43)

    # Link komentara

  44. Ovaj Jovan sto kaze Tiguan ili nista... Svasta! Tiguan je najgori auto koji sam vozio! Ima ga moja sestra i njen muz. Auto je uzasan. Kvacilo meko, kao i kocnica, a gas premekan. I to je ok da je u pitanju neki sportski auto. Ali za SUV, po meni ne. Volan premali, power steering prejako odradjen, nemas nikakve veze preko volana sa podlogom. Previse elektronike koja realno nicemu ne sluzi. Iako je veliki auto oseti svaku rupu na putu. Pozadi ima mesta manje nego u golfu. Tiguan me je skroz razocarao. Pritom je relativno nov auto, 2016. godiste.
     (LosmiBgd, 20. februar 2020 21:14)

    # Link komentara

  45. Interesantno kako kod nas većina ljudi što ima para za nov auto bira novije modele iz višeg segmenta.
    Ne znam za ostatak Srbije, ali po Beogradu je najezda BMW F30, F10 a ima i X1 podosta. Takođe i Audi A6 prethodne generacije + Cayenne. Porsche SUVova više nego Tiguana.
    (Eldorado, 20. februar 2020 21:00)

    # Link komentara

  46. Škoda je zakon
     (Milan, 20. februar 2020 20:45)

    # Link komentara

  47. U Evropi 15.000.000
    U Srbiji. 30.000
    (Steven, 20. februar 2020 20:45)

    # Link komentara

  48. potpuno električnih vozila (EV) čine samo 2,3% ukupne prodaje novih automobila u Evropi.

    Znači sada bi trebali definivno da nas više ne "trujete" sa tekstovima o EV jer mi koji živimo u Evropi definitvno znamo da ova vozila nikada neće biti br.1 odabir krajnjeg korisnika zbog bezbroj razloga.
     (BMX, 20. februar 2020 20:36)

    # Link komentara

  49. Kale, 20. februar 2020 19:51
    Sad pod SUV spafa sve zivo.. Pa tako je peugeot 2008 SUV vozilo.. Podignu hetchback par cm I odmah je SUV..
     (Ja, 20. februar 2020 20:18)

    # Link komentara

  50. Замислите сада статистику без Немачке. Онда ћете схватити да једна држава која регулише својом снагом целу Европу
     (Фигаро, 20. februar 2020 20:12)

    # Link komentara

  51. Tiguan ili ništa. Auto koji zadovoljava svaku normalnu evropsku porodicu. E sada ako nema neko para da kupi to je već drugi problem...
    (jovan, 20. februar 2020 15:11)
    Unutra kvalitet i oprema nisu na nivou kad se nor poredi sa hondom crv. Za oste pare se dobija mnogo vise sa hondom
    (alkc, 20. februar 2020 20:05)

    # Link komentara

  52. Malo mi je verovatno da su mala gradska auta cinila svega 7,5% trzista...svi veci gradovi, a da ne pricamo o Francuskoj, Italiji, Spaniji, Grckoj, Portugalu preko 30% trzista cime automobili A segmenta!
     (Kale, 20. februar 2020 19:51)

    # Link komentara

  53. SUV vozila prodata vise nego B i C segment zajedno!!? Kako to braco Srbi? Dede objasnite kako to da nisu samo Amerikanci glupi vec i Evropljani?! Izgleda da smo samo mi Srbi usamljeni brod razuma na ovom svetu?
    (Drnch, 20. februar 2020 19:16)

    # Link komentara

  54. Ne znam za Evropljane ali sa Srbe znam da su pokupovali sve polovne dizelaše iz Nemacke.
     (Back in Black, 20. februar 2020 18:50)

    # Link komentara

  55. Ajde sad komentari kako samo Srbi hvale golf a on nista ne valja... odlazeci model a najprodavaniji u svom segmentu.. svaki komentar je suvisan
    (Djordje, 20. februar 2020 18:15)

    # Link komentara

  56. Ajde bre sta vam je sad ce eko dijabole da vam objasne da ta statistika nije tacna i da je instruisana i placena od strane vw korporacije koja cini sve da nas potruje svojim otrovnim gasovima koje ispustaju njihova vozila...
     (ne znam, 20. februar 2020 18:11)

    # Link komentara

  57. Da, da Oni kupili, a ja mog 'turčina' odvezao kod majstora danas da ga malko podmladi i utegne bliži se 6 juni kad treba da se pokaže u punoj snazi na tehničkom ... dobro de ne baš u punoj snazi ono bar da deluje tako ...
     (XXL, 20. februar 2020 17:44)

    # Link komentara

  58. Ako već mora Golf, što bar onda ne staviste sliku enterijera Osmice...
    (Miloš_NS_Golf_is_too_mainstream_but_who_cares, 20. februar 2020 17:31)

    # Link komentara

  59. Ali je zato 73,3% svih tekstova o automobilima bilo o automobilima na struju!
     (Milan , 20. februar 2020 15:18)

    # Link komentara

  60. Tiguan ili ništa. Auto koji zadovoljava svaku normalnu evropsku porodicu. E sada ako nema neko para da kupi to je već drugi problem...
     (jovan, 20. februar 2020 15:11)

    # Link komentara

  61. Kud se dede dizlo auto?
     (Jarić T Živadin, 20. februar 2020 15:07)

    # Link komentara