Volvo ograničio maksimalnu brzinu svih novih modela na 180 km/h, da li ga podržavate? ANKETA

Švedski proizvođač smatra da će ta odluka doprineti da se približi zacrtanom cilju - da više niko ne pogine i ne bude teško povređen u Volvo automobilima.

Podeli
Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Nakon što je prošle godine najavio da će ograničiti maksimalnu brzinu u svojim novim modelima na 180 km/h, Volvo je održao ovo obećanje.

Osim toga, Volvo će kupcima ponudti i takozvani "Care Key", koji će vlasniku omogućiti da - po želji - dodatno limitira maksimallnu brzinu. Na primer, ukoliko isti automobil samostalno voze i mlađi članovi porodice koji još nisu iskusni vozači, ograničenje brzine se može postaviti i niže od opštih 180 km/h.

U švedskom proizvođaču kažu da ove mere šalju snažnu poruku o tome koliko velike brzine negativno utiču na bezbednost saobraćaja.

Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Kada je prošle godine Volvo najavio da će limitirati maksimallnu brzinu na svojim novim automobilima, ova odluka je podelila javnost.

Dok su je neki vozači podržali, vlasnici Volvo automobila u Nemačkoj su postavili pitanje da li kompanija ima pravo da tako nešto uradi kupcima u toj zemlji, s obzirom da na mnogim deonicama na nemačkom "autobanu" nema ograničenja brzine.

Volvo je međutim bio odlučan po tom pitanju. Kako kažu u ovom proizvođaču, njima je prioritet spasavanje ljudskih života, po cenu da zbog ove odluke izgube neke potencijalne kupce.

Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Kao argument za uvođenje ograničenja brzine, švedski proizvođač ističe da je prema važećim propisima u ogromnoj većini zemalja sveta maksimallna brzina limitirana znatno ispod spomenutih 180 km/h.

Osim toga, u Volvou kažu da je jedan od najčešćih uzroka saobraćajki sa fatalnim ishodom upravo prevelika brzina. U toj kompaniji navode da, prema njihovom istraživanju, većina vozača uopšte nije svesna koliko je opasna prebrza vožnja.

Inače, Volvo nije jedini proizvođač koji je elektronski limitirao maksimalnu brzinu svojih modela, ali je prvi koji je lestvicu postavio ovako nisko.

Na primer, nemački proizvođači premijum automobila već duže vreme fabrički ograničavaju brzinu većine svojih modela na 250 km/h, iako ta vozila imaju motore koji omogućavaju znatno veće brzine. Ipak, kod nekih od njih je moguće, po želji kupca i uz doplatne pakete, donekle podići ovaj limit.

Pozivamo vas da se u našoj anketi izjasnite o ovom potezu kompanije Volvo, a svoje mišljenje o ovoj temi možete izneti u komentarima.

strana 1 od 9 idi na stranu