- Komentari -
 1. Carstva su se kroz istoriju stvarala brutalno i sa osvajanjem, sa silom i mačem i krvlju, sa ubijanjem i progonom ili porobljavanjem. Srbi su jedini narod u istoriji koje je svoje Srpsko carstvo dobio diplomatski, od Vizantije, preko celog Balkana, i to samo zato jer su toj Vizantiji sa Savom prodali veru za večeru 1219g kad je Vizantija od pape i braće Hrvata odvojila Srbe i autokefisala SPC. Srbi su se samo popravoslavili i nisu morali ništa da osvajaju silom, a iako je to carstvo trajalo samo 25g i Vizantija mu preko cara nametnula najbrutalniji zakon u Dušanovom zakoniku, to je ipak jedinstven slučaj u Istoriji, a o kojem se ne piše i ne govori. Druga je stvar to kako ih je Bog kaznio, Vizantiju dao Turcima i Srbe u 500g ropstva, posle kojeg se nisu obratili nego postali još gori.
  (Dušan Silni, 18. oktobar 2023 07:46)

  # Link komentara

 2. STRAH I TREPET OD BALTIKA DO JADRANA!
  Uz hrvatsko su se ime vezali pojmovi straha i slave, a uspomena na njih živi i danas u švedskoj usmenoj predaji. Šveđani su se jako bojali, kako su ih sami nazivali, “Krabata”. Švedski vojnici koji su preživjeli rat opisivali su Hrvate kao vojsku koja se nije ni čula niti vidjela. Prema švedskim predajama, hrvatski konjanici su dolazili uvijek s maglom, i nijedan neprijatelj koji bi im se našao na putu, ne bi preživio”.
  - Turski filozof Kjafija u svojoj knjizi “Nizam ul Alem” (“Uredba svijeta”) piše o Hrvatima kao idealnim ratnicima i junacima koji preziru kukavice, te savjetuje svojim Turcima da se od Hrvata nauče ratnom umijeću ukoliko žele pobjeđivati. Turci su pored hrabrosti osobito cijenili i hrvatski viteški duh, koji nikada neće povrijediti nenaoružanog ili zarobljenog neprijatelja, a dano obećanje će uvijek ispuniti.
  @
  1. Šta su vas Hrvati tako zgazili da su vam uzeli Dubrivnik i celu toliku prelepu obalu i vekovno srpsko more, a jadnici?
  2. Ovo je časopis srpske privatne štampatije, a zvanični popis imate u muzeju u Dubrovniku i za Austrougatsku u muzeju u Beču.
  (Medi, 16. oktobar 2023 18:33)

  # Link komentara

 3. jadni ste vi hrvati, ako se ne daj boze raspadne evropa i vrati vreme svako za sebe sto uopste nije nemoguce, vas ce prve rasparcati dojucerasnji saveznici. nista vam ne bi ostalo od primorja, slovence bi pojeli ne bi ni podrignuli. nas srbe nece tolko da diraju samo zato sto i ne vredimo nicemu i samo smo problem i muka (osim vojvodine iznad fruske gore), isto vazi i za bosance, al vas bi rastocili na nista.
  (oglo50, 3. oktobar 2023 19:40)

  # Link komentara

 4. Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
  STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
  (Net, 2. oktobar 2023 21:18)

  Hahahhahhah znaci od 11.177 stanovnika od toga 9.713 se izjasnilo da govore srpski jezik , zaci Srbi . I onda ta vecina ( izmisljeni Srbi - katolici ) donosi zakon koji pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja , svasta
  (Had, 3. oktobar 2023 16:54)

  # Link komentara

 5. ako neko govori srpski ne znaći baš da je srbin
  (mikeV, 3. oktobar 2023 13:26)

  # Link komentara

 6. Hteli su ga mnogi oteti Hrvatima! Italija, Vizantija, Osmanlija, Velika Srbija...ali nisu uspeli, uvek je bio i uvek će biti samo hrvatski.
  (309 Alka 29 Oluja, 02. oktobar 2023 19:14


  Xaxaaaa
  Kad je DU bio pre 1946. "hr"?
  Ili cela Dalmacija do 1946?
  Nikad.
  Za ove granice mozete da zahvalite tragicnoj stpskoj politici iz 1918 a kasnije i komunizmu, to je to, znas to i sam prema tome ne glupiraj se.
  (C i n i k, 2. oktobar 2023 22:04)

  # Link komentara

 7. "Nego, kako reče da ti se zvao pradeda Srbin katolik iz Dubrovnika?"
  (Miloš Bg, 2. oktobar 2023 20:18)

  Zvao se Srbodub, što se s vremenom pretvorilo u Srboljub i nepobitni je dokaz da je Dubrovnik srpski !
  (brzi_trut, 2. oktobar 2023 22:02)

  # Link komentara

 8. Ништа ново, одвајкада позната ствар, утемељено на непосредним и необоривим историјским изворима. То што би неки на истину и правду да залепе етикету "српски национализам", то је њихов проблем. За Србе највећи комплимент кад се те 2 најсветије вредности везују на тај начин за српски народ. А време ћутања је давно прошло време, на велику жалост свих којима су истина и правда највећи непријатељи.
  (my way, 2. oktobar 2023 21:52)

  # Link komentara

 9. Ovi moderni hrvati su 1/1 kroz papanizovani Srbi. Nema tu sta vise da se prica nit dodaje, svoje lice su pokazali 1941-1945.
  (Neven, 2. oktobar 2023 21:51)

  # Link komentara

 10. Do jucer sam citala da su hrvati promijenili vjeru, sad citam da su srbi bili katolici hahahahahahahahagagahaggaga
  (USKLADITE UDŽBRNIKE, 2. oktobar 2023 21:21) 

  A šta bi tek rekla na sledeće.

  Reč "Četnik" prvi je koristio Matija Ban,Srbin Katolik i veliki nacionalni radnik,pisac,saradnik Garašaninov ... Tu reč je preuzeo od Poljaka 1948. kada je pisao knjigu /pravilnik o četničkom načinu ratovanja.
  Miloš S.Milojevic 1868. formira Ustaški pokret za borbu u Staroj Srbiji. Pravi jedinicu od preko 300 dobrovoljaca. Čak postoji spisak ljudi jer je kasnije za tu jedinicu trazio izdrzavanje ,neki vid penzije od Kraljevine Srbije (za veterane).
  Inace je taj izraz korišcen masovno i u borbama protiv Turaka u Bosni i u Hercegovini.

  Grupa Hrvata ga preuzima tek u 20.veku.
  Dalje je poznato...
  (Komša, 2. oktobar 2023 21:43)

  # Link komentara

 11. Do jucer sam citala da su hrvati promijenili vjeru, sad citam da su srbi bili katolici hahahahahahahahagagahaggaga
  (USKLADITE UDŽBRNIKE, 2. oktobar 2023 21:21)

  # Link komentara

 12. Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
  STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
  (Net, 2. oktobar 2023 21:18)

  # Link komentara

 13. Hteli su ga mnogi oteti Hrvatima! Italija, Vizantija, Osmanlija, Velika Srbija...ali nisu uspeli, uvek je bio i uvek će biti samo hrvatski.
  (309 Alka 29 Oluja, 2. oktobar 2023 19:14)

  Okupacija u 26 slika jos traje.
  (lordan, 2. oktobar 2023 21:15)

  # Link komentara

 14. Za vrijeme Republike, Srbima (pravoslavcima) bilo je zabranjeno noćiti u Dubrovniku. Toliko o toj temi.
  (Dubrovčanin, 2. oktobar 2023

  Pravoslavcima je bilo zabranjeno,ne Srbima.
  Da bi komentarisao istorijske teme moraš malo i istorije da znaš.
  Do crkvenog raskola bilo je pet jednakih crkava - Jerusalimska,Antiohijska,Aleksandrijska ,Carigradska i Rimska Patrijaršija.
  Vremenom je Carigradska bila sve uticajnija ,iz prostog razloga sto je rimska (romejska) vlast bila jača tu (nije Carigrad doziveo razaranje i potrese kao Rim).
  Na nasem podneblju je doslo do ,po danasnjim pogledima šizofrene situacije - situacije da se vlast Carigrada (svetovna) prostirala do Splita i da se na odredjenim mestima (od severa danasnje Albanije do Splita ,primorjem) preklapala sa duhovnom vlascu Rima.
  Srbi od Bara do Splita su posle raskola pripali Rimu jer se Crkva podelila.
  Dakle ,ti Srbi nisu ni katoliceni ,kako je to bilo sa Srbima u zaledju kasnije ,niti su pripadnici nekog drugog naroda.
  Prosto - Srbi Katolici.
  Biskup u Baru je imao titulu Primas srpski i veliki je rivalitet bio izmedju Bara i Dubrovnika po pitanju Srba.
  Tek posle svehrvstskog katolickog kongresa (1900) donosi se odluka " da su svi katolici Hrvati" a koju godinu kasnije Papa prvi put pokusava da preimenuje Zavod sv.Jeronima u hrvatski - bune se Srbi u Baru i Dubrovniku i odustaje.
  Proveri - sve do slova istorijska istina.
  Nesporna.
  (Komša, 2. oktobar 2023 21:00)

  # Link komentara

 15. Tomson celo vreme, na svim koncertima, nosi oko vrata srpski krst sa očilima: SKRIVENO ZNAČENJE! Ovaj medaljon je poseban, Thompson ga nosi na svakom nastupu: Evo što znače kratice na njemu.
  @
  Taj je medaljon posvećenim italijanskom svecu Svetom Benediktu iz 5 veka po kojem su stvoreni fratri Benediktinci. Krst i očila na njemu su dokaz da to nisu srpski simboli jer te simbole, 4c i dvoglavog orla, Srbi su preuzeli sa pravoslavljem iz Vizantije. Jedini južnoslovenski narod koji ima izvorno svoje simbole i dan danas su Hrvati sa Kunom koja je na 1 evro i šahovnicom, a koja je nastala od najstarijeg indoevropskog kalendara Orion iz Vučedolske kulture starog preko 5000g.
  (4C, 2. oktobar 2023 20:35)

  # Link komentara

 16. pocetkom proslog veka - Zemun je bio Austrougarska,
  pre 2 veka beograd je bio Turska, pre 20 vekova, Singidunum je bio u Rimskom carstvu, a niko nije cuo za srbe (osim teoreticara srbi pa amebe...)
  sve se menja vremenom
  (kaboom, 02. oktobar 2023 17:17)


  Rimski istoričari Plinije i Ptolomej tamo negde oko 2. veka nove ere govore o Srbima kao o narodu koji živi na granicama Rimske imperije, što naravno ne znači da ih nije bilo i u samoj imperiji, jer se njihovi spisi prvenstveno odnose na narode na granicama carstva, što će reći da su Rimljani znali za Srbe i ovo je nešto što prizna zvanična istoriografija, a ne "Srbi pa amebe" istoričari kako ih ti zoveš, tako da idemo dalje, još jedna ustaška laž je raskrinkana! Nego, kako reče da ti se zvao pradeda Srbin katolik iz Dubrovnika?
  (Miloš Bg, 2. oktobar 2023 20:18)

  # Link komentara

 17. (Јабучило, 2. oktobar 2023 19:19).
  Vuk je posle 500g robovanja prepisao sve od Hrvata pa i njihovu jekavicu zbog čega su ga srpski jezikoslovci napali i morao je da je makne... Vrtolet govore skoro svi S. Sloveni.
  Darotka nema veze sa grckim.
  Fraktura je sa grckog i na hrvatski je kostolom.
  Brend je englizam i zato je hrvatizam oznak, a brendiranje oznakovljivanje.
  Sve predložene reči su super ali još samo predložene, a ti nisi čuo da Srbi prepisuju od Hrvata takvu zaštitu jezikq i kreću sa skupi-krpi....guglaj. ne samo Srbi SVI TO PRISUJU OD HRVATA.
  NAJEZDA ENGLESKIH RIJEČI Francuski štiti 'jezična policija', a kazne se izriču i za slovenski i srpski.
  (Kaj ba bre, 2. oktobar 2023 20:15)

  # Link komentara

 18. Vidim javljaju se Hrvati i pokazuju kolike su neznalica. Prvo, Hrvatski književni jezik je nastao na osnovama Srpskog štokavskog govora jer oni nisu imali odgovarajuću podlogu ni u kajkavskom ni u nekom drugom govoru. Što se tiče Dubrovnika on ne da nije bio hrvatski nego nema ni pojma. Njega su osnovali Srbi. I Ruđer Bošković i Marin Držić su bili Srbi. Hrvati od 11 veka nisu imali državu nego su birali tlačitelje, čas Mleci, čas Venecija, pa malo Austrija pa malo Mađari.Državu im je dao onaj nesrećni Aleksandar Karađorđević da bi ga ubili.
  (Svetozar, 2. oktobar 2023 20:04)

  # Link komentara

 19. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 2. oktobar 2023 13:56)

  Srbija se nikad nije odricala Srba katolika i Srba muslimana. To pokazuje i 1918.stvaranje Kraljevine SHS - Kraljevine Srba, Hrvata, Slovenaca, sam naziv govori podosta... Tek su 1944. i dolaskom komunista na vlast sprovedene odluke Drezdenskog kongresa KPJ iz 1928. da se srpski narod podeli i teritorijalno rasparca... Cak su i od pravoslavaca napravili druge nacije - Crnogorci, Makedonci...
  (Drezdenski kongres 1928, 2. oktobar 2023 19:50)

  # Link komentara

 20. Najgora su braća Grci. Oni su proterali milion muslimanskih Grka u Tursku i primili milion pravoslavnih Anadolaca u Grčku. Nakon uspostavljanja kneževine Srbije milion muslimanskih Srba je proterano iz kneževine jer su svi etiketirani kao Turci a turski jezik nisu ni znali. Jedan deo njih je otišao u Tursku, drugi deo u Bosnu a treći deo u Sandžak. Porodica Alije Izetbegovića je poreklom iz Beograda. Kakvi su to Turci, Bošnjaci iz Bosne i Sandžaka kada ne znaju turski jezik? Imaju pozajmice ali iste smo imali i mi dok nije usvojen Vukov rečnik od dubrovačkog govora.
  (milan, 2. oktobar 2023 19:46)

  # Link komentara

 21. Laz, koja je u zvanicnom dokumentu AU? Zanimljivo glediste. Reklo bi se da ima dosta promaje izmedju usiju.
  (ja, 2. oktobar 2023 17:28)

  Aha, ajde da se okušamo, može? Ja kažem da je to djelo srpske tiskare "Dubrovnik" koja je izbrisala pridjev "hrvatski" i tako je u nazivu ostao samo srpski. Inače u hrvatskom časopisu "Crvena Hrvatska" jezik je hrvatsko-srpski, odakle je prepisano i prepravljeno što znači da ste od pamtivijeka mitomani i mutljaroši.
  Ajde sad da tebe čujem koji je to dokument AU, gdje to piše i gdje se može naći? Kako se zove taj "službeni" dokument?
  Ajde želim okršaj pa ćemo vidjeti gdje je propuh, ako imaš još nešto za reći slobodno odgovori, čekam.
  Admine molim da pustite komentar zbog daljnjeg sraza, hvala.
  Rado razbijam srpsku mitomaniju.
  (SC, 2. oktobar 2023 19:44)

  # Link komentara

 22. Za vrijeme Republike, Srbima (pravoslavcima) bilo je zabranjeno noćiti u Dubrovniku. Toliko o toj temi.
  (Dubrovčanin, 2. oktobar 2023 19:37)

  # Link komentara

 23. Sve je tacno, taj kraj ima dosta veze sa Srbijom.
  (Ivan Osijek, 2. oktobar 2023 16:22)

  Tamo su karadjordjevi srdelu solili.
  (Nego, 2. oktobar 2023 19:37)

  # Link komentara

 24. LOL kak ide ono vase: cega se pametan srami .........
  (KKK-666, 02. oktobar 2023 17:16)
  .. ide spasi me Boze, kuge, gladi i hrvata. Jedan lep natpis na katedrali.
  (ja, 2. oktobar 2023 19:34)

  # Link komentara

 25. dubrovački Srbin katolik". Ahahahaha kako patite od ovoga, pa to je čudo!

  Na kraju će ispasti i da je Silverster Stalone "Nju Jorkški Italijan katolik Srbin pravoslavac".
  (Faith, 02. oktobar 2023 17:24)


  Matija Ban i jos 160 Srba katolika. Procitaj knjigu "Dubrovački Srbi katolici – istine i zablude" od Nikole Tolja koja je stampana zamisli u Dubrovniku 2011.godine.

  Mani se Stalonea, procitaj nesto. Bices pametniji.
  (ja, 2. oktobar 2023 19:32)

  # Link komentara

 26. Nije vazne ko glasa, vec ko broji.
  (Stalin, 2. oktobar 2023 19:31)

  # Link komentara

 27. ? Srbi, očito vam nije lako..
  (Matejuška Split, 02. oktobar 2023 15:54)

  Није никада ни било. Али се тако гради карактер. Па се завојевачи дочекују као непријатељи, а не цвећем.
  (Јабучило, 2. oktobar 2023 19:20)

  # Link komentara

 28. Stiže još novih reči za zaštitu hrvatskog, materinjskog jezika svih Slovena. Srbija bi trebala sve ove reči prepisati, ko šta je to Vuk uradio 1818g.
  Helikopter - vrtolet.
  Gift shop - daroteka.
  Emotikon - osjećajnik.
  Kontener za smeće- smećnjak.
  Ekvivalent - istovrijednik.
  Fraktura - kostolom.
  Repriza - ponovak.
  Brend - oznak.
  (Kaj ba bre, 02. oktobar 2023 17:14)

  Вук није преписао хрватски, него је записао српски.

  Вртолет је од руског "вертолет"
  Даротека, добар покушај, али је оно "тека" грчко.
  Фрактура је лом. Дословце. Костолом би био фрактура кости.
  Бренд је жиг. Дословце. Нема потребе да се измишља "ознак". Контејнер је у овом случају "спремник" за смеће, а смећњак је занимљив сажетак, али мало натегнут. Примери нису за узор, мада су истовредник и поновак успешни. Иначе ценим хрватски покушај да се српски језик поново ословени. А перилица (машина за веш) ми се заиста свиђа.
  (Јабучило, 2. oktobar 2023 19:19)

  # Link komentara

 29. To je mit koji se nikada nije desio, najobičnija laž koja se ponavlja po milijarditi put.
  (Miloš Bg, 02. oktobar 2023 17:03)


  Evo pre neki dan je upravo to rečeno ponovo:

  [link]
  (Adriano_Galliani, 2. oktobar 2023 19:17)

  # Link komentara

 30. Hrvati su pokatoličeni Srbi. Od istine se pobeći ne može.
  (Petar, 2. oktobar 2023 19:15)

  # Link komentara

 31. 1898. Srbija i Crna Gora su bile jedine samostalne nacionalne juznoslavenske drzave i velikosrpska propaganda je ucinila svoje u Dubrovniku tog vremena. Ti Srbi katolici su postojali kao relevantna snaga nekih deset godina u Dubrovniku od 1890-1899. i nestali su jednako naglo kao sto su se stvorili. Vec 1918te vise ih nije bilo. Koliko je Dubrovnik bio srpski kazuje i cinjenica da pravoslavci nisu smjeli prenociti unutar gradskih zidina sve do propasti Republike. Franjo Asiski je 1220. navijestio da ce Dubrovnik propasti kad u njega prodre pravoslavlje. Nema grada koji je katolickiji a danas i hrvatskiji od Dubrovnika.
  (Zlatan, 2. oktobar 2023 19:14)

  # Link komentara

 32. Hteli su ga mnogi oteti Hrvatima! Italija, Vizantija, Osmanlija, Velika Srbija...ali nisu uspeli, uvek je bio i uvek će biti samo hrvatski.
  (309 Alka 29 Oluja, 2. oktobar 2023 19:14)

  # Link komentara

 33. Da li je vama jasno da Srbi i pravoslavci i muslimani nisu smeli PO ZAKONU uopšte da žive u gradu jer im je to bilo ZABRANJENO sve do 1840g. Ali onda odlaze Osmanlije i kreće se u širenje vizantijskog satanističkog pravoslavlja sa svim mogućim lažima i obmanama i pokretanjem ratova još od Gabrila do sada Putina?
  Ali niko nije uspeo Dubrivnik da otme Hrvatima, ni Italijani, ni Vizantija, ni Osmanlije, ni Srbi.
  Neka pati koga smeta.
  (Dubrovnik, 2. oktobar 2023 19:11)

  # Link komentara

 34. pocetkom proslog veka - Zemun je bio Austrougarska,
  pre 2 veka beograd je bio Turska, pre 20 vekova, Singidunum je bio u Rimskom carstvu, a niko nije cuo za srbe (osim teoreticara srbi pa amebe...)
  sve se menja vremenom
  (kaboom, 02. oktobar 2023 17:17)

  Заправо су Римљани чули за Србе. Ако се већ правиш паметан, мало понешто и научи.
  (Јабучило, 2. oktobar 2023 19:08)

  # Link komentara

 35. Hrvati ne postoje, postoje samo bivsi Srbi!
  Isto tako i jezik, naravno.
  (Beobrad, 2. oktobar 2023 19:07)

  # Link komentara

 36. Ponosan sam što sam Srbin, drugi za sebe neka govore, a vera je nešto sasvim drugo.
  Gledajte narod prema najboljim pojedincima, a ne prema najgorim. Jer i jedni i drugi postoje.
  (Bole, 2. oktobar 2023 15:02)

  LOL kak ide ono vase: cega se pametan srami .........
  (KKK-666, 2. oktobar 2023 17:16)

  Kako ide ono nase ahahaha kao da vi imate nesto vase.
  (barokni naglasak, 2. oktobar 2023 19:06)

  # Link komentara

 37. Hrvate su kasnije izmislili komunisti i njihovi prijatelji ustaše!
  (Forma, 2. oktobar 2023 18:59)

  # Link komentara

 38. Sećate li se one srpske freske u Dubrivnijk koju su ustaše krečile 10g i nisu uspeli da je okreče hahahahaha
  Pa i ovo sa srpskog časopisa vam je ista stvar.
  (Ideeeeeeeeeeeš, 2. oktobar 2023 18:57)

  # Link komentara

 39. Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009-2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom. "Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju"... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
  Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće? Vređa li nekoga istina ili je se neko srami?
  (21VEK, 2. oktobar 2023 18:54)

  # Link komentara

 40. haha koja ložiona na podatak iz 19. stoljeća. Nekad davno prije toga se govorilo i latinskim i grčkim i tako dalje. I što sa time? Sada je 21. stoljeće i govori se isključivo hrvatskim jezikom tj. dubrovačkim dijalektom.
  (Ivan, 2. oktobar 2023 17:44)

  Dubrovacki dijalekt je hercegovacki. Dubrovnik je ne tako davno imao konzulat u Zagrebu, sta ce hrvatskom gradu konzulat u Zagrebu. Danasnji Dubrovcani su naseljeni u taj grad od 1941. na ovamo, jedna od prvih stvari koju su ucinili je uklanjanje ploce zahvalnosti kralju Petru koju su originalni Dubrovcani postavili neposredno posle stvaranja Kraljevine SHS. Ni komunisti tu plocu nisu vratili na mesto. Stari su to saveznici.
  (demigod, 2. oktobar 2023 18:53)

  # Link komentara

 41. Davno sam pročitao da oko 10% današnjih stanovnika Beograda vodi poreklo od Dubrovčana koji su u Beograd i Srbiju dolazili da trguju a često se i trajno naseljavali. Ne znam što sam vam ovi napisao ali verujem da ne može da škodi.
  (FD, 2. oktobar 2023 18:53)

  # Link komentara

 42. Ovo je neki srpski časopis, a ne zvanični popis, njega pokažite?
  (Boki, 2. oktobar 2023 18:49)

  # Link komentara

 43. U Austriji se na srpski i hrvatski gledao kao jedan jezik ( što i nije toliko daleko od istine). Zato i nema niko ne priča hrvatskim ( nemoguće je da više njih u kući pričalo mađarskim nego hrvatskim. Ovo naročito zbog toga što Dubrovnik nije pripadao mađarskom, već aurstrijskom delu monarhije, pa zašto bi tamo uopšte bilo mađara). Inače, u ranijim austrijskim popisima jezik kojim i Srbi i Hrvati govore se zvao "raški".
  (Radoznao, 2. oktobar 2023 18:45)

  # Link komentara

 44. kroasani na aparatima
  (nexxx, 2. oktobar 2023 17:49)

  # Link komentara

 45. haha koja ložiona na podatak iz 19. stoljeća. Nekad davno prije toga se govorilo i latinskim i grčkim i tako dalje. I što sa time? Sada je 21. stoljeće i govori se isključivo hrvatskim jezikom tj. dubrovačkim dijalektom.
  (Ivan, 2. oktobar 2023 17:44)

  # Link komentara

 46. Da nije bilo SPC i njihovog utcaja na narod kojem je USADILA to da su Srbi ISKLJUČIVO samo Pravoslavci, Srbi bi postali VELIKI narod u smislu brojnosti, što su i po prirodi trebali da budu!!!
  Na žalost, SPC je uspela u tome što je uradila i bukvalno jedan veliki deo svog naroda ODBACILA iz svog korpusa!!!! Odbacili su od sebe Srbe Katoličke veroispovesti i Srbe Islamske veroispovesti.
  (musliman, 2. oktobar 2023 14
  u mom šumadijskom selu nađem knjigu iz 1911 godine kada se održao i popis stanovništva...kaže tamo 8 njih ,,srba muhamedanske veroispovesti,,....da tako je bilo..no spc ne podnosi konkurenciju...logično...i nju čine ljudi...
  (tompus, 2. oktobar 2023 17:42)

  # Link komentara

 47. Apsolutna istina je da su se Srbi odrekli svih svojih sunarodnika koji nisu bili pravoslavne vere. Tim ljudima nije preostalo ništa drugo osim da se asimiluju u narode među kojima su živeli. Sada nema razloga za ljutnju to je samo jedna od brojnih istorijskih grešaka koje smo napravili.
  (svakom svoje, 02. oktobar 2023 15:57

  ČINJENICE)
  SPC ne podnosi konkurenciju...nemaca ima i katolika i protestanata..da ne pričam za Albance...obe hrišćanske i plus islam al svi albanci...a mi ...MI SORABI...
  (tompus, 2. oktobar 2023 17:38)

  # Link komentara

 48. Jadni Srbi, sve što su imali i što im je ostalo je jedna velika laž.
  (SC, 02. oktobar 2023 16:08)


  Laz, koja je u zvanicnom dokumentu AU? Zanimljivo glediste. Reklo bi se da ima dosta promaje izmedju usiju.
  (ja, 2. oktobar 2023 17:28)

  # Link komentara

 49. dizajner sam po struci i ovo je jedan od lošijih fejkova koje sam video.
  (malo morgen, 2. oktobar 2023 16:05)

  zvanje je jedno, znanje je nesto sasvim drugo.
  (spok vulkanizer, 2. oktobar 2023 17:26)

  # Link komentara

 50. Velika laž i podmetačina se potura ovde u komentarima da se Srpska pravoslavna crkva navodno odrekla Srba katolika i Srba muslimana, ali to je najobičniji falsifikat, pa s tim u vezi neka mi neko navede makar ijedan jedini javni proglas ili neki drugi dokument SPC gde se to i zvanično saopštava i potvrđuje - da Srbin može biti samo pravoslavac! Dajte datum, godinu, mesto, vreme i onog ko je to igde ikada saopštio, a ne prazne priče.

  Međutim, prava istina je mnogo drugačija i otprilike glasi ovako:

  1.
  Srba katolika i Srba muslimana su se odrekli Karađorđevići, konkretno cetinjsko-montenegrinski i duševno teško oboleli psihopata regent
  Aleksandar Karađorđević

  2.
  Srbi katolici i Srbi muslimani su se prvi sami odrekli svoje braće pravoslavnih Srba, jer im je bilo pono bezbednije, bolje i isplativije da u zagrljaju katoličkih i muslimanskih okupatora iz Evrope i Azije skupa svi zajedno udaraju na Srbe pravoslavce, negoli da se sa svojom braćom sve tri vere bore protiv monstruoznih i nemilosrdnih okupatorsko-agresorskih imperija koje ne praštaju, a braća pravoslavni Srbi će ionako sve oprostiti kad se rat završi.

  3.
  Tu laž da se SPC navodno odrekla Srba drugih konfesija je podmetnuo Vatikan da bi dodatno urušio kredibilitet SPC za svoja nedela kao bi sebi eliminisao konkurentsku srpsku crkvu na prostoru koji ni istorijski ni etnički ne pripada ni islamu, ni Vatikanu.
  (ban Kulin, 2. oktobar 2023 17:26)

  # Link komentara

 51. umirem od smijeha... srbija krade hrvatske pisce jer nema vlastite književnosti. nama su neki izrazi anakroni ali vama su strani jezik
  (razgovor ugodni naroda slovinskoga, 02. oktobar 2023 16:07)

  Reče pripadnik naroda koji na sve moguće načine svojata Teslu, a pritom im nimalo ne smeta što mu je otac bio pravoslavni sveštenik?!

  Ooo licemerja!
  (Big Lebowski, 2. oktobar 2023 17:26)

  # Link komentara

 52. A kojim bi inace jezikom Srbi pricali, hrvatskim?!
  (aleksandar, 2. oktobar 2023 17:24)

  # Link komentara

 53. "dubrovački Srbin katolik". Ahahahaha kako patite od ovoga, pa to je čudo!

  Na kraju će ispasti i da je Silverster Stalone "Nju Jorkški Italijan katolik Srbin pravoslavac".
  (Faith, 2. oktobar 2023 17:24)

  # Link komentara

 54. pocetkom proslog veka - Zemun je bio Austrougarska,
  pre 2 veka beograd je bio Turska, pre 20 vekova, Singidunum je bio u Rimskom carstvu, a niko nije cuo za srbe (osim teoreticara srbi pa amebe...)
  sve se menja vremenom
  (kaboom, 2. oktobar 2023 17:17)

  # Link komentara

 55. Jadan pokušaj, nemojte da se više prolevamo.
  (Radeka Šid, 2. oktobar 2023 17:17)

  # Link komentara

 56. Ponosan sam što sam Srbin, drugi za sebe neka govore, a vera je nešto sasvim drugo.
  Gledajte narod prema najboljim pojedincima, a ne prema najgorim. Jer i jedni i drugi postoje.
  (Bole, 2. oktobar 2023 15:02)

  LOL kak ide ono vase: cega se pametan srami .........
  (KKK-666, 2. oktobar 2023 17:16)

  # Link komentara

 57. ...Kako bi to danas izgledalo medju Srbima različitih vera se može videti u primeru braće Goranaca. Ima ih 50 000, znaju da su nekada bili Srbi, održavaju čvrste veze sa Srbijom i Srbima, praktikuju islam.
  (iPko,

  Ovo što si napisao o Gorancima i tome kako znaju "DA SU NEKADA BILI Srbi" je ustvari čist primer kako vi Srbi gledate na ostale. To je ustvari i dokaz da je SPC uspešno obavila svoj zacrtani posao, da Srbi mogu biti samo Pravoslavci.
  A da je to greška, greška je. Jer narod ne odredjuje njegova veroispovest već jezik, kultura i običaji!!!!
  (musliman, 2. oktobar 2023 17:16)

  # Link komentara

 58. @S.P.Q.R: pogledaj mapu iz tog vremena, Hrvatska je bila 500km od Dubrovnika. A prvosrbijancicima ovo: zahvalite uskljucivo svom ponasanju i nametanju svoje glupe volje drugima, da niko nece s vama. Sad ni pravi Srbi nece, otislo milijone njih kod nas na Zapad. A najbitniji faktor, da niko od njih nece da bude Srbin vise, je idiotizam vase crkve. Koja je oterala sve Srbe drugacije vere.
  (Slovenac, 2. oktobar 2023 17:15)

  # Link komentara

 59. Stiže još novih reči za zaštitu hrvatskog, materinjskog jezika svih Slovena. Srbija bi trebala sve ove reči prepisati, ko šta je to Vuk uradio 1818g.
  Helikopter - vrtolet.
  Gift shop - daroteka.
  Emotikon - osjećajnik.
  Kontener za smeće- smećnjak.
  Ekvivalent - istovrijednik.
  Fraktura - kostolom.
  Repriza - ponovak.
  Brend - oznak.
  (Kaj ba bre, 2. oktobar 2023 17:14)

  # Link komentara

 60. Doduše i većina ljudi u Sremu nije govorila srpski, ali .......? Hvala Tito.
  (Ja iz NS, 2. oktobar 2023 17:12)

  # Link komentara

 61. Još jedna briljantna pobeda naše vlasti sa njim i njom na čelu!
  (matori, 2. oktobar 2023 17:07)

  # Link komentara

 62. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 2. oktobar 2023 13:56)


  To je mit koji se nikada nije desio, najobičnija laž koja se ponavlja po milijarditi put.
  (Miloš Bg, 2. oktobar 2023 17:03)

  # Link komentara

 63. Jednom je Mišel Žober ministar vanjskih poslova Francuske rekao da dobrota i davanje neograničenih prava manjinama u jednoj državi dovodi do nestanka te države.To je rekao boraveći u Jugoslaviji 70ih I gledajući na situaciju na Kosovu i Metohiji.Rekao da je to suludo i blesavo koje ce vam doci glave kad tad.Čovek imao pravo.Njihovo takvo viđenje proizilazi iz iskustva sa kolonijama ali najvise sa Korzikancima.Svi skoro znakovi putokazi na francuskom su isarani i napisani korzičkim.I pored takve mržnje uspeli su zadržati vlast a njihov naiveci vojnik Napoleon je bio Korzikanac.Nema bez šibe mira u kući
  (Mirko Kojotovski, 2. oktobar 2023 17:01)

  # Link komentara

 64. Inaće Fabrisi su korčulani, Talijanskog porijekla!
  (Korčula, 2. oktobar 2023 16:23)

  # Link komentara

 65. Sve je tacno, taj kraj ima dosta veze sa Srbijom.
  (Ivan Osijek, 2. oktobar 2023 16:22)

  # Link komentara

 66. Jadni Srbi, sve što su imali i što im je ostalo je jedna velika laž.
  (SC, 2. oktobar 2023 16:08)

  # Link komentara

 67. umirem od smijeha... srbija krade hrvatske pisce jer nema vlastite književnosti. nama su neki izrazi anakroni ali vama su strani jezik
  (razgovor ugodni naroda slovinskoga, 2. oktobar 2023 16:07)

  # Link komentara

 68. Ja uvek prvo dodjem na komentare da vidim kako strucnjaci ovo tumace.
  (stef, 2. oktobar 2023 16:06)

  # Link komentara

 69. dizajner sam po struci i ovo je jedan od lošijih fejkova koje sam video.
  (malo morgen, 2. oktobar 2023 16:05)

  # Link komentara

 70. SRPSKA ŠTAMPARIJA
  (Alo, 2. oktobar 2023 16:05)

  # Link komentara

 71. Nakon svega, više je nego razočaravajuće da da srpski turisti u Dubrovniku gotovo da trebaju prevodioca za dubrovački govor.
  (turistički vodić, 2. oktobar 2023 15:58)

  # Link komentara

 72. Apsolutna istina je da su se Srbi odrekli svih svojih sunarodnika koji nisu bili pravoslavne vere. Tim ljudima nije preostalo ništa drugo osim da se asimiluju u narode među kojima su živeli. Sada nema razloga za ljutnju to je samo jedna od brojnih istorijskih grešaka koje smo napravili.
  (svakom svoje, 2. oktobar 2023 15:57)

  # Link komentara

 73. Još jednom. 2 istorijske greške Karađorđevića.
  1. Prihvatili idiotski predlog radikala za formiranje Jugoslavije i skoro uništio Srbe.
  2. Prihvatili nagovor pravoslavne crkve da Srbi mogu biti samo pravoslavne vere i tako izgubili do milion Srba muslimanske i katoličke veroispovesti koji su sada Bošnjaci ili Hrvati.
  (Laki, 2. oktobar 2023 15:56)

  # Link komentara

 74. Pa kada su Srbi nesposobni da zadrza teritorije i da sacuvaju svoje sunarodnike od pogroma kroz istoriju….
  (Nata, 2. oktobar 2023 15:55)

  # Link komentara

 75. ? Srbi, očito vam nije lako..
  (Matejuška Split, 2. oktobar 2023 15:54)

  # Link komentara

 76. hvala tito
  (dada, 2. oktobar 2023 15:53)

  # Link komentara

 77. Ne postoji srpski jezik, ukrali su hrvatski i malo ga nagrdili.
  (Gusta magla, 2. oktobar 2023 15:50)

  # Link komentara

 78. Ne zaboravimo temu - radi se o tome da se sadašnje stanje stvari može smatrati sadašnjim, a da se prihvati da je bilo tako kako je bilo. Ko ne želi da prihvati da je ovako bilo, daje za pravo onima koji ne prihvataju kako je sada.
  (bre, 2. oktobar 2023 15:48)

  # Link komentara

 79. Pogledajte sadržaj Zbornika hrvatskih narodnih pjesama Matice hrvatske i sve će svima biti jasnije.
  (Branko, 2. oktobar 2023 15:40)

  # Link komentara

 80. brzi_trut, ja ne pamtim da sam se nekom komentaru smejao ovoliko kao tvom :)
  Ulepsao si mi ovaj dan! :)
  (Igor, 2. oktobar 2023 15:40)

  # Link komentara

 81. haha,sad postoje i Srbi katolici??? kako to,kako to?
  (mark, 02. oktobar 2023 13:55)

  Ivo Andrić - Srbin katolik
  Ivan Gundulić- Srbin katolik
  Zoran Milanović - Srbin katolik
  Meša Selimović - Srbim musliman….
  (cane, 2. oktobar 2023 14:15) 

  Zoki je Srbin sigurno.
  A Plenković mi je sumnjiv.
  Govori kao Drugosrbijanac.
  Možda čak i letuje u Hrvatskoj sa ostalim slučajnim Srbima.
  (Komša, 2. oktobar 2023 15:23)

  # Link komentara

 82. Naravno da je Dubrovnik srpski, i iz aviona kad pogledaš isti Šabac,Valjevo i Beograd...
  (Dalmatinac, 2. oktobar 2023 14:34)
  Naravno da je Dubrovnik hrvatski, i iz aviona kad pogledaš isti Čakovec, Varaždin i Zagreb...
  (neDalmatinac, 2. oktobar 2023 15:19)

  # Link komentara

 83. Zar nije malo cudno da niko nije govorio hrvatski?
  (S.P.Q.R., 2. oktobar 2023 15:07)

  # Link komentara

 84. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 02. oktobar 2023 13:56)

  U potpunosti se slažem! I sve to je započelo 20-ih godina 20 veka. Pre toga je bilo sasvim normalno imati Srbina katolika ili Srbina muhamedanca. Veliki Meša Selimović je rekao:” Oduvek sam se osećao Srbinom. Pre 1941. nisam znao zbog čega. Posle 1941. nisam imao nikakvu sumnju”.
  Kako bi to danas izgledalo medju Srbima različitih vera se može videti u primeru braće Goranaca. Ima ih 50 000, znaju da su nekada bili Srbi, održavaju čvrste veze sa Srbijom i Srbima, praktikuju islam.
  (iPko, 02. oktobar 2023 14:11)
  Apsolutno se slazem sa svime napisanim. Nista nas nije toliko kostalo kao nedostatak mudrosti da ne kazem pameti.
  (CLS, 2. oktobar 2023 15:04)

  # Link komentara

 85. Da nije bilo SPC i njihovog utcaja na narod kojem je USADILA to da su Srbi ISKLJUČIVO samo Pravoslavci, Srbi bi postali VELIKI narod u smislu brojnosti, što su i po prirodi trebali da budu!!!
  Na žalost, SPC je uspela u tome što je uradila i bukvalno jedan veliki deo svog naroda ODBACILA iz svog korpusa!!!! Odbacili su od sebe Srbe Katoličke veroispovesti i Srbe Islamske veroispovesti.
  (musliman, 2. oktobar 2023 14:29)

  Pravoslavna Crkva to nikada ne bi rekla. Pravoslavlje ne gleda ko je koje nacije. Drugo je to što ljudi/pojedinci ili grupe imaju potrebu da sve što je dobro okrenu naopačke. Isto rade i katolici i muslimani koji nisu vernici u pravom smislu te reči, već samo deklarativno.
  Ponosan sam što sam Srbin, drugi za sebe neka govore, a vera je nešto sasvim drugo.
  Gledajte narod prema najboljim pojedincima, a ne prema najgorim. Jer i jedni i drugi postoje.
  (Bole, 2. oktobar 2023 15:02)

  # Link komentara

 86. Neverovatan podatak za mene koji priznajem nisam informisan. Slušao sam o tome ali nisam verovao sve do sada. A zašto se ovakve stvati brane da se uče i obrađuju u školakim predmetima. Ali samo zasnovane na činjenicama sa dokazima kao što je ovaj istorijski isečak iz novina. Takođe je činjenica da su mnogi katolici swbe smatrali Srbima. Hrvati se nepominju nigde maltene.
  (Zvezdaš, 2. oktobar 2023 15:00)

  # Link komentara

 87. Štampa ?
  (Podgoricanin, 2. oktobar 2023 14:52)

  # Link komentara

 88. (musliman, 2. oktobar 2023 14:29)

  Komunisticka podmetacina. Nikada SPC nije odbacila nepravoslavne, pa na svakoj Liturgiji se molimo za njih, na svakoj Liturgiji su i oni sudeonici... Kada je SPC odbacila Gundulice, Boskovice, Petrovice, bilo koga?
  Sve to, da se skrene s proterivanja, pokolja, asimilacije od strane NDH i rimskog pape.
  (svasta, 2. oktobar 2023 14:50)

  # Link komentara

 89. "Da nije bilo SPC i njihovog utcaja na narod kojem je USADILA to da su Srbi ISKLJUČIVO samo Pravoslavci, Srbi bi postali VELIKI narod u smislu brojnosti, što su i po prirodi trebali da budu!!!"
  (musliman, 2. oktobar 2023 14:29)

  Dabome bre ! Od okeana do okeana ... bre !
  (brzi_trut, 2. oktobar 2023 14:50)

  # Link komentara

 90. "Ivo Andrić - Srbin katolik
  Ivan Gundulić- Srbin katolik
  Zoran Milanović - Srbin katolik
  Meša Selimović - Srbim musliman…."
  (cane, 2. oktobar 2023 14:15)

  Mahatma Gandi - Srbin Hindus
  Mao Tse Tung - Srbin Budist
  Ingemar Stenmark - Srbin Protestant ...
  (brzi_trut, 2. oktobar 2023 14:48)

  # Link komentara

 91. Obzirom da od tih vremena u Dubrovniku, nije bilo ni genocida ni migranata niti drugih istrebljenja, pitanje je ko je zamjenio te ljude, pa sada pričaju Hrvatski? Nije niko- sami su se promjenili!
  (ja lično, 2. oktobar 2023 14:48)

  # Link komentara

 92. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 02. oktobar 2023 13:56)

  U potpunosti se slažem! I sve to je započelo 20-ih godina 20 veka. Pre toga je bilo sasvim normalno imati Srbina katolika ili Srbina muhamedanca. Veliki Meša Selimović je rekao:” Oduvek sam se osećao Srbinom. Pre 1941. nisam znao zbog čega. Posle 1941. nisam imao nikakvu sumnju”.
  (iPko, 02. oktobar 2023 14:11)

  1916. je spc jednostrano odlucila da na balkanu svi pravoslavci odjednom postaju srbi. No nije glavni problem u srbinu katoliku ni srbinu muslimanu, to moze. Problem je u hrvatima pravoslavcima koji su se mnogi tako izjasnjavali, oni od tad vise ne postoje.
  (gadni, 2. oktobar 2023 14:47)

  # Link komentara

 93. Danas odete u Knežev dvor u Dubrovniku i videćete dokumente iz 18. i 19. vekal na ćirilici u postavki muzeja.
  (Gonzo, 2. oktobar 2023 14:47)

  # Link komentara

 94. ovde nije nista cudno , ovo je sve suva istina , ako pogledate katastarske parcele i njihove vlasnike u 18veku na Kosovu sve do jedne parcele su Srbske , to su sve cinjenice . ono sto je greska sto mi posle prvog velikog rata nismo nista naucili i sto smo dozvolili tim manjinama da se raskrilate i da se baskare i da nas napadaju na nasim teritorijama i da proteruju nas narod a komunisti su cutali . samo je trebala cvrsta ruka ,uzde u ruke i to je to a ne da nas proteruju sa nasih teritorija i sa teritorija za koje su u ratovima s turcima ginuli Srbi iz Like , dalmacije , iz bosne , s kosova , u prvom i drugom svetskom ratu , milioni Srba su dali zivot da bi posle komunjare dozvolile da im se saka siptarskih arnauta i nesto hrvata koji nikad bitku u istoriji svojoj nisu imali i sve su docekivali cvecem a ratovali preko germana , to jes isli kao lesinari posle bitke otkidali meso od mrtvih i ranjenih a veliki junaci su i ubijali decu i silovali zene , e to je tragedija sto je saka takvih rasturila nase teritorije naravno uz podrsku zapada i vise desetine milijardi dolara .
  (ernesto ce, 2. oktobar 2023 14:45)

  # Link komentara

 95. Pa sta je tu fascinantno? Zna se da su Dubrovnik drzali srpski trgovci i bogate porodice, kao i za Trst naravno, sa tadasnjom bracom iz Crne Gore. Nego smo mi popustljiv narod, gosroprimljiv, dobronameran prema drugima, svasta dopustamo i na kraju nastradamo. Bar se nadam da sva skorasnja desavanja u bliskoj proslosti opametiti!
  (Conte Leone, 2. oktobar 2023 14:43)

  # Link komentara

 96. Pa da, Hrvat je Srbin katoličke veroispovesti.
  (zliZo, 2. oktobar 2023 14:38)

  # Link komentara

 97. Srpska kolevka… ;)
  Nego i danas se govori srpskim.
  (S1pac, 2. oktobar 2023 14:36)

  # Link komentara

 98. 2214

  Dubrovnik nikad nije niti ce ikad biti Srpski makar vas gonili do Crnog mora! Zapamtite!
  (Stoko, 02. oktobar 2023 14:05)
  Krili ste se pod skute Austrougara, pa nacista pa vas je Tito i glupi Srbi spasao istrbljenja na kraju smo imal7 sankcije i bili bombardovani zbog vas krijete se pod NATO zaštitom ali Bog vidi sve i nestajete neuporedivo brže od nas a ubeđeni ste da vam zapad čini dobro, da je tako pa otvorili bi vam neka radna mesta da raja ostane, pazi i zapamti koliko vas je sada i koliko će vas biti za deset godina u lijepoj ali prokletoj vašoj zemlji.
  (Zastava101Specijal, 2. oktobar 2023 14:35)

  # Link komentara

 99. Naravno da je Dubrovnik srpski, i iz aviona kad pogledaš isti Šabac,Valjevo i Beograd...
  (Dalmatinac, 2. oktobar 2023 14:34)

  # Link komentara

 100. @stoko od svih Srba,najgori ste vi Hrvati…ocigledno.
  (inat, 2. oktobar 2023 14:31)

  # Link komentara

 101. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac

  Ne velika greška, već NJAVEĆA GREŠKA !!!

  Da nije bilo SPC i njihovog utcaja na narod kojem je USADILA to da su Srbi ISKLJUČIVO samo Pravoslavci, Srbi bi postali VELIKI narod u smislu brojnosti, što su i po prirodi trebali da budu!!!
  Na žalost, SPC je uspela u tome što je uradila i bukvalno jedan veliki deo svog naroda ODBACILA iz svog korpusa!!!! Odbacili su od sebe Srbe Katoličke veroispovesti i Srbe Islamske veroispovesti.
  (musliman, 2. oktobar 2023 14:29)

  # Link komentara

 102. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 2. oktobar 2023 13:56)
  Velika greska u istoriji srpskog naroda je jugoslavija.
  (Novi Sad, 2. oktobar 2023 14:27)

  # Link komentara

 103. Dakle došlo vreme i da se o istini govori? Alal vera. Iako mi to sve znamo baš me interesuje misaona akrobatika kojom će veliki Hrvati da objasne kako to niko nije u Dubrovniku pričao Hrvatskim jezikom već Srpskim? Ne samo to nego još i luđe Hrvatski nije ni naveden, nije ni postojao...ako Hrvatski nije ni postajao onda nisu postojali ni? Izvedite zaključak. Nije ni čudo da dok oni sami ne pogledaju sebi u oči neće se ni osloboditi surove Srbofobije kojom su se zarazili. Mržnjom protiv istine se ne može ništa dobiti osim samo još većeg zla i nesreće jer istina je nepobediva. Isto važi i za ove Milogorce itd. Infantilno je nebiti sposoban da svedočiš realnost. Govorimo istim jezikom, imamo ista prezimena, pounijaćeno je i islamizirano mnogo ljudi kroz vekove. Niko vam ne traži da budete Srbi opet, ali mržnja će nestati ako vi naučite da prihvatite sebe i odluke nekih vaših predaka. Ko želi poput Kusturice, Andrića ili Meše Selimovića uvek je dobrodošao svojim korenima i narodu da se vrati. Mir i sloga mogu biti samo ako ih čovek prvo ima u sebi. Mržnja ne može istini ništa, može da uništi samo onoga ko je u sebi nosi, kao sada Ukrajini što se dešava.
  (bruder, 2. oktobar 2023 14:26)

  # Link komentara

 104. Dubrovnik nikad nije niti ce ikad biti Srpski makar vas gonili do Crnog mora! Zapamtite!

  Ја се извињавам, а чији је био 1926,?
  Ко ће то да нас гони? Одакле?
  (Љуба, 2. oktobar 2023 14:23)

  # Link komentara

 105. I..? Kakve to ima veze sa bilo cim.
  (stanovnik bez verskog opredeljenja, 2. oktobar 2023 14:22)

  # Link komentara

 106. Tako je, živa istina,
  Dubrovčani pričali su srpski,ali jako loše.

  Zato je 90-tih poslana JNA , da bolje
  razumu azbuku.
  (Jozo Dalmatinac, 2. oktobar 2023 14:19)

  # Link komentara

 107. Ne shvatam poentu? To je bilo tada. Nekada se Grckim pricalo u Istambulu sada Turskim. Gotovo je sada. Mozda je nekada Dubrovnik i bio Srpski ali danas vise nije.
  (Rusohejter i Srbin, 2. oktobar 2023 14:19)

  # Link komentara

 108. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 2. oktobar 2023 13:56

  Какве везе има СПЦ? Они нису држава. Него знаш ли шта је права истина? Ватикан све Србе римокатолике сматра за хрвате. У томе је проблем.
  (неће бити, 2. oktobar 2023 14:18)

  # Link komentara

 109. haha,sad postoje i Srbi katolici??? kako to,kako to?
  (mark, 2. oktobar 2023 13:55)

  Па просто, у питању је била понуда која се не одбија. Градиш нешто генерацијама и дође ти неко и каже оде ово све, или ево ти могућност.
  (мр, 2. oktobar 2023 14:18)

  # Link komentara

 110. @Stoko nemoj sebi tlak da dižeš i nemoj da vriđaš ljude jer ti se povijest ne sviđa. Lip pozdrav.
  (neutral felš, 2. oktobar 2023 14:18)

  # Link komentara

 111. Dubrovnik nikad nije niti ce ikad biti Srpski makar vas gonili do Crnog mora! Zapamtite!
  (Stoko, 02. oktobar 2023 14:05)

  Dubrovnik je oduvek bio Srpski i uvek ce i biti. A to sto vi mislite da mozete nekog da gonite jer vam je Sloba dopustio da oterate Srbe iz Krajine grdno se varate. Vi prvo i prvo nemate m..a za tako nesto pa tek sve ostalo. Jedino mucki iza ledja tj da vam neko drugi to uradi a vi da kao kerovi idete iza njih i skupljate ostatke...e to ste vi croati
  (sale009, 2. oktobar 2023 14:16)

  # Link komentara

 112. To samo pokazuje koliko smo kao narod pametni. Sve smo izgubili.
  (Perica, 2. oktobar 2023 14:15)

  # Link komentara

 113. haha,sad postoje i Srbi katolici??? kako to,kako to?
  (mark, 02. oktobar 2023 13:55)

  Ivo Andrić - Srbin katolik
  Ivan Gundulić- Srbin katolik
  Zoran Milanović - Srbin katolik
  Meša Selimović - Srbim musliman….
  (cane, 2. oktobar 2023 14:15)

  # Link komentara

 114. Pa sta je cudno ovde?
  I dalje je tako, dalje pricaju na srpskom jeziku
  (Milan, 2. oktobar 2023 14:14)

  # Link komentara

 115. To svako iole obrazovan zna.
  (Sale, 2. oktobar 2023 14:13)

  # Link komentara

 116. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 02. oktobar 2023 13:56)

  U potpunosti se slažem! I sve to je započelo 20-ih godina 20 veka. Pre toga je bilo sasvim normalno imati Srbina katolika ili Srbina muhamedanca. Veliki Meša Selimović je rekao:” Oduvek sam se osećao Srbinom. Pre 1941. nisam znao zbog čega. Posle 1941. nisam imao nikakvu sumnju”.
  Kako bi to danas izgledalo medju Srbima različitih vera se može videti u primeru braće Goranaca. Ima ih 50 000, znaju da su nekada bili Srbi, održavaju čvrste veze sa Srbijom i Srbima, praktikuju islam.
  (iPko, 2. oktobar 2023 14:11)

  # Link komentara

 117. I šta ćemo sad?
  Bilo nekad, ne vredi plakati. Sada su to ponosni Hrvati, sva ova prezimena. Da se kojim slučajem beogradska politička elita nije odlučila da bombarduje Dubrovnik ovo bi bila i dalje otvorena priča. Zahvalimo Miloševiću i radikalima. A mogli smo imati sasvim realno izlaz na more, da je bilo spretnijih političara… da ne govorimo o kulturnom kontinuitetu i nasledju. Sve je to srušeno kada je pala prva granata na ovaj multietnički grad.
  (tocka, 2. oktobar 2023 14:08)

  # Link komentara

 118. I danas svi govorimo srpskim jezikom.
  Okupacija od strane Hrvatske neće vječno trajati.
  (Gospar, 2. oktobar 2023 14:06)

  # Link komentara

 119. Dubrovnik nikad nije niti ce ikad biti Srpski makar vas gonili do Crnog mora! Zapamtite!
  (Stoko, 2. oktobar 2023 14:05)

  # Link komentara

 120. Pismeni ljudi su znali kojim jezikom govore! Nista cudno nema u tome!
  (Moje skromno misljenje, 2. oktobar 2023 13:57)

  # Link komentara

 121. Velika greska u istoriji srpskog naroda je to sto Srbe SPC vidi iskljucivo kao pravoslavne vernike
  (stari_mudrac, 2. oktobar 2023 13:56)

  # Link komentara

 122. pa to je bilo i u severnoj grckoj ali su nas oterali rasterali ne ole kad su im Srbi dominantni
  (parisijen, 2. oktobar 2023 13:55)

  # Link komentara

 123. haha,sad postoje i Srbi katolici??? kako to,kako to?
  (mark, 2. oktobar 2023 13:55)

  # Link komentara

 124. Pa naravno.
  (NN Belgrade, 2. oktobar 2023 13:54)

  # Link komentara