- Komentari -
  1. Ако би се решиле све мистерије Универзума, овај Универзум више не би имао смисла да постоји,настао би један нови Универзум с великим бум-ом.И,тако даље,и тако даље,...
    (V.A.Lucky, 14. jun 2023 10:08)

    # Link komentara

  2. Bog postoji on je tamna materija nevidljiv i najsnažniji u celom svemiru
    (Rule1007, 11. jun 2023 00:06)

    # Link komentara

  3. 12 milijrdi sv. godina uzas od lazi , dosta vise dajte istinu zemlja je ogromna , staticna i ravna tako da to mora da se shvati i prenese celim svetom jednom za svagda .
    (BB, 8. jun 2023 21:02)

    # Link komentara

  4. Naravno, prava, jedina i neupitna istina je da je Bog (stvoren ni iz čega) stvorio Adama i Evu, pa su onda dobili dva sina, Kaina i Avelja, pa su se onda oni namnožili valjda sa Evom? Ili kada je Noje nakon "potopa" na barku sklonio svoju porodicu, pa su se i oni valjda množili između sebe? Mada, kad vidim IQ nekih ovde, počinjem i da verujem da je taj incest kriv za to.
    (Berliner, 06. jun 2023 20:25)
    Razlika između stvaranju sveta po Bibliji i teorije o nastanku univerzuma velikom praskom ( praktično eksplozijom tačkice neverovatno ( nezamislivo i neproverljivo) guste materije, je u čemu?
    (mandora, 8. jun 2023 15:17)

    # Link komentara

  5. Ako uzmemo u obzir da je univerzum star ca.13,8 milijardi godina onda su oni otprilike došli do samog centra eksplozije i tu svetlost kojoj je trebalo 12 milijardi godina da stigne do nas čovek uz pomoć teleskopa vidi za mikrosekundu,hm,interesantno je posmatrati Zemaljce koji se nadaju svojim primitivnim mozgom da osvoje svemir :( Zemaljci,u svemiru ne važe zemaljski zakoni,nema gore,nema dole,nema levo,nema desno,nema svetla,nema materije,nema nas,sve je tama,sve je iluzija......
    (cobo, 6. jun 2023 22:33)

    # Link komentara

  6. NASA otkrila. Pocetak i kraj jednog teksta. Sve ostalo je suvišno.
    (Edvard Sokolovic, 6. jun 2023 22:17)

    # Link komentara

  7. Mi kao narod nismo znali da napravimo trap za auto ili pokretni krov za Yugo kabrio, nego smo za sve kupovali patente i licence, a komentarišemo obrađene podatke sa James Webb teleskopa!!!

    Ovde neki zaboravljaju koliki je inženjerski poduhvat sama konstrukcija, lansiranje i uspešno postavljanje teleskopa u Lagranžovu tačku, ali je bitno da misle da su pametniji od svih tih inženjera...



    Ne razumijem koja je poenta trošenja milijardi dolara na ova besmislena istraživanja koja ne služe ničemu.
    (MethodManWu, 6. jun 2023 17:09)

    I tvoj mozak ne služi ničemu, pa opet trošiš resurse ove planete na njegovo održavanje!




    Pazi ti njih, na toj daljini otkrili ni manje ni vise nego "molekule".. Jel mogu tim istim teleskopom bar na Mesecu molekule usnimiti, koje budalastine i mlacenje prazne slame.
    (marko, 6. jun 2023 18:27)

    Budalaština je tvoj komentar, ko hoće nešto da zna i nauči, ima sve objašnjeno na internetu, ko hoće samo da se pravi pametan dok ispija pivo ispred zadruge, čita teorije zavere i daje svoj "doprinos" šireći dalje takvu vrstu "inteligencije"...



    u ovo samo totalni kreten moze da poveruje!!isto kao sto veruju da je iz jedne male tackice koja je eksplodirala nastao beskonacni prostor?

    neverovatne lazi!!!!
    (zz, 6. jun 2023 18:39)

    Zašto misliš da bi to nemoguće, mada je i to nepotvrđena teorija?
    Indijski spisi daleko stariji od Biblije nemaju problem sa modernom naukom, čak se frapantno slažu sa modernim otkrićima!
    (Veliki brat, 6. jun 2023 22:15)

    # Link komentara

  8. Koja glupost
    12 milijardi dinara gvodenih je teško izbrojati a ne svetlosnih godina udaljenih.
    Veću glupost do sad nisam čuo od nekog u kafani a ne od nekog „ naučnika“
    (robby, 06. jun 2023 19:43)

    Nisam ni sumnjao da se bolje razumeš s društvom iz kafane! Još kad se popije koja više...
    (Manje vina, manje vina!, 6. jun 2023 22:09)

    # Link komentara

  9. (RR, 6. jun 2023 20:25)

    Paralaksa samo funkcioniše za merenje relativno malih razdaljina. Za veće, tu je Doplerov efekat (tačno je da se direktno meri brzina, ali indirektno i razdaljina zahvaljujući širenju svemira), cefeide, tip 1a supernove, pozadinska kosmička radijacija, itd.
    (Jabuka, 6. jun 2023 22:03)

    # Link komentara

  10. neverovatne lazi!!!!
    (zz, 6. jun 2023 18:39)

    Čekaj, a ti veruješ u "brzinu svetlosti"? Pa jedan čovek ne može kera u trku da stigne, a tamo ti pričaju da su izmerili nekih 300.000 km u sekundi! Kako bre, ni 'vaki Kavasaki to ne bi stigao. Ne daj se lažima!
    (Jabuka, 6. jun 2023 21:19)

    # Link komentara

  11. Priče za malu decu. Nasa izmišljena da država(pojedinci iz nje) uzima_ju milijarde dolara godišnje za šarene laže i zavaravanje naroda.
    (Miloš Obilić, 6. jun 2023 21:12)

    # Link komentara

  12. Meni ovakve vesti nikada nisu jasne, oni vide nešto što je toliko udaljeno da možda i ne postoji vekovima jer slika toga putuje kroz vreme godinama i sad na osnovu toga neko kaže da tamo vidi dim ili šta god, a ne vide ovde na zemlji brdo stvari i kad ga uzmu u ruke ne znaju šta je, a ono tamo negde već prostudirali i donose zaključke. Ma važi, sve vam verujem.
    (Niko, 06. jun 2023 16:51)

    Ti ne vladaš elementarnim pravopisom. a daješ si za pravo da komentiraš analizu podataka iz Veb teleskopa. Kakva arogancija!
    (Val, 6. jun 2023 21:09)

    # Link komentara

  13. Pre bih rekao da verovanje u ravnu zemlju i ostale teorije zavere dolaze sa zapada.
    (Badji, 6. jun 2023 17:20)

    I na Zapadu ovakve fore prosipaju Putinofili.
    (Jabuka, 6. jun 2023 21:06)

    # Link komentara

  14. bačene pare
    (web je njesra, 6. jun 2023 20:55)

    # Link komentara

  15. a uh, bujna mašta učenjaka!
    (analitičar bez portfelja, 6. jun 2023 20:53)

    # Link komentara

  16. Чему пљувачина по онима који сумњају?
    Мислим да нема потребе да се набраја колико пута су, они сами (НАСА, остале свемирске агенције као и разне "снајке" :) ), признали да су погрешили. Колико пута, нарочито након суочавања са новијим научним истраживањима су били приморани да кажу
    "До сада се мислило да... али се то показало погрешним".
    Примера ради, колико пута су, тамо негде "нашли" земљину близнакињу па да би после пар година тужно признали да су многооо погрешили?!?
    Тако да лакше мало са тим кажипрстима и подсмехом.
    (Laniakea Supercluster, 6. jun 2023 20:44)

    # Link komentara

  17. Nasa i nasine čarolije.
    (amebe i friteze, 6. jun 2023 20:41)

    # Link komentara

  18. @marko - naravno da niko ne vidi pojedinacne molekule (12 milijardi svetlosnih godina daleko, na Mesecu ili na vrhu sopstvenog nosa); ali postoji nesto sto se zove spektroskopija - na osnovu boje svetlosti moguce je utvrditi prisustvo materija, pa i molekula, ispitujuci koje frekvencije (tj. boje) nedostaju u svetlosnom spektru. Svaka materija drugacije deluje na svetlost i apsorbuje drugaciju kombinaciju frekvencija, kad utvrdis koje frekvencije nedostaju znas kroz sta je ta svetlost prosla na putu do tebe.
    (RR, 6. jun 2023 20:34)

    # Link komentara

  19. Kada odete ponovo na mjesec, vjerovacu vam i da je zemlja ravna ploča, ako napišete.
    (Nadrealni, 6. jun 2023 20:28)

    # Link komentara

  20. @Ozbiljno - Doplerov efekat (crveni i plavi pomak) korisiti se za merenje brzine kojom se tela udaljavaju (ili problizavaju) u odnosu na mesto sa kog se posmatra. Za merenje udaljenosti koristi se paralaksa.

    [link]
    (RR, 6. jun 2023 20:25)

    # Link komentara

  21. 12 mlrd svetlosnih godina???pa vama okruglozemljasima fali izgleda dosta mozga kada vam serviraju ovu budalastinu!

    jel vi znate koja je to daljina i sta vam poturaju ceo zivot?to znaci da treba da putujes 12 milijardi zemaljskih godina i to brzinom svetlosti!!

    brate ova NASA je satanisticka organizacija koja ima specijalnost i zaduzenje da laze ljudsku rasu!!!

    u ovo samo totalni kreten moze da poveruje!!isto kao sto veruju da je iz jedne male tackice koja je eksplodirala nastao beskonacni prostor?

    neverovatne lazi!!!!
    (zz, 06. jun 2023 18:39)

    Naravno, prava, jedina i neupitna istina je da je Bog (stvoren ni iz čega) stvorio Adama i Evu, pa su onda dobili dva sina, Kaina i Avelja, pa su se onda oni namnožili valjda sa Evom? Ili kada je Noje nakon "potopa" na barku sklonio svoju porodicu, pa su se i oni valjda množili između sebe? Mada, kad vidim IQ nekih ovde, počinjem i da verujem da je taj incest kriv za to.
    (Berliner, 6. jun 2023 20:25)

    # Link komentara

  22. Nisam ravnozemljaš, mislim da je teorija velikog praska najkonsistentnija teorija o nastanku, itd. ( morao sam ovo navesti da bih izbegao takve optužbe), ali nešto sa ovom vešću ne štima: pošto je po teoriji BB momenat velikog praska pre 13.2 milijardi godina, ako je teleskop locirao materiju na 12 milijardi svetlosnih godina, to znači da je materija ( a ne svetlo ili energija) putovala sa brzinom od najmanje pola brzine svetla ( ako se veliki prasak desio između ove dve tačke, i mi i ta tačka su se stalno udaljavale od mesta BB). To bi izazvalo tzv. ultraljubičastu katastrofu ( zbog brzine kretanja tim brzina bilo kakva masa bi imala gravitaciju koja je beskonačno velika, pa bi privukla sebi apsolutno sve)...
    (Radoznao, 6. jun 2023 20:24)

    # Link komentara

  23. zz...
    Da bi dokazao da su Lazi,moras da budes pametniji od NASE!!!
    Na svu sreću ,ti nisi pametniji.
    (Ramones, 6. jun 2023 20:08)

    # Link komentara

  24. Moderna vremena. Taj kosmički dim se nekada drugačije nazivao.
    (starac bez mora, 6. jun 2023 19:58)

    # Link komentara

  25. Poruka za balkance: drite se vi pecenja prasica, rakije i sadjenja prazikuka, nije ovo za vas.
    (My name is Giovanni Giorgio, but everybody calls me... Giorgio, 6. jun 2023 19:45)

    # Link komentara

  26. Koja glupost
    12 milijardi dinara gvodenih je teško izbrojati a ne svetlosnih godina udaljenih.
    Veću glupost do sad nisam čuo od nekog u kafani a ne od nekog „ naučnika“
    (robby, 6. jun 2023 19:43)

    # Link komentara

  27. Stvarno me interesuje kako izmere da je baš tolika udaljenost. Ne verujem da je pomoću "crvenog pomaka".
    (Ozbiljno, 6. jun 2023 19:25)

    # Link komentara

  28. Nafta i tecni gas, to kauboji traze, da uvedu demokratiju!
    (Slava Ruskoj vojsci, 6. jun 2023 19:21)

    # Link komentara

  29. E krezavi narode, nauku pljuješ i ismevaš, a gledaš rijaliti programe. Prosveta na dnu. Savetujem da ko se ne razume u nauku neka ne komentariše. Bolje je.
    (NN Belgrade, 6. jun 2023 19:20)

    # Link komentara

  30. Eno tamo još malo dalje čuči Bog negdje.....samo,još samo malo pojačajte fokus i ugledaćete ga kako je nastao.....
    (StankoM, 6. jun 2023 19:13)

    # Link komentara

  31. Da je neke sreće pa je Džejms Vebov teleskop namontiran u bankama i drugim ustanovama, da se jasno vidi, ko krade. Ovim teleskopom vide tamo neke prstenove, a ne vide lopova na pet metara od kamere.
    (Dule, 6. jun 2023 19:08)

    # Link komentara

  32. Divno.... i?
    (vladimir, 6. jun 2023 19:06)

    # Link komentara

  33. 12 mlrd svetlosnih godina???pa vama okruglozemljasima fali izgleda dosta mozga kada vam serviraju ovu budalastinu!

    jel vi znate koja je to daljina i sta vam poturaju ceo zivot?to znaci da treba da putujes 12 milijardi zemaljskih godina i to brzinom svetlosti!!

    brate ova NASA je satanisticka organizacija koja ima specijalnost i zaduzenje da laze ljudsku rasu!!!

    u ovo samo totalni kreten moze da poveruje!!isto kao sto veruju da je iz jedne male tackice koja je eksplodirala nastao beskonacni prostor?

    neverovatne lazi!!!!
    (zz, 6. jun 2023 18:39)

    # Link komentara

  34. Pa to je informacija stara 12 milijardi godina
    ko zna sta je sada tamo

    Nije to "live" prenos
    (a, 6. jun 2023 18:38)

    # Link komentara

  35. Kraj Sveta,Putine udri,Apokalipsa,Putine stisni crveno dugme,Don't Look Up,Armagedon,Kometa,Meteorit,Asteroid,End of Times.
    (A stručnjaci su budale, 06. jun 2023 16:41)

    Biće da si stručnjak!
    (Manje vina, manje vina!, 6. jun 2023 18:30)

    # Link komentara

  36. "Astronomi su otkrili složene organske molekule koji se obično nalaze u dimu i čađi u galaksiji udaljenoj više od 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje."

    Pazi ti njih, na toj daljini otkrili ni manje ni vise nego "molekule".. Jel mogu tim istim teleskopom bar na Mesecu molekule usnimiti, koje budalastine i mlacenje prazne slame.
    (marko, 6. jun 2023 18:27)

    # Link komentara

  37. Svako ko je citao Bibliju zna da Zemlju zatvara kupula i da je put u svemir nemoguc. S obzirom da je ogromna vecina Srbije hriscana verujem da je to jasno veliki vecini drzave
    (Specijalac, 6. jun 2023 18:00)

    # Link komentara

  38. obozavam ove teme,
    uvek se nasmejem…pa
    mi nismo istrazili amazoniju, a kamoli da mozemo da “vidimo”
    sta ima u tako udaljenom svemiru
    (Jezuita, 6. jun 2023 18:00)

    # Link komentara

  39. Bas mi drago, resismo jedan bitan problem!
    Dajte nam sto vise takvog bajkovitog sadrzaja!
    Rokaj Bili
    (divljan, 6. jun 2023 17:55)

    # Link komentara

  40. Samo nemoj da krenu pismeni Bajdenofili.
    (Šalajko, 6. jun 2023 17:35)

    # Link komentara

  41. kakva sigurna konstantacija, da su naucnjaci otkrili o kom se dimu i sastavu dima radi, svaka čast, za nesto što vidimo na tričavih 12milijardi svetlosnih godina... nažalost ako tako vide , verovatno da u sadašnjosti to sto gledamo pre 12milijardi svetlosnih godina je "malo star prikaz", mozda je to sad već stigao taj dim i galaksija do nas tokom 12milikica svetlisnih godina Aha ?
    (VO., 6. jun 2023 17:24)

    # Link komentara

  42. A joj, sad kad nagrnu nepismeni putinofili...
    (Mikii, 6. jun 2023 17:05)

    Pre bih rekao da verovanje u ravnu zemlju i ostale teorije zavere dolaze sa zapada.
    (Badji, 6. jun 2023 17:20)

    # Link komentara

  43. Sada kada nije više tajna, gotova je.
    (Vica Slavko, 6. jun 2023 17:12)

    # Link komentara

  44. Ne razumijem koja je poenta trošenja milijardi dolara na ova besmislena istraživanja koja ne služe ničemu.
    (MethodManWu, 6. jun 2023 17:09)

    # Link komentara

  45. A joj, sad kad nagrnu nepismeni putinofili...
    (Mikii, 6. jun 2023 17:05)

    # Link komentara

  46. Čista glupost.
    (starac bez mora, 6. jun 2023 17:04)

    # Link komentara

  47. Tajna galaksija? Ili možda, 'dosad nevidjena galaksija'.
    (Cleon XII, 6. jun 2023 17:02)

    # Link komentara

  48. Meni ovakve vesti nikada nisu jasne, oni vide nešto što je toliko udaljeno da možda i ne postoji vekovima jer slika toga putuje kroz vreme godinama i sad na osnovu toga neko kaže da tamo vidi dim ili šta god, a ne vide ovde na zemlji brdo stvari i kad ga uzmu u ruke ne znaju šta je, a ono tamo negde već prostudirali i donose zaključke. Ma važi, sve vam verujem.
    (Niko, 6. jun 2023 16:51)

    # Link komentara

  49. Kraj Sveta,Putine udri,Apokalipsa,Putine stisni crveno dugme,Don't Look Up,Armagedon,Kometa,Meteorit,Asteroid,End of Times.
    (A stručnjaci su budale, 6. jun 2023 16:41)

    # Link komentara

  50. Materijalistička dogma na aparatima. Samo masa laži i dalje se fabrikuje. Ovi pojma nemaju o Mesecu što im je odmah tu iza Abukerkija.
    (Spidi Gonzales, 6. jun 2023 16:36)

    # Link komentara

  51. Buuaaahhahaha!
    (Dusan, 6. jun 2023 16:36)

    # Link komentara

  52. Imaju li piva, dal' rock-a kod njih ima.
    (RADAGAST, 6. jun 2023 16:35)

    # Link komentara

  53. Samo 12 milijardi, pa to je sića...
    (Kikiriki mozgovi, 6. jun 2023 16:30)

    # Link komentara

  54. Jao jao "stručnjaci" i "naučnici" troše milijarde na ništa, a deca po svetu gladna.

    Samo se vi palite i ložite, nije ni čudo što nam je tako kako nam je.

    Ljudi nastali od majmuna i ostale gluposti učite svoju decu, a našu ostaviti na miru...
    (Dusanovo carstvo!, 6. jun 2023 16:25)

    # Link komentara

  55. Vanzemalji jos nisu uveli zelenu agendu. Moraju hitno da se demokratizuju.
    (vilander, 6. jun 2023 16:12)

    # Link komentara