Snimile ih saobraćajne kamere – moraju da plate i po 2 miliona

Vozaču iz Smedereva, koga je usnimila saobraćajna kamera, uručena su 84 prekršajna naloga, jer je snimljen kako vozi neregistrovan automobil skoro svakog dana tokom četiri meseca.

Izvor: nova.rs
Podeli
Foto: igorwheeler/Shutterstock
Foto: igorwheeler/Shutterstock

Na beogradskim putevima trenutno se nalaze 633 kamere koje u svakom trenutku "hvataju" bahate vozače, pa je tako jedan od njih bio prinuđen da plati čak 755.000 dinara na ime zbirne kazne zbog svakodnevnog kršenja saobraćajnih propisa, piše Nova.rs.

Prema rečima Olivere Ristanović, predsednice Prekršajnog suda u Beogradu, zbog konstantnog činjenja istih prekršaja pojedini vozači, koje snime kamere, plaćaju i preko dva miliona dinara na ime kazni.

Javnost u Srbiji ostala je šokirana nakon što su jednom vozaču iz Smedereva, koga je usnimila saobraćajna kamera, uručena 84 prekršajna naloga, jer je snimljen kako vozi neregistrovan automobil tokom četiri meseca, zbog čega je morao da izdvoji 755.000 dinara.

Kazne mogu da stignu i nakon nekoliko nedelja

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Po svemu sudeći, vozači nisu ni svesni da saobraćajna kamere ipak rade, te da to, što im kazne ne stignu u roku od nekoliko nedelja, ne mora ništa da znači.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović, za Nova.rs kaže da se sudovi sa ovakvim situacijama susreću često, ali i da ovo definitivno nije najveća kazna koja je izrečena, zbog višestrukog činjenja istog prekršaja.

"Prekršajni sud u Beogradu se susreće sa ovakvim situacijama prilično često, kako u redovnom postupku, tako i u postupku izvršenja konačnih i izvršnih prekršajnih naloga. U konkretnom slučaju, kada se radi o vozaču koji je upravljao vozilom koje nije registrovano, i to u trajanju od četiri meseca od isteka roka važenja registracione nalepnice, pri čemu je njegovo vozilo snimljeno u prekršaju, imamo dve različite situacije: duže od 30 dana od dana isticanja roka važenja registracione nalepnice, kada je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara i drugu situaciju, do 30 dana nakon roka isticanja važenja registracione nalepnice, kada je ta kazna 5000 dinara. U oba slučaja, lice kome je izdat prekršajni nalog, može u roku od 8 dana platiti polovinu novčane kazne koja je nalogom određena. Očito je vozilo u ova četiri meseca toliko puta bilo snimljeno da zbir novčanih kazni ili polovina istih iznosi mnogo, tih 755.000 dinara", kaže Ristanovićeva i dodaje:

"Pored ovih prekršaja za koje se može izdati prekršajni nalog, daleko veće posledice imaju prekršaji za koje je propisana novčana kazna, zaštitna mera i kazneni poeni, a koji prekršaji se mogu detektovati kamerama MUP-a, čiji snimak je po zakonu verodostojan dokaz. U Prekršajnom sudu u Beogradu je veliki broj okrivljenih koji imaju po nekoliko prekršaja iz člana 330. Stav 1. Tačka 23. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, gde je zakonom propisana novčana kazna u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara, a ima i onih koji imaju po 20 i više ovakvih prekršaja", kaže predsednica suda.

U Beogradu 633 saobraćajne kamere na 262 lokacije

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Kako navodi, reč je o vozačima koji nisu dostavili informacije o tome ko se nalazio za volanom automobila.

"Ovde se radi o vlasnicima ili korisnicima vozila koji po pozivu MUP-a nisu u ostavljenom roku dostavili podatke o licu koje je vozilom, čiji su oni vlasnici ili korisnici, upravljalo u vreme i na mestu kada je prekršaj dokumentovan. Ima i situacija kada su okrivljeni lica, koja su u toliko poznim godinama života da više i ne upravljaju vozilom, ali su vlasnici vozila, pa su izuzetno uznemireni kada čuju za prekršaje i visinu kazni. Ista situacija je i sa prekršajima prekoračenja brzine, zbog vožnje žutom trakom i slično" navodi ona.

Ristanovićeva dodaje da je i sama bila svedok brojnih situacija u kojima vozači krše propise vozeći žutom trakom.

"Upravo sam za vožnju žutom trakom svako jutro u prilici da se uverim o stotinama vozača koji se kreću žutom trakom ulice Vojvode Stepe, te će i oni biti u situaciji da im policija dostavi na kućnu adresu poziv sa fotografijama gde je vozilo čiji su vlasnici ili korisnici snimljeno u prekršaju. Policija ove pozive sa fotografijama može dstaviti i za nekoliko meseci unazad, što se u praksi i dešava, jer su vozači u prekršaju dokumentovani u vreme kada im je radnja bila zabranjena postavljenim saobraćajnim znakom i horizontalnom signalizacijom", kaže ona.

Podsetimo, u Beogradu su na ukupno 262 lokacije postavljene 633 saobraćajne kamere, a prema podacima koje je objavio MUP Srbije, instalirano je 357 fiksnih i 149 pokretnih kamera, kao i 127 kamera koje imaju mogućnost prepoznavanja registarskih tablica motornih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu