- Komentari -
  1. Naučnici bez mozga.
    (Lala, 23. novembar 2022 15:42)

    # Link komentara

  2. Ovi naučnici su svaki čas iznenađeni. A uvek je njihovo "znanje" neprikosnoveno! Otkud onda tolika iznenađenja u svim oblastima??
    (Srb, 20. novembar 2022 22:24)

    # Link komentara

  3. "Nova tehnika skeniranja dala je zanimljive rezultate

    Koristeći novu tehniku MRI skeniranja, koja koristi difuziju molekula vode kroz tkiva da bi stvorila kontrast..."

    Dakle, nista se ne ubrizgava u mozak.
    Za vise informacija o MRI tehnologiji(magnetna rezonanca), slobodno konsultovati internet.
    (Kontrast, 20. novembar 2022 18:59)

    # Link komentara

  4. Ima još više istraživanja koja dokazuju da svest ne nastaje u mozgu već je mozak samo prima i sprovodi. Mozak je kao radio aparat a svest radio talasi. Ako se pokvari aparat ne može da sprovodi talase i tada pogrešno zaključujemo da su talasi nastajali u aparatu i da ih zato sada nema. Imaginacija i snovi takođe ne nastaju u mozgu već našim kontaktom sa višim dimenzijama (astralom). Svet se sastoji od više dimenzija i čovek je višedimenzionalno biće, kao mikrokosmos sastavljen je od istih dimenzija. Nauka istražuje samo jednu ravan, materijalnu, i zato ne može da sagleda celu sliku kada su svest i život u pitanju.
    Ali nekome ne odgovara da se čovek probudi u stvarnosti kakav jeste, već da ostane u snu u kome sanja da je beznačajno i nesposobno biće koje treba da bude rob. Kako mislimo tako nam i biva.
    (DrMr, 20. novembar 2022 09:29)

    # Link komentara

  5. "Nova tehnika skeniranja dala je zanimljive rezultate

    Koristeći novu tehniku MRI skeniranja, koja koristi difuziju molekula vode kroz tkiva da bi stvorila kontrast..."

    Dakle, nista se ne ubrizgava u mozak.
    Za vise informacija o MRI tehnologiji(magnetna rezonanca), slobodno konsultovati internet.
    (Kontrast, 20. novembar 2022 09:11)

    # Link komentara

  6. @ Demar Derozan, 19. novembar 2022 14:31 Prirodni fenomeni su otporni na naše simplifikacije. Ne verujem da ćemo ikada dekodirati rad "mozga" zato što - mozak nije kompjuter (koji upravlja) - mi "mislimo" kao celina. Da, kao što kažete u pitanju su bio-hemiski procesi. Biljke, životinje, ljudi – po spoljnom izgedu i unutrašnjim organima – izgledamo veoma različito; ali smo po načinu funkcionisanja veoma slična hemiska fabrika – molekula zvanih DNK. U evoluciji vrsta kao zamenu za zakržljale instikte – dobili smo samosvijest, um, maštu – dobili i predispoziciju da „zaključujemo“ (modus ponens). Pomoću zaključivanja možemo dugoročno uticati na promene našeg referetnog okvira i popravljati svoju poziciju – da preživimo. Pridodne nauke su nam pokazale, da - prvi put u istoriji evolucije odgovornost za odvijanje samog evolutivnog procesa se nalazi u rukama evolucijskog materijala (Homo sapiensa). Od nas – naših kultrunih matrica (načina na koji zaključujemo) zavisi šta ćemo "izabrati", naša "sudbina" nigde nije određena, mi je određujemo svojim činjenjem ili ne činjenjem.
    (zoran stokic, 19. novembar 2022 21:54)

    # Link komentara

  7. Razum je kao motorna testera. Dok je nisam imao, nije mi ni trebala. Kad sam je kupio, izrezao sam svako drvo po dvorištu, pa sad testerišem komšinici.
    (Zunzar, 19. novembar 2022 19:32)

    # Link komentara

  8. Radim s dve ženske u timu...

    Da mi je znati kako funkcionira njihov mozak, imamo petkom tjedni sastanak izvještaj šta je ko radio proteklog tjedna.

    To bude preko sat vremena, od čega za 12 minuta izreferiramo šta ko ima, a ostatak vremena one kokodaču o glupostima koje veze s poslom nemaju.

    Jedna od njih je šefica pa ja moram tamo sjediti i to slušati!
    (Seksista, 19. novembar 2022 16:59)

    # Link komentara

  9. Ovo je ono sto nam fali
    (DnK (°~°), 19. novembar 2022 14:51)

    # Link komentara

  10. @zoran stokic
    Nisam saglasan sa vasim komentarom. Opservacije o svrsi teorije verovatnoce su ok, ali vi mozak i detalje negovog funkcionisanja ne treba da posmatrate kao fizicke i materijane interakcije, vec su to interakcije na nivou celije, molekula i atoma, tj., biohemijske interakcije. Prezivljavanje na nivou biohemijskih interakcija i prenosa signala je fenomen o kome se jos ne zna sve, i tu bilo kakve prognoze padaju u vodu dok se cvrsto ne ustanovi koji su signalni putevi, u velikom broju postojecih, dominantni i odgovirni za odredjeni ishod.
    (Demar Derozan, 19. novembar 2022 14:31)

    # Link komentara

  11. Nažalost za našu tradiciju ne postoji slučajnost i verovatnoća. Homo sapijens, kao uostalom bilo koja biljka ili životinjska vrsta, bakretije, virusi - svi zajedno, nismo, ništa drugo, do - mašine (roboti) za preživljavanje - gena. Preživljava se pomoću "predviđanja". U složenom svetu predviđanje je rizičan posao. Predviđanje je nalik kockanju - kockar mora "proceniti" tri osnovne veličine: ulog, rizik i dobitak. Svaka odluka koju neki mašina (za preživljavanje) donosi je rizik. Kada je 1795., osnovana Ecol Normal Laplas je tamo predavao kurseve uključujući i kurs o - verovatnoći - razvio je još tada principe teorije verovatnoće, sa težištem na primeni, uključujući one - za igre na sreću, prirodnu filozofiju, etiku, greške u zapažanjima, prosuđivanje, sudske odluke i na smrtnost. Ako životinja krene na pojilo, ona povećava opasnost da je pojede grabežljivac koji pokraj izvora traži plen. Ne siđe li do izvora, uginuće od žeđi. Rizik postoji u svakom slučaju te se mora doneti odluka (napraviti strategija) koja će u najvećoj mjeri povećati dugoročne izglede za preživljavanje. Homo sapijens u mislima može pomoću apstrakcija verno predočiti svaku situaciju. Međutim malo je verovatno da nege u našem mozgu leži istinski prostorni model događaja koje zamišljamo. Pojedinosti o načinu kako vaš mozak predstavlja - model sveta - manje su važne od činjenice da je on taj model sposoban iskoristiti za predviđanje mogućih događaja - što je srž preživljavanja.
    (zoran stokic, 19. novembar 2022 13:47)

    # Link komentara

  12. @Zoki
    Kontrast se daje u krv cak i pri pregledima magnetnom rezonancom kako bi pojedine strukture koje nisu vidljive postale vidljive. To je normalna procedura ako se sumnja na neki problem i da, ne umore se od kontrasta. Procitaj malo.
    (momak, 19. novembar 2022 13:34)

    # Link komentara

  13. Da, škakljivo pitanje. Naš mozak čak najveće potrebe za vizuelizacijom ima u stanju sna i redukovane svesti, odnosno kada 0% informacija povlači od vizuelnog aparata. To nije posledica hipertrofije neokorteksa jer sasvim izvesno je da tako rade mozgovi (odnosno hipokampus) svih primata, svih sisara, verovatno i svih kičmenjaka. Obično za glavnu specifičnost ljudskog mozga smatramo tu hipertrofiranost neokorteksa, ali moguće (verujem da jeste) da je i ona posledica deformacije centra za selekciju bitnih informacija u ljudskom (samo ljudskom) hipokampusu. Naš mozak nije u stanju da precizno razluči koje od miliona čulnih informacija su vitalno bitne, a koje spadaju u "šum", tojest informacije koje niti registrujemo, niti pamtimo duže od par minuta. To ne može da bude produkt evolucije jer takvom konstrukcijom naš mozak postaje nepotrebno najveći potrošač energije, a evolucija je zapravo zakon o održanju energije primenjen na živa bića. Evolucija je uspostavljanje optimuma energetske efikasnosti organizma, a i samog mozga kod stvorenja koje imaju takav organ za upravljanje optimumom.

    Snovi, sposobnost potpune vizuelizacije u inače svedeno svesnom stanju se zaista na prvi pogled čini kao arčenje energije kod svih životinja. Zato što ne znamo koja je svrha. Svrha je krajnje trivijalna i atavistička, ali ne može evolucijski da se izgubi jer ljudski mozak još od one krucijalne "greške" uopšte nije "pod kontrolom" evolucije nego sopstvenog razvijenog razuma.
    (CATAPA, 19. novembar 2022 12:29)

    # Link komentara

  14. Cuo sam da je peglanje mozdanih vijuga u toku..
    (kejdl, 19. novembar 2022 11:18)

    # Link komentara

  15. Jesu li probali skenirati naše starlete, pevačice, silokonuše...??? Tu bi tek bilo neprijatnih iznenađenja i beznađa...
    (dr. Ovaj, No, 19. novembar 2022 11:17)

    # Link komentara

  16. Sve što dolazi iz Australije treba uzeti sa rezervom...

    Naročito što su našli 7 žena mlađih od 35 godina koje su dozvolile da im u mozak ubrizgaju neku vrstu kontrasta ...

    Kakva je vajda od rezultata koji su dobijeni na kokoškama ?
    (Čeki opinionista del cazzo, 19. novembar 2022 09:02)

    Tacno tako, veliko je pitanje da li tamo uopste ima zena.
    (Drvo, 19. novembar 2022 11:03)

    # Link komentara

  17. Zdravo živo biće koje dozvoli da mu ubrizgaš neko sranje u mozak, 100% i nema mozak ili mje moždano mrtav.
    (ZokiZoki, 19. novembar 2022 10:59)

    # Link komentara

  18. dobro jutro!
    jel' zna neko sta je mozak bez istine?
    (psb, 19. novembar 2022 09:00)

    dobro jutro. jel' zna neko sta je cokolada bez soda bikarbone?
    (bionick, 19. novembar 2022 09:47)

    da, isto sto i soda bikarbona bez cokolade?
    (dobar dan, 19. novembar 2022 10:40)

    # Link komentara

  19. Regioni kada se misli u geografskom smislu, a regije u medicinskom.
    (e, 19. novembar 2022 10:31)

    # Link komentara

  20. mozak je ravna ploča. a istraživanje režirano u holivudu.
    (dude i volimo nauku, 19. novembar 2022 10:09)

    # Link komentara

  21. staaa?
    donosite neke zakljucke
    a da niste pitali za misljenje baba smiljku iz pinosave
    i peru barona iz lokalne kladionice?
    (wer, 19. novembar 2022 10:06)

    # Link komentara

  22. dobro jutro!
    jel' zna neko sta je mozak bez istine?
    (psb, 19. novembar 2022 09:00)

    dobro jutro. jel' zna neko sta je cokolada bez soda bikarbone?
    (bionick, 19. novembar 2022 09:47)

    # Link komentara

  23. Uz dužno poštovanje, izem ti istraživanje - opštevažeći zaključci zazsnovani na ograničenom istopolnom uzorku.
    (Baš za rubriku život, 19. novembar 2022 09:11)

    # Link komentara

  24. Sve što dolazi iz Australije treba uzeti sa rezervom...

    Naročito što su našli 7 žena mlađih od 35 godina koje su dozvolile da im u mozak ubrizgaju neku vrstu kontrasta ...

    Kakva je vajda od rezultata koji su dobijeni na kokoškama ?
    (Čeki opinionista del cazzo, 19. novembar 2022 09:02)

    # Link komentara

  25. dobro jutro!
    jel' zna neko sta je mozak bez istine?
    (psb, 19. novembar 2022 09:00)

    # Link komentara

  26. Ja sam čitao da koristimo samo 10% mozga, znači ovih 90% nam je rezerva da je skršimo s drogama i alkoholom!
    (Deep Throat, 19. novembar 2022 08:53)

    # Link komentara

  27. Znaci zakljucak nismo toliko pametniji od zivotinja jos uvek, samo imamo mastu ...
    (voodoo, 19. novembar 2022 08:43)

    # Link komentara