1. Necu! Mi imamo najmanju finansijsku moc u celom lancu zagadjenja! Ja treba i da placam poreze i da kupujem EV dok ce drzava i industrija a posebno profesionalni saobracaj da zagadjuju i ubiraju profit! Ma pazi... lepa kampanja nema sta! Od mene imaju sortiranje djubreta!
    (Metropola, 30. januar 2020 18:28)

    # Link komentara

  2. Vazno da su uveli akcize na TNG a to gorivo najmanje zagadjuje globalno a lokalno odmah posle elektricnih vozila.
    Time su direktno povecali potraznju za dizel vozilima koji su ozbiljni zagadjivaci.

    Osim toga stimulacijom ugradnje TNG-a najbrze ce se i najpristupacnije uvesti vozila koja znacajno manje zagadjuju.

    Drzava samo treba da se odrekne haraca uvedenog nepravedno i jedino u Srbiji u obliku akciza na TNG.
    (ns posmatrac, 29. januar 2020 16:41)

    # Link komentara

  3. Ma ne pogadja me uopste, niti osecam grizu savesti sto vozim dizela. Da se razumemo, zagadjenje koje proizvode automobili nije sala ali u nasem slucaju je cist spin da se krene paznja sa pravog problema i prebaci odgovornost. A to svaljivanje odgovornosti me opasno zivcira. I sledeci auto koji budem kupovao zagadjenje mi nece biti ni na kraj pameti... osim ako se drzava ne isprsi sa nekom subvencijom i ekstra povoljnim kreditom za kupovinu novog automobila, sto je malo verovatno. Dakle, neka rese zagadjenje koje prave javni prevoz - ukljucujuci i taksiste (kad ih vec subvencionisu), Termo elektrane, grejanje. Najbolje da se odgovornost prebaci na vozace i da se ocekuje da vozimo tesle a infrastruktura nam je za traktore...naravoucenije, kada nam (kao gradjanima ove drzave) zivot bude sredjen (u prevodu, drzava) i bude sveukupno bolje finansijsko stanje, vozice se i moderniji, mladji automobili, pa ce i zagadjenje koje isti proizvode biti znatno manji. Ajde bre...
    (Lelemood, 23. januar 2020 11:03)

    # Link komentara

  4. Stvarno su dosadni sa tim zagadjenjem pustite ljude da voze sta hoce i vole automobili nezagadjuju auto ako je ispravan i odrzavan nezagadjuje ovo je samo izgovor za novu taksu i otimanje para od naroda kakvo zagadjenje da je vazduh zagadjen svi bi smo pomrli.Glupost meni nece zabraniti da vozim dizela.
    (w124, 15. januar 2020 01:50)

    # Link komentara

  5. Stvarno su dosadni sa tim zagadjenjem pustite ljude da voze sta hoce i vole automobili nezagadjuju auto ako je ispravan i odrzavan nezagadjuje ovo je samo izgovor za novu taksu i otimanje para od naroda kakvo zagadjenje da je vazduh zagadjen svi bi smo pomrli.Glupost meni nece zabraniti da vozim dizela.
    (w124, 13. januar 2020 18:12)

    # Link komentara

  6. Dobar automobil znači da moramo imati bolji standard i ne može se očekivati da ljudi koji imaju prosečnu platu 250e kupe auto novije proizvodnje da bi standardi bili ispunjeni. Zašto se država ne pobrine da obezbedi ove automobile po prihvatljivim cenama ili podigne plate da oni ne budu luksuz? Zašto se država ne pobrine da postavi filtere na dimnjake fabrika, da obezbedi obavezne prečišćivače vazduha u zatvorenim prostorijama posebno onima u kojima se puši, nego se samo troše reči a ništa se ne radi. Mi nemamo ni čestite prečišćivače u bolnicama na intenzivnoj nezi a kamo li negde drugde...Suština je da se naviknemo kao bubašvabe pa ko preživi pričaće.
    (Ivana Kovačević, 13. januar 2020 17:31)

    # Link komentara

  7. Zasto Srbi misle da atomobili na gas ne zagadjuju ? Istina je da zagadjuju manje ali ne toliko manje koliko je gas jeftiniji od benzina. Izguglajte malo !
    (Dzabe plin, samo vozi !, 12. januar 2020 18:15)

    # Link komentara

  8. Naša država već više od 6 godina ima na raspolaganju domaću tehnologiju koja uspešno dekarbonizuje i drastično smanjuje stepen štetnih izduvnih gasova SUS motora. Zemlje okruženja i EU je sada masovno uvode, ali naše i dalje to ne zanima. Samo je potanje trenutka kada će je Nemci otkupiti i onda prodavati nama za drastično veće pare. Standardna priča, imaš priliku da budeš lider u nečemu, a onda prepustiš drugome da ti "prodaje pamet" i debelo zarađuje na tebi.
    (EkoSvestan, 12. januar 2020 17:34)

    # Link komentara

  9. Stvarno su dosadni sa tim zagadjenjem pustite ljude da voze sta hoce i vole automobili nezagadjuju auto ako je ispravan i odrzavan nezagadjuje ovo je samo izgovor za novu taksu i otimanje para od naroda kakvo zagadjenje da je vazduh zagadjen svi bi smo pomrli.Glupost meni nece zabraniti da vozim dizela.
    (w124, 12. januar 2020 16:19)

    # Link komentara

  10. @Vladimir Jakovljevic
    "e) Cena registracije ili porez na auto treba da zavisi od kolicine zagadjenja, dakle sto je veca kubikaza skuplje,

    Pogresno, jer Zagadjenje = zagadjenje po kilometru * broj kilometara

    Kakve veze ima kubikaza ? Vi sigurno radite za ovu nesposobnu i zlonamernu drzavu koja ne moze da izmeri ni potrosnju vode gradjana ni kolicinu bacenog otpada, da to posteno naplati, nego samo lupa racune odokativno. Tako bi i sa novom taksom za automobile, nema veze ko koliko zagadjuje, hajde da mu lupimo racun na hromirane brojeve na gepeku !
    (Sve ovo je samo priprema za novu pljacku, 12. januar 2020 16:00)

    # Link komentara

  11. Dosta dobrih komentara i ideja. Svako od vas ko ima ideje, umesto samo da ih pišete ovde, idite sutra na javnu raspravu o strategiji niskougljeničnog razvoja Srbije, da se čuje vaš glas i razmotre vaše ideje. Kralja Milana 7 u 12h.
    (Milos, 12. januar 2020 15:59)

    # Link komentara

  12. Odgovorni za zagadjenje smo mi koji vozimo automobile, zato sto deonicu od 15 minuta voznje prolazimo za 1 sat, a prolazimo je za 1 sat zato sto imamo vlast koja ne pravi nove puteve, koja postojece zatvara, koja ce most koji sluzi za prelazak sa jednog kraja grada u drugi da prebaci u park!
    Odgovorni smo, jer smo ih mi birali!
    (Igor, 12. januar 2020 15:15)

    # Link komentara

  13. Zagadjenje je najvise od lozenja, sto individualno sto male toplane. Termoelektrane nisu glavni problem, evo sad dok pisem, indeks zagadjenosti u Obrenovcu, u blizini elektrane Nikola Tesla je 62, a u Beogradu 165 ?!?
    (Alo bre, 11. januar 2020 23:20)

    # Link komentara

  14. (Vladimir Jakovljevic, 11. januar 2020 19:27)
    Da li ce neko odgovarati ako vozila ne budu glavni krivac zagadjenja? Ne kazem da nema uticaja, ali, ako se grejes na struju, oderu te ulaskom u crveno, ako se grejes na pelet, pre par godina pelet bio 80e tona, sad presla 230e. Umesto da daju popuste za vožnju na plin, metan, oni uvode dodatne ateste, reateste, samo sto ti ne vade krv da bi dobio atest. To ti je ono kad od prsta ne vidis planinu! Licno me ne pogadja. Ali samo znam da se kod nas svi zakoni donose samo zbog jedne stvari, tj zbog punjenja budzeta, ne zbog naseg zdravlja.
    (The Spatula, 11. januar 2020 22:24)

    # Link komentara

  15. Svi kazu skup atest i zamena boce.
    Ja sam novcanik olaksao ali vama za zdravlje.

    TNG Punto se i dalje kotrlja. Redovan servis i nista tehnicki preko veze.
    (Marko, 11. januar 2020 21:00)

    # Link komentara

  16. a) broj komentara koji ignorise problem zagadjenja izazvan vozilima na dizel i benzin, pokazuje nedostatak svesti o problemu. Dakle izduvni gasovi motora sa unutrasnjim sagorevanjem uzrokuju RAK i bolesti pluca i tu nema dileme.
    b) Beograd je ubedljivo najvise zagadjen jer je u njemu vecina kola u Srbiji.
    c) Svi veci evropski gradovi su uveli mere protiv zagadjenja, ne interesuje me Kairo, Istanbul, Nju Delhi, itd. U Nemackoj je kazna ulaska bez zelene plakete u grad 40 evra, u Parizu 400 evra, u Londonu 35 funti da udjes kolima u centar.
    d) U celom razvijenom svetu je OBAVEZNA provera izfuvnih gasova na tehnickom i to nema apsolutno veze sa godistem i euro-koji-god-da-je broj standardima. Moze da bude i nov auto a da ima problema i da emituje lose gasove (manje verovatno ali moguce). Dakle plaketa se dobija na osnovu de facto IZMERENE vrednosti gasova a ne na osnovu papira. Bez zelene plakete ne moze u centar. Veoma jednostavno.
    e) Cena registracije ili porez na auto treba da zavisi od kolicine zagadjenja, dakle sto je veca kubikaza skuplje, dizel 3x skuplje po cm3 od benzina, gas, hibrid i elektrik jeftinije.
    f) Realno fizicko zagadjenje zavisi od mnogo drugih faktora: temperature, pritiska, vetra itd. Bio sam u BGu za Novu Godinu i najgore jeste bilo oko 2.-3. januara ali svuda su bili zastoji. Retko ko vise ide gradskim prevozom.
    (Vladimir Jakovljevic, 11. januar 2020 19:27)

    # Link komentara

  17. @genijalac
    Pokušava se, ali jedini efekat će biti velika zarada radnika na tehničkom pregledu! Poenta je doneti propis koji nije pogložan korupciji pojedinaca, znači ne može neko na tehničkom da se iživljava može li ili ne može. Samo objektivan pristup, koji otklanja subjektivne slabosti može dati rezultate
    (Stvarni Genije, 11. januar 2020 16:49)

    # Link komentara

  18. Problem stvarno nije lako rešljiv. Ne možemo tek tako da se odrektnemo dizeleaša i polovnih automobila. Standard nas je primorao da vozimo stare automobile.
    Ali zamena voznog parka mora da se desi. MOže da se krene od državnih organa, da oni krenu sa automobilima koji manje zagadjuju, pošta, policija, zdravstvo, javni prevoz, itd. Pa onda taksisti, pa rent a car agencije, prevoznici pa do običnih gradjana. Niko ne voli da vozi stari auto, kada bi bilo jeftinih kredita sa kamatama kao što na primer imaju stambeni krediti onda bi zamena vozila išla brže.
    Zabrana uvoza starih vozila ne bi ništa rešila, samo bi pogodila najsiromašnije
    (MMS auto, 11. januar 2020 15:49)

    # Link komentara

  19. Treba raditi na unapređivanju javnog prevoza, te što više autobusa zameniti novim, ekološki prihvatljivim.
    (Necko, 11. januar 2020 09:30)

    Vidis, u manjim gradovima javni gradski prevoz ne postoji, ne u smislu da se mozes pouzdati i organizovati prema prevozu. Meni licno ne bi trebao auto( 3000-7000 godisnje) kada bi imali normalan javni prevoz.
    (Nervni slom, 11. januar 2020 15:02)

    # Link komentara

  20. treba uvesti test izduvnih gasova na tehnickom. ovo je katastrofa sta se sve vozi i sta udisemo direktno ispred sebe.
    (genijalac, 11. januar 2020 13:13)

    # Link komentara

  21. Sto se Beograda tice, prvo zabraniti kamionima uopste prilaz gradu - vecina njih purnja katastrofa. Rafinerija na pancevackom putu ispusta rano ujutru takvu dimcinu da je uzas samo gledati. Iz grada izmestiti asfaltne baze. Sve raspale dizelase iz kojih kulja dimna zavesa iskljuciti iz saobracaja, opaliti po usima vozace. Sve toplane prebaciti na plin. Zabraniti bilo kakav vid ukidanja parkova, povecavanje zelenih zona sa novim drvecem. Pod hitno krenuti u izgradnju metroa. To bi bilo u SF filmu, a ovako cemo se podaviti kao pacovi.
    (Tomislav, 11. januar 2020 13:13)

    # Link komentara

  22. Što neko reče, jesu toplane i elektrane veći zagađivači ali automobili su bliže nama, kada neki baja isturira sav taj dim ide u mene i to ostaje i na odeći i udišem direktno. A kada na stotine automobila rade to a vi prolazite prometnom ulicom to je veći problem nego što u ciganmali lože gume ili par toplana u gradu ili elektrana koja je van grada.
    (Mare, 11. januar 2020 12:35)

    # Link komentara

  23. E, Volks Wagen platio odštetu za lažiranje Euro 6 emisije 25 milijardi eura EU. U USA platili 10 milijardi dolara za lažiranje rezultata u emisiji štetnih čestica. O čemu vi pričate, opšte je poznata stvar da motori sa unutrašnjim sagorevanjem potpuno isto zagaćuju, kako 30 godina star, tako i ovaj nov nociat. Naravno da ne zaboravimo posredno još više zagađuju hibridni automobili. Uključite narode malo mozak, ove plaćene vesti od državnih službi služe da ispitaju javnost. A mislim na uvođenje taski od koje će se isplaćivate plate partijskim kadrovim, naravno neće se ništa raditi na planu ekologije.
    (Aco, 11. januar 2020 12:33)

    # Link komentara

  24. @Auta strarija od 2005g treba zabraniti za uvoz !!!
    (Mirko, 11. januar 2020 11:30)

    Glupost. Treba samo zabraniti uvoz neispravnih vozila i registraciju istih. Kljucna je uloga tehnickih pregleda.
    (Jovan, 11. januar 2020 12:28)

    # Link komentara

  25. Ljudi toplane su problem!!!
    (Deša, 11. januar 2020 12:26)

    # Link komentara

  26. Da vam kaze brat sta se sprema.Sprema se ekoloska taksa koja ce se naplacivati po gradjaninu t.j coveku.
    (Strokavi mozak, 11. januar 2020 09:31)

    daj boze, i treba.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bane, 11. januar 2020 11:30)

    A šta misliš za šta će taj novac da se koristi? Za unapređenje životne okoline sigurno ne. Pre će biti za punjenje budžeta stranaka i političara. Ni jedan namet koji je izmišljen u ovoj državi se ne koristi svrsishodno, već samo za punjenje budžeta, a da bi se kasnije iz istog moglo nešto i uzeti kroz izmišljene projekte i razloge.
    (maxy, 11. januar 2020 12:24)

    # Link komentara

  27. @Da vam kaze brat sta se sprema.Sprema se ekoloska taksa koja ce se naplacivati po gradjaninu t.j coveku.
    (Strokavi mozak, 11. januar 2020 09:31)

    daj boze, i treba.
    (bane, 11. januar 2020 11:30)

    S tvoje pozicije SNS bota razumem tvoje odusevljenje, vise para za vas parazite na drzavnim i stranackim jaslama, S pozicije da bi takva taksa trebalo da bude na dobrobit svih gradjana i za investicije za smanjenje zagadjenja - mrka kapa, na zalost.
    (Jovan, 11. januar 2020 12:04)

    # Link komentara

  28. Auta strarija od 2005g treba zabraniti za uvoz !!!
    (Mirko, 11. januar 2020 11:30)

    # Link komentara

  29. Da vam kaze brat sta se sprema.Sprema se ekoloska taksa koja ce se naplacivati po gradjaninu t.j coveku.
    (Strokavi mozak, 11. januar 2020 09:31)

    daj boze, i treba.
    (bane, 11. januar 2020 11:30)

    # Link komentara

  30. CNG,...
    (Aleksandar, 11. januar 2020 10:47)

    # Link komentara

  31. CNG
    (Aleksandar, 11. januar 2020 10:47)

    # Link komentara

  32. Ha,ha,ha.Beogradjani ,ha,ha.Nasli nacin da napune praznu kasu na ledja ostatka Srbije.Mali prljavi grad gde u centru loze ugljem grejanje.Gde nema jos ni kanalizacije.
    (A.I., 10. januar 2020 22:42)

    Sine... nije tebi lako.
    Zao mi te je, majke mi... i ne zato sto si nepismen.
    (Deki, 11. januar 2020 10:04)

    # Link komentara

  33. Tih 20% ne deluje toliko strašno, medjutim niko ne govori o tome koliko otrova unese u sebe pešak ili vozač koji se nalazi iza automobila koji ispuštaju crni dim. Taj automobil neće na toj nekoj lestvici zagađenja predstavljati problem, ali neko ko u blizini tog automobila udiše otrov, može svoje zdravlje opasno da ugrozi.

    Moglo bi malo više po tom pitanju da se istraži. Dakle šta se dešava sa organizmom, i koja je količina otrova koja se udiše u blizini tih automobila. Jer ja to gledam kao da stanes iznad dimnjaka svoje kuće i udises dim uglja koji sagorevas. Slozicete se da to niko ne radi, dok kod automobila imamo svakodnevne situacije udisanja otrova na samom izvoru
    (Unknown, 11. januar 2020 09:54)

    # Link komentara

  34. porodive sa dva i vise automobila dodatno oporezovati a ne zabraniti onima koji imaju jedan auto i sve zavisi od njih u porodici da ne mogu da vize svaki dan. ima nacina ali nas vode nesposobnjakovici iz kruga dvojke koji nemaju pojma sta je cimanjebpo gradu
    (mile, 11. januar 2020 09:53)

    # Link komentara

  35. neka grad zabrani prvo da se u beogradu ljudi greju na ugalj i drva u sirem centru. narocito ako je kroz ulicu prosao toplovod. ako je grad/drzava obezbedila bar dva ekoloski prihvatljivija izvora za grejanje(toplovod i struja), ne moze neko to da ignorise i dovlaci ugalj i drva za grejanje na 3km od centra...Ako je socijala u pitanju neka mu dotiraju trosak za grejanje a ne da sve truje ulici
    (mix, 11. januar 2020 09:51)

    # Link komentara

  36. Kako je sve bilo lepo pre trideset godina i vise. Da ne kazem za Titovo vreme. Radili smo po 8 sati, imali praznike, vikende, vreme za decu, porodicu. Sela bila razvijena, nigde se nije zurilo a svuda se stizalo na vreme. 90% posto nas je bilo isto. 10% je zivelo bolje. A sada se to okrenulo. Radimo po 10-12 sati, nekad i vise. Radimo praznicima, vikendom, nedeljom. Sa sela iz manjih gradova, svi pobegose u vece. Sve nam je tesno, malo, nigde vise ne stizemo na vreme. Svi bi mi voleli da imamo jedan nov auto umesto 3-4 krsa. Ali ne vredi, tempo zivota je takav. Jednostavno mora se mnogo toga promeniti sem tih euro 3 automobila. Uveli ste preglede AMSS, ali oni ocigledno samo uzmu pare i naprave fotografije. Zasto nisu kontrolisali izduvne gasove, katalizatore, dpf filtere i kvalitet motora. Zasto ja kao kupac moram da znam kakvo je stanje motora? Problem je u tome, sto je drzavi bitno da uzme pare za takse, poreze, registraciju, i onda ce isti taj auto za dve godine proglasiti neispravnim jer previse zagadjuje. Kad bi ovi u vrhu, radili kako treba i sta treba, kad bi bili strucni za to sto rade, ne bi imali ovih problema.
    Izvedite decu u prirodu, neka posumljavaju, kao nekad, umesto sto posekoste svo drvece. Pretvaramo parkove u parkinge, zidamo zgrade. A ko opet o tome odlucuje? Tuzno...
    (The Spatula, 11. januar 2020 09:32)

    # Link komentara

  37. Da vam kaze brat sta se sprema.Sprema se ekoloska taksa koja ce se naplacivati po gradjaninu t.j coveku.Do sada je bilo bar u mom gradu da se ta taksa naplacivala po domacinstvu i iznosila je oko 600 din.I tako ce da rese problem zagadjenja.
    (Strokavi mozak, 11. januar 2020 09:31)

    # Link komentara

  38. nisam uspeo da procitam sve komentare ali opsti moj utisak je da nama ovde u srbiji/balkanu nisu potrebni neprijatelji mi smo sami sebi najveci neprijatelji ubedljivo ...
    (lokalni emigrant, 11. januar 2020 09:31)

    # Link komentara

  39. Otišli ste daleko sa plugin hibridima. Preskopo je to i za zapadni standard. Za početak treba skloniti sve stare dizele (posebno one bez DPF) iz saobraćaja. Postaviti uslov da za registraciju bude minumum EUR4 za benzince i EUR5 za dizele. Ostavite sad po strani priču kako ljudi nemaju para za to jer automobil nije socijalna kategorija nigde pa ni u Srbiji. Treba raditi na unapređivanju javnog prevoza, te što više autobusa zameniti novim, ekološki prihvatljivim.
    (Necko, 11. januar 2020 09:30)

    # Link komentara

  40. A leti?
    Automobili se voze i leti ali je zagađenje manje
    (Hogar, 11. januar 2020 09:25)

    # Link komentara

  41. A kako da vozim bicikl po zagađenom vazduhu?
    (kijan, 11. januar 2020 09:08)

    # Link komentara

  42. pa to jedino moze neko .
    da gurne u dzep ruku svima koji voje auto.
    a to sto gradski saobracaj ne postoji,sto to tera ljude da voze auto,to nema veze.
    grejanje na ugalj i drva to nema veze. dajte gas u svakoj ulici,kuci pa da vidimo.
    koja to industrija u srbiji toliko zagadjuje kada je nema.
    gas gas gas i vetroparkovi.
    novinari neka izbace slike kako izgledaju vetroparkovi po evropi.
    evo npr.na 620km od bgd a na ulasku u beč
    (nele, 11. januar 2020 09:06)

    # Link komentara

  43. U Getenburgu tramvaji rade 24sata dnevno, idu na 10minuta, pokrivaju ceo grad. To je veliko ulaganje ali je vazduh čist.
    (Mixxi, 11. januar 2020 09:04)

    # Link komentara

  44. "Ponavljamo, svesni smo da motorna vozila nisu ni približno najveći zagađivači vazduha, ali složićete se da ni 20-ak % nije malo..."
    Da, ali je drzavi najlakse i najbezbolnije da udari po vozacima motornih vozila. To drzavu ne kosta nista. Za to vreme nista ne cini na drugoj strani: uvozi najprljaviju industriju u Srbiju - proizvodnja guma, Bor, Majdanpek, TENTA, toplane na ugalj i td. Za sredjivanje stanja u industriji je potrebno daleko vise od udara na vozace, zar ne? Pri tom drzava nista ne cini kako bi poticala druge vidove pogona automobila: TNG, CNG, hibridi, elektricni. Cena registracije istih automobila na dizel pogon i na LPG je potpuno ista! I jos jedan primer iz licnog iskustva: nedavno na tehnickom pregledu su mi rekli da ja ne bi prosao tehnicki sledece godine zbog gasova! Pokazali mi nekakav drzavni dopis da zagadjenje CO2 ne sme biti vece od 0,03% - od CEGA 0,03% to nisu znali da kazu. Automobil je benzinac, 2000ccm, sa pogonom i na LPG. U zvanicnom servisu bio na sveukupnoj kontroli i nije bilo nikakve zamerke. U jednom momentu sam im rekao da prebace sa benzina na plin i CO2 test je pokazao ISTU vrednost zagadjenja! Toliko.
    (nikos, 11. januar 2020 07:27)

    # Link komentara

  45. Spustiti akcizu za tng i metan zato sto je to ekolosko gorivo smanjiti cenu atesta i pojednostaviti birokrariju za atest i reatest auto gasa i metana
    (par, 11. januar 2020 07:19)

    # Link komentara

  46. O problemu zagađenja barem u Beogradu se uopste reč ne bi čula da povremeno na 5 do 6 dana dune neki vetrić a da ne pricam o košavi, međutim mesecima ga vec nema, u najmanju ruku čudne vremenske prilike.
    (cipiripi, 11. januar 2020 06:30)

    # Link komentara

  47. Resenje jednostavno, dobar I jeftin gradski i prigadski prevoz, i niko auto nece korostiti.....a da to ne moze zbog korupcije u GSP-u. Dobro onda nista.
    (Praunuk Solunca, 11. januar 2020 05:27)

    # Link komentara

  48. kada redakcija ispituje zagadjenje prouzrokovano automobilima neka ispita i zelene talase na semaforima u beogradu! bulevar nikole tesle meni crveno a na sledecoj raskrsnici zeleno. kako me pusti tako se onaj naredni gasi!!! uvece kada nema guzve nije moguce proci tu deonicu bez 3 bespotrebna zaustavljanja. slicno je i omladinskih brigada od juria gagarina ka opstini
    (pedja sarkazam, 11. januar 2020 04:22)

    # Link komentara

  49. A tng. su skoro ukinuli svojim nametima. Resenje pred nosom ali neeeee moramo da im uzmemo pare na razne besmislene dazbine i na kraju retko ko i vozi auto na tng.
    (dragan, 11. januar 2020 02:38)

    # Link komentara

  50. Dragi Citaoci,


    nije zagadjenje od automobila, vec od termoelektrana i to zna ceo Svet, svi komentari su tacni koje sam procitao, prosto treba preci na prirodni gas i bice sve OK sto se tice kvaliteta vazduha, poput Turske, Rusije, Amerike, EU, Japana sve su to zemlje koje dobijaju struju iz gasa i cist je vazduh a zemlje poput Srbije, Balkana u celini, Pakistana, Indije i malo Afrike sve to prave iz lignita i uglja imaju zagadjenje prako 150 ovih cestica. Airvisual je aplikacija da pratite zagadjenje, a JEDINO resenje je gasenje termo elektrana i prtelazak na as ko sav normalan svet...
    (Dr. Ekologije i Energetike, 11. januar 2020 02:30)

    # Link komentara

  51. Priča o zagađenju se opasno zahuktava.Po mom mišljenju u toku je medijska priprema za novi udarac po džepovima osiromašenih građana.Pripremite se na ekološke takse na stare automobile,grejanje na drva,ugalj i tako dalje....
    (Mare, 10. januar 2020 20:08)

    Tačno tako. Već više od decenije pričam da je drzavni aparat dve skuplji a stanovnikaSrbije je sve manje. Dakle svake godine za onih 30000 koji odu u bolji život država od onih koji ostaju mora da namakne pare I ta one koji su otišli. Jer oni više ne troše gorivo (akciza broj 1 kojom se puni budžet) ne kupuju cigarete ako su pušači ( akciza broj 2) ne piju alkohol (akcija broj 3) Ne plaćaju registraciju, tehnički pregled, osiguranje vozila, ne kupuju gume I delove, ne jedu i ne piju u Srbiji, ne koriste usluge mehaničara, frizera ne kupuju belu tehniku ili male kućne aparate...Ne pune budžet. Sve to mora da se zahvati od vas koji ostajete.
    (01.03. Aufwiedersehen, 11. januar 2020 02:09)

    # Link komentara

  52. ima li iko pojma ko su i u kolikom procentu zagadjivaci vazduha u beogradu na primer
    beograd ima oko 1000 buseva na ulici tesko da oni mogu da urnisu grad
    u vreme Nove nije ih pola bilo, a ni ostalih vozila i koliko je tada zagadjenje bilo
    nesto debelo nije u redu jer u NS su srusena prakticno sva stara naselja detelinara pa i telep dobar deo podbare..
    svuda su nikle zgrade sa grejanjem a vazduh u gradu nikad gori
    sva industrija je prakticno uz kanal i odatle nema zagadjenja a i nemamo tesku industriju
    termoelektrana toplana i gradske radei na gas...sta se desava pojma niko nema
    (deda, 11. januar 2020 00:53)

    # Link komentara

  53. Uvesti kontrolisanje izduvnih gasova na tehnickom pregledu, samim tim kada Euro 3 automobil bude izbacivao kolicinu izduvnih gasova koju je proizvodjac propisao da Euro 3 automobil sme da izbacuje (to vazi za svaku ekolosko normu Euro 4, Euro 5...) bice resen dobar deo problema. Deo starijih automobila ce postati neisplativ za popravku i samim tim zavrsiti svoj zivotni vek, a drugi deo ce morati da ispuni uslove da bi se mogao registrovati. I to nije velika nauka. Radjeno je istrazivanje prosle godine koje pokazuje da preko 50% automobila u srbiji ne ispunjava ogranicenja po pitanju izduvnih gasova... Suludo je zabranjivati gradjanima registraciju starijih vozila jer se to nigde u svetu ne desava... Sto se tice uvoza euro 3 trebalo bi ga zabraniti da problem ne bi nastavljao da raste, ali ne i registraciju Euro3 vozila koja su vec na teritoriji republike srbije.
    (Novisad, 11. januar 2020 00:34)

    # Link komentara

  54. Bice neki novi namet to je neminovno...a od zagadjenja pola turaka i rusa pocrkalo,zamislite kolika bi sad bila moskva da nema automobila (beograd kao delic moskve)..gori vozni park nego kod nas a zagadjenja nema jer industrija drugacije funkcionise,gradjane pustaju da zive a fabrike,privatnike i druge stezu..

    I svo ovo zagadjenje ce se resiti i nestati jednom tipa taksom na registraciji od jedno 5.000din za vozila sa euro 3,za eu 4 3500din,za eu 5 2,500din pa puta jedno 2 miliona takvih vozila to ti je prosek 66 milioncica evropskih novcanica u bidzet..(koliko se uzme jos od registracije i akciza) ispada ova drzava funkcionise zahvaljujuci vozacima,kad se sve sabere okvirno koliko hiljada tona nafte i ostalih derivata,atesta i poreza dolazi se do strasne sume..

    2 mil automobila *10.000km godisnje (prosek) 2 milijarde evrica od akciza,registracije bar jos 300mil,putarine i atesti bar jos 200mil i ukupan saldo bez pdv-a,rafinerija ulja i ostalog je 2.600.000.000evrica a koliki je budzet republike srbije...
    (spaki, 11. januar 2020 00:33)

    # Link komentara

  55. Pričamo o ekologiji a plin koji je trenutno u Srbiji najekološkije gorivo je 84 din. pa to nema nigde.
    (Nele, 11. januar 2020 00:16)

    # Link komentara

  56. Jako mnogo dobrih komentara za resenje problema. Nasuprot ....njama koji cesto pisu da ovde svi pametuju, a nemaju pojma, sad se pokazalo upravo suprotno. Tema nije navijacka kao autobrendovi, pa su i komentatori pokazali kreativnost. Ovde je vecina komentatora pametnija nego 90% vlade i poslanika, da se ne lazemo. Citajuci komentare, morao sam ovako jednu opstu pohvalu svima uputiti. Pozdravljam i svako dobro ljudi.
    (Auto.BOY, 11. januar 2020 00:04)

    # Link komentara

  57. @Života

    Pa dobro je pa se ne pitas nista.
    (Dr, 11. januar 2020 00:02)

    # Link komentara

  58. Juce ispred mene autobus 601, pored auspuha viri izvadjen uberlauf - crevo kao za zalivanje baste!
    (Opservatorija, 10. januar 2020 23:58)

    # Link komentara

  59. Najaci mi ovi koji propagiraju da treba vise da se koristi GSP ili da se ide biciklom na posao. GSP je katastrofa i ne znas da li ces da cekas autobus 10 min ili sat vremena a i onda kad dodje ceka ga 300 ljudi. Pa ti stigni na posao ili u vrtic po decu. Bicikl je ok gde ima trake, gde je dovoljno blizu i kada vremenske prilike dopustaju-sto su znacajna ogranicenja.
    (Pragmatic, 10. januar 2020 23:52)

    # Link komentara

  60. "Dobro, a koliko godina još treba da se dozvoli uvoz automobila sa euro 3 standardom? Najmladji takav auto ima 15 godina. Da li da ih uvozimo još deset godina? Ili je i to malo? Ako budu stari 25 godina biće još jeftiniji!
    Kažete, voze se automobili 15 godina stari i u Nemačkoj! Voze se, ali se ne uvoze! To je razlika!"
    (Stefan, 10. januar 2020 23:01)

    U Nemačkoj se voze i stari automobili, a isto tako se i "uvoze" iz čitave Evropske unije gde se mi guramo da nas prime (i sa kojom imamo bescarinski uvoz i izvoz). Kad nas prime nećemo moći da sprečimo "uvoz" krševa iz EU jer ćemo biti EU. Zato bi bolje bilo da se traži dugoročnije rešenje, a to je da svako vozi ispravan automobil sa svim fabrički ugrađenim katalizatorima i filterima. Da se ja pitam dozvolio bih uvoz svakog automobila koji je tehnički ispravan i prolazi test izduvnih gasova, bilo da je euro 3 ili neki još stariji automobil.

    Ako treba država da postiče da se manje zagađuje vazduh, onda možda treba da pojeftini registraciju novih automobila umesto što je skuplja nego za stare i da malo snizi akcize za TNG..
    (Života, 10. januar 2020 23:51)

    # Link komentara

  61. najveće zagađenje nastaje od automobila koji uglavnom stoje u gužvi tokom špica. Dodati više traka, parking mesta, nove puteve a ne nove zgradurine i još veću gužvu i zastoj po postojećim ulicama.
    (mile, 10. januar 2020 23:38)

    # Link komentara

  62. Zabraniti da vozači GSP autobusa drže upaljene motore na terminalima. Ne razumem zašto moraju da rade po 10-minuta u leru i zagađuju vazduh. Isto rade i taksisti pa i privatnici sa dizel motorima. Ovo treba kažnjavati.
    (Smislov, 10. januar 2020 23:36)

    # Link komentara

  63. Ma samo kupujte kola.. Svako da kupi sinu i cerki bar po jedan auto za punoletstvo a isto i zeni i babi. I nema da brinete!
    (srle, 10. januar 2020 23:35)

    # Link komentara

  64. Vecina zagadjenja potice od toplana koje koriste ugalj kao primarno gorivo. A drzava da hoce da rijesi problem mogla bi to jednostavno da uradi, kao prvo da smanji akcize na benzin, na tecni naftni gas kao i na metan, da da olaksice pri registraciji istih i da subvencionise ugradnju ili tng-a ili cng-a. Za godinu dana bi svi presli sa skupljih dizela na jeftinije benzince.
    (kolee, 10. januar 2020 23:32)

    # Link komentara

  65. Pa sa tom silnom pameću i vlašću, sa ogromnim prihodima od akciza, taksi, PDV-a, registracija, osiguranja i dobrih plata zar je potreban neki savet? Pa valjda imamo obrazovane i stručnjake za te stvari. Ali nije teško. Gas iz Turskog toka bi trebao biti jeftiniji i biće ga više za Srbiju što je značajno sa stanovišta smanjenja zagađenja. Moguće je uvesti trolejbuse u još neke delove grada, npr. Novi Beograd. Kupiti još tramvaja, bilo je vesti da ćemo imati Simensovu fabriku tramvaja u Srbiji. Železnički saobraćaj nije uopšte iskorišćen a podzemna stanica Vukov spomenik jeste neka vrsta metroa. Pravi metro je skup, naročito sa "ugradnjom". Pominjani monoreil bi takođe bio dobro rešenje. Ali da naglasim, zašto ne staviti da železnički saobraćaj od NB do Pančevca bude češći i da ima uređene i organizovane linije gsb-a do njih. A da, nema se para, vozači od 80+ godina za volanom... Ili smanjite akcize ili povećajte plate i kupite nove zglobne autobuse i trolejbuse. Može to mnogo bolje, ali bolji i učeni ljudi, one koje zanima duboko razmišljanje a ne samo dubok džep i gomila obmana na televiziji.
    (Cvrle, 10. januar 2020 23:24)

    # Link komentara

  66. Šta bi bilo u Srbiji kad bi se uvelo i postovalo merenje dozvoljene emisije gasova.
    (Milan, 10. januar 2020 23:23)

    # Link komentara

  67. Dobro, a koliko godina još treba da se dozvoli uvoz automobila sa euro 3 standardom? Najmladji takav auto ima 15 godina. Da li da ih uvozimo još deset godina? Ili je i to malo? Ako budu stari 25 godina biće još jeftiniji!
    Kažete, voze se automobili 15 godina stari i u Nemačkoj! Voze se, ali se ne uvoze! To je razlika! Pa ne vodi se polemika o tome da se zabrani vožnja starih automobila. Ovde je reč o tome da li će neko da kupi stari auto koji je več u Srbiji za 500e više ili ce da ga uveze i da uštedi taj novac. Dakle, zdravlje ne vredi ni 500e, dok se ne razbolimo. A razbolecemo se jer tih i takvih automobila nece biti 2 miliona, nego 3 miliona, jer zašto da ne kupim auto za 500e?
    (Stefan, 10. januar 2020 23:01)

    # Link komentara

  68. Treba ukinuti svako privatno vozikanje. Iskljucivo koristiti javni prevoz.
    (Ranko Trba, 10. januar 2020 22:59)

    # Link komentara

  69. Zabraniti uvoz krševa i njihovu upotrebu, pooštriti mere tehničkog pregleda, kontrolisati kvalitet goriva. Mission impossible u Srbiji, bre.
    (Borax, 10. januar 2020 22:53)

    # Link komentara

  70. Ako se vec ogranicavamo na Srbiju, posto samo tu mozemo nesto da ucinimo, onda da kazemo da kola u Srbiji ucestvuju sa 6% u zagadjenju.
    Sutra da nestanu sva kola u Srbiji, mislite da bi osetili nosevima i ocima da se zagadjenje smanjili?
    Sa druge strane u Srbiji grejanje ucestvuje sa skoro 60%.
    Treba li ista vise reci?
    (Vladimir, 10. januar 2020 22:53)

    # Link komentara

  71. Hitno zabraniti uvoz eur 3 i 4 motora. Ostalima dati rok da menjaju vozila ( obrazlozenje da nemaju za nova/ novija vozila nije prihvatljivo).

    Ni na zapadu ko nema, nevozi.
    (Šogun, 10. januar 2020 22:47)

    # Link komentara

  72. Jednostavno,proveriti koliko zagađuješ,toliko platiš taksu...
    (Jovica NS, 10. januar 2020 22:43)

    # Link komentara

  73. Ha,ha,ha.Beogradjani ,ha,ha.Nasli nacin da napune praznu kasu na ledja ostatka Srbije.Mali prljavi grad gde u centru loze ugljem grejanje.Gde nema jos ni kanalizacije.
    (A.I., 10. januar 2020 22:42)

    # Link komentara

  74. Hajde da ukinemo kola pa vratimo konje i kocije pa nek smrde gradovi od g... na. GOdinama nam nista nije falilo sad od jednom zagadjenje izduvni gasovi plasticne kese budalastina teska. Ako cemo da zastitimo zivotnu sredinu treba ukinuti zatvoriti tesku industriju i preci na obnovljive izvore energije
    (Interceptor, 10. januar 2020 22:29)

    # Link komentara

  75. Podsticaj je takav da naplaćuju atest za gas na 5 godina 6.000 fin. Tehnički za skuter 2500, dok je registracija 1800 din. Da ne pominjem cenu TNG-a, odnosno akcizu koja učestvuje u ceni od oko 60-70%. Ne zanima njih vazduh naš, nego punjenje budžeta...
    (Milance, 10. januar 2020 22:26)

    # Link komentara

  76. Niko ne pominje kvalitet goriva ono je tabu tema svuda ! Rusi uveliko renoviraju svoje fabrike goriva da poboljsaju kvalitet sagorevanja i manje zagadjenja i snagu motora!! VTI motori si najgori u Srbiji jer rade dobro samo sa 100drive gorivom! Majstori su se obrukali jer im tzv lambda sonde lose rade sa obicnim gorivom, koje VTI motori ne podnose!!
    (Bazileus veliki, 10. januar 2020 22:09)

    # Link komentara

  77. Najpre zabraniti uvoz nepodobnih polovnjaka da problem ne raste rapidno.
    Onda lagano kontrole emisije koje zapravo rade, za GSP autobuse i matore kamione/kombije još strože.
    zatim povlastice za malu emisiju (npr električna vozila, hibridi).
    Ništa ne ide preko noći, ni problem nije došao preko noći.
    Ne znam samo zašto plaćamo toliki državni aparat, ako anonimusi ovde treba da pišu predloge dugoročnih i skupih projekata.
    (Glas naroda, 10. januar 2020 22:03)

    # Link komentara

  78. Čekajte, to što automobili nisu najveći zagadjivaći, ne znači da ništa ne treba da se preduzme. Naravno, naravno,da je zagadjenje koje je posledica saobračaja mnogo izraženije u gradskim sredinama. Ko može da tvrdi da to nije dominantan tip zagadjenja u Beogradu? Danas gledam sa terase, autokomanda se ne vidi od smoga. Na drugoj strani nije baš tako. Elem, euro 3 standard je star 15 godina!?! To ujedno znači da se automobili sa euro 3 motorima ne prodaju več 15 godina!?! Dakle, niko ne govori o tome da oduzme ta vozila, več da ne mogu da se dovlači još njih. Šta je tu sporno, pobogu? Kažete individualna ložišta su veći zagadjivaći u gradskim sredinama? Ok, ali ljudi moraju da se greju, ajde da se tim domacinstvima subvencioniše struja dok se ne izvrši gasifikacija. Ali krševi ne moraju da se uvoze, to je poenta. Ne postoji paralela. Krševi stop! Pitanje je šta sa onim krševima koji su več ovde, a ima ih dva miliona. Najefikasnija mera jeste ukidanje akciza na CNG i TNG i olakšavanje dobijanja atesta. To je realno rešenje koje može najbrže da da rezultate u kombinaciji sa subvencionisanjem el. energije za domačinstva sa individualnim ložištima
    Uz to, novac namenjen taksistima!?! (ej, ideje!?!) preusmeriti na razvoj tramvajske i trolejbuske mreže i prelazak autobusa gradskog prevoza na CNG
    Eto, to je dovoljno da se drastično popravi situacija u Beogradu
    (Stefan, 10. januar 2020 21:58)

    # Link komentara

  79. I registraciju novih taxi vozila strogo ograničiti na gasni ili potpuno električni pogon. Naravno pomognuti potounim ukidanjem carina i dažbina na uvoz takvih vozila.
    (Janko, 10. januar 2020 20:21)... pa evo sad su im dali subvencije kao nagradu za proteste, mogli su da kazu da vazi za gasne i el. Automobile!
    (Metropola, 10. januar 2020 21:49)

    # Link komentara

  80. Zasto samo lupate gluposti kad i na zapadu se voze automobili iz 90-tih god.i niko im ne zabranjuje ako su tehnicki ispravni da ih koriste to jest registruju i voze. I nije tacno da sva ova vozila koja se kod nas uvoze da se kod njih na zapadu nevozevec naprotiv. A trgovaca svuda ima i sta je tu sporno. Vec bolje recite da zelite ovom bednom narodu uzeti jos novca ako ga jos i ima.
    (Bata, 10. januar 2020 21:46)

    # Link komentara

  81. Sram vas bilo.
    Izgorele prasume, izgoreli pasnjaci, pozari kao nikas gutaju milione hektara sumskog rastinja, zato je temp na planeti sve veca , a ne zbog dizel vozila.
    Sram vas bilo vise, sve se radi da se sutra naredi kupovina elektro automobila
    (Dejan_L, 10. januar 2020 21:44)

    # Link komentara

  82. Pa 01. i 02. Januara nije bilo automobila na ulicama Beograda pa je zagađenost bila najveća.
    (gojko, 10. januar 2020 14:19)

    Bravo!

    Daj onda svi da vozimo EURO 0!
    (fasdf, 10. januar 2020 21:41)

    # Link komentara

  83. "Sva parking mesta u Beogradu naplaćivati kao vremenski ograničenu zonu."
    (Trotinet, 10. januar 2020 20:13)

    To sam barem 10 puta napisao kao nešto što smatram apsolutno nužnim. Kako zbog ekologije ( "prepolovio" bi se broj ljudi koji idu kolima na posao u delove grada gde sada nije zona ili gde nije vremenski ograničena ), tako i zbog jednakosti gradjana (pošto sada imamo "zaštićene bele medvede" i "one koji to nisu" ).
    (otac Makarije, 10. januar 2020 21:33)

    # Link komentara

  84. Priča o zagađenju se opasno zahuktava.Po mom mišljenju u toku je medijska priprema za novi udarac po džepovima osiromašenih građana.Pripremite se na ekološke takse na stare automobile,grejanje na drva,ugalj i tako dalje....
    (Mare, 10. januar 2020 20:08)

    Tačno tako. Već više od decenije pričam da je drzavni aparat dve skuplji a stanovnikaSrbije je sve manje. Dakle svake godine za onih 30000 koji odu u bolji život država od onih koji ostaju mora da namakne pare I ta one koji su otišli. Jer oni više ne troše gorivo (akciza broj 1 kojom se puni budžet) ne kupuju cigarete ako su pušači ( akciza broj 2) ne piju alkohol (akcija broj 3) Ne plaćaju registraciju, tehnički pregled, osiguranje vozila, ne kupuju gume I delove, ne jedu i ne piju u Srbiji, ne koriste usluge mehaničara, frizera ne kupuju belu tehniku ili male kućne aparate...Ne pune budžet. Sve to mora da se zahvati od vas koji ostajete.
    (01.03. Aufwiedersehen, 10. januar 2020 21:32)

    # Link komentara

  85. Ma ko pita ovaj narod, mi bre ni za šta nismo, niti nas briga.Uvedi restrikcije bez ikakvog pitanja, u pitanju je zdravlje.Doktori polažu i jedna od zakletvi je leči.pacijenta i mimo njegove volje, e pa mi smo pacijenti. . .
    (Obavezni, 10. januar 2020 21:28)

    # Link komentara

  86. Да не мудрујемо много. Становници Србије су у огромном проценту сиромашни и то ће дуго остати. Електрични и хибридни аутомобили су утопија. Реално је да држава форсира и помаже вожњу на гас и метан.За паре које су добили "сиромашни" таксисти могло се гасним инсталацијама опремити 200 000 возила!За почетак уредбом укинути обавезна дневна светла, која додатно повећавају потрошњу горива и загревају околину, а која не служе ничему.
    (Геније, 10. januar 2020 21:17)

    # Link komentara

  87. Oh, zasmrdelo Beogradjanima pa odjednom cela Srbija treba da im placa neku novu ekolosku kaznu za atomobile ! Ako drzava zatvori Petrohemiju i Rafineriju u Pancevu pomislicu da brine o zdravlju stanovnika Srbije. Ovako, ocigledno je da je u priprami nov ekoloski porez i nova pljacka pri cemu ce novac, naravno kao i uvek, da se slije u Beograd.
    (Em demokrate em Beogradjani, 10. januar 2020 16:17)

    Vi ste potpuno u pravu ali zašto ste cinični? Mi smo stanovnici prestonice i sasvim je normalno da smo lideri. Eto na primer zabrana plastičnih kesa. Samo biorazgradive jer smo mi Beogradjani svesni svoje posebnosti. Zar mislite da Norvič i London imaju isti tretman? Derbergen i Berlin ili Malez i Pariz? Ipak je Beograd metropola i mora malo da se više daje za njega. Pa jel treba da se brukamo pred stranim turistima? Nije Beograd neki gradić pored granice sa Bugarskom pa da tu dolaze Bugarski turisti. Ko bi recimo u vašem gradu odseo u hotelu koji naplaćuje noćenje 200-300€ kao u Croun Plazi? Poštujte prava Beogradjana i sve će biti u redu. Da vaše mesto nečemu vredi ne bi ga stanovništvo napuštalo nego bi cene nekretnina rasle. Živi da smo i da se manje pljuje iz ljubomore na prestonicu i njene visopoštovane stanovnike.
    (Beograd volim, 10. januar 2020 21:06)

    # Link komentara

  88. @Šta će srbiji toliki auti? Ovde svaka šuša ima auto!!!!
    (autošovinista, 10. januar 2020 20:21)

    Ako uporedis sa razvijenim zemljama broj automobila po glavi stanovnika, cak i u Beogradu, je smejurija.
    (Jovan, 10. januar 2020 21:02)

    # Link komentara

  89. Овај проблем ће се решити онда када плате буду преко 800е минимум и када стандард људи бзде дупло јачи него данас. Нико од нас не воли то што вози стара возила, и свако би волео да има пара да купи ново возило. Али питам ја вас како? Како са платама од 300, 400€?
    (мики, 10. januar 2020 20:10)
    sa platama od 300e niko i ne treba da ima auto,to i jeste nas problem. Ili mislis da s 300,400e mozes da se prehranis,platis racune,obuces sebe i decu i jos da kvalitetno odrzavas taj auto ili ne daj boze da imas dobre gume zimske i letnje? ne mora svako da ima auto!
    (pera, 10. januar 2020 20:59)

    # Link komentara

  90. Pancevo,deo grada Misa. Plansko i urbanisticki uredjeno naselje, ali...svaka kuca po projektu ima sopstveno grejanje,tj kotlarnicu.Kao London u 19 veku.Da svisnes od muke i smrada.Gas je stigao pre 10 godina i to su bile muke tantalove za sve koji su tada uvodili,ali i taj mali broj je doneo olaksanje.. Prosle godine je opstina prvi put dala subvencije za gasifikaciju i lakse se dise.Individualne kotlarnice i industrija su glavni zagadjivaci.
    (Pancevac, 10. januar 2020 20:55)

    # Link komentara

  91. kupite nam Nova kola,50 puta ste nam vise ukrali od 90-te.
    (nok, 10. januar 2020 20:52)

    # Link komentara

  92. Пре неки дан је изашла информација да саобраћај учествује са свега 6% у загађењу ваздуха, а ево сада овај чланак каже да је то 20%. Дакле вести се пласирају према потреби. У наредном периоду ћемо видети шта ће нам увести као намет па ћемо знати ко је генератор оваквих вести. Али ево да видимо ако је саобраћај у питању шта мислите да ли више загађује ваздух један путнички аутомобил, па ево нека буде и 5 аутомобила или један аутобус ГСП-а, или један камион градске чистоће? Највећи загађивачи су управо стари аутобуси, камиони, трактори и грађевинске машине, када је у питању саобраћај. Тако да држава треба да крене од аутопревозничких фирми које имају велике возне паркове са аутобусима, камионима, булдожерима, дизалицама, бродовима, возовима - дизелкама итд. Када реши те велике загађиваче онда може да ограничава наше мале аутомобиле.
    (Огњен, 10. januar 2020 20:50)

    # Link komentara

  93. Stavite filtere u Boru u Obrenovcu Pancevu j svim mestima gde postoje fsbrike koje zagadjuju vazduh. Samo toplane kolikiki problem prave to niko ne pominje. Moze se svako uveriti kad dodje grejna sezona...
    (lucky strike, 10. januar 2020 20:44)

    # Link komentara

  94. Čovek u Bgd izmislio i patentirao proizvod pod nazivom vodonik generator pre 10 godina.
    Štiti motor, čisti izduvni sistem, sagoreva višak goriva i stvara čistu energiju. Smanjuje potrošnju automobila kao i izduvne gasove. Da li je država snimila potencijal u njegovom patentu? Naravno da nije.
    (hajduk veljko, 10. januar 2020 20:27)

    # Link komentara

  95. Šta će srbiji toliki auti? Ovde svaka šuša ima auto!!!!
    (autošovinista, 10. januar 2020 20:21)

    # Link komentara

  96. I registraciju novih taxi vozila strogo ograničiti na gasni ili potpuno električni pogon. Naravno pomognuti potounim ukidanjem carina i dažbina na uvoz takvih vozila.
    (Janko, 10. januar 2020 20:21)

    # Link komentara

  97. Sva parking mesta u Beogradu naplaćivati kao vremenski ograničenu zonu. Povlastice stanarima davati tako da po jednom stanu može jedno parking mesto. Ovi što žele po dvoja troja kola po stanu (supruga jedna kola, muž kola, sin student kola) - neka ili kupuju garažu ili plate punu mesečnu cenu zakupa parking mesta. Parkiranje van parking mesta da bude nemoguće, kažnjavati odmah. Momentalno stavljanje lisica na točak bilo od strane komunalca, saobraćajne policije ili čak radnika parking servisa. Kvadrat stana u gradu je već skoro 2000 evra, prostor u gusto naseljenom gradu je DRAGOCEN. Nema nikakvog smisla da se javne površine, naš životni prostor, zatrpavaju automobilima - jer građani znate žele udobnost. Pešačenje i GSP nisu udobni, jelte.
    Naplaćivati taksu za prolazak automobilom kroz zone gde mogu da se formiraju zagušenja. Visinu takse često menjati i prilagođavati je tako da do zagušenja NIKADA NE DOĐE. Moramo da shvatimo da kada saobrađaj prestane da bude protočan, kada se formira zagušenje, da je to totalna katastrofa! Tada ne funkcioniše gradski prevoz, svi gubimo sate i sate vremena, zagađenje tokom kolapsa je višestruko veće.
    To treba rešiti na prvom mestu. Naravno, zabraniti uvoz starih krševa, ali i ne padati na ove uvozničke bajke da će sve biti bajno i sjajno ako se svi budemo istezali do krajnje granice i kupovali nove (po mogućstvu što skuplje) modele automobila.
    (Trotinet, 10. januar 2020 20:13)

    # Link komentara

  98. Овај проблем ће се решити онда када плате буду преко 800е минимум и када стандард људи бзде дупло јачи него данас. Нико од нас не воли то што вози стара возила, и свако би волео да има пара да купи ново возило. Али питам ја вас како? Како са платама од 300, 400€?
    (мики, 10. januar 2020 20:10)

    # Link komentara

  99. Priča o zagađenju se opasno zahuktava.Po mom mišljenju u toku je medijska priprema za novi udarac po džepovima osiromašenih građana.Pripremite se na ekološke takse na stare automobile,grejanje na drva,ugalj i tako dalje....
    (Mare, 10. januar 2020 20:08)

    # Link komentara

  100. Ovo je, iako ne bi trebalo, ipak politicko pitanje, jer od pocetka devedesetih godna na vlasti su isti ljudi koji se samo roitraju na pozicijama vlasti.Kao posledica toga je izmedju ostalog i zagadjenje.Dok se ne uvede red, odgovornost i smenjivost vlasti nema ništa ni od ekologije ni od sudstva zdravstva, prosvete itd itd. Da su hteli ili znali imali bi evropski kvalitet života i standarde, ovako imamo samo tajkune, političare i bogatu elitu koja ih podržava i ima povlastice i siromašne stanovnike Srbije koji se uveliko iseljavaju već nekolko godina.
    (Saša Stojanovic, 10. januar 2020 20:06)

    # Link komentara

  101. Generalno problem su dizel vozila prevashodno taksi i transportna kojima je skinut dpf filter da ne pricam o vozilima gsp-a koja ostavljaju za sobom dimnu zavesu
    (igi, 10. januar 2020 20:04)

    # Link komentara

  102. Ja ne znam koga ovi lazu?
    Kako vas nije sramota?
    Koji su ti ljudi koji su umrli od zagadjena vazduha?
    Pokazite nam
    Sram da vas bude
    Onda bi u Instanbulu,po vama,pomrli svi
    Druze jesi siguran da se u Nemackoj ne moze registrovati Euro 3?
    Kako onda registruju oldtajmere koje kupe u drugim clanicama EU? Nesposobni ljudi na pozicijama,e to je nase najvece zagadjenje!!!!
    Ne lazite vise narod,sram da vas bude
    (xyz, 10. januar 2020 20:01)

    # Link komentara

  103. Za par godina će auto TESLA biti zagađivač. Mislite o tome, i vi će te plaćati kaznu kao zagađivač, a ne proizvođač auta, jer se donose zakoni na štetu potrošača. Kako auto sa pređašnjom normom izduvnih gasova može biti zagađivač kada je dobio dozvolu za prodaju?
    A zagađenost u gradovima/ulicama je zbog neznanja gradskih urbanista u projektovanju ulica i gradova.
    Trebalo bi da 1 mesec nevozimo aute i ništa ne plaćamo po tom pitanju(gorivo,servis,delovi,itd) pa da ekonomija stane i propadne.

    Da li ste ikada videli kako fabrika u jutarnjim časovima za 15 minuta prekrije sa crnim dimom ceo nebeski svod iznad grada kao u apokalipsi?
    Ne vidite tamno čisto jutarnje nebo pre početka svitanja, od crnog "jorgana" koji je stvorila samo jedna fabrika? Kasnije, kada se pojavi sunce, crna boja prelazi u sivkasti prozirni smog koji se "razvlači" ceo dan ako nema vetra.

    U Rumuniji nema smoga jer je sa severozapadne strane, od strane industrijalizovane Evrope, čuva visok planinski masiv, i vazduh je čist.
    (Radovan, 10. januar 2020 19:52)

    # Link komentara

  104. Umesto da gaznjavate vozace koji koriste gorivo koje najmanje zagadjuje drzava ih kaznjava i globi.

    Ukinite akcize na TNG jer ih nema nijedna druga zenlja i imate da prepolovite obih 20%
    (ns posmatrac, 10. januar 2020 19:37)

    # Link komentara

  105. Ponašanje da ćemo da se bavimo sa samo 20% problema koje nas interesuje je i dovelo planetu na rub propasti. Zbog toga čovečanstvo i ne može da ograniči emisiju gasova staklene bašte jer političari ne bi da izgube rejting, menadžeri dobit, korisnici komfor..
    Niko ništa ne bi da žrtvuje ali bi svi da se promeni kod onog drugog. Jedino rešenje je obuhvatiti svih 100% problema i pozabaviti se sistemskim rešenjem svih 100% bez izuzetka, ma koliko nam se to ne dopada!
    (Milan, 10. januar 2020 19:35)

    # Link komentara

  106. Automobili u BG-u se lako mogu smanjiti a samim tim i zagadjenje. Prosto vratite broj stanovnika na pre trideset godina i problem rešen. Beograd je za 4 decenije duplirao stanovništvo, a 90% su to naseljenici.
    (dejca LE, 10. januar 2020 19:25)

    # Link komentara

  107. Samo zavirite u Rumuniju i pogledajte indekse zagadjnja u industrijskim gradivima, kao i u Bukureštu. Beograd je mala maca u odnosu na automobilski saobraćaj u Bukureštu, a tamo indeks zagadjenja u najprometnijoj ulici retko bude preko 50. Na periferiji ispod 10.
    (jmbg, 10. januar 2020 19:15)

    # Link komentara

  108. Ja garantujem da se sutra stvori metro i monorail voz svud po Srbiji broj automobila na ulicama svakodnevno bi ostao potpuno isti. Na zalost kod nas je posedovanje (bilo kakvog) automobila prestiz, ne potreba za kretanje po relacijama gde je javni ili privatni masovni prevoz neisplativ ili nepostojeci vec potreba za dokazivanjem kako se "ima". Zivim u preko a iz jednog manjeg mesta sam u Srbiji i ono sto vidim jeste da su nasi ljudi zesce iskompleksirani, 90% njih ide kolima na posao i ako im je radno mesto udaljeno 15-20 min pesaka odnosno 5-10 min biciklom.
    (Vlada, 10. januar 2020 19:14)

    # Link komentara

  109. A gde su filteri na industrijskim postrojenjima i toplanama.Ako želimo zaista da smanjimo zagađenje onda treba raditi na svim frontovima a ne udarati samo po automobilima tj.vozačima jer ne zagađuju ni svi automobili iako su starije proizvodnje.
    (Taksista B., 10. januar 2020 19:08)

    # Link komentara

  110. lepo od Vas što pozivate na konstruktivnu raspravu,evo predloga
    Mislim da će se svi složiti da vlasnici vozila kakva god da imaju euro 3 ili euro 6 motore moraju imati garanciju da neće lopovi raspolagati njihovim kolima ali i pravima u vezi njih
    Sva krivicna dela moraju biti sankcionisana a ne dopuštati da prevara uzima suštinu u drzavi
    Predstavnici naroda nisu birani legitimnim putem vec krivicnim delima,dakle narod nije glasao za njih i sad oni takvi odlučuju narodu kakva su pravila igre,uglavnom uredbama
    Demontaza svih sluzbi nebezbednosti i hapsenje svih koji nisu cuvali bezbednost drzave,naroda a time i zagadjenja putem petrohemije,zelezare,bora itd...
    Dakle ako vas narode auto zagadjuje vazduh,kvari se ,u minusu je sa mnogo čim,mora da ga menjate,popravljate a samo u srbiji,ljudi koji vode te iste petrohemije,zelezare,borove,koji su u minusu,plus zagadjuju oni dozivotno su tu da kradu i zagadjuju
    (da, 10. januar 2020 19:06)

    # Link komentara

  111. Ovo je sve maslo lobija proizvodjaca automobila.
    (Pop, 10. januar 2020 17:34)

    kako je lako detektovati srbistanca na internetu. odavno prolupali, sa primesama paranoje i šizofrenije.

    Pa se neko čudi što nam je vlast ovakava. kakav narod, takva vlast.
    (jaretina, 10. januar 2020 19:06)

    # Link komentara

  112. Imam predlog za g-dina vlasnika IEEG iz Stare Pazove da proizvodimo mala električna vozila sa jednim ili dva sedišta. Bila bi dostupna svima, jednom drugačijom tehnologinom, umesto velikog broja baterija ugraditi uređaj za proizvodnju električne energije, nova tehnologija... Nema ograničenja u vožnji... Uskoro ću mu predložiti, već smo ranije razgovarali o tome... Mislim da će mnogi biti zadovoljni....
    (meda, 10. januar 2020 19:00)

    # Link komentara

  113. Trebalo bi iskoristiti ovo zagađenje vazduha i uvesti neki novi porez, a sve u cilju punjenje budžeta. Naravno da ovi ništa drugo i ne umeju sem po narodu.
    (VJ, 10. januar 2020 18:56)

    # Link komentara

  114. statisticki gledano udeo automobilske industrije u zagadjenju vazduha u evropi je izmedju 4-9% tj. u srbiji prema posledjim merenjima oko 6%, 63% cine elektrane tipa kostolac i manje a u srbi ih ima,toplane i ostali zagadjivaci,13%-18% cini industrija tako da je ovo sada samo lobiranje da se dizu krediti i stvori potrosacko (zaduzivanjem) drustvo..dobro je bankarima a i drzavi naj vecim otimacima trenutno na svetu (posle zelenasa)..
    Znaci sta udri po gradjanima jer samo tu je drzava i banke u plusu bez obzira sto su naj manji procentualno krivci za ovakvu situaciju..drzava 76-79%,gradjani 21-24% sa sve automobilima,lozenjem,paljenjem itd..
    (boki, 10. januar 2020 18:50)

    # Link komentara

  115. Ocigledno je upitanju neki novi harac na ovaj jadan narod pa pripremaju teren. Slazem se da treba da se zabrani uvoz starih auta to je tacno imamo dovoljno uvezenih auto da nam novi tako stari nisu potrebni to nek je prvi korak a drugi je da drzava omoguci bolje uslove da ljudi mogu da zive i tad im trazi bolja kola ili zabrani da svi registruju kola i tacka prestanite da nas davite sa ovo svaki dan .
    (Miroslav Pesic, 10. januar 2020 18:39)

    # Link komentara

  116. konkretno u beogradu,veliki problem su saobraćajne guzve,zato treba iskrčiti košutnjak,adu,zvezdarsku šumu,to asfaltirati i napraviti puteve, po neku parcelu dati postenom investitoru,ali samo postenom. drugo uvesti akcize na plin i metan za jos 100%,jer ce to naterati ljude da kupe kvalitetne dizele,a ne da voze te iste krševe na plin.Trece,povecati proizvodnju uglja u Kolubari,za 500 % da rade 26 sati dnevno, da se sto pre potrose zalihe uglja,i da se potom predje na obnovljive izvore energije. eto ukratko plan za resavanje zagadjenosti u Srbiji.
    (sajber kurajber, 10. januar 2020 18:38)

    # Link komentara

  117. Evo i ja ću da se ugrizem za jezik i ne spomenem stvarne uzroke zagađenja zraka jer je sada tema samo o automobilima. Pretprošle zime je bilo veliko zagađenje zraka u Sarajevu pa su uveli sistem par-nepar. Zbog toga sam morao odgoditi put u Sarajevo za jedan dan kako bih se uklopio u dozvoljene brojeve. Sutra dođem u Sarajevo svojim autom na LPG i duž ulaska u grad upratim barem 4 zelena Tamića koji dime kao elektrana. Osim njih, tu je bilo i nekoliko Mercedes kombija od prije 40 godina. Potpuno pogrešan pristup rješavanju problema.
    (mostarac, 10. januar 2020 18:36)

    # Link komentara

  118. Još od 2006, znači više od 10 godina, moja firma nudi svima, od vlade Srbije, nadležnih ministarstava, do velikih transportnih i građevinskih preduzeća rešenje za problem zagađenja vazduha koji potiče od izduvnih gasova automobila. Tada je bilo mnogo više starih automobila i dizelaša u prometu, autobusi GSB se nisu mogli videti od crnog dima koji su ispuštali i sve ovo vreme, interesovanje je bilo nikakvo. Zbog onog čuvenog: A gde sam tu ja. Radi se o proizvodu iz razvijene zapadne zemlje koji se dokazao u praksi i u Srbiji i u mnogim zemljama sveta. Niko u suštini nije zainteresovan ni za smanjenje zagađenja ni za milionske uštede, nego samo za lični džep , tako da je i ova kampanja usmerena da neko profitira.
    (Petar Petrovic, 10. januar 2020 18:35)

    # Link komentara

  119. Imam Grande Punto 1.2 2012, Euro 5 i plin.

    Registracija 22.000 din u AMSS Ruzveltova.
    (Mladen, 10. januar 2020 14:45)


    Ne razumem. Da li se hvalis , ili zalis?
    (ja pa ja, 10. januar 2020 18:34)

    # Link komentara

  120. Još od 2006, znači više od 10 godina, moja firma nudi svima, od vlade Srbije, nadležnih ministarstava, do velikih transportnih i građevinskih preduzeća rešenje za problem zagađenja vazduha koji potiče od izduvnih gasova automobila. Tada je bilo mnogo više starih automobila i dizelaša u prometu, autobusi GSB se nisu mogli videti od crnog dima koji su ispuštali i sve ovo vreme, interesovanje je bilo nikakvo. Zbog onog čuvenog: A gde sam tu ja. Radi se o proizvodu iz razvijene zapadne zemlje koji se dokazao u praksi i u Srbiji i u mnogim zemljama sveta. Niko u suštini nije zainteresovan ni za smanjenje zagađenja ni za milionske uštede, nego samo za lični džep , tako da je i ova kampanja usmerena da neko profitira
    (Petar Petrovic, 10. januar 2020 18:34)

    # Link komentara

  121. Apsolutno je kriva drzava i svaka vlast ponaosob koja stoji na celu iste za ovakvo stanje ! Bio bi veoma dugacan spisak kako je ona doprinela tome. U osnovi je sto se tice gradova: preterana izgradnja, betonsko poplocavanje i unistavanje vecine zelenih povrsina, povecani broj polovnih vozila, veca potrosnja na svim poljima i sve to bez neke kontrole plus globalna promena klime samo doprinosi vec losoj situaciji. Sada je kasno ista "ozbiljnije" uraditi na tom planu a da to ne dovede do socijalnih nemira. Mozda za 5 god kada plate budu 900eur...
    (Big, 10. januar 2020 18:28)

    # Link komentara

  122. Ovo je politicko pitanje. Ako politicari zele, mogu to i uraditi. Nije potrebno "odobrenje " naroda.
    (beli, 10. januar 2020 18:11)

    # Link komentara

  123. kad svaki grad bude imao uredjene biciklističke staze, autobuse, tramvaje i po potrebi metro onda možemo pričati o zabrani uvoza automobila. ovako dok je god gradski prevoz katastrofalan od toga nema ništa.
    (dule, 10. januar 2020 18:07)

    # Link komentara

  124. Dzaba mi ovde pala*udimo. Ministarstvo ekologije i cega vec moze lepo da uradi nesto umesto sto cute na ovo. Uvesti kontrolu izduvnih gasova na tehnickom, stimulisati tng i cng, dati subvencije za elektro i hibridni pogon, dati 50% popusta na pdv za nova vozila. Al problem je u tome “dati”. Fora je uzeti. Metro bar u bg bi prepolovio upotrebu motornih vozila, gsp bi mozda u teoriji postovao red voznje, vozila ne bi bila prepuna (linija 50 prim aut). Za zagadjivace koji loze naftu, gume, plastiku komunalci da se aktiviraju pa da pisu kazne. Nije tako komplikovano, ima po evropi, u blizini resenja milion za sve sfere nasih zagadjivaca ali opet, fora je uzeti a ne dati da bismo ziveli duze i kvalitetnije.
    (duke nukem, 10. januar 2020 18:05)

    # Link komentara

  125. "Podatak da je u Srbiji 2018. godine, zbog jako zagađenog vazduha, preminulo 6.000 ljudi"

    A taj podatak ste verovatno od ovih 6.000 dobili ?!
    Šta ti je propaganda, kao do sada nije bilo zagađenja... Nekako moraju da se opravdaju buduće takse i vlast se baš potrudila ovakvim tekstovima da narod ošašavi.
    Ne truju nas samo euro 3 motori, tu su toplane, termo elektrane, fabrike, grejanje na drva, ugalj, pelet.......
    (Sotir, 10. januar 2020 18:01)

    # Link komentara

  126. Treba, između ostalog, ukinuti ogromnu cenu registracije za vozila preko 2000 kubika! Ima mnogo 2,2 dizelaša i benzinaca veće zapremine koji su noviji, moderniji i daleko manje zagađuju od onih koji su manjih zapremina ali čak i ljudi koji za njih imaju novca uglavnom odustaju od kupovine zbog te sulude registracije od oko 1000 evra.
    (Miloš_NS, 10. januar 2020 17:54)

    # Link komentara

  127. Što se tiče automobila stvar je vrlo jednostavna, smanjiti akcize na tng i metan, smanjiti namete prilikom atestiranja plinskih i metan uredjaja u automobilima. Što se tiče grejanja stanova i kuća tu je situacija komplikovanija i skuplja. Potrebno je zameniti dotrajalu stolariju i staviti termoizolaciju na zidove na taj način trošilo bi se manja količina energetana za zagrevanje. S obzirom na našu ekonomsku situaciju ovo zahteva ozbiljno uključivanje države u rešavanje ovog problema.
    (Možda pomogne, 10. januar 2020 17:52)

    # Link komentara

  128. Svi bi voleli da voze nova kola a ne krševe kao sad.Ali narod nije u mogućnosti da kupi vozilo mladje od 10 godina.Zato služi država da subvencionise kupovinu novih automobila
    (makisa, 10. januar 2020 16:00)

    Ne sluzi drzava da subvencionise nista, pa ni kupovinu novih automobila. Drzava sluzi da omoguci pozitivnu privrednu i zivotnu klimu u kojoj ce vas standard biti takav da svojim radom mozete sebi da obezbedite nov automobil jednom u 7 do 10 godina, a da cak i ako ni tada to ne mozete da vam omoguci uredjen, savremen javni prevoz kojim mozete da se vozite dostojanstveno.

    Recimo ja, kada se nadjem u nekom evropskom gradu, skoro da ne koristim auto, mnogo mi je jednostavnije, brze i prakticnije da koristim metro, laki sinski sistem ili drugi vid gradskog prevoza u kome je cisto, toplo, ljudi uredni, nema guzve ide na vreme.

    Mi moramo da shvatimo da drustveni standard povlaci sa sobom i rast licnog standarda, dok sebicna jurnjava za licnim standardom ne znaci nista u drzavi sa niskim drustvenim stsndardom. Sta ti vredi stan od 350.000 evra u BG kada se gusis u smogu npr.
    (Bane, 10. januar 2020 17:50)

    # Link komentara

  129. A da se malo oladi sa tom pričom o zagađenju od strane automobila, jer providno je brate. Dva glavna razloga, uvaliti ljude u kredite, tj hipotekom im uzeti imovinu. Na zapadu se suvim zlatom plaća ko ima kuću, samo najbogatiji to mogu sebi da priušte jer je luksuz a kod nas je toliko kuća u privatnom posedu da bode oči pojedinima, pa kad već ne mogu na kontu izvršitelja i računa da uzmu ajde ovako da probamo nekoga da za***emo.

    Drugo, neka sila je uvezla gomilu katalizatora i dpf filtera pa ajde da ih uvaljamo i zaradimo.
    (Mello, 10. januar 2020 17:46)

    # Link komentara

  130. 1. Neka se država odrekne 20% trenutne cene TNG i to ce da doprinese enormno
    2. ne zagadjuju automobili nego privatna gazdinstva koja se lože na ko zna šta, pa i na gume
    Ovih dana saobraćaj je četvrtina proseka a zagađenost maksimalna, ljudi sede kući i lože došla je zima!
    (Alcale, 10. januar 2020 17:42)

    # Link komentara

  131. Pozdravljam nameru autora da ukaže na ovaj problem. Isto tako se slažem da u zagađenju automobili učestvuju do 20%. Isto se slažem da je glavni krivac što vozimo stare automobile-NIZAK ŽIVOTNI STADARD. Isto se slažem da je većina auta koji dođu ovde "uštrojena", t.j. izvađeni su im dpf filteri i katalizatori. Što je još jedan pokazatelj siromaštva, jer neko faktički trajno onesposobljava auto za dodatnu zaradu od 100-150 eur. Dok god prosečna plata ne pređe 1.000 eur vozićemo krševe. Svi mi bi vozili novijue automobile ali je to sa platama, naročito u privatnom sektoru prosto nemoguće. I najjeftinija Dacia košta 8.000 eur. A ako uzmemo da je realna plata u privatnom sektoru oko 350 eur, dolazimo do poražćajavajućeg zaključka da nove aute nećemo skoro videti. I od tih 10% auta koji nisu euro 3 ili euro 4, većina su službeni automobili. O hibridima koji koštaju 30.000 eur i više, 99% stanovništva može samo da mašta, oni jednostavno i uz neke subvencije ostaju nedostupni. Mada po istraživanjima, hibridi i električni auti koji u ekspluataciji manje zagađuju, zapravo u procesu proizvodnje i kasnijoj utilizaciji naprave mnogo više štete nego klasični auti. I dalje mislim da je bolje rešiti onih 80% koji se ne odnose na aute, jer dok se to reši možda nam životni standard dozvoli da vozimo novije aute. Jer realno u nekom kratkom roku teško da će nam porasti plate toliko da možemo da kupujemo nove i mlađe aute. A elktrane i ovako moraju da se remontuju i to uskoro...
    (Zaboravljeno koferče, 10. januar 2020 17:41)

    # Link komentara

  132. Mi smo nažalost, tek sad (doduše po drugi put) ušli u period teške industrijalizacije. Prvi put je bilo posle dr. Sv. Rata kao i sve ostale zamlje. Uništava se sve što može da bi ovi mogli da kažu kako su smanjili nezaposlenost. A to što je to sve za neku bedu je druga priča.
    (Majkl Džondar, 10. januar 2020 17:38)

    # Link komentara

  133. Zvanicno su juce rekli da imamo 170 smrtnih slicajeva na 100k stanovnika direktno uzrokovanim zagadjenjem vazduha. To je 12000 na 7m. Godisnje umre 100k ljudi. Znaci 12% posto svih smrtnih slucajeva je zbog zagadjenja vazduha.... Jos kad bi oduzeli prirodne razloge, starost itd. Bilo bi mnogo vise.
    (Mislim, 10. januar 2020 16:24)

    Ma mozes misliti. Ne zna se jos tacan broj poginulih u bombardovanju ali kada treba uvesti nesto na mufte zna se u zarez sve. Pustili slobodan uvoz pa bi sada da zabranjuju. E nece moci sigurno. Moze ako i meni Vucic da 7-8 hiljada evra kao taksistima pa cu i ja kupiti lep i beo automobil. Do tada sikter bre, ima da vozim u inat jos vise, pocecu i na posao da idem kolima iako radim u centru, snaci cu se za parking. Dakle ako ste mi dozvoli uvoz onda ima da vozim dok se ne raspadne sam, kome smeta nek nosi masku,posto neki preporucuju biciklu mozete i vi masku. A ministru zdravlja mogu da porucim da se ne pravi pametan nego neka radi isto ono sto je radio i dok su postovljali cevi na Starojplanini i tukli one ljude, da CUTI. Tada nije smeo da zucne ni rec mesecima pa neka nauceno primeni i sada. Okanovic tu odavno ne treba trositi reci o tom "strucnjaku" iz neke nvo, tu je da opravda svaku predlozenu glupost, zanemariti
    (mile, 10. januar 2020 17:34)

    # Link komentara

  134. Ovo je sve maslo lobija proizvodjaca automobila.Njima odgovara da se kupuju nova vozila najduze za 5 godina. Oni se kriju iza tih ekoloskih normi i onda samo podizu cenu automobila.A sta kad ne bude polovnjaka sta ce fabrike rezervnih delova i svi majstori.Onda nece trebati ni tehnicki jer vozila do 5 god.sa 130000km.ne treba ni da se popravljaju(sem sitnica).
    (Pop, 10. januar 2020 17:34)

    # Link komentara

  135. Mozemo mi da zabranimo sva kola na ulici, to nece resiti problem. Problem sa saobracajem, ako i postoji je prvo gsp, posto su vozila katastrofa, za njima ostaje oblak dima. Drugo je guzva u saobracaju nastala zbog neplanske gradnje i iskopanih ulica (ovo vazi za Beograd).
    Ono sto najvise zagadjuje je grejanje na neekoloska goriva, pocev od samih toplana (dakle drzave) pa do individualnih lozista jer ljudi loze sve i svasta.
    Kad grejanja nema, ponovo je zagadjeno, zato sto fabrike rade kako im se hoce, kineski investirori isto tako, Zelezara, Pancevo i ostali. Kako to da su danas najzagadjeniji Beocin i Kosjeric?! Da nema Kosjeric milion automobila?

    Ono sto je najgore je sto je namera da se ruka zavuce u dzep gradjana ocigledna, a problem se resiti nece. Dakle gusicemo se svakako, makar svi poceli da vozimo bicikle.
    (uf, 10. januar 2020 17:28)

    # Link komentara

  136. Ja sam ubedjen da automobili nisu ni priblizno nakveci zagadjivaci....Evo kod mene u malom gradicu na severu Vojvodine sad za praznike od uagusljivosti i smoga disati se nije moglo...Pogotovo u vecernjim satima...Smrad dima,pogotovo ugljena je bio nepodnosljiv...Zbog praznika saobracaja bukvalno nije ni bilo...Najveci zagadjivaci su domacinstva koja u 90 procenata koriste ugalj i drvo....Ponavljam u vecernjim satima disati se nije moglo....
    (ZM, 10. januar 2020 17:25)

    # Link komentara

  137. Evo nekoliko predloga:
    1.Zabraniti uvoz euro 3 i euro 4 motora.
    2.Smanjiti akcize na tng i cng.
    3.Visina registracije treba da zavisi od visine izduvnih gasova kao i svuda u Evropi,pa ako neces da odrzavas svoj 2.0 dizel kako treba,ima da platis 50000din registraciju.
    4.Subvencije za kupovinu hibridnih i el. automobila.
    5.Momentalno iskljucivanje iz saobracaja ikarbus autobusa starih 20 godina kao i tamića.
    6.Vise biciklistickih staza.
    7.Zabrana registrovanja automobila koji nemaju abs i airbag za vozaca i suvozaca(osim ako nije rec o oldtajmerima).
    Dakle,ko nema novca da sebi priusti iole normalan automobil i da isti odrzava kako treba,ne treba ni da vozi.Kola nisu moranje,postoje alternativni prevozi pa izvolite.Drugo,ako imate 2500e za automobil,nemojte kupovati golf 4 1.9 tdi ili bmw3 e46 iz 2002 godine.Kupite fiat punta iz 2010 godine.
    (insajder, 10. januar 2020 17:22)

    # Link komentara

  138. Tekst je dobar, ali je svest gradjana ove zemlje jeziva. Onako nam je kako smo zasluzili. Svi voze kanturine, non stop nesto muljaju, samo da izbegu da se dovedu u red. Ali, hoce uredjenu drzavu, kukaju i vape za njom! Pa krenite svako od sebe i svoje kuce, automobila, ponasanja, Srbi!
    (buk, 10. januar 2020 17:15)

    # Link komentara

  139. Treba zabraniti uvoz automobila starijih od 10 godina i zbog zagadjenja i zbog ispravnosti.
    (NV, 10. januar 2020 16:20)

    Znaci dozvoliti uvoz recimo osam-devet godina starih ali ispravnih vozila koja ce u roku od dve-tri godine biti bez katalizatora i DPF filtera. Sta smo time postigli?
    Mi nismo na nivou kao razvijenije zemlje, koje inace ni same ne zabranjuju uvoz starijih polovnih vozila. Samo sto to niko ne radi iz drugih razloga. Kod nas u ovom trenutku nije bitno koliko su vozila stara, vec da su UVEK ispravna. Vec to bi bio ogroman iskorak. A ako i kada se jednog dana popravi kupovna moc naroda, sigurno niko nece kupovati 15 godina star auto vec noviji.
    (DC, 10. januar 2020 17:00)

    # Link komentara

  140. Prvo se resite autobusa i kamiona koji zagadjuju 5x vise od automobila,a da ne pricam o grejanju na ugalj...
    (Mita, 10. januar 2020 16:59)

    # Link komentara

  141. Vozim škodu fabiu 2003 godiste,koja koristi benzin+TNG,na merenju na poslednjem tehnickom pregledu,koje sam obavio u septembru 2019 god,dozvoljena granica izduvnih gasova je 0,30,meni je merač pokazivao 0,12...e sad druga strana priče,kakve olakšice imamo mi sa voziloma na gore pomenuti pogon? Nova boca posle 10 promenjena + atest AMSS košta mnogo a i cena TNG a je sad 83,6 din,a drzava uzima 40% akcize...realna cena plina po meni 50 din...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neko, 10. januar 2020 15:04)
    Drug,samo da te obavestim,podatak od pre nekoliko meseci.
    Tng autogas je 38,27 dinara na to ide 1,44 din naknada za obavezne rezerve,23,60 Akcize i 12,66 pdv.
    Znaci gas je 38 din a 38 dinara porezi,akcice i zezalice.
    Benzin 69 din,akciza je 55,pdv je 25 i rezerve 3 din.
    Znaci benzin je 69 din,ostatak je 83 din.
    U USA u zavisnosti od Drzave litar benzina je 0.65$
    Rusija litar je 78 din.
    Srbija 150 din
    (vozac, 10. januar 2020 16:59)

    # Link komentara

  142. Problem je u biznisu svih onih koji se bave ekologijom. Tu leži ogroman novac koji učesnici dobijaju kroz neke tzv projekte.
    Imam razvijen uređaj za sva drumska vozila, koji omogućuje sakupljanja svih izduvnih gasova, skoro 100%.
    Poslao sam dopis državnim organima, ne ministarstvu za ekologiju koje to ne interesuje jer gube novac. Dajem projekte džabe ne ovaj, nego za termo elektrane, železari, azotare, toplane, kućne odžake itd...
    Poslaću dopis Železari Smederevo da se reši zagađenja, uređaj u vrednosti osrednje automobila, gradnja dvadesetak dana i 100% sakuplja dimne gasove i nezagađuje dalje ništa kao kod nekih koji su kopirali tuđe uređaje manje, jedno se spreči a drugo više zagradi....
    (meda, 10. januar 2020 16:23)
    mozda je bolje da potrazis strucnu pomoc
    (misa, 10. januar 2020 16:56)

    # Link komentara

  143. U Sarajevu proglasena opasnost od zagadjenja ali u Srbiji nije! To se ne vidi iz naslova srpske dnevne stampe. Ne verujem da je i Bosna naprednija od nas i pored toliko naprednih u nasem okruzenju. Juce je zagadjenje na Novom Beogradu bilo 240 necega i to u crvenom. Zar to nije dovoljno opasno pa da se i kaze javno? Zasto nasa bogata drzava ne sbvencionise prezivljavanje stanovnistva nabavkom preciscivaca ambilife za stanove ili bar kuce gde se lozi a ne gradnjom arena za neko trcanje za loptom? Pa nismo stari Rim gde jos uvek vazi hleba i igara. Ili mozda i jesmo u toj fazi da stizemo Rim od pre 1000 godina. Zasto, zasto, zasto smo mi drugaciji od ostatka sveta i zasto je nase zdravlje tako bezvredno?
    I zasto zdravlje gradjana nije udarna tema kada je napolju zagadjenje na istorijskom maksimumu?
    (dr maja, 10. januar 2020 16:41)

    # Link komentara

  144. Pre nego što bacite prvi kamen na korisnike automobila, koji su apostrofirani kao masovne ubice, želeo bih da postavim sledeća pitanja:
    1. Koliko se zadnjih, recimo, 10 godina domaćinstava i stanova iskopčali sa mreže daljinskog grejanja?
    2. Koliko je posečeno deveća i uništeno zelenih površina kako bi se zemljište prevelo u gradjevinsko i dobila mogućnost izgradnje stambenih zgrada?
    3. Koliko je posečeno šuma na "divlje" ili uz saglasnost nadležnih kako bi to isto drvo služilo za individualno grejanje?
    E, kada odgovorite na sva pitanja, shvatićete da saobraćaj nije primaran u opštem zagadjenju. Ali, vozači su kategorija kojoj država najlakše izvlači pare iz novčanika.
    (Over And Out, 10. januar 2020 16:38)

    # Link komentara

  145. Odmah zabraniti euro 3 i euro 4!
    (D.R, 10. januar 2020 16:36)

    # Link komentara

  146. Sada mora da se stave van zakona svi auti sa Euro 3 i 4 da bi ljudi kupili nove aute, a da bi kupili nove mora da se digne kredit. Tu je kvaka.
    (Ervin, 10. januar 2020 15:17)

    a ti nemoj kupiti auto kada baciš taj svoj otpad.
    idi na bajsu, i koristi javni prevoz kao holanđani, u inat državi! zezni državu i uštedi pare, bićeš i zdraviji i živeti duže!
    (jaretina, 10. januar 2020 16:29)

    # Link komentara

  147. Zvanicno su juce rekli da imamo 170 smrtnih slicajeva na 100k stanovnika direktno uzrokovanim zagadjenjem vazduha. To je 12000 na 7m. Godisnje umre 100k ljudi. Znaci 12% posto svih smrtnih slucajeva je zbog zagadjenja vazduha.... Jos kad bi oduzeli prirodne razloge, starost itd. Bilo bi mnogo vise.
    (Mislim, 10. januar 2020 16:24)

    # Link komentara

  148. Problem je u biznisu svih onih koji se bave ekologijom. Tu leži ogroman novac koji učesnici dobijaju kroz neke tzv projekte.
    Imam razvijen uređaj za sva drumska vozila, koji omogućuje sakupljanja svih izduvnih gasova, skoro 100%.
    Poslao sam dopis državnim organima, ne ministarstvu za ekologiju koje to ne interesuje jer gube novac. Dajem projekte džabe ne ovaj, nego za termo elektrane, železari, azotare, toplane, kućne odžake itd...
    Poslaću dopis Železari Smederevo da se reši zagađenja, uređaj u vrednosti osrednje automobila, gradnja dvadesetak dana i 100% sakuplja dimne gasove i nezagađuje dalje ništa kao kod nekih koji su kopirali tuđe uređaje manje, jedno se spreči a drugo više zagradi....
    (meda, 10. januar 2020 16:23)

    # Link komentara

  149. Treba zabraniti uvoz automobila starijih od 10 godina i zbog zagadjenja i zbog ispravnosti.
    (NV, 10. januar 2020 16:20)

    # Link komentara

  150. Oh, zasmrdelo Beogradjanima pa odjednom cela Srbija treba da im placa neku novu ekolosku kaznu za atomobile ! Ako drzava zatvori Petrohemiju i Rafineriju u Pancevu pomislicu da brine o zdravlju stanovnika Srbije. Ovako, ocigledno je da je u priprami nov ekoloski porez i nova pljacka pri cemu ce novac, naravno kao i uvek, da se slije u Beograd.
    (Em demokrate em Beogradjani, 10. januar 2020 16:17)

    # Link komentara

  151. Selektivno pristupanje problemu nije resenje. To vazi za sve probleme iz bilo koje oblasti. U ovom slucaju se tupi o starim vozilima i dizel motorima, kao sto je skoro bilo sa plasticnim kesama. I da ih sad sve zabranite, necete resiiti ekoloske probleme zemlje. Problem se resava CEO, NE U DELOVIMA! KOliko se u svuda u medijima forsira ova tema, postalo je jasno da neko tu zeli da uzme novac na isti nacin kao sa kesama. Jedina razlika je u tome sto ce procenat koji tak uzmu biti stravicno veci! Deluje kao da su kese bile preludij za stvaranje mentalne podloge o ekoloskim problemima, a sve sa ciljem obmane da bi neko uzeo ogroman novac. Za to vreme sve ostalo iz oblasti ekologije se uopste ne spominje!
    (Auto.BOY, 10. januar 2020 16:15)

    # Link komentara

  152. Ovo su sve fore i fazonu koji nam se plasiraju sa ciljem da zatvorimo naše termoelektrana i krenemo u kupovinu njihove "jeftine zelene" struje. Nekada je industrija radila punom parom pa nije bilo ovakvih zagađenja. Nema teoretske šanse da Beograd ili čak Valjevo koje često spominju bude zagađenije od Bombaja ili Kaira. Ovo je sve speen.
    (Nebojša, 10. januar 2020 16:12)

    # Link komentara

  153. Sad za praznike se nije vozilo, pa zagadjenje ogromno. A ranije se vozio Jugo, Spaček, Reno 4, bila industrija. Koji Jugo motor ima? Euro 0. Nego promenila se klima, nema snega, pritisak vazduha težak,posekli smo drveće, parkove, sve beton i zgrade. Nego se sad za ekologiju očekuju milijarde iz EU pa.mora da se mlati.
    (Nije, nego, 10. januar 2020 16:10)

    # Link komentara

  154. Pošto je u tekstu naglašeno da će se baviti samo automobilim, onda ću se ugristi za jezik pa ću prećutati sve ono što bih trebao da napišem.
    Što se tiče upotrebe automobila, koristim ga samo onoliko koliko i moram, jer nemam novca za vozikanje i trošenje goriva na raznorazne gluposti. Održavam automobil u ispravnom stanju (dizel euro 3), ali vreme je učinilo svoje. Taj automobil i pored svega toga nikada neće moći da ima onaj nivo izduvnih gasova kao i kad je bio nov, mlađi. Sad mu je 16 leta. Zašto ne vozim noviji automobil? Pa zato što mi standard ne dozvoljava. Zašto ne kupim benzinca? Pa zato što za četvoročlanu porodicu treba bar automobil C segmenta koji troši više goriva, pa mi se to opet u budžet ne uklapa (opet da napomenem, automobil koristim samo kad moram). Zašto ne prodam auto pa se vozim prevozom? Živim na periferiji, mala deca, loš gradski prevoz...
    Na posao idem peške, ali mi je posao uslovljen upotrebom automobila s obzirom da su mi klijenti raštrkani po širem području Beograda.
    Sa ovakvim haosom na putevima, vožnja automobila mi dođe kao kazna pa se u opšte ne radujem tome. Na sve to dodajte loš gradski prevoz, nedostatak metroa ili drugog nezavisnog šinskog sistema, katastrofalna saobraćajna infrastruktura koja nije pratila širenje grada i eto vam razlog zašto svako jutro gomila automobila izađe na ulice. Zagađenje od automobila bi bilo bar 15% manje da nije saobraćajnog kolapsa.
    (maxy, 10. januar 2020 16:07)

    # Link komentara

  155. Čudno onda da su najzagađeniji Beočin i Kosjerić, nema tamo baš toliko vozila? A imaju fabrike cementa. Dve od tri u Srbiji.
    (Vlajko, 10. januar 2020 16:05)

    # Link komentara

  156. Dragi moji sugradjani Beogradjani, svi vi koji ste u kolima pojma nemate sta izlazi iz auspuha GSP i raspalih taxi vozila. Kazem ovo jer vecinu vremena u toku godine vozim bicikl. Da je drzava normalna, a nije, sva GSP i taxi vozila bi bila na TNG ili metan. Treca opcija je elektro vozila. Za ostale vozace bi bilo dobro da voze na benzin, tng ili metan i to kroz subvencije. Dizel strogo kontrolisati za pravna lica.
    Sto vise biciklistickih staza po gradovima i uz auto-put. Da ima ljudi koji bi vozil npr NS-BG ali nece na otvorem put biciklom.
    Konacno uvesti metro u BG i zeleznicom spojiti gradove.
    Sto se poljoprivrede subvecionisati kupovinu novih poljoprivrednih masina.
    Sto se tice grejanja subvecionisati kupovinu solarnih panela, vetro turbina i peci na pelet.
    Dzabe novi auto-put kad njim ide TAM-ic i dimi ko parna lokomotiva, Fiat Stilo ili BMW e46 bez katalizatora i PDF filtera, kad na tehnickom prolazi a da se i ne pojavi. Sto nasi sugradjani Romi voze “poljoprivredno” vozila a ono u stvari stara Dijana ili Buba.
    Isto tako sto pojma nemamo da mozemo da recikliramo preko 70% naseg djubreta.
    Sve to moze drzava i mi sami ali necemo jer nas mrzi, jer treba raditi malo vise, mudrije ( ovo ne mislim da podrzavam SNS) vec razdvojiti djubre, stari papir odneti na raciklazu, kupiti auto na metan, voziti cesce bicikl ili pesaciti.
    Sto se tice drzave mislim da nju zabole za ekologiju nego je brine samo budzet i glomazna uprava.
    (Totalnodrukcijioddrugih, 10. januar 2020 16:02)

    # Link komentara

  157. Svi bi voleli da voze nova kola a ne krševe kao sad.Ali narod nije u mogućnosti da kupi vozilo mladje od 10 godina.Zato služi država da subvencionise kupovinu novih automobila
    (makisa, 10. januar 2020 16:00)

    # Link komentara

  158. Najviše zagažuju novi automobili jer se i najviše koriste, ljudi koji voze starudiju ne prelaze preko 5-10 hiljada godišnje pa i ne zagađuju kao neki noviji auto što ga koristi firma i prelazi 50-100 hiljada godišnje.
    (Gagi, 10. januar 2020 15:57)

    # Link komentara

  159. Država uopšte ne podstiče vožnju na hibridni pogon, plin, metan. Ti vozači apsolutno nemaju nikakve olakšice i oni onda o nečemu pričaju. Drugo, uvedite više zabranu uvoza vozila starijih od 5-7 godina.
    (Mister No, 10. januar 2020 15:57)

    # Link komentara

  160. Mali evro 6 benzinac, grejanje na gas.Komšija do mene dve naftarice, zvanično evro 3, nezvanično , ko zna. Greje se na drva. Pri tom zarađuje dva puta više od mene.Inače je lekar specijalista.
    (Moj slučaj, 10. januar 2020 15:49)

    # Link komentara

  161. A da se za početak zabrani uvoz dizel vozila i polako organičava trajnost na maximum 15 godina. Zatim da autobusi obnavljaju sa novima na gas i to prvo u gradsklm saobraćaju.
    (Marko, 10. januar 2020 15:46)

    # Link komentara

  162. ja, koliko znam, Beograd je bio najzagađeniji i za vreme praznika, kada nije bilo 10 vozila na ulicama...
    (matori, 10. januar 2020 15:46)

    # Link komentara

  163. (Copy/paste, 10. januar 2020 14:47)
    Alo zemljace ko si ti da odredjujes sta cu ja da vozim kako i na kojoj temperaturi cu da se grejem, kad mi ti sve to budes placao onda moze...
    (ne znam, 10. januar 2020 15:44)

    # Link komentara

  164. Metro. Kada gradjanima bude jeftinije da se voze metroom - zagadjenje ce biti manje. Sve ostalo je mlacenje prazne slame i udaljavanje od poente. Svi mediji treba da prestanu sa objavljivanjem tupavih tekstova kao sto je ovaj i pritisnu svaku vlast da pocne da radi ono sto smo svi znamo da mora - da se NAPRAVI METRO.
    Umesto pisanja ovakvih tekstova, bolje uradite analizu koliko bi ljudi koristilo metro (uporedite sa drugim gradovima u Evropi slicne velicine), koliko bi to bilo manje izduvnih gasova, koliko je to manje bolesti disajnih puteva i kolika je to dobit u vidu manjih troskova lecenja/duzeg zivota.
    (NoName, 10. januar 2020 15:43)

    # Link komentara

  165. @ns ja: Potpisujem
    (DC, 10. januar 2020 15:42)

    # Link komentara

  166. Samo drzava moze da resi problem zagadenja.
    Kada se vec falimo gasifikacija ajde da to sprovedemo u delo.
    Smanjiti cenu prikljucka. Odobriti povoljne kredite za izgradnju individualnog grejanja.
    Isporucivati potrosacima cist zemni gas bez primese vazduha.
    To je jedan deo.
    (Lone, 10. januar 2020 15:41)

    # Link komentara

  167. Ako verujete da se zagađenju zaista pridaje pažnje iz razloga čistoće vazduha, zapitajte se ZAŠTO se ne stimuliše auto gas. Produkt sagorevanja auto gasa je skoro sama vodena para.
    *
    Pošto to nije slučaj, znate koliko njih ustvari interesuje zagađenje?
    Koliko i lanjski
    (sneg., 10. januar 2020 15:32)

    # Link komentara

  168. Vozilo sa TNG uredjjem uvezeno iz Holandije,Belgije ,Italije ne moze da prodje AMSS pregled.Mora da se doradi,tu stupaju delovi koje je uvezla firma Damira Okanovica.Turski delovi,ko o cemu Okanovica o Tng_u.
    (Mile, 10. januar 2020 15:30)

    # Link komentara

  169. Vozilo sa TNG uredjjem uvezeno iz Holandije,Belgije ,Italije ne moze da prodje AMSS pregled.Mora da se doradi,tu stupaju delovi koje je uvezla firma Damira Okanovica.Turskindelovi,ko o cemu Okanovica o Tng_u.
    (Mile, 10. januar 2020 15:29)

    # Link komentara

  170. ovaj problem se lako rešava za godinu dana bez ikakvog preteranog pametovanja: striktna kontrola na tehničkom pregledu. svi ti mobilni generatori karcinoma pluća koji danas krstare gradom bi nestali. stim što bih ja malo poboljšao zakon, i dao mogućnost da se i dalje voze, ali da izduvna grana ide direktno u kabinu. a prozori da su zavareni. do tada, svakom modifikovanom dizlo vozaču želim da on lično vidi svoje delo u porodici, bližoj po mogućstvu.
    (jaretina, 10. januar 2020 15:27)

    # Link komentara

  171. Ubili ste TNG. Vozim od 2004. i ovo mi je poslednji auto u koji sam ugradio gas, jer se u ovoj državi uvek favirizuje, nelegalna gradnja, preregistracija, NOV NOV NOV skinut DPF i slično.
    (Milun, 10. januar 2020 15:24)

    # Link komentara

  172. Prazno slovo na papiru.. Zasto se ne stimuli su elektricni automobili kao u svakoj normalnoj zemlji.
    Ja skupljam pare za auto star 10 godina.. I znam da ce to biti neki sa 300 000 km jer takvi se kod Nas uvoze..nov auto u danasnjoj Srbiji moze samo da se sanja.. Pa novi golf koji je manji auto kosta 25 000 eura.. Ko to u Srbiji moze da priusti..
    (dzo, 10. januar 2020 15:24)

    # Link komentara

  173. Sam naslov teksta: "(Ne)rešiv problem: Automobili i zagađenje vazduha – hajde da se pobrinemo za naših 20%" dovodi u zabludu.
    Eto, kada se pobrinemo za tih 20% i smanjimo ih na 10% koliko to realno utice na zagadjenje zimi?
    Imace umesto 200 koliko? 180?

    Pa zar nije red kao u svemu da se prvo rese oni koj NAJVISE zagadjuju 80% pa da se spusti sa 200 na 120 pa cemo lako za tih 20%.

    Demagogija na delu.
    (Jovan, 10. januar 2020 15:19)

    # Link komentara

  174. 1. Jedan disel autobus koji prođe ulicom više zagadi nego 20 automobila benzinaca standarda Euro3 koji idu za njim.
    2. Jedan disel automobil zagadi više nego 3 automobila sa Benzinskim pogonom standarda Euro 3.
    3. Jedan benzinac aitomobil standarda Euro 3 zagadi koliko i tri automobila na TNG iste klase.
    4. Jedan auto na TNG zagadi isto kao dva automobila sa klasom EURo 5.
    5. Jedan auto emisione klase Euro 5 zagadi isto kao tri hibrida sa Euro 5 motorima a imaju i električni pogon za gradsku vožnju.
    Rešenje:
    Najeftinije je skinuti akcizu na pola za TNG i ukinuti plaćanje dađbina za TNG. Država ne ulaže ništa a dobija još vozača na TNG i izbacivanje dozela za 50%.
    Eto čistog vazduha, ali noke u tome problem. Problem je u kreditima koje ljudi više ne uzimaju jer ko je kupio auto kupio je. Sada mora da se stave van zakona svi auti sa Euro 3 i 4 da bi ljudi kupili nove aute, a da bi kupili nove mora da se digne kredit. Tu je kvaka a ne njihova briga za čist vazduh.
    (Ervin, 10. januar 2020 15:17)

    # Link komentara

  175. Evo moj komšija,inače stolar,loži sve što dohvati,otpatke iverice i raznog pločastog materijala,prepunog plastike...ne mogu da izluftiram kuću,a njega baš briga...a takvih je gomila...
    (Jovica NS, 10. januar 2020 15:14)

    # Link komentara

  176. Vrlo je jednostavno, a i nepotrebno je spominjati euro 3 i euro 4 standarde motora kao izvor zagađenja. Dovoljno je za početak (i kraj), samo uvesti rigoroznu kontrolu izduvnih gasova koja važi za te standarde, ništa više od toga! Makar poštovanje eur 3 i 4 normi, verovali ili ne, nama rešava više od 90% problema!

    Državo, imaš reč...pusti se povlađivanja primitivnoj masi koja ostavlja crni trag čađi i beli od sagorelog ulja, sve bez katalizatora i DPF-a, zaglavljenog egr-a..

    Nego kontrola, kazna, isključenje iz saobraćaja, nemogućnost registracije neispravnog vozila! Ne vidim razlog da neko sme da vozi neispravno vozilo, to jednostavno nije u skladu sa našim Zakonom.

    Ako baš hoćete, dodatne (simbolične ali ipak) takse za svako ISPRAVNO vozilo koje je ispod npr. euro 5 standarda. Ovo će stimulisati buduću situaciju i odrediti dalje pravce delovanja..

    Nemamo državu, pa ne važe ni zakoni uz obrazloženje: "nemamo državu jer nemamo para" - je veoma i vrlo jako glupo!

    G-dine Trivan, dao sam vam komplet rešenje na 1/2 A4 strane, Vi samo treba da radite vaš posao, a mi čitaoci (budale) ćemo da vam glumimo državne sekretare i to besplatno!!
    (ns ja, 10. januar 2020 15:11)

    # Link komentara

  177. Vozim škodu fabiu 2003 godiste,koja koristi benzin+TNG,na merenju na poslednjem tehnickom pregledu,koje sam obavio u septembru 2019 god,dozvoljena granica izduvnih gasova je 0,30,meni je merač pokazivao 0,12...e sad druga strana priče,kakve olakšice imamo mi sa voziloma na gore pomenuti pogon? Nova boca posle 10 promenjena + atest AMSS košta mnogo a i cena TNG a je sad 83,6 din,a drzava uzima 40% akcize...realna cena plina po meni 50 din...
    (neko, 10. januar 2020 15:04)

    # Link komentara

  178. Samo uvesti zakon kao u Nemačkoj. Ali od reči do reči. Što se registracije i tehničkog tiče a samim tim i poreza.
    (df/dx, 10. januar 2020 15:04)

    # Link komentara

  179. Dragi bivsi sugradjani. Vec 7-8 godina zivim u inostranstvu. Siguran sam da je udeo zagadjenja od strane transport daleko vise od 20%. Svaki put kad se vratim iz Beograda budem bolestan. Nemate pojmka koliko je vazduh koji vi udisete zagadjen: prosto smrdi i zimi i leti.

    Razlog za to je sto proteklih 15 godina kupujete polovna dizel vozila. U momentu kada vam se pokvari DPF filter, vi ga premostite. Otkrili rupu na saksiji: stoga ce te biti bolesniji i umiracete znatno ranije.

    Slicnu rupu na saksiji su otkrili u GSP-u.

    I ova kljakava drzava nije od pomoci: zakon o testiranju izduvnih gasova donet ali odlozen za 2 godine. Testiranje ispravnosti vozila prakticno ne postoji od trenutka kada je omoguceno da kurta i murta za vas "registruje" vozilo.

    Inace PM 2.5 prasina zahteva znatno vise vremena da bi koncentracija opala, cak i ako ne vozite svoja vozila, moze proci vise dana dok koncentracija padne.
    (Komentator, 10. januar 2020 15:01)

    # Link komentara

  180. Za pocetak, cena TNG-a 50 dinara po litru max. Zagarantovano od strane drzave kojoj ce to biti zvanicna mera u borbi protiv zagadjenja vazduha.
    Em i dalje mogu da se voze stara kola koja se vec poseduju, em ce ljudima jeftinije biti veliki motiv da sto pre predju na to cistije gorivo, em relativno brz rezultat sto se kvaliteta vazduha tice.
    (Ivan, 10. januar 2020 14:57)

    # Link komentara

  181. Ne, hajde da resimo prvo problem grejanja na ugalj.
    U Smederevu ne moze da se dise od uglja iz Dunava - "kovinac" - jeftin a nikakav, smrdi sacuvaj Boze.
    Ja se grejem na pelet, koji je i mnogo skuplji vid grejanja.
    Ali politika je - siromasni su pa moraju da loze ugalj. U Berlinu se voze automobili euro 3, ali pokusajte da se grejete na ugalj???
    Vozim euro 3 automobile, dizel.
    (Srdjan, 10. januar 2020 14:53)

    # Link komentara

  182. A niko nije digao frku zbog opasnog metana sa farmi goveda u Texasu (USA)? Sad će neki mali srbadin da plati cenu jer se Greta namrštila i zabrinula za klimatske promene, a da ne govorimo o raznim lobijima. Dobro de text je dobar al' se akcenat stavio i na pare kroz porez i eko taxu što je za vlasss u Srbiji mnogo bitnije nego da se pogušimo u sopstvenom smradu. Na kraju KO će osiromašenom građaninu Srbije da omogući kupovinu nekog 'Đerdap' automobila na struju? Bio bi zadovoljan i polovnim konačno da zamenim mog 'turčina' garavog.
    (XXL, 10. januar 2020 14:52)

    # Link komentara

  183. Ne pravite se pametni da Euro3,4,5. Poslednji sveobuhvatni standard je E6+, sve ispod toga je proizvodnja gasova koji će vas ubiti u roku od 10 godina. Ko emituje, šta je skinuto sa izduvne grane, gas sagoreva čistije, bla bla ... Zasadite veće drvo za svako vozilo koje vozite, prestanite da jedete govedinu, smanjite temperature u stanovima sa 24 na 21C. I možda ćete da preživite.
    (Copy/paste, 10. januar 2020 14:47)

    # Link komentara

  184. Imam Grande Punto 1.2 2012, Euro 5 i plin.

    Registracija 22.000 din u AMSS Ruzveltova.
    (Mladen, 10. januar 2020 14:45)

    # Link komentara

  185. I na zapadu su uvideli da električni automobili nisu najbolje rešenje zbog ozbiljnog problema sa odlaganjem istrošenih baterija koje ozbiljno zagađuju životnu sredinu. Takođe problem sa električnim vozilima je što u postupku proizvodnje takvih vozila dolazi do mnogo većeg zagađenja nego pri proizvodnji vozila sa SUS motorom, što je prihvatljivo za zapad ako se sirovine prerađuju u tuđem dvorištu (Kina) ali ako sve prebace u tuđe dvorište imaju problem ekonomske zavisnosti. Sve u svemu treba dobro da razmislimo pre nego se zakunemo u električne automobile.
    (dr Milan Petronijević, 10. januar 2020 14:43)

    # Link komentara

  186. kojih crnih 2 miliona registrovanoh vozila na 5 miliona stanovnika???
    (dzedaj, 10. januar 2020 14:41)

    # Link komentara

  187. Batalite tu priču o automobilima i Euro 3 standardu. Problem zagađenja leži u toplanama i raznim kotlarnicama gde se loži sve što može da gori, ugalj, mazut, prerađeno ulje, mokre popke...
    (Mile, 10. januar 2020 14:37)

    # Link komentara

  188. Za početak, NIJE NORMALNO da registracija Fiat Punta iz 2010, košta nekoliko hiljada više nego registracija Fiat Punta iz 2000. Govorimo o istoj snazi motora. Znači ne samo da nismo nagrađeni što imamo vozilo koje daleko manje zagađuje, bezbednije je za vožnju.... nego smo bukvalno każnjeni zbog eto luksuziranja. Imaš pare za noviji auto pa aj da te oderemo.
    Eto, to je samo vrh ledenog brega. Pa neka krenu od nečega.
    (Mr.Realno, 10. januar 2020 14:29)

    # Link komentara

  189. Ali zaista, hajde da budemo realni. Ne sporim da automobili zagađuju, ali MOGU DA SE KLADIM da dva dimnjaka u Zemunu u Ugrinovačkoj tokom dana i noći zagađuju VIŠE nego sva vozila (automobili + autobusi + kamioni).
    Ljudi nemaju alternativu, razumem ja to, al bar država može (al neče) da proveri da li se lože automobilske gume ili stara ofarbans drvenarija, stare lakirane stolice i slično. Opet, pa znate da je kontrola izduvnih gasova odložena.
    Nesmo bolje ni zaslužili
    (Glupi Džo, 10. januar 2020 14:28)

    # Link komentara

  190. A da l' ima imalo veze sto sve prevoze kamioni i autobusi ? Postojali su nekad vozovi, barze...
    Ispade da moj E4 ubija!
    (Desa, 10. januar 2020 14:26)

    # Link komentara

  191. Pa 01. i 02. Januara nije bilo automobila na ulicama Beograda pa je zagađenost bila najveća.
    (gojko, 10. januar 2020 14:19)

    # Link komentara