Vesti -

Konfuzija zbog letnjeg računanja vremena: Da li ste za ukidanje? ANKETA

Godinama se polemiše o tome kako na naš organizam utiče pomeranje sata, kao i da li bi po ugledu na neke zemlje i naša trebalo da prestane sa tom praksom.

Izvor: B92, Višnja Vasić
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Odluka libanske vlade da u poslednjem trenutku odloži početak letnjeg računanja vremena do kraja muslimanskog svetog meseca ramazana dovela je do masovne konfuzije u toj zemlji. Pošto su neke institucije pomerile vreme na časovnicima, a druge odbile da to urade, mnogi Libanci su se našli u poziciji da nagađaju o radnim vremenima preduzeća, škola i drugih ustanova.

Letnje računanje vremena 2023. godine počelo je u nedelju 26. marta. U noći između subote 25. marta i nedelje 26. marta kazaljke su pomerene za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata.

Naime, mnogo je razloga i za pomeranje sata i protiv toga. Debata ne jenjava već godinama, dok redovno dostiže vrhunac u danima koji prethode pomeranju sata, bilo to unazad ili kao u sadašnjem slučaju unapred.

Neki od razloga za pomeranje sata jesu da ukoliko Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena njeni stanovnici ne bi iskoristili veći deo obdanice. Srbija trenutno menja časovnik po sezonskom vremenu i sa tim pomeranjem za jedan čas izmeštamo se u istočnoevropsku vremensku zonu.

Što se tiče onih koji su protiv toga, argumenti se nižu od smislenih, pa sve do teorija zavere. Recimo, neki lekari tvrde da pomeranje vremena može da "izbaci" naše telesne satove iz usklađenog ritma. Pomeranje sata na letnje računanje vremena utiče na cirkadijalne ritmove tela – fizičke, mentalne kao i na promene ponašanja.

U međuvremenu, brojne studije pokazale su da je uticaj prebacivanja na letnjo računanje vremena na potrošnju energije u savremenim uslovima zanemarljiv, zahvaljujući napretku tehnologije.

Takođe, postoje i neki problemi koji moraju da budu rešeni pre nego što se ova praksa ukine. Jedan od njih jeste i to da bi države trebalo da odluče za koje će se trajno računanje vremena odlučiti: zimsko ili letnje. Tu su takođe podeljena mišljenja, dok jedni tvrde da je zimsko prirodnije, drugi se ne slažu sa tim.

Šta vi kažete, da li ste za ukidanje letnjeg računanja vremena? Pozivamo vas da popunite našu anketu i da nam pišete u komentarima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu