- Komentari -

Najstariji pronađeni hrvatski dokument pisan je – ćirilicom

Povaljska listina je najstariji sačuvani dokument pisan hrvatskom ćirilicom, kako navodi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Nastao je 1. decembra 1250. godine, kada je – na osnovu starijih dokumenata – hvarski notar ("zakleti pisac hvarski") napisao kanonik Ivan.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Какви покушаји подвале. Нема ту говора о хрватском документу, језику, писму, ... У конкретном случају ради се о простору настањеном Србима који су били католичке вероисповести а тако је и данас. Истина, већина њих је и лично уверена да су Хрвати али је то једноставна забладу као и многе друге. Присетимо се само да су све до Брозовог времена у свим документима (историја, службена државна преписка, карте, ...) увек набрајају региони Хрватска, Славонија, Лика, Крбава, ... Дакле, Хрватска не обухвата те просторе него ј један од набројаних. Такође, уз причу о Хрватској никад и нигде се не помињу Барања, Истра и приморје као ни острва. Уз помоћ Ватикана св је угурано у причу о хрватској али то су напросто лажи! Суштински, Хрватска је Загорје и нешто територија око Загреба. И на крају, сетимо се да је В.С. Караџић све што је писао посвећивао и намењивао "Србима сва три закона" што ће рећи све три религије! То су чињенице, све супротно је пропаганда!
    (Рашо, 7. decembar 2021 11:31)

    # Link komentara

  2. Sad će komšije 100 objašnjenja za ovo ali nikako da pronađu jedan jedini grob od svojih kraljeva. Ne znam ima li i jedan narod da ne zna gde su grobovi njegovih kraljeva?
    (demagozi, 7. decembar 2021 08:31)

    # Link komentara

  3. I fk Hajduk je dobio ime po hrvatskim hajducima HAHAHA.
    (Ivan, 6. decembar 2021 20:28)

    # Link komentara

  4. Ne postoji hrvatska cirica, citajte austriske spise i sta beleze austrijski namesnici kojim jezikom oni pricaju i kako pominju da se hrvatski jezik prica medju svega 10% njih tada. Oni jos od tada pricaju srpskim kakva crna hrvatska cirilica? Sve to postoji crno na belo i danas....
    (zaliv.net, 6. decembar 2021 19:38)

    # Link komentara

  5. (Ponos, 3. decembar 2021 12:12)



    Nabrojao si srpske reči i njihove sinonime i još možda nekoliko novokomponovanih izmišljenih hrvatijanskih reči tipa: zapozorje, uspornik ili sebić, a reči poput: službeno, osiguranje, odgoj, promet, hladnjak, odrezak, opasač, prsluk i ostale se koriste u svakodnevnom govoru, tvrditi da te reči ne znače ništa ili da ne postoje u srpskom je čist idiotizam, očito da si nedovoljno obrazovan i da ti pojam "sinonimi" nije poznat.
    @(Lektor, 5. decembar 2021 23:12)





    Odlično primećeno, to je izgleda novi pravac hrvatske krađe srpskog jezika, sudeći po njegovom komentaru verovatno žele da pokradu sve srpske reči, a da nam ostave samo sinonime koji u osnovi imaju tuđicu, odnosno stranu reč pozajmljenu iz nekog drugog jezika, čuj ovo "Mašingan", kao da neko u Srbiji koristi tu reč za puškomitraljez hahaha, takođe su mu i svi ostali primeri jadni, kakav bre Ponos - paćenik!
    (Nenad, 6. decembar 2021 16:30)

    # Link komentara

  6. Hrvatska ćirilica,zar to postoji😂
    (Maja, 6. decembar 2021 13:06)

    # Link komentara

  7. @Dule

    Da majstore al' u našem slučaju su Srbi Amerikanci, a Hrvati Englezi..
    (Cicko, 6. decembar 2021 12:46)

    # Link komentara

  8. (Ponos, 3. decembar 2021 12:12)



    Nabrojao si srpske reči i njihove sinonime i još možda nekoliko novokomponovanih izmišljenih hrvatijanskih reči tipa: zapozorje, uspornik ili sebić, a reči poput: službeno, osiguranje, odgoj, promet, hladnjak, odrezak, opasač, prsluk i ostale se koriste u svakodnevnom govoru, tvrditi da te reči ne znače ništa ili da ne postoje u srpskom je čist idiotizam, očito da si nedovoljno obrazovan i da ti pojam "sinonimi" nije poznat.
    (Lektor, 5. decembar 2021 23:12)

    # Link komentara

  9. Kako Havatski ako je pisan ćirilicom.To je samo znak da su to Srbi
    (Božo Marijan, 3. decembar 2021 22:23)

    # Link komentara

  10. Од свих Срба најгори су хрвати
    (Жељко, 3. decembar 2021 21:26)

    # Link komentara

  11. Jako zanimljivo. A znači ovaj dokument bih trebao sada da dokaže postojanje nekakve države HRV!! U XI-XII stoljeću. I naravno ćirilica je čisto hrv. Šta je znao ona Vuk Karadžić, Dositej. Pa dubrovačka republika tiskana na ćirilici u XIV stoljeću, a i nekada su postojali srbokatolici. Sve je to postojalo ali nikada nije bilo HRV!!! Dosta više svojatanja našeg pisma tradicije i kulture.
    (Dino, 3. decembar 2021 21:01)

    # Link komentara

  12. Hvala Bogu već odavno nemamo ništa zajedničkog jedni sa drugima. Što manje dodira i kontakata bolje za sve. Svako ima svoju državu i da je pameti davno bi se podijelili.
    (Zodiac, 3. decembar 2021 13:50)

    # Link komentara

  13. Ne postoji cirilica hrvatska!!!!
    (Lucky, 3. decembar 2021 12:19)

    # Link komentara

  14. Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Obezbeđenje-osiguranje, Avion-zrakoplov, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Sveštenik-velečasni, Štampa-tisak, Advokat-odvjetnik, Saobraćaj-promet, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mašingan-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Sanžer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Kajiš-opasač, Brushalter-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kajmak-vrhnje, Šerpa-lonac, Jorgan-poplun, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Džemper-vesta, Oluk-žlijeb, Pendžer-prozor, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Ortak-suradnik, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Direktor-ravnatelj, Selfi-sebić, Skrin-zaslon, Tipfeler-zatipak, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Lokdavn-zatvaranje, Influenser-utjecajnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...
    (Ponos, 3. decembar 2021 12:12)

    # Link komentara

  15. To nije istina. Pa samo pre 100 godina bio je popis u Dubrovniku gde od vise od 5000 porodica 95% se izjasnjava da pise i prica Srpski. Ovo samo dokazuje da su oni sti narod kao i mi...ali nema veze, sada je to sve bzvz.
    (Vuk, 3. decembar 2021 10:18)

    # Link komentara

  16. Šta je sledeće, da je najstari hrvat bio srbin? Svaki velikan na ovim prostorima koji se prosvetlio znanjem složio je činjenice koje postoje i teško ih je sakriti, spomenuti samo neke :Ivo Andrić, Meša Selimovic, Emir Kustutica itd...teško je malom čoveku da digne visoko glavu u svojoj mahali.
    (Balkanac, 3. decembar 2021 08:06)

    # Link komentara

  17. pera, 2. decembar 2021 21:25) # Link komentara

    Hvala prijatelju na komentaru, uštedio si mi pisanje i palamuđenje, jer bih u slovo isto napisao.
    Dakle, ja kao Hrvat, potpisujem svaku tvoju riječ i slažem se u velikoj večini svega.
    Samo bih dao "opasku" na "nejasne granice" u toj federaciji.. Nisu bile nejasne,a bez njih bi bilo i puno gore. Tek bi onda bilo nereda, i "crtanja novih", ubijanjem i etničkim čišćenjem.
    Pogotovo nakon zaključka Badinterove komisije, te granice su itekako postale jasne. Srbija je kroz povijest dobijala mnogo teritorijalnih proširenja poslije ratova..jedna od glavnih ciljeva je bilo izlazak na more. Jeste li mogli ili ne, na koji način, to je več pitanje rasprava za povjesničare, mislim da je stvaranje Jugoslavije bio ako ne jedini, onda sigurno najlakši i najbrži način. Uglavnom, ideja je bila dobra, ali vječita sumnja Hrvata, da li se radi o stvarnom ujedinjenju ili srpskom triku za hegemoniju i asimilaciju, često realno hranjena od radikala iz Beograda, činilo je to ujedinjenje klimavim. Kako si rekao, oba ujedinjenja su došla nakon ratova, gdje su Hrvati "izgubili", iako je barem pola Hrvata u oba ta rata, sigurno nije željelo ratovati s Srbima, dapače, Jugoslavenska ideja je potekla od Hrvata. Austrougarska je smatrala da Srbija nagovara Hrvate i ostale protiv carstva.
    Ne oparavdavam ništa i nikog, nego treba realno gledati na događaje iz svih kuteva.
    (Ante, 3. decembar 2021 01:07)

    # Link komentara

  18. Hrvati su zapravo najveći Srbi!
    (saravati, 3. decembar 2021 00:39)

    # Link komentara

  19. @Đes bijo 91

    Ne filozofiraj u prazno. Kako je tebe briga za sv. Savu i mene briga za bana ovog ili onog.

    Ti koji vriste u Srbiji su istovetni onima koji vriste u Hrvatskoj. Ista strana istog ljudskog sljama u obe drzave.

    91 je druga prica. Federacija bez jasnih granica sa 6 naroda u ekstremnoj levici i onda se digli desnicari i gurali svoje nacionalisticke propagande. Toliko je gurano da je zaboravljen pravi politicki razlog sukoba u BIH, a posledice su jezive. Vi se pravite blesavi za Oluju i kako preko noci nema vise Srba u Hr, mi se pravimo blesavi za demografsku promenu Bosne gde umesto mesanog stanovnistva sada pola BIH je sastavljena samo od Srba.

    Razlog rata je jednostavan kada ne gledas kroz nacionalizam.
    Krajina je preko 400 godina bila pod kontrolom Hrvatske koja je bila u personalnoj uniji sa Austrougarskom. Zbog slicnog jezika, krajinu su naseljavali srpski imigranti koji su bezali od Osmanlija. E onda kada je Srbija postala nezavisna, Austrougarska izgubila rat, prvi put se postavilo pitanje da li ti Srbi u krajini treba da budu deo Srbije. Kako je Hrvatska dva puta za redom bila na gubitnickoj strani svetskih ratova odgovor se ignorisao, sve do 91 kada je Hrvatska htela Krajinu zbog istorije od pre 200 godina, a Srbija zbog demografije koja nije bas bila sasvim tacna i za sta se Sloba i pola zoo vrta tigrova i kobri trudilo da ostvari.
    Epilog: ratni zlocini na obe strane gde iste strane istog sljama pljuju jedni druge, a normalne bas briga.
    (pera, 2. decembar 2021 21:25)

    # Link komentara

  20. Fascinantno je kako nitko od komentatora ne komentira činjenicu da je listina pisana čakavskim. Kada treba tvrditi da su svi štokavci Srbi i da nikako ne mogu biti Hrvati, onda naglašavate da hrvatski jezik može biti samo kajkavski i čakavski, a sada odjednom nije bitno da se na Braču govorio (i još uvijek se govori) čakavski.
    (Čakavski, 2. decembar 2021 20:18)

    # Link komentara

  21. Kao ce ovo da prezive?
    (Sale, 2. decembar 2021 19:44)

    # Link komentara

  22. (Đes bijo 91?, 2. decembar 2021 06:29)











    Tvoj komentar se može svrstati samo u jednu od ove 3 kategorije:
    1. gomila vatikanskih gluposti,
    2. teška psihopatija ili
    3. govor pred likom u ogledalu

    posle nekoliko genocida koje ste počinili nad Srbima tokom istorije ti nama da držiš predavanje o korenima mržnje hahaha...

    I još nešto, nikad i nigde nijedan Srbin nije, niti će biti ljubomaoran na ugarskog paora zaposlenog u bečkoj štali, grdno si se za to prevario.
    (ban Kulin, 2. decembar 2021 19:07)

    # Link komentara

  23. Jasan zaključak može da se izvede nakon čitanja komentara:Srbi ubedljivo vode po nedostatku inteligencije i znanja, u stopu ih prate Hrvati. Kakav nesnađen I glup svet, strašno.
    (Svarog, 2. decembar 2021 18:38)

    # Link komentara

  24. Vrlo je teško dobiti mesto među komentatorima zbog navale Hrvata (ako nisu izmišljene ili jedna te ista osoba).
    Molim nekog od njih da mi, kad malo progleda u velikoj povjesnoj magluštini, pojasni kako je Hrvatskoj postala etnički čista u 20./21.stoljeću i da li ga, ponekad, grize savest zbog toga.
    (milan, 2. decembar 2021 18:02)

    # Link komentara

  25. Vi ste, nazalost, duboko bolestan narod ogrezao u patolosku mrznju prema hrvatima. Vi svoj identitet gradite na negaciji hrvatske/hrvata/jezika.
    [..]
    (Đes bijo 91?, 2. decembar 2021 06:29)

    Druze ti napisa na srpskom portalu komentar duzi od samog clanka, a pricas nekom kako vas mrzi. Naravno, posto vi imate drugaciji jezik od nas, ja sam tvoj komentar prvo provukao kroz Google Translate da bi ga razumeo, jer "hrvatski" ne govorim.

    Bas me briga za tvoj identitet i kako se osecas u ovom trenutku, tvoj jezik ne postoji kao odvojen jezik od srpskog, nijedan svetski poznat lingivsta vam to ne priznaje i ti se sa time pomiri. Ako Amerikanci ne misle da im je jezik drugi od engleskog jezika, a isto su sa njima ratovali oko nezavisnosti, sta je tebi problem u tome da to priznas?

    Jos uvek ste bogatiji od vas jer vam Nemci dele pare, ali polako vas stizemo. Pre 10 godina ste imali 3 puta vise para, sada imate 50% vise para, tj. nase plate su bile 30%, sada su nase plate na oko 65% vasih.
    (Dule, 2. decembar 2021 18:01)

    # Link komentara

  26. Sad će i ćirilicu da nam uzmu...
    (Ivan, 2. decembar 2021 17:00)

    # Link komentara

  27. Nekorisna i bezvezna prepucavanja o jeziku i ko kojim govori. Neosporno je da Srbi, Crnogorci, Hrvati i Bosnjaci govore istim jezikom. Kada bi drzave pristale da se nekoliko eksperata za poreklo jezika angazuje i utvrdi cijim i kojim jezikom govorimo to bi bio pravi pogodak. Ali sem Srba niko drugi nije spreman na takvu analizu. Ako bi svetski priznati eksperi utvrdili da je jezik kojim govorimo Hrvatski ili Bosnjacki ili Crnogorski ja bih to apsolutno odmah prihvatio i izjasnjavao se da govorim tim jezikom.
    (her Zika kolektor, 2. decembar 2021 16:58)

    # Link komentara

  28. Ови хрвати су постали најжалоснији ис’рдак Српског народа!
    (Miloje, 2. decembar 2021 16:21)

    # Link komentara

  29. Sve ovo negiranje hrvatstva i srbovanje ima za cilj samo jedno, bar za trenutak isprati gorcinu dubokih poraza 90. I duboko usadjen osjecaj inferiornosti I gubitnistva koje krasi vecinu Srba.
    (Hrvat, 2. decembar 2021 15:58)

    # Link komentara

  30. Tekst je interesantan kao istorijski materijal ko ima vremena da se bavi time. Mene više brine ortodoksno stanje komentatora ovog teksta. Sada imamo novi momenat koji je ujedinilo celo čovečanstvo (namenski), "Boginja Corona" + maske umesto verskih odevnih detalja. Zato ne bi lomio mnogo glavu šta je bilo pre 1000 godina. Sve to ide u arhivu da skuplja prašinu.
    (VlajkoBG, 2. decembar 2021 12:48)

    # Link komentara

  31. Kakvim besmislicama se vi bavite. Hrvat, Srbin, pa omalovazavanja sa tonama podlih smicalica. Nekada se to govorilo: covek ili necovek.
    (Madjar, 2. decembar 2021 12:28)

    # Link komentara

  32. Reč Hrvat je od reči krbat,krbavo kao i Krbava.Na modernom jeziku Hrvatska bi se reklo Grbatska,Hrvat Grbat,a značenje bi bilo brđanin,gorštak.
    (Luka, 2. decembar 2021 12:25)

    # Link komentara

  33. Eureka! Kao to je nešto novo?!?! Pa naravno da je na ćirilici kad u Dalmaciji, a i ostatku lepe njihove oduvek žive Srbi!
    (Zvončica, 2. decembar 2021 12:01)

    # Link komentara

  34. (Josip, 1. decembar 2021 21:33)
    Dovoljno je da pogledam vaše Severinu, Doris Dragović, Ninu Badrić i da vidim da lupaš gluposti.
    (TATA, 2. decembar 2021 10:19)

    # Link komentara

  35. Evo ja na latinici kažem da je hrvatska nekad bila deo srpskih zemalja, i batice znaš šta još? Split je jedno vreme bio glavni grad srpskih zemalja.Jesam te dodatno razveselio?E moj ti...pa ti još komentarišeš na srpskom portalu, šta ti je ljubav prema Srbima hahah

    @Trollhunter

    Split bio glavni grad srpskih zemalja!? Ma jesi, razveselio si me, urlao sam od smijeha na ovu šalu!!! Hahahhahahahah ... ali moja ljubav prema Srpkinjama je neosporna, jer bijah s njima podosta, uistinu su prelijepe!!!
    (brica, 2. decembar 2021 10:03)

    # Link komentara

  36. Croativ.net FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!
    (Slaven Horvat, 1. decembar 2021 22:29)

    Pominje se i ime Hrbatin (Hrvatin) u srpskim srednjovekovnim dokumentima, ali ne znači Hrvat već je ime nastalo od staroslovenske reči koja označava nekoga ko živi na planini, brdu i slično.
    (......, 2. decembar 2021 09:17)

    # Link komentara

  37. Šta ti napisa Stručnjače. Na Pelješcu u mestu Stanković postojala je bogomolja koja je nekoliko puta rušenja ali postoje dokumenti da se pisalo ćirilicom ali još nije istraženo kome je pripadala crkva. Nema ni jednog dokaza da je pripadala srpskoj crkvi. U Dubrovniku za vreme dubrovačke republike je postojala štamparija koja je sva dokumenta republike štampala na ćirilici da bi Venecijanski dužd štampanje preselio u Veneciju. Da li to znači da je Dubrovnik bio srpski? Uostalom čitaj Ljudeviita Gaja koji je prijateljevao sa Vukom Karadžićem
    Čirilo i Metodije su širili pismenost i u Hrvatskoj
    (Zuja, 01. decembar 2021 14:32)

    Дубровник јесте био српски град. То што данас тамо живе људи који се другачије изјашњавају него њихови преци не мења чињеницу из старине.
    (Јабучило, 2. decembar 2021 09:12)

    # Link komentara

  38. Sve je to bugarski jezik i bugarsko pismo, koji je i dan danas najsličniji staroslovenskim! Niti su Srbi izmislili ćirilicu niti Hrvati latinicu, koljete se oko gluposti. Car Dušan 3/4 Bugarin.
    (Berliner, 01. decembar 2021 14:28)

    Како бре најближи старословенском, три падежа немају... Бугарски заиста звучи баш као да неки Татарин говори искварен словенски језик.
    (Јабучило, 2. decembar 2021 09:08)

    # Link komentara

  39. A хрвати се први пут спомињу у списима као одбегло српско племе, познато по дивљаштву, пљачкању и убијању.
    (Владимир, 1. decembar 2021 23:47) 

    Ono što sada sigurno znamo je da se Srbi prvi put pominju u delu Poznavanje prirode ,koje je napisao Gaj Plinije Sekundus stariji u prvom veku.
    Takidje znamo da se reč Hrvat prvi put spominje kao deo imena na grobovima iz 2. i 4. veka.

    Na osnovu tih činjenica iskonstruisane su teorije o Iranskim poreklu Srba i Hrvata iako je to jako malo da bismo bilo šta tvrdili.
    Govori se o oblasti koja se nalazi u današnjoj Ukrajini,u blizini Azovskog mora.
    To što su tada,tamo postojali neki ljudi koji su sebe zvali Srbima i Hrvatima ne znači da ih nije bilo (čak u uo vreme) i na drugim mestima.
    Radi se o teritoriji gde su se mesala slovenska plemena sa nomadskim (Sarmatija) u jednom dugom periodu.
    Sa druge strane od ne treba gubiti iz vida da je od Baltika do Sredozemlja i od Labe (limes sorsbicus - granica prema Srbima koja je uspostavljena od strane Franačke države) pa na Istok postojao jedan prostor u kojem su sliveni bili dominantna grupa.
    Pre toga imamo Balto- slovene (jos brojnija grupa ,celina).
    (Komša, 2. decembar 2021 08:27)

    # Link komentara

  40. Auuu, čim sam vidio naslov, rekoh sebi, sad će da navale eksperti za povijest, lingvistiku, geostrategiju i slične znanosti!
    Pa mi moramo biti ponosni, ovo da čita Švabo, ili Amerikanac, ili Rus, mogu samo da se poklope ušima od srama, oni nemaju pojma što je bilo prije 10 godina, a kod nas 90% ljudi prati najnovija znanstvena istraživanja i otkriča, koje redovno prolaze kritička ispitivanja komentatora, najbolje uz jutarnju kaficu i cigaretu!

    Cinik! Gdje je grob Đingis Kana? Ni groba, ni novčića, ni gradova, ti Mongoli su izmišljotina Kineza, koji su dobili po kapi od... Srba, pa izmislili tamo neke strašne Mongole, koje niko živ nije vidio.
    Sve si u pravu.
    (Mate, 2. decembar 2021 08:19)

    # Link komentara

  41. ZAKLETVA HRVATA NE ZABORAVIMO Obećanje pape Agatona Hrvatima koje se ostvarilo!
    (Net, 2. decembar 2021 07:52)

    # Link komentara

  42. Kulin Ban...kosti i grobove hrvatskih kraljeva kojimsu bili pko 300g pre srpskih su ti zatirali zadnjih 1000g ali nisu mogli one zapisane tragove u kamenu. A jasno je zašto tebe muče grobovi hrvatskih kraljeva jer eto oni imaju kosti Krapinskog neandertalca starog 130.000g pored Zagreba jer kosti ne trunu i naći će se kad tad. Do tada imaš analizu gena koja je pokazala da Hrvati imaju u najveći odsto taj južnoslovenski gen a geni ne lažu.
    (Mali, 2. decembar 2021 07:48)

    # Link komentara

  43. hrvati su poreklom pametni srbi koji su se emancipovali i uzdigli vremenom i odbacili sve ono sto danasnje srbe krasi i sa cime se ponose, a to je: sovinizam, ksenofobija, pizma, zavist, megalomanija, neobrazovanost, kiceraj i sund, nekultura, manjak inteligencije, idolopoklonstvo, poltronstvo i ostale brojene neosobine kojima se prepoznaju
    (tetiuhin, 2. decembar 2021 07:29)

    # Link komentara

  44. Vi ste, nazalost, duboko bolestan narod ogrezao u patolosku mrznju prema hrvatima. Vi svoj identitet gradite na negaciji hrvatske/hrvata/jezika. Razmislite zasto nikad nije obratno. Hrvati ma necu reci cak ni to da 'priznaju' postojanje npr sv save, nego ih jednostavno nije briga. Zelite svoj jezik zvati srpskim? Ok. Koji je bio etnicki sastav palanki tipa nis ili pirot prije 300 godina? Opet nas nije briga. Vi ste ti koji vristite na svaki spomen hrvatske.
    No koji je korijen te kroatofobije? Pa jednostavno: politicka teznja za izlaskom na more. Da bi prosjecnog gedzu motivirao za tako nesto prvo je potrebna dehumanizacija protivnika. Onda: ako ne postoje hr kraljevi, ako ne postoji jezik, onda ne moze postojojati hr narod, a samim tim takav 'narod' ili jos bolje receno 'otpadak' (jer sta drugo moze biti netko tko je ulaskom u katolicanstvo izdao srpstvo - mada ni to nema logike jer ne postoji 'hrvatska katolicka crkva', u hr postoje talijani ili madjari katolici) nema pravo na drzavu. I to je 'logika'. Ali i bolest. Zato nasi odnosi nikad nece biti rijeseni; ne radi nas nego radi vas. Uz to, lako nas je mrziti jer smo inteligentniji i bogatiji, prirodno je da covjek mrzi bolje od sebe. I tu ne vrijede nikakvi dokazi, sta ja tu imam spominjat iskapanja don frane bulica na gospinom otoku gdje se ti grobovi nalaze, kad cete vi u svojoj ludosti to opet proglasiti za 'falsifikate'. Shvacate, vasoj bolesti jednostavno nema lijeka- vi ste ljudi s greskom.
    (Đes bijo 91?, 2. decembar 2021 06:29)

    # Link komentara

  45. Умирем од смеха. Дајте нам још ових сатиричних вести из Хрвацке.
    (Жељко Ињац, 2. decembar 2021 02:30)

    # Link komentara

  46. Pa i Franjo Tuđman je pisao ćirilicom pa je počistio Srbe ko niko pre, pogrešno je izjednačavati Srbe i korisnike ćirilice
    (kvačica, 2. decembar 2021 01:20)

    # Link komentara

  47. U vreme kada je nastao ovaj dokument nije postojala nikakva srednovekovna Hrvatska vec srednjovekovna Srbija, u cijim tadasnjim granicama je bio juzni deo Dalmacije sa grupom ostrva, ukljucujuci i Brac i Hvar. Nadalje, u to vreme nisu potojali nikakvi etniciteti, dok je citav prostor Dalmacije vekovima bio prostor romansko-slovenskog kulturno-istorijskog preplitanja. S druge strane, postojanje cirilicno-staroslovenske tradicje u Dalmaciji, kao jednog od najznacajnijih kulturnih aspekata srednjovekovne Srbije, je izravna posedica vrlo jakog i znacajnog kulturnog i duhovnog uticaja tadasnje Srbije, uzimajuci u isto vreme u obzir i cinjenicu, da je srednjovekovna srpska kultura bila svojevrsna mesavina istocnih i zapadnih uticaja. Medjutim, cinjenica da ovakve "nebuloze" promicu zvanicne kulturne ustanove u danasnjoj Hrvatskoj, jos jednom se pokazuje da su istorija i kultura u toj drzavi potpuno ispolitizirani, i to u skladu sa pravaskom, protoustaskom ideologijom. Shodno tome, gotovo da bismo mogli da se zapitamo, da li je ipak "bolje" da razbijaju cirilicne table, ili da prisvajaju nesto sto je jedan od sustinskih izraza, srpskog etno-kulturnog identiteta. Mislimo malo o tome!
    (ketiS, 2. decembar 2021 01:09)

    # Link komentara

  48. Pustite nas više te povijesti koja nas samo zamara.
    Još par godina pa će svijet biti jedna nacija a na našim prostorima izginuše nizašta. Šteta svih žrtava ovog ludog vremena pogotovo oni koji su nastradali i nema ih više. Mi imamo djecu da žive život a ne da ginu za budalaštine imaginarne.
    Ne izbacujte u naš tisak o hrvatima više molim vas i njihovoj povijesti to više nikog nije briga. Imaju toliko željenu državu pustite da uživaju bar malo jer će uskoro biti samo građani svijeta kao i svi ostali. Ratova više neće biti samo bolesti da smanje populaciju a mi se mrzimo do kraja vijeka. Ajd sretna vam povijest koja je i onako lažna i izmišljena. Jer svi kažu kad je povijest u pitanju. Nisu hrvati jedini u tome.
    (Goran, 2. decembar 2021 00:57)

    # Link komentara

  49. Falsifikatori istorije navedite samo gde su grobovi tih vasih laznih kraljeva hrvatskih? Samo jedan jedini grob gde je sarhranjem ijedan kralj?do tada tisina.
    (Psstttt, 2. decembar 2021 00:21)

    # Link komentara

  50. A od ćirilice starija BOSANČICA
    (sefida heck, 2. decembar 2021 00:18)

    # Link komentara

  51. Aja sofija@

    Te amaterske teze koje zastupa vecina pokatolicenih ,bez ijednog jedinog dokaza ili na osnovu lazne i izmisljenje istorije vam samo jos vise nabijaju kompleks ko ste i sta ste.nsvescu jedan primer:prezime milicevic nastalo od imena milic koje je uglavnom zastupljeno u uzoj srbiji i vasojevickoj crnoj gori a nijedan jedini katolik i hrvat se nikada nije zvao tim imenom.kako je moguce da danasnji hercegovci u zapadnom delu nose to prezime ,osim ako nisu pounijaceni kao i sto jesu?
    (Max luburic ,cistokrvni Srbin, 2. decembar 2021 00:13)

    # Link komentara

  52. Hrvati su najgori od svih Srba.
    (Petar Petrović, 2. decembar 2021 00:03)

    # Link komentara

  53. # Link komentara

    А хрвати се први пут спомињу у списима као одбегло српско племе, познато по дивљаштву, пљачкању и убијању.
    (Владимир, 1. decembar 2021 23:47)

    # Link komentara

  54. Još da eliminišemo amebe pa ćemo mi, Srbi biti narod najstariji.
    (49, 1. decembar 2021 23:41)

    # Link komentara

  55. A šta najstriji srpaki dokument nije pisan na latinici, a Srbi nisu zapravo popravoslavljeni Hrvati od strane Vizantije uz pomoć prokletog Save, koji je bio toliko svet da mu telo nije očuvano i svetačko nego spaljeno na lomači, a svi Srbi ko pravi Hrvati odbacuju ćirilicu sve više i pišu latinicom? E još da se vrate svojoj veri, kako se i papa Franja nada?

    (Aja Sofija, 1. decembar 2021 23:11)














    Sve vaše LAŽI padaju na samo jednom pitanju, a ono glasi:
    Gde su grobovi hrvatinskih kraljeva?

    I tu prestaje svaka dalja raspravka sa vama, na našoj strani su grobovi naših kraljeva, njihove crkve, manastiri, srednjevekovna utvrđenja, povelje na srpskom jeziku, kovani novčići sa natpisima naših kraljeva, pečati i još mnogo toga

    a na vašoj strani su jako malo, svega nekoliko jako sumnjivih vatikanskih dokumenata i obilje kleptomanije i mitomanije!

    Sveti Sava kakav god da je bio svom narodu je obezbedio liturgiju na srpskom jeziku, dok ste vi slušali latinski, ako ste uopšte i postojali, mada svi znamo da niste.

    Ausdtro-Ugarska vas je izmislila od Srba katolika zarad svoje velikohegemonističke velikokatoličke velikookupatorske politike i velikogenocidnog velikopokatoličavanja svih Srba po nalogu krvoloka iz Rima!
    (ban Kulin, 1. decembar 2021 23:35)

    # Link komentara

  56. Kako smo mogli biti pravoslavci u sedmom veku kad se tek 1050-i neke godine hriscanska crkva deli na istok i zapad (pravoslavlje i katolike)???
    Dakle to je mogao biti samo neki hriscanski (ili proto-hriscanski) manastir, nikako pravoslavni.
    To je kao da se danas pravoslavlje podeli na zumbizam i tritizam i mi pripadnemo pod zumbizam i neko za Hram Svetig Save kaze (za 500 godina), "evo vidite, najstariji zumbisticki hram". A gradjen po pravoslavnoj veri...to je taj isti princip
    (Za ban kulina, 1. decembar 2021 23:16)

    # Link komentara

  57. A šta najstriji srpaki dokument nije pisan na latinici, a Srbi nisu zapravo popravoslavljeni Hrvati od strane Vizantije uz pomoć prokletog Save, koji je bio toliko svet da mu telo nije očuvano i svetačko nego spaljeno na lomači, a svi Srbi ko pravi Hrvati odbacuju ćirilicu sve više i pišu latinicom? E još da se vrate svojoj veri, kako se i papa Franja nada?
    (Aja Sofija, 1. decembar 2021 23:11)

    # Link komentara

  58. Tamo u hr ih uce danas da su oni na "mediteranu" iako nisu, i iako do mediterana postoji Otranski zaliv kao i Jonsko more, a uce ih i da se granice sa AU i ne priznaju geografske karte, tako da je strasno u kakvoj su kolektivnoj hipnozi, bukvalno patoloskoj hipnozi..
    (C i n i k, 1. decembar 2021 18:56)
    Koju si ti školu završio? Nauči jedan put šta je Sredozemno more a šta je Mediteran pa se javi na ovu temu ili je se ne dodiruj
    (vox, 1. decembar 2021 22:57)

    # Link komentara

  59. Jedina povelja u istoriji hrvatske pisana na ćirilici za Grke koji kupuju zemlju u Hrvatskoj u 13veku pored kako piše na njoj hrvatskim notarom, a ne govori se o Pakti Konventi 12vek, o Bašćanskoj ploči 11vek, o povelji kneza Trpimira 9vek, o povelji kneza Muncimira 9vek, o Osorskom evanđelostaru 9vek, o krstionici kneza Višeslava 8vek, o Splitskom evanđelostaru 7vek, o ugovoru o pokatoločavanju Hrvata sa papom iz 680g....ovaj naslov me podesti na onu srpsku fresku u Dubrovniku koju su 10g krečili i nisu uspeli da je okreče hahaha?
    (Freska, 1. decembar 2021 22:52)

    # Link komentara

  60. -Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat(Horwath), a i hrvatsko prezime Novak. Prezime Srb ili Srbić nema niko i u Srbiji ga jedva ima.
    -Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata.
    -Poljski kardinal i učenjak Stanislav Hojus u 16 veku piše da je hrvatski jezik MAJKA SVIH SLAVENSKIH JEZIKA.
    -Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
    -Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "oni koji imaju mnoge zemlje".
    -Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srb namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativ.net FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!
    (Slaven Horvat, 1. decembar 2021 22:29)

    # Link komentara

  61. Povelja Kulina bana je napisana 29. kolovoza 1189. godine bosančicom na jeziku u kojem se staroštokavski vernakular miješa s crkvenoslavenskim oblicima, s dijelovima na latinici napisanima latinskim jezikom, i kao takva zaslužuje pozornost ne samo kod povjesničara, nego i jezikoslovaca. Njome je tadašnji bosanski vladar Kulin ban, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Gervaziju ili Krvašu, regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada. To je prvi diplomatski dokument izdan od jednog bosanskog vladara vladaru, tj. knezu druge države.
    (jaca, 1. decembar 2021 22:27)

    # Link komentara

  62. ..najstatiji dokument je ugovor sa Papom Agatonom o pokatoličavanju Hrvata iz 680g.
    (Dara iz Karlobaga, 01. decembar 2021 20:14)


    El postojao Papa 680.godine?!
    Ako ces da verujes Vatikanskoj propagandi onda jeste, ali nauka -istorija to ne priznaje kao sto ne priznaje ni jedna druga hriscanska crkva, prvi Papa je bio licno St Petar ( pravo ime Simon Kefa) koji je kao i ostalih 12 apostola bio Jevrejin, bio je Patrijarh Rima i Galileje, ali je problem sto u vreme St Petra nije postojao nikakav Papa a Vatikan je mnogo kasnije njemu dodelio mesto "prvog Pape", ta je funkcija onako kako je znamo u moderno vreme, dosla mnogo mnogo kasnije, u vreme malo pre krstaskih ratova...
    Da li ti znas koliko je papa bilo iz Grcke ?
    Samo dokaz vise da do velike sizme i raskola jedne hriscanske crkve, nije postojao nikakav Papa, to je funkcija koja postaje sluzbena tek u 11.veku, pa tako nikakvih pokrstavanja "hr" nije ni moglo da bude ( a ako pises o pokrstavanju a paganstvo je izumrlo sa carem Konstantinom koji je priznao hriscanstvo, koje su onda vere bili ti "hr"), sem toga u vreme o kojem pises nikakav "hr"narod nije postojao, nemoj da se brukas...
    (C i n i k, 1. decembar 2021 22:23)

    # Link komentara

  63. @Na kraju smo ipak došli do toga da su preci bili Srbi. Takvih primera na izvolte.

    I preci Australijanaca su Englezi pa ni jednom Englezu ne pada napamet da osporava nacionalnost nekom Australijancu.
    (Peki, 1. decembar 2021 22:16)

    # Link komentara

  64. Ovi danas što lome ćirilične table teško da su potomci tih koji su pisali ćirilicom u 12. veku, pre će biti da su njihovi potomci proterani u Oluji.
    (Franc, 1. decembar 2021 22:09)

    # Link komentara

  65. srpska priznajem jedino Živorad,Živojin,Jovan,Sava,Vuk,sve drugo manje više izvrnuti uvoz.
    (vox, 01. decembar 2021 20:15)


    A ne priznajes ime Zoran ?
    Pa jos i Milanovic..?!
    Ujedno, lepo ti je covek napisao, srpska prezimena a hibridna i tudja imena ( ko muslimani u BiH) , da bi se valjda, ali ne znam kako, ublazio utisak o prezimenu?
    Pa vama je jedan od radikalnijih proustasa covek koji se preziva ni manje ni vise nego, Srb?
    Ti ces znati o kome se radi...
    Stvari su jasne, ako te zanima, ti nadji dela pok.Milutina Dedica ( rodjenog brata Arsenija alijas Arsena Dedica) pa ce ti mnogo toga biti jasnije, a vrv ces i naci ako se potrudis, kad su tvoji preci presli u drugu veru a time i u iskonsku mrznju prema SRB...
    Ali sto se mene tice ok, ta mrznja pojesce samo vas po hr jer mi Srbi odlicno znamo sta nam mislite tako sa smo imuni na tu vasu budalastinu...
    (C i n i k, 1. decembar 2021 22:05)

    # Link komentara

  66. I tako, jako se veselim kad vidim ostrašćene popravoslavljene Hrvate, tj.Srbe osobito ove koji komentiraju na ćirilici kako se iz petnih žila trude dokazati kako pravi hrvatski narod nema povijest. A kvragu sve, ne ide dečki, jednostavno ne ide!
    (brica, 01. decembar 2021 19:22)
    Evo ja na latinici kažem da je hrvatska nekad bila deo srpskih zemalja, i batice znaš šta još? Split je jedno vreme bio glavni grad srpskih zemalja.Jesam te dodatno razveselio?E moj ti...pa ti još komentarišeš na srpskom portalu, šta ti je ljubav prema Srbima hahah
    (Trollhunter, 1. decembar 2021 22:04)

    # Link komentara

  67. Najstariji je ugovor sa papom o krštenju Hrvata iz 680g.
    (More, 01. decembar 2021 20:26)


    Kakav Papa 680.godine covece, sta se s vama dogadja tamo po hr jbt?!
    Neverovatno...
    (SRB über alles, 1. decembar 2021 21:58)

    # Link komentara

  68. ...….. jako lep naslov da mladi Srbi dobiju hercatak kad saznaju da je postajala hrvatska čirilica da nije samo srpska! E da saznaju da je postajala i bosanska ćirilica koja se zvala bosančica a VEROVALI VI ILI NE VEROVALI postajala je i hrvatska bosančica za vreme Turake Hrvatske šta je bila zapadna Bosna i posle Vojna Krajna......nema istoricara na Balkanu? Da neko kaźe da ćirilica nije naše pismo nego ga nametnula Vizantija?
    (Banja, 1. decembar 2021 21:57)

    # Link komentara

  69. Vidim da dođosmo i do Kulina bana, i eto kažu da je bio Hrvat, ne znam ni jednog Hrvata a kamoli kralja ili bana da je prihvatio pravoslavlje kao što je to učinio Kulin ban, koji je prihvatio bogumile koji su pravoslavna sekta uglavnom Srbi i Bugari i uzeo njihovu veru kao svoju, naknadno je morao da se pravda Papi kako je dobar katolik da bi sačuvao vlast.
    Nako njega se i Tvrtko krstio u Mileševi za kralja Srba, Bosne i Primorja.
    Nigde Bošnjaka i Hrvata, samo Srbi, Bosna i Primorje.
    (Edgar, 1. decembar 2021 21:55)

    # Link komentara

  70. Ban Kulin....Kulin je Hrvat iz SLAVONIJE. A "ban" je sličan Mongolskom "kan" i hrvatski istoričari kažu da su to najverovatnije Hrvati preuzeli od Mongola i to je na ovim prostorima čisto hrvatska titula sa prvim banom Pribina iz 890g a to ti je 200g pre Mađara i Hrvatska je imala 122 bana kroz istoriju... surfaj i istraži njihova imena i ne lupaj.
    (Mali, 01. decembar 2021 20:32)


    Ban Kulin za sebe sam pise da je Srbin, sto i jeste bio, mislio sam da je to vrlo poznata istorijska cinjenica posto je javno dostupna, kakva crna Slavonija i ostale gluposti covece?
    (SRB über alles, 1. decembar 2021 21:54)

    # Link komentara

  71. Ban Kulin....kakva pravoslavna crkva iz 7-8 veka kad ti pravoslavlje nije ni postajlo jer se odvojilo od pape tek 1054g? S kim ja raspravljam haha
    (Hahaha, 01. decembar 2021 20:35


    Do velike sizme crkva hriscanska bila je jedinstvena, ista i celovita, nije postojala nikakva katolicka crkva.
    Verski objekti su gradjeni a da nisu prethodno oznaceni ko pravoslavni ili katolicki jer nije ni postala druga sem jedne hriscanske vere..
    Hriscanstvo se deli u 11. veku i od tada postoje 2 a kasnije i vise hriscanskih crkava.
    Danas je Vatikan simbol terora,pljacke i ubijanja, kao i nasilnog pokrstavanja, ne samo na prostorima danasnje hr i delom BiH vec najvise na prostoru juzne Amerike.
    Pravoslavne,protestantske ili anglikanske crkve to nisu radile nikad.
    Vatikan je spaljivao ljude na lomaci jer su tvrdili da je zemlja okrugla, cerecili su ljude jer su imali drugaciji stav, pobili su na stotine hiljada civila u danasnjoj D i HOL jer su trazili da Biblija bude stampana na nemackom a ne latinskom itd...
    Katolicka crkva je za lovu prodavala "oprostaj grehova"..?
    Trg St Petra u Vatikanu je simbol svega sto nije hriscanstvo, to je simbol pljacke i prevare, nema kamena u Vatikanu a da neko nije platio glavom za taj kamen, nema gr zlata u Vatikanu a da nije prethodno neko opljackan, ne postoji zemlja gde katolicki popovi nisu silovali i ubijali decake, i kada bi to video danas Isus bi sam trazio da ga vrate nazad...
    Ja bih se stideo katolicke crkve, zauvek...
    (SRB über alles, 1. decembar 2021 21:53)

    # Link komentara

  72. Ovo je krunski dokaz da su Srbi nastali od Hrvata. To su samo zaostali pripadnici naseg naroda koji nisu želeli da odbace cirilicu.
    (Braco Srbi Cujte sad mene, 1. decembar 2021 17:44)

    Meni je to više dokaz da smo isti narod.
    (Bata, 1. decembar 2021 21:47)

    # Link komentara

  73. Ha ha ha, Hrist i crkva su došle sa istoka na zapad, nije se pravoslavlje odvojilo već ste se vi katolici odvojili od pravoslavlja.
    Još da ti kažem ali nemoj nešto da učiniš sa sobom: Sunce izlazi na istoku a zalazi na zapadu.
    (Edgar, 1. decembar 2021 21:36)

    # Link komentara

  74. Srbi su turci, 500 pod turcima bili, sve i jedan tamnoput i crn, veze vi sa Slavenima nemate, plus vase zene imaju ti tursko-azijatsku facu. Pogledajte Sanju Vucic, Cecu i Stoju, original turkinje, pogotovo Stojim grubi glas.
    (Josip, 1. decembar 2021 21:33)

    # Link komentara

  75. Ban Kulin....Kulin je Hrvat iz SLAVONIJE. A "ban" je sličan Mongolskom "kan" i hrvatski istoričari kažu da su to najverovatnije Hrvati preuzeli od Mongola i to je na ovim prostorima čisto hrvatska titula sa prvim banom Pribina iz 890g a to ti je 200g pre Mađara i Hrvatska je imala 122 bana kroz istoriju... surfaj i istraži njihova imena i ne lupaj.

    (Mali, 1. decembar 2021 20:32)










    ahahahaha..., okej znači
    dakle ovako, ban Janoš Korvin, sin Matije Korvina, jednog od najvećih ugarskih kraljeva, je bio hrvatinac verovatno kao i sam ugarski kralj Matija Korvin, okej hahahahaha..., ajmo sad na sledeći level, Habzburgovci su isto tako bili hrvaćani, pa kad je valcer nek je bečki, samo šta na to kažu Mađari i Austrijanci, oni baš i ne znaju za te istorijske "činjenice" hahaha
    Usput, gde su grobovi hrvatinskih kraljeva hahahahahaha...
    ustvari znam hrvatinski kraljevi, pa amebe, vladali su nad Austro-Ugarima koji su im došli pod ropstvo hahahaha...
    urnebesni ste, živite paralelni univerzum hahahaha...
    (ban Kulin, 1. decembar 2021 21:32)

    # Link komentara

  76. Prvo, ratuješ protiv nje i na kraju te pokori Vizantija i ti uzmeš njenu veru i ćirilicu?
    Drugo, pokore te Osmanlije i ti uzmeš njihovu veru i imas 217 džamija u Beogradu sve do WW1 i uzmeš 38% turcizma?
    Onda ti loša braća katolička koje niko nije pokorio?
    (307 Alka 27 Oluja, 1. decembar 2021 21:31)

    # Link komentara

  77. A najnoviji pronađeni srpski dokument pisan je – latinicom
    (Dačo, 1. decembar 2021 21:29)

    # Link komentara

  78. Ne da me ne interesuje tematika.
    (cosmo, 1. decembar 2021 21:29)

    # Link komentara

  79. Ban Kulin....kakva pravoslavna crkva iz 7-8 veka kad ti pravoslavlje nije ni postajlo jer se odvojilo od pape tek 1054g? S kim ja raspravljam haha

    (Hahaha, 1. decembar 2021 20:35)











    tvoj komentar je klasičan hrvatizam kojim se izvlače reči iz konteksta da bi se time udaljili od suštine ne bi li se zamaglilo neznanje i nedostatak argumenata! ali

    u 7. i 8. veku nije postojalo ni RIMOkatoličanstvo, ali su zato postojale zapadna i istočna crkva sa različitim obredima i liturgijama, pravoslavne crkve su naslednice ISTOČNE crkve kojoj pripadaju 4 od prvih 5 hrišćanskih patrijaršija i ono što je najvažnije jedna od te 4 crkve je Jerusalimska patrijaršija koja je pravoslavna crkva, samo u vašoj izvrnutoj stvarnosti se Jerusalimska crkva iz grada u kome je hrišćanstvo inače i nastalo odvaja od RIMO-katoličkih šizmatika, inače sva logika, činjenice i zdrav razum govore da je prva hrišćanska crkva mogla da potekne samo odande gde je hrišćanstvo i začeto, a to je Jerusalim i tamošnja pravoslavna patrijaršija!
    tako da hahahaha
    (ban Kulin, 1. decembar 2021 21:26)

    # Link komentara

  80. Perica....ustaše su 41g tvrdili da su poreklom iz Irana da lakše vojnici kolju Srbe pravoslavce koji su Sloveni. Onda ti 2013-14g izađe Evropska analiza gena 82 instituta koja ti pokaže da su Srbi samo 33% ti stari Južni Sloveni a Hrvati najviše u Evropi i da oni imaju samo 4% iranskog gena ali Iran ima čak 9% hrvatskog gena. E to je zato jer je seoba išla sa Vinče i Vučedola do Irana i Indije a ne kontra.
    (Mali, 1. decembar 2021 21:05)

    # Link komentara

  81. Si odakle ti da Hrvati kriju stećke ka zmija noge? Čuja negdi ili znaš pouzdano? Eno ti ih izloženi uz cestu na potezu između Sinja i Imotskog di i pripadaju, očuvani i sređeni i svi ih mogu vidit. Ti si Hrvatsku vidija na razglednici.
    (Ninja Rohinja, 1. decembar 2021 21:00)

    # Link komentara

  82. Sveti Jovan Vladimir u istoimenoj crkvi u Elbasanu, današnja Albanija, srpski kralj iz perioda s kraja 10. i početka 11. veka, ajde sad ti, grob bilo kog hrvatskog kralja?
    (Miloš Bg, 1. decembar 2021 16:50
    Gdje je to zapisano šta tvrdiš,daj dokaze.
    (vox, 1. decembar 2021 20:58)

    # Link komentara

  83. Koristili su ćirilicu pre nas.
    (Gojko

    Ne nego su je koristili i jedni i drugi a problem je napravio onaj sto je krunu vratio Papi odnosno prodo veru za veceru.
    (vera i vecera, 1. decembar 2021 20:56)

    # Link komentara

  84. Ja Kulin ban, u ime Oca i Sina i Svetoga duha...na praznik usekovanja glave Jovana Krstitelja. I kazes hrvatski dokument? Pretpostavljam i da je pisar Radoje takodje hrvat, a Radoke staro hrvatsko ime? Isto kao i ovo. Doneto iz manastira, pisano na cirilici i kazes hrvatski dokument? I nije te sramota uopste?
    (mile, 1. decembar 2021 16:13)

    Kažeš Jovan,pa pogledaj orginal na netu nije nikakva tajna.Ban Kulin piše Papi na dan sv. Ivana Krstitelja ( pogledati katolički kalendar)
    (vox, 1. decembar 2021 20:54)

    # Link komentara

  85. @3210-Срећом по нас па нисмо прешли у латине.. Од глагољице до азбуке а ви?.. Млатите празну сламу.. Православље држи доказивим постојање Словена зато и напади на СПЦ...
    (Народ, 1. decembar 2021 20:53)

    # Link komentara

  86. @Josip-Интересантно како смо сачували Словенско постојање до 21 века... А не као ви... Ни да се питате где вам је писменост словенска(једна од три у Европи)?!?! Римокатоличка црква-латински, Православље-Словени и Хелени...Довољно..ви нисте Словени...
    (Народ, 1. decembar 2021 20:51)

    # Link komentara

  87. Bašćanska ploča 11vek, krstionica kneza Višeslava 8 vek, Osorski evanđelistar 9vek, Splitski evanđelistar 7vek, ugovoro pokatoličavanju Hrvata 7vek...
    A ova Listina je zakon za Grke koji au došli u Hrvatsku.
    (21VEK, 1. decembar 2021 20:47)

    # Link komentara

  88. Ma koga briga. Hrvati su devedesetih tvrdili kako su poreklom iz danasnjeg Irana. To ih je proslo, pa ce ih proci i ova, najnovija moda.
    (Perica, 1. decembar 2021 20:43)

    # Link komentara

  89. Ja samo znam da su srbi turci, tamnoputi, zene im imaju grube poderane glasove kao i one turkinje. Sve ostalo je zanemarivo.
    (Josip, 1. decembar 2021 18:39)

    Nemas ti deckonja pojima niocemu. A zensko si video na netu ocigledno. Glup bio, glup ostao. Nisi izasao van svog sela. Srpskinju si video na tvu jos dok je Ana Ivanovic igrala tenis, a turkinje ni tamo. Gde je onaj hrvat muceni sto je komentarisao procenat obrazovanih u Srbiji da ga upoznamo sa mukama sopstvenog naroda
    (mile, 1. decembar 2021 20:41)

    # Link komentara

  90. Hrvati i Srbi stvarno nisu jedan isti narod, tojest ta podela postoji još od stepe, pre dolaska Slovena na ove prostore, i to je nešto što poštuju svi zvanični svetski istoričari, pa i ovi naši lokalni. Da li su pre stepe bili jedan isti narod to je jako teško ispitati, ali činjenica je da mi sad pričamo jednim istim jezikom i da je taj suživot stariji od par hiljada godina. Ono što jeste zanimljivo da je cela Dalmacija bila naseljena Srbima, kao i veći deo Like. To je isto jako teško osporiti. Kako su se Italijani, zapravo Venecijanci povukli iz Dalmacije, počinje hajka na sve koji nisu katolici, i otud i ovaj haos. Italijani su na lokalne stanovnike gledali kao na Sklavene bez nekog razdvajanja, ovi što su ostali iza njih su insistirali na razdvajanju.
    (tocka, 1. decembar 2021 20:35)

    # Link komentara

  91. Ban Kulin....kakva pravoslavna crkva iz 7-8 veka kad ti pravoslavlje nije ni postajlo jer se odvojilo od pape tek 1054g? S kim ja raspravljam haha
    (Hahaha, 1. decembar 2021 20:35)

    # Link komentara

  92. Ban Kulin....Kulin je Hrvat iz SLAVONIJE. A "ban" je sličan Mongolskom "kan" i hrvatski istoričari kažu da su to najverovatnije Hrvati preuzeli od Mongola i to je na ovim prostorima čisto hrvatska titula sa prvim banom Pribina iz 890g a to ti je 200g pre Mađara i Hrvatska je imala 122 bana kroz istoriju... surfaj i istraži njihova imena i ne lupaj.
    (Mali, 1. decembar 2021 20:32)

    # Link komentara

  93. To je srpski dokument, ne hrvatski. Ta ostrva su prvi put Hrvatska od Josipa Broza. Sad ispade da su Brozove granice, hrvatske istorijske.
    (Miamk, 1. decembar 2021 20:29)

    # Link komentara

  94. Govor mržnje i pojava raznoraznih opskurnih tipova na nacionalnim tv frekvencijama u Srbiji uzeo je danak u razumu ljudi. To je sve što bih rekao na ovu salvu šovinističkih i vrijeđajućih komentara. Nužnost komunikacije razumnih ljudi s obije strane postaje sve veći imperativ. (P)ostanimo ljudi!
    (Hr ip, 1. decembar 2021 20:27)

    # Link komentara

  95. Ćirilica je zato jer je to HRVATSKI ZAKON za Grčke došljake i to vam je inače prvi manjinski Zakon u Hrvatskoj. Idite u muzej da vidite. Najstariji je ugovor sa papom o krštenju Hrvata iz 680g.
    (More, 1. decembar 2021 20:26)

    # Link komentara

  96. hrvatska postoji nekih 30 godina. kakva bre istorija...
    (salgar, 1. decembar 2021 16:39) # Link komentara

    a koliko to srbija postoji? samo malo duže jer se osmansko carstvo urušilo a austrougarska vas nije odmah okupirala pa sad kao ste nešto dugo imali državu. prije toga ste 500 godina bili pod turcima.
    (realno, 1. decembar 2021 20:26)

    # Link komentara

  97. Srpski povijesnicari. Kraj vica hahahaha. Hvala
    (Dalmacija, 1. decembar 2021 20:23)

    # Link komentara

  98. STANI MALO....kako je sada hrvatska čirilica izmišljotina? Vizantija je donela sa pravoslabljem i gde god je izbila tu se koristilo njeno pismo! ŠTA TU NIJE JASNO? Zato ima srpska i bosanska i hrvatska ćirilica i razlikuju se u dobrom broju slova i načinu pisanja. Ali bitno je to da Hrvati odbacuju sve tuđe Srbi uzeli i čirilicu i turcizme.....
    (Maki, 1. decembar 2021 20:21)

    # Link komentara

  99. Ma neee, nije moguce.Pa oni ni 5 cestitih svojih imena nemaju,jedino ako su to Mario,Toni,Dino,Alen i Roko.Plagijat narod komplet.
    (Nikola, 1. decembar 2021 14:08)
    Luka,Stipe,Ivan,Kaja,Svetin,Tome,Vinko,Duje,Zvone,Tadija,Pave,Ante,Miro.....Za srpska priznajem jedino Živorad,Živojin,Jovan,Sava,Vuk,sve drugo manje više izvrnuti uvoz.
    (vox, 1. decembar 2021 20:15)

    # Link komentara

  100. @josip.18:39. Ne shvatam sada zasto vredjas Srpske zene. Pazi ovako, a ja znam da ste austrougarski konjusari, hitlerovi poltroni i da ste svakom okupatori vrlo rado bacali cvece kad su ulazili u Agram. A i znam da je malo vise srece bilo na nasoj strani, sada bi bili nasi konjusari! Mi smo se za razliku od vas uvek borili protiv okupatora, i nije nas zanimalo da je taj i vise puta jaci tj po vojsci veci od nas.
    (DejanS, 1. decembar 2021 20:14)

    # Link komentara

  101. Nije to najstatiji dokument, tu je Bašćanska ploča iz 1101g i Trpimirova povelja iz 4.3.852g i pobelja kneza Mutimira 28.9.892g...najstatiji dokument je ugovor sa Papom Agatonom o pokatoličavanju Hrvata iz 680g.
    (Dara iz Karlobaga, 1. decembar 2021 20:14)

    # Link komentara

  102. @Djoksa, 1. decembar 2021 18:51
    Problem je što i Vi lupetate gluposti - Ćirilo i Metodije veze nemaju sa ćirilicom. Pismo koje su oni stvorili se zove glagoljica. Ćirilicu je kreirao jedan od njihovih sledbenika, Naum Ohridski, po nalogu bugarskog "cara" Samuila. Dotični je samoproklamovani "car" želeo imati i posebno pismo za svoje "carstvo", pa je, ah, naručio pravljenje ćirilice. Nažalost, ćirilica se primila na prostorima Balkana nakon što je Samuilo prošao onako kako svaki pokondireni uzurpator na kraju i prođe - nakon što je stanoviti Βασίλειος Πορφυρογέννητος uradio ono što će mu obezbediti besmrtni nadimak ὁ Βουλγαροκτόνος; šteta je smao što nije išao do kraja, bilo bi bolje za istoriju Europe - i do sada je se barem nismo rešili. Recite ne ćirilici - i figurativno, i doslovno - ne treba nam nakaradno bugarsko pismo, bez obzira na to što ga je veliki Vuk Karadžić zbilja sjajno reformisao. Ali, što se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi.
    (Low Key Lyesmith, 1. decembar 2021 20:10)

    # Link komentara

  103. @ban Kulin
    Cuj ovoga ban Kulin! Pa ban Kulin je iz Hrvatske loze Borica iz Sl. Broda,
    kakve vi imate veze sa tim. Cuj Ban
    Srpska titula

    (BAN, 1. decembar 2021 17:43)











    ban je mađarska titula, nosili su je ugarski podanici i vazali, ban Kulin je bio ugarski vazal tako je i dobio titulu bana, da li je i ban Janoš Korvin, rođeni sin ugarskog kralja Matije Korvina bio hrvatinac po vašoj izokrenutoj stvarnosti??? A što se bana Kulina tiče, Ban Kulin je bio Srbenda, a još i pravoslavac!!!
    (ban Kulin, 1. decembar 2021 20:10)

    # Link komentara

  104. HRVATSKOM ĆIRILICOM...glqgoljica i latinica su naša pisma a ćirilicu je donela Vizantija sa pravoslavljem.
    (Vera, 1. decembar 2021 20:07)

    # Link komentara

  105. Srbi i dan danas imaju toponime kao zupa,imali su zupane. Raskol je bio 1054,i srbi punih 110 godina ostaju katolici do dolaska Nemanjica 1166.
    Odvoili se i prodali veru za veceru

    (Veru za veceru, 1. decembar 2021 18:06)














    Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Staroj Raškoj, pravoslavna je crkva iz 7-8 veka, a ti govoriš o tome da su Srbi prodali veru za večeru i sa katoličanstva prešli na pravoslavlje haha, smešno, pa ko je u 7. i 8. veku išao u tu crkvu, Srbi katolici? hahahaha, Na desetine i desetine, je takvih crkava širom srpskog etničkog prostora koje su starije od te 1166. godine, na primer manastiur Prohor Pčinjski na jugu Srbije ili manastir Sveti Roman kod Kruševca iz devetog su veka i tako dalje, smešan si lik RIMski podaniče.
    (ban Kulin, 1. decembar 2021 20:04)

    # Link komentara

  106. Кога интересује тематика, нека погледа интервјуе проф. др. Ђорђа Јанковића, у којима прича о свом научноистраживачком раду и нпр. српским громилама, тј. гробљима, у Далмацији. Из времена прије фамозног досељавања. Заступник је теорије о подунавском поријеклу Срба и аутохтоности на овом простору.
    Човјек је био шефа Катедре за средњовековну археологију Филозофског факултета. Био је и предсједник Српског археолошког друштва. Због својих радова је ИЗБАЧЕН са факултета.
    (Макарије, 1. decembar 2021 19:58)

    # Link komentara

  107. @ Miloš BG

    Sveti Jovan Vladimir u istoimenoj crkvi u Elbasanu, današnja Albanija, srpski kralj iz perioda s kraja 10. i početka 11. veka, ajde sad ti, grob bilo kog hrvatskog kralja?

    Sve ovo što si napisao, obična je laž! Srbija NEMA kralja u navedenom razdoblju. Ništa od toga ne postoji! Prema tome, nemoj se hvaliti s nečim čega nema! Hrvatski knezovi i kraljevi spominju se u brojnim spisima i kamenim natpisima koji su pronađeni i kojima je dokazana autentičnost!
    (brica, 1. decembar 2021 18:50)



    Druže, lagali su te, obična LAŽ je jedino bajka o hrvatijanskim kraljevima o kojima ne postoje nikakvi materijalni dokazi da su igde ikada postojali, nema čak ni njihovih grobova, zamisli! a telo
    Svetog Jovana Vladimira je u Elbasanu, Sv, Jovan Vladimir je inače pravoslavni svetac koga uvažava jedino Srpska pravoslavna crkva što govori o tome da je bio Srbin, jer da nije poštovao bi ga neko drugi, bio je vladar srpske sklavinije Duklje, prvo knez, pa onda i kralj, a usmrtio ga je bugarski car, po Porfirogenetu Duklja je zemlja u kojoj žive Srbi, a sve ovo potvrđuju i bugarski istoričari.
    (Miloš Bg, 1. decembar 2021 19:54)

    # Link komentara

  108. Pokrstavanje traje i danas, Srbi u Slavoniji menjaju veru u katoličku i počinju da se izjašnjavaju kao Hrvati zarad zapislenja u državnoj službi a i kod privatnika.
    U savremenoj Srbiji se taj slugeranjski karakter nacije preneo na moderne uslove.
    (Vladimir, 1. decembar 2021 16:34

    Свуда по свету се крсте, покрштавају људи, али и постају атеисте. Бог је само један и њему су све његове креације миле. Е сад, што су се људи умислили па измислили сто Богова, Месија и сто вера/религија на својим територијама, то је сасвим друго еванђелије.
    Сви људи на свету су постали од заједничких прапредака,то је научно доказано, те тако да свако етикетирање народа и народности у вери је тотално бесмислено!
    (Вања Петровић, 1. decembar 2021 19:54)

    # Link komentara

  109. Cirilica je bugarsko pismo, u hrvatskoj se zvala i arvatica/hrvatsko pismo. U hr se nekad davno pisalo i na latinici, i glagoljici, i cirilici. Ne vidim nista sporno u tome.
    Sto tek reci za ovog bisera koji tvrdi da je bascanska ploca falsifikat. Onda je i miroslavovo evandjelje falsifikat. Decani su falsifikat. Lol.
    Niste normalni, pojest ce vas mrznja i kompleksi.
    (lol, 1. decembar 2021 19:50)

    # Link komentara

  110. (Dubrovčanin, 1. decembar 2021 15:10)

    Ja Kulin ban, u ime Oca i Sina i Svetoga duha...na praznik usekovanja glave Jovana Krstitelja. I kazes hrvatski dokument? Pretpostavljam i da je pisar Radoje takodje hrvat, a Radoke staro hrvatsko ime? Isto kao i ovo. Doneto iz manastira, pisano na cirilici i kazes hrvatski dokument? I nije te sramota uopste?
    (mile, 1. decembar 2021 16:13)

    И даље: Господар Срба (једини народ који се помиње у титулу), па затим слиједе територије, којима влада.
    Помиње и своје родитеље.

    Био сам у Земаљском музеју, у Сарајеву.
    Два најзначајнија експоната су нека стара јеврејска црквена књига и поменута повеља. Обе су дигитализоване и тако изложене (финансирале Јеше). Гледам повељу и наравно да не разумијем све шта пише. Питам зашто нема превода? Мук.
    (Макарије, 1. decembar 2021 19:50)

    # Link komentara

  111. A ja,ja sam upecao 85 kg tesku cirilicu,a oci?Oci 20 kg latinice.
    (pecaros, 1. decembar 2021 19:47)

    # Link komentara

  112. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije.
    (Fanat špadi, 01. decembar 2021 14:40)

    Nemoj molim te opet sa "hrvatskim kraljevima". Ako zelis sale da zbijas sa komsijama na zapadu idi tamo nemoj ovde po ovom portalu ko boga te molim.
    (Bre!, 1. decembar 2021 19:45)

    # Link komentara

  113. Стварно је смијешна хрватска тенденција да све што припада територији данашње Хрватске називају историјски хрватским.
    (Макарије, 1. decembar 2021 19:44)

    # Link komentara

  114. Pa ispadoše Srbi najlabilniji i najnestabilniji narod na svetu. Jadni porumunjeni, pobugareni, poarbanašeni, pokatoličeni, poturčeni, pomakedončeni, pocrnogorčeni...
    (Berliner, 01. decembar 2021 14:31)
    Nije, nego, ko više plati, njegov sam! Ostalo do dana današnjeg!
    (Mika mačor, 1. decembar 2021 19:41)

    # Link komentara

  115. Mene kao Hrvata nije stid priznati da su pod okriljem SPC narodna imena u Srba opstala u puno većoj mjeri. Imenik srpskih narodnih imena je beskonačan. I to kroz vjekove. Kod nas je to nažalost pod strogim vjerskim okom katoličke hijerarhije gotovo isčezlo. Opstala su rijetka slavenska imena u izvornom slavenskom obliku, zahvaljujući tome što su imala ekvivalente u katoličkom kalendaru ( to je pragmatične prirode ) : Ivan ( grč. Ioannes), ilirsko Ante (lat. Antonius ), Vid (lat. Vitus), Mijo (hebr. Mihael ), Dragutin (lat. Carolus ), Jelena (lat. Helena). Samo su rijetka nevjerska narodna imena opstala kroz vjekove, vjerovatno zbog duboke ukorjenjenosti u narodu : Miroslav, Kazimir, Stanko, Zorica, Danica, Mladen, Ratko, Vladimir, Branko, Radoslav, Vjekoslav... pa na lokalnom planu Milan, Mile, Duško, Dušan, Bogdan, Vlaho, Miloš, Dragan itd. Narodna imena hrvatskih vladara : Zvonimir, Tomislav, Branimir, Domagoj, Hrvoje, Trpimir, Borna, Mislav...su postala popularna tek u nacionalnom romantizmu 19.stoljeća i arheoloških otkrića. U srednjem vijeku su ona isčezla ili su se javila u nekom drugom obliku poput Zvonimir - Zvonko. Većina originala je u Hrvata nažalost nestala : Vuk, Pribina, Držiha, Maruša...Novovjeka poput Darko, Goran, Zoran, Željko, Žarko ili dolaze iz srpskog ili su novokovanice
    (djedmedjed, 1. decembar 2021 19:29)

    # Link komentara

  116. Nacija koja nema skoro nista svoje, od istorije do pisma mora nekako da svojata sve i svasta od komsija. Tome treba dodati i malo laziranja svega i svacega i dodje se do neke istorije koja stoji na staklenim nogama.
    Pa oni zato i najvise patoloski mrze Srbe i sve srpsko, jer dobro znaju od koga su postali, to im najvise smeta. Jadno i bedno.
    (Anarhija All Over Baščaršija, 1. decembar 2021 19:29)

    # Link komentara

  117. @ Hammer
    Tačno tako.Postojalo je to staro pismo i pre Jeronima a kamo li Ćirila i Metodija.
    Radi se o romejskoj lukavosti.Imperijalni način razmišljanja - što bismo davali ime jeziku po narodu koji mam je tu,koji nas povremeno i ugrožava,jačali ga.Hajde da to razvodnimo malo ,pa cemo videti.
    I zato neki slivenski,neodredjen,koji u slučaju potrebe može da bude srpski,bugarski ili nekog naroda koji imperiji padne na pamet.
    Isti način razmisljanja vidimo kod Rima - za svaki slučaj "Ilirski jezik" pa cemo videti ko ce biti pod vecim stepenom kontrole.
    Kad su nekom hteli da pididju odmah "gas" - vi ste najstariji,vi ste Iliri.Tu priču su prodavali i Srbima i Hrvatima a Beč (Sveto rimsko carstvo nemačkog naroda) je posle preuzeo šablon pa je Albance tako proglasio Ilirima (Teodora Toleva potražiti).
    U stvari - i ćirilica i latinica nasa nije stvarana za potrebe naroda nego za potreba Konstantinopolja i Rima.
    Reforma jezika radi misionarskig rada.
    Kulturni inženjering koji imperijama treba da obezbedi ono sto danas nazivamo meka moc.
    Što je Konstantinopolj radio u 7.veku to je Rim u 16.
    I ne gubiti iz vida da je dolaskom grčkih dinastija počeo proces helenizacije.Dobar deo danasnje Grčke je govorio "slovenski". Peloponez do 10.veka pa i kasnije.
    Reformatorski pokret pre zapadnog je počeo najvise zbog "nacionalnog pitanja" - Milčani su tu najdominantniji bili u pobuni.Čak su i Sabor imali,delili nadležnosti...
    (Komša, 1. decembar 2021 19:23)

    # Link komentara

  118. Pokušavam dokučiti zašto bi moćan episkop Rimski i Vatikan se bavili takovim inženjeringom i od Srba radili Hrvate pri prelasku u katoličku vjeru? Dali je episkop Rimski i Vatikan bilo gdje na kugli zemaljskoj slično radio i ako da zašto? To treba istražiti...
    Što ako srpstvo kao nacionalna ideologija i nac. identitet nije kompatibilno sa rimokatoličkom vjerom, pa je RKC jednostavno uzeo i preporučio pokrštenim Srbima drevnu tradiciju Hrvatskog nacionalnog imena koje je bilo u opticaju (postoje zapisi o Hrvatskom narodnom imenu i da se određena grupa identificirala kao Hrvati).
    Što ako to Vatikan radi radi spasa duša?
    Trebaju se i srpski patrijarh i episkop rimski možda susreti.
    Zanimljivo bi bilo istražiti možda sličnu situaciju kod Engleza i Saxonaca tj. zašto je Englesko, a ne Saxonsko ime formiralo nacionalni identitet.
    Ipak su Isusovi svećenici, a i ostali vjerski funkcioneri (što ortodoksni što latinski) puno stručniji na tom polju.
    Samo ljudi čuvajmo se nacionalnog radikalizma tog otrova koji je toliko zla nanio dobrim ljudima ovih prostora. Istražujmo, razvijajmo teorije i čuvajmo se zla.
    (Popuš, 1. decembar 2021 19:22)

    # Link komentara

  119. tvorci i glagoljice i cirilice su bugari , ne razumem cemu svadja?
    (sdlllo, 1. decembar 2021 19:22)

    # Link komentara

  120. I tako, jako se veselim kad vidim ostrašćene popravoslavljene Hrvate, tj.Srbe osobito ove koji komentiraju na ćirilici kako se iz petnih žila trude dokazati kako pravi hrvatski narod nema povijest. A kvragu sve, ne ide dečki, jednostavno ne ide!
    (brica, 1. decembar 2021 19:22)

    # Link komentara

  121. čukam
    (bobetko trt, 1. decembar 2021 19:17)

    # Link komentara

  122. Koristili su ćirilicu pre nas.
    (Gojko 12, 1. decembar 2021 19:17)

    # Link komentara

  123. Pa naravno.

    oni koji tvrde da je ćirilica Srpsko pismo imaju koeficijent inteligencije manji od broja cipela koje nose.
    (3210, 1. decembar 2021 19:15)

    # Link komentara

  124. E dragi ostrasceni Srbi. Vama povjest pocinje sa Nemanjicima,a prije sta je bilo to vas vasi neuce. Prodali ste vjeru za veceru,prodali ste sjeme i pleme za serpu ribe,svetu katolicku crkvu. Zato i napadate sve oko sebe jer vam savjest neda mira.
    (PAPA, 1. decembar 2021 16:21)



    Druze pa ti si negde zaglavio u vremenu i prostoru?
    Se secas Miroslavljevog Jevandjelja?
    Kopija stoji u svim velikim svetskim muzejima kao i u Vatikanu,Carigradskoj Patrijarsiji i St Gori/Hilandaru...original je u SRB, u Narodnom muzeju sem 166.stranice koja je u muzeju St Petersburga..
    To bogosluzbeno delo je nastalo 1180 godine...
    Uvrsteno je na "listu secanja covecanstva" Unesco..
    Delo je napisano kao naruceno za Humskog kneza Miroslava vladara u danasnjoj Cg, inace brata St Nemanje...
    Red je da naucis nesto o svojim precima...
    (C i n i k, 1. decembar 2021 19:12)

    # Link komentara

  125. Daj mi objasnite nešto. Kako možete tvrdit da su Hrvati pokatoličeni Srbi, a istovremeno mrzit te iste Hrvate (aj da se ne lažemo, nema tu ljubavi). Pa zašto mrzite sami svoj narod?Zašto ne radite da ti Hrvati ''progledaju'' da su Srbi i vratite ih matici?.Ne drži vam vodu ta mantra, Hrvati zatucani, pokatoličeni, bez povijesti, komplesaši, kroasani itd itd, a istovremeno je to isto narod ko i vi. Pa kenjate tom logikom sami po sebi...
    (željko, 01. decembar 2021 15:56)
    A što bi vas mrzeli kad o vama niko ni ne razmišlja ovde.Da nema ovakvih tekstova na B92 koji vas spomene ponekad niko se ne bi setio naših komšija.A jeste, imate i more da...ode poneko raditi ili brčkati se.Šta beše još?A da polomite i ponekad ćirićne natpise i poneki auto sa srpskim tablicama.Toliko o vašim podvizima da se neko zanima za vas.
    (Trollhunter, 1. decembar 2021 19:10)

    # Link komentara

  126. Samo da napomenem da ne mešate Vukovu azbuku sa Ćirilovom (Ćirilo i Metodije) ćirilicom.
    (z’brda, 01. decembar 2021 18:39)

    Ćirilica nema veze sa Ćirilom. Nije ju on utvrdio. Ćirilicu su utvrdili njegovi učenici Kliment u Naum. Po Ćirilu su dali samo ime pismu.
    (Hipo, 1. decembar 2021 19:07)

    # Link komentara

  127. Ova konstatacija iz naslova, naravno nije točna, jer je bašćanska ploča napisana 200 godina ranije i to na glagoljici.
    (Ante Dujmović, 1. decembar 2021 17:43)

    Baščanska ploča je istorijski falsifikat Ivana Kukuljevića. Dokazano je da nije iz 11.veka a neki detalji na istoj su naknadno doklesani.
    (Falsifikatori samih sebe, 1. decembar 2021 19:07)

    # Link komentara

  128. Poveznica svih slavenskih jezika je ćirilica jer zamislite svi slaveni su nekada govorili praslavenski (koji nije bio pisani jezik) potom poslije nastaje staroslavenksi koji je bio pisani ali ne i govorne jezik.
    Staroslavneski je imao svoje redakcije: rusku, češku, hrvatsku, srpsku ... od kojih kasnije nastaju i zasebni jezici ...

    Usputm pogledajte na srpskoj wikipediji:

    Хрватска редакција
    Хрватска редакција старословенског језика је једна од најстаријих, и среће се у споменицима писаним угластом (хрватском) глагољицом. Хрватски тип старословенског језика има следећа обележја:

    стражњи и предњи назали - ѫ и я - мијењају се у у и е (рѫка > рука, пят > пет)
    јери ы се мијења у и (быти > бити)
    графем шта щ се мења у ћ, шћ или ређе у шт
    због депалатализације, полугласи јер (ь) и јор (ъ) се вокализују, у јаком положају дају а (у кајкавском е), али се прије тога изједначују (У следећем примеру ь и ъ дају исти одраз - сънъ > сань, сан`, дьнь > дан, дан`). После су се јерови означивали штапићима и апострофима те поступно нестали.

    У неким хрватским католичким бискупијама на острвима и у приморју старословенски се развио у хрватску редакцију која је коришћена у глагољашкој литургији римског обреда, све до Другог ватиканског сабора, а у неким својим облицима и све до данас.
    (Miky, 1. decembar 2021 19:05)

    # Link komentara

  129. E kad nađete grobove, onda možete i u Vatikanu da tražite pisma.
    (Oftalmolog, 01. decembar 2021 15:20)

    Reče čovjek čiju zemlju iz sjene vodi crkva kojoj se klanja narod, a koja se kune da postoji sin božji čijeg groba, eto, nema.

    Zanimljivo. Tema o grobovima je toliko puta prožvakana da normalne ljude mozak već boli.
    (Gledam_Ne_Vjerujem, 01. decembar 2021 15:32
    Batice, boli te što nemaš najprostiji odgovor na pitanje?Ja se ne klanjam toj crkvi koju spominješ a pripadam tom istom narodu.I šta sad?
    (Trollhunter, 1. decembar 2021 19:02)

    # Link komentara

  130. Crnogorski, hrvatski i bosanski jezik su stari preko 450 godina, a srpski jedva 190 godina.

    Krunski dokaz za tu tvrdnju glasi:

    Ne postoji niti jedna knjiga na srpskoj ekavici koja je starija od 190 godina?

    Eto ko je takvu nađe, neka je obeodani na ovom istom portalu i mestu?

    Elem, dešava se neverovatna stvar, da otimači tuđeg blaga/jezika pre bezmalo dva stoleća, optužuju danas pokradene, da su im oni oteli jezik?

    Tako to biva sa belosvetskim lažovima, koji svoje mlade naraštaje lažu, mažu

    Ovaj tekst nema nameru da ikoga uznemiri, no da ljude koji žive u lažima i sa lažima, pomire sa istinom i da je prime k’ znanju.
    (O jeziku, 1. decembar 2021 15:40)

    I tvojom logikom ne postoji ni nemacki, ni engleski ni francuski.
    Vukova reforma srpakog jezika uzela je za osnov narodni jezik, koji nije pisani. O crnogorskom i bosanskom ne mozemo da govorimo jer do 20. veka Crna Gora i Bosna su bili geografski ne nacionalni pojmovi. Hrvatski jezik je najinteresantniji - do sredine 20. veka vecina Hrvata je svoj knjizevni jezik prvi put sretala u skoli, posto su bili pretezno cakavci i kajkavci, ne stokavci. Stokavsko narecje, koje je kodifikovano kao srpski i hrvatski knjizevni jezik narodni je jezik Srba iz Podrinja i Istocne Hercegovine (u koju spada i ta Crna Gora o kojoj trubis)

    Neznalice ne znaju razliku izmedju jezika, narecja, dijalekta i geografskog podneblja. Zli ljudi se trude da namerno pobrkaju pojmove da bi zbunili neznalice...
    (Mrgud, 1. decembar 2021 19:02)

    # Link komentara

  131. "hrvatska ćirilica" je izmišljotina koju će nadalje da koriste za svojatanje svega i svačega što je srpsko i što je napisano na ćirilici, nema na šta nisu spremni, lome ćiriličke table čekićima i macolama, a istovremeno svojataju to isto pismo za koje podrugljivim rečima govore da su hijeroglifi, moraju jer drugačije ne mogu da objasne Dubrovačku književnost koja je sva napisana na ćirilici ili bar u većini, počeće da svojataju i one porušene pravoslavne crkve i manastire po Dalmaciji, za sad ih je pobrojano preko 650, već su počeli da se ponavljaju sa lupetanjima o hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, a ovo o ćirilici je novina, mada je ideja puno starija, jedva čekam da vidim šta je sledeće što će prisvojiti, možda u dogledno vreme čujemo i za pojmove poput: "hrvatski patrijarh", "hrvatski iguman", "hrvatski pravoslavni krst" i slične gluposti.
    ())) Mare (((, 1. decembar 2021 18:58)

    # Link komentara

  132. Nemojte vise, sramota me koliko su Hrvati nemocni kako im istorija ne stoji.
    (KB, 1. decembar 2021 18:57)

    # Link komentara

  133. A mozda naučiš da je i tzv Hrvatska bila 120g pod Vizantijom.
    (TATA, 01. decembar 2021 17:19


    Sem toga trebalo je da mu napises koja hr...
    To uopste nije ova u danasnjim granicama koja granica nikada u istoriji nije pripadala nikakvoj hr nego je delo komunista...
    Dubrovnik do 1946 nikada nije bio u istoriji deo nikakve hr, neka probaju da pronadju bilo kakav pisani dokument o tome, ali to ne postoji, mozemo mi kao narod da se zahvalimo tragicnoj srpskoj politici od 01.12.1918 a onda i komunistima za te granice..
    Oni cak nveruju da je dobar deo danas je hr bio takodje pod turcima ( ali bez autonomije koju je srpska srednjevekovna drzava imala) i ne znaju da su TR 100 godina bili ispred zidina Beca...100 godina...
    Tamo u hr ih uce danas da su oni na "mediteranu" iako nisu, i iako do mediterana postoji Otranski zaliv kao i Jonsko more, a uce ih i da se granice sa AU i ne priznaju geografske karte, tako da je strasno u kakvoj su kolektivnoj hipnozi, bukvalno patoloskoj hipnozi..
    (C i n i k, 1. decembar 2021 18:56)

    # Link komentara

  134. Ja samo znam da su srbi turci, tamnoputi, zene im imaju grube poderane glasove kao i one turkinje. Sve ostalo je zanemarivo.
    (Josip, 1. decembar 2021 18:39)

    Bio sam više puta u Dalmaciji. Nije baš da sam se nagledao plavokosih i plavookih "Skandinavaca". A to za žene govori da ti Srpkinju nisi ni na slici video.
    (Najpre, pogled u sopstveno ogledalo, 1. decembar 2021 18:54)

    # Link komentara

  135. Joj komentara, sacuvaj me Boze. Ma svi smo mi Srbi samo jos ne znamo. I od nas je krenulo, pa onda su dosle amebe itd...
    (Hajduk, 01. decembar 2021 15:02)
    Ja znam da sam Srbin a trebalo bi i ti, znam da je muka šta ćeš...
    (Trollhunter, 1. decembar 2021 18:54)

    # Link komentara

  136. Crkveno-slavenski jezik je imao više recenzija, a između ostalih i srpsku i hrvatsku. S pismom je slična stvar; glagoljica i ćirilica nisu ekskluzivna pisma Hrvata i Srba, nego su SLAVENSKA, tj. sveslavenska pisma. Druga je stvar što se pod okriljem pravoslavlja ćirilica održala i zato je danas na ovim prostorima vidimo kao srpsko pismo. Zapadna verzija ćirilice, tzv. Bosančica, je pismo kojim su se dugo koristili hrvatski velikaši. Frankopani su pisali ćirilicom. Vjerski identitet Srba i Hrvata je u početku bio dosta fluidan, te se danas zna da su i jedni i drugi, kako kad, poprimali utjecaje i istočne i zapadne crkve. Bizantski utjecaj u hrvatskoj kneževini, a kasnije i kraljevini, je bio ogroman. Knez Zdeslav, Branimirov prethodnik, je recimo bio bizantski čovjek, a poslije njega i neki kraljevi poput Stjepana Držislava. Bilo je tad i istočnih utjecaja, što su pragmatični zapadnjaci uočili i dopustili glagoljaške popove i Bogoslužje na narodnom jeziku. I dan danas se u našim crkvama pjeva stari slavenski napjev "Gospode pomiluj". S druge strane, Srbija i Bugarska su bile zanimljive zapadnom kršćanstvu. Tamo su djelovali franački misionari. Arhaični srpski nazivi za crkvene predmete ukazuju na to. Stefan Prvovjenčani, prvi kralj Srba, je kraljevske insignije primio sa zapada. A štokavica se u prvom redu proširila turskom upravom i osvajanjima, u Hercegovini, Lici i Pounju na račun čakavskog, a u zapadnoj Slavoniji na račun kajkavskog narječja. Hvala na objavi !
    (djedmedjed, 1. decembar 2021 18:53)

    # Link komentara

  137. To je bilo pre nego sto su nam Germani objasnili da mi gismo isti narod.
    (QwertyDGB, 1. decembar 2021 14:03)
    Da nismo isti to kaže genetski kod.Samo vi imate neke druge dokaze o nekakvoj sličnosti,čak i Srbi iz BiH se razlikuje od vas.Ne znam samo odakle to izvlačite,sve šta sam ja čitao kaže suprotno. Najčistiji slavenski gen imaju bosanki muslimani.
    (vox, 1. decembar 2021 18:52)

    # Link komentara

  138. "Hrvatskom ćirilicom"... Znači li to da smo mi ćirilicu preuzeli od Hrvata i da smo posledično zbog toga Hrvati..? Ne znači! Ne lupajte gluposti. Ćirilica nije srpsko pismo, niti su Ćirilo i Metodije koji su doneli ćirilicu među Slovene Srbi.
    (Djoksa, 1. decembar 2021 18:51)

    # Link komentara

  139. @ Miloš BG

    Sveti Jovan Vladimir u istoimenoj crkvi u Elbasanu, današnja Albanija, srpski kralj iz perioda s kraja 10. i početka 11. veka, ajde sad ti, grob bilo kog hrvatskog kralja?

    Sve ovo što si napisao, obična je laž! Srbija NEMA kralja u navedenom razdoblju. Ništa od toga ne postoji! Prema tome, nemoj se hvaliti s nečim čega nema! Hrvatski knezovi i kraljevi spominju se u brojnim spisima i kamenim natpisima koji su pronađeni i kojima je dokazana autentičnost!
    (brica, 1. decembar 2021 18:50)

    # Link komentara

  140. Najstariji srpski dokument ispisan je bosanskim jezikom.
    (Edi, 01. decembar 2021 14:33)
    Osim što bosanski nepostoji nego samo srpski, verovatno se i ti prezivaš na ić...Kad ćete jednom shvatiti...
    (Trollhunter, 1. decembar 2021 18:48)

    # Link komentara

  141. Šta ti napisa Stručnjače. Na Pelješcu u mestu Stanković postojala je bogomolja koja je nekoliko puta rušenja ali postoje dokumenti da se pisalo ćirilicom ali još nije istraženo kome je pripadala crkva. Nema ni jednog dokaza da je pripadala srpskoj crkvi. U Dubrovniku za vreme dubrovačke republike je postojala štamparija koja je sva dokumenta republike štampala na ćirilici da bi Venecijanski dužd štampanje preselio u Veneciju. Da li to znači da je Dubrovnik bio srpski? Uostalom čitaj Ljudeviita Gaja koji je prijateljevao sa Vukom Karadžićem
    Čirilo i Metodije su širili pismenost i u Hrvatskoj
    (Zuja, 01. decembar 2021 14:32)
    Batice, u Dubrovniku i JESU živeli Srbi.Još kad bi znao da je Split jedno vreme bila srpska prestonica i to pre Nemanjića pao bi na dupe...
    (Trollhunter, 1. decembar 2021 18:46)

    # Link komentara

  142. To je zapravo samo dokaz vise o onome sto svi znaju pa i u hr, a to je njihovo poreklo i masovno i nasilno pokrstavanje srpakog naroda, zato danas u hr imamo prezimena "Jovanovic, Milanovic, Petrovic" itd, a ono sto je interesantnije, 1 od najradikalnijih proustaskih elementa danas u hr je izvesni covek koji se preziva, Srb...
    Marija Terezija je bila raspisala popis u Dalmaciji sada se ne secem godine ali postoji pisani dokument u AU narodnom muzeju, gde se 90% stanovnistva izjasnilo da su Srbi ali katolicke veroispovesti...u to doba je proces pokrstavanja u tim krajevima vec dostigao vrhunac..danas su nj potomci najveci sovinisti kad je srpski narod u pitanju...
    Ako nko npr misli da je Zoky pa jos Milanovic hr ok, ali mene je u to tesko ubediti, i naravno nka se on izjasnjava tako, to je nj problem, pisem o tome da neko ko nosi to prezime, moze biti samo srpskog porekla..
    hr danas je hibrid drustvo u 18 i 19.veku naseljenih ceha, slovaka, madjara i svakako vecinski pokrstenog srpskog naroda..
    (C i n i k, 1. decembar 2021 18:46)

    # Link komentara

  143. ali zasto je uopste zovu hrvatskom kad moze biti samo dalmatinska povelja. nije tada tu bilo nikakvih hrvata niti hrvatske. kad gurnemo lazi na stranu i prihvatimo da nema nikakvih materijalnih dokaza o postojanju nekaknih hrvatskih kraljeva i nekakve hrvatske drzave. - npr. nema ni jedan komad kovanog novca niti pecat, ostaje trivijalna istina. hrvatske drzave tu nije bilo. kasnije je napravila austrija. gotovo.
    (duka, 1. decembar 2021 18:45)

    # Link komentara

  144. Како је Вук успео да им га угура пар векова пре него што се родио?
    (neupucen, 01. decembar 2021 17:56)

    Причаш о народу који је почео "бранитељски" рат. Све је у Хрвата могуће...
    (my way, 1. decembar 2021 18:42)

    # Link komentara

  145. i dobro sta sad???99% muslimana u srbiji i CG su bili Srbi i vise nisu...,tacka...,vracemo se u srednji vijek nekim pricama nebitnim vise...,Hrvatska sad ima drzavu,necemo o tome ko joj je dao i dal je ttebao i sta ke tu nekad bilo i cija teritorija je bila...,to je sad Hrvatska i kraj price...,sacuvajmo KOSOVO i borimo se za njega kako treba i dolikuke a ne po kafanama !!!
    (dza bu, 1. decembar 2021 18:42)

    # Link komentara

  146. Hrvati ne smeju zemlju da kopaju duboko, da ne pronađu srpske korene.
    (Alex, 1. decembar 2021 18:42)

    # Link komentara

  147. Hahaha ok važi.
    (Ras, 1. decembar 2021 18:40)

    # Link komentara

  148. Ja samo znam da su srbi turci, tamnoputi, zene im imaju grube poderane glasove kao i one turkinje. Sve ostalo je zanemarivo.
    (Josip, 1. decembar 2021 18:39)

    # Link komentara

  149. Samo da napomenem da ne mešate Vukovu azbuku sa Ćirilovom (Ćirilo i Metodije) ćirilicom.
    (z’brda, 1. decembar 2021 18:39)

    # Link komentara

  150. Čitam komentare i ne verujem koliko smo svi zatrovani.
    Razmislite od kada datiraju sukobi Srba i Hrvata i shvatićete da o imamo mnogo duži period tolerancije (ako ne i savezništva) nego sukoba. Južnoslovenski narod podeljen Velikom šizmom i teorijama zavere a vi se ložite da ste bolji od onih drugih i obratno.
    (xyz, 1. decembar 2021 18:38)

    # Link komentara

  151. Ovo gore od tri srpska nuklearna reaktora...
    (ministar Julin, 1. decembar 2021 18:37)

    # Link komentara

  152. Hrvatska ćirilica, dardanska ćirilica i - slovensko Kosovo. Eto tako ide kod nas. Svako si prisvaja šta hoće, Milutin postade bugarski svetac, iako mu je rođeni brat, Dragutin, vladao Srbijom sa njim...

    Bitno da mi i dalje s nostalgijom spominjemo 29. novembar, jer nama pamet poče s '45.
    (kad ne ceniš svoje, ima ko hoće, 1. decembar 2021 16:13)

    Ovaj komentar da procitaju svi Srbi 100 puta!
    (sasa, 1. decembar 2021 18:29)

    # Link komentara

  153. Ovo je krunski dokaz da su Srbi nastali od Hrvata. To su samo zaostali pripadnici naseg naroda koji nisu želeli da odbace cirilicu.
    (Braco Srbi Cujte sad mene, 1. decembar 2021 17:44)

    Meni je to više dokaz da smo isti narod.
    (Bata, 1. decembar 2021 18:27)

    # Link komentara

  154. Fakat da u katoličkoj crkvi postoji dan Sveti Kiril i Metodije, a u pravoslavnoj nema ni pomena od toga.
    Fakat da sam na otoku Rabu video crkvicu, na kojoj su slova ispisana nekom vrstom glagoljice.
    (Činjenice?!?, 1. decembar 2021 18:26)

    # Link komentara

  155. E dragi ostrasceni Srbi. Vama povjest pocinje sa Nemanjicima,a prije sta je bilo to vas vasi neuce. Prodali ste vjeru za veceru,prodali ste sjeme i pleme za serpu ribe,svetu katolicku crkvu. Zato i napadate sve oko sebe jer vam savjest neda mira.
    (PAPA, 1. decembar 2021 16:21)

    To ti ucis da je tako u tvojoj povijesti (dugoj citavih 30 godina). U nasoj istoriji ide sa i "malo" dublje od Nemanjica. Ti ucis da je Jasenovac bio popravni dom za nestasnu srpsku decu i nikako da naucis sta znaci sama rec pravoslavna. Kad to osvojis ponovo se javi.
    (pollo, 1. decembar 2021 18:25)

    # Link komentara

  156. Srećom da nitko u Srbiji nije pročitao Povaljsku listinu i nije vidio imena popisanih svjedoka - Nemanja, Desina ... a jezik liči na današnji ruski.
    (Tugomir, 1. decembar 2021 18:23)

    # Link komentara

  157. Cirilica je samo srpsko pismo jel? Znaci i rusi su srbi i jos dosta njih pa da ne nabrajam

    @(Istina, 1. decembar 2021 17:26)







    Ćirilica najverovatnije predstavlja reformisano mnogo starije azbučno pismo koje se koristilo među Srbo-Slovenima, to pismo se reformisalo u istočnoj crkvi pod uticajem Grka u Romeji koju svi inače pogrešno nazivamo Vizantija. Potom je to takvo reformisano pismo preko Ćirila i Metodija promovisano među slovenskim stanovništvom koje je pripadalo crkvi istočnog obreda, crkva zapadnog obreda ili kasnija rimokatolička crkva je koristila isključivo latinski jezik i latinično pismo, zato je na kraju i nastao protestatizam među katolicima, jer je liturgija umesto na narodnom, uvek bila na latinskom jeziku što u pravoslavlju nikad nije bio slučaj. Ćirilica dakle svedoči o pravoslavnom poreklu stanovništva na nekom prostoru, pa je zato kod katolika i muslimana pod uticajem Rima i Vatikana, odnosno Meke i Medine ćirilica oduvek izazivala gađenje kod verskih preobraćenika i kasnijih konvertita, a s obzirom da su ovde na lokalu jedini pravoslavci Srbi logično je da katolici i muslimani po automatizmu ćirilicu izjednačavaju sa srpstvom, što u suštini i jeste tačno, jer je pravo izvorno srpstvo utemeljeno na pravoslavnom hrišćanstvu.
    (Hammer, 1. decembar 2021 18:21)

    # Link komentara

  158. Smatra se da će 2080. u Hr biti oko milion hrvata a u Srbiji oko dva miliona Srba.I to će biti staro stanovništvo mahom. Biće nekoliko miliona Afrikanera i Arapa i Azijata.
    Dok se ove dve nacije glože oko praistorijskih nebuloza, polako nestaju jer je feminizam zavladao, a devojke ne žele da radjaju i staraju se o deci, već da se samo provode.
    Možda neko misli da je ovo preterivanje ali daću vam dokaz da nije.
    Danas već ne smete ni da pričate o ovim temam niti apostrofirate glavne krivce za belu kugu i neporodičnost, dakle to je zabranjeno!
    Ako ne sme ni da se priča o uzrocima problema, šta mislite kakvih će problema tek biti?
    (smešne teme vas okupiraju, 1. decembar 2021 18:18)

    # Link komentara

  159. Ти крајеви су у том добу били више под утицајем средњовековне Србије него Хрватске која је тада већ под Угарском
    (Милош, 1. decembar 2021 18:17)

    # Link komentara

  160. Mante se Hrvata! Opsednuti ste!
    (Gazsi, 1. decembar 2021 18:17)

    # Link komentara

  161. Da malo prouče svoju istoriju, stala bi im knedla u grlu.
    (Pilipenda, 1. decembar 2021 18:13)

    # Link komentara

  162. Kažu Hrvati "Ćetnici" i "Čirilica". Da li ima nade da nam taj narod totalno ne upropasti jezik?
    (Saša, 1. decembar 2021 18:12)

    # Link komentara

  163. Srbi i dan danas imaju toponime kao zupa,imali su zupane. Raskol je bio 1054,i srbi punih 110 godina ostaju katolici do dolaska Nemanjica 1166.
    Odvoili se i prodali veru za veceru
    (Veru za veceru, 1. decembar 2021 18:06)

    # Link komentara

  164. "Hrvatska ćirilica",e svašta ću pročitati.
    (Saša, 1. decembar 2021 17:56)

    # Link komentara

  165. Za 150 godina predvidjam naslov u hrvatskim novinama: "Kako su Srbi likvidirali hrvatskog kralja Aleksandra u Marselju"
    (sima strahota, 01. decembar 2021 16:42
    Ti se salis ali to sto kazes bice ..ionako pricaju kako su Nemanjici hrvatska loza a samim tim proizvedeno ....
    (nenad, 1. decembar 2021 17:56)

    # Link komentara

  166. Како је Вук успео да им га угура пар векова пре него што се родио?
    (neupucen, 1. decembar 2021 17:56)

    # Link komentara

  167. U dalmaciji i danas postoje nadgrobni spomenici (stecci) od pre nekoliko vekova ispisani glagoljicom a koje hrvati kriju k'o zmija noge.
    (Si, 1. decembar 2021 17:56)

    # Link komentara

  168. Još jedno falsifikovanje istorije. Taj dokument govori da su na Braču živeli sloveni (mnogi će reći Srbi iako za to nema ni dokaza ni istorijskog poklapanja jer su nacije nastale vekovima kasnije) i da je par njih (ili možda samo jedan) bilo pismeno. Analogija današnje teritorijalne naseljenosti i pripadnosti državi Hrvatskoj (koja realno postoji tek 30-tak godina, nikada pre se neka teritorija nije nazivala Hrvatskom, sem ustaške-genocidne NDH) je neodrživa isto kao i tupavo prisvajanje neolitskih ljudi sa teritorije današnje Vinče (Vinčanska kultura) ili Lepenskog Vira u srpsko kulturno nasleđe. A to da li je neko Srbin ili Hrvat je lični izbor bez ozbiljnog genetskog određivanja (genetski se ne može utvrditi ko je ko, po nacionalnosti) i zato je svako palamuđenje bezpredmetno a međunacionalne svađe tupave.
    (Snorke, 01. decembar 2021 16:43)
    To naravno sto govoris nije problem kada su Grci u pitanju i njihovo prezentovanje sopstvene kulture nasledja i tradicije ...sta vise to prihvata ceo svet ! Danasnji grci su naslednici ondasnjih helena a sa njima imaju veze kao sa kriptoncima ..heleni bili plavi a ovi crni kao turci ...to nikome nije problem ali je problem sto mi imamo identifikaciju sa vincom ...iako postoji vise poklapanja nego njihovih iako je vremenska distanca manja kod njih ! Kulturnu tradiciju bastine na osnovu prostora i mitova kao ilijade i odiseje ..zasto to ne bilo i u nasem slucaju na osnovu prostora , odredjenih obicaja koji su identicni za razliku od grka kod kojih se to potpuno izgubilo ...opanak na primer ..imala ga je vinca imamo ga i mi ...cirilicni znakovi ...Pesic posvetio zivot tome , imamo prostor nedvosmislen i gde je problem ..samo kod nas je .....problem je kriticko posmatranje istorije a ne ekser u sanduk ...pa danas kada su informacije svima dostupne laze se kako ko stigne a zamisli tad ...Doseljavanje slovena je razbijen mit odvano i istorijski i materijalno ali naravno tragovi se prikrivaju zato sto ne postoji kriticka misao u istoriji bar sto se tice zvanicne istoriografije !!
    (nenad, 1. decembar 2021 17:55)

    # Link komentara

  169. Hrvatska cirilica" je samo artefakt koji govori ko su i sta su bili pre nego ih je Vatikan uzeo pod svoje. Da drobi i suzbija srpsku snagu na Helmu i Jadranu. Evo Skoro hiljadu godina i nikako da se otresu toga ko su i sta su. Srbi katolici. Nista vise nista manje.
    (Ivan Alimpic, 1. decembar 2021 14:04)

    Veoma štetna tvrdnja koju mnogi prihvataju.
    Treba imati meru kada je tumačenje istorijskih dogadja u pitanju.
    Vatikan je centar duhovne moci i tačno je da je postojao rivalitet jos u najranijem dobu izmedju Novog i Starog Rima.
    Novi rim (Konstantinopolj) je digo bio u prednosti jer je bio centar i duhovne i svetovne vlasti.
    Rim počinje (negde od 8.veka) da traži tu svetovnu snagu medju zapadnim vladarima na koje se sa jedne strane oslanja a sa kojima takodje i nema bas uvek iste interese.
    U konkretnom slučaju želja Vatikana nije nikakvo pohrvacivanje Srba vec potiskivanje uticaja Carigrada.
    I vec krajem 16. i pocetkom 17.veka krece misionarska akcija pod rukovodstvom Klaudija Akvavive.Pravi se gramatika za kiju Temparica uzima mustru - odabira najpogodniji srpski jezik (eksplicitno ga tako naziva u pismu iz 1592.) po kojem Kašic pravi gramatiku.

    Tek u drugoj polovini 19.veka Beč vrši pritisak na Vatikan i čak Papa odbija da preimenuje zavod sv.Jeronima u Hrvatski jer su se Srbi iz Bara i Dubrovnika bunili.
    Barski nadbiskup je bio Primas srpski.
    Od Bara do Splita bilo je Srba katolika koji nisu katoličeni- podelom su pripali Rimu.

    Beč.Ne Vatikan.Beč.
    (Komša, 1. decembar 2021 17:50)

    # Link komentara

  170. to su pisali srbi
    (Dex, 1. decembar 2021 17:47)

    # Link komentara

  171. hrvatski sigurno nije
    (sok od zove orla, 1. decembar 2021 17:46)

    # Link komentara

  172. Pogledajte jednom istini u oči,nek je i bolno za vas ali je glupo lagati samog sebe celoga života. Meni je baš svejedno a i većini nas ali...ma,uzalud je pisati
    (brainstorm, 1. decembar 2021 17:45)

    # Link komentara

  173. Ovo je krunski dokaz da su Srbi nastali od Hrvata. To su samo zaostali pripadnici naseg naroda koji nisu želeli da odbace cirilicu.
    (Braco Srbi Cujte sad mene, 1. decembar 2021 17:44)

    # Link komentara

  174. Ova konstatacija iz naslova, naravno nije točna, jer je bašćanska ploča napisana 200 godina ranije i to na glagoljici.
    (Ante Dujmović, 1. decembar 2021 17:43)

    # Link komentara

  175. Ja i
    (pero, 1. decembar 2021 17:43)

    # Link komentara

  176. @ban Kulin
    Cuj ovoga ban Kulin! Pa ban Kulin je iz Hrvatske loze Borica iz Sl. Broda,
    kakve vi imate veze sa tim. Cuj Ban
    Srpska titula
    (BAN, 1. decembar 2021 17:43)

    # Link komentara

  177. Pa dobro, logicni je da jesu koristili cirilicu ako smo i koristili, bilo smo povezano vekovima. Kasnije mi pod Turcima smo se trudili da sacuvamo svoje pa je zato i malo previse potenciramo i danas, a oni su zapali pod katolicke sile i svasta nesto izmenili u tom smeru ... Ceo taj tok istorije i vekovi koji su prosli ne menjaju da smo ista go... i potekli iz istog mu.. ali za necije potrebe umemo i da ratujemo medjusobno ako treba, jer smo kao sto rekoh ista ...
    (hogar strasni, 1. decembar 2021 17:42)

    # Link komentara

  178. Da nije bilo Svetog Save Srbi bi ostali rimokatolici jer su ogranak hrvatskog naroda, doduše sklon neradu, mitovima, legendama i samoobmanjivanju.
    (Munjenić, 1. decembar 2021 17:41)

    # Link komentara

  179. I hrvati su u stvari Srbi, samo se ritaju da nisu!
    (Boban, 01. decembar 2021 15:09)
    Obzirom na to koliko se ritaju to dokazuje da su prave srbende. Samo se još mi toliko ritamo.
    (Liga šampiona, 1. decembar 2021 17:38)

    # Link komentara

  180. Ne znam od kada je ćirilica dokaz da si srbin.
    (Liga šampiona, 1. decembar 2021 17:36)

    # Link komentara

  181. Pa gde će nam duša... Ja sam bio ubeđen da smo '90-tih pucali na Hrvate i
    ustaše a ono ispada da smo pucali na Srbe...

    Leleeee
    (igor, 1. decembar 2021 17:34)

    # Link komentara

  182. Jesu li i tu ploču razbili?
    (Istorija ne prašta, 1. decembar 2021 17:32)

    # Link komentara

  183. "Povijest Slavena" pomenutog istoričara Franje Račkog, na stanicama 6 i 7 kaže sledeće:

    "U početku nazivahu se Slaveni domaćim imenom SRBI, to jest rođaci, a stranci, specijalno Nemci zvali ih Vendima ili Vindima. Pod tim imenom zovu Slovene i Grci i Rimljani još od 7 stoljeća pre Hrista. Širenjem Rimskog Carstva, Rimljani dobivahu tačnije podatke o Vendima to jest Srbima, a kad je uništena stara Rimska država, nestade starog domaćeg imena SRB, kao obćenita svemu rodu, te se ono zadrža kod Polabskih i Južnih Srba."
    (Hammer, 1. decembar 2021 17:31)

    # Link komentara

  184. ©Šta ti napisa Stručnjače. Na Pelješcu u mestu Stanković postojala je bogomolja koja je nekoliko puta rušenja ali postoje dokumenti da se pisalo ćirilicom ali još nije istraženo kome je pripadala crkva. Nema ni jednog dokaza da je pripadala srpskoj crkvi. U Dubrovniku za vreme dubrovačke republike je postojala štamparija koja je sva dokumenta republike štampala na ćirilici da bi Venecijanski dužd štampanje preselio u Veneciju. Da li to znači da je Dubrovnik bio srpski? Uostalom čitaj Ljudeviita Gaja koji je prijateljevao sa Vukom Karadžićem
    Čirilo i Metodije su širili pismenost i u Hrvatskoj
    (Zuja, 1. decembar 2021 14:32)

    Ауу, каква енигма, у месту ”Станковић” не зна се која је била црква?[link]

    Цар Душан дао Дубровчанима Пељешац 1334. уз обавезу плаћања тзв. стонског дохотка и да оставе слободу становништву исповедања вере, коју су они поштовали до 1349., када су довели првог католичког свештеника. Иначе од преживелих топонима, поред Станковић, Попова лука, Ситница на Пељешцу је интересантан и Метохија, који је изгледа био у редовној употреби код католика да означи манастирске поседе.
    (Е, свашта, 1. decembar 2021 17:26)

    # Link komentara

  185. Cirilica je samo srpsko pismo jel? Znaci i rusi su srbi i jos dosta njih pa da ne nabrajam
    (Istina, 1. decembar 2021 17:26)

    # Link komentara

  186. Ovo moze da se krivo protumaci…
    Kad se kaze “hrvatski”, misli se na geografki pojam.
    Hevatska je nekad (do nedavno) ulazila u sastav Srbije i kao sto se u Šumadiji, KiM, Banatu… pisalo i pise ćirilicom, tako i u Hrvatskoj.

    Nema razloga da se omalovazava ili nipodastava… jer time samo sebe ponistavamo.

    Hvala.
    (ime, 1. decembar 2021 16:30) 

    U pravu ste.
    Za razliku od Baščanske ploče (dokazani falsifikst sa čime se slažu i hrvazski istoričari) ovo bi moglo da bude verodostojno.
    Samo sa tumačenjem treba biti oprezan.

    Nikada ne zaboraviti sledece- često gubimo iz vida po malo neobičnu kombinaciju svetovne i duhovne vlasti kada su ti krajevi u pitanju.Neobičnu za sadašnje vreme.

    Svetovna vlast je pripadala Konstantinopolju,dakle "romejsko dvorište je bilo do Splita"
    Bilo je pet ravnopravnih crkava i duhovna vlast u tim krajevima pripadala je Rimu.
    Izvorni Hrvati,Čakavci koristili su gljagoljicu isto kao i Srbi,Stokavci.
    Kasnije se pojavila ćirilica.
    U katoličkim crkvama se,naravno koristila latinica ali je upliv gljagoljice a u "graničnim" predelima i cirilice sigurno postojao.
    Raskol nije mnogo uticao na to jer se on desavao postepeno (trvenja su dugo trajala,nazirao se od 8 veka kao siguran a mnogo kasnije nego je objavljen je bio vidljiv "na terenu")
    Latinica postaje bas dominantna krajem 16.veka (Klaudio Akvaviva ) - čak je prva gramatika pisana radi misionarskog rada medju Srbima (Kašic,Temparica odabrao uzorak srpskog).
    (Komša, 1. decembar 2021 17:25)

    # Link komentara

  187. Petar
    Samo kad se priča o jasenovcu, onda su čisti hrvati.
    Po tvojoj I tvojih istomišljenika teoriji pokatolčeni srbi pobili srbe
    (crna guja, 1. decembar 2021 17:23)

    # Link komentara

  188. Drmaju komšije neviđeno...ili mislite da su Kiril i Metodij opismenjavali samo Srbe ?
    (Lekskomp, 1. decembar 2021 17:22)

    # Link komentara

  189. (PAPA, 1. decembar 2021 16:21) #

    Dragi naš ostrašćeni Hrvati, nama povijest počinje sa , SORBJANOVIĆIMA, OŠTRIVOJEVIĆI, zatim SVEVLADOVIĆIMA, pa Vlastimirovići. Od Vlastimirovića je knez STROJIMIR (9 vek) čiji prsten i pečat slobodno možeš da pogledaš u ISTORIJSKOM MUZEJU u Beogradu. Da vidiš od kada su vladari Srbije imali ugravirani Vizantijski krst.
    A mozda naučiš da je i tzv Hrvatska bila 120g pod Vizantijom.
    (TATA, 1. decembar 2021 17:19)

    # Link komentara

  190. …… e jbg :)
    (boban, 1. decembar 2021 17:17)

    # Link komentara

  191. Ćirilica,staro pismo svih Slavena.Sve do Češke. Pitajte Ćirila i Metodija.
    (Ništa mudro, 1. decembar 2021 17:15)

    # Link komentara

  192. Bascanska Ploca je pisana glagoljicom i starija je od ovoga. Napisana je ok 1100 godine.
    (hm, 1. decembar 2021 17:10)

    # Link komentara

  193. Zar oni beše lome table ispisane istom tom ćirilicom ? I na kraju kad nađu još starije pisanje gde piše da su pravoslavne vere i bliski potomci srba biće to nešto još bolnije od ćirilice . Totalno izgubljen narod i otuđen od svega svetog i svog postojanja . Nije mi ih žao ni malo više su mi smešni što toliko teraju inat .
    (dtegaq62, 1. decembar 2021 17:04)

    # Link komentara

  194. E dragi ostrasceni Srbi. Vama povjest pocinje sa Nemanjicima,a prije sta je bilo to vas vasi neuce. Prodali ste vjeru za veceru,prodali ste sjeme i pleme za serpu ribe,svetu katolicku crkvu. Zato i napadate sve oko sebe jer vam savjest neda mira.

    (PAPA, 1. decembar 2021 16:21)









    Ta "sveta katolička crkva" pobila je tokom istorije više hrišćana nego muslimani i svi ostali zajedno i to po raznim nekim inkvizicijama, spaljivanjem veštica ili u krstaškim ratovima i tokom reformacije i kontrareformacije! A za tvoji informaciju, hrišćanstvo je nastalo na istoku Rimske imperije, odatle se širilo iz Jerusalima preko Male Azije, Balkana, pa do tek onda do Rima i dalje, sve najstarije hrišćanske crkve su na istoku, od Jerusalima, pa naovamo, dok je hrišćanstvo stiglo do Rima, nagledali smo se brojnih genocida nad Hristovim sledbenicima koje su počinili upravo taj RIM i RIMska vlastela u koju se danas kune Vatikan, tako da neće biti da smo se mi Srbi od bilo koga odvojili, već su se rimski papa i njegovi sledbenici odvojili od Jerusalimske Hristove crkve.
    (ban Kulin, 1. decembar 2021 17:02)

    # Link komentara

  195. Da li time prihvatamo da su Srbi katolici počinili geocid u jasenovcu
    (222, 1. decembar 2021 15:07)

    Не, ми напомињемо да су покатоличени Срби у име хрватства, "Криста" и доглавника, али и бискупа крапинца починили геноцид у систему логора (множина) Јасеновац. Они, пак, тврде да нису Срби него Хрвати(јанци).
    (Da, 1. decembar 2021 17:00)

    # Link komentara

  196. Mogu da se ljute koliko hoće, ali Hrvati su pokatoličeni Srbi.
    (Petar, 1. decembar 2021 17:00)

    # Link komentara

  197. @"Jel ti znas kad je nastalo pravoslavlje i SPC? Stefana Prvovencanog je krunisao Papa.
    (milan, 1. decembar 2021 15:03) # Link komentara-Хришћанство је Православље(Ортодоксно Хришћанство-право, једно једино, подељено на два дела у 11 веку када је формирана Римокатоличка црква) Латински(Римокатоличка црква), Старогрчки(Грчка Православна црква) и Старословенски нски(Српска Православна црква) Три народа, три културе, три језика, три писма сва три сачувана у Хришћанству. Питање је што Словени католици немају азбуку и развој писма из глагољице у азбуку. Аутокефалност је једно а постојање ПРЕ добијања аутокефалности је друго.. Прво без другог не иде.. Интересантно како се та прича о крунисања појављује са НАТОом у ЦГ и изменом писма.. Постоји разлог што пишеш латиницом..
    (Народ, 1. decembar 2021 16:57)

    # Link komentara

  198. Kako to da postoje albanci katolici, pravoslavci i muslimani ali su samo srbi pravoslavne vere??
    (filip, 1. decembar 2021 16:57)

    # Link komentara

  199. ok i sta sad?Kakvo smaranje ..
    (popadic, 1. decembar 2021 16:54)

    # Link komentara

  200. Amatere zbunjuje ćirilica i starocrkveni jezik.
    (šta se može, 1. decembar 2021 16:54)

    # Link komentara

  201. Ne shvatam čemu sva ova diskusija. Zar naši naučnici nisu još devedesetih godina prošlog veka dokazali da su prvo postojali Srbi, koji su živeli na nebu jer su bili nebeski narod, da se zatim postepeno život pojavio i u moru odakle se proširio i na kopno.
    (perica, 1. decembar 2021 16:53)

    # Link komentara

  202. Prvi Hrvatski dokument je baščanska ploča pisana glagoljicom"Jas ophat Držislav" na starohrvatskom jeziku.Inače čirilica nije Srpsko pismo već su se njime nakon nastavka služili svi Slaveni od Češke do Rusije,tako da je postojala Hrvatska verzija čirilice ,koja je tokom stolječa nestala kao i glagoljica.
    Inače Hrvatska ima dva najstarija dokumenta Slavenske pismenosti,Baščanska ploča koja je na Krku i pisana je glagoljicom,i Povelja Kulina Bana pisana Bosančicom - Bosanskom verzijom čirilice,a koja se nalazi u Dubrovačkom arhivu.Drugu kopiju je Rusija svojevremeno uzela u Petrovgrad i odbija da je vrati jer je to drugi pisani spomenik među slavenima i smatraju da na to imaju pravo.
    (Dubrovčanin, 1. decembar 2021 15:10)

    Нисам учио хрватијански језик, али молим коментаторе да 10 пута прочитају колико су Хрватијанци заправо неписмени. Упорно мешају Ч и Ћ, не знају где се и кад користе велика слова, интерпункција им је непознаница... Просто, као да уопште нису словенско-српског порекла. А тек изговор какав им је - то је трагедија. Кад прочитам - ČIRILICA, запитам се шта није у реду са тим племеном? Да ли је могуће да су толико неписмени?
    (Браво за ваше учитеље, 1. decembar 2021 16:52)

    # Link komentara

  203. Zna se da je Srbija poznata po prodaji školskih diploma, tako da školovani svašta pišu...
    (Mitar, 1. decembar 2021 16:50)

    # Link komentara

  204. @ Oftalmolog

    Daj i ti nama javi za grobove srpskih knezova iz 9., 10., i 11. stoljeća pa komentiraj!
    (brica, 1. decembar 2021 16:32)




    Sveti Jovan Vladimir u istoimenoj crkvi u Elbasanu, današnja Albanija, srpski kralj iz perioda s kraja 10. i početka 11. veka, ajde sad ti, grob bilo kog hrvatskog kralja?
    (Miloš Bg, 1. decembar 2021 16:50)

    # Link komentara

  205. hrvati najgori od svih srba!
    (averkije džordanvilski, 1. decembar 2021 16:49)

    # Link komentara

  206. Još jedno falsifikovanje istorije. Taj dokument govori da su na Braču živeli sloveni (mnogi će reći Srbi iako za to nema ni dokaza ni istorijskog poklapanja jer su nacije nastale vekovima kasnije) i da je par njih (ili možda samo jedan) bilo pismeno. Analogija današnje teritorijalne naseljenosti i pripadnosti državi Hrvatskoj (koja realno postoji tek 30-tak godina, nikada pre se neka teritorija nije nazivala Hrvatskom, sem ustaške-genocidne NDH) je neodrživa isto kao i tupavo prisvajanje neolitskih ljudi sa teritorije današnje Vinče (Vinčanska kultura) ili Lepenskog Vira u srpsko kulturno nasleđe. A to da li je neko Srbin ili Hrvat je lični izbor bez ozbiljnog genetskog određivanja (genetski se ne može utvrditi ko je ko, po nacionalnosti) i zato je svako palamuđenje bezpredmetno a međunacionalne svađe tupave.
    (Snorke, 1. decembar 2021 16:43)

    # Link komentara

  207. Za 150 godina predvidjam naslov u hrvatskim novinama: "Kako su Srbi likvidirali hrvatskog kralja Aleksandra u Marselju"
    (sima strahota, 1. decembar 2021 16:42)

    # Link komentara

  208. Upsss … :-)
    (ivan, 1. decembar 2021 16:40)

    # Link komentara

  209. hrvatska postoji nekih 30 godina. kakva bre istorija...
    (salgar, 1. decembar 2021 16:39)

    # Link komentara

  210. Pa normalno da je ćirilicom! To su Srpski izrodi..
    (veljko, 1. decembar 2021 16:39)

    # Link komentara

  211. (Dubrovčanin, 01. decembar 2021 15:10)

    Ih, kakva veatolomija i gimnastika da se onjasni nesto jednostavno… ustvari, prikrije istina. (:

    A ko su Cesi?
    (ime, 1. decembar 2021 16:36)

    # Link komentara

  212. Da li to znači da je Dubrovnik bio srpski? Uostalom čitaj Ljudeviita Gaja koji je prijateljevao sa Vukom Karadžićem
    Čirilo i Metodije su širili pismenost i u Hrvatskoj
    (Zuja, 1. decembar 2021 14:32)

    Хрватска је држава настала 1941. године. Могли су да шире писменост на територији данашње Хрватске, међу Словенима. Људевит Гај није друговао, него је по налогу АУ унијатио Србе у Хрвате. Његова реформа хрватског језика није само реформа писма него конверзија хрватског језика са кајкавштине и чакавштине (народни језик у Хрвата) у штокавчину (народни језик у Срба). И ако погледаш попис Дубровачког становништва, Словени су били Срби а не Хрвати, са Србима су трговали, са Србима се венчавали. Проблем је што сте ви, Жује, све католике пожујили уз свесрдну помоћ империје.
    (Алекса, 1. decembar 2021 16:36)

    # Link komentara

  213. Kad bi nekako mogli na more da izađemo...
    (Prosečan Srbin, 1. decembar 2021 16:35)

    # Link komentara

  214. A što je to za čudjenje?
    Pa Hrvati su ustvari uglavnom pokatoličeni Srbi. Zato toliko mrze Srbe pravoslavce. U davna vremena (18,19 vek) kada bi se neki Srbin premetnuo u katolicizam, zbog posla i boljeg života bivao je anatemisan i žigosan u svojoj zajednici (isto kao Srbi u Bosni koji su primili Islam), celo selo bi bilo protiv takvih ljudi i gadilo im je suživot. Kao odgovor na to ti ljudi su svojoj deci govorili da oni nisu nikad ni bili Srbi nego neki zamišljeni Hrvati (Muslimani, Bošnjaci, Bošnjani,...) i da oni zauzvrat treba još jače da mrze Srbe pravoslavce. Zato tolika mržnja a nikada u istoriji nisu ratovali kao nacije izmedju sebe osim u 20-om veku.
    Koliko vredi informacija uz arhiva Austrougarske da se samo u jednoj godini broj Hrvata u imperiji povećao sa 400,000 na 1,400,000 i to uglavnom Dalmacija, Lika.
    Pokrstavanje traje i danas, Srbi u Slavoniji menjaju veru u katoličku i počinju da se izjašnjavaju kao Hrvati zarad zapislenja u državnoj službi a i kod privatnika.
    U savremenoj Srbiji se taj slugeranjski karakter nacije preneo na moderne uslove.
    (Vladimir, 1. decembar 2021 16:34)

    # Link komentara

  215. Фрањо Рачки је иначе највећи хрватски историчар. Било би добро да се Хрвати њему окрену када питају када се први пут термин "Срби" у историји појављује и на шта се односи.
    (my way, 1. decembar 2021 16:33)

    # Link komentara

  216. @ Oftalmolog

    Daj i ti nama javi za grobove srpskih knezova iz 9., 10., i 11. stoljeća pa komentiraj!
    (brica, 1. decembar 2021 16:32)

    # Link komentara

  217. @Oftalmolog, kako nemaju kraljeve, eno ga leži na Oplencu, sa svih pet uvis.
    (Четник атеиста, 1. decembar 2021 16:32)

    # Link komentara

  218. Ал зато већина коментара на латиници. Коме ми причамо приче кад се сами себе одричемо?
    (М.М, 1. decembar 2021 16:31)

    # Link komentara

  219. Ovo moze da se krivo protumaci…
    Kad se kaze “hrvatski”, misli se na geografki pojam.
    Hevatska je nekad (do nedavno) ulazila u sastav Srbije i kao sto se u Šumadiji, KiM, Banatu… pisalo i pise ćirilicom, tako i u Hrvatskoj.

    Nema razloga da se omalovazava ili nipodastava… jer time samo sebe ponistavamo.

    Hvala.
    (ime, 1. decembar 2021 16:30)

    # Link komentara

  220. Jel ti znas kad je nastalo pravoslavlje i SPC? Stefana Prvovencanog je krunisao Papa.
    (milan, 1. decembar 2021 15:03)

    А то је везано за мој коментар на који начин? Православље је Црква Христова од које се Римски митрополит одметнуо 1054. године, настала је у првом веку пре нове ере, проповедањем Нашег Спаситеља Исуса Христа...вероватно си хтео да питаш кад је настала СПЦ, као аутокефална патријаршија, али тај податак имаш на википедији и он није релевантан за суштину коментара - а ту си се негде погубио, не код чињеница него код разумевања.

    Не постоји хрватска редакција црквенословенског јер је црквенословенски језик православне цркве, док се у римокатоличкој цркви, којој Хрвати искључиво припадају, до 20. века користио други језик, и зове се латински....

    Дакле, то је могао да буде народни хрватски језик, али не црквенословенски.

    Године 1250. црквенословенски је могао да користи само православац...

    И још једном...Хрвати никада нису имали где да користе црквенословенски јер нису припадали православљу. Црквенословенски је искључиво, само и једино језик православних Словена, Словени католици су у цркви користили ЛАТИНСКИ.

    И да се вратим на политичку одлуку о којој пишеш - где, како и зашто је крунисан српски краљ који је умро 30 година пре овог документа, није ни на који начин у вези са црквенословенским језиком...
    (Алекса, 1. decembar 2021 16:25)

    # Link komentara

  221. Sempervivum ovo nema nikakve veze sa ćiriličnim tablama, niti table imaju veze sa ćirilicom ka pismom. Ne razbijaju se one radi ćirilice nego se ne da Srbima da ostvare prava,zašto nisu krivi Ni Srbi ni Hrvati ka narod, nego država Hrvatska. Ko ima imalo soli u glavi to može svatit, al triba imat i razumijevanja. Sve oko Vukovara je osjetljivo jer država ništa nije riješila. Nije normalno da ima masu ljudi koji su radili svakakve gadosti, a danas tamo normalno žive i rade. Čita sam i sluša masu svjedočanstava di žene pričaju kako sreću svoje silovatelje, ubojice obitelji itd po gradu ka policajce, rade u pošti ili nešto. Zašto to država ne rješava, jeli zato da ne bi morali onda i naše privodit za iste stvari ili nešto drugo ne znam. Imaju li Srbi po zakonu uopće to pravo neman pojma, al sa Vukovarom triba bit oprezan i tu je država zakazala, ka i uvik.
    (Ninja Rohinja, 1. decembar 2021 16:22)

    # Link komentara

  222. Da li time prihvatamo da su Srbi katolici počinili geocid u jasenovcu
    (222, 1. decembar 2021 15:07)

    Суштина је да одговарају, а то што су бивши срби само више даје за право.
    (mr, 1. decembar 2021 16:22)

    # Link komentara

  223. prof Deretić je jednom prilikom rekao: Srbi su najstariji narod istočno od Drine pa sve do granice sa Kosovom,Makedonijom, Rumunijom i Bugarskom!
    (rekao je, 1. decembar 2021 16:22)

    # Link komentara

  224. E dragi ostrasceni Srbi. Vama povjest pocinje sa Nemanjicima,a prije sta je bilo to vas vasi neuce. Prodali ste vjeru za veceru,prodali ste sjeme i pleme za serpu ribe,svetu katolicku crkvu. Zato i napadate sve oko sebe jer vam savjest neda mira.
    (PAPA, 1. decembar 2021 16:21)

    # Link komentara

  225. Oftalmolog, 1. decembar 2021 15:20) # Link komentara

    @
    Grobovi hrvatskih vladara su pretežito u katolićkim crkvama ili pored crkava. Neki su na vladarskim veleposjedima, a neki su izgubljeni, otvarani, devastirani i opljaćkani. Neki su u Bosni, neki su bili u Austriji pa su naknadno preneseni u Hrvatsku. Neki su izginuli u bitkama a neki su ubijeni od novog vladara pa se tajilo gdje je grob ubijenog. Reci ti meni gdje je grob Draže Mihailovića? Ako nema groba da li to znači da Draza nije ni postojao?
    (Deretić, 1. decembar 2021 16:20)

    # Link komentara

  226. U redu, volite o kraljevima, grobovima. Gdje je vama srednjovjekovna književnost? Đe je zapelo? Koliko ono 2021-e imate pismenih, u postotku?
    (prika iz susjedstva, 1. decembar 2021 16:18)

    # Link komentara

  227. Eto a danas su došli do toga da lupaju ćirilične table u Vukovaru!
    (Boža, 1. decembar 2021 16:18)

    # Link komentara

  228. Za mene to znači da su Hrvati u evoluciji otišli mnogo dalje. Ljudi nekad živeli u skromnim kućercima, mahom nepismeni, oni pismeniji pisali i čitali glagoljicom pa i ćirilicom. Ljudi prešli na katoličanstvo, uzeli latinicu, žive u lepšim i većim kućama i vreme računaju po novom (gregorijanskom)kalendaru. A mi i dalje teramo po svom, živimo u kućercima, pišemo ćirilicom i vreme računamo po srarom kalendaru. Jer mi smo Srbi. Pa sad vi recite kome je bolje ili lepše.
    (Biljana, 1. decembar 2021 16:18)

    # Link komentara

  229. (Dubrovčanin, 1. decembar 2021 15:10)

    Ja Kulin ban, u ime Oca i Sina i Svetoga duha...na praznik usekovanja glave Jovana Krstitelja. I kazes hrvatski dokument? Pretpostavljam i da je pisar Radoje takodje hrvat, a Radoke staro hrvatsko ime? Isto kao i ovo. Doneto iz manastira, pisano na cirilici i kazes hrvatski dokument? I nije te sramota uopste?
    (mile, 1. decembar 2021 16:13)

    # Link komentara

  230. Hrvatska ćirilica, dardanska ćirilica i - slovensko Kosovo. Eto tako ide kod nas. Svako si prisvaja šta hoće, Milutin postade bugarski svetac, iako mu je rođeni brat, Dragutin, vladao Srbijom sa njim...

    Bitno da mi i dalje s nostalgijom spominjemo 29. novembar, jer nama pamet poče s '45.
    (kad ne ceniš svoje, ima ko hoće, 1. decembar 2021 16:13)

    # Link komentara

  231. sta jos treba da se desi da bi oni poverovali tj da bi oni poceli da priznaju od koga su nastali. nesto slicno je i sa jevrejima koji ne priznaju Isusa za sina Bozijeg jedinorodno. jednostvano uvek nadju neki izgovor da nije
    (dada, 1. decembar 2021 16:13)

    # Link komentara

  232. sta jos treba da se desi da bi oni poverovali tj da bi oni poceli da priznaju od koga su nastali. nesto slicno je i sa jevrejima koji ne priznaju Isusa za sina Bozijeg jedinorodno. jednostvano uvek nadju neki razlog
    (da, 1. decembar 2021 16:12)

    # Link komentara

  233. Bavimo se istorijom, ko i sta su sve bili Srbi, super. Ali tamo smo i ostali, dok drugi idu dalje.
    (djomla, 1. decembar 2021 16:09)

    # Link komentara

  234. Što nam ovo govori?
    To nam govori da su Solunska braća izmislila pismo za Slavene a to pismo se zove glagoljica. A njihovi učenici su po uzoru na grčko pismo pojednostavnili glagoljicu i iz glagoljice zadržali izvorne znakove samo za one kojih nije bilo u grčkom pismu. Ćirilica nije srpsko pismo niti su je izmisli Srbi. Ćirilica je slavensko pismo ili pismo namjenjeno slavenskim jezicima. Hrvati su pak razvili svoju vrstu glagoljice tzv. uglatu glagoljicu i dugo su je zadržali. Hrvati su u svojoj povijesti pisali sa tri pisma, glagoljicom (pretežno uglatom ali ne isključivo), ćirilicom i latinicom. Hrvati već u 9. stoljeću počinju koristiti latinicu i latinski jezik za neke natpise u kamenu. U 14. st. pojavljuje se hrvatska latinična književnost. Jedno vrijeme Hrvati pišu na hrvatskom i na tri pisma, ali u 16. st. prevladava latinica. Staroslavenski jezik koji je ustvari bugarski jezik je dugo jezik liturgije bez obzira na raskol 1054. pa to neki koriste za krive zaključke.
    (1054., 1. decembar 2021 16:09)

    # Link komentara

  235. Po istoj analogiji, za par godina ćete se čuditi kako to da se neki Katolici ljube triput. To sigurno znači da su Srbi ili barem Pravoslavci.
    Pogledajte Slovence, Poljake...
    Radi se o staroslavenskom običaju koji veze nema niti s katoličanstvom niti pravoslavljem.
    Slično i s hrvatskom ćirilicom koja veze nema sa srpskom i to ne zato jer ja to kažem, nego zato jer SPC tog vremena nije priznavala kao srpsko pismo. Pred cca 150 godina neki srpski filolozi počinju pričati o hr ćirilici kao invarijanti srpske i da je nastala na dvoru Kralja Dragutina, a problem je u tome da zapisi iste datiuraju prije neg se rodio kralj Dragutin (loza Nemanjića).

    @(Hr, 1. decembar 2021 14:43)





    Po toj istoj analogiji možemo doći i do samog zajedničkog nam imena po kome smo se svi isto zvali! Kao što si i sam lepo primetio, Srbi su zadržali i prastaru ćirilicu i prastaro ljubljenje po tri puta, epa isto tako su Srbi zadržali i zajedničke nam slave i opštenito nam zajedničko prastaro ime "SRBI"! Nije problem u nama koji smo sačuvali te stare običaje, tradiciju i ime, već je problem do vas koji ste se toga odrekli, pa sad u potrazi za svojim identitetom selektivno uzimate ono što vam treba, a izbegavate suštinu, a to je srpski rod i poreklo pod tim imenom.
    (Hammer, 1. decembar 2021 16:07)

    # Link komentara

  236. Što je najgore Šešelj ispade da je u pravu. Ko će ga sada slušati.
    (Zmaj, 1. decembar 2021 16:06)

    # Link komentara

  237. Prvi i poslednji kralj Hrvatske je bio Aleksandar I Karađorđević. I on je pisao ćirilicom.
    (Zmaj, 1. decembar 2021 16:04)

    # Link komentara

  238. Не чуди што су у прошлости користили ћирилицу јер су уствари Срби!
    (шиле, 1. decembar 2021 13:53)

    Ћирилица је писмо које користи седам словенских језика (руски, украјински, белоруски, русински, македонски, бугарски и српско-хрватски), као и низ других језика бившег Совјетског Савеза, Азије и источне Европе.

    Молим да се мало едукујете и да не пишете тек нешто да напишете; ово ваше је чиста флоскула.
    (Вања Петровић, 1. decembar 2021 16:03)

    # Link komentara

  239. Daj mi objasnite nešto. Kako možete tvrdit da su Hrvati pokatoličeni Srbi, a istovremeno mrzit te iste Hrvate (aj da se ne lažemo, nema tu ljubavi). Pa zašto mrzite sami svoj narod?Zašto ne radite da ti Hrvati ''progledaju'' da su Srbi i vratite ih matici?.Ne drži vam vodu ta mantra, Hrvati zatucani, pokatoličeni, bez povijesti, komplesaši, kroasani itd itd, a istovremeno je to isto narod ko i vi. Pa kenjate tom logikom sami po sebi...
    (željko, 1. decembar 2021 15:56)

    # Link komentara

  240. Zrinski, Dmitar Zvonimir, Jelačić sve koje prisvajaju kao "svoje", pisali su CRKVENOSLOVENSKI ili ĆIRILICOM!

    Kada sam sa prijatelejm iz Osijeka, inače učesnik u ratu, ali neko sa kime se moglo koliko toliko razgovarati a, da se strasti ne upliću, mi je na ovo rekao da on zna to. Jer su hrvati izmislili ćirilicu, i da je Vuk pokrao tamo nekog, ne mogu se setiti imena ali tog provlače uz Vuka Karadžića i naši intelektualci i njihovi sa podeljenim mišljenjem a, s obzirom da je Vuk prodavao Beču našu kultrunu baštinu da sebe finansira moguće da je pokrao i za reformu jezika nekog, ali ne verujem da je hrvata jer ih tad nije bilo. Ali da kažemo prema mišljenju tog mog prijatelja da ih je bilo, da su pokradeni, da su oni izmislili ćirilicu i amebe, ja pitam:"Čemu onda odricanje i pljuvanje iste te ćirilice?"

    A on kaže onako ona tisućljetna racionalizacija u pokušaju samoobmanjivanja:"Čuj, pa mnogo su ljudi propatili pod tim pismom..."

    Ja onako gledam i ne verujem!

    Kao da su ih slova ubijala a, ne određeni ljudi, da ne ulazimo jer opravdano ili neopravdano su ubijani, ako se ubistvo može ičim pravdati, a da ne pričamo njihove "podvige" junače Jasenovac, Jadovno, Oluja i Bljesak, to znači da mi 95% planete treba da bojkotujemo U SVIM segmentima.

    Ali to je ta tisućljetnja razina svesti - svi "njihovi" velikani pisaki ćirilicom ili crkvenosloenski, ali Sv. Sava i Ćirilica su "zlo" veće od hitlera, mengelea, fra sotone, masjotovića, luburića, kvaternika...
    (Niko nema što srbin imade, jer imade čak i hrvate!, 1. decembar 2021 15:55)

    # Link komentara

  241. Pre nego što potražiš pisma hrvatskih kraljeva, bilo bi dobro da im potražiš grobove. Svi kraljevi i carevi imaju svoje grobove i Ugarski i Austrijski i Nemački i Švedski i Engleski i Srpski...a gde su to pa hrvatski? Kralj je kralj, a pučanstvo je pučanstvo...nije kralj pučanstvo pa da mu se ne zna ni gde mu je grob. E kad nađete grobove, onda možete i u Vatikanu da tražite pisma.
    (Oftalmolog, 1. decembar 2021 15:20)
    @
    Upravo suprotno. Iz vremena prije 1102. (kad je Hrvatska ušla u državu s Mađarima) i do kad je bila Kraljevina je sačuvano jako malo grobova uopće.
    I srpski vladari su iz kasnijeg perioda, pa samim tim i grobovi.
    Iz tog perioda je npr. Bašćanska ploča, vjerojatno međunajstarijjim slavenskim dokumentima uopće (najstariji hrvatski) koji izrijekom spominje kralja Zvonimira.
    Vatikanski spisi jesu najrelavantniji zapisi tog vremena jer jedino Rim vodi evidenciju toga doba.
    Kasnije Dubrovački zapisi koji najtemeljitije prate stanje u i oko Dubrovačke Rebublike s osvrtima i na ostale hrvatske i slavenske zemlje kroz stoljeća.
    (Hr, 1. decembar 2021 15:49)

    # Link komentara

  242. Ćirilica je pismo koje se koristi u istočnoj Europi, te sjevernoj i središnjoj Aziji. Ćirilicu koriste sljedeći slavenski jezici:
    * ruski (ima oko 9 dodatnih slova)
    * ukrajinski (ima dodatna 4 slova)
    * bjeloruski (ima dodatno 1 slovo)
    * bugarski
    * makedonski (ima dodatno 3 slova)
    * srpski
    * crnogorski (ima dodatno 2 slova)
    (1054., 1. decembar 2021 15:49)

    # Link komentara

  243. Не постоји "црквенословенски" хрватске редакције, зато што је црква која је користила словенски Српска Православна Црква, којој су припадали Срби.
    (Алекса, 01. decembar 2021 14:13)

    Jel ti znas kad je nastalo pravoslavlje i SPC? Stefana Prvovencanog je krunisao Papa.
    @(milan, 1. decembar 2021 15:03)


    Дакле да констатујемо да смо се сложили да се у Јасеновцу догодио геноцид!
    (Алекса, 1. decembar 2021 15:49)

    # Link komentara

  244. “Ćirilicu rabe i mnogi neslavenski jezici na području bivšeg Sovjetskog Saveza (kazaški, kirgiski, tatarski, baškirski, čečenski) i njegovih satelitskih država (Mongolija). Do 1860. godine ćirilica se rabila i u Rumunjskoj, a do 1990. i u Moldaviji. Na latinicu su prešli i neki drugi jezici država koje su nastale raspadom Sovjetskog Saveza, npr. azerski, turkmenski i uzbečki.”
    (1054., 1. decembar 2021 15:44)

    # Link komentara

  245. “Ćirilica je pismo koje se pojavilo nakon glagoljice, slavenskog pisma koje su u 9. st. razvili Ćiril i Metod, da bi približili Sveto Pismo slavenskim narodima na balkanskom poluotoku. Glagoljica je bila dosta složena, pa su učenici Ćirila i Metoda stvorili novo pismo koristeći grčki alfabet, dok su slova tipična za slavenske jezike i koja ne postoje u grčkom pismu ostala u izvornom obliku iz glagoljice.”
    (1054., 1. decembar 2021 15:43)

    # Link komentara

  246. Na sam dan dobijanja priznanja i Koda za Crnogorski jezik, a od svetske organizacije za jezike, a koji dobijaju samo standardizovani jezici u svetu, tu vest je tada preneo beogradski sajt B-92.

    Pisac ovih redova pročitao je svih 350 pristiglih komentara, a od kojih su čak njih 90 odsto dokazivali po sistemu: Meni je pričao deda Sima da je srpski jezik najstariji na svetu, da su nam ga ukrali svi u regionu, pa i crnogorski jezik.

    U previdu: Džaba crnogorcima taj njihov priznati jezik, kada ga mi Gedže ne priznajemo, jer nam se može.

    A kako sa jezikom stvarno stoje stvari u regionu?

    Crnogorski, hrvatski i bosanski jezik su stari preko 450 godina, a srpski jedva 190 godina.

    Krunski dokaz za tu tvrdnju glasi:

    Ne postoji niti jedna knjiga na srpskoj ekavici koja je starija od 190 godina?

    Eto ko je takvu nađe, neka je obeodani na ovom istom portalu i mestu?

    Elem, dešava se neverovatna stvar, da otimači tuđeg blaga/jezika pre bezmalo dva stoleća, optužuju danas pokradene, da su im oni oteli jezik?

    Tako to biva sa belosvetskim lažovima, koji svoje mlade naraštaje lažu, mažu, dezimformišu do te mere, da im ceo život prolazi u lažima i paralažama, jer tako se lepše osećaju, a istine ih samo uznemiravaju.

    Ovaj tekst nema nameru da ikoga uznemiri, no da ljude koji žive u lažima i sa lažima, pomire sa istinom i da je prime k’ znanju.
    (O jeziku, 1. decembar 2021 15:40)

    # Link komentara

  247. Stvarno ste neverovatni sa tim nacionalizmom..bespotrebno.
    Pa hrvata za 50 godina neće biti ni milion ipo zbog dominacije feminizma u Evropi i bele kuge, a biće sve gore, jer je to tek početak šta nam spremaju.
    Da se ne radujete previše ni nas neće biti puno više.Biće mnogo starih a neke druge rase šetaće našim ulicama..
    (Matematika je jasna, 1. decembar 2021 15:36)

    # Link komentara

  248. Без икаквих проблема сам спреман животом да гарантујем да не постоји ништа што се може назвати "хрватском ћирилицом". Оваквим конструкцијама само себе праве смешним, и дискретују сваку озбиљно причи, и наравно да их онда исмејавају. Који је проблем признати да су тамо живели Срби, па шта ако су променили вери и похрватили се, пола Хрватске је такво па ником ништа. Само себи правите комплексе и испадате смешни.
    (Гио, 1. decembar 2021 14:47)
    @
    Izgubit ćeš glavu ovako jednom u bezveznom klađenju.
    Neznanje i mitololgija je veliki problem.
    Svi Slaveni su imali ćirilicu, svi Slaveni su se nekad ljubili triput. To ne znaći da su bili Pravoslavci (Pravoslavlje nastaje debelo nakon što su se Slaveni naselili u područje gdje danas žive), a još manje Srbi.
    Knjige u ruke i obrazuj se.
    (Hr, 1. decembar 2021 15:36)

    # Link komentara

  249. E kad nađete grobove, onda možete i u Vatikanu da tražite pisma.
    (Oftalmolog, 01. decembar 2021 15:20)

    Reče čovjek čiju zemlju iz sjene vodi crkva kojoj se klanja narod, a koja se kune da postoji sin božji čijeg groba, eto, nema.

    Zanimljivo. Tema o grobovima je toliko puta prožvakana da normalne ljude mozak već boli.
    (Gledam_Ne_Vjerujem, 1. decembar 2021 15:32)

    # Link komentara

  250. "Inaće termini Srbin, Hrvat... kao i podijela po nacijama počinje biti značajna sredinom 19. stoljeća prije toga dominantnu imamo podijelu po vjerama, odanost vladarima itd."

    To tesko ljudima objasniti. Cela ta prica pocinje polovinom 19. veka sa budjenjem nacionalizama (ne u negativnom smislu) sirom Evrope. Pojam nacije pre toga nije ni postojao kao takav danas. A tek ako krenemo o 14. veku na primer, ili ranije.
    (Dzoni, 1. decembar 2021 15:31)

    # Link komentara

  251. Ljudi su Srbi ali jednostavno zla sudbina ih otrgla od matice i napravila od njih neprijatelje!
    (vuk, 1. decembar 2021 15:30)

    # Link komentara

  252. Nije to ništa novo. Ćirilica nije srpsko pismo. Niti su je izmislili Srbi.
    (Zg, 1. decembar 2021 15:28)

    # Link komentara

  253. Dali neko zna dali su Hrvati nekada slavili krsne slave?
    (e, 1. decembar 2021 15:27)

    # Link komentara

  254. Kad već pomenuste hrvatskog istoričara Franju Račkog koji je prvi pisao o ovoj takozvanoj "Povaljskoj listini" pomenimo onda i šta je taj isti "povjesničar" napisao o poreklu hrvata u svojoj knjizi "Povjest Slavena" na stranicama 6 i 7, citat:

    "U početku nazivahu se Slaveni domaćim imenom SRBI, to jest rođaci, a stranci, specijalno Nemci zvali su ih Vendima ili Vindima. Pod tim imenom zovu Slovene i Grci i Rimljani još od 7 stoljeća pre Hrista. Širenjem Rimskog Carstva, Rimljani dobivahu tačnije podatke o Vendima to jest Srbima, a kad je uništena stara Rimska država, nestade starog domaćeg imena SRB, kao obćenita svemu rodu, te se ono zadrža kod Polabskih i Južnih Srba."

    Iz zabeleški istoričara Račkog stiče se dojam ne samo o tome da su se svi Sloveni nekada nazivali Srbima, već i o tome da su Srbi odnosno Sloveni starosedeoci Balkana, u tom kontekstu onda i treba gledati na ovu povelju o kojoj je Rački takođe prvi pisao, dakle treba biti dosledan, a ne da se ovako paušalno i istrgnuto iz konteksta tumače činjenice kako kome to odgovara i kako to čini "Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje".
    (Hammer, 1. decembar 2021 15:26)

    # Link komentara

  255. I šta nam ovo govori?
    Govori koliko je besmisleno razbijati ćirilične table u istočnoj Slavoniji.
    (sempervivum, 1. decembar 2021 15:21)

    # Link komentara

  256. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije.
    (Fanat špadi, 01. decembar 2021 14:40)

    Pre nego što potražiš pisma hrvatskih kraljeva, bilo bi dobro da im potražiš grobove. Svi kraljevi i carevi imaju svoje grobove i Ugarski i Austrijski i Nemački i Švedski i Engleski i Srpski...a gde su to pa hrvatski? Kralj je kralj, a pučanstvo je pučanstvo...nije kralj pučanstvo pa da mu se ne zna ni gde mu je grob. E kad nađete grobove, onda možete i u Vatikanu da tražite pisma.
    (Oftalmolog, 1. decembar 2021 15:20)

    # Link komentara

  257. Srbi katolici.
    Istorija govori sve.
    (phrm, 1. decembar 2021 15:19)

    # Link komentara

  258. A od koga su ono beše postali Hrvati... nakon što su Srbi pokatoličeni?

    Pitam za drugara.... iz ZG
    (Rocky, 01. decembar 2021 14:18)

    Pa ispadoše Srbi najlabilniji i najnestabilniji narod na svetu. Jadni porumunjeni, pobugareni, poarbanašeni, pokatoličeni, poturčeni, pomakedončeni, pocrnogorčeni...
    (Berliner, 01. decembar 2021 14:31)
    A ti si šta...pošvabljen?
    (Hunting Sheriff, 1. decembar 2021 15:17)

    # Link komentara

  259. Prvi Hrvatski dokument je baščanska ploča pisana glagoljicom"Jas ophat Držislav" na starohrvatskom jeziku.Inače čirilica nije Srpsko pismo već su se njime nakon nastavka služili svi Slaveni od Češke do Rusije,tako da je postojala Hrvatska verzija čirilice ,koja je tokom stolječa nestala kao i glagoljica.
    Inače Hrvatska ima dva najstarija dokumenta Slavenske pismenosti,Baščanska ploča koja je na Krku i pisana je glagoljicom,i Povelja Kulina Bana pisana Bosančicom - Bosanskom verzijom čirilice,a koja se nalazi u Dubrovačkom arhivu.Drugu kopiju je Rusija svojevremeno uzela u Petrovgrad i odbija da je vrati jer je to drugi pisani spomenik među slavenima i smatraju da na to imaju pravo.
    (Dubrovčanin, 1. decembar 2021 15:10)

    # Link komentara

  260. Ovde nije ugrožena ćirilica, već pamet. Pismenom čoveku nisu problem tri jezika, a kamoli jedan jezik na dva pisma, i to još maternji.
    To što mi ne volimo da idemo u školu i što se vaspitavamo preko interneta, to je već drugi problem. Ko ne čita knjige, već samo debilne vesti sa interneta, taj ne zna ni pravila sopstvenog jezika a kamoli nešto više.
    Idite u knjižare pa ćete videti da je većina naslova na ćirilici, a za uzrast do četvrtog osnovne (zakon Ministarstva prosvete) preko 90% knjiga je na ćirilici. Problem je što ne čitamo knjige, a ne što ćemo pročitati na latinici natpis neke firme ili reklamu za donji veš. Ćirilica, kao i sveopšta naša kultura i zaostavština prethodnih generacija ( koje nisu male i beznačajne), ugrožene su zbog bahatog i prostačkog stava prema znanju i knjigama a ne zbog "nedostatka" ćirilice.
    (Mali Hijavata, 1. decembar 2021 15:09)

    # Link komentara

  261. Za mene to znači da su hrvati nekad bili Srbi.
    (Loznica, 1. decembar 2021 15:09)

    # Link komentara

  262. I hrvati su u stvari Srbi, samo se ritaju da nisu!
    (Boban, 1. decembar 2021 15:09)

    # Link komentara

  263. "Hrvatska cirilica" je samo artefakt koji govori ko su i sta su bili pre nego ih je Vatikan uzeo pod svoje. Da drobi i suzbija srpsku snagu na Helmu i Jadranu. Evo Skoro hiljadu godina i nikako da se otresu toga ko su i sta su. Srbi katolici. Nista vise nista manje.
    (Ivan Alimpic, 1. decembar 2021 14:04)

    Da li time prihvatamo da su Srbi katolici počinili geocid u jasenovcu
    (222, 1. decembar 2021 15:07)

    # Link komentara

  264. Не постоји "црквенословенски" хрватске редакције, зато што је црква која је користила словенски Српска Православна Црква, којој су припадали Срби.
    (Алекса, 01. decembar 2021 14:13)

    Jel ti znas kad je nastalo pravoslavlje i SPC? Stefana Prvovencanog je krunisao Papa.
    (milan, 1. decembar 2021 15:03)

    # Link komentara

  265. Joj komentara, sacuvaj me Boze. Ma svi smo mi Srbi samo jos ne znamo. I od nas je krenulo, pa onda su dosle amebe itd...
    (Hajduk, 1. decembar 2021 15:02)

    # Link komentara

  266. @Edi; kako pričaju Amerikanci, Australijanci ?
    (Bakljon, 1. decembar 2021 14:57)

    # Link komentara

  267. Ma bre cirilica, mada to nije ispravan naziv, je mnogo starija i od cirila i metodija i svih nas. Jos jedan istorijski fabrikat da sloveni nisu imali pismo pre nego sto su ih hriscani opismenili. Nase knjige su palili i zapadni i istocni rimljani, romeji iliti danas popularno receno vizantici. Da bi nekom nametnuli kulturu i religiju prvo morate njegovo pismo da unistite. Hiljade knjiga su romeji spalili kad su uhvatili velikog zupana Nemanju, a hiljade su spalili latini ili zapadnorimljani kad su madjari postali gospodari hrvatske. So na ranu je sto je oko 800 knjiga iz 7 i 8 veka poslato samo iz danasnje Srbije ruskim manastirima na prepis, i te knjige do dan danas nisu vracene. Unistavaju nas sistematski vec 1000+ godina svi redom a mi im svesrdno pomazemo.
    (Jugovic, 1. decembar 2021 14:56)

    # Link komentara

  268. To je pismo starih srpskih ribara. Njihova književnost je stvorila rukopis prema kojem je kasnije Spielberg kasnije snimio kultni film “ralje”. Navedeno je samo uzorak iz mora dokaza u prilog teorije krema kojoj je cijeli Jadran pripadao Bizantu kojem je na čelu bio Car Veliki Dušan Svetosavski I., koji je zatočio i u dvorsku ludu pretvorio Đingis Kana
    (kronolog, 1. decembar 2021 14:55)

    # Link komentara

  269. Hrvati i ćirilica: normalna pojava u ta "davna, pradavna" vremena. Kulturni uticaj Vizantije (behu neka braća iz Soluna koja idoše čak u Moravsku) i Rima se preklapao na tom geografskom području.

    Čakavski: e, to je već zanimljivo. Čakavski se poistovećuje sa Hrvatima. Kakav je stav ove uvažene institucije za kajkavski i štokački. Da li su korisnici i tog dijalekta Hrvati?
    (citalac vesti i komentara b92, 1. decembar 2021 14:55)

    # Link komentara

  270. Hvar u 12. vijeku ima veze sa Hrvatskom, kao Hrvatska u 21. veku sa Madagaskarom. Možda čak i malo manje.

    Čuj sad ovi Hrvati koji ovo objašnjavaju da je ovo u stvari nekakva bosančica, a Bosna bila srpska država u to vreme.

    Zamisli još Bosnu na Hvaru??? Onda mu dođe da je Bakir Živković Smederevac u pravu kada kaže da su Hrvati u BIH - Bošnjani. Pisali ljudi bosančicom.
    (povijesničar, 1. decembar 2021 14:52)

    # Link komentara

  271. Све је то некада била земља коју су насељавали Срби! Ватикан је створио Хрвате католичењем становништва и уценама!
    Босанчица је измишљен назив за ћирилицу у босанским крајевима.
    Ватикан је највеће зло човечанства!!!
    (Panta mlekadžija, 1. decembar 2021 14:49)

    # Link komentara

  272. Ћирилица-хрватска, нормално, друго писмо тада није ни постојало на данашњој
    територији Далмације, јер тада су ту живели Срби, који су се после покатоличили, а како је утицај Ватикана био изузетно снажан наравно да се прешло на латински, а Вук Караџић је то писмо генијално поједноставио, као и ћирилицу. Успут највећи зликовци који су починили геноцид над Србима су били
    углавном бивши Срби, чак прва генерација покрштених, у жељи да се докажу и покажу. То исто важи за исламизоване Србе, арбанизоване Србе.
    (dragan, 1. decembar 2021 14:48)

    # Link komentara

  273. Без икаквих проблема сам спреман животом да гарантујем да не постоји ништа што се може назвати "хрватском ћирилицом". Оваквим конструкцијама само себе праве смешним, и дискретују сваку озбиљно причи, и наравно да их онда исмејавају. Који је проблем признати да су тамо живели Срби, па шта ако су променили вери и похрватили се, пола Хрватске је такво па ником ништа. Само себи правите комплексе и испадате смешни.
    (Гио, 1. decembar 2021 14:47)

    # Link komentara

  274. "HR IP"
    Pod pretpostavkom da si u pravu. Naš Srba ima više od vas Hrvata. Pa sad zamisli ko ste i kakvi ste, kada se toliko Hrvata deklarišu kao Srbi, a znamo i ko ste i kakvi ste.
    (Dusan, 1. decembar 2021 14:44)

    # Link komentara

  275. Po istoj analogiji, za par godina ćete se čuditi kako to da se neki Katolici ljube triput. To sigurno znači da su Srbi ili barem Pravoslavci.
    Pogledajte Slovence, Poljake...
    Radi se o staroslavenskom običaju koji veze nema niti s katoličanstvom niti pravoslavljem.
    Slično i s hrvatskom ćirilicom koja veze nema sa srpskom i to ne zato jer ja to kažem, nego zato jer SPC tog vremena nije priznavala kao srpsko pismo. Pred cca 150 godina neki srpski filolozi počinju pričati o hr ćirilici kao invarijanti srpske i da je nastala na dvoru Kralja Dragutina, a problem je u tome da zapisi iste datiuraju prije neg se rodio kralj Dragutin (loza Nemanjića).
    (Hr, 1. decembar 2021 14:43)

    # Link komentara

  276. Изгледа да смо ми ипак Хрвати.
    (sima, 1. decembar 2021 14:43)

    # Link komentara

  277. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije. Inače god.1573.
    (Fanat špadi, 1. decembar 2021 14:41)

    # Link komentara

  278. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije. Inače god.1573.
    (Fanat špadi, 1. decembar 2021 14:41)

    # Link komentara

  279. Dobro, Srbi, pa kakve ovo veze ima s vama ?
    (Uvik mozete doci na more, kao gosti., 01. decembar 2021 13:57)

    Mnogo volimo vas Hrvate. Divino se brinemo za vasu veliku kulturu, jezik i tradiciju, pa reko zajedno da smislimo jos neku akrobatiku kako kako vi nemate nista sa Srbima.. npr cirilica je ustvari hrvatska? mozda prodje a?

    *Uvek vase devojke mogu da dodju u Beograd da se provode, izgleda da im dosadno na moru, uvek se vrate zadovoljne.
    (aabb, 1. decembar 2021 14:41)

    # Link komentara

  280. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije. Inače god.1573.
    (Fanat špadi, 1. decembar 2021 14:41)

    # Link komentara

  281. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije. Inače god.1573.
    (Fanat špadi, 1. decembar 2021 14:41)

    # Link komentara

  282. Glagoljica, bosančica, ćirilica, latinica. Možda je u to vrime bilo petero ljudi koji su znali pisati i to vjerojatno samo jednim pismom. Bilo bi intetesantno viditi arhive vatikana od osmog st.i pisma hrvatskih kraljeva, bana i dr. No, za utjehu pročitajte putopis F Vrančića o putu kroz Srbiju i mnogo toga će vam biti jasnije.
    (Fanat špadi, 1. decembar 2021 14:40)

    # Link komentara

  283. Doista besmislen stogodišnji sukob koji je odneo i uništio života i života...
    (Hr ip, 1. decembar 2021 14:09

    Prvo nije stogodisnji. Nasi problemi pocinju sa uvozom Srba granicnika u AU, i njihovim pohrvacavanjem ne bi li bili stabilniji gradjani imperije. Niko ne spori da su Hrvati postojali, niti da sad postoje, sporimo se samo oko toga sto je ta tendencija unijacenja pa pohrvacavanja Srba nastavljena. Veliki deo Hr nacionalnog korpusa pripada drugim narodima (Madjari, Nemci, Slovaci, Cesi i...Srbi) i tu je sad sustina problema..."gde je Turcin krvav do lakata poturica mora do ramena" pohrvaceni Srbi su najzesci Hrvati. I taj konflikt postoji od druge seobe Srba. Hrvatski narodni jezik je cajkavstina i kajkavstina, tek sa Gajem postaje stokavski a Hrvati tek u 20. veku vecinski postaju stokavci, ne samo zato sto ga uce jugoslovenskim skolama nego zato sto Srbi katolici masovno bivaju prepisani u Hrvate. Hrvati su prosto otimaci tudjeg, tudje istorije, pisma, naroda...
    (Mrgud, 1. decembar 2021 14:38)

    # Link komentara

  284. Najstariji srpski dokument ispisan je bosanskim jezikom.
    (Edi, 1. decembar 2021 14:33)

    # Link komentara

  285. pa uopce nije sporno da je čirilica isto hrvatsko staro pismo, i to zapadna varijanta kojom je uostalom pisano i Miroslavovo evanđelje
    (nn, 1. decembar 2021 14:33)

    # Link komentara

  286. Не постоји "црквенословенски" хрватске редакције, зато што је црква која је користила словенски Српска Православна Црква, којој су припадали Срби.

    Црква којој су Хрвати припадали није користила словенску редакцију било чега до неких шест векова касније...

    Црквенословенски је предак модерног српског језика, ћирилица је искључиво писмо православних народа а Хрвати су изузетно успешни у отимању туђег националног корпуса и туђе историје.
    (Алекса, 1. decembar 2021 14:13)
    @
    Postoji jedan ''mali'' problem.
    Srpska pravoslavna crkva nikad, ali nikad, nije koristila u svojim zapisima hrvatsku ćirilicu. Štoviše nije je smatrala svojom.
    To pismo je bilo dominantno kod Franjevaca u današnjoj Dalmaciji, Hercegovini, dijelu Bosne i zapadnom dijelu Crne Gore. Naziva se i bosančica.

    Inaće termini Srbin, Hrvat... kao i podijela po nacijama počinje biti značajna sredinom 19. stoljeća prije toga dominantnu imamo podijelu po vjerama, odanost vladarima itd.
    Da ovu raspravu čita netko od prije 500 godina, nebi je razumio uopće.
    (Hr, 1. decembar 2021 14:32)

    # Link komentara

  287. Не постоји "црквенословенски" хрватске редакције, зато што је црква која је користила словенски Српска Православна Црква, којој су припадали Срби.

    Црква којој су Хрвати припадали није користила словенску редакцију било чега до неких шест векова касније...

    Црквенословенски је предак модерног српског језика, ћирилица је искључиво писмо православних народа а Хрвати су изузетно успешни у отимању туђег националног корпуса и туђе историје.
    (Алекса, 01. decembar 2021 14:13)

    Šta ti napisa Stručnjače. Na Pelješcu u mestu Stanković postojala je bogomolja koja je nekoliko puta rušenja ali postoje dokumenti da se pisalo ćirilicom ali još nije istraženo kome je pripadala crkva. Nema ni jednog dokaza da je pripadala srpskoj crkvi. U Dubrovniku za vreme dubrovačke republike je postojala štamparija koja je sva dokumenta republike štampala na ćirilici da bi Venecijanski dužd štampanje preselio u Veneciju. Da li to znači da je Dubrovnik bio srpski? Uostalom čitaj Ljudeviita Gaja koji je prijateljevao sa Vukom Karadžićem
    Čirilo i Metodije su širili pismenost i u Hrvatskoj
    (Zuja, 1. decembar 2021 14:32)

    # Link komentara

  288. A od koga su ono beše postali Hrvati... nakon što su Srbi pokatoličeni?

    Pitam za drugara.... iz ZG
    (Rocky, 01. decembar 2021 14:18)

    Pa ispadoše Srbi najlabilniji i najnestabilniji narod na svetu. Jadni porumunjeni, pobugareni, poarbanašeni, pokatoličeni, poturčeni, pomakedončeni, pocrnogorčeni...
    (Berliner, 1. decembar 2021 14:31)

    # Link komentara

  289. Ništa čudnovato. Još krajem 9-og veka su Klimenti i Naum pojednostavili glagoljicu svog učitelja Ćirila i novo pismo po njemu nazvali ćirilica, koja je vrlo brzo počela da se koristi među Slovenima. Ako je mogla do dođe do Rusije i Ukrajine, zašto od Ohrida ne bi stigla i do Jadrana? Pogotovu što je tad Hrišćanska crkva bila jedinstvena, raskol je došao 150 godina kasnije, ali tad je ćirilica bila opšteprihvaćena od većine Slovena. I pomenuti spis i naše Miroslavljevo jevanđelje su nastali negde krajem 12-og veka i na sreću, sačuvani su. Verovatno je bilo i dosta starijih dela, ali nisu preživela do dana današnjeg...
    (Milan_PT, 1. decembar 2021 14:29)

    # Link komentara

  290. Sve je to bugarski jezik i bugarsko pismo, koji je i dan danas najsličniji staroslovenskim! Niti su Srbi izmislili ćirilicu niti Hrvati latinicu, koljete se oko gluposti. Car Dušan 3/4 Bugarin.
    (Berliner, 1. decembar 2021 14:28)

    # Link komentara

  291. Dobro, Srbi, pa kakve ovo veze ima s vama ?
    (Uvik mozete doci na more, kao gosti., 1. decembar 2021 13:57) Pa nema, al volimo da vas zezamo :)
    (cinik ovdašnji, 1. decembar 2021 14:23)

    # Link komentara

  292. Ето то ће и нама да се деси због латинице, у неком будућем веку ће откривати да су Срби писали ћирлицом.
    (zare, 1. decembar 2021 14:22)

    # Link komentara

  293. Опа!!! Откуд сад то?
    (Мамин Здравко, 01. decembar 2021 13:51)

    Pa hrvatska ćirilica, ili ti bosančica - arvatica, nije nešto novo, ako si imalo upoznat s poviješću ovih krajeva.
    Još malo pa će se ljudi čuditi i glagoljici.
    (Gledam_Ne_Vjerujem, 1. decembar 2021 14:21)

    # Link komentara

  294. A od koga su ono beše postali Hrvati... nakon što su Srbi pokatoličeni?

    Pitam za drugara.... iz ZG
    (Rocky, 1. decembar 2021 14:18)

    # Link komentara

  295. А писали су тим писмом свирајући гусле то јест гуслајући...
    (Драгивоје, 1. decembar 2021 14:17)

    # Link komentara

  296. ali, hrvatska ćirilica , Sunce ti
    (555, 1. decembar 2021 14:16)

    # Link komentara

  297. sta je hrvatska cirilica?
    (pop, 1. decembar 2021 14:15)

    # Link komentara

  298. Nemoguće?
    (Rade, 1. decembar 2021 14:14)

    # Link komentara

  299. Не постоји "црквенословенски" хрватске редакције, зато што је црква која је користила словенски Српска Православна Црква, којој су припадали Срби.

    Црква којој су Хрвати припадали није користила словенску редакцију било чега до неких шест векова касније...

    Црквенословенски је предак модерног српског језика, ћирилица је искључиво писмо православних народа а Хрвати су изузетно успешни у отимању туђег националног корпуса и туђе историје.
    (Алекса, 1. decembar 2021 14:13)

    # Link komentara

  300. Pre će to biti dokaz da su tada postojali samo Sebi
    (Zokki, 1. decembar 2021 14:11)

    # Link komentara

  301. Eto, sad je sigurno, pa vi Srbi ste zapravo Hrvati!? A-ha, pa što ćemo sad? :):)
    Prije nego komentari krenu tim smjerovima, svi nek razmisle, koliko je zapravo besmislena ekstremna politika koja potiče ljude za osvajanjima teritorija na kojima zapravo žive njihovi "rođaci" ili protjerivanje i mržnja prema istim od zapravo "istih"!? Doista besmislen stogodišnji sukob koji je odneo i uništio života i života...
    (Hr ip, 1. decembar 2021 14:09)

    # Link komentara

  302. Ma neee, nije moguce.Pa oni ni 5 cestitih svojih imena nemaju,jedino ako su to Mario,Toni,Dino,Alen i Roko.Plagijat narod komplet.
    (Nikola, 1. decembar 2021 14:08)

    # Link komentara

  303. Hrvati i crkvenoslovenski? Prijatelj poreklom sa Like, čisto srpsko ime i prezime, ali se izjašnjava kao Hrvat. Ok sa moje strane. No, pričali jednom o postu. Ispostavilo se da cela porodica posti kao pravoslavni. Pitah otkud to, kada postoje razlike u postu kod katolika i pravoslavnih. Odgovor je bio da je to tradicija, da su tako radili preci. Na kraju smo ipak došli do toga da su preci bili Srbi. Takvih primera na izvolte.
    (HM, 1. decembar 2021 14:07)

    # Link komentara

  304. Jeste li vi upoznati sa cinjenicom ko je ziveo u Dalmaciji u 12. i 13. veku?
    (Analiticar, 1. decembar 2021 14:06)

    # Link komentara

  305. ‘rvati na aparatima za disanje.. Sve u redu komšije mi smo uzeli od vas ćirilicu, padeže, istoriju, pisce, pesnike, samo polako i da ste nam zdravo.
    (Crypto, 1. decembar 2021 14:06)

    # Link komentara

  306. Eeee!?
    (aje!, 1. decembar 2021 14:05)

    # Link komentara

  307. "Hrvatska cirilica" je samo artefakt koji govori ko su i sta su bili pre nego ih je Vatikan uzeo pod svoje. Da drobi i suzbija srpsku snagu na Helmu i Jadranu. Evo Skoro hiljadu godina i nikako da se otresu toga ko su i sta su. Srbi katolici. Nista vise nista manje.
    (Ivan Alimpic, 1. decembar 2021 14:04)

    # Link komentara

  308. To je bilo pre nego sto su nam Germani objasnili da mi gismo isti narod.
    (QwertyDGB, 1. decembar 2021 14:03)

    # Link komentara

  309. Hrvatskom ćirilicom?

    Dokle ide ta šizofrenija i prevara?

    Ne da ne postoji hrvatska ćirilica ... već ni latinica nije njihova već koriste latinicu Vuka Karadžića ... treba to da znaju, nije to nikakva "latinica Ljudevita Gaja"
    (Rocky, 1. decembar 2021 14:02)

    # Link komentara

  310. i sta sad htvati haaa
    (sem sa, 1. decembar 2021 14:02)

    # Link komentara

  311. Ocekujem bar jedan novcic sa likom Kralja Tomislava da da svemu napisanom potvrdu.
    (zeljko951, 1. decembar 2021 14:01)

    # Link komentara

  312. Ajde?

    Ko bi rekao.... baš veliko iznenađenje !
    (Artur, 1. decembar 2021 14:00)

    # Link komentara

  313. Naravno da je pisan hrvatskom cirilicom..verovatno sa bosanskom gramatikom i crnogorskim pravopisom
    (Srba i Hrvoje, 1. decembar 2021 13:59)

    # Link komentara

  314. pa naravno da je cirilicom to bre njihovo pismo koje smo mi oteli i prisvojili, sram nas bilo....
    (Pera kojot, 1. decembar 2021 13:58)

    # Link komentara

  315. Dobro, Srbi, pa kakve ovo veze ima s vama ?
    (Uvik mozete doci na more, kao gosti., 1. decembar 2021 13:57)

    # Link komentara

  316. I tokom istorije Hrvati su preuzeli latinicu kao što i mi evo polako preuzimamo a i Turci su preuzeli odavno.
    (cobo, 1. decembar 2021 13:56)

    # Link komentara

  317. I šta sa tim? Koga briga za bugarsko pismo.
    (Msksksksp, 1. decembar 2021 13:56)

    # Link komentara

  318. Познато је да су Хрвати уствари Срби католичке вере... Не чуди што су у прошлости користили ћирилицу јер су уствари Срби!
    (шиле, 1. decembar 2021 13:53)

    # Link komentara

  319. Hmm alrighty then… - Petar 2 Petrovic Njegos
    (blizanac, 1. decembar 2021 13:52)

    # Link komentara

  320. Опа!!! Откуд сад то?
    (Мамин Здравко, 1. decembar 2021 13:51)

    # Link komentara