- Komentari -

Ajnštajn je terao Milevu Marić da živi po spisku surovih pravila: "Bez protesta, moraš, odričeš se"

Mileva Marić i Albert Ajnštajn upoznali su se na studijama. Šta je to perspektivnu, pametnu i četiri godine stariju studentkinju privuklo ćutljivom, nedruželjubivom i povučenom studentu koji je retko govorio, nije imao prijatelje i skoro uvek sedeo sam, danas nije poznato. Kako bilo, pre nego što je završila fakultet, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl.

Izvor: istorijskizabavnik.rs
Pošaljite komentar
  1. (Hammer, 12. mart 2023 05:55)
    Au covece pa ti pojma nemas. Ti navedeni "tvojih 5 genijalaca" su matematicari a NASA je dala spisak samo onih koji se bavili proucavanjem zemlje. Cuti ne blamiraj se. Naravno da su bili znacajniji od Milankovica svih 5 i to ne toboze ali ti nisi cuo ni za jednog.

    @(ahaha, 18. mart 2023 22:07)




    Smešan si neznalice i zlonamerni licemeru, pa i Milanković je bio matemetičar, a uz to još i klimatolog, meteorolog, geolog, geofizičar i astronom, pokrivao je nekoliko različitih polja nauke, a tvoji pobrojani tobožnji genijalci u svetu nauke nisu imali ni približno takav značaj i doprinose, pogotovu ne po svestranosti kao Milutin Milanković, može samo da te izjeda činjenica što je u najužem krugu velikana svetske nauke pored Tesle uvršten još jedan Srbin, Milutin Milanković. Ne sramoti se svojim amaterizmom motivisanim srbofobijom kojim bezuspešno pokušavaš da nipodaštavaš doprinose slavnih srpskih velikana iz oblasti nauke.
    (Hammer, 19. mart 2023 06:29)

    # Link komentara

  2. A što se Tesle tiče, ispade po tebi da je Ilon Mask najveći poklonik sujeverja, misticizma i moralnog fanatizma, s obzirom na to da on našeg Teslu najviše od svih "kuje u zvezde" pa je između ostalog, za svoju proslavljenu kompaniju, odabrao baš njegovo(Teslino) ime.
    (Hammer, 12. mart 2023 05:55)
    A i ovo si masio Maska boli uvo za Teslu, on je tu kompaniju kupio a ne osnovao. Nije joj on dao ime. Nadji mi gde ga to kuje u zvezde, neki citat daj.
    (ahaha, 18. mart 2023 22:11)

    # Link komentara

  3. Pa kad smo već kod Milankovića da pomenemo da je američka NASA uvrstila Milutina Milankovića među prvih 15 naučnika svih vremena koji su se igde ikada bavili proučavanjem Zemlje, zanimljivo je da među tih prvih 15 velikana svetske nauke, nema nijednog od tvojih 5 navedenih genijalaca, koji su tobože bili značajniji od Milankovića, "stručnjače", ali eto, ti valjda bolje znaš od NASE.
    (Hammer, 12. mart 2023 05:55)
    Au covece pa ti pojma nemas. Ti navedeni "tvojih 5 genijalaca" su matematicari a NASA je dala spisak samo onih koji se bavili proucavanjem zemlje. Cuti ne blamiraj se. Naravno da su bili znacajniji od Milankovica svih 5 i to ne toboze ali ti nisi cuo ni za jednog.
    (ahaha, 18. mart 2023 22:07)

    # Link komentara

  4. @(Ecclesia, 10. mart 2023 09:59)




    Pregršt ovoliko gluposti na jednom mestu može da napiše samo neko ko je opasno oboleo od teške mržnje i srbofobije, jer ni na koji način ne može da podnese činjenicu da su srpski naučnici poput, na primer Tesle i Milankovića dali nemerljiv doprinos savremenoj svetskoj civilizaciji.

    Pa kad smo već kod Milankovića da pomenemo da je američka NASA uvrstila Milutina Milankovića među prvih 15 naučnika svih vremena koji su se igde ikada bavili proučavanjem Zemlje, zanimljivo je da među tih prvih 15 velikana svetske nauke, nema nijednog od tvojih 5 navedenih genijalaca, koji su tobože bili značajniji od Milankovića, "stručnjače", ali eto, ti valjda bolje znaš od NASE.

    A što se Tesle tiče, ispade po tebi da je Ilon Mask najveći poklonik sujeverja, misticizma i moralnog fanatizma, s obzirom na to da on našeg Teslu najviše od svih "kuje u zvezde" pa je između ostalog, za svoju proslavljenu kompaniju, odabrao baš njegovo(Teslino) ime.

    U svakom slučaju, moj ti je savet da se blagovremeno obratiš stručnjaku za pomoć ili da jednostavno prihvatiš činjenicu da su naučno-tehničko-tzehnološki doprinosi Tesle, Milankovića i Pupina savremenoj svetskoj civilizaciji jednostavno krucijalni i nezamenljivi.
    (Hammer, 12. mart 2023 05:55)

    # Link komentara

  5. Mileva je za ono vreme bila jako napredna zena, ali nije svoje studije ni zavrsila. Einstein je bio vrstan matematicar i zato se mogao baviti teorijskom fizikom, jer to je jedini alat u toj oblasti. Ako je Mileva bila presudna u njegovim radovima, gde su ostali njeni radovi kada su se rastali?. Fotoelektricni efekat je bio razlog za dobijanje Nobelove nagrade, a nju je on dao Milevi. Dokazi njegovih ideja i teorija postoje svuda i to sto se on rastao sa Milevom je privatna stvar i nema nikakve veze sa naukom.
    (Nostradamus, 10. mart 2023 10:09)

    # Link komentara

  6. @kole
    Da se ograničimo samo na Milankovića i na matematiku: bukvalno je samo u starom veku imalo više od 20 zaslužnijih imena u toj oblasti, a u novom veku da pomenem samo najveće velikane, Ojlera, Dalambera, Lajbnica, Lagranža, Gausa, to su već petorica sa kojima on ne može ni da se poredi.

    O Tesli sam već rekao, čovek je bio katastrofalan poznavalac prirodnih nauka. Njegov doprinos tehnologiji je veliki, ali danas precenjen od strane raznih klika. On je znao od osnovnih, gotovih i definisanih komponenti da pravi genijalne uređaje ali da on sam bude taj koji će neposredno da tehnološki iskoristi priridne zakone iz same osnove, to pojma nije imao. Njegove ideje nisu bile zasnovane na nauci nego na sujeverju, misticizmu i moralnom fanatizmu i takvi ga danas najviše i kuju u zvezde, plus skoro svi Srbi (koji već uglavnom i pripadaju ovim kategirijama), dok je u svoje vreme bio cenjen onako kako je zaslužio, ni manje ni više.

    A to da je Mileva ucenila Alberta proračunima, kako molim te? Zapretila da će da ih pošalje na veštačenje autentičnosti rukopisa i vremena nastanka? Daj, ako već ne umete ništa bolje da smislite, onda se nemojte bar sramotiti ovakvim nebulozama.
    (Ecclesia, 10. mart 2023 09:59)

    # Link komentara

  7. Zene su tada imale manja prava (i bile nezadovoljne), nego sada. Sada imaju ista prava kao i muskarci, ako ne i veca od muskaraca pa su i dalje nezadovoljne. Ovo prije 100 god. djeluje lose po zene, ali bar su bile porodice na okupu, djeca su se rađala. Mislim da ce "moderne" zene shvatiti da nije bas tako lako biti muskarac( a tako se danas ponasaju- kao muskarci), jer sa privilegijama dolaze i obaveze i teske odluke.
    Ne moze se selektivno traziti ravnopravnost, samo tamo gdje zenama pase, a gdje im ne pase, ide standardna recenica- ti si valjda musko, ti to rjesi.
    Mislim da nam se kao vrsti ne pise dobro...
    (Mile voli disko, 10. mart 2023 08:14)

    # Link komentara

  8. Bio je relativno lud.
    (Kralj, 10. mart 2023 07:41)

    # Link komentara

  9. @ecceslia
    Mali doprinos Srba svetskoj nauci?
    Od 20 najvecih imena svetske nauke su dvojica Srba, Tesla i Milankovic. Da je spisak prosiren na 25, bilo bi mesta i za Pupina. Malobrojan narod, jedva promil covecanstva, a 20% najvecih pripada nama. Sto se tice Ajnstajna, to je najveca svetska prevara koju su kreirali Jevreji. Negove teorije su maglovite i nedokazive, a teoriju svetlosnog polja za koju je dobio Nobelovu nagradu nikad nebi uspeo da zavrsi da nije bilo preciznih matematickih proracuna Mileve Maric. Tim proracunima ga je i ucenila da joj posalje pare od Nobelove nagrade da ima cime da hrani decu jer je on pobegao od kuce i ozenio se maloletnom rodjakom. Novosadjani su ga zvali; zblanuti Maricev zet. Svi dokazi o presudnom doprinosu Mileve Maric njegovom naucnom opusu je uspeo da zaustavi jak jevrejski naucni i medijski lobi.
    (kole, 9. mart 2023 21:28)

    # Link komentara

  10. jel to neka lekcija iz sjemenista?
    (@eclesia, 9. mart 2023 15:27)

    Naravno, pa kad ne možemo da prisvojimo Teslu, makar da mu osporimo na značaju
    ne ide da se Srbi bilo čim hvale.
    (Ecclesia, 9. mart 2023 15:48)


    Ajd malo oladi...
    (Bajdler Hot-Dogeru, 9. mart 2023 16:38)

    # Link komentara

  11. @chica

    Aj malo oladi.
    (PutlerSendviču, 9. mart 2023 16:07)

    # Link komentara

  12. jel to neka lekcija iz sjemenista?
    (@eclesia, 9. mart 2023 15:27)

    Naravno, pa kad ne možemo da prisvojimo Teslu, makar da mu osporimo na značaju
    ne ide da se Srbi bilo čim hvale.
    (Ecclesia, 9. mart 2023 15:48)

    # Link komentara

  13. jel to neka lekcija iz sjemenista?
    (@eclesia, 9. mart 2023 15:27)

    # Link komentara

  14. @Dragan



    A šta si ti, potomku starorimskih, franačkih, bugarskih, romejskih, ugarskih, francuskih, mongolskih, turskih, austrijskih i nemačkih robova?
    (., 8. mart 2023 20:07)
    On je potomak onih koji su sami izborili svoju drzavu.
    (Tucker, 9. mart 2023 15:17)

    # Link komentara

  15. Nemoj da se ljutiš, nalupetao si se samo tako.
    (chica, 9. mart 2023 13:00)

    Ne ljutim se, takav narod kakvog sam ga tačno opisao nije za ljutnju već za sažaljenje.
    (Ecclesia, 9. mart 2023 15:02)

    # Link komentara

  16. Da, na zapadu se ništa ne radi zbog love. Zapad je oličenje morala. Pa taj vaš zapad se bogatio ns krvi i patnji naroda kog su porobljavali i pljčkali. Ne vidite dalje od nosa. Ljudi koji pljujunpo po sopstvenoj zemlji i narodu sub ološ.
    (chica, 9. mart 2023 12:49)
    Da na zapadu se sve radi zbog love i interesa. Bas kao i kod nas.
    Ali vi to kod nas necete da vidite, samo kod njih. Ko tu ne vidi dalje od nosa?
    (uzasno, 9. mart 2023 14:21)

    # Link komentara

  17. @Ecclesia
    Nemoj da se ljutiš, nalupetao si se samo tako.
    (chica, 9. mart 2023 13:00)

    # Link komentara

  18. Mileva nije imala tri ciste kada je toliko dugo manijaka poput introvertnog, asocijalno-sociopatskog autsajdera Ajnstajna trpela i decu mu jos radjala. Verovatno je jadnica zbog krace noge toliko duboko kao zena bila iskompleksirana i uplasena da nikada nece naci nekoga pa je iz tog razloga cutala i trpela manijakalno-sadistickog Ajnstajna.
    (Harry, 9. mart 2023 11:09)

    Mileva se nikad vise nije udala ne zbog krace noge, nego sto joj je uopste trebalo objasnjavati da ne moze da ga omalovazava pred decom (D), da ne moze da se raspravlja s njim (C), i da ne moze da ga prisiljava da radi stvari koje on ne zeli da radi (B). A iz istog razloga se neces udati ni ti, posto ti to ocigledno nije jasno.
    (Sasa, 9. mart 2023 12:58)

    # Link komentara

  19. @uzasno
    Da, na zapadu se ništa ne radi zbog love. Zapad je oličenje morala. Pa taj vaš zapad se bogatio ns krvi i patnji naroda kog su porobljavali i pljčkali. Ne vidite dalje od nosa. Ljudi koji pljujunpo po sopstvenoj zemlji i narodu sub ološ.
    (chica, 9. mart 2023 12:49)

    # Link komentara

  20. @Slepac
    E jesi slepac. Kod nas ovo, kod nas ono… pa svugde ima zločina. Šta je sa Anom Volš verovatno, na tom vašem divnom zapadu, ubijenom na monstruozan način. Ovde se radi o odnosu intelektualca prema drugom koji je žena. O stavu jednog naučnika prema ženi koja se takodje bavila naukom.
    (chica, 9. mart 2023 12:43)

    # Link komentara

  21. @dude i velike prevare
    Ptočitaj knjigu Tragedija genija pa da vifiš ko su bili. Volter je bio koprofil.
    (chica, 9. mart 2023 12:37)

    # Link komentara

  22. @Leta Semoa
    Kolko ti logike nemaš. Pa kad je pristajsla na sva ta poniženja, sigurno jije mogla ni da se pita u vezi shog doprinosa istraživanja. Ona mu je izvodila gotovo sve matematičke dokaze. I to se zna. Vetovatno, kad mu više nije trebala, on je postavio te ponožavajuće uslove.
    (chica, 9. mart 2023 12:35)

    # Link komentara

  23. Mileva nije imala tri ciste kada je toliko dugo manijaka poput introvertnog, asocijalno-sociopatskog autsajdera Ajnstajna trpela i decu mu jos radjala. Verovatno je jadnica zbog krace noge toliko duboko kao zena bila iskompleksirana i uplasena da nikada nece naci nekoga pa je iz tog razloga cutala i trpela manijakalno-sadistickog Ajnstajna.
    (Harry, 9. mart 2023 11:09)

    Mileva tipicini srbin koji trpi svaku vlast
    (Todor, 9. mart 2023 12:27)

    # Link komentara

  24. Mileva nije imala tri ciste kada je toliko dugo manijaka poput introvertnog, asocijalno-sociopatskog autsajdera Ajnstajna trpela i decu mu jos radjala. Verovatno je jadnica zbog krace noge toliko duboko kao zena bila iskompleksirana i uplasena da nikada nece naci nekoga pa je iz tog razloga cutala i trpela manijakalno-sadistickog Ajnstajna.
    (Harry, 9. mart 2023 11:09)

    # Link komentara

  25. Meni je vas komentar hit. Zaista. Razumeli biste da neko ima dobrovoljni ropski odnos prema nekom jer je lep. Inace nije razumljivo.
    Fascinantno.
    Toliko smo jadan narod. Izgled i lova, nista drugo ne postoji. To su te nase vrednosti zbog kojih ne damo da nam se truli zapad mesa.
    (uzasno, 8. mart 2023 22:27)
    -------
    Ne, nije mi razumljivo da bilo ko bude u ropskom odnosu prema bilo kome. Lepotu sam naveo samo kao primer jer se radilo o izuzetno neuglednom coveku. Valjda se Mileva zaljubila u njegovu teoriju relativiteta, pa je trpela torturu, koju nijedan normlan covek ne bi podnosio ni pet minuta?! Truli Zapad ima samo stampariju dolara, kojom pokusava da nadoknadi moral, principe, humanost i kupi sve one kojima su oci gladne.
    (Mitropolit Jovan, 9. mart 2023 10:16)

    # Link komentara

  26. Kad se uzme u obzir skroman doprinos koji je srpski narod dao nauci, ne može se poreći da je to posledica lošeg odgoja karaktetističnog za ceo narod. A najbolji pokazatelj lošeg odgoja je kad se neko pravi da zna i da razume ono što ne zna i ne razume, a pritom je još i uvek kritičan prema drugima mnogo više nego prema sebi. Evo primer u ovim komentarima - gomila ljudi priča o teoriji relativnisti a da niko od njih apsolutno nema pojma o čemu priča, ne bi umeli da izračunaju rešenje ni za najjednostavniji zadatak vezan za tu teoriju. A koliko je za jedan narod to težak defekt najbolje se vidi na primeru talentovanih ljudi kao što je bio Tesla. Uprkos svojoj prirodnoj inteligenciji i dobrom obrazovanju u austrijskim školama, on je zahvaljujući tom defektu koji je poneo iz sredine u kojoj je ponikao mislio da sve on najbolje razume i da je najbolje prokljuvio, što je rezultovalo raznim suludim idejama i krahom njegove naučne karijere. Koliko je samo u to vreme Markoni, koji je možda bio i manje inteligentan i još lošiji fizičar nego Tesla, pokazao daleko otmeniji karakter i bolje vaspitanje. A ova priča o Milevi i Albertu Ajnštajnu i o tome kako je teorija relativnosti njen rad je već za neku nižerazrednu komediju, nije vredna ozbiljne rasprave.
    (Ecclesia, 9. mart 2023 10:06)

    # Link komentara

  27. Ne znam sta bi mogao da nabrojis, ali Mari Kiri se nije udala.
    (@Leta Semoa, 8. mart 2023 23:51)
    Da li si realan? Zena je bila udata za Kirija ona je Poljakinja Sklodovska. I eto nije joj muz ukrao uspeh
    (smesni ste, 9. mart 2023 09:46)

    # Link komentara

  28. Zapad je pun pedera...
    (Napred Rusija!, 9. mart 2023 04:51)
    Onda ocito pripadamo zapadu jer je tako i kod nas. Ili ti prigodno guras glavu u pesak.
    (ahahaha, 9. mart 2023 09:39)

    # Link komentara

  29. Da, zna se pouzdano. 199. godine je u Kanadi odrzana naucna konferencija o radu Mileve Maric. Muskarci, Ameri i ostali su dokazali to.
    (KG, 8. mart 2023 23:55)
    Muskarci?
    (Okkk, 9. mart 2023 09:36)

    # Link komentara

  30. Na osnovu procitanog, a bez predrasuda, evidentno je da se nisu slagali u braku, cim je doslo do toga da sa svojom rodjenom zenom komunicira u pisanoj formi. Klasicna toksicna veza, dva sveta. Ona temperamentna, a on hiperosetljiv. ona starija 4 godine i ocigledno zrelija od njega. Ne zelim da polemisem cije su teorije relativiteta i e=mc2, jer nisam upoznat sa detaljima. Bio je neki dokumentarac gde sam video da je na predavanjima Mileva slusala predavanja u prvoj klupi, zeljna znanja, dok je Albert sedeo u poslednjoj i gadjao Milevu nekim papiricima, i uopste nezainteresovan za skolu. Cini se da se i on kasno probudio i da kada se zenio nije koristio svoj genij i nije razmisljao glavom, nego ...
    (van svih tokova, 9. mart 2023 09:27)

    # Link komentara

  31. Ovde "naučnog potencijala" koliko se ne može zamisliti! Naučne rasprave na temu da li je Teorija relativiteta Milenina ili Albertova?!
    (belopoljanski, 9. mart 2023 09:08)

    # Link komentara

  32. Nacista! To je posebna scapska krv!
    (ane, 9. mart 2023 08:46)

    # Link komentara

  33. Smrad.
    (Challenger, 08. mart 2023 20:33)

    a da ne pričamo o prevarantima aristotelu, njutnu i volteru. sve neodnacifikovani nato smradovi.
    (dude i velike prevare, 8. mart 2023 21:37)
    ----------
    Kakve veze ima njegova genijalnost sa karakternom osobinom, koju je gospodin "Calendzer" naveo i nazvao SMRAD? Znaci, po Vama, on je kao genijalac mogao da siluje, bije, bicuje ili, nekoga i lisi zivota?! Ne mesajte nesto sto je nespojivo.
    (Knezevic Zoran, 08. mart 2023 22:22)

    mašili ste ceo fudbal gospodine kneževiću
    (dude i sedi jedan, 8. mart 2023 23:29)
    ----------
    Cini mi se da je fudbal, koga sam ja "masio", pogodio direktno Vas, u glavu, i napravio grdan nered.
    (Knezevic Zoran, 9. mart 2023 08:34)

    # Link komentara

  34. Mileva je bila Hrvatica, kao i Tesla, kao i hrvatski tisućljetnji kraljevi..... Idemooooo Niiiiš
    (Ćure, 8. mart 2023 23:32)

    Naravno da je bila Srpkinja kao i Tesla, ali je igrom zle sudbine pohađala gimnaziju u Zagrebu, jer očito, dovoljno dobra za nju u Srbiji nije ni postojala, barem prema procjeni njezina oca (Srbina).
    (rado_srbin_ide_u_zagreb, 9. mart 2023 07:52)

    # Link komentara

  35. cerka Lizerl je data na usvajanje jednoj porodici u mestu Kać...
    (cune lastavica, 9. mart 2023 07:38)

    # Link komentara

  36. Potrošio se na nauku !
    (Superhik, 9. mart 2023 07:34)

    # Link komentara

  37. Nemate pojma u komentarima i uglavnom se svode na to , da hrvati komentarišu sve protiv Mileve , samo zato što je Srpkinja.

    Uglavnom ja ću kratko
    Mileva Marić i Maks Plank su zaslužni za čuvenu teoriju ,kojom se okitio Anštajn . Dokaz su pisma upućena Arturu Edingtonu , iz kojih se tačno vidi da Anštajn ,ima tek površno znanje materije i veoma nerazumljiv način objašnjenja .
    Artur Edington je odbacio teoriju relativiteta , sve dok mu Maks Plank jezikom matematike u pismu nije objasnio o čemu se radi. Budući da je Artur Edington bio astronom (sa dobrim finansijama) , odmah se bacio na posao i dokazao teoriju relativiteta. Uvidevši da je teorija tačna , Edington se u pismu Planku ,upitao kome da zahvali direktno, Planku i Milevi ili Anštajnu koji priča površno a koga Mileva gura u prvi plan ?
    U međuvremenu Artur Edington, objavljuje dokaz svetu i prevodi razumljivim jezikom mase teoriju relativiteta .
    U celoj priči Edington više postaje poznat po tome što je objasnio teoriju svetu, nego što je dokazao .
    Mladi Ajnštajn pojavljuje se "sasvim neočekivano " na vratima Edingtona, sa gomilom novinara (dok famozno pismo Planku još putuje) . Ajnštajn preuzima zasluge pred svetom zajedno sa Edingtonom i interesantno je da godinama nije spominjao Maksa Planka (navodno zbog podržavanja nacizma) sa kojim je bio veliki kućni prijatelj.
    Ostalo je svima znana istorija .

    Ako ništa drugo Ajnštajn je najveći plagijator u istoriji ,koji se našao na pravom mestu u pravo vreme . Toliko veliki da danas spominju njega a ne ljude ,koji su zaista zaslužni za teoriju relativnosti a to su Mileva Marić, Maks Plank i Artur Edington .
    (BonD, 9. mart 2023 06:52)

    # Link komentara

  38. Sve je to relativno, odgovori mu Mileva.
    (putar, 9. mart 2023 06:44)

    # Link komentara

  39. I ovaj je naučnik, slobodouman, pacifista...čovek je žešća prevara...
    (ej, 9. mart 2023 05:36)

    # Link komentara

  40. Bolesnik,kao i ceo zapadni svet.
    (aaaaa, 08. mart 2023 18:37)

    Istok Evrope je poznat po tome da poštuju žene...
    (Shkot, 8. mart 2023 20:31)

    Zapad je pun pedera...
    (Napred Rusija!, 9. mart 2023 04:51)

    # Link komentara

  41. Sta ste se uhvatili toga sta je on njoj zadao,a tice se samo njega...
    Vidi li neko da mimo zadataka, postoji jedna ogrooomna sloboda koju moze potrositi kako god joj dune,bez ikakvih ogranicenja.
    Pregovarala jos par godina o ceni njegove slobode da seta rasparenih carapa.
    Aplaudirajte mu slobodno.
    (Opet, fantasticno!, 9. mart 2023 02:07)

    # Link komentara

  42. Smrad.
    (Challenger, 08. mart 2023 20:33)

    a da ne pričamo o prevarantima aristotelu, njutnu i volteru. sve neodnacifikovani nato smradovi.
    (dude i velike prevare, 8. mart 2023 21:37)

    Koliko je ovo glupavo poredjenje i van konteksta je neverovatno. Ali sudeci po pismenosti... mozda i nije bas toliko.
    (@dude i velike prevare, 08. mart 2023 23:41)

    i ti si mašio ceo fudbal
    (dude i sedi jedan, 9. mart 2023 00:50)

    # Link komentara

  43. Dnevna doza feminacističke propagande. Sad ćemo i Ajnštajna da kancelujemo.
    (Harvi Dent ?, 8. mart 2023 22:49)

    Nije ovo novo, to se zna vec odavno. Kao i njegov snishodljiv stav prema Tesli.
    (@Harvi Dent?, 08. mart 2023 23:36)

    Aha, znaci ipak zavera protiv Srba i pravoslavlja.
    (Harvi Dent ?, 9. mart 2023 00:10)

    # Link komentara

  44. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan)
    Ti to znas pouzdano?
    (Okkk)
    Da, zna se pouzdano. 199. godine je u Kanadi odrzana naucna konferencija o radu Mileve Maric. Muskarci, Ameri i ostali su dokazali to.
    Ajnstajn je njoj pisao: "Sad kad objavimo NAS rad ...".
    Cinjenica je da posle rastavljanja od Mileve nije napisao ni uradio nista suvislo.
    U Svajcarskoj se cuva njegov rad koji je (posle razvoda) poslao u neki casopis, kao primer gluposti, pun gresaka.
    Cinjenica je i da je novac od Nobelove nagrade dao Mileni.
    Od kako je otisao u Ameriku ziveo je u "visokom drustvu" od slave po partijima.
    Treba li jos dokaza?
    Doticna Elza mo je RODJENA sestra od strica.
    (KG, 8. mart 2023 23:55)

    # Link komentara

  45. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 8. mart 2023 20:28)

    Sto pre da izbacis to djubre od razmisljanja iz glave i mozda ti bude nekad dobro
    (Lik nk, 8. mart 2023 23:55)

    # Link komentara

  46. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 8. mart 2023 20:28)

    Ajde ne lupaj, njen doprinos nauci je nula, nija bila apsolutno ni po čemu posebna!

    Šta nije od Mari Kiri muž preuzimao zasluge za njena otkrića?!

    Sad bi mogao da ti nabrojim barem 20 velikih naučnica iz tog vremena čija otkrića niko nije prisvajao, samo zato jer su žene.
    (Leta Semoa, 8. mart 2023 21:08)

    Ne znam sta bi mogao da nabrojis, ali Mari Kiri se nije udala. Pricas gluposti i cak i da je tako to nije argument da u njihovoj kuci se on nije ponasao sadisticki. Cinjenica je da je nije nikada voleo, a nije imao ni pritisak roditelja. Voleo je svoju rodjaku. Imao je neki interes zbog se ozenio.
    (@Leta Semoa, 8. mart 2023 23:51)

    # Link komentara

  47. Verovatno Mileva Marić Ajnštajn nije bila tvorac čuvene teorije relativnosti. Međutim skoro sigurno je ona prva izvela čuvenu matematičku formulu E = MC2. Ona je bila briljantna matematičarka za razliku od Alberta. Ovakvim surovim ponašanjem verovatno je hteo da svu slavu pridobije samo za sebe. Treba tu još puno istraživati. Sigurno ima još materijala.
    (Mirko, 8. mart 2023 23:48)

    # Link komentara

  48. Teorija relativiteta je medijski prenaduvana budalaština da bi se od jevrejskog naučnika napravio veći "prorok" od prethodnog najvećeg. U čemu su potpuno uspeli, više ljudi veruje u Ajnštajna nego u Hrista. Sama teorija je potpuno naučno beznačajna, čak i uz ignorisanje koliko je pogrešna. A koliko je pogrešna, pokazuje da je izmišljena "tamna materija" da bi se održale Ajnštajnove dogme! Apsurdno, da je tamna materija izmišljena pre teorije, sama teorija ne bi bila ni potrebna. Njom se ne objašnjava nijedan od (do sad neobjašnjenih) fizičkih fenomena, samo se uvode nove matematičke (odnosno statističke), dakle metafizičke veličine kojima je dato fizičko značenje, u prvom redu se to odnosi na takozvano "vreme" i brzinu. Po formuli "ako ne umeš da objasniš, zakomplikuj pitanje". Btw, ono što je u Ajnštajnovoj teoriji tačno, nije Ajnštajnovo, a jednako nisu navedene ni reference na originalne autore, kamoli da bi naveo Milevu Marić kao (realno) koautora. Ima li, može li Hrist da ima "koproroka"? Pa ne može ni Ajnštajn. A još da bi naveo ženu koja uz to nije ni Jevrejka! Apsolutno isključeno. Mileva je poslužila svrsi, "korektno" je isplaćena, a jevrejski prorok se oženio Jevrejkom. Dakle, po jevrejskom moralu, sve "košer". U čemu je problem?
    (Pundit, 8. mart 2023 23:46)

    # Link komentara

  49. Smrad.
    (Challenger, 08. mart 2023 20:33)

    a da ne pričamo o prevarantima aristotelu, njutnu i volteru. sve neodnacifikovani nato smradovi.
    (dude i velike prevare, 8. mart 2023 21:37)

    Koliko je ovo glupavo poredjenje i van konteksta je neverovatno. Ali sudeci po pismenosti... mozda i nije bas toliko.
    (@dude i velike prevare, 8. mart 2023 23:41)

    # Link komentara

  50. Zna se šta je privuklo
    (Maxi, 8. mart 2023 23:38)

    # Link komentara

  51. Dnevna doza feminacističke propagande. Sad ćemo i Ajnštajna da kancelujemo.
    (Harvi Dent ?, 8. mart 2023 22:49)

    Nije ovo novo, to se zna vec odavno. Kao i njegov snishodljiv stav prema Tesli.
    (@Harvi Dent?, 8. mart 2023 23:36)

    # Link komentara

  52. Ako je ovo zaista istina,mislim da mu je Mileva u nasem maniru odgovorila da moze da uzme svoja pravila i da ih gurne zna se vec gde.Sve ako nije postovala sve ovo.
    (Ms, 8. mart 2023 23:33)

    # Link komentara

  53. Mileva je bila Hrvatica, kao i Tesla, kao i hrvatski tisućljetnji kraljevi..... Idemooooo Niiiiš
    (Ćure, 8. mart 2023 23:32)

    # Link komentara

  54. Smrad.
    (Challenger, 08. mart 2023 20:33)

    a da ne pričamo o prevarantima aristotelu, njutnu i volteru. sve neodnacifikovani nato smradovi.
    (dude i velike prevare, 8. mart 2023 21:37)
    ----------
    Kakve veze ima njegova genijalnost sa karakternom osobinom, koju je gospodin "Calendzer" naveo i nazvao SMRAD? Znaci, po Vama, on je kao genijalac mogao da siluje, bije, bicuje ili, nekoga i lisi zivota?! Ne mesajte nesto sto je nespojivo.
    (Knezevic Zoran, 08. mart 2023 22:22)

    mašili ste ceo fudbal gospodine kneževiću
    (dude i sedi jedan, 8. mart 2023 23:29)

    # Link komentara

  55. Jedino sto ona nije duzna da mu bude sluzavka (A).
    (Sasa, 8. mart 2023 21:30)
    Ona mu i nije bila sluzavka. Ona se postara da sluzavka to odradi tako, organizuje to. Imali su oni tada vec sluzavke.
    (Ahm, 8. mart 2023 23:16)

    # Link komentara

  56. Jevrej maltretirao zenu. To se oprasta.
    (Cinik, 8. mart 2023 22:58)

    # Link komentara

  57. Veliki intelektualac i ujedno smrad.
    (Srdjan, 08. mart 2023 18:49)

    Poznavao si ga lično, ili samo veruješ u sve što pročitaš?
    (Harvi Dent ?, 8. mart 2023 22:54)

    # Link komentara

  58. Dnevna doza feminacističke propagande. Sad ćemo i Ajnštajna da kancelujemo.
    (Harvi Dent ?, 8. mart 2023 22:49)

    # Link komentara

  59. Supruge, sad shvatate koliko ste srecne sto ste se udale za idiote!
    (:), 8. mart 2023 22:39)

    # Link komentara

  60. Pracen velikim marketingom, daleko od velikog naucnika. Tesla je to dobro opisao.
    (Vladica, 8. mart 2023 22:39)

    # Link komentara

  61. Neverovatno je da jedna osvescena, pismena i emancipovana zena, podnosi sva ova neverovatna ponizenja?! Meni taj dobrovoljni ropski polozaj, nikada nece biti jasan? Da je bio neki lepotan, razumeo bih ali, po izgledu bio je karikatura od coveka?
    (Mitropolit Jovan, 8. mart 2023 21:00)

    Meni je vas komentar hit. Zaista. Razumeli biste da neko ima dobrovoljni ropski odnos prema nekom jer je lep. Inace nije razumljivo.
    Fascinantno.
    Toliko smo jadan narod. Izgled i lova, nista drugo ne postoji. To su te nase vrednosti zbog kojih ne damo da nam se truli zapad mesa.
    (uzasno, 8. mart 2023 22:27)

    # Link komentara

  62. Smrad.
    (Challenger, 08. mart 2023 20:33)

    a da ne pričamo o prevarantima aristotelu, njutnu i volteru. sve neodnacifikovani nato smradovi.
    (dude i velike prevare, 8. mart 2023 21:37)
    ----------
    Kakve veze ima njegova genijalnost sa karakternom osobinom, koju je gospodin "Calendzer" naveo i nazvao SMRAD? Znaci, po Vama, on je kao genijalac mogao da siluje, bije, bicuje ili, nekoga i lisi zivota?! Ne mesajte nesto sto je nespojivo.
    (Knezevic Zoran, 8. mart 2023 22:22)

    # Link komentara

  63. Dok su bila neka pravila za žene deca su se mnogo više rađala. Ovako nestajemo polako. Nije prirodno da žene imaju ista prava jer su slabiji pol. Ni u džungli nemaju svi ista prava.
    (Bob, 8. mart 2023 21:05)
    Pa sta ako nestanemo? Nebitno.
    A oko tih istih prava prvi vi muskarci uvek kmecite sto se mocni muskarci bolje kotiraju od luzera i prvi biraju. E pa tako je i u dzungli.
    (hm, 8. mart 2023 22:18)

    # Link komentara

  64. Bokesnik,kao i ceo zapadni svet.
    (aaaaa, 08. mart 2023 18:37)

    Jeste, sve bolesnici..
    Kod nas se žena poštuje maksimalno, kako tad, tako i dan danas. Ponekad malo batina, nije ništa strašno. To vodimo pod tradicionalne porodične vrednosti.
    (Slepac, 8. mart 2023 22:12)

    # Link komentara

  65. Pametan neki čovek taj Albert.
    (niko, 8. mart 2023 22:10)

    # Link komentara

  66. Naša verovanja, koja nisu vođena empirijom, su uzrokovala više zla na Zemlji nego kuga i zemljotresi. Kakav je bio vekovni položaj žena u Nemačkoj? Slikovito pokazuje ovaj podatak: Do 1977. udate žene u Zapadnoj Nemačkoj nisu mogle da rade bez dozvole svojih muževa (!). A kroz istoriju? Ono malo prava koja su dobile u Vajmarskoj republici su pod Nemačkim carstvom 1871–1919. izgubile tj. vraćenu su u status koji su oduvek imale - bila je to pozicija - patrijarhalnog i konzervativnog stava;
    teorijiski i u praksi verovalo se da žene moraju da budu potčinjene muškarcima, da izbegavaju karijeru, da se posvete rađanju i vaspitanju dece, i da budu pomoćnice tradicionalnog dominantnog oca (dominantnog muža) u tradicionalnoj porodici. Pravo glasa su dobile 1919. Mlade žene iz srednje klase počele su da vrše pritisak na svoje porodice i univerzitete da im omoguće pristup visokom obrazovanju. Anita Augspurg (1857-1943), prva žena pravnik u Nemčkoj; diplomirala je pravo na Univerzitetu u Cirihu 1897., upisala se 1893., jer je u Nemačkoj ženama bilo zabranjeno da studiraju. Augspurg, se borila za prava žena; 1905. je objavila senzacionalno „Otvoreno pismo“ u kojem je apelovala na izmenu tada važećeg patrijarhalnog zakona o braku. A 1909., nemački univerziteti su konačno dozvolili ženama da studiraju - ali diplomirane žene nisu mogle da se bave svojom profesijom, jer im je „zabranjeno da obavljaju privatnu praksu i javne administrativne poslove..."
    (zoran stokic, 8. mart 2023 21:48)

    # Link komentara

  67. Smrad.
    (Challenger, 08. mart 2023 20:33)

    a da ne pričamo o prevarantima aristotelu, njutnu i volteru. sve neodnacifikovani nato smradovi.
    (dude i velike prevare, 8. mart 2023 21:37)

    # Link komentara

  68. Svi ti veliki umovi su ludaci, kraj price.
    (Kosovo je Srbija, ne treba nam Unija, 8. mart 2023 21:37)

    # Link komentara

  69. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 08. mart 2023 20:28)

    da. i mona liza je ustvari nacrtala da vinčija, ali dip stejt i mejnstrim ćute.
    (dude i probudite se, 8. mart 2023 21:34)

    # Link komentara

  70. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 8. mart 2023 20:28) Aha....
    (Balkanski kompleksi,mitovi i legende, 8. mart 2023 21:32)

    # Link komentara

  71. Pa B, C i D su pravila koja postuju sve normalne osobe. Naravno da niko ne treba da omalovazava drugu strani ni u jednoj situaciji, a ne samo pred decom (D), naravno da ne treba da se raspravlja s njim ako on o necemu ne zeli da diskutuje (C), jer suprotno je maltretiranje, i naravno da ne moze da ima ocekivanja od njega za nesto sto on ne zeli da radi (B), jer suprotno je opet maltretiranje. Samo ludoj zeni je to potrebno objasnjavati. Jedino sto ona nije duzna da mu bude sluzavka (A).
    (Sasa, 8. mart 2023 21:30)

    # Link komentara

  72. srbin čovek
    (dude, 8. mart 2023 21:28)

    # Link komentara

  73. Pa nije džabe genije...
    (stanke..., 8. mart 2023 21:20)

    # Link komentara

  74. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 8. mart 2023 20:28)

    Ajde ne lupaj, njen doprinos nauci je nula, nija bila apsolutno ni po čemu posebna!

    Šta nije od Mari Kiri muž preuzimao zasluge za njena otkrića?!

    Sad bi mogao da ti nabrojim barem 20 velikih naučnica iz tog vremena čija otkrića niko nije prisvajao, samo zato jer su žene.
    (Leta Semoa, 8. mart 2023 21:08)

    # Link komentara

  75. Dok su bila neka pravila za žene deca su se mnogo više rađala. Ovako nestajemo polako. Nije prirodno da žene imaju ista prava jer su slabiji pol. Ni u džungli nemaju svi ista prava.
    (Bob, 8. mart 2023 21:05)

    # Link komentara

  76. Mmeni je, s obzirom na izneto, ovaj klecavi starcic sa jarecom bradom, vise monstrum nego genije. Ipak, nije sva krivica u njemu? Neverovatno je da jedna osvescena, pismena i emancipovana zena, podnosi sva ova neverovatna ponizenja?! Meni taj dobrovoljni ropski polozaj, nikada nece biti jasan? Da je bio neki lepotan, razumeo bih ali, po izgledu bio je karikatura od coveka? Tuzno je i jadno kada zena, onda i danas, protraci zivot sa bolesnim sadistom, bez obzira sto se radi o, kako neki kazu, geniju?!
    (Mitropolit Jovan, 8. mart 2023 21:00)

    # Link komentara

  77. Nemci su po difoltu podmukli i pokvareni,ali su u jednoj dokumentarnoj emisiji od skoro ipak priznali da je Mileva Maric bila bolji i pametniji matematicar od Alberta Ajnstajna,i da je teorija relativiteta vecim delom njena zasluga i.
    (Mile, 8. mart 2023 20:59)

    # Link komentara

  78. Zabranio zvocanje! Genije!
    (kurajber, 8. mart 2023 20:56)

    # Link komentara

  79. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 8. mart 2023 20:28)
    Ti to znas pouzdano?
    (Okkk, 8. mart 2023 20:55)

    # Link komentara

  80. Smrad.
    (Challenger, 8. mart 2023 20:33)

    # Link komentara

  81. Bokesnik,kao i ceo zapadni svet.
    (aaaaa, 08. mart 2023 18:37)

    Istok Evrope je poznat po tome da poštuju žene...
    (Shkot, 8. mart 2023 20:31)

    # Link komentara

  82. Teorija relativiteta je delo Mileve a ne Ajnstajna...samo je u ono vreme to bilo neprihvatljivo da zena moze biti pametna, sposobna, pa je delo preuzeo albert
    (Milan, 8. mart 2023 20:28)

    # Link komentara

  83. @Dragan



    A šta si ti, potomku starorimskih, franačkih, bugarskih, romejskih, ugarskih, francuskih, mongolskih, turskih, austrijskih i nemačkih robova?
    (., 8. mart 2023 20:07)

    # Link komentara

  84. Danas vesti..
    'Do danas u Srbiji ubijeni 9 zena..a tek je mart' kaze spiker
    I onda bolestan zapad.
    (Yuh, 8. mart 2023 20:07)

    # Link komentara

  85. Srecan 8. Mart svim zenama. Znacaj tog datuma se odlicno vidi u slucaju Mileve. Kako bi ga isamarao da bi mu E=MC2 znacilo Energija = Mihajlo samara brzinom svetlosti na kvadrat.

    Ipak bio je genije.
    (mihajlo, 8. mart 2023 19:42)

    # Link komentara

  86. Autisticni, emotivni monstrum.
    (Bane, 8. mart 2023 19:31)

    # Link komentara

  87. Iskoristio bih ovaj tekst o Milevi i Albertu Ajnšatajnu da par rečenica posvetim genijalnom, ali nažalost malo poznatom srpskom naučniku Milošu Mariću. Miloš Marić je rođen u Rumi 1885. godine kao treće i najmlađe dete u porodici, a najstarije dete je bila njegova sestra, inače gore pomenuta Mileva Marić, udata Ajnštajn.

    Miloš Marić je završio studije medicine u Rumuniju u Klužu u kome je u to vreme živela velika srpska zajednica. Jedno vreme Marić je radio i kao asistent na katedri za histologiju na tamošnjem medicinskom fakultetu, inače je to oblast medicine koja se bavi proučavenjem ćelija i tkiva u ljudskom organizmu.

    Miloš Marić je Prvi svetski rat dočekao na frontu, bio je mobilisan u austro-ugarskoj vojsci kao lekar i poslat je na bojište prema Srbiji, međutim tamo se nije predugo zadržao i nešto kasnije su ga prekomandovali na istočni front ka Rusiji gde ubrzo pada u zarobljeništvo.

    Marić nije želeo da bude razmenjen kao ratni zarobljenik i nadalje ostaje da živi u Rusiji iz koje se nikada više nije vraćao na Balkan. Živeo je u gradu Saratovu gde je radio kao profesor na tamošnjem medicinskom fakultetu.

    Marić se primarno bavio proučavanjem ćelija nervnog sistema, a najznačajniji njegovi radovi tiču se ćelijskih deoba, mitoze i amitoze, naime Marić je prvi na svetu proučio, opisao i objasnio mitotičku i amitotičku ćelijsku deobu, a njegovi radovi se danas koriste u tehnici kloniranja, zbog čega se smatra ocem te tehnike.
    (Hammer, 8. mart 2023 19:30)

    # Link komentara

  88. #canceleinstein
    (Smurf, 8. mart 2023 19:29)

    # Link komentara

  89. ova su pravila i u meni probudila genijalca;)
    (na kolena, 8. mart 2023 19:20)

    # Link komentara

  90. Veliki um je to bio. Znao je da sa ženama treba samo strogo.
    (Srbenda, 8. mart 2023 19:15)

    # Link komentara

  91. На жалост изгледа да је ово истина.
    (Top, 8. mart 2023 19:13)

    # Link komentara

  92. German pig!
    (Dragan, 8. mart 2023 19:10)

    # Link komentara

  93. Svasta li ce Srpkinja izdrzati, i na sve ce pristajati, samo da bude sa strancem?! Ni danas se nista nije promenilo. Mnoge "srecnice" izdrzavaju svoje strane "bogatase" jer ih je sramota da se u njenom selu otkrije tajna da je taj, toliko zeljeni strani bogatun, ustvari, socijalni slucaj. Ako je Mileva Ajnstajn pristajala na ovako ropske i ponizavajuce uslove, mogu zamisliti kako je ovim cobanicama sa dva razreda osnovne skole.
    (Zoran Knezevic, 8. mart 2023 19:05)

    # Link komentara

  94. Boles'
    (Heat, 8. mart 2023 19:05)

    # Link komentara

  95. Spisak zahteva je iznesen kad je Mileva n-ti put odbila da se razvede od njega. Tada se Albert potrudio svim silama da joj zagorča i život i brak, jer je želeo Elzu. Imate sve to u Geniju, serija koja baš nije blaga prema Albertu, i ističe sve njegove dobre, a i loše osobine.
    (Realista, 8. mart 2023 19:03)

    # Link komentara

  96. U to vreme u Srbiji se žene nisu ni školovale, čast izuzecima, a pravila za žensko ponašanja bila su presurova i pisana i nepisana. Prema tome da malo pogledamo u svoje dvorište.
    (bgd, 8. mart 2023 18:56)

    # Link komentara

  97. Veliki intelektualac i ujedno smrad.
    (Srdjan, 8. mart 2023 18:49)

    # Link komentara

  98. Nikad on ne bi postao genije da mu naša Mileva nije pravila kajganu i podvarak.
    (Luzer po difoltu, 8. mart 2023 18:46)

    # Link komentara

  99. Prigodan clanak za 8. mart.
    (srpski seljak, 8. mart 2023 18:40)

    # Link komentara

  100. Bokesnik,kao i ceo zapadni svet.
    (aaaaa, 8. mart 2023 18:37)

    # Link komentara