- Komentari -

Viber grupe "80+": Novi oblik nasilja raširen među tinejdžerima u Srbiji

U novosadskim osnovnim i srednjim školama pojavile su se viber grupe nazvane "80+" u koju administratori uključuju decu boljeg materijalnog statusa, odnosno koji imaju stanove veće od 80 kvadratnih metara, a sa ciljem da omalovažavaju one koji su slabijeg materijalnog stanja.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Bruka i sramota je ziveti u stanu koj nema bar 100 kvadrata, daj uozbiljite se ljudi 21 vek je.
    (Aki, 21. novembar 2023 15:58)

    # Link komentara

  2. Ono sto me pre svega intresuje ko je taj administrator, odakle mu podaci o tome ko u kolikom stanu zivi, idnosno cija je ideja taj sajt i ko ga je realizovao, i ima li u svemu tome krsenja zakona.
    (Vladan R, 21. novembar 2023 11:29)

    # Link komentara

  3. Meni je ovo sve u redu. Bogata deca ne treba da se druže sa decom gubitnika tranzicije.
    (Nekad ratni profiter danas uspesni biznismen, 21. novembar 2023 07:36)

    # Link komentara

  4. Nekada su bili važni i smatrali se frajerima oni koji su bili lepi, oni koji su imali najbolje mišiće i telesnu gradju a ne oni iza koji su se vijorile etikete poznatih brendova. Baš smo takve ismevali, nipodaštavali i zvali maminim i tatinim sinovima i skorojevićima. Čak smo odbijali da se sa njima i igramo jer su bili fizički kreteni. Eto, u silnom našem napredovanju ka "EU integracijama" dodjosmo do situacije da ti kreteni budu ogledni primeri za društvo?!
    (Knezevic Zoran, 20. novembar 2023 17:14)
    Ma da krive su EU integracije...
    Smesni ste.
    Losi smo ljudi. Svuda u stranim firmama mobinguju iskljucivo nasi (i Kina, Koreja...), dok je bio menadzment sa zapada bilo pristojno ponasanje.
    (Opet EU kriva, 20. novembar 2023 22:13)

    # Link komentara

  5. @obrazovani avkodano

    Kilovat-metara?
    (Neobrazovan, 20. novembar 2023 21:02)

    # Link komentara

  6. Samo to preusmeriti Poreskoj. Naravno, ako pocne nesto da po tom pitanju i radi.
    (Low, 20. novembar 2023 20:30)

    # Link komentara

  7. Fina grupa za lopove. Znaju ko ima koliki stan, pa kad počnu da pominju letovanja, eto ih na adresi da očiste sve.
    Bravo bravo
    (ja, 20. novembar 2023 19:20)

    # Link komentara

  8. Meni je ovo sve u redu. Bogata deca ne treba da se druže sa decom gubitnika tranzicije.
    (Nekad ratni profiter danas uspesni biznismen, 20. novembar 2023 19:08)

    # Link komentara

  9. За све су криви родитељи и кућно васпитање. А ова госпођа што се ишчуђава, нек престане. Принцезица "лајкује", као не подржава и не коментарише, "лајкује постове" и то је то. А онда свака два-три месеца нови телефон. И расте у очима малих дебила којима су маме и тате утувили у главу да су вреднији, што имају више од вршњака и живе у стану 80+ квадрата у "ексклузивном" насељу. То је та нова елита.
    (dd, 20. novembar 2023 15:33)


    Ne palite se džabe, priča je izmišljena od nekog kvazimodo "novinara", koji nam je na traktoru došao. Ili ovo vama liči na naš jezik možda?
    (paljevina, 20. novembar 2023 18:56)

    # Link komentara

  10. Uvesti vojsku pod hitno,po hitnom postupku.Ali ne samo za muskarce,vec i za devojke.Kao u Izraelu.Ovo drustvo je otislo do dna.Ti "bogati"koji ismejavaju "siromasne",nisu zaradii sami to cime se hvale,a sto je najtuznije je to sto nisu svesni svoje gluposti.Menio je muka kada cujem "Samo bahato!". Prazne duse,koje nisu procitale jednu knjigu.
    (Zoran Paunovic, 20. novembar 2023 18:50)

    # Link komentara

  11. Ovoga u socijalizmu nije bilo, da se gleda ko šta ima. 

    Ma sta nije bilo? Nije bilo interneta, ni tih Viber grupa, za*jebavanja sirotinje je bilo jos kako! Odrastao sam u centru grada, radnicko dete, jos kako su se sinovi i cerke glumaca, politicara, direktora, izdvajali i takmicili u tome ko sta ima, a ismejavanje sirotinje im je bio hobi, isto kao i sad. Razlika je samo sto se to desavalo u grupama, na zurkama, sedaljkama, nije bilo drustvenih mreza. Njihova deca sada su to samo podigla na jedan visi nivo.
    (gagit, 20. novembar 2023 18:46)

    # Link komentara

  12. Niko ne zavidi nekome na onome što ima, nego na onome što jeste. Svi bi voleli da su i prilici da imaju, ali, ono što jeste to vam niko ne mođe oduzeti i to najviše nervira ljude, koliko god novca trenutno da imaju.
    Znam dugo jednog izuzetno bogatog, uspešnog, potekao iz bogate porodice. Nezadovoljan, samo gleda ko je nasmejan i opušten i onda kreće u napad na takve. Ne propusti priliku da istakne šta on IMA. Od polunormalnog sa viškom novca je postao neko sa kime ne želim ni da prozborim kad se sretnemo.
    (Vanja, 20. novembar 2023 18:40)

    # Link komentara

  13. @ realno
    То су генерације 2005/06 и млађе. Негде до 2010. Родитељи су им рођени у периоду 1970 до 1985. Родитељи су им живели у '90-тим. Та деца немају никакве везе са деведесетим. Осим преко родитеља.
    (dd, 20. novembar 2023 17:52)

    # Link komentara

  14. Joj, a psiholog posavetovala mamu da laze neke klinke zasto cerka napusta grupu??

    Stalo im je do toga da ova gomila i dalje "uvazava" njihovo dete?
    (Ivana, 20. novembar 2023 17:28)

    # Link komentara

  15. Radim u školi, pa da vas "utešim": uživajte dok možete, jer će biti još gore.

    Srećom, živim u manjem gradu, pa ovakve stvari još uvek nisu toliko izražene, ali kada ih zapazim, makar i u naznakama - kao odeljenski starešina se potrudim da napravim takvu halabuku da se svi pitaju šta ih je snašlo! Roditelje obavestim da ću pokrenuti "proceduru", sazvati sastanak "tima" da se utvrdi o kojem "nivou nasilja" je reč da bismo potom "preduzeli korake"... Da ne dužim: većina se utrta već kod reči "procedura" i stvar bude rešena veoma brzo, a mali kauboji postanu manji od makovog zrna.

    I da se razumemo - i dalje je mnogo više dobre dece i trudim se da ih uvek, svuda, na sva usta hvalim, ali problem je što oni drugi postaju sve glasniji, bahatiji i beskrupulozniji, pa deluje da su u većini. A kada malo zagrebete ispod površine, gotovo po pravilu ćete shvatiti da je njihovo problematično ponašanje zapravo vapaj za pomoć. Naravno, to ih ne lišava odgovornosti za gluposti koje prave, ali do dugoročnog rešenja nećemo doći večito se baveći posledicama umesto uzrokom.
    (Profesorka matematike, 20. novembar 2023 17:23)

    # Link komentara

  16. Nema to više puno veze sa vaspitanjem, deca su, kao i sve u životu, manje-više lutrija, neko izvuče divno dete, uzornog đaka, pa je lako i vaspitati ga i naučiti ga, a neko izvuče malog baksuza pa ne pomažu sve batine i zabrane ovoga sveta. Elem, ovo isto što ova deca rade na Viber grupi, njihovi roditelji rade sa kolegama i prijateljima na kafenisanjima. I pazite, jedno nazivamo vršnjačkim nasiljem, a drugo običnim ogovaranjem. Daleko od toga da pravdam ovu decu, ali ona su odraz naših ljudskih osobina, a prezir prema slabijima i siromašnijima od sebe jeste jedna krajnje široko rasprostranjena negativna ljudska osobina.
    (Nikola, 20. novembar 2023 17:18)

    # Link komentara

  17. Nekada su bili važni i smatrali se frajerima oni koji su bili lepi, oni koji su imali najbolje mišiće i telesnu gradju a ne oni iza koji su se vijorile etikete poznatih brendova. Baš smo takve ismevali, nipodaštavali i zvali maminim i tatinim sinovima i skorojevićima. Čak smo odbijali da se sa njima i igramo jer su bili fizički kreteni. Eto, u silnom našem napredovanju ka "EU integracijama" dodjosmo do situacije da ti kreteni budu ogledni primeri za društvo?!
    (Knezevic Zoran, 20. novembar 2023 17:14)

    # Link komentara

  18. Nista novo, to su deca propustene generacije 90tih. Od debila, debil na kvadrat. Poslednje normalne generacije su rodjene 80tih i one su imale iole normalno obrazovanje i ugradjen normalan sistem vrednosti.
    (Relano, 20. novembar 2023 17:08)

    # Link komentara

  19. To se resava lako, ako imate pristup grupi a gadi vam se, samo radite screenshotove i onda objavite po drugim drustvenim mrezama tu prepisku (sa sve salvama smeha) i prava imena i brojeve telefona te dece. Uz malo vestine, mozete to uraditi inkognito. Neko ce reci da nije u redu otkrivati podatke dece, ali na kraju dana to nisu deca vec monstrumi u povoju i dok ne shvate da akcije imaju posledice, nista se nece promeniti. Klin se klinom izbija
    (Pera, 20. novembar 2023 15:22)
    Овај предлог је пример како се ватра гаси бензином. Поразније од тога што неко предлаже ово као "решење" ми је приличан број лајкова. Како је могуће да људи не могу више да разликују шта је добро а шта не, шта је исправно а шта погрешно?
    (Гале, 20. novembar 2023 17:02)

    # Link komentara

  20. Šta sam sada procitao bem ti lebac?
    Da li je ovo realno?

    Ovo kao da je scenario za neki glupi tinejdžerski film.
    (Eric Cartman, 20. novembar 2023 13:49)

    Zašto? Meni je sve ovo u redu. Dok su oni glumili poštenje ja sam okoristio gde god se moglo. Od jedne partije plac na altini od druge opštinski lokal u centr grada u zakup 5 puta ispod realne cene u to vreme. Mic po mic ja sam danas 1 od 33000 milionera. Ne treba naša deca ni u istu školu da idu sa decom gubitnika tranzicije. To je više vekovnom kapitalizmu u Indiji najbolje regulisano. Neko će da se bori da stekne a onda se dete neke sirotinje privali da uživa. Ne nego bogati sa bogatima. Ogovara i sirotinja. Te fudbaleri glupi, onaj klempav, onaj ćelav svi bi hteli da je ono što oni imaju najvernije. E pa nije tako. Sistem vrednosti postoji a vi slobodno zarađujte kao starlete i po rijalitijjna. Mi za našu decu imamo bolje planove. Grac, Beč, Harvard i brojne druge prestižne škole u svetu. Nije ova tužna zemlja da u njoj odrastaju naša deca.
    (1 od 33000 milionera, 20. novembar 2023 17:02)

    # Link komentara

  21. Koga doticu ovakva "maltretiranja" pa znas kad bi me dodatklo da se neko sprda sa mnom zbog bilo cega. Jos ukoliko je taj neko vernik, pa onda tek ja ima da krenem da se sprdam sa njim zatucanim lol.
    (Manager, 20. novembar 2023 17:01)

    # Link komentara

  22. Imam stan od 85 kvadrata. Gde mogu da se učlanim u grupu?
    (Sarkazam, 20. novembar 2023 16:41)

    # Link komentara

  23. @Mare, To da ne gledaju kako se oblece vazi samo za nize razrede osnovne skole Elementary school, kako se tamo kaze. Za vise razrede osnovne tzv Middle school, ako ne gore onda isto kao u Srbiji.Znaci postaje stvari koje moraju da se poseduju da bi bili prihvaceni. U telefone svi bulje i prate trendove za patike i ostalu odecu. Roditelji cesto nisu ni svesni toga, posto slabo komuniciraju sa decom Za High school da ne pricam. Tu se onda ukljuce i automobili,da da voze sa 16 sve u 16. Ko kako dolazi u skolu i ostalo...
    (juznjacka uteha, 20. novembar 2023 16:30)

    # Link komentara

  24. Ja ne kapiram sta se cudite. Pa jel zivite u kapitalizmu? E pa tu nisu svi jednaki. To je bilo kad sam ja bio mlad u SFRJ. Normalnoj zemlji. Bilo je pokusaja i kad sam ja isao u osnovnu, tamo nekih ranih 70-tih. Farmerke, adidas patike, posle starke. ali ne ovako. Nosile su se uniforme ali se znalo ipak ko je iz bogatije kuce a ko nije. Sad je to jako vise izrazeno a ovo je samo proizvod mladog kapitalizma u kome je Srbija danas. Uzivajte. i da, slazem se da polazi od kuce a u skoli se pokazuje.
    (Kaputalizam, 20. novembar 2023 15:46)

    Nije bilo ni tad jednakosti, sto uostalom i sam posle kazes.
    I tad se znalo ko su deca pilota, direktora, funkcionera pa onda vojna lica, doktori, inzenjeri pa onda radnicka klasa. A partijski velikasi su ziveli u vilama i imali poslugu i kuvare ko grofovi.
    Imala sam ja dve drugarice u skoli, obema tata direktor, nosile su odecu sa "revija" uvek picnute i prelepe, jer su im i mame bile prelepe pa su se dobro udale ;-). Ma uvek je to bilo tako. Ljudi veruju u ono sto zele, zato ih je lako preveslati.
    (erm, 20. novembar 2023 16:27)

    # Link komentara

  25. Nije ni toj bogatoj deci lako, oni čak ni ne umeju da uživaju u tim materijaknim stvarima niti da ih iskoriste, to su nesrećna deca kojima je zadovoljstvo ako neko drugi pati zbog njihovih zlodela.
    (Vagica, 20. novembar 2023 13:48)
    Ama to uopste nisu bogata deca to je srednja klasa koja se ruga deci radnika Maxija, nema tu ni b od bogatstva. A roditelji im se napnu zestoko za taj prestiz. Znam takve familije sve gladac naoko a u slamarici ni 1000e steka. Sprzi se sve od 1. do 1. a glume nivo. Nije to bogatstvo. Obicni ljudi cak sirotinja prema proseku zapada.
    (nee, 20. novembar 2023 16:14)

    # Link komentara

  26. Ovo samo u Srbiji ima. Moje dete krenulo u skolu u Ameriku, oblacio se normalno. Dosli ovde u Srbiju, deca odmah gledaju koje su patike, koja je marka, da li je original ili ne. Ovde su i deca i odrasli poremecini, svima je stalo da imajuvnesto original i nesto brendirano.
    (Mare, 20. novembar 2023 14:36)
    Kompleksi. Sirotinja a nabedjeni, najgora kombinacija.
    Sirotinja se ruga vecoj sirotinji, jer zaista bogati ne idu u skole sa ovima.
    (aha, 20. novembar 2023 16:09)

    # Link komentara

  27. Da li je dovoljno jos nesto strasnije da se desi da drzava donese obavezu da se socijalne mreze i platforme za messaging zabrane za mladje od 18 (a mozda i 21) godine i da se od istih platformi zahteva upload licne karte za verifikaciju svakog naloga inace se postojevi nalog gasi a novi nije moguce napraviti. Dati socijalnim mrezama i aplikacijama rok od 90 dana za implementaciju (uskladjivanje sa zakonom) i zabranititi one koje ne postuju zakon i udariti kazne u stotinama miliona eura za svaki incident. Deca treba da imaju pristup samo Youtube Kids, Wikipediji i obrazovanim stvarima na interentu. Kad postanu ljudi onda su odgovorni za svoje postupke. Isoasce kinezi najpametniji sa njihovim zakonima.
    (BO, 20. novembar 2023 16:08)

    # Link komentara

  28. Lopovska posla, nemojte odmah na decu, deca su samo naivna, gutaju sve što im se podmetne, podvali.
    (Trend, 20. novembar 2023 15:52)

    # Link komentara

  29. Jadna su ona deca kojoj roditelji nisu pružili ništa drugo osim para
    (Dex, 20. novembar 2023 15:48)

    # Link komentara

  30. Ja ne kapiram sta se cudite. Pa jel zivite u kapitalizmu? E pa tu nisu svi jednaki. To je bilo kad sam ja bio mlad u SFRJ. Normalnoj zemlji. Bilo je pokusaja i kad sam ja isao u osnovnu, tamo nekih ranih 70-tih. Farmerke, adidas patike, posle starke. ali ne ovako. Nosile su se uniforme ali se znalo ipak ko je iz bogatije kuce a ko nije. Sad je to jako vise izrazeno a ovo je samo proizvod mladog kapitalizma u kome je Srbija danas. Uzivajte. i da, slazem se da polazi od kuce a u skoli se pokazuje.
    (Kaputalizam, 20. novembar 2023 15:46)

    # Link komentara

  31. Ovoga u socijalizmu nije bilo, da se gleda ko šta ima. Sve je počelo devedesetih sa Air Max patikama kao statusnim simbolom.
    (Kvante, 20. novembar 2023 14:14)

    Jede se kavijar i pije se dzin... Da u socijalizmu nije bilo guzonja i sinova.
    (Nn, 20. novembar 2023 15:38)

    # Link komentara

  32. За све су криви родитељи и кућно васпитање. А ова госпођа што се ишчуђава, нек престане. Принцезица "лајкује", као не подржава и не коментарише, "лајкује постове" и то је то. А онда свака два-три месеца нови телефон. И расте у очима малих дебила којима су маме и тате утувили у главу да су вреднији, што имају више од вршњака и живе у стану 80+ квадрата у "ексклузивном" насељу. То је та нова елита.
    (dd, 20. novembar 2023 15:33)

    # Link komentara

  33. Naći izvor i napraviti pravni primer od njega. To će da deluje. Inače i deca su deo ksajber odnosno hibridnog ratovanja.
    (dupla pažnja, 20. novembar 2023 15:29)

    # Link komentara

  34. To se resava lako, ako imate pristup grupi a gadi vam se, samo radite screenshotove i onda objavite po drugim drustvenim mrezama tu prepisku (sa sve salvama smeha) i prava imena i brojeve telefona te dece. Uz malo vestine, mozete to uraditi inkognito. Neko ce reci da nije u redu otkrivati podatke dece, ali na kraju dana to nisu deca vec monstrumi u povoju i dok ne shvate da akcije imaju posledice, nista se nece promeniti. Klin se klinom izbija
    (Pera, 20. novembar 2023 15:22)

    # Link komentara

  35. Наравно да се све то и многе друге вредносне аномалије новог века и новог друштва могу решити, само је потребна општедруштвена сагласност и подршка. Е у тој сагласности је проблем, а не у мерама које треба предузети. Како је постићи кад умни и мудри људи који треба да воде једно друштво не могу да дођу до речи од најезде "интернет интелектуалаца"? Свако чије мишљење уживо не бисте ни саслушали, а камоли узели у обзир, сеје "мудрости" по интернету, који је преузео наше и животе наше деце. Свако треба да ради свој посао, а нарочито они који памети немају да ћуте, али авај...
    (Гале, 20. novembar 2023 15:17)

    # Link komentara

  36. Letos sam proveo 5 dana u Becu, i jedna od stvari koje su mi ostale upecatljive, da nisam video ni jednu silikonusu, video sam decu koja su skromno obucena, normalno, bez skupih i sjajnih patika i jakni, po kaficima i restoranima sede, uglavnom, ozbiljni ljudi, dok mladi, masovno sede pored Dunava, slusaju muziku, zezaju se, druze se... Sta je to sa ovom nasom decom, ja pojma nemam? Pretvorili smo ih u turbo seljobere i odrastaju u tezak olos i ljudski sljam!
    (gagit, 20. novembar 2023 15:08)

    # Link komentara

  37. mlađi od 16 u Srbiji su ogavna bića. ko ima tu nesreću da mora da ih gleda i sluša više od jedno u mesec dana treba da dobije beneficirani radni staž. generacija degena
    (anubis, 20. novembar 2023 14:00)

    Kakvi roditelji,babe dede takva i deca.

    Ti si sada dobio 100 pluseva a od tih 100 što su ti dali pluseve jedno 50 imaju takvu decu a i oni sami nisu ništa bolji.

    Svako misli da je on idealan i da je njegovo dete najbolje na svetu a u realnosti daleko je to od toga.

    Roditelji su najveci krivci jer ih tako vaspitavaju a i ako nesto primete bole ih uši.
    Koliko ste puta bili u situaciji da neko dete divlja a roditelji stoje pored njega i bukvalno ne reaguju.

    Nastala je generacija razmažene dece a ne mogu deca da budu kriva što su razmažena vec roditelji,babe i dede.
    (Eric Cartman, 20. novembar 2023 15:06)

    # Link komentara

  38. Ja sam neki dan na yt video snimak sa kvazi nastupa nekog našeg kvazi repera koji se provlači po novinama zadnjih pola godine non stop. A publika gomila razularenih klinaca koji dozvoljavaju da ih on bije smrdljivom patikom po glavi. A oni u delirijumu. Probili smo dno kao društvo. Svi zakazali...od roditelja pa dalje. Ali prvo od roditelja.
    (Rodjo, 20. novembar 2023 15:05)

    # Link komentara

  39. @geograficarka

    Nema. Ima da se odabere da mogu da vas dodaju vasi kontakti ili bilo ko, ali da ne moze niko da vas doda, to nema.
    (Et, 20. novembar 2023 14:25)

    To je jedna od vecih gluposti u Vajberu. Trebalo bi dodati opciju, i meni smeta nedostatak iste.
    (muris ras, 20. novembar 2023 14:59)

    # Link komentara

  40. Sirotinja druže ... Kad mi imamo pemu za decu ; ko ima dolara sunca se na plaži a ko nema kući u garaži ... Sta reci a ne zaplakati
    (mile tranzisn, 20. novembar 2023 14:19)

    Ja sam pre par dana bas to konstatovao, pustam klincima pesmice i price, brate moj, to je puno nasilja i pogani, eto ta pesma sto si naveo, pa razbole se lisica susi se ko grana, pliva patka preko Save, opa tanca tanca zakla baba jarca, vuce vuce bubo lenja, pa ono kad zovu puza da izadje iz kucuce, ako neces izaci ja cu tebe ubiti sekirom po glavi...i da ne nabrajam jos katastrofa za decu.
    (ls, 20. novembar 2023 14:52)

    # Link komentara

  41. Nema nam spasa kad ova deca naslede planetu.Program globalnog zaglupljuvanja i bahaćenja putem (a)socijalnih mreža napreduje brže od očekivanog.Za dvadesetak godina očekujem uvođenje eutanatije za eliminaciju svakoga ko nema stan od najmanje 80 m2 ili novi Prada duks.Društvo bez moralnog kompasa nije bolje ni zaslužilo.
    (Big bang, 20. novembar 2023 14:49)

    # Link komentara

  42. Ha,ha..gluperde..80kwm se smatra nekim luksuzom🤭😂.Iskompleksirana neobrazovana sirotinja sa privilegijama.
    (Avokado, 20. novembar 2023 14:48)

    # Link komentara

  43. mlađi od 16 u Srbiji su ogavna bića. ko ima tu nesreću da mora da ih gleda i sluša više od jedno u mesec dana treba da dobije beneficirani radni staž. generacija degena
    (anubis, 20. novembar 2023 14:00)

    A ko je vaspitao i odgojio tu generaciju? Šta su ti roditelji "generacije degena"? Jedan od tih roditelja ste, sa velikom verovatnoćom, i vi. Zato poštedite društvo vaše ogorčenosti i promašenog života, pre nego što počistite svoje dvorište (krenite od svoje sobe) i sredite sopstveni život. Kad se budete obrazovali i sredili, nećete imati potrebe da kudite i sudite, već ćete društvo oplemeniti konstruktivnim predlozima i truditi se da ga poboljšate koliko god je u vašoj moći.
    (Neko iz mase, 20. novembar 2023 14:38)

    # Link komentara

  44. Sreca pa sam isao u skolu kada su se tek pojavili mobilni telefoni, a internet je bio samo u internet kaficima. Ali smo mi kao generacija SVI prosli kroz nemastinu 90tih i znamo da cenimo sve sto danas imamo ma koliko to bile male stvari u zivotu. Ova danasnja deca novokomponovane "elite" nikada nisu osetili sta je to nemati, a nemaju ni roditelje koji se njima bave i koji bi trebali da ih nauce da se covek ceni po tome kakav je kao osoba, a ne da li ima duks sa pijace ili polovan telefon. Takvi klinci ce kad porastu postati snobovi, a ukoliko im se desi da kojim slucajem postanu siromasni nece znati da se snadju.
    (detelinara, 20. novembar 2023 14:37)

    # Link komentara

  45. Niko da pomene prijave Vajberu. Niti "Nacionalnog kontakt centar za bezbednost dece na internetu". Niti osobe ili timove po školama zadužene za rešavanje problema vezanih za nasilje. Treba pokrenuti odgovornost društvenih mreža, institucija i roditelja nasilnika. Oduzimanje telefona, uniforme i pogotovo motke su više izbegavanje suočavanja sa problemom nego napadanje istog.
    (Vajbre, 20. novembar 2023 14:36)

    # Link komentara

  46. Ovo samo u Srbiji ima. Moje dete krenulo u skolu u Ameriku, oblacio se normalno. Dosli ovde u Srbiju, deca odmah gledaju koje su patike, koja je marka, da li je original ili ne. Ovde su i deca i odrasli poremecini, svima je stalo da imajuvnesto original i nesto brendirano.
    (Mare, 20. novembar 2023 14:36)

    # Link komentara

  47. Eto sta nas okruzuje i koje vrednosti se neguju... sramota za drustvo, za roditelje, za mladu osobu koja nema znanja...
    (@8188, 20. novembar 2023 14:35)

    # Link komentara

  48. @borivoje

    Deca to rade od kuce jedna drugoj, ne iz skole.
    (Et, 20. novembar 2023 14:33)

    # Link komentara

  49. Јадни мали комплесаши, који би вероватно извршили самоубиство или би постали криминалци када би се рецимо нашли у друштву оних који живе у 800+ или 8000+, и при томе са још 10+ милијарди нечега на конту.
    (мр, 20. novembar 2023 14:28)

    # Link komentara

  50. @geograficarka

    Nema. Ima da se odabere da mogu da vas dodaju vasi kontakti ili bilo ko, ali da ne moze niko da vas doda, to nema.
    (Et, 20. novembar 2023 14:25)

    # Link komentara

  51. Eto nam na našim TV frekvencijama farme, zadruge, elite i ostalo. Osobe sumnjivog morala i obrazovanja i vaspitanja nam oblikuju decu i omladinu. Setimo se ljudi ko je nama bio uzor kada smo bili mladi, i šta se moglo gledati na televiziji. A onda evo ovakva grupa izađe, pa šta ste drugo očekivali ? Da neće slučajno da imaju ta dece empatije možda? Šta smo napravili od države, to sada imamo kao odraz omladine.
    Laku noć ....
    (upit, 20. novembar 2023 14:24)

    # Link komentara

  52. A kao odrasli su drugačiji. Na svakom semaforu, u svakom butiku, restoranu... u svakom segmentu života je maksimalno istaknuto ko koliko ima i to se ističe. Operaciju katarakte čekaš 2 godine ali ako imaš para može privatno odmah ili daš mito u bolnici i ajde udri. Parking u NS ispred zgrade je slobodan ali ako daš 120000 obeleže ti mesto imenom i prezimenom i rezervisano za tebe. Znači imam para pa mi se može da zauzmem svačije. Nije to privatno parking mesto. Napravili smo takav sistem i sad se čudimo što deca isto to rade, samo na njihov način.
    (Mileee, 20. novembar 2023 14:22)

    # Link komentara

  53. Ne zna se ko je jadniji, ova deca koja misle da je 80 kvadrata nesto vredno pomena ili roditelji koji su im ulili glupe ideje da tako cene ljude.
    (80 luksuz???????, 20. novembar 2023 14:20)

    # Link komentara

  54. Sirotinja druže ... Kad mi imamo pemu za decu ; ko ima dolara sunca se na plaži a ko nema kući u garaži ... Sta reci a ne zaplakati
    (mile tranzisn, 20. novembar 2023 14:19)

    # Link komentara

  55. Moj sin ili ćerka da ovako nešto urade, izgubili bi pravo na telefon u mojoj kući. Ako deci nismo preneli empatiju prema drugima to je najviše naša greška jer deca sve uče od roditelja. I dobre a naročito loše stvari. I to oni pokupe kad se najmanje nadaš.
    (onako, 20. novembar 2023 14:19)

    # Link komentara

  56. Ovoga u socijalizmu nije bilo, da se gleda ko šta ima. Sve je počelo devedesetih sa Air Max patikama kao statusnim simbolom.
    (Kvante, 20. novembar 2023 14:14)

    # Link komentara

  57. Gov...a motka je iz raja izašla.

    Nekome će pući film, biće to dimljivo zgarište stanova 80+ kvadrata.
    (alpinista, 20. novembar 2023 14:05)

    # Link komentara

  58. Sva deca u istim uniformama i telefoni zakljucani u ormarice.
    (Borivoje Surdilovic, 20. novembar 2023 14:05)

    # Link komentara

  59. Da li u Viberu postoji opcija da se blokira ubacivanje u grupe? Non stop me bez mog pristanka guraju u neke grupe u kojima ne želim da budem.
    (geografičarka, 20. novembar 2023 14:04)

    # Link komentara

  60. mlađi od 16 u Srbiji su ogavna bića. ko ima tu nesreću da mora da ih gleda i sluša više od jedno u mesec dana treba da dobije beneficirani radni staž. generacija degena
    (anubis, 20. novembar 2023 14:00)

    # Link komentara

  61. Ne to smo mi samo u unapređenoj boljoj bržoj efikasnijoj podmlađenoj varijanti naslednika naših realnih vrednosti.
    Hajdmo sad da se čudimo i foliramo, kako smo fini i pametni, i kako treba stvar da se rešava.
    Pa ova deca su posledica pogrešnog veka, pogrešnih vrednosti.
    Nemamo mi ni čime ni sa kime da to rešimo...
    (Mrzim nikove da smišljam, 20. novembar 2023 14:00)

    # Link komentara

  62. Треба им свима одузети телефоне и тачка. А то не треба да ради држава, него родитељи.
    (Pantagruel, 20. novembar 2023 13:58)

    # Link komentara

  63. Samo motka, pa ne tu decu nego njihove roditelje. Pod motkom podrazumevam pre svega ozbiljne novčane kazne za roditelje koji opomenuti sta radi njihovo maloletno dete ne rade nista po pitanju da isto bude spreceno. A danas, roditelji ne da ne rade tako nego cak staju u odbranu svog malog nasilnika.
    (realno/sarkazam, 20. novembar 2023 13:54)

    # Link komentara

  64. Dokaz da količina para ne ide sa količinom mozga.
    (Woršiping, 20. novembar 2023 13:51)

    # Link komentara

  65. Šta sam sada procitao bem ti lebac?
    Da li je ovo realno?

    Ovo kao da je scenario za neki glupi tinejdžerski film.
    (Eric Cartman, 20. novembar 2023 13:49)

    # Link komentara

  66. Današnjoj deci uopšte nije lako. Odrastati je, tj. biti u tom tinejdž periodu uvek bilo teško, ali je danas teže jer je svaka informacija svima dostupna. Nije ni toj bogatoj deci lako, oni čak ni ne umeju da uživaju u tim materijaknim stvarima niti da ih iskoriste, to su nesrećna deca kojima je zadovoljstvo ako neko drugi pati zbog njihovih zlodela. Ovi koji su ismevani jer nemaju dovoljno novca da bi bili u takvih grupama, nadam se da bar imaju normalne roditelje i ljubav od njih, lepo vaspitanje i osnovnu kulturu.
    Uvek ima tih mamlaza koji su nezadovoljni sobom pa im je onda neko nenormalno zadovoljstvo da napakoste bilo kome, čitajte samo komentare.
    Ovo je na toliko nivoa loše i ružno da se (opet) začudim koliko ima zlih ljudi (što se ne vidi na prvi pogled).
    (Vagica, 20. novembar 2023 13:48)

    # Link komentara

  67. Prva emocija koju sam osetio čitajući ovo je tuga. Tužno je u šta se omladina pretvara, nemoralna čudovišta, operisana od bilo koje vrste empatije. Jako nakazno.
    (Dax, 20. novembar 2023 13:39)

    # Link komentara