- Komentari -

Nova godina i računanje vremena

Pitanje kalendara u vreme kada veći deo sveta, koji vreme računa po Gregorijanskom kalendaru počinje Novu godinu, uobičajeno se, svake godine postavlja pravoslavnim crkvama koje koriste kalendar iz doba Julija Cezara, zanemarujući astronomsku razliku od 13 dana, nastalu tokom vekova.

Pošaljite komentar
  1. Crkva koja pretenduje da je vecna, morala bi da vodi racuna o tome da ce, po njenom racunanju vremena, jednog dana Cvetna nedelja pasti u novembru i Ognjena Marija u januaru, itd.
    Ocito je da su njihove brige sasvim ovozemaljske, da ne kazem prizemne...
    (strahinja, 6. januar 2009 09:44)

    # Link komentara

  2. "..., kao i da su matematika i astronomija periferne za crkvu."
    Tačno u tome je problem. Sve dok o kalendaru razglabaju potpuno nestručni i nekvalifikovani ljudi, kao što su verske vođe, a ne isključivo matematičari i astronomi, imaćemo problema s kalendarom.
    (Mashinovodja, 6. januar 2009 09:17)

    # Link komentara

  3. u stvari milankovićev kalendar nije tačniji od gregorijanski kalendar ako se uzme u obzir godina prolećne ravnodnevnice koja iznosi 365.2424 dana. godina u gregorijanskom kalendaru ima prosečno 365.2425 dana, dok godina u milankovićevom kalendaru (odnosno novom julijanskom kalendaru kojeg koristi između ostalih i grčka pravoslavna crkva) ima prosečno svega 365.24222 dana.

    stvari postaju obrnute ako uzmemo u obzir srednju tropsku godinu koja u ovo doba ima 365.24219 dana, ali ovakva godina nije atraktivna za crkvu.

    šta više, srednja tropska godina ima tendenciju porasta, pa će 2800 godine, kada će se gregorijanski i milankovićev kalendar razići, ona biti bliža srednjoj gregorijanskoj godini nego srednjoj milankovićevoj godini.
    (malisha, 5. januar 2009 19:50)

    # Link komentara

  4. Crkvi koja pretenduje da bude vecna, trebalo bi da je bitno to sto ce jednog dana u buducnosti Cvetna nedelja biti u novembru, Ognjena Marija u januaru ili nesto slicno. Obrnuti slucaj (ovo sto je u par namcorskih naroda), pokazuje da se njihove crkve ne interesuju za vecnost, vec da su im ciljevi i ideje vrlo prizemne...
    (strahinja, 5. januar 2009 18:50)

    # Link komentara

  5. Ovo objasnjenje mozete slobodno staviti kao udarnu vest u svim emisijama, pa ce ljudi konacno nauciti da Bozic i Nova Godina nisu ni SRPSKI ni PRAVOSLAVNI, nego da se samo slave po starom kalendaru.

    Ima i "nesrba" koji slave po starom i ima i pravoslavaca koji slave po novom!
    (srafciger, 5. januar 2009 15:40)

    # Link komentara