- PR članak -

Za najmlađe niške borce: Fondacija Mozzart i KK Partizan uručili inkubator Kliničkom centru Niš

Svaki inkubator povećava šansu da dete preživi i da vodi normalan život, pa čak i da jednog dana postane košarkaška zvezda”, istakla je prof. dr Jelena Vojinović, rukovodilac klinike za pedijatriju KC Niš

Podeli
Foto: Touch N Touch
Foto: Touch N Touch

Niško porodilište bogatije je za inkubator koji su za najmlađe borce udruženim snagama obezbedili košarkaši Partizana, Udruženje „Mali div“ i Fondacija Mozzart.

Crno-beli su uoči svetskog dana prevremeno rođenih beba, na meču ABA lige protiv Igokee, izvojevali veliku pobedu za male divove i to u specijalnim crno-ljubičastim dresovima. Na ovom posebnom susretu u „Areni”, Fondacija Mozzart je nagrađivala svaki poen i skok košarkaša Partizana. U ukupnom skoru prikupljeno je 1.520.000 dinara za nabavku inkubatora koji je stigao na adresu Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Foto: Touch N Touch
Foto: Touch N Touch

Ljubičasti tonovi obasjali su tako i male divove sa juga naše zemlje, a Dečju kliniku posetili su centar crno-belih Bruno Kaboklo i predstavnici Fondacije Mozzart.

Hvala na divnoj i kreativnoj inicijativi da se uoči dana prevremeno rođene dece koje nažalost sve više zbrinjavamo, za ceo jug Srbije, održi jedna tako divna akcija i da se prikupe donatorska sredstva za naše odeljenje neonatologije. Nažalost, deca se danas češće rađaju pre vremena, pa su potrebe za ovim uređajima sve veće. Ali, bebe preživljavaju mnogo više nego ranije, upravo zahvaljući ovakvim uređajima. Svaki inkubator povećava šansu da dete preživi i da vodi normalan život nakon težeg starta, pa čak i da jednog dana postane košarkaška zvezda”, istakla je prof. dr Jelena Vojinović, rukovodilac klinike za pedijatriju KC Niš.

Ona ističe da je medicina toliko napredovala da bebe prežive i kada se rode u 20. i nekoj nedelji. Godišnje u Srbiji oko 4.000 beba dođe na svet ranije, a Fondacija Mozzart misiju opremanja neonatoloških odeljenja širom zemlje nastavlja i u 2024. Inkubatori su prošle godine stigli u porodilište u Prokuplju, na adresu Opšte bolnice u Paraćinu, kao i za jedino seosko porodilište, u Pasjanu nadomak Gnjilana. To je ukupno 30. inkubator koji je Mozzart uručio u sklopu društveno odgovorne misije, a treći za KC Niš.

Košarkaši Partizana se uvek rado odazovu našim humanitarnim akcijama, a ovoga puta smo mi podržali njihovu prelepu inicijativu u sklopu ljubičastog novembra. Crno-beli su se u ljubičasto-crnim dresovima borili za nove bodove u ABA ligi, a iako su tada izgubili od Igokee, odneli su veliku pobedu za male borce sa juga zemlje. Za svaki poen i skok na tom meču, Fondacija Mozzart je donirala novac i na kraju smo zajedno doneli odluku da novi inkubator ide u KC Niš”, naglasila je na uručenju Jelena Zrnzević, predstavnik Fondacije Mozzart.

Samo tokom prošle godine Fondacija Mozzart donirala je više od 27.000.000 zdravstvenom sistemu Srbije a Univerzitetski klinički centar Niš dobio je najsavremeniju stolicu za stereotaksičnu biopsiju. Briga o najmlađima bila je na listi prioriteta pa je najsavremenija medicinska oprema stigla i na sever Vojvodine – Odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Subotici. Dom zdravlja Savski venac dobio je ultrazvučni aparat za snimanje kukova kod beba, a Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ revolucionarni sistem za transplantaciju kože.

SVAKI POEN VREDI VIŠE – MILIONSKI IZNOS DONACIJE

Foto: Touch N Touch
Foto: Touch N Touch

Niš je ovih dana prestonica srpske košarke, a osam timova ima dodatni motiv u borbi za „Žućkovu levicu“. Svaki poen na Mozzart Kupu Radivoja Koraća vredi više jer Fondacija Mozzart za svaki pogodak donira 1.000 dinara. Ukupan iznos koji bude prikupljen na kraju turnira biće uručen ustanovi za decu i mlade „Hristina Markišič“ iz Aleksinca.

Košarkaši su bili veoma raspoloženi u „Čairu“ prethodnih dana, pa je posle polufinalnih mečeva cifra prešla milion dinara!

Foto: Touch N Touch
Foto: Touch N Touch

Pored toga, na Trgu Kralja Milana, građani su učestvovali u humanitarnom šutiranju na koš i sa 237 pogotka uvećali ukupan fond za čak 237.000 dinara. Uoči samog finala, brojač je na 1.166.000 dinara, a Crvena zvezda i Partizan će večeras još više uvećati tu brojku.

Neka se tresu mrežice!

strana 1 od 5 idi na stranu