- PR članak -

Mozzart povlači najbolje poteze

Master trener šaha dr Marija Lukić: "Ova kompanija nam je omogućila da razvijamo onlajn platformu i pređemo na novi oblik nastave. Iskoristićemo popularnost serije 'Queens gambit'".

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Šahovska tabla je simbol životnog puta na kome se samostalno donose odluke i preuzima odgovornost za njih. Oni čije su misli između kralja, topa, skakača, lovca i pešaka znali su to i mnogo pre nove hit serije "Damin gambit".

Ali, da bi popularnost šaha u Srbiji nastavila da raste i posle tih sedam velemajstorskih epizoda, potrebno je stalno povlačiti dobre poteze.

Kompanija Mozzart opredelila se za onaj najbolji – da podrži jedan od najvećih šahovskih klubova u zemlji u velikom projektu pokretanja onlajn platforme. Za ŠK Kralj iz Beograda, ova finansijska donacija je šah-mat za opstanak.

"Situacija sa koronavirusom zaustavila nas je skoro u potpunosti. Već nekoliko meseci radimo na tome da pokrenemo onlajn platformu za učenje šaha i polaznike uspešno prebacimo na savremenu vrstu nastave. Šah se, za razliku od drugih sportova, odlično uklapa u ovo novo digitalno doba, pa su ove godine odigrana onlajn Evropska prvenstva za sve kategorije, ali i onlajn Olimpijada. Zahvaljujući Mozzartu, koji povlači najbolje poteze u društveno-odgovornom radu, možemo da pređemo na novi oblik časova. To će našim takmičarima omogućiti da nastave sa sjajnim rezultatima, a nama da i dalje imamo veliki broj polaznika, što dece što odraslih" kaže dr Marija Lukić, majstorski kandidat i master trener šaha.

Foto: Promo
Foto: Promo

Idealno vreme za početak učenja šaha je period od 4. do 7. godine života, a u ovom klubu od osnovanja uspešno rade sa decom predškolskog uzrasta, osnovcima i srednjoškolcima.

"Šah pruža veliku korist za njihov intelekt i uravnotežen razvoj ličnosti. Važan je za učenje dragocenih životnih lekcija. Šahovska partija može da se posmatra kao simulacija životnih okolnosti, gde dete samostalno donosi odluku o tome koji će potez da odigra i time se uči, između ostalog i odgovornosti. Šah je moćno sredstvo kojim vežbamo strpljenje, memoriju i rešavanje određenih problema, učvršćuje socijalna iskustva, jer šahovska tabla stvara uslove za mirnu, bezbednu diskusiju. Pomaže razvoju logičkog mišljenja, kombinatorike, mašte i kreativnosti, upornosti i istrajnosti, samopouzdanja, emocionalne stabilnosti i sposobnosti samostalnog planiranja pri donošenju odluka. Kroz igranje šaha izgrađujemo timski duh, dok istovremeno jačamo individualnost i drastično utičemo na koncentraciju, strpljenje, vizuelizaciju, odmerenost, analizu, apstraktno mišljenje i planiranje", rekla je.

ŠK Kralj poslednjih nekoliko godina drži i školu za odrasle, jer za šah nikada nije kasno…

"Seriju 'The Queen’s Gambit' naši stariji članovi redovno prate. Glavni lik je devojčica, što je odlično, jer u Srbiji postoje predrasude da je šah muški sport, što naravno nije tačno. Za seriju vlada ogromno interesovanje i kod nas i u svetu i svakako će u narednom periodu početi ekspanzija šaha" zaključuje Marija Lukić.

Foto: Promo
Foto: Promo

Šahovski šampioni

Šahovski klub Kralj uspešno radi već punih 16 godina. Kroz omladinsku školu do sada je prošlo više od 5.000 mladih.

"Osim osnovne šahovske obuke i masovnosti koju imamo, napravili smo i sjajne rezultate kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji. Iznedrili smo više desetina osvajača medalja na prvenstvu Beograda i Srbije, šampione Balkana i jednog šampiona Evrope u kadetskoj konkurenciji. Na osnovu masovnosti i postignutih rezultata možemo da kažemo da smo vodeći klub u kadetskoj konkurenciji u Srbiji. Klub trenutno broji preko 100 aktivnih članova. Školu šaha držimo na tri lokacije u Beogradu, a to su Novi Beograd, Žarkovo i Vidikovac", kaže dr Marija Lukić.

Ovaj klub organizuje brojna takmičenja i manifestacija na kojima učestvuju najbolji mladi igrači iz cele Srbije, ali i inostranstva.

Svake godine pravi letnje i zimske sportsko-šahovske kampove. ŠK Kralj organizuje i međunarodna druženja - bratimljenja uz igranje šahovskih turnira pa su takmičari uzrasta od 10 do 16 godina, imali priliku da posete Rim, Rotenburg i Soči, ali i da ugoste drugare iz inostranstva.

strana 1 od 7 idi na stranu