- PR članak -

Renoviranje i adaptacija stanova: Gde najmanje vremena ulažete, a mnogo grešite?

Pregrađivanje zidova, promena stolarije, krečenje... Renoviranje životnog prostora uvek ide nekim određenim redom, planom i organizacijom. U sve se to da uklopiti i promena nameštaja ili njegovo prepravljanje, popravljanje i sve što je dostupno kako bi se staro pretvorilo u novo. Ali, gde se u celom tom procesu greši?

Izvor: PR
Podeli
Foto: Shutterstock/adpePhoto
Foto: Shutterstock/adpePhoto

Bitne stvari se nekako zaobilaze i ostavljaju za kasnije, dok se kasnije ne pretvori u više mesečno rešavanje „sitnica“ koje stvaraju problem za normalno funkcionisanje.

Krenimo od osvetljenja. Ono nikada nije pitanje koje se rešava na početku adaptacije stanova, a zaista bi trebalo. Ako menjate obično svetlo za LED plafonjere, to bi trebalo da bude među prvim stavkama na spisku, a pored toga i neki detalji kada govorimo o stolariji, kada je u pitanju grejanje i tako dalje.

Ali, hajdemo korak po korak: šta je to što ne smete da zanemarite, što je potrebno odmah na spisak da stavite i zašto su te odluke zaista dobre kada je renoviranje stana u pitanju.

Zašto su LED plafonjere dobra odluka prilikom renoviranja ili adaptacije stana?

Ukoliko ste i dalje na običnim, sijalicama sa žutim svetlom, zaista je vreme da napustite vreme komunizma, iz mnogo razloga. Najpre, LED plafonjere vam dozvoljavaju da na godišnjem nivou ostvarite veliku uštedu svog budžeta. Jedna plafonjera ovog tipa traje i do tri godine, a vredi koliko tri ili četiri obične sijalice. Kada se preračunate, stavite znak jednakosti, onda ćete već u tom delu videti koliko novca trošite na trenutnu rasvetu. A kada tome dodate količinu struje koju LED plafonjere troše, onda ćete uvideti i razliku u mesečnim računima koji su sa njima manji.

Van ovog praktičnog i ekonomskog razloga, LED plafonjere daju odlično svetlo, prirodno osvetljenje koje prija oku, a koje je jače i pruža veću vidljivost od svake obične sijalice, pa ih njih više grupisanih u jednoj prostoriji. Mogućnost biranja hladno i toplo belog, kao i žutog svetla, omogućava da svaka prostorija dobije osvetljenje shodno svojoj nameni, pa ni tu nećete imati nikakvih zamerki.

Zbog svega ovoga, pre bilo kakvih radova, stavite osvetljenje na prvo ili neko od prvih mesta. Biće vam lakše da funkcionišete u toku rada i spremanja i pripremanja, a neće se dogoditi da ostavite za kraj i tako provedete mnoge dane u mraku – jer se iz nekog razloga tako uvek dešava.

Podno grejanje kao najbolji spas budžeta i doma

LED plafonjere se nađu na kraju spiska, a tu se stvori posebno loša organizacija, dok se isto dešava i sa rešavanjem pitanja grejanja. U želji da što pre adaptiraju stan i pripreme ga za život, ljudi neretko ostave ovo pitanje za rešavanje od naredne zime. Istina je da od toplog doma ništa nije bitnije.

Kako smo krenuli od efikasnosti, kako ekonomske, tako i energentske, podno grejanje mora da dođe u obzir. Tačnije, prvo je na spisku. Podno grejanje je jedan od najmanjih potrošača u svojoj konkurenciji. Kombinujući sirovine, električnu energiju i resurse iz prirode na osnovu kojih rade toplotne pumpe, podno grejanje pruža topao dom po najpovoljnijim finansijskim izdacima, sa najmanje prljavštine, a sa najboljim načinom postizanja i održavanja temperature.

Koliko god prvo mislili o estetskom momentu tokom renoviranja, prijatnu atmosferu ne može ništa bolje od toplote da ostvari, to upamtite.

Šta još možete uraditi a zaboravljate tokom adaptacije stanova?

Isplanirajte veći broj utičnica. Znate kako redovno, a verovatno se to svima događa, nemate utičnicu blizu kreveta, dovoljno utičnica u kuhinji, kupatilu... Adaptacija stanova tome služi, da ih uredite tako da vam budu praktičniji i funkcionalniji, pa ne zaboravite pre svega da isplanirate potreban broj utičnica i da ih postavite.

Povedite računa o stranama otvaranja vrata i prozora. Nekada to može da vas dovede do određenih problema u korišćenju ili do rešenja da još nešto ubacite ili uštedite prostor. Adaptacija stanova nije isključivo unošenje novog, već prilagođavanje postojećeg koje može da se koristi na još lepše i bolje načine.

I zapamtite, sitnice čine svaki dom lepšim, udobnijim i prijatnijim. Zato one stvari koje se podrazumevaju, kao što su krečenje, pregrađivanje kada postoji potreba, ostavite tu gde su, a spisak započnite od svega onoga što vas nervira, a šta uglavnom ostavljate za kraj.

strana 1 od 3 idi na stranu