- Vesti -

Bira se najbolja nova hrvatska reč - znate li šta su velepošast, hinobran, društvostaj?

Hrvatski časopis "Jezik" i Fondacija "Dr Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od 19 reči, čak osam njih pokušava da zameni tuđice koje su povezane sa epidemijom kovida 19.

Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lokdaun (zaključavanje) društvostaj ili obustavka.

Reč hihobran predložena je za vizir, stakloplastično pomagalo koje štiti od kijanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama.

Za njuzleter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za skrinšotovanje preklikanje, za tabu zabranjenica, a za korektor – prebrisač ili prebrisnik.

Umesto novčanika za kartice (etui) predložena je nova reč kartičnik, a šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagača, javlja agencija Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu