- Komentari -
  1. Ima i Srbija svojih bisera,prosto se covek smeje,neverovatno,a to su: blagopocivsi,rukopolozenje,svetinje,itd da ne nabrajam...jer kao sto se ovi komentatori sprdaju sa drugima,tako se i drugi sprdaju sa vama.
    (Robi)

    promašio si temu dečko. to su sve crkveni izrazi koje si naveo. naravno da oni zvuče čudno i zastarelo. ono oko čega se ovde nadgornjavamo i peckamo su svakodnevni izrazi, živi, govorni jezik. crkvena terminologija tu ne spada.
    (Zrakomlat Kihobranović, 5. mart 2021 07:57)

    # Link komentara

  2. A zbog čega se srbi brinu za Hrvatski jezik,imate valjda svoj.Jasno Vam je da imamo različite jezike i to je međunarodno potvrđeno. Zato batalite i bavite se sobom, zbog ovakvih gluposti svojstvenih samo "nebeskom narodu" stalno pravite i imate probleme. Vidite da nitko neće sa vama svi se odvojili i otišli od vas a vi opet istu priču. Pustite druge i živite svoj život , bit će bolje i vama i drugima.Poštovanje treba zaslužiti a ovo što radite sigurno nije pravi način.
    (Croasan)

    Dobro bre burazeru, pa kako to misliš da imamo različite jezike i to još i "međunarodno potvrđene"? Jedno su, lipi moj, politika i interesi velikih sila, a sasvim drugo je situacija na terenu. Na kom si ti to jeziku napisao svoj komentar? Na hrvatskom? A zašto mi onda ne treba prevodilac?
    (velikosrpski agresor, 5. mart 2021 07:52)

    # Link komentara

  3. Na SK kanalu jedan od sportskih komentatora neprekidno koristi izraz “painkiller”kada se pruza medicinska pomoc jednom od igraca...
    Ne znam zasto koristi taj engleski izraz...
    Pravi se vazan?
    Edukuje naciju?
    (Docika)

    To je upravo ono zašto treba podržati Hrvate u njihovom poslu na unapređenju jezika. Mi bismo trebali da im se pridružimo i radimo na svemu tome zajedno sa njima jer će nam uskoro zavladati idioti koji pričaju SERBGLISH.
    (Goran, 5. mart 2021 07:37)

    # Link komentara

  4. Sada nam se smijete, a poslije čitamo na srpskim portalima riječi kojima ste se smijali kao naprimjer riječ naslovnica koju sve češće vidimo. Ako su glupe zašto ih koristite.
    (ivanzg5)

    jer vas iskreno volimo zato što ste tako zabavni i smešni
    (tvoj privatni srbin, 5. mart 2021 07:32)

    # Link komentara

  5. Zaslon je ekran a ne desktop.
    (Nenad)

    Grešiš dečko. Ovo je desktop: "a view on a computer screen that contains icons (= small symbols or pictures) representing files, programs, and other features of the computer" (Cambridge dictionary). A desktop kompjuter je ovo: "a type of computer that is able to fit on the top of a desk" (Cambridge dictionary). Odavde često kažemo samo "desktop" misleći pri tom na vrstu računara (stonog/stolnog, neprenosivog računara, onog koji postavljamo na sto za razliku od lap-topa koji je prenosiv i koji možemo da držimo i u krilu).

    Dakle, eto u čemu je zbrka: desktop znači ekran, ali znači i tip kompjutera. Tako da se slobodno može reći da zaslon znači desktop, odnosno ekran.
    (volim i ja vas, 5. mart 2021 07:29)

    # Link komentara

  6. @ N.N

    Вртолет је преузето од руског вертолет. И јасно је. Врти се и лети.

    Велепошаст (велика пошаст) је сасвим добар израз за пандемију (пошаст јесте наша реч за епидемију).

    А фотографија? Може, на пример, светлопис. Дослован превод, слично као географија - земљопис.

    Мимо примера на које одговарам, само бих приметио да Хрвати користе више словенских речи од нас. Називи месеци (ми користимо латинске) или тисућа (уместо грчке хиљаде) су најочигледнији пример. А док се ми (додуше прилично успешно) вакцинишемо вакцинама, Хрвати се цепе цепивом.

    А све те речи којима се неки неуки смеју су и српске.
    (Јабучило, 4. mart 2021 10:17)

    # Link komentara

  7. Zanimljivo, tu sam naučio neke nove riječi koje idu u uporabu ( upotrebu). Inače , zaključavanje koristimo već dobrih pola godine. A ovo "hihobran" je i meni smješno", blago rečeno.
    Od svih novih riječi uspornik (ležeći policajac) je bio dobar, ali svi još uvijek upotrebljavaju stari izraz.
    Malo šale na vlastiti račun : Kočijaš = visokosjedeći konju pod rep gledeći.
    (Krešo Zg)

    Razne nove hrvatske reči (ili stare pa vraćene) ulaze u srpski jezik jer su prihvatljive i logične što znači da ceo taj rad sa hrvatske strane i te kako ima smisla. E sad, neke nove reči zvuče čudno ili smešno, ali to ne umanjuje smisao celog posla. Bilo bi lepo kada bi se i srpski jezikoslovci uključili u sve ovo, ipak se radi o jednom jeziku, saradnja bi trebala da postoji.
    (poz iz Bg, 4. mart 2021 06:49)

    # Link komentara

  8. Potpuno su u pravu. Pogledajte poplavu stranih reci u Srbiji, a najvise u Beogradu. Fanovi, hejteri, provajderi i da ne nabrajam. Da ne govorim o telviziji gde se voditelji trude da govore begradski sa cudnim naglaskom koji je najobicnije becenje, a nije ni beogradski ni pravilan sprski. PravOslavna crkva, telEvizija itd.
    Gde su nasi akademici i filolozi da stanu u odbranu naseg lepog jezika?
    (Zoran, 4. mart 2021 01:05)

    # Link komentara

  9. hrvati prvo da izmisle svoje autentično narodno ime, a ne da koriste avarsku pozajmicu "hrvat" moj predlog je da se zovu konjohopazitelji
    (Kaiser Roger, 3. mart 2021 20:14)

    # Link komentara

  10. Vecina ovih reci im je odlicna, mi mozemo da im se smejemo koliko hocemo, ali treba da pogledamo sta se desilo sa nasim jezikom gde su odvratne kovanice izvedene iz zapadnjackih jezika usle i u javne medije, "strucnjaci" za sve i svasta ih upotrebljavaju probajuci da zvuce pametno. Pri tome ne govorim o recima za koje nemamo svoj izraz kao za puno stvari vezanih za IT vec o recima koje su promenjene izgleda samo da zvuce "stranskije"
    Recimo zasto se koristi rec edukacija kada smo imali rec obrazovanje? Ima ih gomila da ne nabrajam.
    Hrvati barem cuvaju svoj jezik i mada to ponekad izgleda apsurdno, pogotovu kada su bespotrebno menjali reci samo da bi bile drugacije od nasih. Ipak, oni imaju neki smer koga se drze. Sta imamo mi? Ovim ne mislim samo na jezik.
    (Milosav, 3. mart 2021 19:20)

    # Link komentara

  11. Jezikosklepci sklepaše nove riječi koje su ispunile uvjete tak da na jezikonatjecanju mogu biti posvojene :)
    (Učim Hrvatski, 3. mart 2021 18:50)

    # Link komentara

  12. @pop momčilo

    Dobar deo Hrvata zna da lepo izgovori Č i Ć, zavisi od regije. Srem, Bačka, Hercegovina, Konavle, istočna Slavonija... međutim Zagreb i Dalmacija praktično nemaju ta dva slova, već neko srednje između
    (Duki, 3. mart 2021 16:11)

    # Link komentara

  13. "Nista tu ne fali, to je sve u duhu 'naseg' jezika i sve zvuci slovensko. Zasto mi i dalje koristimo gomilu turcizmi i prisvajamo sve vise anglizmi?"

    Zato što Vuk rekoše: "Jel' ne znaš kako se to zove? Šta izmišljavaš."
    (Karadžija, 3. mart 2021 15:59)

    # Link komentara

  14. Šta je čudno? Prvo se smejemo njihovim novokovanicama pa posle hrvatski ulazi u srpski: glasnogovornik, spisateljica, pričest, oprost, moja bol mesto moj bol i dr.
    (FocusBg)

    AMAN, PA ŠTA!? Odlično je to što smišljaju nove reči koje mogu da zamene strane i naravno da ćemo i mi da ih koristimo ako su jasne, logične i u duhu našeg jezika, a jesu. Šta bi ti hteo? Da budemo paranoični, isfrustrirani mali hrvatofobi koji u groznici smišljaju nove reči samo da bi se razlikovale od hrvatskih? Mi smo daleko iznad toga. Ponavljam, samo nek smišljaju nove reči, odličan posao odrađuju, a mi ćemo preuzeti one koje nam odgovaraju, a sa ostalima ćemo praviti urnebesnu sprdnju kao i do sada.
    (dojebnik uhićen u krivojebu (švaler uhvaćen u švaleraciji), 3. mart 2021 15:43)

    # Link komentara

  15. Znate li da Srbija ima 37% turcizma koji ne sme da se čisti jer bi onda ostao samo hrvatski?
    Znate li da je prvo Slavensko ime grada Beograda iz 9veka tokom Kraljevine Hrvatske bilo Bjelgrad a posle ga SPC pretvorila u Beo?
    (Inače, 2. mart 2021 21:15)

    Ovo je točno uz dodatak da Mađari isti grad nazivaju Fehernandonvar iliti u prijevodu Bugarski Bijeli Grad.
    (Hr, 3. mart 2021 15:36)

    # Link komentara

  16. Мука ми је од овог српскохрватског(хрватскосрпског) језичког возања и навлачења кад више нема ни воза ни влака за Загреб или Београд !
    (mića, 3. mart 2021 14:20)

    # Link komentara

  17. Osnivac i prvi predsjednik jugoslavenskog olimpijskog odbora zvao se Franjo Bucar i on je donio vecinu sportova u tadasnju jugoslaviju te ucestvovso u pisanju odbojkaskih pravila. Da ne bi njega srbija bi danas bila puna basketbalija, volejbalija i hendbalera, po vasoj staroj mantri da je jezik "zivi organizam " i da "ne treba nista dirati nego pustiti da po njemu svatko s... kako hoce "!
    (Sulic igor, 3. mart 2021 14:07)

    # Link komentara

  18. Pazi kroasana sto su se zamaskarali (sto bi rekao Viktor Ivancic) u Srbe medj' komentarima, pa malo ekavica, malo ijekavica, malo kracenje infinitiva glagola za ono "i" na kraju istih (ovo posljednje ih upravo najvise odaje), itd.. sve da opravdaju ove novokroasanske rijecnicke tvorevine. Narocito je upecatljiv ovaj sa propagandistickim bulaznjenjem o SIMBOLIMA 'sahovnici', 'pleteri' kneza Viseslava (koja je vrlo moguce i ilirski simbol, koji su kasnije preuzeli i Sloveni), VERI, itd. laprdanje..
    (Ko vas ne zna, skupo bi vas platio, 3. mart 2021 13:59)

    # Link komentara

  19. Препотентни Хрвоје нема друга посла, него да "паметује" и мисли да је изнад осталих народа.Зато каиш-околотрбушни панталодржач, олук-околокућно водопишкало, возач коњске запреге-високо седајући,под реп гледајући господин.Раскошан језик, нема шта!
    (Мина, 3. mart 2021 13:57)

    # Link komentara

  20. Zaslon je ekran a ne desktop.
    (Nenad, 3. mart 2021 13:46)

    # Link komentara

  21. Kad izmišljate čisto hrvatske reči što pišete onda strana imena i prezimena tuđim jezikom? Svašta.
    (Linea, 3. mart 2021 00:57)

    Zato sto ime ne poznaje jezik, ime je ime. A ime je ono sto je zapisano i samo ono sto je zapisano, onako kako je napisano. Sve ostalo su nadimci i oni mogu biti proizvoljni. Ime je ono sto ti pise u krstenici. Onako kako pise, a svako moze izgovarati kako hoce. To moze biti i stvar regionalnih vaarijacija, individualnog senzibiliteta, govorne mane... nije bitno. Ima slucajeva da clanovi iste porodice izgovaraju vlastito prezime na razlicite nacine. Na primer (svojevremeno cuveni primer s ovog sajta= - Xavi. Potrazite na Youtube kako to prezime izgovara THE Xavi, a kako njegov otac! Samo bi vi svakom vec krstenom na silu da budete kum, a niste mu ni otac, ni mati, ni pomozbog, u zivotu ga niste videli, niti sta znate o njemu. Je li moguce da ne uvidjate koliki je to bezobrazluk, koja umisljenost, a osim toga - koliko je glupo i primitivno!?
    (nisam ja, ja je, 3. mart 2021 13:33)

    # Link komentara

  22. Hrvatska ima najbolji Zakon o zaštiti jezika u EU kojeg su i druge države prepisale, a šta Srbija radi po tom pitanju? Jezik je živ, razvija se i raste. Treba stvarati nove riječi za tuđice, ako ne radiš na zaštiti sopstvenog jezika u suprotnom ga gubiš,a Srbija po tom pitanju ne radi baš ništa. Trebali bi ste plakati a ne se smijati.
    (Vila Velebita, 02. mart 2021 22:21
    Pa kako nista ne radi.Eto Srbija se sprda komsijama.I to je rad
    (Samos, 3. mart 2021 13:14)

    # Link komentara

  23. Свака им част!
    За "српски" ће ми ускоро требати превидилац.
    (Стрелац, 3. mart 2021 13:11)

    # Link komentara

  24. Hrvati vole svoj jezik. Jedna od ljepših je vrtolet za helikopter. Velepošast je prava kovanica za tuđicu pandemija.
    (Mario, 2. mart 2021 22:00)

    "Vrtolet" je izmišljena (i veoma glupa) reč za "helikopter": reč "heliko" znači "spiralni" (na hrvatskom "uvojni"?), a reč "pter" je grčkog porekla i znači "krilo". Dakle, reč "helikopter" je izmišljena za krilo sa spiralnim kretanjem, što tačno opisuje tu vrstu letelice.

    A šta opisuje "vrtolet"? Nešto što se vrti i leti? Ili leti vrteći se? Još bi "vrtokrilo" moglo da prođe, ali "vrtolet?!!! Nema veze sa originalom, ali bitnije od toga je da deluje "hrvatski".

    "Velepošast" je takođe glup i pogrešan prevod za "pandemija". "Pandemija" je precizna stručna reč koju su ljudi izmislili da opišu situaciju zaraze koja se proširila preko svih granica. Izvedena je od grčke reči "pandemos", što bi značilo otprilike "ceo narod".

    A šta znači "velepošast"? Samo pošast koja je baš, baš velika. Vro nepricizno i uopšteno, a u svakom slučaju nepogodno za stručno izražavanje. Ali deluje "hrvatski" što je očigledno važnije od preciznosti i tačnosti.

    Mislim da je vrlo pogrešno prevoditi stručne tuđice, na primer, nazive raznih tehničkih uređaja ili tehnoloških postupaka, a naročitio kad su njihovi izvorni nazivi izvedeni iz grčkih ili latinskih reči. Koliko smisla ima porevoditi reči kao "fotografija"? Po meni, to nema nikakvog smisla i time se ništa ne dobija, osim da nova reč zvuči kao "naša".
    (N.N., 3. mart 2021 13:05)

    # Link komentara

  25. Проблем је што неће имати ускоро ко да им прича те новоизмишљене речи. Нас срећом неће ни пуштати у ЕУ.
    (Mina, 02. mart 2021 21:10)
    Samo se ti raduj. Brini se ti za svoje dvoriste pametnije ti je nego da viris u komsijsko i jos naglas se sprdas.
    (Samos, 3. mart 2021 12:55)

    # Link komentara

  26. Zanimljivo, tu sam naučio neke nove riječi koje idu u uporabu ( upotrebu). Inače , zaključavanje koristimo već dobrih pola godine. A ovo "hihobran" je i meni smješno", blago rečeno.
    Od svih novih riječi uspornik (ležeći policajac) je bio dobar, ali svi još uvijek upotrebljavaju stari izraz.
    Malo šale na vlastiti račun : Kočijaš = visokosjedeći konju pod rep gledeći.
    (Krešo Zg, 3. mart 2021 12:48)

    # Link komentara

  27. Sada nam se smijete, a poslije čitamo na srpskim portalima riječi kojima ste se smijali kao naprimjer riječ naslovnica koju sve češće vidimo. Ako su glupe zašto ih koristite.
    (ivanzg5, 3. mart 2021 12:35)

    # Link komentara

  28. Kako prevoditi naziv poznatog filma "Voz bez voznog reda"?
    "Vlak bez vlačnog reda" , ne verujem!
    "Vlak bez voznog reda", moguće!
    (ZVORNIK.RS, 3. mart 2021 01:36)

    Upravo tako jer "vozni red" nema veze s "vozom" jer vozni red imaju i autobusi, automobili ... jer se voze.
    Kao što brodovi imaju red plovidbe ili zrakoplovi red letenja.

    Vlak u hrvatskom potječe od nazivu za silu u fizici - sila na vlak (na rastezanje).
    (Zagrebiensis, 3. mart 2021 12:28)

    # Link komentara

  29. @ZVORNIK.RS

    Lov na Crveni Listopad :)
    (MisterNo, 3. mart 2021 12:22)

    # Link komentara

  30. Monti Pajton je otvorio expozituru u Hrvackoj
    (batko, 2. mart 2021 23:49)

    A ne, nije otvorio ekspozituru, tamo može da otvori samo "podružnicu", a možda i "obmoćnicu"!
    (N.N., 3. mart 2021 12:05)

    # Link komentara

  31. Čvrsti nježnik
    (Mafuna031, 3. mart 2021 00:38)

    Misliš na milokliz?
    (Lacerta, 3. mart 2021 11:59)

    # Link komentara

  32. - pandemija = velepošast, komorbiditet = subolest, respirator = dišnik ili disajnik, lokdaun (zaključavanje) = društvostaj ili obustavka.

    Loše i pogrešno, tipični primeri zamene stručnih i preciznih reči nepreciznim, s previše širokim značenjem, ali "našim".


    - vizir = hihobran Ozbiljno?!!!

    - njuzleter = novosnik Hmmmm dobro...

    - regenerator = obnovnik Onda je generator = novnik?

    - solarna ploča = suncozor Pogrešno!

    - skrinšotovanje = preklikanje Glupo, smešno u pogrešno!

    - tabu = zabranjenica Previše uopšteno

    - korektor – prebrisač ili prebrisnik Pogrešno, što ne zaklanjač?

    - novčanik za kartice (etui) = kartičnik Ovo je OK i dopada mi se.

    - šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

    Ma, ajde?! A ako se razmećem da sam ravan Čarlsu Dikensu? To se zove dikensiti, dikensirati ili dikensovati?

    Moramo priznati da se Hrvati barem koliko toliko trude da sačuvaju jezik, ali problem je što idu previše u krajnost i po svaku cenu traže "svoje" reči tamo gde ih nema. Jezik je vrlo živa stvar koja se neprestano menja, razvija i bogati novim rečima. Zato je pogrešno praviti od jezika muzejski eksponat zamrznut u vremenu kojem se smeju dodavati samo "svoje" reči! Ne treba patiti od sindroma "not invented here!"

    Mi, za razliku od Hrvata, imamo suprotan problem: baš nas briga za jezik sve dok se piše ćirilicom!
    (Maslačak, 3. mart 2021 11:57)

    # Link komentara

  33. "Mentalitet je isti, jezik je isti, to jako puno pomogne u objašnjavanju, u razgovoru, na terenu. Čak nekad ne mora ništa da se kaže, dovoljno je da se pogledamo. Balkanac može trenirati bilo koga, ali Balkanca ne može trenirati nitko osim Balkanca", dodaje Ivanišević.

    Pa šta je ovo?! Hrvat Ivanišević govori o istom mentalitetu i istom jeziku sa Srbima, domoljubi reagujte, ovo je VELEIZDAJA!
    (gens una sumus, 3. mart 2021 11:52)

    # Link komentara

  34. Ma fudbal bre
    (oddy, 3. mart 2021 11:39)

    # Link komentara

  35. Da i ja nešto kažem, ako su svi jezici nastali iz srpskog (a 90%jesu) onda nema tuđica nego se neke izgube pa vrate. Nove su nove i tu možemo naći kompromis.
    (ipce, 3. mart 2021 11:29)

    # Link komentara

  36. Na SK kanalu jedan od sportskih komentatora neprekidno koristi izraz “painkiller”kada se pruza medicinska pomoc jednom od igraca...
    Ne znam zasto koristi taj engleski izraz...
    Pravi se vazan?
    Edukuje naciju?
    (Docika, 3. mart 2021 11:21)

    # Link komentara

  37. Ljudi , klipičić je kiflica pa vi vidite..
    (Kiflica, 3. mart 2021 11:19)

    # Link komentara

  38. Hrvati ovo rade iz samo 2 razloga. Prvi je da bi se sto vise razlikovali od Srba i kako bi nekako dokazali da srpski i hrvatski jezik nisu isti,iako svi normalni lingvisti kazi da jesu.To su isto radile i vlasti u NDH.Dovoljno je da procitate bilo koji dokument iz doba NDH(ja jesam),pa cete videti gomilu neverovatnih izmisljenih reci.Btw,nikad mi nije bilo jasno zasto Nezavisna,a ne Neovisna drzava Hrvatska? Drugi razlog je psiholoski-mali iskompleksirani narodi,bez duge tradicije drzavnosti i istorije,velicinom i dometima nebitni u globalnim okvirima,pokusavaju da kroz jezicke "originalnosti" daju sebi na znacaju i velicini,ali sve je to uzalud.
    (Oliver, 3. mart 2021 10:52)

    # Link komentara

  39. Svaki jezik je bogat koliko sinonima poseduje. Pročitajte Vujakliju i videćete da većina reči koje se koriste u Hrvatskom jeziku postoje i u srpskom samo se vrlo retko ili uopšte ne koriste u svakodnevnom govoru. Krivci za to najviše mediji sa ograničenim fondom reči. Ovo se naravno ne odnosi na nove reči vezane za računarstvo i ostale novotarije, tu Hrvati pobeđuju.
    (Neksi, 3. mart 2021 10:46)

    # Link komentara

  40. Sudiju je kod njih SUDAC
    Kurir je šta?
    (i tako, 2. mart 2021 21:46)

    Na hrvatskom se kurir kaže teklić.
    (Zagrebiensis, 3. mart 2021 10:30)

    # Link komentara

  41. Što se jezika tiče za mene su Englezi uzor i fenomen. Baš ih briga da se sekiraju oko toga koliko im je jezik čist. Uzeće koju god reč iz bilo kog dela sveta i napraviće je svojom (Cushty!). Pola jezika im ima germansko, a druga polovina latinsko poreklo. I pored svega toga to je jedan od najbogatijih jezika ikada i govori se od Tasmanije do Aljaske. Dakle, potpuno je nebitno odakle su došle reči u vaš jezik i koliko ćete se čisto izražavati. Bitne su, i mnogo važnije, neke druge stvari. Kao na primer radna etika, religioznost (engleski svet je hrišćanstvu pristupio na najtrezveniji i najozbiljniji način), smisao za organizaciju i efikasnost, inteligencija i promišljenost itd. U svemu su ovome Englezi prednjačili i stvorili najveću kolonijalnu imperiju u istoriji i nametnuli svoj jezik celom svetu (i pored sve ružnoće tog jezika i teškog izgovora). Na kraju, posmatrajući Engleze, imam utisak da se čistotom jezika bave uglavnom mali, neznatni narodi, nesposobni i nejaki za velike i prave stvari, pa zato i zabavljeni sitničavim i nebitnim stvarima.
    (mm, 3. mart 2021 10:23)

    # Link komentara

  42. Petica za trud, jedinica za realizaciju. Ako ništa, oni se bar trude
    (NikolaKG80, 3. mart 2021 10:16)

    # Link komentara

  43. “BINDZOVANJE” i “SINOVANJE” su dva nova (idiotska) izraza u srpskom jeziku...
    (Bole, 3. mart 2021 09:45)

    # Link komentara

  44. ma sve te riječi bute vi srbi naučili i proglasili srpskim riječima. do nedugo riječ ples nije se niti koristio u srbiji, tj to je bila igra, a danas je ples "srpska reč". recimo uspornik je ralatino nova riječ koja je kud i kamo kvalitetnija od ležečeg policajca i fino se ulovila u dnevnoj upotrebi, dok ima riječi koje se nisu primile, tako vam to ide zlobnici moji, ali jezik je živ i stalno se dopunjuje, najlakše je krasti i sve onda proglasiti srpskim
    (Purger, 3. mart 2021 09:35)

    # Link komentara

  45. Ovaj pokušaj Hrvata je u redu, žele da sačuvaju svoj jezik, da ostave nešto autentično. Hravti imaju mnogo izraženiji nacionalni stav. To ima dobrih i loših strana. Ali mislim da ovo nije moguće. Svi ćemo govoriti engleski ili kineski za 50 godina. Engleski je najjednostavniji jezik na svetu. nema padeže, ima samo 26 slova, lakši za učenje, naspram našeg ili hrvatskog jezika. Ne znam samo da li je su Englezi i SAD vodeće zemlje zato što imaju najjednostavniji jezik, ili su u svojoj praktičnosti napravili takav jezik, da bi lakše zavladali svetom. Nije problem jezik, problem je nedostatak obrazovanja. I nedostatak suštinskog znanja, svaki dan, ne samo po profesijama, već i u svakodnevnom životu - saobraćaj, opšti poslovi i sl. Deca sve manje uče, sve više vremena provode an YT i na lakim sadržajima, bez izazivanja intelekta i svega drugog što je normalno za odrastanje i proces učenja. Plašim se da će proizvod biti polupotrebljivo stanovništvo, neobrazovano, lako za manipulaciju. Ali, tamo je krenuo ceo svet. Mi smo mali i siromašni, slično kao i braća Hrvati, naše su sudbine isprepletane i vezane, koliko god se i jedni i drugi trudili da to poreknemo. Zajedno bi bili jači, ali nema mudrosti da se to reši. Nema sličnijih naroda u svetu od Srba i Hrvata. Fali nam ljudi. Još više nam fali obrazovanih ljudi. Da ne dužim više, Hrvati ovo treba da forsiraju, ali će teško uspeti. Engleske skraćenice su toliko duboko ušle u navike i teško će taj proces ići u suprotnom smeru.
    (Mixer, 3. mart 2021 09:35)

    # Link komentara

  46. Tipkovnica je tastatura, a zaslon je desktop.
    (dugave, 3. mart 2021 09:27)

    # Link komentara

  47. Hrvati koriste svoj jezik za razliku od nas. Hrvatski jezik je jezik starih slovena, pogledajte samo nazive njihovih mjeseca u godini njihove i staroslovenske mjesece, i uporedite...nego, ne mozes ti srbinu dokazat, samo se sprdamo drugima i zameramo im, a tako smo jadni da ne vidimo svoju bedu
    (dokolica, 3. mart 2021 09:23)

    # Link komentara

  48. Uskoro ni oni sami sebe nece razumeti...
    (Kiki, 3. mart 2021 09:19)

    # Link komentara

  49. Okolotrbušni pantalodržac?
    (Dr. Pelagic, 02. mart 2021 21:18)

    Riječ pantalone u HR jeziku ne postoji.
    (vox, 3. mart 2021 09:16)

    # Link komentara

  50. Nove tisucletnje reci
    (mile, 3. mart 2021 08:59)

    # Link komentara

  51. Ма болесно, оптерећени су својим пореклом и стално покушавају да се од њега одвоје по сваку цену. Хрвати су стварно најгори од свих Срба.
    (Серби, народ најстарији!!!, 3. mart 2021 08:59)

    # Link komentara

  52. Srbi koji su prodali veru za večeru Vizantiji u 500g kzne od Boga i ropstva su unakazili i svoj hrvatski jezik a eto i odbaciše i ćirilicu koju su dobili sa pravoslavljem...na kraju uništili i veru i jezik i pismo i opet se vidi da su samo HRVATI ma koliko god ih lagali i trovali a i analiza gena je to dokazala.
    (KRA)

    Prijatelju moj dobri, "Od svih Srba najgori su Hrvati". Stara je to izreka...
    (gens una sumus, 3. mart 2021 08:57)

    # Link komentara

  53. Okej. Ako pandemiju nazovu veleposast, kako ce onda nazvati epidemiju? Maloposast mozda?
    (Eugen, 3. mart 2021 08:50)

    # Link komentara

  54. Nove rijeci su im uglavnom slozenice, nastale od vec postojecih rijeci. Evo samo jedan primjer: vrtolet (helikopter) je rijec nadtala od glagola vrtjeti i imenice let, odnosno glagola letjeti. Prema tome, da li su to uistinu nove rijeci? Spajanjem je dobijeno samo novo znacenje.
    (Olja, 3. mart 2021 08:50)

    # Link komentara

  55. Najbolja je erekcija - ukrudba.
    Svaka mu čast ko je to smislio...
    (Pilipenda, 3. mart 2021 08:48)

    # Link komentara

  56. Zanimljivo je kako su nekima engleske novokovanice super i napredne, a slavenske su zatucane, glupe, primitivne i montipajtonovske. Žešći provincijalizam i nepoštovanje samog sebe.
    Upravo je tragikomično slušati ljude kad govore lokdaun ovih dana, to prenemaganje sa stranim riječima ljudi koji misle da su učeniji, a zapravo samo pokazuju koliko su seljoberi.
    (tuđe nećemo, svo je nedamo, 3. mart 2021 08:47)

    # Link komentara

  57. Problem je što je svaka država u bivšoj jugoslaviji prisvojila jezik za sebe i dala mu prisvojnu odrednicu prema državi. i sad se svi kolju čiji je jezik i govor ispravniji. Nema nama pomoći. Večito bure baruta i večito trvenje oko religije, jezika, porekla.
    (Falko, 3. mart 2021 08:46)

    # Link komentara

  58. nego, jel moze neko da mi kaze sta znaci rec 'dapače'?
    (lokal-patriota, 02. mart 2021 21:02)
    to je zagorska uzrečica za srpsko 'naime', ''nego', 'elem'
    (planmastera, 3. mart 2021 08:44)

    # Link komentara

  59. Postoji li u Srbiji institucija koja brine o jeziku? Ako postoji - šta radi?
    Smejemo se Hrvatima a srpski jezik tone u ružnim i rogobatno tuđicama.
    Bojim se. da tema baš i nije smešna.
    (Stanislav, 3. mart 2021 08:36)

    # Link komentara

  60. ne može 'preklikanje' jer klik je strana reč , to je prva greška, druga je prevod nije dobar
    (planmastera, 3. mart 2021 08:34)

    # Link komentara

  61. nego, jel moze neko da mi kaze sta znaci rec 'dapače'?
    (lokal-patriota, 02. mart 2021 21:02)

    Dapace = Stavise
    (Eugen, 3. mart 2021 08:28)

    # Link komentara

  62. 7% germanizma i 2% mađarizma a ti imaš 37% turcizma i prihvatati tuđe reči ne znači da si ti otvoren nego da te nije briga za tvoj hrvatski jezik ko ni za tuđe pismo ćirilicu...jasno?
    (Vera, 2. mart 2021 23:18)

    7% германизама, 2% мађаризама, и 91% србизама...

    Хрвати су се у старој Југославији са хрватским књижевним језиком први пут сретали у основној школи, где су постајали штокавци, пре тога су били чакавци или кајкавци....а писмо и правопис тог лажног језика вам је направио Вук, и дао Гају да га препише...пуса и бок
    (tko leti vrijedi tko ne leti ne vrijedi ali tko mnogo visoko leti..., 3. mart 2021 08:21)

    # Link komentara

  63. Meni je najbolja srpska varijanta za selfie - svojko.
    ;-)
    (Dragoslav, 3. mart 2021 08:19)

    # Link komentara

  64. Nije ni hinobran ni hihobran nego kihobran. Skoro pa kao kišobran.
    (čitaj kako je napisano, 3. mart 2021 08:19)

    # Link komentara

  65. Meni su ovakvi pokušaji sasvim u redu. Jezik treba čistiti od tuđica. Srpski jezik je u lošijem stanju nego hrvatski.
    (Z49, 02. mart 2021 23:31)

    Da, ali je zato hrvatski jezik smesniji od srpskog. Sad kad ga jos nakite ovim novim recima, smejurija ce biti jos zesca.
    (Eugen, 3. mart 2021 08:19)

    # Link komentara

  66. Austrijski konjušari i njihova mešavina prepotentnosti,gluposti i kompleksa...
    (Voja, 3. mart 2021 08:18)

    # Link komentara

  67. Hihobran ili Hinobran ne bitno, bolje i to nego vizir. Sve sto vise stranih reci koristimo - sve nam je siromasniji jezik. Zasto mi nemamo strucnjake srpskog jezika koji predlazu rijeci, koji saradjuju sa medijama, skolama, itd. ?
    (Vladimir, 3. mart 2021 08:15)

    # Link komentara

  68. ahahaha...razvoj novog naroda i njegovog palamaropćenika(jezika)...
    (jel da?, 3. mart 2021 08:11)

    # Link komentara

  69. A zbog čega se srbi brinu za Hrvatski jezik,imate valjda svoj.Jasno Vam je da imamo različite jezike i to je međunarodno potvrđeno. Zato batalite i bavite se sobom, zbog ovakvih gluposti svojstvenih samo "nebeskom narodu" stalno pravite i imate probleme. Vidite da nitko neće sa vama svi se odvojili i otišli od vas a vi opet istu priču. Pustite druge i živite svoj život , bit će bolje i vama i drugima.Poštovanje treba zaslužiti a ovo što radite sigurno nije pravi način.
    (Croasan, 3. mart 2021 08:10)

    # Link komentara

  70. A zbog čega se srbi brinu za Hrvatski jezik,imate valjda svoj.Jasno Vam je da imamo različite jezike i to je međunarodno potvrđeno. Zato batalite i bavite se sobom, zbog ovakvih gluposti svojstvenih samo "nebeskom narodu" stalno pravite i imate probleme. Vidite da nitko neće sa vama svi se odvojili i otišli od vas a vi opet istu priču. Pustite druge i živite svoj život , bit će bolje i vama i drugima.Poštovanje treba zaslužiti a ovo što radite sigurno nije pravi način.
    (Milosrdni anđeo, 3. mart 2021 08:09)

    # Link komentara

  71. Pre nego krene podsmeh valja malo počešati glavicu i razmisliti da li je bolje prihvatiti strane izraze ili upotrebiti malo uređaj za razmišljanje i promisliti, bar pokušati pronaći domaće rešenje.
    Jezik jest osetljivo pitanje i svakao odraz duhovnosti i kulture naroda pa na neki način oni koji se trude da pojave, dešavanja i sve što nas okružuje opišu i uobliče kroz svoj jezik zaslužuju veću pažnju, makar to ponekad izgledalo groteskno. Na kraju će doći do prihvatljivog, pa i duhovitog, inteligentnog oblika izražavanja.
    Kolovoz, nogomet, rajčica (paradajz), zrakoplov, kolodvor, ... i niz drugih predstavljaju odličan primer.
    Mi smo nedovoljno aktivni na svim poljima, a jezičkom naročito što svakako nije za hvalu.
    (wronghouse, 3. mart 2021 08:08)

    # Link komentara

  72. Zbilja dečki zakaj tak govorite.Čovek je samo životinaj sa malo više mozga nekada i manje.Sve ostalo se može dokučiti.
    (Alex, 3. mart 2021 08:07)

    # Link komentara

  73. Odrastao sam uz Alan Forda,Zagora,Blejka idr...meni je "taj"njihov jezik" uvek bio simpatican,a najvise mi uhu prija kad dalmatinci pricaju...
    (o0o, 3. mart 2021 08:05)

    # Link komentara

  74. Zar vam nije dovoljan primjer francuske . Oni su davno potisnuli engleski jezik iz uporabe . Dapače ovi radikalniji neće uopće s tobom da priča osim na francuskom. Pa se vi smijte i dalje Hrvatima .
    (Flesh, 3. mart 2021 08:02)

    # Link komentara

  75. Najbolja Hrvatska reč je Hrvat, nastala je od reči Srbin. Sve ostalo je posledica toga.
    (Prevodilac, 3. mart 2021 08:01)

    # Link komentara

  76. Srpski jezik je autohton, time jedinstven i samoodrživ. Vekovi su pokazali. Ima i sopstveno pismo. Sve to hrvatski jezik nije i u opasnosti je za svoj opstanak, npr. srpski mu je velika pretnja, zato mora da se bori za svoju jedinstvenosti uvođenjem novih reči.
    (draganGovor, 3. mart 2021 08:01)

    # Link komentara

  77. većina tih riječi neće nažalost zaživjeti ali dobro je da se trude i to je hvalevrijedno.Netko je pitao za DAPAČE, to znaci nesto kao NAPROTIV,inace Njemci koriste taj izraz često kao DOCH,zbog duge zajednicke drzave a i prevođenja njemackih djela vjerojatno smo mi to tako prevodili ili smo imali i od prije,neznam.Ali Njemci to bas puno koriste
    (eto, 3. mart 2021 07:59)

    # Link komentara

  78. Fudbal - nogomet, Golman - vratar, Selektor - izbornik, Penal - jedanajesterac, Ofsajd - zaleđe, Bekstejdž - zapozorje, Kurir - poštar, Remen - opasač, Pištolj - samokres, Kundrak - usadnik, Pandemija - Velepošast, Dezinficijens - raskuživač, Desktop - tipkovnica, Skrin - zaslon, Tipfeler - zatipak, Selfi - sebić,
    (Neke, 2. mart 2021 22:37)

    Avion-zrakoplov...pa Srbi preuzeli pa kažu vazduplohov:-)))
    (Alen, 3. mart 2021 07:58)

    # Link komentara

  79. Ovo njihovo oponašanje Nemačkih reči i načina izvođenja je na granici tuge i smeha.
    (Sotir zvani đubre staramajko, 3. mart 2021 07:55)

    # Link komentara

  80. Velepošast, genijalno! Međutim "samoosama" je bezveze jer osama, barem u srpskom, ima skroz drugo značenje.
    (Dragoje, 3. mart 2021 07:52)

    # Link komentara

  81. Neke riječi su dobro smišljene neke su propale.
    Na primjer zaleđe umjesto ofsajd čujem počeli govoriti i srpski komentatori. Doigravanje umjesto plejofa smo uveli još osamdesetih godina.
    (Tereza, 3. mart 2021 07:49)

    # Link komentara

  82. To što rade Hrvati je silovanje jezika. Naročito u tehnološkim novinama i tehnologiji. Ima i ovde nekih lingvista koji zastupaju ideju forsiranog posrbljavanja novih tehnoloških izraza, ali mislim da je to potpuno pogrešno i da jezik treba pustiti da se sam razvija. Ako se desi da se vremenom nađe neka pogodna reč da zameni neku stranu i da je opšte prihvaćena od stručnih tehnoloških krugova (a ne lingvista), onda super, ali ako ne, ne bi trebalo na silu sprovoditi zamenu.
    (Mlata, 3. mart 2021 07:49)

    # Link komentara

  83. (Mario, 2. mart 2021 22:00) "Vrtolet"nije hrvatska reč nego opšteslavenska,Rusi kažu -vrtaljot- Ali mislim da nije u upotrebi nego samo helikopter.(inače ne postoji -zrakomlat- kao ni gomila gluposti šta ovde čitam..) Gušimo se u turskom i nemačkom,pametnije bi bilo promisliti malo..
    (Balkan brale, 3. mart 2021 07:49)

    # Link komentara

  84. Ne znam za vas ljudi, ali ja u ovome vidim jedan veliki kolektivni kompleks...
    (šunka slanina, 3. mart 2021 07:37)

    # Link komentara

  85. Ima i Srbija svojih bisera,prosto se covek smeje,neverovatno,a to su: blagopocivsi,rukopolozenje,svetinje,itd da ne nabrajam...jer kao sto se ovi komentatori sprdaju sa drugima,tako se i drugi sprdaju sa vama.
    (Robi, 3. mart 2021 07:31)

    # Link komentara

  86. Ne znam sta znace navedene reci iz naslova teme. Ne zanimaju me!
    (belopoljanski, 3. mart 2021 07:28)

    # Link komentara

  87. Napravljena država, pravi se sad i neki novi vokabular... Da nije tužno, bilo bi smešno.
    (NikolaBg, 3. mart 2021 07:27)

    # Link komentara

  88. Ja se divim Hrvatskoj koja neguje svoj jezik. Možda nove reči sada zvuče čudno, pa čak i smešni, ali za 30ak do 40 godina one će se potpuno odomaćiti i postati uobičajene i što je još važnije za samu Hrvatsku, hrvatski jezik će zaista postati zaseban jezik za razliku od trenutnog stanja gde su i srpski i hrvatski samo varijante srpsko-hrvatskog jezika. Zamislite samo kakav je to uspeh za jednu mladu, nacionalno ustrojeni državu.
    Za to vreme, zvaničan jezik u Srbiji će biti srpsko-engleski, a u svakodnevnom jeziku će se govoriti hrvatsko-srpski.
    (fc, 3. mart 2021 07:27)

    # Link komentara

  89. Slatki su mi ovi Hrvati što hoće da izmisle istoriju koju nemaju. Jedina država koju su imali je NDH. A što se jezika tiče ni mi nismo bolji : psihologigiškinja, ...
    (Boža, 3. mart 2021 07:24)

    # Link komentara

  90. Poslusajte "Dnevnik jedne ljubavi" Josipe Lisac. Briljantan srpsko hrvatski ili hrvatsko srpski. Ali istoriju uvek pisu pob(j)ednici.....
    (Rale iz 6 Kaplara, 3. mart 2021 07:16)

    # Link komentara

  91. (C i n i k, 2. mart 2021 21:35)...komično je to šta Srbija ne štiti svoj jezik niti je briga za njega ko ni za zvanično srpsko pismo a to ti valjda nešto govori ko recimo to da ti je jezik hrvatski a pismo ćirilica nametnuto sa pravoslavljem iz Vizantije da te dele posle vere i sa pismom... Inače Hrvati svoj hrvatski jezik štite celu istoriju prvo od turcizma kojeg imaju jako malo a sada i od englizma i treba da im se diviš zbog toga. Ima uvek smešnih predloga a neki su i ubačeni da im se rugaju ali na kraju svi srpski mediji ćute kad se ZVANIČNO usvoji reč koja se ne izmišlja nego se tuđice prevode na svoj hrvatski.
    (Vera, 3. mart 2021 07:15)

    # Link komentara

  92. Hrvatijanska rec
    (lolipop, 3. mart 2021 06:52)

    # Link komentara

  93. Srbi koji su prodali veru za večeru Vizantiji u 500g kzne od Boga i ropstva su unakazili i svoj hrvatski jezik a eto i odbaciše i ćirilicu koju su dobili sa pravoslavljem...na kraju uništili i veru i jezik i pismo i opet se vidi da su samo HRVATI ma koliko god ih lagali i trovali a i analiza gena je to dokazala.
    (KRAJ, 02. mart 2021 23:55)

    Zbogom pameti...
    (ja, 3. mart 2021 06:45)

    # Link komentara

  94. Hahahaha...Mi bi bili vrlo nesrećni i depresivni da nam nisu ovako živahna naša braća zapadni Srbi.Svaki dan nešto duhovito a pri tom inteligentno i sa tisućljetnim šmekom.Pa još komentari iz bivše vojne krajine i nisam džabe ustajao.
    (DraganStain, 3. mart 2021 06:44)

    # Link komentara

  95. @Ludilo na istoku, 02. mart 2021 22:06)
    Kako pišete Wien, Trieste, Roma, Napoli, Budapest, Paris...
    (Pera, 3. mart 2021 06:39)

    # Link komentara

  96. Hrvati da vas nema, trebalo bi vas izmisliti, bas zbog ovakvih stvari... Crkavam od smeha od kako sam ovo procitao, ha, ha, ha...
    (Skeptik, 3. mart 2021 06:38)

    # Link komentara

  97. Све је то зракомлат који врши рукоблуд!
    (Лика, 3. mart 2021 06:31)

    # Link komentara

  98. Da li su ovi realni... Mislim na ove u komentarima, smesno je ovo citati!
    (vreme je za revoluciju, 3. mart 2021 06:16)

    # Link komentara

  99. Što? Hrvati uče i stvaraju maternji jezik kak' bi govorili iskrivljenim maternjim jezikom?
    (XXL, 3. mart 2021 06:13)

    # Link komentara

  100. Samo Bog I Hrvati.
    (zg-U-srcu, 3. mart 2021 05:50)

    # Link komentara

  101. imam jos jedan predlog: "guzobris" - toalet-papir .....
    (NS oldtajmer, 3. mart 2021 05:29)

    # Link komentara

  102. Šta će jadni kada nemaju baš neku istoriju pa sada nešto izmišljaju i skreću pažnju na sebe.
    (Roki B., 3. mart 2021 05:28)

    # Link komentara

  103. Zbog velepošasti je uveden društvostaj. Zato što nije koristio kihobran počeo je kašljati i poslali su ga u samoosamu. Nažalost ipak je zapatio koronu pa su ga priključili na dišnik. Nisu uspeli i preminuo je od subolesti.
    (fra, 3. mart 2021 05:18)

    # Link komentara

  104. Ово је онај моменат када су они мртви озбиљни а остали се смеју као луди...
    (Сораб, 3. mart 2021 05:15)

    # Link komentara

  105. Један једини коментар је написан ћирилицом.
    Сви у којима се тврди да су комшије боље су на латиници. Е, ту је садашњи проблем, а не у Вуку, Копитару, краљу...
    (Furija, 3. mart 2021 04:57)

    # Link komentara

  106. Morfologija ili tvorba rijeci izvodi se afiksima, slaganjem, posudbom ili odsijecanjem. Ona je ista u svakom jeziku i neograničena je , kao i generativna gramatika.
    Sve ostalo je kretenska velikosrpska mitologija.
    (jebat ćete munjovoz i opet, 3. mart 2021 04:47)

    # Link komentara

  107. Netko je rekao šizofrenija. Nije to, nego će od toliko puno riječi izabrati dvije-tri najbolje i uvrstiti u književni jezik. Malo po malo, bolje riječi dolaze, lošije odlaze. Većina nije svjesna kolika je razlika u izričaju srpskog i hrvatskoj jezika. Primjer-dva od stotina: srpski - da li znaš; hrv. - znaš li? srpski: Da li si bio...?; hr: Jesi li bio...? srpski: Želim da ti kažem,; hr: Želim ti reći. I tako u nedogled...
    (Davor, 2. mart 2021 22:17)

    Bukvalno si naveo fraze koje Srbi isto tako koriste. Ti ako misliš da Srbi ne govore "Jesi li bio.." i "Znaš ti reći.." onda u nedogled zaista ide samo tvoja šizofrenija jer negiraš stvarnost.

    A da, grobovi Hrvatskih kraljeva i vi ste bili ravnopravni sa Mađarskom i to je bila unija ne podanstvo :-P
    (Dule, 3. mart 2021 04:12)

    # Link komentara

  108. Nista tu ne fali, to je sve u duhu 'naseg' jezika i sve zvuci slovensko. Zasto mi i dalje koristimo gomilu turcizmi i prisvajamo sve vise anglizmi?
    (veliki mucenik djole, 3. mart 2021 03:24)

    # Link komentara

  109. Ajd sve ali zar nije lakše reći "grupnjak" nego "izmeđunožni mimohod raspaljenog pučanstva"?
    (HitTheRoadJack, 3. mart 2021 03:13)

    # Link komentara

  110. pa oni ovo izgleda... ozbiljno?


    I šta je sa ovim entuzijastima po komentarima o Hrvatima, narodu najstarijem? Kancelarija u ludnici sa PC-em i pristupom internetu kanda, ostala greškom otključana, da parafraziram Balaševića?
    (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 3. mart 2021 02:52)

    # Link komentara

  111. Zrakomlat - helikopter
    (Rajko, 3. mart 2021 02:48)

    # Link komentara

  112. Evo jedan primjer gdje ukazujem na to da se mi Srbi nekad bespotrebno rugamo Hrvatima:

    Hrvati kažu: Košarka
    Srbi kažu: Košarka

    Hrvati kažu: Rukomet
    Srbi kažu: Rukomet

    Hrvati kažu: Nogomet
    Srbi kažu: Fudbal

    I zašto je to sad nama toliko često predmet ismejavanja ako Hrvati kažu "nogomet"?! Pa igra se valjda nogom kao što se "rukomet" igra rukom?!
    (cyborg, 3. mart 2021 02:46)

    # Link komentara

  113. Najstariji dokaz pismenosti i jezika nekog narod na ovim prostorima, hrvatska Bašćanska ploča(1100g), pisana na glagoljici i potvrđuje kralja Zvonimira i nazvana: "Dragi kamen hrvatskoga jezika":


    Je l to ona ploča za koju se utvrdilo da ste je prepravljali 90ih ? Čak i strani arheolozi se krstili levom i desnom kad su saznali.
    Protosrpski jezik je baza iz koje su Latini i te kako crpeli reči. Što se tiče turcizama - to nisu turske vec persijske reci ciji je derivat sanskrit. Lako je proveriti - kucajte u gugl prevodiocu sve te turske reci i videcete da ih nema u turskom.
    (NBGD, 3. mart 2021 02:44)

    # Link komentara

  114. Sada tek vidim koliko ima Hrvata među Srbima.
    Hrvarima je u plagiranju povjesti svesrdno pomogao ozbiljan igrač - prevarant Vatikan. Čim neko toliko ima potrebu da je najbolji, drma ga opšta nesigurnost.
    (NBGD, 3. mart 2021 02:20)

    # Link komentara

  115. Tramvaj-munjovoz
    Petao-zoroklik
    Hekikopter-zrakomlat
    (Baltazar, 3. mart 2021 02:12)

    # Link komentara

  116. Nikada tvornica umjetnog gnjojiva neće biti fabrika veštačkog đubriva
    (Hrvat, 3. mart 2021 02:08)

    # Link komentara

  117. @Okolotrbušni pantalodržac?
    (Dr. Pelagic, 02. mart 2021 21:18)
    Kravata... okolovratni dopupnik!
    (Redov, 3. mart 2021 01:59)

    # Link komentara

  118. Sve nove reci zvuce i vrlo srpski. Mislim da dzaba izmisljaju nove reci da bi napravili novi jezik. Sve je to samo ekstenzija srpskog (srpsko-hrvatskog). Ziveli.
    (Kokta kola, 02. mart 2021 21:08)

    Баш "екстензија"?
    (Јабучило, 3. mart 2021 01:51)

    # Link komentara

  119. Prvo, zašto da srpski jezikoslovci čiste od skoro 40% turcizma i da štite srpski jezik kad je i to hrvatski? Drugo, ovo su tek prijedlozi, a ne standardne riječi. One koje se prihvate službeno uđu u standardni jezik, a do tada svako može dati svoju riječ za neku tuđicu.

    (Jezik, 2. mart 2021 21:10)

    Напротив, ви овако само обогаћујете језичко благо српског језика. Али сам потпуно на вашој страни у томе.
    (Јабучило, 3. mart 2021 01:41)

    # Link komentara

  120. Kako prevoditi naziv poznatog filma "Voz bez voznog reda"?
    "Vlak bez vlačnog reda" , ne verujem!
    "Vlak bez voznog reda", moguće!
    (ZVORNIK.RS, 3. mart 2021 01:36)

    # Link komentara

  121. Meni je i nogomet ili zaledje ili zrakoplov ili sijecanj urnebesno smesno,a kamoli veleposast ili drustvostaj ili hihobran. Pa ovo je kao da citam Alan Ford,hahahaha (Oliver, 2. mart 2021 22:17)

    Велепошаст је смешно, али је велелепан у реду?

    Друштвостај је смешан, али је водостај у реду?

    Хинобран је смешан, али је винобран у реду?
    (Јабучило, 3. mart 2021 01:34)

    # Link komentara

  122. Kišobran, sladoled, glasnogovornik, nosorog, velegrad, zvaničnik i mnoge druge su vam isto smišne bile al' vidim ipak vam se ustalile vrimenom pa možda budete i ove, polako..
    (Kakav Vuk takvo štene, 3. mart 2021 01:12)

    # Link komentara

  123. Bolje izmisljat rijeci nego koristit 8 tisuca turskih. Ili pisat Nju Jork, Džo Kol, Švarcneger, Masačusec, Tajger Vuds. Hahahah. Fala na pozornosti i Tenk Yu So(l) Mač. Hahah
    (Ludilo na istoku, 02. mart 2021 22:06)

    Kad izmišljate čisto hrvatske reči što pišete onda strana imena i prezimena tuđim jezikom? Svašta.
    (Linea, 3. mart 2021 00:57)

    # Link komentara

  124. Meni je i nogomet ili zaledje ili zrakoplov ili sijecanj urnebesno smesno,a kamoli veleposast ili drustvostaj ili hihobran. Pa ovo je kao da citam Alan Ford,hahahaha
    (Oliver, 02. mart 2021 22:17)

    Nogomet ti je smešan a nije ti smešan rukomet i puškomet?
    (Linea, 3. mart 2021 00:55)

    # Link komentara

  125. Toalet papir na hrvatskom čmaramica.
    (Oxoxoposum)

    pa ovo je fantastično. jbt pao sam sa stolice od smeha ali stvarno
    (živeo hrvatski!, 02. mart 2021 23:00


    Komentar je pobednik tog konkursa, nzn el bi mogli malo i mi da im se umesamo tamo u izmisljanje novih reci, bilo bi extra komicno..
    (C i n i k, 3. mart 2021 00:53)

    # Link komentara

  126. Šta je čudno? Prvo se smejemo njihovim novokovanicama pa posle hrvatski ulazi u srpski: glasnogovornik, spisateljica, pričest, oprost, moja bol mesto moj bol i dr.
    (FocusBg, 3. mart 2021 00:51)

    # Link komentara

  127. Vidite, najlakse se smijati...Osobno, od svih ovih prijedloga zazivit ce mozda 2, i to postepeno. Nelogicne gluposti se eliminiraju odmah i nikad ne zazive. Npr nase rijeci za mjesece su prekrasne. Ne razumijem kako nekome slavenskoga porijekla vise lezi oktobar nego listopad, Vesmasina nego perilica rublja,keler umjesto hladnjak ,ali hajde..Neke rijeci su se prelile kod vas pa sam na vasim portalima procitao-naslovnica, hlace, sused, vetrobransko staklo (sofetsajbna) , slastice ...
    (Sulic igor, 3. mart 2021 00:41)

    # Link komentara

  128. Колико до јуче су ми били смешни, гротескни чак, а данас, кад видим како срљамо у највулгарнију верзију англо-српског језика, кад нам је тешко да уз сву компјутерску технологију одрадимо пресловљавање текста из латинице у ћирилицу, кад нам сви приватни медији опште латиницом, кад се у новим пројектима какав је Броград на води зграде зову: Vista, Terra, Aqua, Parkview,..., кад клинци на интернету показују сав раскош непознавања свог језика, кад посленици јавне речи не умеју више ни да мисле на српском него свуд редом трпају накарадно преведене идиоме из енглеског језика, итд. више ми Хрвати нису смешни, него само могу да устанем и да их поздравим дугачким аплаузом. Ми, такви какви смо, као што смо стекли ову државу добили отцепљењем других од нас, дакле пасивно, тако и у овом случају можемо у својој пасивности да захвалимо Хрватима што раде овај посао за нас и подарују нам нове речи, јер свака ће се успешно осмишљена и усвојена реч прелити и код нас (нпр. гласноговорник је одавно део нашег речника) и обогатити наш заједнички српски језик.
    (Секула, 3. mart 2021 00:41)

    # Link komentara

  129. Čvrsti nježnik
    (Mafuna031, 3. mart 2021 00:38)

    # Link komentara

  130. za dom?
    (za muamera, 3. mart 2021 00:38)

    # Link komentara

  131. Bravo Hrvati, tako se čuva sopstveni jezik!! :)
    (Smuleco, 02. mart 2021 23:54)


    Sta se "cuva"?!
    Text je o izmisljanju novih reci.
    Text nije o vracanju, moze biti starih narodnih reci u jezik sadasnjice, rec je o izmisljanju novih reci, pa objasni svima, sta je tu konkretno "cuvanje jezika"?
    Njihov jezik ima SRB gramatiku u celosti i u celosti je rec o srpskom jeziku, "tvorac" tog jezika je Ljudevit Gaj pandan Vuku Karadzicu koji je sintetizovao narodni srpski jezik iz SRB, CG, Bosne i hr, i opste je poznato da je Gaj od Vuka preuzeo i gramatiku i pravila za taj jezik, nzn sta je nkom sporno ili ne, kapiram mrznju hr prema SRB ali oni su jako mali narod ispod 3 miliona ljudi, srpski korpus u JI Evropi je narod od 10 + miliona ljudi, tako da kapiram sve, i komplexe i budalastine ali nmj da se glupirate vi hr sa ovakvim komentarima da se tako "cuva" jezik, jer ovde se radi o izmisljanju novih reci a ne o cuvanju svojih reci...
    (C i n i k, 3. mart 2021 00:33)

    # Link komentara

  132. *slovenac
    To što si ti napisao je "počivši" Đorđe Balašević izgovorio na koncertu u Zagrebu.
    A kad sam prije par dana čuo kako im ministar Tomislav (ne znam mu prezime,ali se derao na onoga Drobnjaka v.d.) govori postalo mi je puno jasnije.
    Iskreno se nadam da će za sto godina djeca u Hrvatskoj trebati google prevoditelja za ono što se danas zove srpski jezik.
    (Mook, 3. mart 2021 00:30)

    # Link komentara

  133. Ja pricam skotski a ne engleski.. hahah jedino na ludom balkanu uzas koje podele nikad nece tu biti dobro ljudima tu nema pameti.. nadam se da gresim
    (Ohi, 3. mart 2021 00:30)

    # Link komentara

  134. Ono kad ti je jezik toliko star da u 21 vijeku izmisljas nove rijeci. Sprdnja i od drzave i od jezika.
    (ssss, 3. mart 2021 00:26)

    # Link komentara

  135. A znate li ko su "grabaronemi" na kroacijskom dijalektu srpskog jezika?
    To su vam nepostojeći grobovi izmišljenih vladara ili skraćeno hrvatski kraljevi, svi postojeći dokazi o njima su izneti u formi igrane serije
    na Historiju, vrlo referentan izvor hahahahaha...
    (ban Kulin, 02. mart 2021 21:09)


    Slazem se, ali nakom zvanicne reakcije Madjarske i IT Vlade serija je povucena iz emitovanja, a zasto tacno, vrv ce se saznati u narednim godinama...
    (C i n i k, 3. mart 2021 00:19)

    # Link komentara

  136. Nesporno je da treba voditi racuna o sopstvenom jeziku i pismu, ali u hrvatskom slucaju to je daleko vise izraz kompleksa i frustracije, zbog cinjenice da su relativno mlad evropski etnicitet, te da im je juznoslovenska stokavica tj. danasnji hrvatski jezik ishod Beckog knjizevnog dogovora,odnosno nemanja sopstvenog jezickog reformatora. Otuda sveopste "fotosopiranje" ukupnog drustvenog miljea, od istorije i jezika, pa do sporta i turizma, sto vrlo jasno dolazi do izrazaja i u susedskim komentarima. Sto se nas tice, mislim da je krajnje vreme, da kao jedna znacajna i dovoljno prepoznatljiva juznoslovenska i evropska kultura, pocnemo da vodimo racuna o sopstvenom jeziku, pri cemu ipak ne bi trebalo ici u krajnosti, vec pronaci neku ravnotezu, tj. "zlatnu sredinu".
    (ketiS, 3. mart 2021 00:14)

    # Link komentara

  137. a zbog cega to rade ako smatraju da je ovo sve hrvatski jezik? pa zato sto znaju da nije, nego je srpski, i pokusavaju da ga izmene da ne bi licilo na srpski.
    (Lelemudan, 3. mart 2021 00:11)

    # Link komentara

  138. Hrvati su jedni od najvecih cuvara srpskog jezika.
    (roll, 3. mart 2021 00:02)

    # Link komentara

  139. Ovca - vuneni travojed,
    Ovčarski pas - redarstvenik vunenih travojeda i
    Pastir- poglavnik vunenih travojeda.
    (Blizanac72, 2. mart 2021 22:11)

    @ Bliznac
    A sad ti nama na hrvatskom otpjevaj Čoban tjera ovčice.
    (XaXaXa, 3. mart 2021 00:01)

    # Link komentara

  140. Hrvatska ima najbolji Zakon o zaštiti jezika u EU kojeg su i druge države prepisale. Što Srbija radi po tom pitanju? Jezik je živ i razvija se, treba smisliti nove riječi kako tuđice ne bi postale standardne riječi. Izgleda da je Srbiji najlakše prepisati i prisvojiti tuđi rječnik pod svoje nego izmisliti vlastite riječi. Ne bi bilo prvi put.
    (Sternokleidomastoideus, 3. mart 2021 00:00)

    # Link komentara

  141. Srbi koji su prodali veru za večeru Vizantiji u 500g kzne od Boga i ropstva su unakazili i svoj hrvatski jezik a eto i odbaciše i ćirilicu koju su dobili sa pravoslavljem...na kraju uništili i veru i jezik i pismo i opet se vidi da su samo HRVATI ma koliko god ih lagali i trovali a i analiza gena je to dokazala.
    (KRAJ, 2. mart 2021 23:55)

    # Link komentara

  142. Bravo Hrvati, tako se čuva sopstveni jezik!! :)
    (Smuleco, 2. mart 2021 23:54)

    # Link komentara

  143. 1. MIT! Veliki potop(Noa) je uništio "skoro sav život" na Zemlji pre 12-15.000g i svaki narod je morao od nekuda doći od preživelih i sa seobama naroda i treba da ima legendu o tome! Ako je nema, nije autohtoni narod već se kasnije odvojio od drugog/ih naroda. Jedini od Južnih Slovena koji imaju takvu legendu su HRVATI.
    2. SIMBOL! Narod mora imati svoje autohtone simbole, a jedini od J. Slovena ih imaju HRVATI, Šahovnica(Sa kalendara Orion star 5000g) i Hrvatski Pleter(Višeslavova krstionica 8vek), a 4C i Dvoglavi orao su simboli rimskog Cezara i Istočnog i Zapdnog Rimskog carstva.
    3. ARHEOLOGIJA! Dokazano, najstariji razvijen narod u ovom delu Evrope su Histri(1200g p.n.e.) u današnjoj Istri, a kojoj je neko maknuo to H da se slučajno ne vežu sa HRVATIMA.
    4. VERA! Sloveni su u 7-8 veku iz poganskog višebožja(Perun) uzeli tada jedino Papino Hrišćanstvo, a onda ih razdvojio raskol Crkve u 11veku. HRVATI nisu izdali Papu jer oni koji jesu su završili u 500g ropstva, sa kojem je došla i mržnja.
    5. JEZIK! Poljak Stanislaw Hozjusz 1559g piš da je hrvatski jezik majka svih slovenskih jezika(madre lingua) a Faust Vrančić 36g posle piše prvi hrvatski i evropski riječnik.
    6. IME! Najčešće prezime među Slovenskim narodima HORVAT! Svi o tome ćute!
    7. GENI! Evropska analiza gena 2009-2013g na 82 instituta po uzorku krvi građana je pokazala, da taj najstariji Južnoslovenski(Dinarski gen) najviše imaju, zamislite vi to, baš HRVATI.
    (samo jedan komentar, 2. mart 2021 23:50)

    # Link komentara

  144. Monti Pajton je otvorio expozituru u Hrvackoj
    (batko, 2. mart 2021 23:49)

    # Link komentara

  145. Meni je i nogomet ili zaledje ili zrakoplov ili sijecanj urnebesno smesno,a kamoli veleposast ili drustvostaj ili hihobran. Pa ovo je kao da citam Alan Ford,hahahaha (Oliver, 2. mart 2021 22:17)

    Dok su ti rukomet i "vazduplohov" bas cool? (Specijalno za tebe i tvoje drustvo, kad preferirate engleski. Pardon, samo za tebe i tvoje drustvo, ispravno - "kul".) Sijecanj je staroslavenski, tako su govorili i tvoji stari stari, summa summarum - ti si ful (vidi pod cool)
    (nisam ja, ja je, 2. mart 2021 23:48)

    # Link komentara

  146. Uvek zanimljivo kod Hrvatskanaca :D
    (Marko, 2. mart 2021 23:42)

    # Link komentara

  147. (ban Kulin, 2. mart 2021 23:00)...titula bana je hrvatska titula koju su jedino Hrvati imali i dobili je sa Paktom Konventom i ban je bio zamenik kralja(Kraljev čovek) a eto Srbi svojataju Kulina bana. Inače Hrvatska država i kraljevi su nastali skoro 300g pre srpskih! Tomislav 925g a Stefan tek posle prodane vere za večeru i odvajanjem od Pape i braće tek 1217g a posle sa Vizantijom i njenim krivoslavnim zlom krenuli da izbijaju na more i ovima brišu sve tragove sem ove zapisane u kamenu koje se ne može izbrisati(Zato je Vizantija izbrisana i pretvorena u muslimansku Tursku). Kosti ne trunu i naći će se grobovi kad tad pa od jednog vladara iz 8veka su nađene 2019g a da se za njega nije ni znalo... TAJNA GROBA BROJ 4 Senzacionalno otkriće: Nepoznati hrvatski vladar iz 8. st. otvara novo poglavlje povijesti.
    (Vera, 2. mart 2021 23:41)

    # Link komentara

  148. ne samo Hrvati i Česi i Poljaci i Mađari nego svi narodi bi trebali štiti svoj jezik. A ti koji toliko nalupa trebaš znati da je Hrvatska ko Trodelna Kraljevina bila u sklopu Austrougarske(Ko i sada u EU) i imala je svoje jasne granice(NDH) i svoj zvanični(Službeni) jezik. Ali iako preuveličavša i Nemci i Mađari su nametali Hrvatima svoje jezike ali nisu uspeli jer oni sada imaju 7% germanizma i 2% mađarizma a ti imaš 37% turcizma i prihvatati tuđe reči ne znači da si ti otvoren nego da te nije briga za tvoj hrvatski jezik ko ni za tuđe pismo ćirilicu...jasno?
    (Vera)

    Gospođo, iskreno, žao mi je što čujem od vas takve reči. Trebali biste se držati dalje od interneta i raznih portala. Šetajte kroz neku prirodu, udišite čist vazduh, čitajte neke lepe knjige, pustite tu ogorčenost i razjarenost, to vas može odvesti u neke ozbiljne zdravstvene probleme. Pozdrav i sve najbolje.
    (mm, 2. mart 2021 23:40)

    # Link komentara

  149. Pa sta ce jadni da rade. Nemaju svoj jezik pa moraju da izmisljaju ove budalastine. Evo ja imam neke ideje za polne organe ali ne verujem da ce objaviti komentar.
    (Nikola, 2. mart 2021 23:38)

    # Link komentara

  150. Srbi ,ne primecujete kako vam se uselila rec ZAPRATIO.
    (Mozda me pamcenje ne sluzi, 2. mart 2021 23:31)

    # Link komentara

  151. Meni su ovakvi pokušaji sasvim u redu. Jezik treba čistiti od tuđica. Srpski jezik je u lošijem stanju nego hrvatski.
    (Z49, 2. mart 2021 23:31)

    # Link komentara

  152. Zvanično-službeno, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Selektor-izbornik, Penal-jedanajesterac, Ofsajd-zaleđe, Bekstejdž-zapozorje, Kurir-poštar, Oluk-žlijeb, Remen-opasač, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Mašingan-strojnica, Pandemija-Velepošast, Lokdavn-zatvaranje, Dezinficijens-raskuživač, Desktop-tipkovnica, Skrin-zaslon, Tipfeler-zatipak, Selfi-sebić(nije zaživio), Šarafciger-odvijač, Šaraf-vijak, Frižider-hladnjak,
    (Evo, 2. mart 2021 23:31)

    # Link komentara

  153. Ministarstvo unutrašnjih poslova bi na cistom hrvatskom trebalo da bude ministarstvo unutrašnjih dijela, znaci MUD pa su iz razumljivih razloga ipak ostavili srpsku rec "poslova".
    (Zvonko)

    Hmm...interesantno. Zamišljam situaciju u kojoj bi recimo Sebastijan Kurc trebao održati konferenciju za štampu ispred hrvatskog Ministarstva unutrašnjih dijela. Onda bi najava na televiziji stvarno bila uznemirujuća: USKORO ĆEMO VIDETI KURCA ISPRED MUD-A. Veoma, veoma nezgodno. I neprikladno.
    (ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti, 2. mart 2021 23:30)

    # Link komentara

  154. Aauuuu, koliko bivsih Srba na forumu. Ono po fazonu "sa hledom", da zvuce vise europejski, ccccccc. Pravi Xrvatijanci su Zagorci i taçka.
    (Gluteus Maximus, 2. mart 2021 23:24)

    # Link komentara

  155. bezmozgnidomopljuv
    (PowerRanger, 2. mart 2021 23:20)

    # Link komentara

  156. @Inače, znači da ste poreklom Srbi, pa kasnije ste otišli severnije?
    (TO, 2. mart 2021 23:18)

    # Link komentara

  157. (mm, 2. mart 2021 22:30)....ne samo Hrvati i Česi i Poljaci i Mađari nego svi narodi bi trebali štiti svoj jezik. A ti koji toliko nalupa trebaš znati da je Hrvatska ko Trodelna Kraljevina bila u sklopu Austrougarske(Ko i sada u EU) i imala je svoje jasne granice(NDH) i svoj zvanični(Službeni) jezik. Ali iako preuveličavša i Nemci i Mađari su nametali Hrvatima svoje jezike ali nisu uspeli jer oni sada imaju 7% germanizma i 2% mađarizma a ti imaš 37% turcizma i prihvatati tuđe reči ne znači da si ti otvoren nego da te nije briga za tvoj hrvatski jezik ko ni za tuđe pismo ćirilicu...jasno?
    (Vera, 2. mart 2021 23:18)

    # Link komentara

  158. Srbski jezik je Vukova derivacija jezika koji se govorio na području Hrvatske, BiH i Crne Gore. I to što je Vuk čopio niste u stanju unapređivati tako da će vam jezik za koju godinu biti večinski tursko-engleski jer od turskog se nemožete maknuti a iz engleskog uzimate nove riječi jer ste nesposobni napraviti svoje. Rugate se a za par desetljeća nećete imati "svoj" jezik.

    @(Sarkazam, 2. mart 2021 22:05)




    Ma šta kažeš, vidim ja da će na kraju po vama ispasti da je Vuk i srpske narodne epske pesme iz Kosovskog i Pretkosovskog ciklusa skupljao po Zagrebu, zar ne? Dajte se malo uozbiljiti, Vuk je radio na reformi srpskog jezika koristeći arhive iz srpskih crkava i manastira, a narodne umotvorine i ostalu usmenu književnost je sakupljao iz svih onih krajeva u kojima su živeli Srbi, zato je i odlazio u Bosnu i dalje na zapad preko Drnine, ali je ipak najviše materijala prikupio sa prostora Kosova i centralne Srbije gde je, posle Beča i proveo najviše vremena, a to je zato što je svoje knjige štampao u Beču, gde su ga bečki agenti, poput Kopitara pokrali i pokradeni srpski jezik poklonili takozvanim hrvatima.
    (Hammer, 2. mart 2021 23:18)

    # Link komentara

  159. Evo Hrvaćani, reč krutnik - hard disk.
    (Milan, 2. mart 2021 21:32)
    Za hard disk se govori čvrsti disk i nije neuobičajenom to čuti. Englezi isto stvaraju riječi za nove stvari. Prije 100 godina nije postojao hard disk, a kada je izmišljen nazvali su ga hard disk što na engleskom znači čvrsti disk. Zašto bi engleskim govornicima bilo normalno da se uređaj na njihovom jeziku zove čvrsti disk, a prijevod nije normalan? Da je izmišljen u Hrvatskoj i da ga je netko nazvao čvrsti disk, a englezi ga preveli kao hard disk onda bi bilo OK? Ne znam zašto bi bilo bolje govoriti respirator nego dišnik?
    A Srbi neka potraže kako je Vuk stvarao jezik i od koga je prepisivao. Da je posudio još malo riječi i izbacio koju tursku morao bi ga nazvati hrvatski, po njegovim riječima.
    (Miro ZG, 2. mart 2021 23:16)

    # Link komentara

  160. @Laky Ne čitaju prijatelju oni samo novine, već žive i rade u Srbiji a njihova im ljepa...
    (Nikola, 2. mart 2021 23:11)

    # Link komentara

  161. Okolokucni travopas :)
    (coach, 2. mart 2021 23:11)

    # Link komentara

  162. Bolje izmisljat rijeci nego koristit 8 tisuca turskih. Ili pisat Nju Jork, Džo Kol, Švarcneger, Masačusec, Tajger Vuds. Hahahah. Fala na pozornosti i Tenk Yu So(l) Mač. Hahah
    (Ludilo na istoku)

    Piše se Njujork, Švarceneger, Masačusets. Nemaš osnovnu pismenost, ali ipak šalješ komentare. Bolje čitaj srpske pisce, poradi malo na svojoj naobrazbi.
    (Igor, 2. mart 2021 23:09)

    # Link komentara

  163. Samoosama, samoodstojanje
    to zamjenjuje moje očajanje....
    (Brxi, 2. mart 2021 23:04)

    # Link komentara

  164. nego, jel moze neko da mi kaze sta znaci rec 'dapače'?
    (lokal-patriota, 02. mart 2021 21:02)


    To znci da nko pace kao patka..
    (C i n i k, 2. mart 2021 23:04)

    # Link komentara

  165. ..dvokolni nogoterajući gumopuhajući potrčuljak..???
    (daklem, 2. mart 2021 23:00)

    # Link komentara

  166. Prvo, zašto da srpski jezikoslovci čiste od skoro 40% turcizma i da štite srpski jezik kad je i to hrvatski? Drugo, ovo su tek prijedlozi, a ne standardne riječi. One koje se prihvate službeno uđu u standardni jezik, a do tada svako može dati svoju riječ za neku tuđicu.

    (Jezik, 2. mart 2021 21:10)



    hrvatski jezik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, dakle čista hrvatsko-kraljevska veliko-mitomanija sa Historija, a možda je i bolje što je tako, zar ne vidiš kako ti nekako baš lepo paše taj naš srpski jezik
    (ban Kulin, 2. mart 2021 23:00)

    # Link komentara

  167. Toalet papir na hrvatskom čmaramica.
    (Oxoxoposum)

    pa ovo je fantastično. jbt pao sam sa stolice od smeha ali stvarno
    (živeo hrvatski!, 2. mart 2021 23:00)

    # Link komentara

  168. Bravo za Hrvate. A mi ćemo nastaviti sa silovanjem sopstvenog jezika i koristiti idiotizme tipa "krucijalno", "edukacija" i slično.
    (mikson, 2. mart 2021 22:57)

    # Link komentara

  169. Pa oni su komedija...
    (armija, 2. mart 2021 22:54)

    # Link komentara

  170. Sve im je to uzaludno, ostace Srbi sta god da naprave...
    (Zurkolomac, 02. mart 2021 22:24)

    Slazem se, ali najgori od svih Srba!
    (C i n i k, 2. mart 2021 22:54)

    # Link komentara

  171. Pa oni su revija, da ih nema bilo bi dosadno
    (Rain from heaven, 2. mart 2021 22:53)

    # Link komentara

  172. Fudbal je nogomet, Holandija je Nizozemska, avion - zrakoplov, a ležeći policajac-uspornik, nije baš sve sprdačina.
    (ja, 2. mart 2021 22:52)

    # Link komentara

  173. hahaha
    zrakomlat = helikopter
    pamtidbeni prutić = USB

    jezivi su
    (Laky, 2. mart 2021 22:51)

    # Link komentara

  174. Ма то је њихова ствар. Оно што је ружно, јесте чињеница да Срби те речи после неког времена прихватају као своје и користе их. Није ни чудо, немарни Срби...
    (Гилле, 2. mart 2021 22:47)

    # Link komentara

  175. Zelenouglasto cetvoronozno štapikalo- biljar
    ,kutak za sporedni trenutak-ugao
    (Deki-Španija, 2. mart 2021 22:45)

    # Link komentara

  176. Evo Hrvaćani, reč krutnik - hard disk.
    (Milan, 2. mart 2021 21:32)
    Za hard disk se govori čvrsti disk i nije neuobičajenom to čuti. Englezi isto stvaraju riječi za nove stvari. Prije 100 godina nije postojao hard disk, a kada je izmišljen nazvali su ga hard disk što na engleskom znači čvrsti disk. Zašto bi engleskim govornicima bilo normalno da se uređaj na njihovom jeziku zove čvrsti disk, a prijevod nije normalan? Da je izmišljen u Hrvatskoj i da ga je netko nazvao čvrsti disk, a englezi ga preveli kao hard disk onda bi bilo OK? Ne znam zašto bi bilo bolje govoriti respirator nego dišnik?
    A Srbi neka potraže kako je Vuk stvarao jezik i od koga je prepisivao. Da je posudio još malo riječi i izbacio koju tursku morao bi ga nazvati hrvatski, po njegovim riječima.
    (Miro ZG, 2. mart 2021 22:44)

    # Link komentara

  177. Znači ako još neko napiše "okolokućno vodopišalo" ja ću da razbijem monitor. Ljudi, pogotovo vi klinci, to zezanje kao "okolokućno vodopišalo", "vuneni travojed", "četvoronožno blatno brčkalo", "okolotrbušni pantalodržač" i tako dalje SU FAZONI JOŠ IZ TITOVE JUGOSLAVIJE! I ja ih decenijama slušam, ne mogu više, imajte milosti...
    (Srboljub Horvat, 2. mart 2021 22:44)

    # Link komentara

  178. Citam ove komentare i ne verujem sta citam. Mi očigledno ne shvatamo problem koji imamo a sa kojim očigledno hrvati pokusavaju da se izbore.
    Jezik nam sve vise i vise popunjvaju tudjice i mi to olako prihvatamo cak sa zadovoljstvom jer cemo tobož tako sebi dokazati ne znam sta, dok nam jezik i pismo izumiru.
    Čirilica nam nestaje pod latinicom, slova iz latinice dobijaju abecedu pa i skracenice, "pusice" zvezdice "smajlije" u svakodnevnom pisanju, govor sve kraći i siromasniji.
    Ne shvatamo da cemo na ovaj nacim za 50 godina izgubiti pola svojih reci a dobiti pola tudjica, pa onda ovi danas koji se smeju hrvatima koji se bar trude jezik da sačuvaju, svojoj deci budu dali da citaju Desanku, Crnjanskog, Kočica, Domanovića i kad shvate da na tadasnjem srpskom im deca ne budu mogla razumeti srpske pisce a hrvati odrze i sačuvaju jezik sta nama preostaje?
    Tada sa pravom će hrvati moći reći da imaju svoj jezik i da se razlikuje od srpskog, a nasa deca ce da se pitaju kako mi te sve pisce zovemo svojim kad oni moraju da uče hrvatski da bi ih razumeli. Nastavite da se smejete hrvatima!
    (Todor, 2. mart 2021 22:44)

    # Link komentara

  179. Auuuu haha koja dijagnoza
    (AcA, 2. mart 2021 22:41)

    # Link komentara

  180. Hrvati su u pravu. Tako treba da se radi. Da je srece i pameti, Srpske institucije na svim nivoima bi se pozabavile istim problemom. Nasa realnost je smrdljiva i kvarljiva estrada i svi oni koji bi da budu u zapadnom trendu tipa JK i slicna ekipa koji lajkuju, seruju, klikuju, fotkaju, itd.
    Te izraze u USA i Kanadi koriste doseljenici koji nikad nisu naucili Engleski kako treba a nikad nisu znali ni Srpski. Tako da su napravili njima najudobniji nadrealni hibrid pojedinih rijeci i fraza npr. " bajala sam shuze "... I tako svi ti ljudi i njihovi izrazi sluze za zajebanciju u CND i USA. I onda se mi vratimo u Srbiju, a tamo svi intelektualci zajedno sa estradnim nebom tako pricaju. Zona sumraka, izlaza nema.
    Srbijo dozovi se ...
    (Miki, 2. mart 2021 22:40)

    # Link komentara

  181. Fudbal - nogomet, Golman - vratar, Selektor - izbornik, Penal - jedanajesterac, Ofsajd - zaleđe, Bekstejdž - zapozorje, Kurir - poštar, Remen - opasač, Pištolj - samokres, Kundrak - usadnik, Pandemija - Velepošast, Dezinficijens - raskuživač, Desktop - tipkovnica, Skrin - zaslon, Tipfeler - zatipak, Selfi - sebić,
    (Neke, 2. mart 2021 22:37)

    # Link komentara

  182. Turci su zaista ostavili preko 8.000 turcizama u srpskom jeziku
    (nogomet, 2. mart 2021 22:35)

    # Link komentara

  183. Oni koji brane lavinu izmišljenih reči treba da razumeju da je srpski jezik otvorenog tipa, primiće i stranu reč, što znači i hrvatsku novoizmišljotinu, ako je prihvatljvo duhu srpskog. Tako da nije potrebno ići šovinistički, mi smo glupi, oni pametni.
    (draganGovor, 2. mart 2021 22:31)

    # Link komentara

  184. Poljaci i Česi uče od Hrvata i rade to isto pa svako bi trebao štiti svoj jezik od tuđica a posebno ovih po internetu. Inače svi znamo zašto Srbi to ne rade niti ne sme da rade jer šta više tuđica tim više prikrivaju svoj hrvatski jezik.
    (Mira)

    Ma nisu to Hrvati izmislili, Mađari su tu svetski šampioni, oni su tate kad je u pitanju briga o čistoti svog jezika. Inače ta hrvatska opsesija iznalaženjem novih reči datira još iz doba Austrougarske kad je hrvatski jezik bio potpuno potisnut od strane nemačkog, pa su hrvatskim (kao narodnim, a ne gospodskim jezikom koji je bio nemački) govorili praktično samo seljaci i niže klase. Tada je postojala opasnost da hrvatski bude potpuno marginalizovan (skrajnut), pa se kao reakcija pojavila ta briga za čišćenjem jezika od germanizama pre svega, a potom i od drugih tuđica (u tome je najtužnije što i na srpske reči gledaju kao na strane i hoće da ih izbace dok mi nemamo problema da koristimo hrvatske reči ako su zgodne i korisne). A oni naši ljudi koji se svemu ovome smeju i rugaju moraju da znaju da smo imali istu situaciju i da smo isto uvodili nove reči da bismo zamenili pre svega turske (npr pendžer - prozor, srčali - stakleni, đumrukana - carinarnica, itd). Danas više nego ikad imamo potrebu za svojim rečima koje bi zamenile poplavu anglicizama, ali nažalost nemamo nikoga, kao što to imaju Hrvati, ko bi se time autoritarno i ozbiljno bavio. Inače naša dva jezika su u stvari jedan jezik u dve varijante. To kaže lingvistika.
    (mm, 2. mart 2021 22:30)

    # Link komentara

  185. @Mook, 02. mart 2021 21:51, najjadnije je sto xrvati citaju srpske novine i prosipaju svoje velikoxrvaCke novoizraze
    (Laky, 2. mart 2021 22:30)

    # Link komentara

  186. U pitanju su opisenice a ne nove reči .To gotovo nikad ne zaživi u pravom obliku i realnom životu već služi matematičkom brojanju i dodavanju u rečnik.
    (Martin, 2. mart 2021 22:30)

    # Link komentara

  187. Trebamo se ugledati na njih i izbaciti turcizam,turcizam nam je skoro 50%,sada ce neko reci;jok bre,valaj nije,bolan ni 5%.Problem Srba je ne to što ne smišljaju nove reci još od Vuka, nego oni su i to zaboravili,nemaš jezika-ne postojiš :(
    (cobo, 2. mart 2021 22:30)

    # Link komentara

  188. ustašobran....
    (Laky, 2. mart 2021 22:25)

    # Link komentara

  189. Te reči nikad ne zažive u govoru i pisanju one služe samo da bi se intelektualci izživljavali a političari radovali i ukazivali na svoju posebnost.
    (Martin, 2. mart 2021 22:25)

    # Link komentara

  190. Sve im je to uzaludno, ostace Srbi sta god da naprave...
    (Zurkolomac, 2. mart 2021 22:24)

    # Link komentara

  191. Podržavam, na zalost mi radimo suprotno
    (Todor, 2. mart 2021 22:23)

    # Link komentara

  192. Zato vi u Srbiji imate u samom BG-u: Čuburu, Klemegdan, Topčider, Karaburmu, Dorćol, Čukaricu, Skadarliju, Avalu, Surčin i ..... A bilo je toga još pa ste im dali imena: Petrovac, Mladenovac, Milanovac, Lazarevac, Obrenovac, Despotovac, Aleksinac, Aleksandrovac, Knjaževac, Voždovac, Žarkovo, Gakovo, Takovo, Nakovo ...….. Oni u Banja Luci 90-ih, cijela su naselja preimenovali u Lazarevo i Obilićevo. Ne možete se vi nikom rugati.
    (Ja mislim, 2. mart 2021 22:22)

    # Link komentara

  193. Okolotrbušnipantalodržac.
    (Pera, 2. mart 2021 22:22)

    # Link komentara

  194. I meni je ovo bilo smesno kao detetu pogotovo vicevi o Hrvatima i njihovim recima, onda sam odrastao, zavrsio neke skole i zivot me odveo u Rusiju gde sam upoznao devojku koja je bila lingivstva, moja prva ljubav ali i susretanje sa realnoscu da ovo sta rade Hrvati isto rade i Rusi, Cesi i Poljaci. Cesi cak imaju bukvalno isto takmicanje za nove reci da zamene tudjice sa slavenskim sinonimima.

    Bez obzira sta se radi o nasim komsijama i rivalima ipak me tuga uvati kad vidim kako se nasi Srbi, odrasli ljudi, kao deca podsmejavaju ovome i sve fore u istom fazonu “Hrvati sve rade da ne budu Srbi” jer kao pandemija je srpska rec pa je sa voljom da je slaveniziraju oni se odvajaju od nas !? Prije bi rekao da je obratno osim ako u medjuvremenu nismo postali Anglosaksonci, Turci ili Nemci pa vise volimo tudjice nego svoje reci.

    Vecina ovih reci se nece primiti jer uistinu jesu smesne ili neprirodne al ce se isprofilirat one koje ce narod prihvatit jer su prirodne nasem slavenskom jeziku, a Hrvati ce za 50 godina imat lepsi jezik od naseg hibrida

    Sta jedan moj drug rece:”Hrvati bolje cuvaju srpski od nas”. Mislite o tome
    (Nikola, 2. mart 2021 22:21)

    # Link komentara

  195. Hrvatska ima najbolji Zakon o zaštiti jezika u EU kojeg su i druge države prepisale, a šta Srbija radi po tom pitanju? Jezik je živ, razvija se i raste. Treba stvarati nove riječi za tuđice, ako ne radiš na zaštiti sopstvenog jezika u suprotnom ga gubiš,a Srbija po tom pitanju ne radi baš ništa. Trebali bi ste plakati a ne se smijati.
    (Vila Velebita, 2. mart 2021 22:21)

    # Link komentara

  196. @Brajan, počni od sebe i za glavni grad Austrije reci Vijena, a ne Beč.
    (rebro, 2. mart 2021 22:20)

    # Link komentara

  197. Ministarstvo unutrašnjih poslova bi na cistom hrvatskom trebalo da bude ministarstvo unutrašnjih dijela, znaci MUD pa su iz razumljivih razloga ipak ostavili srpsku rec "poslova".
    (Zvonko, 2. mart 2021 22:18)

    # Link komentara

  198. Netko je rekao šizofrenija. Nije to, nego će od toliko puno riječi izabrati dvije-tri najbolje i uvrstiti u književni jezik. Malo po malo, bolje riječi dolaze, lošije odlaze. Većina nije svjesna kolika je razlika u izričaju srpskog i hrvatskoj jezika. Primjer-dva od stotina: srpski - da li znaš; hrv. - znaš li? srpski: Da li si bio...?; hr: Jesi li bio...? srpski: Želim da ti kažem,; hr: Želim ti reći. I tako u nedogled...
    (Davor, 2. mart 2021 22:17)

    # Link komentara

  199. Jezik je ziva materija i nije sporno da se uvode nove reci za pojave ili predmete koji ranije nisu postojali,posebno u oblasti tehnologije.Ali te nove reci ne treba da budu smesne i groteskne.Bolje je uzeti tudjicu nego sopstvenu smesnu rec. Meni je i nogomet ili zaledje ili zrakoplov ili sijecanj urnebesno smesno,a kamoli veleposast ili drustvostaj ili hihobran. Pa ovo je kao da citam Alan Ford,hahahaha
    (Oliver, 2. mart 2021 22:17)

    # Link komentara

  200. Pobednik je suncozor😂
    (rebro, 2. mart 2021 22:16)

    # Link komentara

  201. @Mira, ne izmišljaju Česi nove reči. Za lokcdown kažu i pišu lockdown. Oni reči pišu u izvornom jeziku ukoliko isti koristi latinicu.
    (rebro, 2. mart 2021 22:14)

    # Link komentara

  202. Toalet papir na hrvatskom čmaramica.
    (Oxoxoposum, 2. mart 2021 22:14)

    # Link komentara

  203. Ovca - vuneni travojed,
    Ovčarski pas - redarstvenik vunenih travojeda i
    Pastir- poglavnik vunenih travojeda.
    (Blizanac72, 2. mart 2021 22:11)

    # Link komentara

  204. Cirkus
    (Luk i Slanina, 2. mart 2021 22:10)

    # Link komentara

  205. nego, jel moze neko da mi kaze sta znaci rec 'dapače'?
    (lokal-patriota, 02. mart 2021 21:02)

    Исто што и дагушче...
    (Zeolit, 2. mart 2021 22:10)

    # Link komentara

  206. @fsas
    Pa možda zato što prije 1000 godina nije postojalo računalo, avion, respirator... Kužiš, ono...
    (Edo, 2. mart 2021 22:09)

    # Link komentara

  207. Znate li da Srbija ima 37% turcizma koji ne sme da se čisti jer bi onda ostao samo hrvatski?
    Znate li da je prvo Slavensko ime grada Beograda iz 9veka tokom Kraljevine Hrvatske bilo Bjelgrad a posle ga SPC pretvorila u Beo?
    (Inače, 02. mart 2021 21:15)

    A gde je sahranjen kralj te kraljevine?
    (СОССД.ГИХСБпмг.амин, 2. mart 2021 22:07)

    # Link komentara

  208. Bolje izmisljat rijeci nego koristit 8 tisuca turskih. Ili pisat Nju Jork, Džo Kol, Švarcneger, Masačusec, Tajger Vuds. Hahahah. Fala na pozornosti i Tenk Yu So(l) Mač. Hahah
    (Ludilo na istoku, 2. mart 2021 22:06)

    # Link komentara

  209. Srbski jezik je Vukova derivacija jezika koji se govorio na području Hrvatske, BiH i Crne Gore. I to što je Vuk čopio niste u stanju unapređivati tako da će vam jezik za koju godinu biti večinski tursko-engleski jer od turskog se nemožete maknuti a iz engleskog uzimate nove riječi jer ste nesposobni napraviti svoje. Rugate se a za par desetljeća nećete imati "svoj" jezik.
    (Sarkazam, 2. mart 2021 22:05)

    # Link komentara

  210. Za početak bi mogli naučiti da izgovaraju slova pravilno. Nijedan Hrvat ne zna reći ispravno slovo Č.
    Tako da mene nazivaju Ćetnikom iako sam u stvari Četnik
    (pop momčilo, 2. mart 2021 21:45)

    Изговарају нешто између ч и ћ. Слично је и са џ и ђ. Због тога њихова абецечеда у суштини има 28 знакова.
    (Куп је битан, 2. mart 2021 22:03)

    # Link komentara

  211. Hrvati vole svoj jezik. Jedna od ljepših je vrtolet za helikopter. Velepošast je prava kovanica za tuđicu pandemija. S vremenom če se hrvatski i srpski značajno razlikovati jer srpski če sve više da liči engleskom a hrvatski će postati kao “irski” jezik kojeg su nekad davno govorili preci. Narodi sa malo govornika moraju učiti strane jezike, a najlakse je učiti kad se vlastiti jezik približava vodećem svjetskom jeziku. Tako ispada da se srpski mnogo vise priblizio engleskom nego hrvatski. Pitanje je šta će od malih jezika u Europi ostati za 100-200-300 godina. Možda će zvanični biti engleski a opstat če još njemački, francudki, talijanski, španjolski, poljski, ukrajinski i ruski. Sve ostalo bi moglo nestati i postati istorija.
    (Mario, 2. mart 2021 22:00)

    # Link komentara

  212. Poljaci i Česi uče od Hrvata i rade to isto pa svako bi trebao štiti svoj jezik od tuđica a posebno ovih po internetu. Inače svi znamo zašto Srbi to ne rade niti ne sme da rade jer šta više tuđica tim više prikrivaju svoj hrvatski jezik.
    (Mira, 2. mart 2021 21:59)

    # Link komentara

  213. Sta su izmislili? pa te reči već postoje, samo su ih prilagodili i dali im novo značenje
    (duka, 2. mart 2021 21:58)

    # Link komentara

  214. Dobro bi bilo da i mi, izbacujemo turcizme.
    (Brajan, 2. mart 2021 21:58)

    # Link komentara

  215. Četvernožno travopojedalo sa nadguznim mahalom = krava ?
    (zz, 2. mart 2021 21:55)

    # Link komentara

  216. Mozgostaj = kretenluk?
    (Предраг, 2. mart 2021 21:55)

    # Link komentara

  217. Kako zovu psa? Okolokućno lajalo.
    (Dejan Anđus vrhunski analitičar, 2. mart 2021 21:52)

    # Link komentara

  218. izvanokućnopiconamicatitelj je u prevodu švaler
    Zdrakomlat je u prevodu helikopter
    Okolokućno piškalo je u prevodu oluk na kući
    (Bucki, 2. mart 2021 21:52)

    # Link komentara

  219. u vas krobata je odliv mozga (zaumlje) poodavno velepošast
    (papazjanija, 2. mart 2021 21:52)

    # Link komentara

  220. 1) Komorbiditet = subolest
    2) Respirator = dišnik
    3) .........
    Ove dvije mi zvuče najbolje i nadam se da će biti prihvaćene u javnoj uporabi kroz školstvo i preko sredstava javnog priopćavanja u Hrvatskoj.
    Hoće li nam se Srbijanci smijati jednostavno nas ne treba biti briga. Neka i dalje igraju "fudbal", a mi ćemo nogomet. Jer smo doprvaci!
    (Mook, 2. mart 2021 21:51)

    # Link komentara

  221. Biti Hrvat nije naciobalnost to je f20 šifra.
    (lijka, 2. mart 2021 21:48)

    # Link komentara

  222. Okolotrbušni pantalodržac?
    (Dr. Pelagic, 02. mart 2021 21:18)

    Okolokucno pisalo.

    Okolotrbusni pantolodrzac.
    (123, 2. mart 2021 21:48)

    # Link komentara

  223. Težak je život konvertita.
    (uteko, 2. mart 2021 21:48)

    # Link komentara

  224. Svaka čast. U lingvistici uvek bili ispred nas.
    (Vasa, 2. mart 2021 21:48)

    # Link komentara

  225. Da oće bogdo uzmisliti kompletno drugačiji jezik da nam se jednom skinu sa grbače ti konvertiti
    (niko, 2. mart 2021 21:47)

    # Link komentara

  226. Sad shvatate, zasto Srbi pricate iskvarenim hrvatskim?
    (Slovenac, 2. mart 2021 21:47)

    # Link komentara

  227. Sudiju je kod njih SUDAC
    Kurir je šta?
    (i tako, 2. mart 2021 21:46)

    # Link komentara

  228. meni je ovo super. voleo bih da se udružimo s njima, da napravimo neku zajedničku srpskohrvatsku jezičku instituciju koja će da se bavi našim jezicima sa pozicije najvišeg autoriteta, da uvodi nove reči kao zamene za strane itd. to nama treba k'o ozeblom sunce jer nam je jezik već odavno u jarku.
    (redarstvenik vunenog travojeda, 2. mart 2021 21:46)

    # Link komentara

  229. Xaxaxaxaxaxaxa oterali su sebe u beskraj.
    (Beograđanin, 2. mart 2021 21:45)

    # Link komentara

  230. Za početak bi mogli naučiti da izgovaraju slova pravilno. Nijedan Hrvat ne zna reći ispravno slovo Č.
    Tako da mene nazivaju Ćetnikom iako sam u stvari Četnik
    (pop momčilo, 2. mart 2021 21:45)

    # Link komentara

  231. i ovo su vam "braco" tudjice, srpske...
    (krkan, 2. mart 2021 21:44)

    # Link komentara

  232. Za kaj izmišljaju nove rijeći kad je njihov jezik tisućljeta star, kužiš stari, ne.
    (fsas, 2. mart 2021 21:44)

    # Link komentara

  233. Mi moramo uvesti novi naziv za idiota.Od danas to zovemo hrvat.
    (miko, 2. mart 2021 21:43)

    # Link komentara

  234. Okolokrovno vodopišalo!
    (Ja, 2. mart 2021 21:42)

    # Link komentara

  235. Činjenica je da oni korisnije upotrebljuju Srpski od nas samih!!!
    (Likota, 2. mart 2021 21:41)

    # Link komentara

  236. Ne postoji hrvstski jezik, stoga ne postoje ni hrvatske reči.
    (Hefe, 2. mart 2021 21:36)

    # Link komentara

  237. Ovo je neprocenjivo komicno...
    Nadrealno je izmisljati reci samo da bi bile drugacije od srpskih ili medjunarodnih tzv tudjica...
    (C i n i k, 2. mart 2021 21:35)

    # Link komentara

  238. Ovo kao da sam se naduvao s drustvom pa izmisljamo neke nove reci ?
    (komedijaši, 2. mart 2021 21:35)

    # Link komentara

  239. Evo Hrvaćani, reč krutnik - hard disk.
    (Milan, 2. mart 2021 21:32)

    # Link komentara

  240. Nema niceg loseg u tome, naprotiv, pohvalno je.
    Za mnoge izume smo i mi izmislili rec, npr usisivac, i zato ne kazemo vekjumkliner. Mozda je nekom bilo smesno na pocetku ali za godinu-dve je uslo u upotrebu. Lepo je da se izmisljaju nove reci u duhu jezika, a ne iz lenjosti sve da uzimamo iz engleskog.
    (Pedja, 2. mart 2021 21:32)

    # Link komentara

  241. Šizofrenija kojoj kraja nema...
    (Tabasco, 2. mart 2021 21:27)

    # Link komentara

  242. Možemo li i mi da učestvujemo na tom konkursu?
    (Si, 2. mart 2021 21:26)

    # Link komentara

  243. Nek im je Bog u pomoci. Mi smo ludi, ali oni su vala odavno odlepili.
    Zao mi je tog naroda.
    (doca, 2. mart 2021 21:26)

    # Link komentara

  244. Svidjaju mi se te srpske slozenice. Paradox je da hrvati koriste srpske slozenije i izvorni dijalekt srpksog jezika, a srbijanci koriste nakandno izmisljeni dijalekt ekavicu i reci koje su pozajmljenice iz stranih jezika. Drugim recima hrvati koriste mnogo mnogo cisci srpski jezik nego srbijanci koji su zalutali :)
    (Covek, 2. mart 2021 21:26)

    # Link komentara

  245. Nama ovo zvuci smesno ali oni čuvaju svoj jezik od stranih reci.
    (Aleksandar, 2. mart 2021 21:25)

    # Link komentara

  246. Uzmeš tursku reč i šta ima da se misliš.
    (Cinik po difoltu, 2. mart 2021 21:24)

    # Link komentara

  247. A koje su nove reči za recimo Jasenovac, ustaše, logor? Za Jasenovac verovatno nema druge reči ali ustaša bi moglo biti " nesedeci" a logor verovatno kamp ogradjen žicom. Mada, smislice oni nesto prikladnije. Bolest je to teska, to izmisljanje novih reci.
    (fenomen, 2. mart 2021 21:24)

    # Link komentara

  248. bolje to nego sveopsta upotreba anglicizama, kao u srpskom jeziku.
    (i.dz., 2. mart 2021 21:24)

    # Link komentara

  249. Brinu o svom jeziku.
    (Sloven, 2. mart 2021 21:22)

    # Link komentara

  250. A šta mi radimo? Po običaju ništa...Transkripcija katastrofa, radi je ko kako hoće, nikakva pravila, jednima glupo, drugima vrh, trećina rečnika turcizmi, trećina anglikanizmi...
    (Salle, 2. mart 2021 21:21)

    # Link komentara

  251. Hihobran i društvostaj su idiostski predlozi ali Velepošast za Pandemiju je OK samo se treba naviknuti na nju sa vremenom. I treba aktivno i stalno štit svoj jezik kako to Hrvati i rade pa im se mnogi u EU zbog toga dive i uče od njih a jedino Srbi smeju jer oni svoj jezik ne štite ko da niti nije njihov?
    (Vera, 2. mart 2021 21:21)

    # Link komentara

  252. Okolotrbušni pantalodržac?
    (Dr. Pelagic, 2. mart 2021 21:18)

    # Link komentara

  253. Nakon šta su narod odvojili sa verom odvojen je i sa pismom pa zato samo pravoslavci pišu sa ćirilicom koja je i stvorena u Vizantiji koja je podelila Crkvu... Sloveni koje Osmanlije nisu porobili Slovenci i Hrvati imaju svoje KAJ a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE ali jasno je da je to sve samo poturčeni hrvatski pa srpski je Vuk 1818g stvorio sa "piši kako govorioš" šta je najveći idiotizam na svetu! Hajde zamislimo samo to šta je bilo gazdi Turčinu lakše u 500g ropstva nad tolikim pravoslavcima na celom Jugu Evrope da izgovara: Svijet ili svet, cvijet ili cvet...
    Srbi su samo izguibili taj Slovenski "ij" ikavicu i ijekavicu koja se samo pretovrila u ekavice jer svi Slovenski jezici su blagi i tečni a srpski grub i sa 35% turcizma a ima ga i hrvatski ali samo 8% ...
    (Kaj Ba Bre, 2. mart 2021 21:18)

    # Link komentara

  254. Svaki jezik mora da se širi, to se radi kako tehnologija napreduje. Ili se uzme strana reč. Kako ko voli (ili je lakše.)
    (Prosto, 2. mart 2021 21:17)

    # Link komentara

  255. koga boli ona stvar za vas hrvate?
    (građanin opasnih namera, 2. mart 2021 21:16)

    # Link komentara

  256. Munjov, munjara, munjosprem
    (ko-ometator, 2. mart 2021 21:16)

    # Link komentara

  257. Napisali i potpisali jugonostalgičari i komunisti, nekakvu "Deklaraciju o jednom i zajedničkom jeziku", a da nisu napisali ni rekli, koji je i čiji je to jezik!?
    Najstariji dokaz pismenosti i jezika nekog narod na ovim prostorima, hrvatska Bašćanska ploča(1100g), pisana na glagoljici i potvrđuje kralja Zvonimira i nazvana: "Dragi kamen hrvatskoga jezika": hr.wikipedia.org/wiki/Bašćanska_ploča
    Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
    Prvi hrvatski riječnik Fausta Vrančića 1595g i to prvi u Evropi!
    Prvi hrvatski i prvi trojezični riječnik, jezikoslovc Jakov Mikalja još 1601g.
    Prva hrvatska gramatika Bartola Kašića 1604g i prva u ovum delu Evrope!
    Prvi bosanski rječnik, Muhameda Havaje još 1631g.
    Prvi srpski bukvar Vuka Karadzića 1818g po pravilu piši kako govoriš a to je hrvatski koji je u 500g ropstva pogrubljen(bez "IJ") i sa 35% turcizma a Vuk je i taj bukvar prepisao od hrvatskih-isusovačkih leksikona šta je dokazano... Croativ.net POVODOM SMRTI VLADIMIRA HORVATA SJ: Razgovor s jezikoslovcem koji je raskrinkao velikosrbske laži Vuka Karadžića.
    Prvi crnogorski rečnik tek 2013g(Da više Srbi ne ispiru mozak Crnogorcima kao 90ih).
    Dnevno.hr POKAZAO DOKAZE Britanski jezikoslovac tvrdi: Hrvatski jezik jedan je od najstarijih na svijetu
    (Deklaracija, 2. mart 2021 21:16)

    # Link komentara

  258. Ne, nego treba da dođu do toga da ne znaju šta govore,turski,nemački,engleski ili srpski.... Smeh i vicevi ne koštaju ništa,pogotovo kada je pola reči na turskom i nemačkom.
    (Balkan brale, 2. mart 2021 21:15)

    # Link komentara

  259. Znate li da Srbija ima 37% turcizma koji ne sme da se čisti jer bi onda ostao samo hrvatski?
    Znate li da je prvo Slavensko ime grada Beograda iz 9veka tokom Kraljevine Hrvatske bilo Bjelgrad a posle ga SPC pretvorila u Beo?
    (Inače, 2. mart 2021 21:15)

    # Link komentara

  260. Ovo se na srpskom kaže "bizarno"
    (glumatanje, 2. mart 2021 21:11)

    # Link komentara

  261. Проблем је што неће имати ускоро ко да им прича те новоизмишљене речи. Нас срећом неће ни пуштати у ЕУ.
    (Mina, 2. mart 2021 21:10)

    # Link komentara

  262. Prvo, zašto da srpski jezikoslovci čiste od skoro 40% turcizma i da štite srpski jezik kad je i to hrvatski? Drugo, ovo su tek prijedlozi, a ne standardne riječi. One koje se prihvate službeno uđu u standardni jezik, a do tada svako može dati svoju riječ za neku tuđicu.
    (Jezik, 2. mart 2021 21:10)

    # Link komentara

  263. A znate li ko su "grabaronemi" na kroacijskom dijalektu srpskog jezika?
    To su vam nepostojeći grobovi izmišljenih vladara ili skraćeno hrvatski kraljevi, svi postojeći dokazi o njima su izneti u formi igrane serije
    na Historiju, vrlo referentan izvor hahahahaha...
    (ban Kulin, 2. mart 2021 21:09)

    # Link komentara

  264. Ja i dalje na ovo gledam kao na komediju. Čik da neko ostane ozbiljan dok čita.

    Da podsetim i da im je nova reč za kondom - udna tuljica.😁😂🤣
    (Torrente, 2. mart 2021 21:08)

    # Link komentara

  265. Sve nove reci zvuce i vrlo srpski. Mislim da dzaba izmisljaju nove reci da bi napravili novi jezik. Sve je to samo ekstenzija srpskog (srpsko-hrvatskog). Ziveli.
    (Kokta kola, 2. mart 2021 21:08)

    # Link komentara

  266. Pokusavaju da izmene jezik da bi sto vise bio drugaciji od srpskog. Drugi razlog ne vidim.
    (Me a, 2. mart 2021 21:06)

    # Link komentara

  267. Upravo slušam na hrvatskoj NovaTV kako kažu da se biraju 3 nove reči koje će zameniti tuđice i englizme vezane za Koronu i Pandemiju i daje se nagrada za prvu pobedničku reč 500 evra za drugu 200 evra i za treću 100evra. Ovu u naslovu su samo predlozi a tek će se videti hoće li prihvatiti koju a najviše šanse ima Velepošast za Pandemiju...Ne vidim u čemu je problem da se štiti svoj jezik, eto ko ono sebić za selfi ili zapozorje za bekstejdž ili ova sada reč za lokdavn da bude zatvaranje, šta i jeste samo prevod. Ali šta ćeš kad je i novinarima jača stvar reći lokdavn a ne svoju reč za to pa i za sve ostale....? Zato svaka čast Hrvatima iako uvek ima brate bolesnih predloga ko ovaj hihobran pa ko će tako govorit čoveče....
    (Mili, 2. mart 2021 21:05)

    # Link komentara

  268. Hahahaha
    (alex, 2. mart 2021 21:05)

    # Link komentara

  269. Sta reci osim odvratno...
    (Zurkolomac, 2. mart 2021 21:04)

    # Link komentara

  270. Jadno
    (wiener, 2. mart 2021 21:02)

    # Link komentara

  271. kako vi hrvati kazete "ovca"?
    - Četveronožno vuneno travojedalo.
    a kako kazete "čoban"?
    - Upravitelj četveronožnog vunenog travojedala.

    pa kako onda pevate "Čoban tera ovčice"...
    ---…--
    nego, jel moze neko da mi kaze sta znaci rec 'dapače'?
    (lokal-patriota, 2. mart 2021 21:02)

    # Link komentara

  272. društvostaj pobedjuje u ovoj konkurenkciji idiotskih reči...
    (JOBAH, 2. mart 2021 21:02)

    # Link komentara

  273. Boze dragi ovi ce sve unakaraditi ne bi li kao imali nesto svoje.
    (Oleg, 2. mart 2021 21:01)

    # Link komentara

  274. Medjunozno guralo sa gumenim napuhanicama. Svaka navedena rec je opisna, dakle nije nova nego kovanica.
    (sasha, 2. mart 2021 21:01)

    # Link komentara

  275. Okolokucno vodopisalo ili ti oluk :D
    (dzambo88, 2. mart 2021 20:58)

    # Link komentara

  276. Svasta bi smislili i uradili samo da ubiju srpstvo u sebi.
    (Amos Dundee, 2. mart 2021 20:54)

    # Link komentara