- PR članak -

Kako je "Movember" od opklade postao jedna od vodećih kampanja podrške muškarcima u svetu

Ukoliko ste mislili da je puštanje brade i brkova samo trend prevarili ste se. Potreba da se brijač ostavi po strani dobila je poseban smisao jednog novembra 2003. godine kada se nekoliko prijatelja dogovorilo da mesec dana ne brije bradu niti brkove.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Opkladi koja je imala za cilj da modernom muškarcu vrati po malo ruralan izgled, pridružilo se oko 30 članova sa željom da realizuju ovaj trend i istraju u svojoj odluci. Samo godinu dana kasnije 400 muškaraca priključilo se ovoj ideji i osnovana je fondacija koja je za cilj imala prikupljanje novca za potrebe istraživanja raka prostate.

Pokret je dobio globalni karakter, a na desetine hiljada ljudi širom sveta pridružuje se inicijativi Movembar (bradati novembar) svake godine, koja postaje globalni fenomen humanitarnog karaktera. Pored puštanja brkova, mesec novembar posvećen je mnogobrojnim edukacijama na temu mentalne podrške prilikom suočavanja sa ovom vrstom kancera, podrške pri lečenju kao i širenju svesti.

Poslednjih godina sve više muškaraca razvija svest o kanceru prostate koji je drugi po učestalosti i treći najsmrtonosniji kancer među muškarcima u Srbiji. Najveći problem jeste što se muškarci javljaju u kasnijim fazama bolesti, jer nisu imali simptome, te je zbog toga preventivni pregled od ključne važnosti. Iako u našoj zemlji od ove bolesti godišnje umre oko 800 muškaraca, gotovo pedeset odsto muške populacije nikada nije bila na pregledu kod urologa. Uspešnost lečenja kod ranog otkrivanja je velika pa je preporuka da muškarci stariji od 50 godina minimum jednom godišnje odu na pregled prostate, a da muškarci stariji od 20 godina dva puta godišnje odrade samopregled.

Bez obzira na to što se o ovoj temi, kako u medijima tako i na socijalnim mrežama, pa i u medicinskim krugovima najviše govori krajem godine, tokom meseca novembra, za lekarske preglede i brigu o zdravlju treba izdvojiti vreme bilo kog dana u godini. Hajde da imamo vremena za preglede, slogan je kampanje Grand kafe, koja je u saradnji sa Institutom za zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i fondom B92 tokom meseca oktobra sprovela niz aktivnosti u cilju podizanja svesti o važnosti rane dijagnostike raka dojke. Ogromno interesovanje za besplatne mamografske preglede koji su u sklopu akcije organizovani u Negotinu, a nakon toga i u Beogradu samo su potvrdili važnost ove teme kao i nastavka same kampanje. Zato sada u novembru pozivamo sve muškarce da bar jedan dan u ovom mesecu odvoje vremena za sebe, svoje zdravlje i preventivni pregled kod urologa. Budite odgovorni prema sebi i svojim voljenima jer uvek je pravi trenutak za brigu o svom zdravlju!

strana 1 od 6 idi na stranu