- PR članak -

Njegovo Veličanstvo Burger – sendvič koji slavi cela planeta (a Glovo je isporučuje na vaš prag)

Svakog 28. maja, cela planeta obeležava Međunarodni dan burgera. Ovo jelo je toliko popularno i omiljeno da je čak 60% svih sendviča koji se prodaju na godišnjem nivou, i to širom sveta – upravo Njegovo Veličanstvo Burger.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

A kako je i kada nastao ovaj sendvič?

Daleke korene možemo pronaći u drevnom Rimu gde je često servirana isicia omentata, najranija preteča hamburgera - servirana kao pečena pljeskavica u kojoj je govedina pomešana s borovim iglicama, crnim i zelenim biberom i belim vinom.

Dalja istorija burgera uključuje i Mongole, njihovu invaziju na Rusiju kojoj su doneli mleveno konjsko meso, poznatije kao tatar bifter. Kasnije su Rusi preneli ovakav način obrade mesa u Hamburg, u 18. veku kada je ova luka bila centar trgovine. A kako se iz nje isplovljavalo u Ameriku tokom 19. veka, tako je Hamburg odrezak, odnosno budući hamburger – stigao na tlo Novog kontineta. Malo vremena je prošlo dok se nisu setili da ga serviraju između dva parčeta okruglog hleba ali, kada se to desilo 1921, kada je prvi takav burger prodat za 5 centi, dalje više ništa nije moglo da zaustavi globalnu ekspanziju ovog recepta!

Inače, lokal u kome je i rođen prvi hamburger kakvog danas znamo, Louis Lunch u Nju Hejvenu, i dalje služi isključivo luk, paradajz i sir kao dodatak – uz strogu zabranu kečapa, senfa i majoneza!

A da smo i mi Srbi veliki ljubitelji burgera, dokazuju i podaci koje je beležio Glovo, omiljeni servis za dostavu, koji je tokom prošle godine na prag mnogih svojih korisnika isporučio ravno 1,4 MILIONA burgera! Ispostavilo se da su gradovi koji najradije uživaju u burgeru Beograd na prvom mestu, zatim Novi Sad, Niš, Kragujevac pa Subotica! Većina tih, još uvek toplih burgera koji vam stižu na željenu adresu kako biste uživali u njima gde god da poželite – naručuje se baš u petak, koji u Glovu, od milošte nazivaju “vrućim danom za Burgere”. Pogotovo u periodu od 18 do 21h. Dakle, znamo šta ste radili prošli petak!

Glovo je beležio i koji su to omiljeni burgeri u našem narodu i ispostavilo se da je na prvom mestu Cheeseburger, zatim klasični Burger a na trećem mestu je Chicken Burger!

Ukoliko ste i vi jedan od mnogobrojnih ljubitelja ovog neobičnog sendviča, prelažemo da se ovog 27. maja prošetate do Kalemegdana na veliki BURGER FEST, gde vas čekaju najbolji burgeri, neobični prilozi, kao i razni slatkiši i sladoledi kojima ćete se zasladiti posle kvalitetnog burgera! Zabava se podrazmeva!

BURGER HOUSE – PRIČA O DVA BRATA I ČIKAŠKIM BURGERIMA

Svaki pravi znalac i gastro-hedonista zna „na keca“ gde se jede originalni čikaški burger ali, sa našim tvistom – isključivo od najkvalitetnijih domaćih sastojaka!

Burger House je ozbiljan igrač po pitanju burgera jer, svi iz ove kuće svom poslu pristupaju pažljivo i uz veliki trud da svaki burger bude perfektan! Priča o „kući burgera“ počinje sa dva brata, Stefanu i Mirku, koji su se sa 15 i 12 godina ukrcali u avion ka našim krajevima iz svog rodnog Čikaga.

Kako nam Stefan kaže:

“Te 2013. nije bilo kvalitetnih burgera u Srbiji i sinulo nam je da baš mi možemo to da promenimo jer smo odrasli na originalnim čikaškim burgerima. Čekali smo da završim školovanje pa da krenemo. Toliko smo bili ozbiljni da mi je master rad bio Razvoj biznis plana za burger restoran!”

U Burger House restoranima, priča nam dalje Stefan, ovaj čuveni sendvič služi se u mekanoj zemičci sa susamom, meso se pravi isključivo od junetine, a po uzoru na Ameriku - od dodatka su tu čedar sir, ajsberg, paradajz, luk, kiseli krastavac, sosovi… Ono na šta su ova vredna braća ponosna svakako je činjenica da su sastojci svakog proizvoda uvek sveži i proverenog kvaliteta. Drugačije i ne može, s obzirom da danas Burger House broji nekoliko lokacija i veliki broj gostiju!

Glovo najbolje zna kolika je potražnja za baš Burger House menijem i to tokom čitave godine! Anja Đurić, Marketing Lead za Srbiju i Crnu Goru iz Glovo kompanije podelila je sa nama da kada je zima i loše vreme, rekordni broj porudžbina dostavlja se direktno do toplih domova naših korisnika tokom celog dana, dok se leti burgeri naručuju kasnije, kada su vrućine manje. Svako ko naručuje baš ovaj burger, očigledno zna i bira šta jede, pa tako i idealni trenutak da se počasti kvalitetnim burgerom čikaške recepture, a srpske kulture!

strana 1 od 4 idi na stranu