Tri automatska menjača za izbegavanje

Automatski menjači polako preuzimaju primat u automobilima – sve su popularniji jer omogućavaju veći fokus na put i olakšavaju kretanje u velikim, sve konstantnijim gužvama.

Pošaljite komentar
  1. Imala sam DSG menjač u Passatu 2011 godište, prešla sam 240000, prvo je crklo kvačilo,pa kad sam uradila servis istog u Jakovu kod Slavka, otišla je ubrzo i elektronika, užas.Popravila sam auto i prodala ga, sad sam uzela Passata 2018. godište, prešao je 167000km, vozila ga 2000 km- pokazao je kvar na menjaču. Urađena je elektronika, platila sam 1000 evra, uzela auto i on još gori- prijavljuje gomilu grešaka. Opet sam odvezla auto kod istog elektroničara i on sad kaže da nije elektronika nego mehanika kvačila, očajna sam. Da li postoji dobar majstor koji popravlja i elektroniku i mehaniku DSG menjača?
    (vera, 4. jul 2023 15:16)

    # Link komentara

  2. Imam Peugeot 508 2011 godiste POLUAUTOMATIK.Auto je top sto se tice voznje.Sd mi se desilo da pocinje negdje uljiti kao semerinfg ili nesto ali nema problema u voznji.Ima li neko iskustava? d.deni@live.com
    Molim da mi pomogne :)
    (Deni, 14. oktobar 2022 09:29)

    # Link komentara

  3. DSG novije generacije - od 2013 pa na dalje, je fenomenalan menjac bez ikakvih problema, na menjacu sa 6 brzina se redovno menja ulje i filter menjaca na 60.000 km dok na menjacima sa 7 bezina se ne radi nikakav servis, samo normalna voznja bez divljanja i oni traju po 500.000 km !
    (Serviser, 23. novembar 2020 19:20)

    # Link komentara

  4. Kako da ispitate ispravnost klasicnog automatskog menjaca? Upalite auto, snazno pritisnite kocnicu i ubacite u rikverc. Zatim dajte gas do 2000 obrtaja i tu stanite. Kazaljka obrtomera mora da bude mirna i stoji u mestu. Zatim to ponovite i u rezimu drajv. Ako poskakuje 100-200 obrtaja gore dole, ne kupujte taj auto. DSG prvih generacija je imao integrisan komutator sa selenoidima i menjao se ceo deo koji kosta preko 1000 evra. Novi modeli imaju odvojene selenoide koji se lako ispitaju i zamene pojedinacno, pa je popravka laka i jeftina. Inace voznja DSG VW grupacije je pravo uzivanje. Brz je na pomisao.
    (kole, 24. oktobar 2019 09:10)

    # Link komentara

  5. "Francuski i japanski, i losi menjaci i vrata od 300 grama, krckava plastika, neudobna sedista(japanska), dizajn nula itd itd..."
    Neudobna sedista? Nissan Altima ima ubedljivo najudobnija sedista medju sedanima na trzistu. U pitanju je NASa-in patent "zero gravity". Posle 16 sati voznje nemas osecaj umora.
    Vidibse dabpricas na osnovu sopstvenih predrasuda, a ne na osnovu iskustva.
    (Bata Joksa, 20. oktobar 2019 20:53)

    # Link komentara

  6. Imam ja iskustva s EDC Renault menjacem. To je getragov 6 stepeni s dvostrukim suvim kvacilom. Pokazao se bolje od DSG ( ima manje kvarova na mechatronicu )
    (Iks, 20. oktobar 2019 19:03)

    # Link komentara

  7. Da li ima neko iskustva sa Renault scenic 1.5 dci 110 KS fap iskustva sa edc menjačem? Hvala
    (Taxista, 20. oktobar 2019 14:29)

    # Link komentara

  8. kaže Aca super je menjač u citroenu, jedino što ima 4 brzine (na nivou golfa dvojke) i što je spor. Pa to su najbitniji kriterijumi za automatik.
    1. Da ima dovoljno stepeni prenosa
    2. Da radi brzo
    3. Da radi uglađeno
    Šta mene briga da li će dugo trajati ako je menjač mrcvarenje u vožnji. Ne interesuje me što je pouzdan ako ne fonkcioniše kako treba. Ako kupuješ automatik, kupuješ ga da se voziš gospodski, šta će mi krš od automatika pre ću uzeti manuelni! Automatik sa 4 brzine bože ti sačuvaj kao da je 82' al zato bitno da je Jeftin za održavanje. Kad je Džabe i sirće je slatko.
    (Bole, 20. oktobar 2019 12:12)

    # Link komentara

  9. (Šogun, 20. oktobar 2019 09:23)

    CVT je posebna zivuljka koja ne radi na bas konvencionalni nacin - stisni gas do panja da auto ubrza. Ne znam kakav je CVT u Kaskaiu ali kada je dobro nastelovan on treba da drzi uvek optimum obrtnog momenta u svakom datom trenutku i zato je za male turbo motore jako dobar. Sigurno ste primetili situaciju da kada drzite papucicu gasa malo manje od pola i obrtaljka konsantno stoji na 2000rpm a brzinometar ubrzava, e to je sustina CTVa jer ste uvek u optimalnom opsegu i ne trosite nepotrebno vise goriva u odnosu na konvencionalni ili automatik sa duplim kvacilom koji dize i spusta brzine non stop. Treba se samo malo privici i voznja moze biti jako udobna. Zbog simuliranja brzina na CVTu mnoge novajlie jako lako osete da nesto nije u redu a greska je u tome sto to simuliranje brzina daje utisak da auto tako i treba da se vozi a u sustini sve je u doziranju papucice jer auto uvek ima snage.
    (Mishko, 20. oktobar 2019 11:42)

    # Link komentara

  10. Polagao sam pre dvadeset i nešto godina na manualu, i vozio ga godinu-dve, a onda sam kupio prvi automatik, i dvadeset godina mi nije palo na pamet da menjam, jer uglavnom vozim po gradu, kao verovatno i većina drugih ljudi danas, a za to je savršen, a van grada opet 80% po autoputu, jer živim u delu Evrope solidno pokrivenom istim, pa je parče koje morate da vozite van autoputa obično maksimalno 50-60 km skoro gde god da idete. Manual mi fali veoma retko, samo na ponekom krivudavom brdskom putu, ali ne dovoljno da bih kupio neki sportski autić sa manualom i držao ga negde van grada u garaži (nažalost, živim u sttogom centru relativno skupog mesta, pa bi me još jedna garaža koštala kao manji stan u centru Beograda, što bi već, za nekog ko nije preterani auto-zaluđenik, bilo baš bacanje para :)) ), vozim dosta oštro i brzo u granicama bezbednosti, i ponekad volim da se malo iživljavam, ali za moj skroman vozački nivo, i dobar automatik je sasvim u redu, jako puno su napredovali poslednjih petnaestak godina (vozio sam na početku "automatske karijere" i par starijih, to je još uvek za grad bilo spas, ali nije moglo da potpuno isprati nešto sportskiji tretman :) ) i, za amaterske potrebe, sasvim dobro prate takav stil vožnje. Održavanje je minimalno, naročito ako vozite nove ili čak i novije polovne automobile i malo skuplje modele, i nikakvih problema nikad nisam imao, čak ni sa jednim desetak godina starim polovnim američkim modelom koji mi je, još kao relativnom klincu, bio prvi automatik, mada mu je, istini za volju kilometraža bila samo malo iznad sto hiljada :))
    (EU Citizen, 20. oktobar 2019 11:21)

    # Link komentara

  11. Vozim za citroenu taj nazovi najgori dp0 menjac. Njegova jedina mana je sto ima 4 brzine koje su malo duze i sto utice na potrosnju. Druga ako se to moze nazvati manom je sto sporije menja brzine. Doduse on menja sporije u odnosu na menjace sa 7 i 8 brzina koji non stop nesto menjaju. Kada mi se pokvario menjac na 220k km. Niko od servisa nije hteo da prihvati popravku uz razlog ne isplati im se da rade taj menjac. Taj menjac oduzima 2-3 dana rada a ne mogu da mnogo naplate, jer daleko vise im se isplati da popravljaju cuvene DSG menjacje i ostale automatike na besnim kolima nego da se zezaju sa dp0 menjacem. Ja sam problem sa menjacem resio u temerinu za 250 evra (menjano ulje i neki ventili) posto su beogradski majstori gadljivi na dp0 menjac pa je verovatno zbog toga najgori.
    (Aca, 20. oktobar 2019 11:10)

    # Link komentara

  12. Mene je licno na Nisanu toliko izludjivao CVT menjac da sam auto prodao sa 30 000 km i uzeo Superb sa DSG menjacem sa koijm sa prezadovoljan. Licno smatram da su CVT menjaci mnogo losiji od DSG opcije
    (Šogun, 20. oktobar 2019 09:23)

    # Link komentara

  13. Nekima je voznja uzitak a ne moranje. Ja bih se smorio kao babun da ne obracam konstantno paznju na sve detalje voznje sa interesovanjem. Automatski menjac ti oduzima dobar deo tog uzitka jer posao postaje previse jednostavan. Nema vise heel and toe, rev matching itd.
    (rog, 19. oktobar 2019 09:18)

    Stanes na granicu u kolonu od 1km pa vezbaš rev matching i ostale tehnikalije 5000 puta dok stignes na red a moj automatik sa uključenim tempomatom i prednjim radarom se sam pomera i zaustavlja mic po mic.
    Za to što ti pričaš imam motocikl.
    (mire, 19. oktobar 2019 20:57)

    Granicu prelazim 2-3 puta godisnje. Ne vozim po spicu cesto. Ostatak voznje je ili autoput gde je menjac nebitan ili magistrala gde je manuelni savrsen.
    (rog, 20. oktobar 2019 09:22)

    # Link komentara

  14. Francuski i japanski, i losi menjaci i vrata od 300 grama, krckava plastika, neudobna sedista(japanska), dizajn nula itd itd...
    (Komentator, 20. oktobar 2019 09:01)

    # Link komentara

  15. Automatik skuplji za odrzavanje!?
    Koja glupost, onaj ko zivi i vozi po gradu, mora menjati kvačilo na menjaču, več posle 70 000 km i slabiji vozači i pre toga...Ja sam sa Toyota Camry CS automatic, prešao već 530 000 km, nikakva popravka, samo promenim ulje svakih 40 000 km..znači..ljudi, vozim isto auto 20 godina...pronenii bih go sada 7-8 kvačila, da sam vozio menjač. Kupujte samo automatik transmisiju, isplatiće vam se....pozdrav
    (Joca, 20. oktobar 2019 03:17)

    # Link komentara

  16. Vozim vech skoro 25 godina iskljuchivo automatskim menjachem ovde u Americi...Nikad nisam chuo o nekakvom odrzavanju istoga osim promene "ulja" u automatiku na 70 hiljada milja...Samo teraj i nikada nisam imao nikakvih problema sa menjachem...Dodushe ja vozim umereno i lagan sam na gasu i kochnicama...Nove vrste automatika su kompjuterizovani pa se prilagodjavaju stilu voznje vozacha...Primetio sam da ako naglo pritisnem gas da nekoga prestignem ili izvrshim neki drugi manevar...Onda broj obrtaja motora ostaje na visoko iako sam vech usporio...Mogu zamisliti da neko ko voli sportsku voznju da chesto pritisne gas pa da kochi...Imao bi mozda problema sa automatikom...
    (Mustafa Aga, 20. oktobar 2019 00:22)

    # Link komentara

  17. Kako su skiplji za odrzavanje. Ja sam za 25g imao jednog manual nissana i 4 auta sa automatskim. Nista im nisam odrzavao ni jesnom od njih niti su se kvariki. Cal sta vise nissan altima rucni menjac he posle 5-6g poceo praviti neki skripeci zvuk
    (achitwn, 19. oktobar 2019 23:20)

    # Link komentara

  18. Koliko strucnjaka u komentarima.
    (Jabo, 19. oktobar 2019 22:54)

    # Link komentara

  19. @хаџија
    zvati nekoga "sisica" zbog menjaca, pa to je urnebesno :-))))
    ne ljuti se, ali mi je bas bas smesno :-))))
    Izvini, ne snalazim se u koordinatnom sistemu u kome se muskarac definise menjacem, automobilom, konjskim snagama i ostalim NEBITNIM stvarima.
    Osobu definise ono sto cini i govori, ideali za koje se zalaze i slicno.
    Ali, menjac - hahahahahahaha !!!
    (Milanus - muzicki urednik fontane, 19. oktobar 2019 22:08)

    # Link komentara

  20. Ergo, da zaključimo diskusiju:
    Ko može da si priušti pazari automatski za svakodnevnu vožnju a standard za vikend.
    Dobro je i jedno i drugo, ali su mogućnosti...
    (Shomi, 19. oktobar 2019 22:03)

    # Link komentara

  21. Cek,cek,za VW nije neunistiv i savrsen?? Hahahahahh
    (laki, 19. oktobar 2019 21:30)

    # Link komentara

  22. Ja sam apsolutni duduk za te stvari ali znam da prelazim 40k godisnje vec 15g unazad(prva decenija je smesna jer sam vozio caletov auto). Prosle godine sam presao prvi put na DSG (superb) i vise se nikada necu vratiti na manuelni menjac. Jednostavno, ne vidim svrhu!? Subjektivni osecaj voznje je mnogo bolji, tu nema dileme.
    (Maki, 19. oktobar 2019 21:02)

    # Link komentara

  23. Nekima je voznja uzitak a ne moranje. Ja bih se smorio kao babun da ne obracam konstantno paznju na sve detalje voznje sa interesovanjem. Automatski menjac ti oduzima dobar deo tog uzitka jer posao postaje previse jednostavan. Nema vise heel and toe, rev matching itd.
    (rog, 19. oktobar 2019 09:18)

    Stanes na granicu u kolonu od 1km pa vezbaš rev matching i ostale tehnikalije 5000 puta dok stignes na red a moj automatik sa uključenim tempomatom i prednjim radarom se sam pomera i zaustavlja mic po mic.
    Za to što ti pričaš imam motocikl.
    (mire, 19. oktobar 2019 20:57)

    # Link komentara

  24. ја ги имам преко 50, и аутоматске мењаче су прво почеле да возе жене. а аутоматик ако није по граду...стварно је за особе женског пола и сисице
    (хаџија, 19. oktobar 2019 18:53)

    jest kao i hroa supersportskih auta koji su automatici (jer su brzi od manuelnog) bas su za zenske...
    ajd ti se lijepo probudi iz 80ih.,.nisu to takvi automatici koje ti zamisljas...
    (N2, 19. oktobar 2019 20:47)

    # Link komentara

  25. pravog muskarca definise izbor menjaca - au, sine, ... koliko imas godinica?
    (Milanus - muzicki urednik fontane, 19. oktobar 2019 05:56)
    ја ги имам преко 50, и аутоматске мењаче су прво почеле да возе жене. а аутоматик ако није по граду...стварно је за особе женског пола и сисице
    (хаџија, 19. oktobar 2019 18:53)

    # Link komentara

  26. Vec godinama kupujem automobile koji imaju automatski menjac i tempomat.Na svakih 50.000km uradite mali servis menjaca i uzivajte u voznji kao sto to radi 95% vlasnika automobila u USA.
    (Moravac, 19. oktobar 2019 18:45)

    # Link komentara

  27. Ok. Razumem ja kad imas 18-19 godina, pa se kunes u manuelni, ali ja imam 48 i profesionalni vozac sam od svoje 20-te (kamioni, autobusi, taksi)! Moram reci da je meni, stiskanje kvacila i saltanje, davno prestalo da bude zabava! Ako smo vec kod zabave, pa provozajte VW DSG po nekim krivinama, saltajuci leptirima iza volana, tesko da moze da bude dosadno! Sto se tice grada, u voznji kakva je nepodnosljiva po Beogradu, pa sta moze da bude zanimljivo neprekidno drzanje noge na kvacilu? Kod automatika se opustis, zavalis i samo pustas nogu s kocnice kako bi se pomerio, neka mi neko ubedi da je to bezveze i vise trosi goriva! Gospodska stvar, a od kako postoje DTC ili DSG i veoma zabavna, mada ja preferiram klasiku sa konvertorom, mislim da je dugotrajnije! Vozio sam Mercedes e klasu i prodao ga sa 750 hiljada na satu u potpuno ispravnom stanju, bez ikakvog otvaranja automatskog menjaca, samo redovno odrzavanje! I kako rekoh, neka menja ko mora!
    (Dragan taksista, 19. oktobar 2019 18:34)

    # Link komentara

  28. I plus možeš da pipkaš nešto lepo dok voziš...
    (Nikola, 19. oktobar 2019 17:31)

    # Link komentara

  29. "... Razumem ljude koji voze 15 minuta dnevno, ali mi koji vozimo 10 sati po najvecoj guzvi, pa nama je manuelni menjac, cist mazohizam! Pritiskati kvacilo, koje ume da bude i tvrdo, 4-5 hiljada puta dnevno, da bi se kretao prosecnom brzinom od 17 km/h, je cista budalastina! ..."
    (Dragan taksista, 19. oktobar 2019 09:11)

    Necete verovati Dragane, ali, ja tako malo vozim kola po gradu, da na jednom vozilu poslednje 4 godine imam prosek brzine 60 km/h. Ne rade svi na taksiju i ne voze svi 10 sati dnevno po gradu, niti svi sa manuelnim menjačem, ako voze 10 sati, pritisnu kvačilo "4-5 hiljada puta" ...
    (priprema za radio®, 19. oktobar 2019 17:25)

    # Link komentara

  30. Neko rece radije bi vozio automatik sa konvertorom nego DSG barem dok ga jos malo ne usavrse. Gledano iz ugla momenta kad dodje vreme za popravku velike se sanse da taj sa konvertorom mora ceo da se uradi odjednom, a DSG kompletan moze iz delova da se popravi. Moze posebno mehatronik, posebno duplo kvacilo, posebno zamajac, servis redovan je jeftiniji... DSG je jako pouzdan sklop, bolji nego sto se misli. I ja ga imam, 305 000 km ima auto, bilo je problema ali je popravljivo sve za prihvatljive novce.
    (Meconi, 19. oktobar 2019 17:21)

    # Link komentara

  31. Cccc čitam komentare i ne mogu da verujem. Prešli sa 'stojadina' gde nisu imali po koju brzinu, a sad 'doktori' za automatski menjač.
    (XXL, 19. oktobar 2019 16:16)

    # Link komentara

  32. @Dragan taksista: Dragane, odgovor na pitanje zašto se još uvek prave manuelni menjači je prost: pa nismo svi taksisti. Da se razumemo, već preko deset godina moji porodični auti su sa automaticima i jako dobro znam sve njihove prednosti. Ali kada bih sutra kupovao Mazdu MX-5 ili Fiat 124, svakako bih insistirao na manuelnom.
    (DC, 19. oktobar 2019 15:50)

    # Link komentara

  33. Samo manuelni sto se mene tice.
    Ali ok automatici iz Bmw/a i MB/ a sam cuo odlicni su,po kazivanju ljudi koji ih voze.
    (C i n i k, 19. oktobar 2019 15:45)

    # Link komentara

  34. Da, nissanov CVT je toliko hvaljen, da to vredi proguglati. Onakav horor je egal samo sa suvim DSG7 iz Vagena.
    (Ranko, 19. oktobar 2019 14:57)

    # Link komentara

  35. Vozila sa automstskim menjacem trose vise goriva u proseku 20 %, u gradskoj voznji jos vise, opravke su izuzetno skupe tako da je manuelac i dalje bolji izbor, zenama i penzionerima je automatik bolja opcija
    (Saltas je zakon, 19. oktobar 2019 13:58)

    # Link komentara

  36. O potrošnji neću da pričam za benzince i dezele automatike, smejurija koliko više znaju da potroše, čak i na otvorenom i sa tempomatom nisu u prednosti.
    (Mello, 19. oktobar 2019 08:05)
    Davno su prosla vremena kada su automatici trosili vise goriva od manuelnih.Problem i dalje postoji kod podimenzionisanih motora koji sa malo snage treba da pokrenu veliku masu,medjutim kod jacih motora automatici trose manje goriva jer u normalnom rezimu rada menjaju brzine na optimalnom broju obrtaja.Ljudi 21 vek je stigao,nema vise TV lampasa,telefoni imaju touch screen,automatici su unapredjeni i ne kvare se,ne trose vise goriva.I ja sam prvih 20 god.vozackog staza bezao od automatika,manuelni menjac mi je bio zakon,zanimljiviji za voznju bla,bla,bla.Dosadi to i tada samo zelis da ti bude lakse i opustenije.
    (Seljak veseljak, 19. oktobar 2019 13:36)

    # Link komentara

  37. (Igor, 19. oktobar 2019 00:10)

    Mozes i te kako da promasis prvu i rikverc i na manuelnom menjacu,verovao ili ne.
    Potapajuci rikverc sa istom pozicijom kao prva. I sam vrlo cesto izbacim auto iz rikverca,pa opet potop,pa u rikverc da budem siguran da je legao u rikverc,a ne u prvu. A,da ne pricam da znam ljude koji su se tako par puta zeznuli,pri parkiranju,pa udarili nekoga pozadi.

    Druga stvar,na automatiku su R (rikverc) i D (drajv) na potpuno suprotnim stranama,plus sto ti na instrument tabli pise,kao i menjacu,jos i svetli. Vozio sam automatik godinama (paralelno sa manulenim) i nikada, nikada mi se nije desilo da pomesam D i R. Nikada. Sto sa manuelnim menjacem sa potapajucim rikvercom na poziciji prve brzine nije bio slucaj.

    Tako da, ne znas ti previse o automatiku,niti si ga koristio,video si ga samo na tim snimcima saobracajnih nezgoda na jutjubu sto si gledao.
    AUTOMATIK JE MAJKA u odnosu na manuelni menjac koji je tesko smaranje i beskarajno maltretiranje,posebno u saobracajnim guzvama. Plus,licno, jos uvek vucem probleme sa levom nogom, peta i povremeno koleno, od visegodisnjeg svakodnevnog maltretiranja iste po guzvi sa kvacilom.
    I prosto ne mogu da verujem da ljudi po BG haosu jos uvek masovno voze manuelne.Totalno suludo!

    Garantujem svima da ce sa automatskim menjacem imati bar 20% manje nerviranja u saobracaju i da ce kuci doci bar 20% odmorniji,manje izmaltretirani i manje nervozni. Garantujem.
    (Slobodni Klikeri, 19. oktobar 2019 13:03)

    # Link komentara

  38. Od kad je menjac potrosnji material.. Pa ni ja jugu menjac nikad menjao nisam.
    (dzoni, 19. oktobar 2019 12:01)

    # Link komentara

  39. e, sad kasno. ja kupio c4 picasso 2009god. automatik
    (stefan, 19. oktobar 2019 11:41)

    # Link komentara

  40. Kao srećni vlasnik Nissana sa CVT menjačem koji je proglašen najgorim automatskim menjačem po ovoj listi, imam samo da kažem da ne verujete u urbane legende :-)

    Prodati su milioni Nissana sa tim menjačem. Da je to tako loše, bile bi stotine i hiljade negativnih komentara po forumima.

    A u stvari, ima samo par negativnih komentara na stranim forumima (svakom može da se desi neki kvar) i oni se samo kao copy paste ponavljaju i diže se glupa buka, pa ljudi počnu da paniče kako je automatik kvarljiv.

    Ne, Nissan ima odlične automatske menjače koji se ne kvare. Dizajnirani su da budu štedljivi, i jesu jako štedljivi, fluidni u vožnji i pouzdani. Nema tu nikakvog krckanja, škripe, zujanja, oni se i ne čuju.

    Jedina mana koju imaju je start iz mesta, tu imaju zadršku, ali to je stoga što su pravljeni da traju a ne da se sa njim divlja. Ko vozi Nissan ne očekuje od njega BMW osobine.

    A razlika u komforu vožnje izmedju automatskog i manuelnog je velika. I ja sam bio ljubitelj šaltovanja pogotovo dok sam vozio Alfu i Sudi ali kada sam se prebacio na automatski menjač, više se ne vraćam na manuelni, nek se klinci prže na potpisivanje :-)

    Ne verujte u urbane legende, učite matematiku da znate šta je statistika a ne da verujete u prazne priče i rekla kazala sa weba.
    (Viktor, 19. oktobar 2019 10:31)

    # Link komentara

  41. Ovakav tekst može da napiše neko ko nikad nije vozio auto sa automatskim menjačem. Stalno čujem od ljudi da automatski menjači ne valjaju, da se kvare i to uvek od onih koji nikad nisu probali. A ubedljivo u tim pričame prednjače auto mehaničari koje popravljaju neke krševe i voze golfa 2
    (Dejan, 19. oktobar 2019 10:10)

    # Link komentara

  42. A šta konkretno ne valja navedenim automatskim menjačima iz članka? Opisali ste probleme samo poslednjeg.
    (T, 19. oktobar 2019 10:04)

    # Link komentara

  43. Novi automatici su druga prica u odnosu na ono sto Srbi poznaju iz ‘90-tih sa pride 2-3 brzine :) Ja sam ih vozio dosta, automatici od 2014-15 svih proizvodjaca su jako slicni u brzini menjanja, nebitno da li ima 2 kvacila ili ne. Probajte novi EAT menjac u PSA grupi ili Bmw-ov, necete videti nikakvu razliku u prenosu. Ja imam auto sa tim EAT menjacem, uzivanje voziti auto. Nekada radnije pre vise godina sam i ja govorio ‘kakav automatik, nista dok ja ne promenim’, pa po guzvama te zaboli leva noga od stalnog stiskanja kvacila. Ljudi kazu ‘automatik je super za autoput’, ne za autoput jer na autoputu i da vozis manuelni ubacis u 6-tu i to je to. Automatik je pre svega bolji za grad i za guzve. Ovi sto govore ‘ne koci motorom auto’, ko to kaze? Ne znam sta ste vozili ali ovi noviji automatici sami rade posao, tj kompjuter radi ceo posao. Ako idem nizbrdo i auto se zaleće to kompjuter prepoznaje i drzi auto u nizem stepenu brzine. Ako idete uzbrdo i mozda imate neki teret, takodje i to oseca i drzi u manjem stepenu. Pritom, sto sa automatikom mozete izvuci bolje perfomanse kod auta. Sednite ajde u Bmw f30 sa 2.0 motorom vi u manuelnom i drugi u automatiku. Ne mozete mu parirati. Zapravo to i volim, jer auto ‘čupa’ na punom gasu. Ne mozete vi to rucno da ispratite. Plus, imate manuelni mod ako vam je tolika zelja da menjate brzine. Automatik vec par godina vozim i ne planiram da se vracam na manuelni. Nikad ;)
    (kako da ne, 19. oktobar 2019 09:56)

    # Link komentara

  44. Fiat 500 L, ne znam za pouzdanost, ali najgori sto se tice funkcije. Vozio sam ove godine nov u Italiji iz rentacara, traumaticno iskustvo. Nerezonsko automatsko menjanje brzina, neintuitivno prebacivanje iz jednog moda u drugi, jednom recju krs. Ponekad nabije 5000 obrtaja i muci se da presalta, u drugom slucaju na ravnom putu odjednom presalta u nizi stepen i uspori auto.
    (Ajnstajn, 19. oktobar 2019 09:55)

    # Link komentara

  45. Pa nisu budale ameri da voze sve automatik menjac !!
    (ickata, 19. oktobar 2019 09:43)

    # Link komentara

  46. Levu nogu ili ispod sedista ili je vezite dok se ne resite stare refleksne navike jer kad neko izleti sve cete automatski da odradite.
    (Vatra, 18. oktobar 2019 23:38)
    Meni se to nikada nije desilo.20 god.sam vozio iskljucivo manuelce pa presao na automatik.Bukvalno nijednom.Razmisljam cak i da se desi,kvacila NEMA na toj poziciji.Zasto bih isao levom nogom skroz desno da stisnem kocnicu kad to nije prirodan polozaj.Zasto na manuelnom ne stisnes kocnicu umesto kvacila kada su na istoj poziciji.Mozes samo da zgazis u prazno na automatiku.
    (Seljak veseljak, 19. oktobar 2019 09:19)

    # Link komentara

  47. svaki automatik je dobar automatik :)
    iskreno mi nisu jasni ljudi koji vole da šaltaju
    (bg1, 19. oktobar 2019 00:28)

    Nekima je voznja uzitak a ne moranje. Ja bih se smorio kao babun da ne obracam konstantno paznju na sve detalje voznje sa interesovanjem. Automatski menjac ti oduzima dobar deo tog uzitka jer posao postaje previse jednostavan. Nema vise heel and toe, rev matching itd.
    (rog, 19. oktobar 2019 09:18)

    # Link komentara

  48. Kad čovek pročita komentare, rekao bi sve sami inženjeri i vozači sa po milion kilometara :-)
    Kao i na svakom koraku mi srbi se u sve razumemo.
    (Mr, 19. oktobar 2019 09:14)

    # Link komentara

  49. Meni nije jasni, zasto jos uvek postoje automobili sa manuelnim menjacem? To je kao da sada raspravljamo da li je bolje otvarati prozor na kurblu ili na struju!? Razumem ljude koji voze 15 minuta dnevno, ali mi koji vozimo 10 sati po najvecoj guzvi, pa nama je manuelni menjac, cist mazohizam! Pritiskati kvacilo, koje ume da bude i tvrdo, 4-5 hiljada puta dnevno, da bi se kretao prosecnom brzinom od 17 km/h, je cista budalastina! Najbolje automatske menjace pravi Mercedes, ZF iz BMW i trenutno najpouzdaniji Hyundai, koji takodje pravi i za vecinu americkih proizvodjaca! Licno smatram da je jos uvek najpametnije kupovati klasican automatski menjac sa konvertorom, barem dok DSG jos malo ne usavrse! Takodje bih izbegavao robotizovane manuelne, a japanski CVT su fantasticni, samo je kod nas malo problematicno odrzavanje, ako dodje do problema! Zakljucak, neka menja ko mora!
    (Dragan taksista, 19. oktobar 2019 09:11)

    # Link komentara

  50. Prešao sa manuelnog na automatik (nova mazda 3), iz razloga komfora u vožnji. Mazda ugradjuje klasicne automatike sa konvertorom obrtnog momenta, moguce je menjati brzine i manuelno, postoji i sport mod kada drzi motor u višim obrtajima, jednostavno sjajna stvar. Doplata od 1500-2000 € za automatik kod bilo kog proizvodjaca nije malo ali vredi svaki evro.
    Više se ne vraćam na manuelni nikada.
    (asd, 19. oktobar 2019 08:49)

    # Link komentara

  51. Imamo CVT menjac u oba Steyr traktora i CVT menjac u novoj Corolli. Odlicni su. Bez kvara.Bez premca. Toliko.
    (Robi, 19. oktobar 2019 08:49)

    # Link komentara

  52. Zato sto jos uvek postoje pravi muskarci medju hordama metroseksualaca koji uzivaju u voznji, kontrolo vozila, i ne sluzi im samo da se preveze od tacke a do tacke b.
    (pex, 18. oktobar 2019 19:38)

    Xaxaxaxa, takvih "pravih" muškaraca ima koliko voliš, samo što sem te "kontrole vozila" nemaju pojma da zamene ni sijalicu i pitaju metroseksualce koje gorivo da sipaju (jer su navikli iz kante od komšije). Takvi menjaju lamele češće nego gaće!
    Kod nas su problem majstori, koji popravljaju automatik tako što se uče, a onda platiš i njihovu školu.
    (ZokiBo, 19. oktobar 2019 08:43)

    # Link komentara

  53. desna ruka miluje nogu voljene osobe i tako do mora I nazad, šta nije jasno o prednosti automatike?
    (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 19. oktobar 2019 08:29)

    # Link komentara

  54. Čuo ja od jednog taksiste, kaže čovek ko jednom sedne u automatik taj se na manuelni ne vraća. Tolike godine sam slusao predrasude o automatiku da sam svaki put kada kupujem auto bezao od njega kao djavo od krsta i na kraju sam ga ipak kupio, sada kada gledam auto na oglasima u pretragu prvo kucam automatik menjač. Taksista je bio u pravu.
    (Milos Petrovic, 19. oktobar 2019 08:29)

    # Link komentara

  55. Vidim, kruzi prica o Fordovom PowerShift, medjutim niko ne kaze da je taj problematicni model mjenjaca vecinom, ako ne i iskljucivo, u automobilima u SAD.
    (Stranac, 19. oktobar 2019 08:19)

    # Link komentara

  56. Malo automatskih mjenjača stare generacije je napravljeno da dugo traje. Sjetim se mog prijatelja koji je imao Superb prve generacije. Nakon 180.000 km otkazao mu mjenjač. Popravka nema, samo novi mjenjač. Auto star 10 godina cijeli vrijedi 3-4.000 eura. Novi mjenjač 1700 eura.
    A taj je kao dobar mjenjač!?
    (Ivan ZG, 19. oktobar 2019 08:07)

    # Link komentara

  57. Za sve ove koji tupe da ko proba automatik ne vraća se na manuelni i da laže jedna informacija, vozio automatik na više auta, Toyotin čak koji je brutalno dobar i nikada ali nikada ga ne bih kupio za stalno. Manuelni menjač je daleko, daleko bolji po skoro svemu. Automatik jedino ima smisla na hibridu i to samo i isključivo u velikim gradskim gužvama.

    Nema ništa lepše nego kad stisnes kvačilo, prebaciš brzinu u nizu i momenat kada pustiš kvačilo a ono "uhvati" a motor tako lepo povisi obrtaje postepeno i polako, joj merak za dušu.

    O potrošnji neću da pričam za benzince i dezele automatike, smejurija koliko više znaju da potroše, čak i na otvorenom i sa tempomatom nisu u prednosti.
    (Mello, 19. oktobar 2019 08:05)

    # Link komentara

  58. Probao vise japanskih automobila sa CVT menjacem. O svemu moze da se diskutuje ali o ibrzanju nikako jer traje vecno!
    (Arnold, 19. oktobar 2019 07:34)

    # Link komentara

  59. Znaci u svakom slucaju Renault i Nisaan bratske firme izbegavati u varijanti aut. menjaca.
    (Boris, 19. oktobar 2019 07:26)

    # Link komentara

  60. @Vatra Ja svakodnevno vozim svoj (manuelac) i zenin auto (automatik). Ne desava mi se da pogrijesim, ali sam cuo da ima ljudi kojima se desavalo. Mislim da se svikne posle dan-dva. Inace, moj auto, koji je dosta bolji od zeninog Kadjara, izbjegavam da vozim zbog automatika u zeninom. I ja sam misljenja da je automatik najkorisniji dio opreme i vise nikad necu kupiti auto koji nema automatski mjenjac. Ovaj moj, iako je nov, ide na prodaju zbog toga sto nije automatik...
    (Transformer, 19. oktobar 2019 07:13)

    # Link komentara

  61. BMW ima ubedljivo najbolji automatski menjac, i po dizajnu i po tehnici. I mozete u svakom trenutku preci i na manuelno menjanje brzina. Ekstremno uzivanje u voznji...
    (Zurkolomac, 19. oktobar 2019 06:06)

    # Link komentara

  62. @pex
    pravog muskarca definise izbor menjaca - au, sine, ... koliko imas godinica?
    (Milanus - muzicki urednik fontane, 19. oktobar 2019 05:56)

    # Link komentara

  63. Jedini pravi automatski menjač je CVT (kaiševi). Sve ostalo su pretvarači obrtnog momenta.
    (PND, 19. oktobar 2019 05:52)

    # Link komentara

  64. 25 godina u Kanadi vozim Japanske aute s automatskim menjačem i nikakvih problema.
    (dan, 19. oktobar 2019 04:48)

    # Link komentara

  65. BMW 530 d E39 automatik ide kao uragan !
    (RobinHoodisGood, 19. oktobar 2019 02:49)

    # Link komentara

  66. Vozačka ostvarena sa polaganjem na automatskom menjaču ne daje pravi upravljanja vozilom sa manuelnim menjačem.

    Šta to znači, prosudite sami. :P
    (Swedenonline, 19. oktobar 2019 02:07)

    # Link komentara

  67. I ja sam mislio ma daj sta ce ti automatski menjac. Sta je problem kvacilo i menjanje. Sve dok nisam probao rent-a-car sa automatskim. Za bukvalno tri dana isao u salon Honde. Rekao, sta imas od ovih novih Civica sa automatskim menjacom. Za nedelju dana vozi misko. Ako bude tako u buducnosti kao sada nikad vise manuelni menjac.
    (Ivan, 19. oktobar 2019 01:20)

    # Link komentara

  68. (duke nukem, 18. oktobar 2019 19:08)

    Kod Lancia je to Selectronic. Polu-automatik. To je klasičan manuelni menjač sa robotom koji menja brzine. Tzv robotizovani menjač.
    Prosto milina za vožnju. Jeste da hoće ponekad da krcka dok menja ali je stvarno odličan osećaj u vožnji. Bolji i od manuelnog i automatika.
    (ja sam, 19. oktobar 2019 01:02)

    # Link komentara

  69. Iako mnogi imaju kritike na automatske menjače sa hidrauličnim konvertorom, oni upravo služe da mehanički odvoje pogonski deo (motor) od pogonjenog dela (točkova) kako ne bi došlo do oštećenja pri kretanju iz mesta ako se vuče veći teret ili pri naglom kočenju.
    Takođe, hidraulični konvertori uglavnom imaju dodatni rotor sa lopaticama u vidu reaktora koji pojačava obrtni moment pri pokretanju iz mesta.

    Kako hidraulični konvertor unosi gubitke snage od oko 10%, uveden je sistem dodatnog mehaničkog kvačila koji u stacionarnom režimu (kada nema većih ubrzanja ili usporenja) koji mehanički spaja pogonski i pogonjen deo, čime iz priče eliminiše hidraulični konvertor (on se ceo okreće sa svim svojim obrtnim delovima istom brzinom kao to kvačilo kada je aktivirano).
    (Veliki brat, 19. oktobar 2019 00:43)

    # Link komentara

  70. @jaretina
    Kako kocis motorom ako ti je zalepljena papucica gasa?
    Jos vidis ovog ispred i brzo mu se priblizavas...
    Ja tako gledam u mesec i vidim kako se brzo priblizava.. i sagnem se i izbegnem ga!
    (vvv, 19. oktobar 2019 00:36)

    # Link komentara

  71. pricate srbima o automatskom menjacu koji jos zive u vremenu golfa dvojke.
    (seljak, 19. oktobar 2019 00:33)

    # Link komentara

  72. svaki automatik je dobar automatik :)
    iskreno mi nisu jasni ljudi koji vole da šaltaju
    (bg1, 19. oktobar 2019 00:28)

    # Link komentara

  73. @Muško pa ne zna ništa.

    Druže kaže se kick down ne knockdown... nemoj vise...
    (mrcke, 19. oktobar 2019 00:20)

    # Link komentara

  74. zelim da kupim automatik auto jer sam ga vozio skoro i odusevio se lakocom u voznji,pravo uzivanje...
    ukucam na googlu best buy automatic auto odnosno najbolji odnos cena kvalitet...sokiram se...na nekoliko sajtova
    moja omrazena marka automobila ima najbolje menjace u cenovnom rangu...
    skoda
    (mixer, 19. oktobar 2019 00:16)

    # Link komentara

  75. @jaretina Zamisli, postoje ljudi koji imaju dve noge (i umeju da koriste i onu drugu koja nije desna)
    (marsovac, 19. oktobar 2019 00:11)

    # Link komentara

  76. @Na polaganju voznje, 90 posto vremena vam oduzmu poteskoce sa menjacem i kvacilom. A za automatski vam motorika skoro nije ni potrebna. Kao da vozite autic u luna parku.

    Ljudi bi naucili da voze munjevitom brzinom. A i bezbednije je.
    (Mitko, 18. oktobar 2019 18:28)

    Kako da ne, sva ona glupa uletanja u radnje, restorane i glupa prevrtanja iz mesta kod amera su napravljena iskljucivo automatskim menjacima. Znaci ono, sednes u auto, zaneses se i umesto u R ti ubacis u Drive i auto umesto ocekivano nazad krene napred. Inercija zamisljenog kretanja unazad i panika dodatno ukopaju nogu u gas i eto belaja. Ajd da vidim kako ces to sa manuelnim menjacem da uradis? Ne moze nikako.
    (Igor, 19. oktobar 2019 00:10)

    # Link komentara

  77. Ja sam dugo bio protiv automatika, mislio sam da je vožnja sa ručnim menjačem jednostavno bolja. No, od kako vozim automatik, BMW 3 F30 LCI, vožnja je postala pravo uživanje. Nikad se više ne bih vraćao na manuelni, ne vredi. Što se pouzdanosti i rada tiče, ZF osmobrzinski automatik menjač iz BMW-a je odličan, super radi. Nema trzanja, prenos je skoro neprimetan, a kickdown kod preticanja radi odlično.
    (Anon, 19. oktobar 2019 00:10)

    # Link komentara

  78. Ko je vozio pravog Japanca zna šta je dobar automatski menjač. Minimalno održavanje, maksimalno pouzdano. Vožnja uživancija, kad treba papučica do poda u knockdown auto ubrzava munjevito. Automatski menjači imaju opciju i za drugu brzinu za kočenje motorom. Na uzbrdici kad stoji on stoji nema nazad dok mu ti ne kažeš da ide u rikverc, nema paljenja lamele. Posebno korisno kad izvlačiš teži teret na uzbrdici.
    A ko pogleda na netu Automatski menjači su i brži iz startne linije. Jedino što Manuelni menjač ima u svoju korist je početna cena, ali to se posle 2 lamele izjednači.
    (Muško pa ne zna ništa., 18. oktobar 2019 23:44)

    # Link komentara

  79. Automatik je super, ali prelazak sa manuelnog na automatik je brutalan. Ako vam neko nije dovoljno dobro objasnio koji problem moze da se desi i da levu nogu ni slucajno ne koristite samo ako imate veliku srecu nece niko da se zalepi u vas. Prva situacija da morate brzo da reagujete idete kocnica, kvacilo i menjac, al kvacila nema, pa kad levom nogom umesto na kvacilo nagazite kocnicu a niste vezani puce nos o volan ili vaa neko spuva od pozadi. Nisam znao da auto tako moze da ukopa u mesto.
    Levu nogu ili ispod sedista ili je vezite dok se ne resite stare refleksne navike jer kad neko izleti sve cete automatski da odradite.
    (Vatra, 18. oktobar 2019 23:38)

    # Link komentara

  80. DP0/AL4 je čini mi se Getrag, a ovaj CVT iz Xtrail je JATCO. Powershift u Fordu, kao i Renaltov sa dva kvačila su takođe Getrag.
    (DC, 18. oktobar 2019 23:01)

    # Link komentara

  81. @(jaretina, 18. oktobar 2019 18:30)

    Hahaaa, kako ga zamasti. Lol, joś mu drago što nije automatik, hehe. Prijatelju, kod automatika ti je papučica kočnice velika k'o cigla, a leva noga uvek slobodna, pa možeš i njom da nagaziš. Osim ako te i u nju nije uhvatio grč. Doduše, možeš i kod mauelnog da nabodeš kočnicu levom u slučaju nužde, ako je imaš (levu nogu), a auto će se sam ugasiti ako je u brzini. Inače, onaj ko te je učio da voziš, loše te je naučio. U opasnim situacijama se nikada, ali nikada, ne stiska kvačilo, odnosno ubacuje u "ler", jer time se gubi znatno opterećenje motora koji usporava (jer ste pustili papučicu gasa) i auto nastavlja istom brzinom po inerciji, pa je i zaustavni put veći prilikom kočenja.
    (Toronto, 18. oktobar 2019 22:24)

    # Link komentara

  82. kaze meni svojevremeno kolega "samo sto jaci motor, i automatski menjac, bas me briga za ostalo taman da je klot"...slusao ga i mislio se ma Da, taman da je klot...cak i probao na kratko njegov Tuson od 180 konja sa DSG-om...lepo, ali nista spektakularno...daj ti brale sto vise opreme za ukupni ugodjaj, a nece mi kruna sa glave pasti sto je menjac manuelac...nameste se medjutim okolnosti, i uzmem auto sa DSG menjacem...posle 4 meseca samo mogu da se zvanicno pospem pepelom i skinem kapu kolegi...samo pod prisilom nazad na manuelac...ko god prica drugacije ili nije uopste ili nije dovoljno probao kola sa automatikom.
    (sofronije, 18. oktobar 2019 22:11)

    # Link komentara

  83. Ko nije imao alfin (fiatov) Selespeed, ne zna sta je muka. Kad radi, najbolji je na svetu, ostalih 90% vremena trza, krci, lupa, piste greske, dolivaj ulje, remontuj pumpu, menjaj bombu, senzore aktuatora, elektroventile i jos sigurno nesto sto sam srecom zaboravio.
    (duke nukem, 18. oktobar 2019 19:08


    Ali posteno, dok radi, boljeg nema. Nisam imao nekih vecih problema, iako je Alfica gazila preko 300000. Ali iskreno, strahovao sam iks puta gde ce zabagovati.
    (The Spatula, 18. oktobar 2019 21:50)

    # Link komentara

  84. 308 koristi isti automatski menjac kao i bmw, aisin. On ne valja?
    (genijalci :))), 18. oktobar 2019 21:44)

    # Link komentara

  85. Zaboravili ste Fordow PowerShift, ubedljivo losiji od DSG-a, toliko los da postoji opoziv za njega.
    (analiticar amater, 18. oktobar 2019 18:06)

    Zovu ga "PowerShit"! :)
    (Smuleco, 18. oktobar 2019 21:31)

    # Link komentara

  86. A ja mislio da je DSG najbolji i najpouzdaniji menjac na svetu, uostalom kao i sve sto dolazi iz Njemacke..
    (sok i neverica, 18. oktobar 2019 20:45)

    # Link komentara

  87. vozim audija a6 c6 vec 6 god uzet sa 180.000km sad ima 307.000km i nikakvih problema sa tiptronikom nisam imao..pre njega isto a6 ali c5 presao sa njim nekih 400.000km bez kvara,redovno menjano ulje i filteri,bez potpisivanja i menjanja modova iz R u D ili iz N u D dok se auto krece i nema zime..inace remont menjaca je od 850-1400e zavisi sta ti ode a npr.plivajuci zamajac sa setom kvacila i sta vec ide za moj auto sa rukama je 1000e tako da nista skuplji automatski menjac nije nego ovako manje zvuci plivajuci 400-kvacilo 400 i ruke tipa 200...
    (boki, 18. oktobar 2019 20:28)

    # Link komentara

  88. @jaretina
    Moze i levom da se koci. Uz malo vezbe nije problem, mada uglavnom se primenjuje u auto sportu
    (henk.mudi, 18. oktobar 2019 20:27)

    # Link komentara

  89. svaki je za izbegavanje.
    kad se sami setim situacije koju sam imao, grč u desnoj nozi, zalepila se za sedište, ne mogu da je ispravim, ubacim u ler, povučem ručnu, đavola, brzo stižem ovog ispred, zalepiću ga opasno, ubacim u drugu, pustim kvačilo, naglo ukočim motorom, i ono malo brzine ukočim na ručnu, tik ispred onog napred.
    bio sam fasciniran šta sam sve uradio za nekoliko sekundi bez noge, a još više bio oduševljen što nisam imao automatik.
    (jaretina, 18. oktobar 2019 18:30)

    Nije ti palo na pamet da jednostavno pritisneš kočnicu levom nogom...? :)
    (Zoran, 18. oktobar 2019 20:20)

    # Link komentara

  90. svaki je za izbegavanje.
    kad se sami setim situacije koju sam imao, grč u desnoj nozi, zalepila se za sedište, ne mogu da je ispravim, ubacim u ler, povučem ručnu, đavola, brzo stižem ovog ispred, zalepiću ga opasno, ubacim u drugu, pustim kvačilo, naglo ukočim motorom, i ono malo brzine ukočim na ručnu, tik ispred onog napred.
    bio sam fasciniran šta sam sve uradio za nekoliko sekundi bez noge, a još više bio oduševljen što nisam imao automatik.
    (jaretina, 18. oktobar 2019 18:30)
    Sve bi to brze uradio sa modernim automatikom.Desnom rukom ga ubacis u rucni mod i smanjis brzinu i kocis motorom,pa rucna.Mogao bi recimo i levom nogom na noznu kocnicu kojom blokiras gas.I sve to da nemoras da drndas kvacilo.
    (Seljak veseljak, 18. oktobar 2019 20:14)

    # Link komentara

  91. Ko nije polagao na vojnom Dajcu taj ne zna šta je mjenjač i kvačilo.
    (bakicar, 18. oktobar 2019 19:53)

    # Link komentara

  92. Ne mogu da shvatim zbog cega se oduvek nije forsirao automatski menjac.

    Na polaganju voznje, 90 posto vremena vam oduzmu poteskoce sa menjacem i kvacilom. A za automatski vam motorika skoro nije ni potrebna. Kao da vozite autic u luna parku.

    Ljudi bi naucili da voze munjevitom brzinom. A i bezbednije je.
    (Mitko, 18. oktobar 2019 18:28)

    Zato sto jos uvek postoje pravi muskarci medju hordama metroseksualaca koji uzivaju u voznji, kontrolo vozila, i ne sluzi im samo da se preveze od tacke a do tacke b.
    (pex, 18. oktobar 2019 19:38)

    # Link komentara

  93. Zanimljivo da je najviše toga vezano za Nissan i generalno grupaciju Renault Nissan.
    (Dijalektika Materijalizma, 18. oktobar 2019 19:29)

    # Link komentara

  94. Ahahahahahahahah, Jaretina druze, ahahahaha, umirem.
    Inace, automatski menjaci su izuzetno pouzdani. Te price iz nepricave o nepouzdanosti su od pre 30 godina. Da, Jatco je u vlasnistvu Nisana i malo je bolji sto se tice transmisije nego pre ali i dalje na losem glasu. Vozim 25 godina automatike i nikada nijedan problem. Dok sam vozio kvacilo po Beogradu, umorim se samo od saltanja. Kao da sam kopao kanal.
    (Drnch, 18. oktobar 2019 19:18)

    # Link komentara

  95. (Ursa Minor, 18. oktobar 2019 18:10) # Link komentara

    To je neki majstorski žargon da bi se razlikovale konstrukcije tzv. "pravog" ili "klasičnog" automatika sa orbitalnim zupčanicima i hidro prenosom od sve popularnijih robotizovanih regularnih menjača sa kvačilom i lamelom. Pa ipak, automatik je sve što radi automatski, pojam automatskog ne zavisi od vrste upotrebljenih zupčanika već od onoga kako se koristi, onako kako korisnik vidi. Imajući to u vidu, sve su to automatski menjači, ovakve ili onakve konstrukcije, a ujedno pitanje je vremena kada će "klasični" automatici biti potpuno istisnuti iz nekoliko razloga: preskupa popravka, povećana potrošnja zbog termičkih gubitaka na hidro bloku, skuplji u proizvodnji. A prednosti pa gotovo i da nemaju. Kod njih se ne oseća trzaj pri promeni brzine, i mislim da je to jedino sitnica koja se može reći u njihovu korist. Napredak tehnologije je doveo do toga da motorče i kompjuter u menjaču mogu da menjaju brzine umesto nas na standardnim menjačima, i to je sada moderan, jeftin i pouzdan vid automatika. Na kraju, i sve popularniji dual-clutch menjači su zapravo lamelaši sa razdvojenim parnim i neparnim brzinama zbog elegantnije promene.
    (bane, 18. oktobar 2019 19:08)

    # Link komentara

  96. Ko nije imao alfin (fiatov) Selespeed, ne zna sta je muka. Kad radi, najbolji je na svetu, ostalih 90% vremena trza, krci, lupa, piste greske, dolivaj ulje, remontuj pumpu, menjaj bombu, senzore aktuatora, elektroventile i jos sigurno nesto sto sam srecom zaboravio.
    (duke nukem, 18. oktobar 2019 19:08)

    # Link komentara

  97. ti si izgleda jedina osoba u istoriji koja je dobila toliko jak grc bas u desnoj nozi da nisi mogao da skines nogu sa gasa, kakva lovacka prica
    (nesa, 18. oktobar 2019 18:36)

    srbine, ja nisam mogao da ispravim desnu nogu do gasa i kočnice, da li ti razumeš šta je grč?
    (jaretina, 18. oktobar 2019 18:47)

    # Link komentara

  98. @(jaretina, 18. oktobar 2019 18:30)
    ma vazi, ti si izgleda jedina osoba u istoriji koja je dobila toliko jak grc bas u desnoj nozi da nisi mogao da skines nogu sa gasa, kakva lovacka prica
    (nesa, 18. oktobar 2019 18:36)

    # Link komentara

  99. robotizovqn menjac za citroen c3 cetrdeset hiljada dinara, nov sa garancijom...pa.neka crkne...
    (posmatrac, 18. oktobar 2019 18:35)

    # Link komentara

  100. svaki je za izbegavanje.
    kad se sami setim situacije koju sam imao, grč u desnoj nozi, zalepila se za sedište, ne mogu da je ispravim, ubacim u ler, povučem ručnu, đavola, brzo stižem ovog ispred, zalepiću ga opasno, ubacim u drugu, pustim kvačilo, naglo ukočim motorom, i ono malo brzine ukočim na ručnu, tik ispred onog napred.
    bio sam fasciniran šta sam sve uradio za nekoliko sekundi bez noge, a još više bio oduševljen što nisam imao automatik.
    (jaretina, 18. oktobar 2019 18:30)

    # Link komentara

  101. Ne mogu da shvatim zbog cega se oduvek nije forsirao automatski menjac.

    Na polaganju voznje, 90 posto vremena vam oduzmu poteskoce sa menjacem i kvacilom. A za automatski vam motorika skoro nije ni potrebna. Kao da vozite autic u luna parku.

    Ljudi bi naucili da voze munjevitom brzinom. A i bezbednije je.
    (Mitko, 18. oktobar 2019 18:28)

    # Link komentara

  102. Koliko znam, Dačija nema automatski, nego robotizovan (neki kažu i automatizovan) menjač, a to su su za mene dve sasvim različite stvari i ne bi ih trebalo ni brkati, ni porediti!

    Dačijin se nije baš nešto pokazao, ali čujem da ni drugi robotizovani menjači nisu nešto bitno bolji. Izgleda da ta tehnologija nije još sasvim zrela i da je robotizovan menjač i dalje samo automatski menjač "za sirotinju", ako se tako može reći.
    (Ursa Minor, 18. oktobar 2019 18:10)

    # Link komentara

  103. Zaboravili ste Fordow PowerShift, ubedljivo losiji od DSG-a, toliko los da postoji opoziv za njega.
    (analiticar amater, 18. oktobar 2019 18:06)

    # Link komentara