- Komentari -

Hrvate isprovocirao dokument iz Tršića: "Srpski lingvisti pokušavaju da negiraju hrvatski jezik"

Treća interkatedarska srbistička konferencija održana je 18. i 19. juna u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, a upravo je taj događaj u pojedinim hrvatskim medijima predstavljen kao "nova jezičko-politička provokacija", čiji glavni akteri, srpski lingvisti, pokušavaju da negiraju hrvatski jezik.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Koga ste vi oslobodili, zadnje AU kraljevstvo trajalo je pedesetak godina i bilo je pri kraju. Izazvali ste I svjetski rat a braća Rusi vas molili da ne ulazite jer oni nisu spremni. I nisu bili spremni jer im je Lenjin srušio cara dok mu je vojska bila vani. Kao pobjednici niste dobili ništa od Rusije jer je Lenjin imao pametnija posla a saveznici Englezi i Francuzi nisu vas baš gotivili. Zato ste uzeli ono što se nudilo državu južnih Slavena a ne veliku Srbiju koju ste željeli. Već tada vam nisu niti saveznici ispunili želje jer ste netom prije pogubili prozapadnog kralja Obrenovića i instalirali prorusa Karađorđevića koji ulazi u rat sa Austrijom koji zahvaća cijeli svijet.
    (omniameamecumporto, 30. jun 2022 23:53)

    Hrvatska karakterna crta je da su izraziti elitisti, Srbe smatraju drugorazrednim untermensch bicima, a da je to u ogromnom broju slucajeva neutemeljeno.
    Ovakvim priucenim malogradjanima kao sto je ovaj iznad ne vredi govoriti da bi taj rat izbio svakako, i da se samo cekao povod, iskra, da se cela Evropa zapali, a da su u tome prednjacili Austrijanci i Nemci, tj. oni od kojih Hrvati imaju vlazne snove.
    Ne ide im u glavu da je Srbija bila ta koja je njih primila, kao sila POBEDNICA u ratu, njih kao nepriznati medjunarodni subjekt i otpadak umiruce carevine u zajednicku drzavu, i da se upravo veliki broj Hrvata za tu drzavu i zalagao, i da danas on ne bi ovde lajao to sto laje na hrvatskom, nego na madjarskom ili nemackom.
    Kada bi posegao za ISTINOM, to bi narusilo njegovu krhku predstavu u hrvatskoj samobitnosti, koja, iako postoji, je ipak daleko iza reputacije koju su brizno negovali tokom 40'ih godina proslog veka.
    Austrijanci su, zbog jacanja balkanskih novonastalih drzava tokom pocetka XX veka, a do pocetka I.sv.rata preko deset puta zeleli da objave rat Srbiji, zapoceli i carinski rat protiv Srbije, recju, kopali su rukama i nogama da do rata dodje, ali nisu imali zeleno svetlo od Nemacke tim povodom, jer ona nijr bila spremna jos, i cekalo se nesto sto bi dalo povoda za rat a da izgleda tako da Nemacka nije agresor. Mlada Bosna nije bila podrzavana od strane srpske vlade nikada, postoji gomila izvora koja o tome govori, i lako se proveri, na par klikova, ali to bi, ponavljam, narusilo fantazmagoriju Hrvata o sopstvenoj nepogresivosti, pravednosti i bitnosti, a nas nazivaju mitomanima.
    (N77, 1. jul 2022 15:17)

    # Link komentara

  2. @
    Nije istina. Mi zelimo negirati postojanje hrvatskog naroda, a ne jezika.
    (Vizigeti, 29. jun 2022 19:30)

    Prvi bi bezao da zarati
    (stevo, 29. jun 2022 21:53)

    Zašto ratovati sa braćom samo zato što ih je neko učio lažnu istoriju o poreklu ?
    (IgaBiva, 1. jul 2022 14:24)

    # Link komentara

  3. @Sveti Americki Gugl

    Srpski vladari iz dinastije Nemanjica su do 1217-e godine nosili titulu "Velikih Zupana". Shodno tome, nije sustina u tituli vec u istorijskom postojanju ili pak odsutstvu istog. Sta su ti Trpimirovici stvorili u vreme svoje vladavine? Da li su uopste postojali? To je kljucno pitanje, a ne pitanje ove ili one vladarske titule.
    (ketiS, 1. jul 2022 07:45)

    # Link komentara

  4. Први пут чујем за 'рватијански језик. 'рватијанци причају српски језик са дијалектима а Папу са оног прозора слушају са преводиоцем или титловано јер су покатоличени, немају 'рватијанску цркву него Римокатоличку.
    (Милош, 1. jul 2022 00:10)

    # Link komentara

  5. Koga ste vi oslobodili, zadnje AU kraljevstvo trajalo je pedesetak godina i bilo je pri kraju. Izazvali ste I svjetski rat a braća Rusi vas molili da ne ulazite jer oni nisu spremni. I nisu bili spremni jer im je Lenjin srušio cara dok mu je vojska bila vani. Kao pobjednici niste dobili ništa od Rusije jer je Lenjin imao pametnija posla a saveznici Englezi i Francuzi nisu vas baš gotivili. Zato ste uzeli ono što se nudilo državu južnih Slavena a ne veliku Srbiju koju ste željeli. Već tada vam nisu niti saveznici ispunili želje jer ste netom prije pogubili prozapadnog kralja Obrenovića i instalirali prorusa Karađorđevića koji ulazi u rat sa Austrijom koji zahvaća cijeli svijet.
    (omniameamecumporto, 30. jun 2022 23:53)

    # Link komentara

  6. Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju, koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku i tako dokazaše da nije Njegova. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide. Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira, sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete na Savin hram u Beogradu? Oni će rešit i Rusiju, to im je dužnost od Boga.
    (Istočni greh, 30. jun 2022 21:07)

    # Link komentara

  7. Eto jedne koske kojom se Balkanci redovno treniraju. Kad nemaš šta, a ti ono udri na miniskulnu, gotovo suptilnu razliku između dva naroda i napumpaj je do orbite Saturna. I odjednom imaš najvažniju stvar na svetu za prosečnog Hrvoja ili Srbendu, koji ionako žive krajnje ispunjenim životima pa je ta lingvistička zavrzlamica jedina stvar koja ih deli od zasluženog spokoja...
    (šta to beše čovek, 30. jun 2022 17:57)

    # Link komentara

  8. Sa Srbina nikad nije dosadno!
    (Colorado, 30. jun 2022 17:19)

    # Link komentara

  9. jezici su prije Vuka bili razliciti i dobrano razdvojeni, Vuk je uveo standard i polako priblizio jezike u jedan zajednicki standard. Zato danas pricamo istim jezikom koji se u 90% slucajeva moze razumjeti s obje strane, ali jezici se opet polako razilaze i vremenom bit ce tesko razumljivi, sto je normalno jer jezik je ziv i razvija se. Cinjenica da smo zivjeli u istoj drzavi i stopili jezike ne znaci da mi pricamo srpski kao ni da je vas srpski nastao od hrvatskog. Znaci li to da ako je to sve isti jezik da cete prihvatiti hrvatski kao sluzbeni kad udjete u EU, jer kad je jezik vec definiran, da se ne dupla bez veze?
    (oytan, 30. jun 2022 17:11)

    # Link komentara

  10. Nakon šta su narod u 11 veku odvojili sa verom, odvojen je i sa pismom i zato samo pravoslavci pišu sa ćirilicom, koja je i stvorena u Vizantiji koja je podelila Crkvu... Sloveni, koje Osmanlije nisu porobili, Slovenci i Hrvati imaju svoje KAJ, a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE ali jasno je da je to sve samo poturčeni hrvatski, a srpski je Vuk 1818g stvorio sa "piši kako govorioš", šta je najveći idiotizam na svetu! Hajde zamislimo samo to, šta je bilo gazdi Turčinu lakše u 500g ropstva nad tolikim pravoslavcima na celom Jugu Evrope, da izgovara: Svijet ili svet, cvijet ili cvet... Robovi su samo izguibili to Slovenski "ij" ikavicu i ijekavicu, koja se samo pretovrila u ekavice jer svi Slovenski jezici su blagi i tečni, a srpski grub i sa 35% turcizma, ma ima ga i hrvatski ali samo 8% ...Najstariji riječnik i među Slovenima i u Evropi je hrvatski, od Fausta Vrančića još iz 1595g... Najstarije pismo Slovenskog naroda i to još klinasto je glagoljica, koju imaju najviše Hrvati pa i na Bašćanskoj ploči iz 1101g koja je najstariji dokaz pismenosti nekog Južnoslovenskog naroda, a i spominje kralja Zvonimira i nazvana je: "Dragi kamen hrvatskog jezika".
    (Kaj ba bre, 30. jun 2022 09:22)

    Turska vlast nad Srbijom je trajala od 1459.-1804....500 godina? Izracunaj ponovo.
    Hrvatski kralj Petar Svacic gine na Petrovoj Gori 1097. i hrvatska gubi nezavisnost do 1918. kada stupa u uniju sa "robovima koji imaju 35 posto turcizama", a samostalna drzava postaje secesijom od SFRJ 1991.
    "Robovi sa 35 posto turcizama" su se citav vek pre "najpismenijih i najkulturnijih" Juznih Slovena sami izborili za svoju drzavu, jako mi je cudno da narod koji je esencija kulture, prefinjenosti, mira i blagorodnosti kao sto su Hrvati citav vek kasne za "potomcima "Vlaha, Turaka i Cigana, koji i nisu narod", kako ste mogli da dopustite, u svojoj beskrajnoj mudrosti i kulturi da vas neko takav primitivan i drugorazredan - oslobodi a potom i zajase?
    Zapanjujuce, zar ne? Siguran sam da postoji neko racionalno objasnjenje, u suprotnom bi neko mogao da pomisli da ste kao narod kolektivno sizofreni, sa mesijanskim kompleksom, i da imate etnicki najcistiju zemlju u Evropi, tako uljudjeni, i zivite u ozracju tolerancije i mirnog suzivota.
    (Aule, 30. jun 2022 17:09)

    # Link komentara

  11. Baščanska ploča je falsifikat i to najverovatnije iz 19. veka.
    To tvrdi veliki broj ozbiljnih hrvatskih istoričara (da ne ispadne da mi Srbi tu nešto muvamo).Klarićka npr.,sumnja da su većina darovnica i krstionica ili falsifikovane sasvim ili samo doradjivane i nudi ozbiljne dokaze.
    Problem je što crkva o kojoj pričaš nije mogla biti sazidana pre 12. veka (najverovatnije u 13.) da je ploča prepravljana (donji deo) i da onaj koji je naknadno klesao nije znao gljagoljicu i napravio je dosta grešaka (7 mislim).
    (Safet, 30. jun 2022 16:57)

    # Link komentara

  12. Počeli da prisvajaju i Nemanjiće.
    Sve uz podršku zapada,neće ni to dugo moći ..
    (Yy, 30. jun 2022 16:46)

    # Link komentara

  13. Kradu Hrvati po navici sve od Srba,evo krenuli I Nemanjiće..
    Gde je grob vašeg bar jednog kralja Hrvati?
    Odvratni lopovi istorije
    (Xx, 30. jun 2022 16:45)

    # Link komentara

  14. Internet je fenomenalna stvar, inače kako bi mi saznali to da su se Hrvati razoružali pre rata, a ne da su ga pokrenuli?
    Razoružali su ih njihovi komunisti, predvođeni Ivicom Račnom, sa pričom kako idu na miran i demokratski referendum, prema Ustavu Jugoslavije...o tome se Srbiji ne sme govoriti...
    Razoružanje Teritorijalne obrane SR Hrvatske 23.5.1990-wikipedia
    Oduzeto sve oružje Teritorijalne obrane Hrvatske-youtube
    (Sveti Američki Gugl, 30. jun 2022 16:35)

    # Link komentara

  15. Raspisali se Hrvati na srpskom jeziku, da dokazu da srpski jezik ne postoji.
    (ironic, 30. jun 2022 15:35)

    # Link komentara

  16. Како да негираш нешто што не постоји, нема логике...
    (Драган, 30. jun 2022 15:25)

    # Link komentara

  17. Divno, ovde ima vise Hrvata nego na svim njihovim medijima zajedno.
    (ex, 29. jun 2022 23:46)

    pa gledaju u maticu, u vecini sa mrznjom i zavisti cini mi se. A znas koliko mene zabole da ucestvujem u njiovoj medijskoj "sceni"?
    (mnogo, 30. jun 2022 15:13)

    # Link komentara

  18. Carica Marija Terezija 1767 uvodi obvezno školovanje u Monarhiji. 1918. Lada nastaje Kraljevina SHS pismenost u SLO i HR je 80%, a u Srbiji 20%. O čemu vi pričate? Koja je to opera napisana na srpskom? Koje poznato svjetko knjizevno djelo? Ono Hrvati ukrali srpski jezik pa ono smislili jos 3 glavna narjecja ... LOL HAHAHA Srpski je stokavsko-ekavski ... Hrvatski onda ima takvih 8 jezika u svom jeziku ...
    (Molim?, 30. jun 2022 14:53)

    # Link komentara

  19. "Recimo da pomenemo Dubrovačku književnost."
    (Dejan, 30. jun 2022 09:26)

    Kakve veze hrvatska književnost ima s vama ?
    (peronospora, 30. jun 2022 14:22)

    # Link komentara

  20. Znamo koje je bilo i nama i njima pismo ćirilica Srbi svoj jezik zapustise aHrvati nadomestise i na kraju bice kao da smo mi neka njihova podgrupa naroda neko pleme jer ce n isto kao i Albnvi oteti sve i prepisati sebi ustvari albanvi su to od Hrvata i videli da mogu
    (Koji moj, 30. jun 2022 09:31)

    Po čemu su Srbi svoj jezik zapustili?
    Hrvati su ubacili milion tuđica, koriste čak i englesku abecedu da bi zadnjih godina menjali strane i srpske reči često smešnim kovanicama.
    (Edgar, 30. jun 2022 13:55)

    # Link komentara

  21. @Fanat špad

    Slovo ljubve, Despot Stefan Lazarević (1409)
    (Dispepsija, 30. jun 2022 13:41)

    # Link komentara

  22. Boki89@ Hahaha dobro Boki. Dakle Horvati su zapravo Srbi. Nema veze sta je to najcesce prezime u Hrvatskoj i jedno od najcescih u Madarskoj, Slovackoj. Sad znamo odakle su desetine tisuca Horvata potekli. Od te jedne obitelji sta je ti znas. Hahanhaa. Horvat=Srbin hahaah. Ovo ka da pricam s dicom iz vrtica. Aj zivija Horvat
    (Che, 30. jun 2022 12:57)

    # Link komentara

  23. Hrvati su imali književnost i rječnike stotinama godina prije Srba i to niko ne može promijeniti. Hrvat Marko Marulić je značajan knjizevnik u europskim razmjerima a stariji je više od 100 godina od Šekspira. Marko Marulić 1450.-1524.
    (da se zna, 30. jun 2022 12:42)

    # Link komentara

  24. Na istoku ništa novo! Imamo svoju državu, čuvajmo je, imamo svoj jezik, on je naše lice i duša, a oni mogu pisati deklaracije do sudnjeg dana, nebitni su.
    (petrica kerempuh, 30. jun 2022 07:12)


    Xaxaxaa
    "na istoku"...?!
    A vi ste gde ?!
    Na zapadu?!
    Sledeci x atlas u ruke..
    Dokz vise o kakvim se mentalnim problemima radi u hr..
    Pa vi cak pisete i da ste na "mediteranu" iako je jasno da Jadransko more nije niti ce ikad biti Sredozemno more..
    Nadrealno je u kakvom ste teskom mentalnom stanju..
    (C i n i k, 30. jun 2022 12:21)

    # Link komentara

  25. da se knez laza nije suprostavio ti bi se danas zvao kemal.
    (neutralni fe, 30. jun 2022 07:17)


    Mozda ali to znaci i da ti niti hr ne bi postojali ukljucujuci i vrv danasnju AU..
    To bi znacilo da mi ne bi ni napravili strasnu gresku 1918 koji i danas placamo a sve je bolje od neoprostive greske iz 1918!
    I nije on "knez laza" vec Knez Lazar, da ustanes i stojis mirno kad izgovaras te reci..!
    (C i n i k, 30. jun 2022 12:19)

    # Link komentara

  26. Ovog Cinika na svaki njegov post neko argumentovano pobije ali on uporno nastavlja. Dijagnoza...
    (Nikola, 30. jun 2022 08:24)


    "Argumentovano pobija"...
    Xaxaxaaa
    Ok samo ti citaj pazljivo moje postove i naucices sve sto nisi znao ukljucujuci i dijagnozu od koje patite..
    (C i n i k, 30. jun 2022 12:14)

    # Link komentara

  27. Cime se vi ljudi bavite?
    (Gadza, 30. jun 2022 11:18)

    # Link komentara

  28. (Kaj ba bre, 30. jun 2022 09:22)

    Jesi li ti cuo nekad turke kako govore.

    Njima da je nesto tesko da izgovore. Vecu glupost nisam cuo nikad.
    (koki, 30. jun 2022 11:10)

    # Link komentara

  29. Hrvati se prvi put spominju u 9 veku i to samo onaj deo oko Zagreba.Smesno je sto se pozivaju na Vatikan i neke njihove podatke, pa Vatikan ih je i stvorio i pokatoličio Srbe i pretopio u Hrvate ostale pobili i isterali.Mnogo Srbskih porodica je zapisano u Rimskim knjigama još u prvom i drugom veku a ziveli su bas na teritoriji Hrvatske,dok Hrvate niko ne pominje jer ih i nema.Kada su se pojavili bilo ih je manje od Slovenaca.Taj isti Vatikan pise kako su Hrvati imali 200 brodova i bili pomorska sila, dok Franci,komsije nemaju pojma o tome i nigde i ne spominju hrvate u svojim analima.Takodje ih ne pominju ni Srbi, a trebali bi jer su komšije baš kao i Franci.Zato se spominju druga plemena , ali ne i Hrvati.Tako da priča rek'o Vatikan zvuci kao vic kao kad bih mamu pitao ko je najlepši .Mogao bih ovako do sutra jer dokaza je više nego dovoljno,ali nema poentu.Po mom misljenju Hrvati su Avari koji su se prethodno izmesali sa Slovenima a zatim naselili oko Zagreba.Nisu I2A grupa.Verovatno mesavina R1a i R1b,a danasnj Hrvati imaju oko 40% I2a grupe, vezane iskljucivo za Balkan u ovom procentu ukljucujuci i Rumuniju.
    Da ne duzim ,ali Srbi na ovim prostorima zive bar 10 vekova duze od prvog pomena Hrvata na ovim prostorima, i svaka dalja polemika je smešna.To neko doseljavanje u 7 veku, od toga su digli ruke i Nemci koji su celu pricu i izmislili sa Vatikanom.Dokaza sa druge strane je mnogo i u lazi su uvek kratke noge.Možeš neke knjige da falsifikuješ , ali ne možeš sve.
    (123, 30. jun 2022 10:52)

    # Link komentara

  30. Znate kako sve ovo igleda recimo jednom vanzemaljcu? Bili tamo neki robovi, kmetovi i raja stotinama godina. Nekada davno,davno bili su tu neki domaći vladari i slava i bogatstvo, njihovi dedovi i pradedovi su uz kolevku slušali priče o tome, ali to beše baš davno. Onda su se robovi i kmetovi pomalo emancipovali, počeše među njima da se javljaju školovani ljudi, sa idejom da se nadoknade bolni vekovi zaostalosti i da se približe kulturnim narodima. Onda se pojavio jedan hromi govedar, ali beskonačno slavoljubiv i ambiciozan i uporan, bečki agent, i od prostog govedarskog jezika načinio novi književni jezik, jer su do tada imali samo taj stari jezik po crkvama koji niko ne govori. I nazva da on srpskim, jer su pravoslavni od tog doba sebe Srbima nazivali. Onda se Vatikan setio da i puno katolika govori tim istim govedarskim jezikom, pa neće valjda katolici Srbi biti, i onda nađoše nekolicinu katolika da od tog istog govedarskog jezika prave hrvatski. I zvaše ga svakojako, i srpskohrvatski i hrvatskosrpski, samo ne slovinski i ilirski, kako su ga u ranijim vekovima zvali malobrojni pismeni, Dubrovčani i ostali. A od skoro od govedarskog načiniše crnogorski i bosanski. I narod poče da se obrazuje na internetu mesto knjige da čita, jer uglas rekoše da su knjige lažne a internet istinit. I na kraju, dođu na portale pa sve sipaju besmislice sa interneta, tvrdeći da je istina. I načini se golema papazjanija, i ni kraj joj se ne vidi.
    (bezobrazluk, 30. jun 2022 10:35)

    # Link komentara

  31. Moje dete koje nikada nije culo hrvatski bez ikqkvih problema komunicira s drugom iz Hrvatske koji, pak, nikada nije cuo hrvatski. Dva razlicita dijalekta istog jezika.
    (Hehe, 30. jun 2022 10:07)

    # Link komentara

  32. Danas Horvat ima veze sa hrvatom ali nekada je to bila cisto srpska porodica.Iz Vojne Krajine Slavonija Vojvodina mnoge porodice su otisle u danasnju Ukrajinu i stvorile SlavenoSrbiju da se bore na strani carske Rusije.U zapisima je upisano da je medju njima i srpska porodica Horvat znaci pre 5 6 vekova.E sad ta porodica je bila srpska a imas danasnju porodicu Horvat koja je ostala na ovim prostorima koja je hrvatsko katolicka porodica u 21veku a ti se zapitaj sta se tu onda desilo.
    (boki89, 30. jun 2022 09:33)

    "U zapisima je upisano", strašan ti je argument.
    (Ivan, 30. jun 2022 10:04)

    # Link komentara

  33. Ovog Cinika na svaki njegov post neko argumentovano pobije ali on uporno nastavlja. Dijagnoza...
    (Nikola, 30. jun 2022 08:24)

    Više izgleda da je obrnuto. Rastavio ih brat na atome.
    (Nezavisni demokratski građanin, 30. jun 2022 09:58)

    # Link komentara

  34. Po Evrostatu je obrnuto..
    I u evrima je iskazan.
    Sem toga sam pogresio jer sam hteo da napisem da samo 1 Madjarska pravi preko 200 milijardi opsteg Gdp/a, dakle kao SVE ex Yu republike zajedno..:
    Po meni to je katastrofa ovog dela JI Evrope...
    (C i n i k, 30. jun 2022 00:12)

    Po Eurostatu nije obrnuto, nego je identicno. EUR ili USD, nebitno. Sad malo gledam ostale tvoje komentare, zbilja se ne isplati odgovarati. Mislim da si maloljetnik ili osoba niskog obrazovanja.
    (Ivan, 30. jun 2022 09:53)

    # Link komentara

  35. Zumberacki uskoci su većinski srpskog porekla i kao takvi se oslovljavaju u većini izvora iz 16og i 17og veka. kakvu je ulogu i vrednost u to vreme imala nacija i da li je imala to je već drugo pitanje. inače, u jugozapadnom delu Zumberka pojedinci se i danas izjašnjavaju kao Srbi, a to može da se proveri i uvidom u popise stanovništva iz SFRJ.
    (mrgud, 30. jun 2022 09:47)

    # Link komentara

  36. (Milezg, 30. jun 2022 08:02)

    А ту логику си извукао из тога што је Христу тако добро ишло на овом свету? Зна се ко на овом свету купа у свили и злату. Сатанисти и педофили.
    (Марципан, 30. jun 2022 09:43)

    # Link komentara

  37. Hahhaahahahaaa!
    Videsmo mi to vase "njemacko" blagostanje na snimcima Banije i Korduna posle zemljotresa...

    Onakve sirotinje nema ni u Indiji...
    (coa, 29. jun 2022 20:20)
    Оно су чисти српски крајеви нажалост, за непознаваоце прилика, као усосталом и потез од Карловца до Книна, скрајнути свуда и свугде.
    (Војвода, 30. jun 2022 09:41)

    # Link komentara

  38. Kacica koji pise nas rijecnik 1756 ali susjedi kazu NE! Kako vi Hrvati mozete znat sta Kacic vas sugradanin pise. Bolje mi znamo iz Sumadije haha. Takoder Kacic kad pise o uticajima drugih narod tu navodi i Srbe. Zasto svoj narod? Ma nema veze. Pisac iz mog grada Vrancic 1595 pise rijecnik pet najbitnijih jezika europe medu kojima je dalmatinski. Cakavsko narjecje naziva dalmatinskim jezikom. Ma di se ono govori taj dijalekt?? Sumadiji?? Dakle pisci iz Dalmacije, pusali nasim dijalektom, danasnji pisci pisu tim dijalektom, mi, ja govorim tim dijalektom. . . I vi nekom o jeziku i piscima. Smijurija. Vama je mrtva bonaca u glavi hhaha
    (Che, 30. jun 2022 00:39 Pa ti si car. Sam kažeš čakavski bio dalmatinski jezik, pa po kom osnovu ga proglasiste hrvatskim? Hrvatska i Dalmacija bile dva pojma i niđe veze do 1867! A baš dobro što citiraš Kačića, beše li on ostavio stihove upućene Slavoncima
    "Vaši stari jesu knjigu znali,
    srpski štili a srpski pisali". Katolik iz 18 veka! Pa Hektorović, kod koga hvarski ribari pevaju "srpskim načinom" u 16 veku! Marulić jeste napisao Juditu "v versih horvackih", ali čitav Dubrovnik je pisao SAMO SLOVINSKIM JEZIKOM, i nikako drugačije ga nisu nazivali, jezikom koji je kasnije nazivan ilirskim? To što ti pričaš tim jezikom nije dokaz da je to hrvatski, jer ste se vi setili da ste Hrvati pre 150 godina, a dotle ste bili Iliri, u najboljem slučaju, a zapravo samo kmetovi. Mi jesmo mitomani, ali alooooo...Spusti se sa oblaka.
    (budiboksnama, 30. jun 2022 09:38)

    # Link komentara

  39. Koga briga sta oni baljezgaju. Ti isti sta pisu takve gluposti su na razini ovih sta komentiraju. Ka naprimjer ovaj Cinik koji provali da Horvat nema nikakve veze s Hrvatom. Da, nema ka sta kolonjska voda nema veze s mistom di se proizvodi Köln.

    Danas Horvat ima veze sa hrvatom ali nekada je to bila cisto srpska porodica.Iz Vojne Krajine Slavonija Vojvodina mnoge porodice su otisle u danasnju Ukrajinu i stvorile SlavenoSrbiju da se bore na strani carske Rusije.U zapisima je upisano da je medju njima i srpska porodica Horvat znaci pre 5 6 vekova.E sad ta porodica je bila srpska a imas danasnju porodicu Horvat koja je ostala na ovim prostorima koja je hrvatsko katolicka porodica u 21veku a ti se zapitaj sta se tu onda desilo.
    (boki89, 30. jun 2022 09:33)

    # Link komentara

  40. Znamo koje je bilo i nama i njima pismo ćirilica Srbi svoj jezik zapustise aHrvati nadomestise i na kraju bice kao da smo mi neka njihova podgrupa naroda neko pleme jer ce n isto kao i Albnvi oteti sve i prepisati sebi ustvari albanvi su to od Hrvata i videli da mogu
    (Koji moj, 30. jun 2022 09:31)

    # Link komentara

  41. gulislav....ajde realno? Pa koji je to jezik iskrivljen ako je hrvatski i dalje ostao isti, ima sva Slovenska narečja a zvanični ima ijekavicu, a srpski je nema jer je Grcima i Turcima bila preteška za izgovarati. Uz nestanka ikavice i ijekavice u srpakom jeziku imaš oko 35% turcizma a hrvatski ga ima 2% i to da ga Hevati čiste koliko mogu, a Srbi nesme da ga čiste jer bi im i ostao smo hrvatski i morli bi opet prepisati od njih?
    Misli malo glavom?
    (Mile, 30. jun 2022 09:31)

    # Link komentara

  42. @Fanat špadi
    @Pitam jer ne znamm. Naime 1530. je Marko Marulić napisa Juditu na hr. jeziku. Interesira me, koji je pisac ili pjesnik napisa svoje djelo srpskim jezikom, tj.koje godine. Bio bi zahvalan na utemeljenom odgovoru.
    (Fanat špadi, 29. jun 2022 21:40)

    Recimo da pomenemo Dubrovačku književnost. Najstariji sačuvani dokument su "Tri Stiha" Džonka Kaličevića napisana ćirilicom 1421 godine na praznoj strani "Carinskog statuta", Zatim tu bi bio i "Libro od mnozijeh razloga" (zbornik pobožnih tekstova) iz 1520 godine ili Molitvenik iz 1512 godine. Ovo da "nabacam" onako na brzinu da ne idem dalje u suštinu.
    (Dejan, 30. jun 2022 09:26)

    # Link komentara

  43. @Pikadili....svi smo se mi pokatoličili kod pape u 7-8 veku iz višebožja sa Perunom, zato jer je papa tada vodio jednu JEDINU hrišćansku Crkvu. Ti jako dobro znaš ko se posle odvojio od pape i popravoslavio se sa Savom i Vizantijom pa ga Bog kaznio sa 500g ropstva a Vizantiju dao mislimanima? Nisi u 91g alo?
    Bašćanska ploča iz 1001g je najstariji pisani dokaz o jeziku i pismu nekog Južnoslovenskog nroda.
    Najstarije jevanđelje i najstatija knjiga u ovo delu Evrope je Splitski evađelistat iz 7 veka u Crkvi sv. Duje u Splitu.
    Najstatiji bukvar u Evropi je hrvatski iz 1595g od Fausta Varančića.
    Sve se to jako dobro zna i zato se rade ove provokacije jer ništa drugo četnicima nije preostalo posle 95g šta drugo mogu?
    (Mile, 30. jun 2022 09:24)

    # Link komentara

  44. Iskompleksirana nacija mora sebi da izmisli jezik, to je opšte pravilo!
    (Mongo, 30. jun 2022 09:23)

    # Link komentara

  45. Nakon šta su narod u 11 veku odvojili sa verom, odvojen je i sa pismom i zato samo pravoslavci pišu sa ćirilicom, koja je i stvorena u Vizantiji koja je podelila Crkvu... Sloveni, koje Osmanlije nisu porobili, Slovenci i Hrvati imaju svoje KAJ, a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE ali jasno je da je to sve samo poturčeni hrvatski, a srpski je Vuk 1818g stvorio sa "piši kako govorioš", šta je najveći idiotizam na svetu! Hajde zamislimo samo to, šta je bilo gazdi Turčinu lakše u 500g ropstva nad tolikim pravoslavcima na celom Jugu Evrope, da izgovara: Svijet ili svet, cvijet ili cvet... Robovi su samo izguibili to Slovenski "ij" ikavicu i ijekavicu, koja se samo pretovrila u ekavice jer svi Slovenski jezici su blagi i tečni, a srpski grub i sa 35% turcizma, ma ima ga i hrvatski ali samo 8% ...Najstariji riječnik i među Slovenima i u Evropi je hrvatski, od Fausta Vrančića još iz 1595g... Najstarije pismo Slovenskog naroda i to još klinasto je glagoljica, koju imaju najviše Hrvati pa i na Bašćanskoj ploči iz 1101g koja je najstariji dokaz pismenosti nekog Južnoslovenskog naroda, a i spominje kralja Zvonimira i nazvana je: "Dragi kamen hrvatskog jezika".
    (Kaj ba bre, 30. jun 2022 09:22)

    # Link komentara

  46. BEOGRAD: Singidun - keltsko ime.
    Singidunum - Rimsko ime.
    Bjelgrad - prvo Slavensko ime.
    Alba Graeca - latinsko ime.
    Fejervar - mađarsko ime.
    Griechische Weissenburg - germansko ime.
    Castelbiancho - italijansko ime.
    Nandoralba - mađarsko ime.
    Nandorfejervar - mađarsko ime.
    Landorfejervar - mađarsko ime.
    Veligradon - vizantijsko ime.
    Veligrada - tursko ime.
    Dar Ul Džihad (Kuća rata) - drugo i ratno tursko ime.
    Belogrados poleos - grčko ime.
    Beograd - srpsko ime, a dala ga SPC.

    ZAGREB: Gradec - prvo ime grada Zagreba.
    Kaptol - crkveno ime grada Zagreba.
    Zagreb - legenda o Mandi i Manduševcu.
    (Ime, 30. jun 2022 09:21)

    # Link komentara

  47. Da ja vas sve zajedno pitam: koga bre boli uvo ? Evo, ja sam jedan običan Srbin, 37 godina, visokoobrazovan, radim posao koji ne volim da bih izdržavao ženu i dete, imamo toliko egzistencijalnih problema, a vi se prepucavate ko je koju sisu posisao po rođenju, dal' je srpska ili hrvatska ? Prebrojavate krvna zrnca kao da su nam države uređene i da nikakvih drugih životnih izazova nemamo. Da vam ja kažem - istoriju znam vrlo dobro, ali od istorije se ne živi, ma kako je neku tumačio i interpretirao, to je sve prošlo vreme. Mi ludi Srbi, treba da se ugledamo na Hrvate koji su politički daleko pametniji i standard im je daleko iznad našeg (kako i zašto je došlo do toga - nije više uopšte važno)

    Odrastite i ponašajte se zrelo, manite se apstraktnih budalaština, nekome sa strane, svi delujemo kao budaletine upravo zbog ovakvih priča
    (Sima kosmos, 30. jun 2022 09:14)

    # Link komentara

  48. (k)rvacki ""jezik" je danas iskvarena varijanta srpskog jezika, koji su tzv. hrvati prihvatili kavanskim dogovorom vuka i gaja.
    Stari rvacki govor je jedna varijanta čakavskog, većinom izumrlog govora. Možda neko od domorodaca na nekom zabačnom ostrvu danas poznaje taj govor.
    (gulislav h., 30. jun 2022 09:08)

    # Link komentara

  49. da se nelazemo@ a razumijes li ti bolje Marulica ili Jefimiju, znamo mi da ste i vi imali pisaca ali nisu pisali jezikom kojim sada govorite, nego jezikom kojom su vam preci govorili
    (eto, 30. jun 2022 09:04)

    # Link komentara

  50. Ko priča čiji jezik je vrlo jednostavno definirati. U Srbiji se kaže "trbuhom za kruhom" a ne stomakom za hlebom. Ne kaže se udari pesnicom o astal nego "udari šakom o stol". Takvih primjera ima na stotine. Ako laže narod, izreke neće.
    (Jezikolomac, 29. jun 2022 22:40)

    Браво, изврстан доказ да се ради о једном те истом језику!

    А да би се утврдило ко прича чији језик, довољно је погледати резултате рецимо аустроугарских пописа становништва у Дубровнику крајем 19. и почетком 20. вијека. Или аустријских пописа средином 19. вијека. Оригинали се налазе у Бечком архиву, а лично сам се увјерио да су доступни су за јавност.

    Трагикомична чињеница је данас да, према подацима које је скупила Аустроугарска држава, када је 31.12.1890. године пописала становништво града Дубровника, српским језиком говори апсолутна већина од 5.823 људи, италијанским 677,  чешким 48,  пољским 6, немачким 263 и мађарским 384.

    Педантни Аустроугари то нису посебно забиљежили, али ја ћу радо допунити необјашњиву рупу у њиховој статистици: дакле, хрватским језиком крајем 1890. године, говори равно 0 (нула) становника Дубровника.
    (Боске, 30. jun 2022 08:49)

    # Link komentara

  51. @ C i n i k
    Još lani, po tebi, niti jedan jedini Srbin nije konobario U Hr, a sada - pored izmišljenih Indijaca i Filipinaca - ipak priznaješ da ih ima ...(?!)
    Hrvatski prosjek plaća za tebe je lažan i imaginaran, jer je stvarni oko 500€, dok je srpski - podrazumijeva se - istinit i realan...
    Šro reči, osim da si čemeran i jadan...
    (....istovremeno navijač i lažov, 30. jun 2022 08:43)

    # Link komentara

  52. Ствар је врло проста и очигледна, скоро сви у бившој СФРЈ причају и пишу истим језиком, што фактички значи да су исто, јер немамо никакве доказе да је неко некога у некаквим биткама поробио и натерао на нешто. Дакле, сада остаје само дилема, ко је био први и по коме назвати тај језик. Ако кроати мисле да су најстарији и да су Срби настали од њих, онда нема проблема јер су Срби толико дуго већ независни да комотно могу свој ејзик да зову српским језиком. Тако да кроати се баве погрешном тезом о језику, лакше им је да докажу да су Срби постали од Хрвата. Узму лепо отворе историјске књиге и укажу на чињеницу. Са друге стране, Срби нема потребе да иду у далеку историју, већ крену од скорије од неких 30 година и све јасно. па се онда мало врате за неких 70 година и опет све јасно. Онда се неко сети да погледа архиве Беча и свашта нађе. Било је и случајева да се неко пробије и до архива Ватикана и тек нађе свашта. Па зар није наједноставније кроатима да се прошећу до Ватикана као њихови и тамо виде све и много више као ови ретки Срби који су се тамо једва пробили. Просто. Зашто овако просте ствари кроати прекривају са тако много речи и са тако много галаме?
    (mr, 30. jun 2022 08:40)

    # Link komentara

  53. "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika !"
    Vuk Stefanović Karadžić - Srpski rječnik, 1818."

    Ocigledno ste pogresno shvatili ovaj citat. Srbi su pre Vukove reforme pisali knjige na slavljanoserbskom i ruskoslovenskom jeziku koji su bili sluzbeni jezici dok se "narodnim" jezikom nije pisalo. Jos cete da nas ubedite da smo bili nepismeni i nismo znali sta je knjiga i pisana rec a bili samostalno kraljevstvo i carstvo u srednjem veku sa razvijenom kulturom i drzavnoscu.
    (biba, 30. jun 2022 08:25)

    # Link komentara

  54. Ovog Cinika na svaki njegov post neko argumentovano pobije ali on uporno nastavlja. Dijagnoza...
    (Nikola, 30. jun 2022 08:24)

    # Link komentara

  55. Matasović objasnio
    (Stvarnost, 30. jun 2022 08:19)

    # Link komentara

  56. Kulin ban, srbim. Svašta. Ban i banovac je hr.vladar i novac iz 12.st. Ustvari, pročitajte putopis Antuna Vrančića kroz Srbiju. Tako piše :, djevojke i žene htjedoše nas zadiviti iznoseći svoj nakit. Stakalca, perlice i bezvrjedne školjkice. Možda je bolje da ne znaju koliko su jadne. Naše žene bi ovo gledale s čuđenjem, jer zlato i srebro su ovima nepoznato. Interesantno bi bilo znanstveno istražiti odkud srbima i na koji način su usađene zablude o nekoj srpskoj superiornosti, kad i lošiji poznavalac povjesti može srušiti sve te mitove.
    (Fanat špadi, 30. jun 2022 08:17)

    # Link komentara

  57. Šta će ti hiljadu deklaracija koje ti vrede do prvog graničnog prelaza?
    (Luis, 29. jun 2022 20:58)

    За разлику од граничних прелаза, истина је као мед - нема вријеме трајања.
    (Боске, 30. jun 2022 08:15)

    # Link komentara

  58. Najveća južnoslovenska dinastija su Nemanjići ( Aseni i Šišmani - Bugarske dinastije takođe sa carskom titulom). Prvi narod koji je izborio samostalnost i nacionalnu državu Srbi. Ma šta danas ko mislio o tome uža Srbija je bila Pijemont južnih Slovena ( osim Bugara) nešto jeste hegemonija širenje, pa sve nacije na svetu to pokušavaju, nešto je prosto nužnost i priroda da najbrojniji narod dominira. Taj narod je tu privilegiju i priliku dobio ratovanjem i nekim izvojevanim pobedama. Sve ostalo je mazanje očiju, kultura, istok zapad trte mrte. Bili smo u usponu nacionalnom i apsorbovali sve manje elemente. Ali tako je to i u Italiji bilo i u Nemačkoj, Francuskoj.
    (Maka@, 30. jun 2022 08:12)

    # Link komentara

  59. Nisam naučnik, ali bih postavio jednostavno pitanje brojnim komentatorima iz zapadnog susedstva: zašto ne postoje južnoafrički, američki, kanadski, novozelandski jezik? A tim "jezicima" govore milioni ljudi, mnogo više nego Engleza. Dakle, engleskim.
    (Istine radi, 30. jun 2022 08:11)

    # Link komentara

  60. Da li ti znaš kada su pokatoličeni Srbi koji su posle postali Hrvati ?!

    Znaš da te arhive bečkog dvora nisu čak ni skrivene ?! ...

    Ne pričaj gluposti... čuj 1248. godina i "hrvatski" jezik ...
    (Pikadili, 29. jun 2022 23:49)

    da li znas da je katolicanstvo nastalo prije pravoslavlja? da je pravoslavlje nastalo raskolom od katolika 1054? e pa sad tko je nastao od koga?
    (etizop, 30. jun 2022 08:02)

    # Link komentara

  61. Pikadili....svi smo se mi pokatoličili kod pape u 7-8 veku iz višebožja sa Perunom, zato jer je papa tada vodio jednu JEDINU hrišćansku Crkvu. Ti jako dobro znaš ko se posle odvojio od pape i popravoslavio se sa Savom i Vizantijom pa ga Bog kaznio sa 500g ropstva a Vizantiju dao mislimanima? Nisi u 91g alo?
    Bašćanska ploča iz 1001g je najstariji pisani dokaz o jeziku i pismu nekog Južnoslovenskog nroda.
    Najstarije jevanđelje i najstatija knjiga u ovo delu Evrope je Splitski evađelistat iz 7 veka u Crkvi sv. Duje u Splitu.
    Najstatiji bukvar u Evropi je hrvatski iz 1595g od Fausta Vrančića.
    Sve se to jako dobro zna i zato se rade ove provokacije jer ništa drugo četnicima nije preostalo posle 95g šta drugo mogu?
    (Milezg, 30. jun 2022 08:02)

    # Link komentara

  62. Pikadili....svi smo se mi pokatoličili kod pape u 7-8 veku iz višebožja sa Perunom, zato jer je papa tada vodio jednu JEDINU hrišćansku Crkvu. Ti jako dobro znaš ko se posle odvojio od pape i popravoslavio se sa Savom i Vizantijom pa ga Bog kaznio sa 500g ropstva a Vizantiju dao mislimanima? Nisi u 91g alo?
    Bašćanska ploča iz 1001g je najstariji pisani dokaz o jeziku i pismu nekog Južnoslovenskog nroda.
    Najstarije jevanđelje i najstatija knjiga u ovo delu Evrope je Splitski evađelistat iz 7 veka u Crkvi sv. Duje u Splitu.
    Najstatiji bukvar u Evropi je hrvatski iz 1595g od Fausta Varančića.
    Sve se to jako dobro zna i zato se rade ove provokacije jer ništa drugo četnicima nije preostalo posle 95g šta drugo mogu?
    (Milezg, 30. jun 2022 08:01)

    # Link komentara

  63. Koriste pusmo i gramatiku Vuka Karadžića i Đure Daničića ... i do ne tako davno nisu to ni pokušavali da sakriju. Sada pokušavaju. Ali kasno je sada.

    Kasno. Da nema Srba ne bi ni pismo ni jezik imali. Budite zahvalni, jer neće ni to trajati doveka.

    Vas Hrvate i sam Vatikan prezire, kao i sve novopridošle otpadke od pravoslavaca...
    A što vam Vatikan nije izmislio pismo i gramatiku?
    (Corto, 30. jun 2022 07:55)

    # Link komentara

  64. Hrvati koriste srpsku gramatiku i srpsku latinicu koju je izmislio Vuk Karadžić. Dakle, ne neku izmišljenu latinicu nekog izmišljenog Ljudevita Gaja i to je činjenica. Ende.
    (More, 30. jun 2022 07:50)

    # Link komentara

  65. Kad je tako, zasto 50 000 Hrvata godisnje napusta Hrvatsku?
    (beogradski, 29. jun 2022 20:38)

    Jer kao građani EU mogu slobodno da biraju gdje će da rade i žive.
    (harwy, 30. jun 2022 07:49)

    # Link komentara

  66. Sluzbeni jezik u EU, a srpski?
    (DaJo, 29. jun 2022 20:18)


    A srpski službeni jezik u Evropi od srednjeg veka.

    A taj "tvoj" u EU to ti je srpski jezik. Svašta ... u CG ga nazivaju crnogorskim, u BiH bosanskim...ali to je zvanično sve srpski jezik.

    Onaj narod koji je stvorio taj jezik u davninama ga je tako nazvao... vidiš da vam ne treba nikakav prevodioc da biste pričali sa Srbima koji su stvorili taj jezik kojim se govori u tvojoj zemlji.

    Šta ti to govori ?! :-))
    (FlyHigh, 30. jun 2022 07:48)

    # Link komentara

  67. Debate na ovu temu nikada nenedostaje, ali postoji i jos jedna cinjenica da izvornu Vukovu gramatiku srpskog jezika u Srbiji jos jedino mozete naci i cuti na teritoriji Sandzaka. Stoga ne samo da se u nekom doglednom periodu necemo razumeti sa Hrvatima vec ce i u Srbiji nestati i jezik i gramatika koja se zove Srpski jezik. A ovde se raspravlja o trivijalnim stvarima.
    (dushko, 30. jun 2022 07:46)

    # Link komentara

  68. jadni i mi Srbi i vi Hrvati sa ovakvim razmisljanjima koje vidim u komentarima....nece nas biti na ovom Balkanu za 100god.
    (Voce, 30. jun 2022 07:45)

    # Link komentara

  69. @Pitam jer ne znamm. Naime 1530. je Marko Marulić napisa Juditu na hr. jeziku. Interesira me, koji je pisac ili pjesnik napisa svoje djelo srpskim jezikom, tj.koje godine. Bio bi zahvalan na utemeljenom odgovoru.
    (Fanat špadi, 29. jun 2022 21:40)

    Za takvu glupost i izmišljotina si verovatno čuo od te "hrvatske povijesne akademije" ? NDH nacija.

    Dokle oni stižu sa tim glupostima ... laži, lzmišljotine,, falsifikati, mržnja ... to su Hrvati.

    Te njihove izmišljotine smeju da koriste samo interno, ne smeju oni nigde spolja javno da istupe sa tim... jer svi pravi narodi imaju i jezik i arhive ... a posebno stare hrišćanske crkve na Balkanu, Srbija, Vizantija, Turska, Beč ... pa i ti tzv. Hrvati znaju gde i dokle smeju da idu. Ovako po forumima ... se malo razonode :-)))
    (Slikar, 30. jun 2022 07:43)

    # Link komentara

  70. A zbog čega je sve ovo bitno? Čuj "Deklaracija" granica srpskog jezika.
    (Rados78, 30. jun 2022 07:41)

    # Link komentara

  71. Bašćanska ploča 1100. godine
    (Jezikolomac, 29. jun 2022 23:29)

    Ovde se već lupaju ozbiljne ozbiljne gluposti i nebuloze od strane zapadnih pokatoličenih Srba koji se od 19. veka nazivaju kolokvijalno Hrvatima.

    Da li znaš kakvu si glupost sada napisao?

    A atlantiđanska ploča u kojoj stoji da su Atlantidu potopili Hrvati ... koji će nakon toga potopiti sve flote Vikinga ... ha ha ha ...

    Kakve oni nebuloze pišu ... kakva je to izmišljotina od naroda ali i dalje ne mogu bez svoje matice, uvek su tu okrenuti ka Srbiji, prate, prisluškuju, strahuju. Posebno ovo poslednje. I treba.
    (Slikar, 30. jun 2022 07:36)

    # Link komentara

  72. Zaista ne razumem zasto je nasim jezikoslovcima potreban ovakav "autogol"? Tim pre sto se i iz ovdasnjih hrvatskih komentara jasno vidi nedostatak argumenata, te nespremnost da se prihvati da je juznoslovenska stokavica reformisana od strane V.S.Karadzica, a da su svi drugi juznoslovenski etniciteti tu reformu prihvatili. Potpuno bespotrebno potezanje pokatolicavanja, i takoreci osporavanje hrvatskog etniciteta, te prava da pripadnici tog etniciteta sopstveni maternji jezik nazovu u skladu sa svojim etno-opredeljenjem. Dakle, hrvatskim. Iskreno njima je sama cinjenica da govorimo istim jezikom problem,a ovde se bez potrebe "doliva ulje na vatru". Srecom, jasno je da ovi stavovi nisu zvanicni drzavni stavovi,a verujem da i mnogi drugi jezicki strucnjaci nece prihvatiti ovakve stavove, koji su vise politizacija, a ne struka. Nije nam to potrebno, ne zbog Hrvata, vec zbog nas samih i ugleda nase jezicke nauke.
    (ketiS, 30. jun 2022 07:33)

    # Link komentara

  73. Kao da je bitno koji je jezik stariji. Ako je srpski onda je srpski. Inače mi Hrvati smo puno više radili na jeziku nego Vaši stručnjaci pa je na kraju i primjetno ljepši. Naravno, ne može to svatko uvidjeti, ali ako znate na primjer nekog pjesnika pitajte ga što kaže. Oni najbolje znaju razliku, svaki će reći da je hrv. jezik puno izrađeniji i ljepši.
    (Davor, 30. jun 2022 07:29)

    # Link komentara

  74. Gospodine Don Kihote! Prvu hrvatsku gramatiku napisao je Bartol Kašić 1604. godine. S obzirom da nisi obrazovan po pitanjima o kojima pišeš, možda znaš izračunati koliko je to prije famoznog XIX "veka" i ko je kome poklonio gramatiku. Da ne spominjem da ne postoji niti jedno djelo iz tih vremena na srpskom jezikom dok je hrvatski u to vrijeme bio među nekoliko službenih europskih jezika. Da ne spominjemo koliko djela ima na hrvatskom jeziku iz tog vremena. Čitaj, uči i naučit ćeš, ali ne na internetu.
    (Luka, 29. jun 2022 23:10)

    Monah Inok Sava je 1597 objavio srpski bukvar sa rudimentarnom gramatikom. Iako objavljivanje "jezickih knjiga" zavisi od kulturno istorijskih okolnosti i ne dokazuje nista, i ovde ste "zakasnili".
    (Trile, 30. jun 2022 07:26)

    # Link komentara

  75. Sve što Hrvati misle da su “imali” jesu imali - ali to su bili Srbi i tada su znali da su Srbi. A šta je sa ovim novokomponovanim i pokondirenim nazovi Hrvatima - to oni sami treba da se zapitaju.
    (Milinko, 30. jun 2022 07:22)

    # Link komentara

  76. @Che:
    Do 1992 Dalmacija, Lika, Slavonija, Baranja, Istra ni jednog jedinog sekunda nisu bile hrvatske, a ali bukvalno ni jedne sekunde.
    Sa druge strane, Dalmacija, Slavonija, Lika Jesu bile deo srpskih zemalja pod srpskom krunom
    (Rhynchinoi, 29. jun 2022 21:48)

    bolje se raspitaj kod malo starijih.
    (neutralni fe, 30. jun 2022 07:22)

    # Link komentara

  77. .. sve u svemu, i blazenopocivsi Knez Lazar je pogresio kada se suprostavio TR, trebalo je samo da ih propusti napred..
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:29)

    da se knez laza nije suprostavio ti bi se danas zvao kemal.
    (neutralni fe, 30. jun 2022 07:17)

    # Link komentara

  78. Na istoku ništa novo! Imamo svoju državu, čuvajmo je, imamo svoj jezik, on je naše lice i duša, a oni mogu pisati deklaracije do sudnjeg dana, nebitni su.
    (petrica kerempuh, 30. jun 2022 07:12)

    # Link komentara

  79. O kojem oni to srpskom jeziku govore, ako su sami jednom rekli da ima oko 35% turcizma? Mislim da se SANU i četnici živi jedu izunutra, zato šta nisu prvi krenuli u zaštiti srpskog jezika, e tek bi onda negirali sve druge južnoslovenske? SANU da sada krene očistit srpski jezik od preko 35% turcizma morali bi prepisati sve od Hrvata, baš kako je to uradio i Vuk 1818g posle 500g ropstva. Ako ga ne očiste i ne štite od novih tuđica nestaće, skroz će se izgubiti u tuđicama, ovako kako im se gubi i vizantijska ćirilica... Croativnet PORAZNO ZA HRVATSKU – jest uopće pitanje – Koji je jezik stariji: hrvatski ili srpski!?
    (Jezik, 30. jun 2022 07:10)

    # Link komentara

  80. -Dinastija Trpimirovići
    Tomislav (925–928)
    Trpimir II (928–935)
    Krešimir I (935–945)
    Miroslav (945–949)
    Mihajlo Krešimir II (949–969)
    Stjepan Držislav (969–997)
    Svetoslav Suronja (997–1000)
    Krešimir III (1000–1030)
    Stjepan I (1030–1058)
    Petar Krešimir IV (1058–1074)
    Dmitar Zvonimir (1075–1089)
    Stjepan II (1089–1091)
    -Dinastija Svačići
    Petar Svačić (1091–1097)
    ALOOOOOO! Prvi srpski kralj Stefan tek 1217g i kruniše ga Rimski papa.
    (Sveti Američki Gugl, 30. jun 2022 07:00)

    # Link komentara

  81. Paradoks je kada Hrvati na srpskom portalu objasnjavaju Srbima na srpskom jeziku da je hrvatski jezik maternji narodu istocno od Drine, pri cemu tim jezikom ne govore ni sami Hrvati, vec se koristi za sprdnju.
    (Licimur, 30. jun 2022 06:53)

    # Link komentara

  82. Nemački arheolozi su 2015g našli jedan rimski mač, a pored njega kramp (pijuk), na tom krampu je pisalo SERVE. Nemci zato staviše senzacionalan naslov, o kojem i danas ćuti cela Srbija: NAŠLI SMO SRBE SA RIMLJANIMA U NEMAČKOJ! To samo potvrđuje da reč srbi dolazi od reči sluge - servantes, serve, serbe, serbus, sorabi, srbi...Rimski mač goni robove Serve sa krampom na mukotrpan rad...jer to su robovi Rimskog carstva, koje su Iliri(Hrvati) primili i prihvatili ko svoje i na svoje zlo, a koje je posle Vizantija iskoristila protiv njih. Hrvate sa tim imenom i tom istorijom je lako odvojila i popravoslavila i stvorila novi pravoslavni narod, Srbe. Osmanlije isto tako uradiše sa Bošnjacima...ali svi znamo i analiza gena nam to potvrđuje, da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati.
    Na francuskom jeziku cro/kro znači šuplje-špilja. Tako imate slavni CROASAN, u prevodu znači šuplje testo, koje je posle postalo u obliku polumeseca. Imate i CRO-MAGNON, a to je kromanjonac, dakle špiljski čovek. Imate i CRO-ATIA, nacija špiljskih ljudi. To francusko ime za Hrvatsku je samo još jedan dokaz da su Hrvati najstariji narod Evrope, kojeg su došljaci u seobama naroda tu nalazili još u špiljama. Imate i u Ukrajini selo Stilsko, koje ima pećine Bjelih Horvata u kojima je nađena i šahovnica.
    (Ime, 30. jun 2022 06:52)

    # Link komentara

  83. Nego sta je starije? Kokoska ili jaje?
    (jaaaa, 30. jun 2022 06:51)

    # Link komentara

  84. 1. Siječanj,
    2. Veljača,
    3. Ožujak,
    4. Travanj,
    5. Svibanj,
    6. Lipanj,
    7. Srpanj,
    8. Kolovoz,
    9. Rujan,
    10. Listopad,
    11. Studeni,
    12. Prosinac.
    (21VEK, 30. jun 2022 06:50)

    # Link komentara

  85. Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009- 2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom... Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
    Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće?
    (21VEK, 30. jun 2022 06:47)

    # Link komentara

  86. Koji popcorn fest ovde
    (Novi Sad, 30. jun 2022 06:46)

    # Link komentara

  87. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    Kakve veze ima ovaj tvoj traktat sa temom teksta? Inace, napisali ti drugi, dzaba vam prosecne plate kada nemate stanovnistvo koje ode zauvek u Irsku (prosek vam podize administracija finansirana papiricima iz Brisela)
    (Bre!, 30. jun 2022 06:37)

    # Link komentara

  88. Hrvatski je elitni južnoslavenski jezik, čak i općenito slavenski. Milozvučan, najpogodniji za informativni program, svi drugi susjedni jezici su seljačija za hrvatski standardni govor i to misli 99% Hrvata, samo smo pristojni pa na glas ne govorimo. Kod nas kad kažu srpski ili bosanski, misli se samo na naglasak.
    (komnen2, 30. jun 2022 06:25)

    # Link komentara

  89. "@C i n i k
    Zamalo da nas svima uvališ autogol."
    (Da se ne lažemo, 29. jun 2022 23:52)

    Zamalo ??? Netko bi rekao da čovjek igra za nas koliko se izlupetao
    (peronospora, 30. jun 2022 06:20)

    # Link komentara

  90. (Milko, 29. jun 2022 23:15)
    To bas i nije tocno. Seselj je to najbolje opisao. Seselj"Kad sam izasao iz zatvora,prvo sta sam primetio je da je uvedeno more hrvatskih reci.
    I tako stoljecima,i uvjek ce biti isti
    (Fran, 30. jun 2022 04:02)

    # Link komentara

  91. Vidi cuda, kako se komentatori lijepo razumiju bez prevodioca. Kohima to jezikom pricaju. Jadan jezik jer ga mucite razlicitim imenima. Al’ je isti, isti, isti. Pored jezika zajednicka vam je i narav. Prgavi i plitki k’a Ribnica ljeti. Izgleda da je Andries Miosic Kacic bio mnogo pametniji kad izdade price Razgovor ugodni naroda slovinskog davne 1756.
    (Posmatrac, 30. jun 2022 02:43)

    # Link komentara

  92. Као прво католички клер у Угарској писао је искључиво латинским језиком. Хрватска држава није ни постојала до 1991. Угарски цензор још почетком 17 века говори да нема горег народа који не води рачуна о свом језику алудирајући на Хрвате. Прве назнаке хрватског језика можемо тек наслутити током 19 века, али пошто је он изникао из илирског покрета. као творац илирског покрета Гај је покушао да створи илирски језик, а не хрватски узимајући елементе српског писма и граматике пре свега штокавско наречје које је српско, избацивајући кајкавско наречје уз помоћ српских књижевника католичке и православне вере. Дубровачка књижевност као огранак српске књижевности била је одбачена од хрватског клера. Гај је чак 1843 покушао да уведе ћирилицу као званично писмо. Хрватски језик не постоји ако изузмемо новокомпоноване хрватски након распада СФРЈ. Сви писци које су неки хрватски коментатори наводили уопште нису били свесни хрватства нити хорватскога језика, свуда се понавља нашег језика. А најстарији документи писани су на латинском. Ако је неко католик да ли то значи да није Србин?
    (Синиша 1993, 30. jun 2022 02:37)

    # Link komentara

  93. „Svi Slavenski narodi kromě Serbalja vostočnog' věroispovědanija imaju svoje Rěčnike. Mi ga sami trebamo…Ja sam takovij Rěčnik preduzeo, i već skupio. On će pomenutim' potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rěči, koe se nalaze u Rěčnicima: Kurcbekovom' (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Voltičžiu, Hajmu; a imaće jošt' ednu tretinu pravih Srbskih' rěčij, koe se ni u ednome, ot rečenih Rěčnika, ne nalaze.“ („U Fruškogorskom' Monastiru Šišatovcu 20ga Marta 1816.; Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966.: „Objavlenie o serbskome rěčniku“);

    „Srbi sa pisanjem na narodnom jeziku} nisu uranili prije druge polovine osamnaestoga vijeka dok su braća zakona Rimskoga, osobito Dubrovčani i Dalmatinci, pisali u šesnaestome vijeku u najveći jek!!“ (V.S. Karadžić: Skupljeni gramatički i polemički spisi, III., 1896., Beograd, str. 260.);
    (Karlo, 30. jun 2022 01:59)

    # Link komentara

  94. Najstarija do sada poznata hrvatska poema, iz Misala kneza Novaka iz 1368. Pisano glagoljicom i hrvatskin jezikom sa uplivima iz crkvenoslavenskog i latinskog.


    I pomisli vsaki hrstjanin
    da sa svit ništare ni,
    jere gdo ga veće ljubi
    ta ga brže zgubi.

    Nu jošće pomisli vsaki sada:
    ča se najde ot nas tada
    gda se duša strahom smete,
    a dila nam se skriti nete.

    Zato kada nam se dila skriti nete, tada vsaki pridi z dobrimi dili pred strašnoga i silnoga vjekivječnago sudca.


    Za srpski je teško naći originalni primjer jer se sve pisano crkvenoslavenskom hibridnim jezikom kojeg danas običan Srbin ne razumije pa mogu se naći samo prijevodi na moderan srpski.
    (Darko, 30. jun 2022 01:53)

    # Link komentara

  95. Ima vas u svakoj štali po Štajerskoj i tu dobijete po 1200 evra da bi penziju sutra imali jer od tih 1000 u HR prijavljeno vam je samo 300 do 500 tako da će te dobiti penziju od 200 evrića, ali preci će vam biti ponosni jer radite sa švapskim konjima kao i oni.
    (Zastava101specijal, 29. jun 2022 20:38)

    Kada vam odobre radnu vizu, prva stvar kad dodjete u Njemačku je da zadužite mopu, metlu i pravac reinigung za 10€ po satu jer je i to premija naspram motanja kablova za 300 ili 400€.
    (Jezikolomac, 30. jun 2022 01:52)

    # Link komentara

  96. Toliko mi je pun k….c ovih prepucavanja da ne mogu da se izrazim. Meni je divno kad odem I Hrvatsku i mogu da nastavim da flertujem sa kelnericama na svom jeziku. I znam da je Hrvatima isto tako lepo kad dodju u Srbiju. Čemu brate ovo?
    (Jabuka, 30. jun 2022 01:31)

    # Link komentara

  97. Hrvatski jezik sa stanovišta svetske lingvistike, baš kao i bosanski i crnogorski, ne postoji. To nema nikakve veze sa učinkom naših ili "njihovih" lingvista nego sa prostim naučnim istinama: zajedničko štokavsko narečje, ogromna većina zajedničke leksike i gramatičkih pravila.
    Drugi je, pak, problem političke prirode što se ovi mali narodi nikada neće usaglasiti oko zajedničkog im jezika. Zato je jasno da je svim ovim narodima potreban strani upravitelj, ne samo na jezičkom, već i na političkom planu. Osim ako se kritična masa obrazovanih ljudi, u koje spadam i ja, ne dogovori oko Zajedničkog nam jezika.
    Antički Grci su sebe prepoznavali ni po čemu drugom već po razumevanju antičkog grčkog jezika. Ako se današnji, kao i nekadašnji, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci razumeju, prevodilac im nije potreban, onda je krajnje vreme da se ta priča formuliše i zatvori. U suprotnom, svima će nam biti nametnut strani, recimo engleski jezik kao službeni! Živi bili pa videli !!!
    (observer, 30. jun 2022 01:12)

    # Link komentara

  98. Hrvati i Srbi su dva paganska plemena koji se doseljavaju na Balkan manje vise u istom momentu. Isti ljudi ali dva plemena. Tek kasnije ih deli hriscanska religija i utrkuju se ko ce biti veci katolik ili pravoslavac. Na obe strane ima ljudi koji su ili pokatoliceni ili popravoslavljeni jer se granica uvek menjala. Samo bih vas podsetio da je pojam nacije oko cega se ovde prepucavate star svega dvesta godina, pre toga su ime zemalja bile geografske odrednice da bi vladari koji su kupili titule od danasnjih Austrijanaca ili Madjara mogli da vladaju nekom teritorijom. Kroz tu teritoriju narod se kretao kao nomadsko pleme iz jedne kenzevine u drugu, iz jedne kraljevine u trecu pa iz Otomanskog carstva u Austrougarsko. To je bila obicna raja koja je isla za zivotom negde a ne zato sto su ponosni Srbi ili Hrvati ili pitaj boga ko.
    (Mile, 30. jun 2022 01:11)

    # Link komentara

  99. Svi jezici koji imaju minimum 75% sličnosti se smatraju istim jezikom, eventualno samo drugim narečjem, dijalektom. Srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski jezici imaju više od 95% sličnosti, što je teško dovoljno da se smatraju različitim dijalektima, ali se ovde zarad politike, mržnje i šovinizma od jednog jezika prave četiri.
    Pa pre ću da razumem hrvata koji priča novohrvatskim jezikom nego vranjanca koji priča mojim srpskim, ali hrvatski jezik je ipak drugi, strani jezik.
    Zovite ga kako god želite, ali svi mi pričamo istim jezikom.
    (Bogi46, 30. jun 2022 01:01)

    # Link komentara

  100. @C i n i k

    Zamalo da nas svima uvališ autogol. Čovek je pitao da navedeš delo nekog srpskog pisca ili pesnika, a ne crkvene knjige, zakonike Nemanjića ili pisma njihovih trgovaca. Ali dobro evo ja da pomognem imali smo recimo Jefimiju jedno 100 godina pre hrvatskog Marulića.
    (Da se ne lažemo, 29. jun 2022 23:52) # Link komentara

    Izgleda da Cinik misli da ako on nešto ne zna da to onda ne postoji?
    Hrvati su imali književnost i rječnike stotinama godina prije Srba i to niko ne može promijeniti. Hrvat Marko Marulić je značajan knjizevnik a stariji je više od 100 godina od Šekspira. Dok Hrvati imaju Marulića ni UK u to vrijeme nema njemu ravna.
    (1450.-1524., 30. jun 2022 00:58)

    # Link komentara

  101. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)

    Da li ti znaš kada su pokatoličeni Srbi koji su posle postali Hrvati ?!

    Znaš da te arhive bečkog dvora nisu čak ni skrivene ?! ...

    Ne pričaj gluposti... čuj 1248. godina i "hrvatski" jezik ...
    (Pikadili, 29. jun 2022 23:49) # Link komentara

    I onda je mrmot zamotao čokoladu. A mrmot se na hrvatskom kaže svisac.
    Hrvati su imali i izgradili svoju državu stoljećima prije Srba. A prvu srpsku državu je napravio Nemanjić, katolik iz Crvene Hrvatske. Hrvati su prvi pokršteni Slaveni. Pokrštavanje je trajalo u 7. i 8. stoljeću. A Srbi su pokršteni tek krajem 9. stolječa.
    (Agaton, 30. jun 2022 00:44)

    # Link komentara

  102. Prosečna plata u Hrvatskoj jeste veća, ali pogledajte koliko su zaduženi procentualno u poređenju sa njihovim BDP. Takođe od zlatnih rezervi nemaju ni gram. One u stranoj valuti im trenutno jede svetska inflacija... Da nema primorja i priliva novca od turizma bili bi u rangu Ukrajine i Moldavije...
    (Bosanac, 30. jun 2022 00:44)

    # Link komentara

  103. Koga briga sta oni baljezgaju. Ti isti sta pisu takve gluposti su na razini ovih sta komentiraju. Ka naprimjer ovaj Cinik koji provali da Horvat nema nikakve veze s Hrvatom. Da, nema ka sta kolonjska voda nema veze s mistom di se proizvodi Köln. Pricaju nam o jeziku dok nase pisce svrstavaju u maticu srpsku. Gundulica, Drzica, Kacica koji pise nas rijecnik 1756 ali susjedi kazu NE! Kako vi Hrvati mozete znat sta Kacic vas sugradanin pise. Bolje mi znamo iz Sumadije haha. Takoder Kacic kad pise o uticajima drugih narod tu navodi i Srbe. Zasto svoj narod? Ma nema veze. Pisac iz mog grada Vrancic 1595 pise rijecnik pet najbitnijih jezika europe medu kojima je dalmatinski. Cakavsko narjecje naziva dalmatinskim jezikom. Ma di se ono govori taj dijalekt?? Sumadiji?? Dakle pisci iz Dalmacije, pusali nasim dijalektom, danasnji pisci pisu tim dijalektom, mi, ja govorim tim dijalektom. I onda se neki redikul javi s Tare ili Zlatibora, ma koja je najveca prcvara u Srbiji?? I prica nama o nama govoreci da smo oni. Hahaha mrtvi Alan Ford. Drzite se vi svog Vuka a knjizevnost i jezik ostavite onima koji imaju deset puta vise pisaca od vas iz svih perioda. I nema na cemu za Andrica. Zafalite i Bosancima za Selimovica. Dodamo Momu i Kapora i to je to od "srpskih" pisaca. I vi nekom o jeziku i piscima. Smijurija. Vama je mrtva bonaca u glavi hhaha
    (Che, 30. jun 2022 00:39)

    # Link komentara

  104. Hrvatska ni jedne jedine sekunde u istoriji nije bila deo Srbije.
    (Che, 29. jun 2022 21:01)

    Хрватска ниједне секунде није постојала док их Србија није уградила у велику Србију под именом Југославија. Видиш, проблем је у томе што си ти Србин, али желиш да будеш нешто друго. Пишеш чистим српским, али то називаш хрватским. Питање је зашто, пошто знамо да покатоличени Срби не познају стид и срам
    (докле бре!, 30. jun 2022 00:33)

    # Link komentara

  105. da Hrvati nisu uzeli srpski jezik sada bi govorili kao Dudek i Regica..
    (dovla, 30. jun 2022 00:33)

    # Link komentara

  106. Ma covece kojih njihovih "1000" evra, to je teska budalastina...
    Nznm kako prave taj prosek ali to ne postoji, prava realna plata u hr je cca 500 evra, ali mozda u Zg prave prosek i to ljudi koji preko stranke zajasu fotelje na drzavna jasla..ali to nije "prosek"..
    Radnici pa i srednji stalez po hr je teska beda, prezivljavanje, a o penzionerima da npisem..
    Ja bar imam svakodnevne susrete sa hr radnicima i odlicno znam sta pisem..
    Tu medju hr ima normalnih ljudi koji svi kazu da beze od partijasenja, jer nisu mogli da nadju posao, da je u hr sve pod kontrolom hr iz Bosne, i da su jedva cekali da mogu da zapale iz hr, i njihove plate se krecu max do 2000 evra u D, niko jezik nzna ali nije bitno, njima je bitno da su se sklonili iz te zatrovane sredine gde je tema jos uvek 2.sv rat, to su reci hr koji dolaze u D..
    I jos nesto, kad predju granicu i udju u D bez problema rade zajedno svi iz ex Yu..
    (C i n i k, 29. jun 2022 23:10)

    Minimalna plaća u Hrvatskoj je 3750 kn u neto iznosu što je točno 500 Eur. Od iduće godine se očekuje povećanje.
    (Ivan, 30. jun 2022 00:31)

    # Link komentara

  107. Ranko Matasovic i Zeljko Jozic hrvati hahahaha
    (boki89, 30. jun 2022 00:31)

    # Link komentara

  108. Hrvatski jezik je nastao uz dva svedoka u Beču. Šta god Hrvati sad pričali to je opšte poznata i dokumentovana stvar.
    (Lela, 29. jun 2022 21:38)

    Da, 1850. su preuzeli našu gamatiku da bi mogli da im jezik bude jedan od zvaničnih u Austrougarskoj monarhiji. Sve skupa Hrvatska država kao takva u srednjem veku nije postojala ni 50 godina pod kraljevima Tomislavom i Petrom, kojima, na žalost i ne znamo gde im je grobnica.. U novom veku su dobili autonomiju u Austrougarskoj, jer je Jelačić pomogao u pobuni, ali i na štetu hrvata
    (Tako je bilo, 30. jun 2022 00:28)

    # Link komentara

  109. A gde se govori taj famozni hrvatski jezik!? Nisam ga još čuo!
    (kognitivna disonanca, 29. jun 2022 19:45)
    Sluzbeni jezik u EU, a srpski?
    (DaJo, 29. jun 2022 20:18)

    То је о даље српски језик, под робном марком "хрватски"
    (докле бре!, 30. jun 2022 00:26)

    # Link komentara

  110. Postoji samo srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik.
    (ja, 29. jun 2022 20:17)

    Постоје енглески, француски и српски. Никако енглеско-енглески, француско-француски нити српско-српски
    (докле бре!, 30. jun 2022 00:24)

    # Link komentara

  111. "Posto nzns a pitas, ono sto mi sad pada na pamet iz rukava..recimo Miroslavljevo jevandjelje, potom i pisma Kulina Bana za DU (srpskog vladara) o garanciji zastite za trgovce preko Trebinja, imas i pisma dubrovackih knezeva Caru Dusanu o prihvatanju plcanja danka u vinu, srebru i zlatu za zastitu itd..."
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:44)

    "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika !"
    Vuk Stefanović Karadžić - Srpski rječnik, 1818.
    (peronospora, 29. jun 2022 23:43)



    Tu se misli na književni jezik koji do tada nije bio standardizovan, ali to je važilo i za druge evropske jezike tog vremena, pa se zato posebno koristio narodni jezik, a posebno crkveno-srpski, Vuk je to objedinio u jednu celinu, uglavnom važno je samo to da su Srbi do početka 19. veka već 1000 godina u kontinuitetu imali svoja slova i svoje pismo, što je sa današnjim danom zbirno oko 1200 godina.
    (Miloš Bg, 30. jun 2022 00:21)

    # Link komentara

  112. (Jezik, 29. jun 2022 19:58)

    Синоним - Sinonim

    Просто невероватно да постоје синоними у српском језику. Мора да је то јединствено у свету.
    (докле бре!, 30. jun 2022 00:21)

    # Link komentara

  113. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)


    A u kom ste to vi veku presli u katolike?!
    I si ti siguran da je hr postojala u 13.veku?!
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:40) # Link komentara

    @ Cinik
    Prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima, održan je u Zagrebu 19. travnja 1273. godine.
    (Faust, 30. jun 2022 00:18)

    # Link komentara

  114. Uparvo na primeru Bunjevaca svi Srbi imaju prilike jasno videti, kako su sa lažima i pravoslavljem nastali od Hrvata.
    (Vera, 29. jun 2022 19:37)

    Колико ја видим, Вера, ти схваташ да су у погледу порекла, ДНК, Хрвати исто што и Срби. Само су обрнула генезу. Ватикан је одрадио конверзију, као и Турци. Једни су Србе покстоличавали, други исламизовали, и онда их називали неким другим народом.
    (докле бре!, 30. jun 2022 00:17)

    # Link komentara

  115. Pričaj Srpski da te ceo svet razume!
    Bre..
    (iGor, 30. jun 2022 00:15)

    # Link komentara

  116. Хрватски лингвиста РАНКО !!! Прави си циркус ови католички Срби.
    (докле бре!, 30. jun 2022 00:13)

    # Link komentara

  117. Ukupni GDP nominalni je za 2021. godinu u Hrvatskoj iznosio 57.2 mlrd USD. U Srbiji 53.3 mlrd usd.
    (Ivan, 29. jun 2022 23:34)


    Po Evrostatu je obrnuto..
    I u evrima je iskazan.
    Sem toga sam pogresio jer sam hteo da napisem da samo 1 Madjarska pravi preko 200 milijardi opsteg Gdp/a, dakle kao SVE ex Yu republike zajedno..:
    Po meni to je katastrofa ovog dela JI Evrope...
    (C i n i k, 30. jun 2022 00:12)

    # Link komentara

  118. hrvati negiraju postojanje Srba

    gospodo postojimo mnogo pre vasi ima nas barem duplo više.,cao
    (Nisbe, 30. jun 2022 00:10)

    # Link komentara

  119. Možemo mi misliti šta hoćemo, ali Hrvate nećemo vratiti u Srbe.
    Kad to shvatimo bit će nam lakše.
    (Ja iz NS, 30. jun 2022 00:10)

    # Link komentara

  120. Samo iskustvom jezika sredine u kojoj odrasta osoba je u stanju da razume govor ljudi u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Gramatika i osnovni svakodnevni govor isti. Autodesrukcija je zajednička za sve spomenute drzavice
    (slobodan, 30. jun 2022 00:08)

    # Link komentara

  121. "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika !"
    Vuk Stefanović Karadžić - Srpski rječnik, 1818.
    (peronospora, 29. jun 2022 23:43)



    Da nema sacuvanih izvornika srpskoga jezika pa da ti poverujem, medjutim, ima ih,i na grobovima, i manastirima i crkvama, i u pisanim zapisima, a sto se tice Vuka, on je sistematizovao srpski jezik, on ga nije izmislio..
    (C i n i k, 30. jun 2022 00:03)

    # Link komentara

  122. @C i n i k

    Zamalo da nas svima uvališ autogol. Čovek je pitao da navedeš delo nekog srpskog pisca ili pesnika, a ne crkvene knjige, zakonike Nemanjića ili pisma njihovih trgovaca. Ali dobro evo ja da pomognem imali smo recimo Jefimiju jedno 100 godina pre hrvatskog Marulića.
    (Da se ne lažemo, 29. jun 2022 23:52)

    # Link komentara

  123. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)

    Da li ti znaš kada su pokatoličeni Srbi koji su posle postali Hrvati ?!

    Znaš da te arhive bečkog dvora nisu čak ni skrivene ?! ...

    Ne pričaj gluposti... čuj 1248. godina i "hrvatski" jezik ...
    (Pikadili, 29. jun 2022 23:49)

    # Link komentara

  124. kod nas u srbiji u manjim sredinama i gradovima ljudi posebno starija generacija vise koriste reči i izraze kao ljudi iz bosne ili iz hrvatske...to je skroz normalno sve je to nas jezik
    (coaBeč, 29. jun 2022 23:48)

    # Link komentara

  125. Divno, ovde ima vise Hrvata nego na svim njihovim medijima zajedno.
    (ex, 29. jun 2022 23:46)

    # Link komentara

  126. ZG vi imate bogosluženja na hrvatskom od 1248 a mi Srbi na srpskom od 9. veka.
    Tako je to kada si samostalan.
    (Edgar, 29. jun 2022 23:43)

    # Link komentara

  127. "Posto nzns a pitas, ono sto mi sad pada na pamet iz rukava..recimo Miroslavljevo jevandjelje, potom i pisma Kulina Bana za DU (srpskog vladara) o garanciji zastite za trgovce preko Trebinja, imas i pisma dubrovackih knezeva Caru Dusanu o prihvatanju plcanja danka u vinu, srebru i zlatu za zastitu itd..."
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:44)

    "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika !"
    Vuk Stefanović Karadžić - Srpski rječnik, 1818.
    (peronospora, 29. jun 2022 23:43)

    # Link komentara

  128. Gde god zagrebeš eto dokaza da su izmišljena nacija. A po svaki cenu hoće da se pokažu kao original.
    (Švaler, 29. jun 2022 23:41)

    # Link komentara

  129. Kolko ja znam najvise radnika u turizmu u hr tokom sezone dolazi iz Indije, Filipina i sl, a ne iz SRB, sem toga covek ti je postavio logicno potanje, sto je vas 400.000 manje za svega par godina kada kelner u hr ispada da zaradjuje vise ngo kelner u Minhenu, da ne napisem i na Ibizi..?
    Ljudi ne beze ako im je dobro, problem je sto u hr nije dobro, i ta 3 meseca turizma ne znaci nista, mozda znaci nekom klincu koji bi da zaradi za svoje potrebe ali to nije buducnost, tako da hr koja nema industriju i koja 1/2 privrede zasniva na turizmu, ko i CG, je propala prica, takve zemlje nemaju buducnost, shvatice i vi to pre ili kasnije..
    Zato su u hr uostalom i male plate i penzije, tezak zivot koji nema perspektive, zato ljudi otuda beze..
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:39)

    U Hrvatskoj doslovno niti jedan Filipinac ili Indijac ne rade kao konobari ili opcenito u turizmu, eventualno kao pomoćni radnici u kuhinji, a i to na kapaljku.
    (Ivan, 29. jun 2022 23:41)

    # Link komentara

  130. Jezik, 29. jun 2022 19:58)


    Da ti pojasnim, to su varijacije jezika sto ti pises..
    To postoji u svakom jeziku, engleski u USA ima na stotine varijacija za istu stvar ili pojavu, cak se u engleskoj aristrokratiji 19.veka bio razvio pokret koji je trebalo da produhovi taj "seljacki" engleski u Usa "iskvaren crnackim dijalektima i dijalektima domorodaca.."
    Tzv hr jezik se ne razlikuje ni po cemu od srpskog, gramatika "hr" jezika je srpska, dijalekt je ijekavski.
    Ako bi slusao nekog Srbina iz Hercegovine i nekog danasnjeg hr nbi uocio nikakvu razliku u govoru, dijalekt i akcenat istog jezika nisu "razliciti jezici"..
    Vece su razlike izmedju AUS eng i ENG ngo izmedju srpskog i hr, kao i sto su vece razlike izmedju Swiss D i D iz Pomeranije negde..
    (C i n i k, 29. jun 2022 23:40)

    # Link komentara

  131. @Fanat špadi
    Napisao je Sv. Sava (Rastko Nemanjić) Žitije Sv. Simeona na srpsko-slovenskom jeziku u periodu 1200-1205.
    (Ifinus, 29. jun 2022 23:39)

    # Link komentara

  132. Opsti Gdp je visi u Srb nego u hr, za oko 4,5 milijardi evra a negde i malo visi nego u SLO.
    Per capita u SRB je 640 e a u hr 890, to je zato jer hr ima duplo manje korisnika tog opsteg Gdp/a medjutim za max 2 godine, per capita ce biti visa nego u hr sem ako se ne dogodi nesto neplanirano..
    Ujedno, danas jedna Madjarska ima preko 200 milijardi e opsti Gdp ( per capita im je cca 750 e ), ali je poenta da Madjarska danas pravi koliko i dve ex Yu republike zajedno...
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:33)

    Ukupni GDP nominalni je za 2021. godinu u Hrvatskoj iznosio 57.2 mlrd USD. U Srbiji 53.3 mlrd usd.
    (Ivan, 29. jun 2022 23:34)

    # Link komentara

  133. @Pitam jer ne znamm. Naime 1530. je Marko Marulić napisa Juditu na hr. jeziku. Interesira me, koji je pisac ili pjesnik napisa svoje djelo srpskim jezikom, tj.koje godine. Bio bi zahvalan na utemeljenom odgovoru.
    (Fanat špadi, 29. jun 2022 21:40)

    Miroslavljevo jevandjelje 1180. godine.
    (iznogud, 29. jun 2022 22:32)

    Bašćanska ploča 1100. godine
    (Jezikolomac, 29. jun 2022 23:29)

    # Link komentara

  134. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)

    Pa ništa,pošto i ti ne znaš u katoličkoj crkvi se koristio latinski jezik,dok crkve sa naših područja su pripadale Konstantinopolju gde se u južnom delu Balkana govorio grčki,a od delova Grčke pa do severa Balkana se govorio srpski zbog čega su upravo nastali problemi kad je rimska katolička crkva proizvela hrvate,a zatim i hrvatski jezik. Raspitaj se zašto je neko od navodnih vođa hrvata izgubio glavu u Kninu. Eto toliko ću ti reći. Ostalo saznaj sam tako što ćeš pročitati nekad nešto.
    (S1pac, 29. jun 2022 23:29)

    # Link komentara

  135. @iznogud Miroslavljevo jevandjelje nije pisano na srpskom nego na staroslavenskom jeziku.
    (Just saying, 29. jun 2022 23:28)

    # Link komentara

  136. Sluzbeni jezik u EU, a srpski?
    (DaJo, 29. jun 2022 20:18)

    A ko govori u EU tim "sluzbenim" jezikom?
    3 miliona stanovnika u hr?!
    Ja u Briselu nigde cuo nisam "hr" jezik..
    Probaj ti da kupis burek u Minhenu na "hr" jeziku i kazi turcinu koji te nista ne razume sem reci "burek", da je to "sluzbeni" jezik...
    (C i n i k, 29. jun 2022 23:25)

    # Link komentara

  137. Najveca tragedija za Hrvate je sto im je jezik isti kao srpski,bez obzira kako ga zvali,a dokaz je sto nam ne treba prevodilac kad medjusobno komuniciramo. Hrvati bi dali sve na svetu da govore nemacki ili engleski ili makar slovenacki pa da se razlikuju od Srba,ali uzalud. Prisiljeni su da govore istim jezikom kao "bizantski Srbi", hehehe
    (Oliver, 29. jun 2022 20:30)


    Pa zapravo je tacno, ali sto je po njih jos i gore, koriste istu gramatiku, zapravo je rec o srpskoj gramatici koju nmogu da izmene nikako i to je najveci problem, vec bi se nko setio u hr da napravi drugaciji jezik i da nbude isti ko srpski ali je problem sto nmogu gramatiku da izmisle..
    (C i n i k, 29. jun 2022 23:16)

    # Link komentara

  138. Za 100 godina Hrvati i Srbi se više uopće neće razumjeti (osim ako cajke ne prežive). Dva jezika se razvijaju u suprotnim pravcima.
    (Milko, 29. jun 2022 23:15)

    # Link komentara

  139. Vuk Karadžić i Djura Daničić su polovinom XIX veka "poklonili" hrvatima srpsku gramatiku i jezik,tako su oni dobili na gotovo neki svoj jezik,koji stalno sa nekim novim kovanicama pokušavaju da odvoje od srpskog!!!
    Vuk i Daničić su učinili " medvedju uslugu" srpskom pismu i narodu,mogu se nazvati izdajnicima srpske kulture i pismenosti!!!
    (Don Kihot, 29. jun 2022 19:56)

    Gospodine Don Kihote! Prvu hrvatsku gramatiku napisao je Bartol Kašić 1604. godine. S obzirom da nisi obrazovan po pitanjima o kojima pišeš, možda znaš izračunati koliko je to prije famoznog XIX "veka" i ko je kome poklonio gramatiku. Da ne spominjem da ne postoji niti jedno djelo iz tih vremena na srpskom jezikom dok je hrvatski u to vrijeme bio među nekoliko službenih europskih jezika. Da ne spominjemo koliko djela ima na hrvatskom jeziku iz tog vremena. Čitaj, uči i naučit ćeš, ali ne na internetu.
    (Luka, 29. jun 2022 23:10)

    # Link komentara

  140. Ima vas u svakoj štali po Štajerskoj i tu dobijete po 1200 evra da bi penziju sutra imali jer od tih 1000 u HR prijavljeno vam je samo 300 do 500 tako da će te dobiti penziju od 200 evrića, ali preci će vam biti ponosni jer radite sa švapskim konjima kao i oni.
    (Zastava101specijal, 29. jun 2022 20:38)

    Ma covece kojih njihovih "1000" evra, to je teska budalastina...
    Nznm kako prave taj prosek ali to ne postoji, prava realna plata u hr je cca 500 evra, ali mozda u Zg prave prosek i to ljudi koji preko stranke zajasu fotelje na drzavna jasla..ali to nije "prosek"..
    Radnici pa i srednji stalez po hr je teska beda, prezivljavanje, a o penzionerima da npisem..
    Ja bar imam svakodnevne susrete sa hr radnicima i odlicno znam sta pisem..
    Tu medju hr ima normalnih ljudi koji svi kazu da beze od partijasenja, jer nisu mogli da nadju posao, da je u hr sve pod kontrolom hr iz Bosne, i da su jedva cekali da mogu da zapale iz hr, i njihove plate se krecu max do 2000 evra u D, niko jezik nzna ali nije bitno, njima je bitno da su se sklonili iz te zatrovane sredine gde je tema jos uvek 2.sv rat, to su reci hr koji dolaze u D..
    I jos nesto, kad predju granicu i udju u D bez problema rade zajedno svi iz ex Yu..
    (C i n i k, 29. jun 2022 23:10)

    # Link komentara

  141. i jezik Dubrovačke književnosti. Ne možemo vreme da vratimo unazad i da kažemo " Puj pike, ne važi!". Kako će ko da ga zove je političko, a ne naučno pitanje.
    (Ifinus, 29. jun 2022 20:55)


    Sta je to "jezik DU knjizevnosti"?
    Ja po 1 x cujem i citam za tako nesto..
    Kad ne budes lenj a ti malo istrazi istoriju DU, verujem da bi te bilo sramota koliko si izlupetao...
    (C i n i k, 29. jun 2022 23:01)

    # Link komentara

  142. Pa oni koji su stvorli Hrvate (Vatikan i Beč) negiraju Hrvate i ne skrivaju da su nastali pokatoličavanjem Srba.

    Uostalom to i Hrvati sami znaju. Srbi to znaju. Vatikan to zna. Čemu to ludilo Hrvata?
    (Last, 29. jun 2022 22:59)

    # Link komentara

  143. Koga briga. Osim te sto mlate praznu slamu i jos dobijaju dobre pare za to... I nacionaliste koji su ogrezli o mrznju. Za jedno hiljadu godina na ovim prostorima ce se govoriti najmanje sprskohrvatskim, odnosno hrvatskosrpskim, odnosno vise ni ne znam kako bi ga nazvao. Sam "srpski" jezik sigurno nije Vukov. Nije ga on izmislio, a da su pre toga svi bili mutavi. Jezik nastaje i razvija se, a odakle je originalno to nikada necemo da otkrijemo.
    (hm, 29. jun 2022 22:58)

    # Link komentara

  144. Čime se ovi bave, majko draga!
    (Geograf, 29. jun 2022 22:52)

    # Link komentara

  145. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48

    To je istina,poslednji susret sa vanzemaljcima je zapisan 234 pne i tada su se sporazumevali na hrvatijanskom jeziku.....
    (Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti, 29. jun 2022 22:49)

    # Link komentara

  146. Pitam jer ne znamm. Naime 1530. je Marko Marulić napisa Juditu na hr. jeziku. Interesira me, koji je pisac ili pjesnik napisa svoje djelo srpskim jezikom, tj.koje godine. Bio bi zahvalan na utemeljenom odgovoru.
    (Fanat špadi, 29. jun 2022 21:40)


    Posto nzns a pitas, ono sto mi sad pada na pamet iz rukava..recimo Miroslavljevo jevandjelje, potom i pisma Kulina Bana za DU (srpskog vladara) o garanciji zastite za trgovce preko Trebinja, imas i pisma dubrovackih knezeva Caru Dusanu o prihvatanju plcanja danka u vinu, srebru i zlatu za zastitu itd...
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:44)

    # Link komentara

  147. Истина понекад боли.
    (Deki, 29. jun 2022 22:43)

    # Link komentara

  148. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)


    A u kom ste to vi veku presli u katolike?!
    I si ti siguran da je hr postojala u 13.veku?!
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:40)

    # Link komentara

  149. Ko priča čiji jezik je vrlo jednostavno definirati. U Srbiji se kaže "trbuhom za kruhom" a ne stomakom za hlebom. Ne kaže se udari pesnicom o astal nego "udari šakom o stol". Takvih primjera ima na stotine. Ako laže narod, izreke neće.
    (Jezikolomac, 29. jun 2022 22:40)

    # Link komentara

  150. Kad je tako, zasto 50 000 Hrvata godisnje napusta Hrvatsku?
    (beogradski, 29. jun 2022 20:38)

    Zato što Hrvatska prima jeftinije radnike iz Srbije
    (Sale, 29. jun 2022 21:04)


    Kolko ja znam najvise radnika u turizmu u hr tokom sezone dolazi iz Indije, Filipina i sl, a ne iz SRB, sem toga covek ti je postavio logicno potanje, sto je vas 400.000 manje za svega par godina kada kelner u hr ispada da zaradjuje vise ngo kelner u Minhenu, da ne napisem i na Ibizi..?
    Ljudi ne beze ako im je dobro, problem je sto u hr nije dobro, i ta 3 meseca turizma ne znaci nista, mozda znaci nekom klincu koji bi da zaradi za svoje potrebe ali to nije buducnost, tako da hr koja nema industriju i koja 1/2 privrede zasniva na turizmu, ko i CG, je propala prica, takve zemlje nemaju buducnost, shvatice i vi to pre ili kasnije..
    Zato su u hr uostalom i male plate i penzije, tezak zivot koji nema perspektive, zato ljudi otuda beze..
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:39)

    # Link komentara

  151. Hrvati moraju da hitno porade na tom svom jeziku da ga udalji što više od srpskog. Ali nije dovolno izmišljanje novih reči umesto postojećih, što rade i što pohvaljujem, mora gramatiku da promene da im jezik ne bi bio srpski. Npr. makedonci nemaju padeže, i time niko ne smatra da je makedonski jezik zapravo srpski jezik.
    (zare, 29. jun 2022 22:38)

    # Link komentara

  152. Ukupni BDP (ako je to zaista i bitno) im je bio daleko veći tad, sada nam je približno isti, iako imajuanje stanovnika, opet ih i tu stižemo.

    Kriminal je kod njih nešto niži, ali razlika je opet daleko manja nego pre.

    Ne znam šta se buniš, jel' hoćeš sve instant?
    (Dule, 29. jun 2022 21:57)


    Opsti Gdp je visi u Srb nego u hr, za oko 4,5 milijardi evra a negde i malo visi nego u SLO.
    Per capita u SRB je 640 e a u hr 890, to je zato jer hr ima duplo manje korisnika tog opsteg Gdp/a medjutim za max 2 godine, per capita ce biti visa nego u hr sem ako se ne dogodi nesto neplanirano..
    Ujedno, danas jedna Madjarska ima preko 200 milijardi e opsti Gdp ( per capita im je cca 750 e ), ali je poenta da Madjarska danas pravi koliko i dve ex Yu republike zajedno...
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:33)

    # Link komentara

  153. @Pitam jer ne znamm. Naime 1530. je Marko Marulić napisa Juditu na hr. jeziku. Interesira me, koji je pisac ili pjesnik napisa svoje djelo srpskim jezikom, tj.koje godine. Bio bi zahvalan na utemeljenom odgovoru.
    (Fanat špadi, 29. jun 2022 21:40)

    Miroslavljevo jevandjelje 1180. godine.
    (iznogud, 29. jun 2022 22:32)

    # Link komentara

  154. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)

    To je stvarno za one koji ne znaju (jer njima često može da se "proda" sve i svašta)

    A za one koji znaju - zvaničan i službeni jezik katoličke crkve je latinski.
    I 1248. godine je samo dopušteno da se koristi jezik i pismo (glagoljica) u liturgiji i ništa više. Taj jezik ima veze sa jezikom koji sedanas govori u Hrvatskoj koliko i onaj jezik kojim je govorio Sveti Sava sa onim koji se danas govori u Srbiji.
    (John, 29. jun 2022 22:31)

    # Link komentara

  155. Hrvatski jezik ne postoji, izokrenuli su neke recenice i umislili da je to hrvatski jezik.
    (kosta, 29. jun 2022 22:31)

    # Link komentara

  156. кад су Османлије дошле на Балкан, записали су да су само бугарски,српски и словеначки језик затекли
    (НеКо, 29. jun 2022 21:58)


    Slovenacki nisu mogli nikako, slovenci nacionalni identitet dobijaju tek krajem 19 i pocetkom 20. veka..
    Turci su vladali do Beca, ispred Beca bili su 120 godina, nisu nikada ulazili u Istru koja je bila granica Tr sa Meltackom republikom, a nisu uspeli ni da udju u Bec, i sve u svemu, i blazenopocivsi Knez Lazar je pogresio kada se suprostavio TR, trebalo je samo da ih propusti napred..
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:29)

    # Link komentara

  157. Šta je starije kokoška ili jaje Srbi jel Hrvati nikad odgovora na to. Realnost je da je Hrvatska u EU da je standard za 70% veći od našeg BDP takođe plate skoro duplo veće minimalac skoro duplo desetine hiljada naših građana kuva konobariše na Jadranu majstori svih zanata rade kod njih. To je faktičko stanje realno stanje oni trebaju više nama jer naši radnici tamo zarađuju nekoliko puta više nego što bi u Srbiji primali plate izdržavaju svoje porodice i od toga ne možemo pobeći.
    (Jovan, 29. jun 2022 22:27)

    # Link komentara

  158. @Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    Ma ne,ne kapiraš.Ne može se za 1000 Evra kupiti jezik,kamoli obraz.Ne može ni za milion.Naseli ste na priču o iskupljivanju greha,al to je već neka druga tema.
    (Luka, 29. jun 2022 22:22)

    # Link komentara

  159. Hahhaahahahaaa! 
    Videsmo mi to vase "njemacko" blagostanje na snimcima Banije i Korduna posle zemljotresa... 

    Onakve sirotinje nema ni u Indiji... 
    (coa, 29. jun 2022 20:20) 

    Ti si svestan da su to vecinom Srbi u navedenim krajevima?
    (Nikola, 29. jun 2022 22:01)

    Bili do 95-e.Sad ima samo poneki starac u udaljenim selima.
    (coa, 29. jun 2022 22:21)

    # Link komentara

  160. Tko je bio Bartol Kašić,Faust Vrančić i šta su napisali 300 godina prije Vuka?
    Zašto ne piše da je Vuk svoj pravopis radio uz pomoć knjiga iz Franjevačkih samostana?
    (gringo, 29. jun 2022 22:20)

    # Link komentara

  161. Pa Hrvati koriste latinicu Vika Karadžića a ne falsifikate nekog Ljudevita Gaja itd.

    To je zvanično tako. Zvaničnokoriste fonetski sistem Vuka Karadžića ...

    Šta je sporno?
    (Vaki, 29. jun 2022 22:14)

    # Link komentara

  162. Nkapiram te hr, pa kojim to oni jezikom govore ako ne srpskim, samo sa ijekavskim dijalektom?
    Pa cak istu gramatiku imaju kao nasu?
    Oni bi naivno hteli sa im se jezik zove po drzavi sto su dobili?
    Ali to je komicno, hr jezik se uopste ne razlikuje od izvornog srpskog, i to je cela istina.
    Kao sto ne postoji australijski ili americki, tako ne postoji ni hr jezik jer se radi o srpskom jeziku, to je taj jezik najveceg naroda u ovom delu JI Evrope.
    Mrznja prema SRB ne bi smela da ima veze sa istinom kolko god da ih to pogadja..
    (C i n i k, 29. jun 2022 22:13)

    # Link komentara

  163. Koji jezik?
    (Antiwar, 29. jun 2022 22:10)

    # Link komentara

  164. Код оваквих тема ја немам проблем. Знам да постоји само срБски језик од кога су вештачки постали Хрватски, Бошњачки, Македонски, Црногорски па и Словеначки. На крају, сви смо ми СрБи само друге вероисповести
    (Дрндоје, 29. jun 2022 22:08)

    # Link komentara

  165. Od svih Srba najgori su Hrvati!
    (Sreten Zujkic, 29. jun 2022 22:05)

    # Link komentara

  166. Hahhaahahahaaa!
    Videsmo mi to vase "njemacko" blagostanje na snimcima Banije i Korduna posle zemljotresa...

    Onakve sirotinje nema ni u Indiji...
    (coa, 29. jun 2022 20:20)

    Ti si svestan da su to vecinom Srbi u navedenim krajevima?
    (Nikola, 29. jun 2022 22:01)

    # Link komentara

  167. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    Hrvatska je zapadna Bugarska.
    (uk, 29. jun 2022 22:01)

    # Link komentara

  168. кад су Османлије дошле на Балкан, записали су да су само бугарски,српски и словеначки језик затекли
    (НеКо, 29. jun 2022 21:58)

    # Link komentara

  169. Amerikanci ne govore engleski jezik već je službeni naziv američkoengleski jezik (...)
    (Che, 29. jun 2022 21:01)

    Ovo nije tačno uopšte.
    (Dule, 29. jun 2022 21:58)

    # Link komentara

  170. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    960 evra je prosečna plata u Hr. Kod nas je sada 640, znači na 2/3 smo.

    Pre 10 godina, kada je kod njih bila 720, kod nas je bila 240, dakle tada je bila 33%< tj tri puta manja.

    Za deset godina smo prešli tu "razliku" za pola.


    Ukupni BDP (ako je to zaista i bitno) im je bio daleko veći tad, sada nam je približno isti, iako imajuanje stanovnika, opet ih i tu stižemo.

    Kriminal je kod njih nešto niži, ali razlika je opet daleko manja nego pre.

    Ne znam šta se buniš, jel' hoćeš sve instant?
    (Dule, 29. jun 2022 21:57)

    # Link komentara

  171. Nije istina. Mi zelimo negirati postojanje hrvatskog naroda, a ne jezika.
    (Vizigeti, 29. jun 2022 19:30)

    Prvi bi bezao da zarati
    (stevo, 29. jun 2022 21:53)

    # Link komentara

  172. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    Kad je tako, zasto 50 000 Hrvata godisnje napusta Hrvatsku?
    (beogradski, 29. jun 2022 20:38)

    Zato što Hrvatska prima jeftinije radnike iz Srbije
    (Sale, 29. jun 2022 21:04)

    Vau, Darvinovu nagradu za gospodina.
    (nijenego, 29. jun 2022 21:49)

    # Link komentara

  173. @Ja govorim hrvatskim jezikom a oni neka pišu deklaracije😁
    (Tereza, 29. jun 2022 19:40)

    Pa napisi nesto na tzv. hrvatskom jeziku kad se vec javljas !😝💓💙🤍
    (pedra, 29. jun 2022 21:48)

    # Link komentara

  174. Ово није тема за лингвисте, него за психијатре…
    (vir, 29. jun 2022 21:48)

    # Link komentara

  175. Za one koji ne znaju:
    Od 1248. hrvatski je jedan od četiri ‘službena jezika’ Katoličke Crkve.
    (Zg, 29. jun 2022 21:48)

    # Link komentara

  176. @Che:
    Do 1992 Dalmacija, Lika, Slavonija, Baranja, Istra ni jednog jedinog sekunda nisu bile hrvatske, a ali bukvalno ni jedne sekunde.
    Sa druge strane, Dalmacija, Slavonija, Lika Jesu bile deo srpskih zemalja pod srpskom krunom
    (Rhynchinoi, 29. jun 2022 21:48)

    # Link komentara

  177. blago nama srbima, mi smo najpismeniji narod na svetu, pored srpskog, znamo i hrvatski, crnogorski, bosanski, slovenacki makedonski...
    (seljak iz sumadije, 29. jun 2022 21:46)

    # Link komentara

  178. Ни у 19. веку скоро нико у Хрватској није говорио хрватским језиком. Говорили су немачки, мађарски и италијански а службени језик им је био латински који су као матерњи учили и у школама. Илирски покрет је 1836. године српски језик прогласио за службени језик хрвата. То исто је тек 1861. затражено и у хрватском сабору али да се тај језик назове другачије. Опције су биле: илирски, југословенски и хрватски. Погађате која опција је победила. Оно што је интересантно је и то да је захтев у сабору био поднет и прочитан на латинском јер оригинални хрватски нико не би резумео па се од њега дефинитивно одустало. За службени језик је прихваћен српски који је том приликом само преименован у хрватски. Заправо, нису га називали српским већ штокавштином али то је то.
    Пошто је то због историјске ситуације прошло без скоро икаквог отпора са српске стране, хрвати су се осилили и почели да присвајају и друге српске ствари: историју, културу, територије и тсл.
    (Историја, 29. jun 2022 21:40)

    # Link komentara

  179. Pitam jer ne znamm. Naime 1530. je Marko Marulić napisa Juditu na hr. jeziku. Interesira me, koji je pisac ili pjesnik napisa svoje djelo srpskim jezikom, tj.koje godine. Bio bi zahvalan na utemeljenom odgovoru.
    (Fanat špadi, 29. jun 2022 21:40)

    # Link komentara

  180. Hrvatski jezik je nastao uz dva svedoka u Beču. Šta god Hrvati sad pričali to je opšte poznata i dokumentovana stvar.
    (Lela, 29. jun 2022 21:38)

    # Link komentara

  181. I kod Nas je bar 1000evra Ali svi primaju pola na rule. Pogledajte prodaju stanova, kola...
    (Boza, 29. jun 2022 21:31)

    # Link komentara

  182. A Tesla je Hrvat?
    (Boza, 29. jun 2022 21:29)

    # Link komentara

  183. (ja, 29. jun 2022 20:46

    zamisli koliko ce srba otici ako ikad udete u EU
    otisli bi vi u rusiju samo los standard
    (juda, 29. jun 2022 21:22)

    # Link komentara

  184. Šta imaju naši lingvisti da se glupiraju sa drugim narodom? Mi govorimo srpski, sve drugo je za nas nebitno. Hrvati govore hrvatski, u čemu je tu problem? Jezik jeste de fakto isti, ali pošto smo mi dva naroda, neka svaki narod zove svoj jezik po svom narodu. Druga je priča naravno sa nekim "novim narodima", ali i tu mi ne možemo ništa, jer svako tera po svome. Problem je što nikad nije postojao naziv za srpski i hrvatski jezik osim srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Jugoslovenski nije prošao kao jezik, jer je u pitanju politika. Vidite, kod Nemaca je uspelo, i Bavarci i Saksonci govore nemački, jer su uspeli da se ujedine kao nemački narod. Ostali su samo dijalekti. A pošto Srbi i Hrvati nisu uspeli da se ujedine (manji slovenski narodi na Balkanu se tu bukvalno ionako ništa ne pitaju), mi imamo dva jezika, koji su slični, ali mi ih zovemo po našem narodu. To što neki trolovi ovde lupetaju kako ne postoji jedan i drugi narod, ili žive u 12. veku ili su upravo to, trolovi, koji su tu da provociraju. To što jedna dole piše da su Srbi nastali od Hrvata ili obrnuto uopšte nije relevantno. Pored toga što su to nebuloze, jer istorija kaže nešto drugo. Znači, imamo dva naroda i dva jezika, koji su doduše 95% isti, ali pošto smo odlučili da smo samostalni narodi, što je faktički i tačno, onda imamo i srpski i hrvatski. Gospođa Kordić je naravno u pravu, to jeste isti jezik, ali pošto smo nacionalno odvojeni ne vidim zašto da svako ne govori svojim jezikom.
    (Zagor, zvezdarski, 29. jun 2022 21:16)

    # Link komentara

  185. Vi koji pokušavate da se tešite s iseljavnjem Hrvata koji rade u svojoj EU, trebate znati da se to iseliše SRBI. Prema zadnjem poposu broj Srba je pao ispod 3%...pre rata bio 11%....toliko.
    (Milezg, 29. jun 2022 21:10)

    # Link komentara

  186. Hrvatski jezik ne postoji, to je notorna činjenica.
    (Minda, 29. jun 2022 21:08)

    # Link komentara

  187. @Hammer, 29. jun 2022 20:06) 

    To sa Vukom.nema veze ,mislim da tu grešiš ,iako se sa ostatkom komentara slažem.
    Vuk je samo narodni jezik standardizovao - jezik se menja. To sto je Vuk uradio desavalo nam se i ranije kroz recenziju srpsku staroslovenskog itd...
    Ali za ostatak - u centar.
    Kašiceva "Gramatika Ilirskog" je radjena po nalogu generala Klaudija Akvavive. Temparica je pronasao pogodan jezik u srednjoj Bosni i u pismu Akvavivi jezik eksplicitno nazvao srpskim (1452.godine) kao i pismo (poslao prepis molitve).
    Za taj jezik je Kasic,vrsni lingvinista tog vremena dobio nalog da napise gramatiku. Čovek koji je bio etnički Hrvat,čakavac je morao prvo da uci jezik,za sobom ostavio radni recnik od nekoliko hiljada reci da bi na kraju napravio gramatiku.
    Zanimljivo je da se čak pobunio i zamerio "onima kojima se zameriti nije" jer je jezik nazvan Ilirskim "a ne naroda koji jezikom govori i za koga se gramatika pravi".
    Čak su se Srbi Katolici u Dubrovniku bunili jer je koristio mozda jedno ili dva gramatička resenja iz čakavskog pa je prepirka stigla do Vatikana ,gde se o tome raspravljalo.
    Naravoučenije - gramatika srpskog jezika i srpska latinica je to ,radjena za potrebe misionarskog rada u srpskim zemljama.
    Hrvatki je čakavski.
    Veoma lep,neobicno melodican jezik.
    (Komšà, 29. jun 2022 21:07)

    # Link komentara

  188. -Crnogorci su srbi... Isto kao šumadinac, lala, era tako je i crnogorac.
    -Bošnjaci su srbi koji su uzeli islam.
    -hrvati su srbi uzeli katolicizam.
    Prozvali sebe hrvatima da bi se razlikovali od srba. Jezik su naravno zadržali kroz vreme i uticaje austrougarske i italije on je malo se izmenio. Tako da je to srpski jezik u novoj nekoj verziji i oni ljudi to nazivaju hrvatski.
    -prosto da su hrvati neko drugo pleme doslo na balkan od ko zna gde razlikovali bi se potpuno po govoru.... Teorija preuzeli srpski jezik nema šanse, pogotovo u to vreme. Još nešto sto dok su pripadali austrougarski nisu preuzeli nemački, mađarski ...zatim romi su došli tu ali govore i svoj jezik i naučili su jezik gde žive.
    -Sve su to neke stvari koje govore da su hrvati poreklom srbi u korenu. Potom je neko pleme srba ili više plemena pod raznim da stekne neki benefit i da obezbedi egzistenciju na taj način uzelo katolicizam kao veru. Da zadrze područja gde žive i da spreče okolna moćnija plemena od napada povinovali su im se i u veri. Da bi se razlikovali od srba pravoslavaca prozvani su hrvatima.
    -još jedan dokaz da su srbi je i to sto
    oni večito moraju da se dokazuju katoličkom svetu u toj mrznji ka srbima... Boje se da im oni ne veruju
    dovoljno pa se dokazuju iznova i iznova.
    -sto bi rekao film kako tuđinu može da bude brat koji je prodao i svog brata. Da pobediš srbe koristi srbe.
    - hrvati su nista drugo nego srbi pokatoličeni i to je jedina istina.
    -ja nemam potrebu da živim u mrznji i sad nesto tu mrzim hrvate... Ali oni mrze srbe iznova i iznova,uče generacije na mrznju,šire i podstiču.
    AL NIKADA IM ZAPAD NEĆE VEROVATI DOVOLJNO JER ĆE MORATI DA IM SE DOKAZUJU.... ZASTO JE TO TAKO ZAPAD ISTO ZNA ZA TO DA SU ONI POREKLOM SRBI....Prosto zapad ih koristi kao oruzje u borbi protiv srba.
    - hrvati nisu germani, nisu romani, ugrofinci sta su onda pa sloveni...
    (zoran, 29. jun 2022 21:06)

    # Link komentara

  189. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    Kad je tako, zasto 50 000 Hrvata godisnje napusta Hrvatsku?
    (beogradski, 29. jun 2022 20:38)

    Zato što Hrvatska prima jeftinije radnike iz Srbije
    (Sale, 29. jun 2022 21:04)

    # Link komentara

  190. Ma sta me briga ko kojim jezikom govori! Ja znam kojim jezikom pricam i koga razumem a koga ne. Najvise doduse ne razumem nas Srbe!
    (direk, 29. jun 2022 21:04)

    # Link komentara

  191. Slažem se da je jezik isti, ali zašto bi se zvao srpski. Sad nek mi neko samo pomene zašto ne postoji austrijski jezik ili američki jezik. Austrija i Nemačka su nekad bili 1 država i 1 narod. Sam naziv Austrija bukvalno znači Istočna zemlja. Amerikanci ne govore engleski jezik već je službeni naziv američkoengleski jezik. Čak ni englezi nemaju službeni naziv za svoj jezik engleski, već britanskoengleski. Španjolski portugalski i francuski se pričaju u mnogim zemljama ali su to vekovima bile njihove kolonije. Hrvatska ni jedne jedine sekunde u istoriji nije bila deo Srbije.
    (Che, 29. jun 2022 21:01)

    # Link komentara

  192. Šta će ti hiljadu deklaracija koje ti vrede do prvog graničnog prelaza?
    (Luis, 29. jun 2022 20:58)

    # Link komentara

  193. Što istina boli!
    (Ahtung, 29. jun 2022 20:58)

    # Link komentara

  194. Апсолутне глупости! Сви говоримо ИСТИМ језиком, осим Словенаца и Македонаца, а сад, што су нам "елите" такве какве су, то је питање наслеђа и комплекса и једног и другог народа. Њима је весело, препуцавају се, а праве се паметни. Мени је, верујем, лакше: без већих мука разумем и Хрвате, Босанце, Херцеговце, Црногорце. А српски говорим. И Аустријанци говоре немачки, па нису угрожени у свом идентитету. На Балкану, све је спорно.
    (Мила, 29. jun 2022 20:55)

    # Link komentara

  195. Može se reći da i mi u Srbiji govorimo nekom verzijom hrvatskog, kao što i Hrvati govore nekom verzijom srpskog. Zašto? Zato što je to jedan jezik koji je utemeljen još 1850. Bečkim dogovorom. Za osnovu je uzet govor istočne Hercegovine i jezik Dubrovačke književnosti. Ne možemo vreme da vratimo unazad i da kažemo " Puj pike, ne važi!". Kako će ko da ga zove je političko, a ne naučno pitanje.
    (Ifinus, 29. jun 2022 20:55)

    # Link komentara

  196. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)


    Ali zato 400 000 manje ima ljudi u Hr izmedju dva popisa.Pametnom dosta.
    (ja, 29. jun 2022 20:46)

    # Link komentara

  197. Пиши као што говориш, говори као што пишеш. Довиђења.
    (Сибиси Сиененовић, 29. jun 2022 20:45)

    # Link komentara

  198. У ХНК су морали да доводе српске глумце, јер хрватски нису знали "српскохрватски".
    (Апоплекс, 29. jun 2022 20:44)

    # Link komentara

  199. Ионако се Хрватима предуго све препуштало! Нек се баве својим послом, а ми ћемо својим!
    (КМ2, 29. jun 2022 20:39)

    # Link komentara

  200. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    Kad je tako, zasto 50 000 Hrvata godisnje napusta Hrvatsku?
    (beogradski, 29. jun 2022 20:38)

    # Link komentara

  201. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)
    Ima vas u svakoj štali po Štajerskoj i tu dobijete po 1200 evra da bi penziju sutra imali jer od tih 1000 u HR prijavljeno vam je samo 300 do 500 tako da će te dobiti penziju od 200 evrića, ali preci će vam biti ponosni jer radite sa švapskim konjima kao i oni.
    (Zastava101specijal, 29. jun 2022 20:38)

    # Link komentara

  202. Ja govorim hrvatskim jezikom a oni neka pišu deklaracije?
    (Tereza, 29. jun 2022 19:40)
    Koja je ovde Hrvatska reč u tvojoj rečenici? nema bum, buš, kaj.
    (Zastava101specijal, 29. jun 2022 20:34)

    # Link komentara

  203. @kognitivna disonanca- U Srbiji. Kako je zapisao Evli Čelebija "Srbi govore iskvarenim hrvatskim jezikom". Ha, tako piše.
    (Kim il Sung, 29. jun 2022 20:31)

    # Link komentara

  204. "Zaista bih voleo da s njihove strane barem jednom, umesto velikosrpske propagande, čujemo i nešto što doprinosi boljem naučnom razumevanju odnosa među južnoslovenskim idiomima"

    S ovim se i ja slažem. Meni je jezik zanimljiviji od toga koja nacija dominira kojom. Ali prosečnom Srbiu, sa jednom od najmanjih koeficijenata inteligencije u Evropi se to ne može dokazati. Glupog čoveka jezik ne zanima.
    (Da se ne lažemo, 29. jun 2022 20:31)

    # Link komentara

  205. Najveca tragedija za Hrvate je sto im je jezik isti kao srpski,bez obzira kako ga zvali,a dokaz je sto nam ne treba prevodilac kad medjusobno komuniciramo. Hrvati bi dali sve na svetu da govore nemacki ili engleski ili makar slovenacki pa da se razlikuju od Srba,ali uzalud. Prisiljeni su da govore istim jezikom kao "bizantski Srbi", hehehe
    (Oliver, 29. jun 2022 20:30)

    # Link komentara

  206. Хрвате никако(а ни вољеног папу) да испровоцирају злочини које су починили од Јасеновца,па на-
    далље.Крокидили им завиде на безосећајности.
    (a, 29. jun 2022 20:29)

    # Link komentara

  207. Inače@. Dobro kažeš sezonski radnici. To i jeste vas problem što privlačite samo najprostiju radnu snagu (konobare i sobarice) i to samo na 2-3 meseca u godini, a poredite se sa Nemačkom u koji odlaze masovno visoko-obrazovani ljudi i to za stalno, to jeste nikad se ne vrate. Evo i kod nas će biti na hiljade sezonskih bdrača maline i ostalog voća iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, pa uopšte ne mislim da smo nešta uspešni i da možemo da se poredimo sa Nemačkom. Uostalom i kod nas su prosečne plate izašle na 700€, pa svi znamo da se veoma loše živi. Kod vas je 1000, znači malo manja katastrofa, nikakva Švajcarska ili Nemačka kako ste umislili.
    (Ivan, 29. jun 2022 20:28)

    # Link komentara

  208. hrvatijancima je bolje da se malo smire
    (iskvarena verzija austrijskog, 29. jun 2022 20:26)

    # Link komentara

  209. smešne prepirke dosadnih i nebitnih plemena u istorijskom intermecu, dok ne ponovo ne zajaši neki fric ili muhamed i uvede red.
    (dude, 29. jun 2022 20:23)

    # Link komentara

  210. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    Hahhaahahahaaa!
    Videsmo mi to vase "njemacko" blagostanje na snimcima Banije i Korduna posle zemljotresa...

    Onakve sirotinje nema ni u Indiji...
    (coa, 29. jun 2022 20:20)

    # Link komentara

  211. Ako pokušavaju, onda sigurno i uspevaju.. Koju cete rec sutra izmisliti?
    (nok, 29. jun 2022 20:18)

    # Link komentara

  212. A gde se govori taj famozni hrvatski jezik!? Nisam ga još čuo!
    (kognitivna disonanca, 29. jun 2022 19:45)
    Sluzbeni jezik u EU, a srpski?
    (DaJo, 29. jun 2022 20:18)

    # Link komentara

  213. Postoji samo srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik.
    (ja, 29. jun 2022 20:17)

    # Link komentara

  214. @Inače
    Nit znam nit sam ikad cuo da je iko otisao iz Sbije u Hrvatsku raditi posao za koji treba neka ozbiljna skola (fakultet), toliko. To sto rade samo polu i nekvalifikovane poslove, nije bas nesto cime se trebate hvaliti.
    (Loli, 29. jun 2022 20:12)

    # Link komentara

  215. Dosadni ste sa njima.
    (Alien, 29. jun 2022 20:07)

    # Link komentara

  216. Budimo iskreni, taj takozvani "hrvatski" jezik realno i ne postoji, možda je nekada, negde i postojao, ali danas svakako da više ne postoji, jer ga niko i ne koristi!

    Što se tiče ovog današnjeg jezika kojim se relativno svi koristimo, od Vardara pa do Triglava, treba reći da je to jezik Vuka Karadžića koji je nastao u 19. veku na osnovu proučavanja srednjevekovnog srpskog jezika kojeg su Vuk i njegovi pomoćnici izučavali po srpskim crkvama i manastirima iz tamošnjih srednjevekovnih srpskih knjiga i ostalih spisa. Vuk je svoja pravila primenio na taj jezik i modifikovao ga je u ovo što je on danas, što su kasnije prihvatili kako ono malo hrvata iz Zagorja, pošto su ostali većinom bili Srbi-katolici, tako i bosanski muslimani.

    Postoji bezbroj razloga i dokaza zašto je to tako, ali najbolji dokazi su srednjevekovne povelje iz Bosne! Srednjevekovne povelje iz Bosne svojataju sve tri strane, jer smatraju da je Bosna njihova teritorija, ali kada počnete da čitate te povelje u originalu i sami vidite da to više nije isti jezik i da ustvari najviše podseća na sadašnji bugarski jezik, a ne na ovaj današnji srpski ili na ove izmišljene jezike koje oni zovu "bosanski" ili "hrvatski" jezik.

    Evo jedne male ilustracije, u srednjevekovnoj Bosni se koristio predlog "V" umesto današnjeg "U" kojeg nam je uveo Vuk, pa bi se ranije tako govorilo:
    "v Bosna" umesto današnjeg "u Bosnu" što je ogromna razlika, a takvih pravila je promenjeno na hiljade.
    (Hammer, 29. jun 2022 20:06)

    # Link komentara

  217. ....šovinizam na djelu...
    (Pruđe, 29. jun 2022 20:00)

    # Link komentara

  218. Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Saobraćaj-promet, Hleb-kruh, Apoteka-ljekarna, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Oluk-žljeb, Kajiš-opasač, Brushaltr-grudnjak, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pazar-tržnica, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-pipa, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...
    (Jezik, 29. jun 2022 19:58)

    # Link komentara

  219. Kad Hrvati kazu : “velikosrpska”, “velikosrpski” da li time minimiziraju sebe naspram Srba ili sta?
    (100ka, 29. jun 2022 19:58)

    # Link komentara

  220. Vuk Karadžić i Djura Daničić su polovinom XIX veka "poklonili" hrvatima srpsku gramatiku i jezik,tako su oni dobili na gotovo neki svoj jezik,koji stalno sa nekim novim kovanicama pokušavaju da odvoje od srpskog!!!
    Vuk i Daničić su učinili " medvedju uslugu" srpskom pismu i narodu,mogu se nazvati izdajnicima srpske kulture i pismenosti!!!
    (Don Kihot, 29. jun 2022 19:56)

    # Link komentara

  221. Ne pokušavaju lingvisti, nego negiramo svi mi. Ako vam je tako lakše...
    (MARKEĐANI, 29. jun 2022 19:55)

    # Link komentara

  222. Katolicki Srbi i dalje glume neku veliku pamet samo problem je sto je neko pisao istoriju i u 10 veku na Srpskom a vas ne pominju nidje...I Austrijanci su pisali u popisima Srbi dok nije krenuo projekat.Hrvatska je kao i Makedonija nastala 90 prvi put u istoriji.Kao i Kosovo pre 14 godina pod sumljivim okolnostima i stranim uticajima.
    (Drax, 29. jun 2022 19:52)

    # Link komentara

  223. Dokon pop (i svećenik!) i jariće krsti...
    A da vidiš kako bi se ujedinili u pljuvanju kad bi im neko pomenuo Snježanu Kordić i poturio pod nos njeno delo "Jezik i nacionalizam"...
    (John, 29. jun 2022 19:51)

    # Link komentara

  224. Gluposti. Kako može da se negira nešto što ne postoji? Realno sve su to verzije srpskog jezika. E sad što to nekima nije drago to je već druga stvar. Što šta ni meni nije potaman pa ćutim i trpim.
    (Nenad, 29. jun 2022 19:50)

    # Link komentara

  225. A gde se govori taj famozni hrvatski jezik!? Nisam ga još čuo!
    (kognitivna disonanca, 29. jun 2022 19:45)

    # Link komentara

  226. A koga briga šta kvazilingvisti trabunjaju,moraju dignit dnevnice na neki način...To čačkanje će se nastavljati i ne treba pridavati nikakvu pozornost
    (Jozo, 29. jun 2022 19:40)

    # Link komentara

  227. Ja govorim hrvatskim jezikom a oni neka pišu deklaracije😁
    (Tereza, 29. jun 2022 19:40)

    # Link komentara

  228. Kada sam ja isao u skolu,ucili smo da se u Dalmaciji govori srpski jezik cakavskog dijalekta,a u ostalom delu Hrvatske srpski jezik stokavskog dijalekta. Ako im nesto nije jasno,neka citaju knjizevno delo njihovog najveceg " spisatelja," Miroslava Krleze," Gospoda Glembajevi," tamo Krleza pise na pola na srpskom jeziku,a pola na njihovom maternjem jeziku,nemackom. Ludi Srbi su ih oslobodili Austro- Ugarskog jarma,a oni noz u ledja. E,sada nema Srba da vam smetaju,ali jezik ne mozete menjati niti preimenovati. Svidelo vam se ili ne,hrvatski jezik ne postoji.
    (Mile, 29. jun 2022 19:38)

    # Link komentara

  229. Uparvo na primeru Bunjevaca svi Srbi imaju prilike jasno videti, kako su sa lažima i pravoslavljem nastali od Hrvata.
    (Vera, 29. jun 2022 19:37)

    # Link komentara

  230. Prosečna plata u Hrvatskoj je već sada preko 1000 Evra, a gde će im tek biti kraja kad uzmu Evro i uđu u Šengen? Ovog momenta u Hrvatskoj sezonski radi 10.300 Srba iz Srbije! Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe ono šta je Nemačka za Hrvate.
    (Inače, 29. jun 2022 19:35)

    # Link komentara

  231. Istina uvek boli hrvate.

    Prvo priznajte 1.200.000 ubijenih u Jasenovcu, pokrštavanje 500.000 Srba i proterivanje 500.000 ljudi iz tkzv hrvatske pa možemo da pričamo.
    (Veljko, 29. jun 2022 19:35)

    # Link komentara

  232. Nije istina. Mi zelimo negirati postojanje hrvatskog naroda, a ne jezika.
    (Vizigeti, 29. jun 2022 19:30)

    # Link komentara