- Komentari -
  1. Japan je vec bio kapitulirao. U bombardovanju japanskih gradova konvencionalnim bombama ubijeno je mnogo vise civila nego u Hirosimi i Nagasakiju. Bacanje atomskih bombi je trebalo Amerikancima, jer je s tim zapocela nova trka u naoruzanju, koja traje i danas. Amerikanci nisu dobrodosli ni u Velikoj Britaniji, a ne u Japanu, ali kod vas je svaki osvajac uvek dobrodosao.
    (gistro, 11. mart 2024 18:34)


    Istina je da su mnogi osvajači kod nas bili dobrodošli, ali nikad ne kod većinskog naroda, a to je zato što je među Srbima uvek bilo poltrona, protuva, ligavaci i izdajničkog polusveta koji su okupatore i osvajače dočekivali cvećem, pa setimo se samo kako su cveće na Hitlerove tenkove bacali Po Zagrebu i Sarajevu oni pokatoličeni i islamizirani Srbi, pa i dan danas imaš takve Srbe, ovi sadašnji "kosmopolitizovani" Srbi iz kruga dvojke i njegovih regionalnih metastaza po Srbiji bi danas bacali cveće na Abramse i Leoparde kada bi se kojim slučajem desilo tako nešto.
    (Miloš Bg, 11. mart 2024 23:18)

    # Link komentara

  2. Da je izvrsena invazija na Japan poginuo bi ogroman broj saveznickih vojnika (ne bi ucestvovali samo Amerikanci), kao i japanskih, a najgore bi prosli civili. Zrtve bi bile visestruko vece od onih u Hirosimi i Nagasakiju. Razaranje bi bilo mnogo vece kao i troskovi. Dakle, trebalo je birati izmedju dva zla i izabrano je manje, ali je izgledalo monstruozno. Mozda bas ta monstruoznost sprecava ljude da ponovo upotrebe nuklearno oruzje. Jedino mislim da se sa bacanjem bombe na Nagasaki moglo sacekati i da bi se mozda Japan i bez nje predao. To nikada necemo saznati.
    (Trovach, 11. mart 2024 22:20)

    # Link komentara

  3. Japan je okupiran evo vec osamdeset godina.
    (ghjkjjh, 11. mart 2024 17:22).

    Da jako im je loš život, gde bi samo bili da su kao Severna Koreja sami i suvereni.
    (duk1, 11. mart 2024 19:47)

    Ne znam po kojim parametrima si zakljucio da im je zivot lep, ali Japanci su jedna od najdepresivnijih nacija na svetu.
    (mange i tojote, 11. mart 2024 21:04)

    # Link komentara

  4. Za one koji se cude sto su bacene bombe neka pogledaju sta su Japanci radili i kako se ponasali tad. Pogledajte podatke koliko njih se predalo (ne zarobljeno) i bice vam jasno sve
    (Makidjon, 11. mart 2024 21:00)

    # Link komentara

  5. Da li je samo koincidencija, ali u Hirošimi i Nagasakiju bilo je najviše pravoslavaca!?
    (Vizantinac, 11. mart 2024 20:57)

    # Link komentara

  6. Japan je okupiran evo vec osamdeset godina.
    (ghjkjjh, 11. mart 2024 17:22).

    Da jako im je loš život, gde bi samo bili da su kao Severna Koreja sami i suvereni.
    (duk1, 11. mart 2024 19:47)

    # Link komentara

  7. "боле"

    Према садашњим сазнањима, око двадесет милиона жртава Совјетског Савеза последица је и:
    1. Стаљинове чистке-физичке ликвидације, тридесетих година 20. века, официрског "крема" Црвене армије и
    2.Стаљиновог неверовања у депеше и упозорења која је слао властима у Москви, у више наврата и временски знатно пре почетка инвазије нацистичке Немачке на СССР, обавештајац Рихард Зорге, да ће и када ће нацистичка Немачка напасти СССР.
    (Павле, 11. mart 2024 19:41)

    # Link komentara

  8. @Krle
    Hvala ti na jedinom promisljenom komentaru na racun kauboja,
    koji jos dan-danas vrse genocid gde god imaju interesa u svetu.
    (Saglasan, 11. mart 2024 19:27)

    # Link komentara

  9. Ono sto je interesantno je da je UN i zenevska konvecija formirana tek 50ih godina. I upravo tada su pravno definisani pojmovi poput ratnog zlocina, genocida i etnickog ciscenja.
    Baciti nuklearku na grad pun civila je knjiski ratni zlocin, stavljanje Indijanaca u rezervate i otimanje teritorija sirom USA je cist primer genocida, medjutim kako ti pojmovi pravno postoje tek od 50ih i kako se krsenja zakona ne moze izvesti retroaktivno, niko nije kriv.
    (s, 11. mart 2024 18:23)


    Genocid nikada ne zastareva tako da im to ne može im biti izgovor za genocidno delovanje, uostalom genocid kao pojam nije postojao ni u vreme Hitlera, pa opet govorimo o holokaustu.
    (Miloš Bg, 11. mart 2024 19:12)

    # Link komentara

  10. Zanimljivija bi bila prica kako su monstrumi smisli da bace ne jednu nego dve bombe na civilno stanovnistvo i da li je neko isao na ratni sud zbog ubijanja toliko civila.
    (X, 11. mart 2024 18:17)

    Ni za ovo sto danas rade ne mogu biti krivicno gonjeni, a ne tada. Njima niko nigde ne moze da sudi, oni mogu svima. Nije li to sjajno?
    (wow, 11. mart 2024 19:08)

    # Link komentara

  11. И после онога што се десило у Хирошими и Нагасакију ментални склоп просечног Јапанца је такав да би сутра врло радо изашао на улицу,клекнуо и отворио уста да му Американац убаци и трећу бомбу.Јапан није само војнички поражен већ и духовно,морално и културолошки.
    Без конкуренције највећи расисти са којима сам имао незадовољсто да радим читаву деценију али нису расисти само када су Амери у питању.
    (Предраг, 11. mart 2024 19:06)

    # Link komentara

  12. Oni su kao i Južna Koreja postali podizvođači SADa za Daleki istok. Amerikanci ne cene takve narode iako sada rade za njih. Nikada se nikome nisu izvinili za počinjene stvari pa ni Japancima.
    (Drgn, 11. mart 2024 19:02)

    # Link komentara

  13. Zanimljivija bi bila prica kako su monstrumi smisli da bace ne jednu nego dve bombe na civilno stanovnistvo i da li je neko isao na ratni sud zbog ubijanja toliko civila.
    (X, 11. mart 2024 18:54)

    # Link komentara

  14. Prije "Hirošime" dogdile su se neki drugi događaji, npr. genocid u Kini, Koreji.....Filipini, Pearl Harbor.....U osvajanju otoka na Pacifiku (Iwo Jima...) ginulo je desetke tisuća Amerikanaca. Amerikanci su izračunali da bi za konvecionalnu invaziju na Japana poginulo 300.000-400.000 vojnika. Dvije A-bombe, problem rješen. Osim toga od svih država koje su poslje 2.WW potpale pod "okupaciju" SAD-a, u Japanu SAD-e ima najveću podršku stanovništva i politike.
    (Tvrtko, 11. mart 2024 16:28)

    Japan je vec bio kapitulirao. U bombardovanju japanskih gradova konvencionalnim bombama ubijeno je mnogo vise civila nego u Hirosimi i Nagasakiju. Bacanje atomskih bombi je trebalo Amerikancima, jer je s tim zapocela nova trka u naoruzanju, koja traje i danas. Amerikanci nisu dobrodosli ni u Velikoj Britaniji, a ne u Japanu, ali kod vas je svaki osvajac uvek dobrodosao.
    (gistro, 11. mart 2024 18:34)

    # Link komentara

  15. Ono sto je interesantno je da je UN i zenevska konvecija formirana tek 50ih godina. I upravo tada su pravno definisani pojmovi poput ratnog zlocina, genocida i etnickog ciscenja.
    Baciti nuklearku na grad pun civila je knjiski ratni zlocin, stavljanje Indijanaca u rezervate i otimanje teritorija sirom USA je cist primer genocida, medjutim kako ti pojmovi pravno postoje tek od 50ih i kako se krsenja zakona ne moze izvesti retroaktivno, niko nije kriv.
    (s, 11. mart 2024 18:23)

    # Link komentara

  16. Zanimljivija bi bila prica kako su monstrumi smisli da bace ne jednu nego dve bombe na civilno stanovnistvo i da li je neko isao na ratni sud zbog ubijanja toliko civila.
    (X, 11. mart 2024 18:17)

    # Link komentara

  17. Čovečanstvo je bilo u „cajtnotu“ u tim ubrzanim događajima, dogodila se ta nedopustiva stvar da atomske bombe budu bačene na Hirošimu i Nagasaki tj. na civile. Kada se odlučivanje prepusti malom broju ljudi, stvari mogu da izmaknu bilo kakvoj kontroli, kao što ovaj slučaj pokazuje. Ako su već hteli da koriste te atomske bombe u ratne svrhe, one su morale gađati vojne mete a ne civilne, na primer, konvoje (luku) ratne mornarice Japana. VB je, pre II sv. rata, bila prva koja je ovladala kompletnim znanjem koje je potrebno da se napravi atomska bomba, ali je nisu napravili, zašto? Zato što elita VB nije bila - opsednuta - apsolutnom moći. Takođe su shvatili smisao izreke "Ono što priliči Jupiteru ne priliči volu" tj. shvatili su da "nisu bogovi" nego "smrtni ljudi" te da takva vrsta oružja iako može da vam obezbedi prestiž, ima i tamnu stranu – nije moguće predvideti posledice takvog oružja (ratovanja pomoću njega) – pošto nisu Bog shvatili su da je upotreba takvog oruđa LUDOST kojom je moguće uništiti život na Zemlji. Za dzentlmene postoji - GRANICA - šta je za smrtne ljude a šta ne! A za – "čoveka masu" (Ortege i Gaseta) – koji ima samo apetite i nikakve obaveze – koji u središtu svog životnog stila tvrdi da živi bez moralnih načela; ne postoje nikakve granice da bi nametnuo svoju iracionalnu volju drugima. Čovek-masa, čovek-dete - jednostavno ne razlikuje - sebe - od svojih želja i svojih postupaka; dete (čovek-masa) je aposlutno neodgovorno.
    (zoran stokic, 11. mart 2024 18:09)

    # Link komentara

  18. Film indirektno glorifikuje americki genocid nad japanskim civilima. Verobatno ce slican izraelski film o Gazi dobiti oskar dogodine.
    (Krle, 11. mart 2024 18:06)

    # Link komentara

  19. [link].
    Neka ćute i neka se zahvale što su stali na dve.
    Još 22 bi bilo malo.
    (Samo da pitam, 11. mart 2024 16:54)

    Ne budi smešan sa izjavom da su Ameri brinuli za kineske žrtve i da su zato bacili A bombe na Japan. Rusija je krenula u osvajanje Japan i to velikom brzinom, uzeli su Kurilsa ostra i Ameri su morali nešto da učine da Japan ne padne u ruske ruke.
    (zare, 11. mart 2024 17:54)

    # Link komentara

  20. Ta 'fanaticna nacija' barem ne trazi brisanje istorije, niti njeno prikazivanje u ruzicastom.
    Sta mislis kako bi danasnji ameri kmecali da je situacija obrnuta?
    300-400.000, a jes njih je sve skupa izginulo jedno 200-300.000, al zato iz sve snage drobe sssr-u gde je izginulo 20.000.000.
    (bole, 11. mart 2024 17:51)

    # Link komentara

  21. Zanimljiva tema!
    Uvek se na neki sukob gleda iz ugla pobednika!
    I pobeda se slavi, a žrtve onoga ko je izgubio se ne broje i ne uvažavaju.
    Film nisam pogledao baš iz tog razloga što se slavi Amerika, a Japanske civilne žrtve su nebitne!
    (10k, 11. mart 2024 16:15)

    Možete pogledati film. U fokusu nije američka nacija a ni rat sa Japanom već sam Openhajmer koji nije prikazan kao idealno dobro ljudsko biće već kao jedan običan grešnik pred Bogom koji je na sve to još i pomogao da silni ljudi izginu jednim udarom. Buduci da je najveći uspeh njegove karijere izmeren brojem ljudskih žrtava i tako proslavljen, tim pre se naglašava praznina i ništavilo njegove egzistencije koju i on sam oseti pred kraj života.
    (Filmadžija, 11. mart 2024 17:26)

    # Link komentara

  22. #Samo da pitam

    I onda je rešenje pobiti puna 2 grada civila? Da mi je tvoj mozak pa da odmorim.
    (sos, 11. mart 2024 17:26)

    # Link komentara

  23. Japan je okupiran evo vec osamdeset godina.
    (ghjkjjh, 11. mart 2024 17:22)

    # Link komentara

  24. (Tvrtko, 11. mart 2024 16:28)
    Otkud ti to da SAD ima najveću podršku u Japanu!? Iz ličnog iskustva u direktnom kontaktu sa desetinama Japanaca, zaključujem da Japanci nisu srecni zbog prisustva američke vojske i zbog bačenih nuklearnih bombi.
    (IdiBrgaj, 11. mart 2024 17:20)

    # Link komentara

  25. [link].
    Neka ćute i neka se zahvale što su stali na dve.
    Još 22 bi bilo malo.
    (Samo da pitam, 11. mart 2024 16:54)

    Pravdati genocid genocidom moze samo bolestan um.
    (zftguz, 11. mart 2024 17:18)

    # Link komentara

  26. Prije "Hirošime" dogdile su se neki drugi događaji, npr. genocid u Kini, Koreji.....Filipini, Pearl Harbor.....U osvajanju otoka na Pacifiku (Iwo Jima...) ginulo je desetke tisuća Amerikanaca. Amerikanci su izračunali da bi za konvecionalnu invaziju na Japana poginulo 300.000-400.000 vojnika. Dvije A-bombe, problem rješen. Osim toga od svih država koje su poslje 2.WW potpale pod "okupaciju" SAD-a, u Japanu SAD-e ima najveću podršku stanovništva i politike.
    (Tvrtko, 11. mart 2024 16:28)


    Nema opravdanja ni za jedan zločin, posebno ne za genocid i to nad civilima, samo još kad bi za to znali i oni koji su jedini na svetu imali logore smrti za decu.
    (Miloš Bg, 11. mart 2024 17:14)

    # Link komentara

  27. [link].
    Neka ćute i neka se zahvale što su stali na dve.
    Još 22 bi bilo malo.
    (Samo da pitam, 11. mart 2024 16:54)

    # Link komentara

  28. Tvrtko
    Malo je jadno stvarati "izgovor" kroz te dogadjaje za ono sto su uradili, lako moze neko da te poklopi sa "a sad da vidis sta je USA za to vreme radila drugima"...
    (Kozuki Oden, 11. mart 2024 16:52)

    # Link komentara

  29. Prije "Hirošime" dogdile su se neki drugi događaji, npr. genocid u Kini, Koreji.....Filipini, Pearl Harbor.....U osvajanju otoka na Pacifiku (Iwo Jima...) ginulo je desetke tisuća Amerikanaca. Amerikanci su izračunali da bi za konvecionalnu invaziju na Japana poginulo 300.000-400.000 vojnika. Dvije A-bombe, problem rješen. Osim toga od svih država koje su poslje 2.WW potpale pod "okupaciju" SAD-a, u Japanu SAD-e ima najveću podršku stanovništva i politike.
    (Tvrtko, 11. mart 2024 16:28)

    # Link komentara

  30. Zanimljiva tema!
    Uvek se na neki sukob gleda iz ugla pobednika!
    I pobeda se slavi, a žrtve onoga ko je izgubio se ne broje i ne uvažavaju.
    Film nisam pogledao baš iz tog razloga što se slavi Amerika, a Japanske civilne žrtve su nebitne!
    (10k, 11. mart 2024 16:15)

    # Link komentara

  31. Ne bi se oni zaustavili, da nije bilo Hirošime i Nagasakija... Fanatična nacija na kub...
    (bigz, 11. mart 2024 16:13)

    # Link komentara