- PR članak -

Kada ti život da limun, ti ispij Glankrone radler sa ukusom limuna!

Panache, Shandygaff, Radlermass – samo su neki od naziva poznatog pića, osvežavajućeg ukusa, koje se širom sveta brzo prihvatilo, pogotovo u letnjem periodu zbog idealne kombinacije sastojaka.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Od svog nastanka, kada su se proizvodili samo od gaziranog limunovog soka i piva, sve do danas brojimo više verzija radlera, pa tako imamo kombinaciju piva i soka od narandže, grejpfruta, breskve, višnje, a sve češće se pojavljuju i radleri čija je osnova bezalkoholno pivo, klasični lager, pilsner, pa čak i pejl ejl (pale ale).

Jedan od najpoznatijih veletrgovačkih lanaca, METRO u svojoj aktuelnoj ponudi ima alkoholne i bezalkoholne radlere, među kojima se posebno ističe Glankrone radler iz sopstvene robne marke.

U METRO prodavnicama možete pronaći dve vrste poznatog radlera sa ukusom limuna, kao tradicionalnim spojem koji bez sumnje zadovoljava žeđ tokom vrelih dana. Bezalkoholni Glankrone radler sa ukusom limuna je kombinacija 60% gaziranog soka od limuna i 40% bezalkoholnog piva, dok se u drugoj varijanti ovog pića nalazi svetlo pivo sa 1.9% alkohola i gazirani sok od limuna u istom odnosu.

I danas se ne zna sa sigurnošću kada je i gde nastalo piće koje nas sve okrepljuje. Prema memoarima nemačke književnice Lene Hrist, radler se već na pragu između 19. i 20. veka uveliko konzumirao, dok se prvi put u Engleskoj spominje krajem 19. veka, ali sa mešavinom piva i soka od đumbira i to u odnosu 2:1. Bez obzira na pouzdanost svih ovih navoda, najzanimljivija je legenda iz Nemačke za koju se vezuje jedan od mogućih nastanka popularnog pića.

Prema ovoj verziji ime radler potiče od napitka Radlermass koji u bukvalnom prevodu znači "biciklistički litar". Franc Ksaver Kugler, vlasnik gostionice u brdovitom kraju nedaleko od Minhena, želeo je da iskoristi rastuću popularnost biciklizma, pa je organizovao turu koja je, sasvim razumljivo, vodila do njegove kafane. Jednog junskog dana 1922. godine, mnoštvo biciklista došlo je u njegovu gostionicu da se okrepi. Da ne bi brzo ostao bez piva, došao je na ideju da ga pomeša sa gaziranim limunovim sokom u odnosu 50:50. Biciklisti su piće sa oduševljenjem prihvatili, a ostalo je istorija.

Popularnost radlera prešla je granice Nemačke tako da je danas omiljen svuda u svetu, pa i u Srbiji. Ova kombinacija piva i limuna odlično gasi žeđ i osvežava, te je jedno od idealnih rešenja za vrele letnje dane. Pritom ne morate biti biciklista da biste uživali u njemu.

strana 1 od 3 idi na stranu