- PR članak -

Rad centara za socijalni rad pod lupom zbog diskriminacije

Veliki uspeh domaćeg filma "Otac" sa hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi aktuelizovala je ponovo ovu temu i u Srbiji. Naime, javna je tajna da se u centrima za socijalni rad često sprovodi diskriminacija na račun muških roditelja.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Кonkretno, "voditelji slučaja" u centrima za socijalni rad namerno zanemaruju i propuštaju da konstatuju postojanja protivtužbi od strane očeva, jer im to "olakšava" posao i skraćuje proces, navode da su postignuti dogovori kada nisu, a onda to sve direktno utiče na pravosudne organe, jer se oni uvek vode u okvirima "nalaza" Centra za socijalni rad.

Nekoliko očeva iz Novog Sada sa kojima smo imali prilike da razgovaramo i koji su prošli istu "proceduru" opisuju nam gotovo identične scene. Naime, u nalazima "voditelja slučajeva" se obično šturo (često i pogrešno) navode osnovni podaci, ubacuju se samo izjave majke, a tendeciozno izbacuju izjave očeva, verovatno iz razloga jer im to olakšava posao.

Roditeljske sposobnosti su predstavljene u jednoj rečenici, bez ikavih argumenata na osnovu čega se došlo do takve procene. Nalaz i mišljenje često ne sadrži suštinski bitne procene u pogledu roditeljskih stavova, odnosa, kvaliteta veze sa detetom, kakav je kvalitet roditeljstva po pitanju obrazovanja niti da li su roditelji u predloženim modelima delom ili ravnopravno zastupljeni u zadovoljavanju svih razvojnih potreba deteta. Konkretno, ne bavi se ni horizontalom, a kamoli vetikalom u smislu određivanja roditeljskih mogućnosti i potencijala i njihovog uticaja na razvoj deteta.

Nalazi se često baziraju na "minimumu roditeljskog prava za oca" (doslovno tako piše u nalazu) pa je pitanje koje se postavlja, zasto se ocu obezbedjuje "minimum prava", ako je dokazana velika roditeljska asimetrija u korist oca. Konkretno, u predmetu oca sa kojim smo razgovarali je "vodilja slučaja" rekla da se apsoluno slaže sa ocem, ali da ona radi po njenoj ustaljenoj praksi. Reč je o jednom diskriminatornom modelu bez argumentacije koji je nauka odavno pobila a polako ga gazi i praksa čak i kod nas dok ga evropska ne primenjuje odavno.

Prema toj, kod nas ustaljenoj praksi predlažu se modeli starateljstva i viđanja koji dovode do otuđenja deteta od oca jer ono u predloženim modelima viđa muškog roditelja manje od 7 dana mesečno.

Pored filmskog hita "Otac" i aktuelna serija "Vikend sa ćaletom" rađena po istoimenom filmu obrađuje tematiku odnosa razvedenih očeva sa svojom decom. Sasvim je sigurno da će rad centara za socijalni rad u narednom periodu biti pod mnogo većom lupom medija upravo zbog povećanog interesovanja javnosti za ovu temu.

strana 1 od 11 idi na stranu