- Komentari -
  1. Vedrana je genije da izvuče suštinu i opiše na duhovit način Ne piše ona o svom detetu.Radim kao porodični terapeut i vrlo poznajem medjuljudske odnose.Mol7m vas ne gušite decu.ne stvarajte 7m lažne predstave o životu podmećujući svoja ledja i mešajući se u živote odrasle dece.Šaljete im poruku da su nesposobni da bez vas budu odrasli muškarci i odrasle žene.pustite 7h da budu samostalni.kompetentni.da vole život.Ne meri se ljubav brojem poziva dolazaka.dozvoljavanjem da im se motate kroz život.Ako ste toliko uključeni u živote svoje dece znači niste dobro odradili posao separacije.Ili mislite da je dobro vaspitan onaj od 40 i žena mu tih godina koji nisu u stanju ni na more da odu bez da vuku jednu babu da čuva decu i kuva.Ajde razmislite
    (Goca, 26. februar 2022 11:44)

    # Link komentara

  2. Zena je neuspeli roditelj i sad pokušava besmislenim filozofijama da napravi da su i ostali.
    Nisu deca za svakoga. Bolje ih nemati, nego napraviti pa ne vaspitati, kao sto ona nije.
    Jos deli lekcije po medijima. Samo u banana drzavi te savetuje roditelj u pokusaju koji i sam priznaje da je promasaj.
    (Vrg, 5. avgust 2021 17:09)

    # Link komentara

  3. Za sve roditelje i one koji to zele da postanu:
    Kalil Gibran


    Vaša deca nisu vaša deca.

    Oni su sinovi i kćeri života

    koji žudi za sobom.

    Oni postižu, ali ne preko vas.

    I mada su sa vama, oni vam ne pripadaju.

    Dajte im ljubav, ali ne vaše misli,

    jer oni imaju svoje vlastite.

    Možete udomiti njihova tela,

    ali ne i njihove duše,

    jer one borave u kući sutrašnjice do

    koje vi ne možete čak ni u snovima.

    Možete se truditi da budete kao oni,

    ali ne tražite da oni budu kao vi,

    jer život ne ide unazad, niti stoji.

    Vi ste lukovi sa kojih se vaša deca,

    kao žive strele, bacaju u budućnost.

    Strelac vidi znak na stazi večnosti,

    i on vas savija svojom moći,

    da bi njegova strela otišla daleko i brzo.

    Neka vaše savijanje u strelčevoj

    ruci bude radost;

    jer mada on voli strelu koja leti,

    On voli i luk koji je postojan
    (Josh jedan komentator, 5. avgust 2021 14:44)

    # Link komentara

  4. Čudno kako se u razvijenim zemljama deca rađaju vredna i sposobna,
    a u Srbiji lenja i razmažena; baš čudno nekako...
    Još čudnije je kako u tim uređenim državama ti roditelji i stariji ljudi imaju društven život, a ovde se nekako osame i zabadaju ceo život nos u živote svoje dece, i sude im, ocenjuju, sole pamet i uče ih o životu kad je već kasno.
    Ali nekako mi je najčudnije to što u tom normalnom svetu roditelji svoju ulogu shvataju preozbiljno, pa se na vreme trude da u mali dečiji mozak
    utetoviraju prave vrednosti, misli, emocije, da bi toj deci sutra bilo nešto najlakše na svetu da napuste dom i počnu svoj život; a ovde je iz nekog opet čudnog razloga to osamostaljivanje najteža stvar ikada! Zašto? Ostaje tajna..
    (5ar, 5. avgust 2021 14:29)

    # Link komentara

  5. За ову Бајку о којој наглаба ова, треба здрав систем, економија и закон.
    У Србији се запошљава преко везе, преко странке, и јаких леђа.
    И у школама владају иста правила. У толико поремећом систему и безакоња и
    вредности, млада особа без подршке може само да сломије кичму, потроши
    младост, изгуби живце и здравље, а све то да би другима робовала до краја живота, док нема свој живот. Не можете неке здраве и идеалне услове и системе у развијеним сржавама поредити са овим јавашлуком у Србији. И то није изговор, то је чињеница!
    Друга ствар је, господо родитељи, нешто што се зове васпитање, нешто што је најбитније у овом животу, битније и од здравља! Није довољно да се хебете и направите дете, то је најлакши посао на свету. Треба се тим дететом бавити. Треба га учити, тренирати, пипремати за живот, посебно за живот у Србији! Шта очекујете, да га направите и то је то?
    То је чист лист папира на коме ви пишете каква ће особа бити, колико ће му живот бити лак или тежак. Ви имате оловку и ви пишете, не дете које не зна НИШТА! Од вас зависи да ли оно бити способно, вредно, паметно, отпорно, поштено; а то је јако тежак посао, толико тежак да је лакше пљувати по деци него се њима бавити!
    (СиМке, 5. avgust 2021 14:13)

    # Link komentara

  6. Један човек може са својим средствима и временом да ради шта год пожели. Ако има жељу да помогне сопствену децу у студијама или бизнису, молим лепо. Ако има жељу да отвори азил за псе и маце, молим лепо. Где је проблем? Па данашња политичка коректност сматра да свако има право да лупа на право родитеља да помажу сопствену децу, али нема шансе да ће вам опростити ако кажете да је бесмислено да неко улаже у азил за псе док има толико младих талентованих који не могу на студије да унапреде себе и друштво.
    (mr, 5. avgust 2021 14:12)

    # Link komentara

  7. (AP, 4. avgust 2021 16:25)

    Slazem se. I sam Vajninger bi u 50im verovatno pisao drugacije nego u 20im.

    Kao roditelji ne treba da se vaspitavamo kroz knjige i prirucnike Montesorijeve i slicnih.
    Dosta sluha i osecaja treba za roditeljstvo, vise nego teorije. Mislim da nam pomaze i iskustvo/primer nasih predaka, tj. roditelja.

    Itd, itd...
    (z i f, 5. avgust 2021 09:56)

    # Link komentara

  8. "Neki roditelji pasu travu da bi imamili osmijeh..."

    Podsjeca li vas ovo na Vimbldon?
    (jao majko, 5. avgust 2021 02:57)

    # Link komentara

  9. Meni je lepo čitati Vedranu. U pravu je i kad nije.
    (V5, 4. avgust 2021 22:46)

    # Link komentara

  10. Zena je u pravu samo stvar je ipak slojevitija. Recimo pojedini roditelji imaju viska sredstava i zaista dobre odnose s decom pa zasto onda da ih ne pomognu. Takodje, neki roditelji pruzaju deci materijalnu podrsku sbog sebe, recimo kao statusni simbol ili da ih drze u pokornosti. Ja sam dobio dosta od roditelja ali se nikada nisam dobro razumeo s njima. Nisam nista trazio, sto mi je bilo ponudjeno uzeo sam sa zahvalnoscu ali smatram da im ne dogujem nista.
    (Xiaomi, 4. avgust 2021 20:24)

    # Link komentara

  11. Iako sam otac i ponosni deda dvoje unučadi, kao komentar napisaću samo ono što su govorili moji roditelji.
    Majka: "Možeš celog života činiti deci, jednom samo nešto nemoj i biće kao da nikada nisi a koliko god da si činio, uvek će biti malo."
    Otac: "Ko ima malu decu, ne može da spava. Ko ima veliku, ne može da živi!"
    l kao uteha i pomirenje za sve, mati mi je jednom rekla: "Neka, imaćeš i ti svoje dete. Samo nek bude kao ti, a biće gore." ...
    (glukozamin, 04. avgust 2021 10:43)


    trebalo je preživeti uz takva spadala... svaka čast!
    (neutral fe, 4. avgust 2021 18:11)

    # Link komentara

  12. cuo sam jednu lepu izreku od jednog mudrog starijeg coveka...

    " svi znaju sta si ti njima duzan i kako treba prema njima da se ophodis , a kada to isto trazis ti od njih jos se nadju uvredjeni "

    Velika istina ... vazi u svim segmentima drustva i u svim tipovima odnosa
    (Miroslav Celic, 4. avgust 2021 09:46)

    Ovo je zaista daleko od bilo kakve mudrosti, čak suprotno od toga, potpuno jednodimenziono shvatanje života. Čisto zamjeranje drugima, jer uvijek je neko drugi kriv i pogrešan, a mi smo kao savršeni.
    (tamara, 04. avgust 2021 13:53)


    mudre starine... jedan stari seoski kolar mi jednom rekao tajnu - obrazac kako da izračunam obim kruga... nisam imao srca da mu kažem da to deca uče u osnovnoj školi.
    (neutral fe, 4. avgust 2021 17:53)

    # Link komentara

  13. Dug prema svojim roditeljima vratis svojoj deci i to je to, svima dobro...
    (Mister Vo, 4. avgust 2021 16:26)

    # Link komentara

  14. @zadrugari i farmeri, 04. avgust 2021 10:02)


    Mladi ste, očito. Zato, ne uzimajte Vajningera zdravo za gotovo, kao aksiom. I sam je bio suviše mlad kada je kategorički iznosio životne stavove. Nažalost, živeo je suviše kratko da bi imao vremena da uobliči i izbalansira svoj nesvakidašnji intelekt.
    Osluškujte sebe u decenijama koje su pred vama. Videćete kako se mladi Vajninger u vama menja pod neumitnim vetrovima života.
    Svu sreću vam želim.
    (AP, 4. avgust 2021 16:25)

    # Link komentara

  15. @ a kada onemocaju sami zakucaju na vrata starackuh domova, ne cekaju decu da ih tamo silom odvedu kao u Srbiji. Taj dom placaju tako sto rasprodaju svoju imovinu, a sta od tih para preostane nakon njihove smrti deli se deci kao nasledstvo, na koje se placa porez drzavi. Uredjeno drustvo, za razliku od Balkana!
    (Voki, 04. avgust 2021 08:51)

    Nauzivaces se u tom domu kad te niko ne obidje. Nije stvar da se dom i nega plati. Ljudima treba toplina porodice. Bas ce te voleti u tom domu.
    (blicko, 4. avgust 2021 16:15)

    # Link komentara

  16. Znam za takve slučajeve, ali, njihova stvar. Još nemam decu, svoje roditelje poštujem, sve je to porodica, i roditelji, i braća i sestre, i deca. Svakome treba pomoći kada se može, a nije sve ni u materijalnim stvarima.
    Jedino što mi je zasmetalo u tekstu je pominjanje posla, naći posao ovde i negde u razvijenim državama je nebo i zemlja... Isto tako, možemo porediti sa plamenskim zajednicama u kojima su svi okrenuti kedni drugima, što opet nema veze sa našim podnebljem. Treba sagledati realnost i ne biti pristrasan, obično, kako se deca vaspitaju, takva i budu, mada uvek ima izuzetaka. Svaki roditelj, svesno ili ne, ošteti svoje dete, i jedino što može je da ga vaspita i da ga voli.
    (Vagica, 4. avgust 2021 16:11)

    # Link komentara

  17. Može da bude ali i ne mora,puno je tu stvari povezano da bi se donosili jednostavni zaključci.
    (TS, 4. avgust 2021 16:11)

    # Link komentara

  18. Gluposti, ja volim svoje roditelje i trudim se da provodim dosta vremena sa njima. Volim čak i ženine roditelje, što jeste malo čudno. Kada provedeš dosta vremena glsajući kao tvoji roditelji provode vrijeme sa svojim roditeljima, tvojim dedom i babom, to te nauči da se porodica voli, ma koliko ona bila velika. Malo šta može da se poredi sa porodičnim ručkom tri generacije.
    (PuHs, 4. avgust 2021 16:07)

    # Link komentara

  19. Gadna baba raste...
    (Monden, 4. avgust 2021 16:02)

    # Link komentara

  20. "Svaka cast" tvojim roditeljima, lako je njima da im je najveca radost u zivotu susret sa unucima, jer drugih sadrzaja u zivotu nisu imali niti ce ih do sudnjeg dana imati. Tvoji roditelji su tipicna prica srpskih roditelja, a tvoj nacin razmisljanja tipicna prica srpskog "deteta". Strasno kako vam je lepo jedno s drugim?
    (Ono kad se patis celog zivota, a da i ne znas da se patis, 4. avgust 2021 13:58)

    Moja sestra je rođena u Indiji, roditelji su mi živeli u ukupno 5 stranih zemalja! 😁
    Ali nije to uopšte bitno kao što ti se naopako čini, jedan od ljudi sa najširim pogledima na svet nikada nije napustio svoju varošicu, Imanuel Kant.
    (Mililos, 4. avgust 2021 15:57)

    # Link komentara

  21. Srebrno pravilo - ponasaj se prema svojim roditeljima onako kako bi želeo da se tvoja deca ponašaju prema tebi. Zlatno pravilo - ponašaj se prema svojoj deci onako kako bi hteo da se tvoji roditelji ponašaju prema tebi.
    Oba citata spominju se u knjizi Danijela Kanemana, psihologa i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomije, prevedenoj i kod nas.
    Ali pretpostavljam da je lakše čitati banalnosti i prostakluke gđu Ruden.
    (Baja Jr. Patak, 4. avgust 2021 15:54)

    # Link komentara

  22. Ali kad krenu da mi porede Svedsku i Srbiju gde prosecan stanovnik zaradi smesnu platu, radi neprijavljen i gleda kako ce da prezivi - hahahahaha. Dajte bre saberite se, mi smo rupetina od zemlje. Ko normalan voli da zivi u 30oj godini sa roditeljima?
    Skoro sam bila na Zanzibaru, tamo porodice zive u 10kv njih 15, sve familija. Sto, jel zato sto se mnogo vole i ne mogu da se 'osamostale'? Ne nego nemaju sta da jedu, bukvalno.
    (hahahaha, 4. avgust 2021 15:34)

    # Link komentara

  23. Mozete da pisete sta god hocete ali skoro svaka osoba koju sam sreo a da nema dece je duboko nesrecna zbog toga. Posebno zene koje su ostarile a nisu nista u zivotu postigle (a takvih je u Srbiji 90% stanovnistva koji rade za 300-500 evra). Ne kazem ovo kao da nekome zelim zlo ili da pametujem vec je prosto moje zapazanje plus njihovo priznanje da je to tako.
    (aha, 4. avgust 2021 15:28)

    # Link komentara

  24. Gospodja je bumer, tako da mi je potpuno jasno kakav je roditelj bila. Svi bumeri su isti , egoisti i bolesno sebicni do poslednjeg daha.
    (sad mi je jasno, 4. avgust 2021 15:17)

    # Link komentara

  25. Ja nisam imala nikakvu pomoc svojih roditelja koji su bili hipi, smisao postojanja je izlazenje, putovanja kombijem, lake droge, tra la la zivot. Nemate pojma o cemu pricate. Eno sad trce za mnom da im dam neki dinar, skuvam, operem jer su stari, bolesni, nema pas za sta da ih ujede jer su sve rasprodali da bi im bilo lepo a mene uvaljivali babama (kojima spomenik treba da dignem). Jos jednom - pojma nemate o cemu palamudite. Ako imate decu bavite se njima. Nisu trazila da se rode i JESU vasa obaveza. Ako necete obaveze ne pravite decu
    (paaaa, 4. avgust 2021 14:44)

    # Link komentara

  26. Vedrana po obicaju mnogo se.e. To joj je stil, jer bi u suprotnom bila margina. Sve je to mnogo slozenije. Lakse je psovati.
    (Zoran, 4. avgust 2021 14:42)

    # Link komentara

  27. (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    Sve je to lepo druze ali u tim severnim zemljama gde god da pljunes nadjes posao. Ne radi samo onaj ko nece. A u Srbiji ako nadjes posao to je za neku crkavicu od koje ne mozes da prezivis. Kad smo bili zemljoradnicka nacija i nasi stari su se vencavali sa 15ak godina, kucili samostalno i odgajali po desetoro dece. A sad ispod 1% mladih moze normalno da se izdrzava bez pomoci roditelja samo od svoje plate.
    (Branko, 4. avgust 2021 14:39)

    # Link komentara

  28. e, ali postoji i druga strana medalje gdje roditelji oČekuju da se oŽeniš, napraviš unuČiće, završiš Šokle... itd.itd. ukratko da ispuniš njihova očekivanja.
    (neprijavljeni kinez, 4. avgust 2021 14:33)

    # Link komentara

  29. Normalno je da roditelji vole svoju decu , a ona da poštuju svoje roditelje.
    (Ovako, 4. avgust 2021 14:22)

    # Link komentara

  30. ...Stari ljudi se ne bave unucima i izdrzavanjem matore dece, vec putuju, druze se medju sobom, fizički vezbaju da budu vitalni.....
    (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    To nije tacno. Itekako se bave. Cesto cuvaju decu ako su blizu, ucestvuju kao ziranti za kupovinu kuce svojoj deci. Ovo je bas cest slucaj. Pola Amerikanaca nikad ne putuje van svog sela, a kamoli da ode recimo do Evrope. Ima i toga naravno, ali vecina se itekako bavi svojom decom i unucima. Nisu oni uopste toliko otudjeni kao sto se inace misli. Inace zivim u USA pa znam.
    (hahaha, 4. avgust 2021 14:18)

    # Link komentara

  31. Pa ti si bas klasika srpskog roditelja. Ceo zivot si rmbacio da nesto steknes, da izvedes decu na put, a kad su "deca" u svojim 30-im konacno pocela da se kuce i tu si im bio pri ruci i pomagao kako kazes da se skuce. Sad kad su se skucili, a ti verovatno usao u zenit svog zivota radujes se kako kazes njima i unucima kad ponekad dodju. Pitam se, ziveo li si ti uopste ikada svoj zivot ili si svojim zivotom smatrao da prvo kucis sebe, pa onda decu, a sada pod stare da se radujes unucima? Ali, kad covek nema cemu drugom da se raduje, nema nikakvih drugih sadrzaja u zivotu, on se raduje muci i patnji ubedjujuci sebe da je to to, prava stvar, smisao zivota.
    (Nikola, 04. avgust 2021 12:17)

    Zasto mislite da je Marku takav zivot bio patnja i mucenje? Pre bih rekla iz komentara da mu je 'posao' oko dece bio zadovoljstvo i cisto uzivanje. Nigde nisam osetila neku ogorcenost. Napisao covek da mu je najveca sreca da mu dodju deca i unuci i ispade jadnik koji nema cemu da se raduje?! Pa to je valjda normalno i prirodno. Koji ce meni da bude smisao zivota u 70-oj, sigurno necu da izlazim po splavovima jer sam sve to prosla kao mlada, sopinge, veze, putovanja i kampovanja, studiranje, pa i pijanstva, ludovanje po celu noc.

    Sve sam prosla, rodila u 36oj prvo dete a do tad imala karijeru (lekar sam), imam 101 hobi, volim da citam, putujem, ali nista od toga ne moze da zameni ljubav prema detetu i to kako sam se osecala kada sam ga dobila. I to je NORMALNO. I uvek cu mu se radovati. To sto mislis da ljudi koji se tako odnose prema svojoj deci imaju problem je posledica ispiranja mozga godinama unazad gde su deca nepozeljna i samo teret mom svetom du***. Iz komentara zakljucujem da nemas preko 30 godina jer da imas, ne bi tako pricao. Znas, ljudi koji imaju decu imaju i svoje zivote.
    (eto, 4. avgust 2021 14:13)

    # Link komentara

  32. A sto ti isti roditelji nam razaraju brakove, jer mi tasta dolazi u stan u 7 ujutru i ceo dan glumi majku moje dece...e pa gospodjo prijatno i posle 12 god braka i zeno prijatno... Deca su kod mene imam starteljstvo... Ma cao bre
    (zoks, 4. avgust 2021 14:12)

    # Link komentara

  33. Napisao sam za knjigu "Osam smrtnih grehova čovečanstva":
    Preporučujem je svima koji uvažavaju intelekt.
    30 negativnih komentara, našli se oni koji ne uvažavaju.... popriličan broj.
    (Duca, 4. avgust 2021 13:27)

    Da si ime autora napisao mozda bi bolje prosao ovako... Evo ja cu da ti pomognem. Autor knjige koju preporucujes zove se Konrad Lorenc, Austrijanac, doktor medicine, psiholog i zoolog po zanimanju. Rodjen je u Becu 1903, a umro je 1989 isto u Becu.
    (Eugen, 4. avgust 2021 14:11)

    # Link komentara

  34. tacno je ovo sve. Pustite decu da zive svoj zivot kako hoce i posvetite se sebi
    (Ona, 4. avgust 2021 14:09)

    # Link komentara

  35. Bravo gospođo Rudan. U osmoj deceniji života ste shvatili da su djeca sebična, makar ste možda samo dobili ono što ste zaslužili. Djeca se ne rađaju zla, obično ih roditelji izdresiraju. I sad je to točka na i vaših razočarenja i frustracija koje pokreću vaš književni rad odnosno riganje vatre i frustracija. Samo nastavite. Istomišljenika će se naći.
    (Dalmatinac, 4. avgust 2021 14:04)

    # Link komentara

  36. @Nikola
    a ti si primer klasičnog sebičnjaka,i kladim se sa nemaš decu,već da si ti jedan od te odrasle dece. Kada budeš imao hvala bogu,želim ti što više zdrave dece,onda ćeš videti da je ljubav roditelja prema detetu nemerljiva. a i videćeš koliko si nezreo. (naravno ima izuzetaka ,meni nerazumljivih,a i loših ,pričam o normalnim ,pravim porodičnim vrednostima) . tako da ništa tu loše nema što je Marko napisao već samo odlika zdravog nesebičnog odnosa.
    (lemaya,povučeni posmatrač sa strane, 4. avgust 2021 14:01)

    # Link komentara

  37. ...Stari ljudi se ne bave unucima i izdrzavanjem matore dece, vec putuju, druze se medju sobom, fizički vezbaju da budu vitalni.....
    (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    Sve ostalo OK, ali ako je vama na zapadu normalno da se babe i dede ne bave unucima već sobom svaka vam čast na egocentrizmu i sebičluku! Nikakva teretana i spa centar ne mogu da zamene bliskost i ljubav najbliže krvi. Moji roditelji pate ako ne vide unuke više od nedelju dana, kažu da im je to najveća radost koja se može doživeti.
    (Milios, 4. avgust 2021 11:28)

    "Svaka cast" tvojim roditeljima, lako je njima da im je najveca radost u zivotu susret sa unucima, jer drugih sadrzaja u zivotu nisu imali niti ce ih do sudnjeg dana imati. Tvoji roditelji su tipicna prica srpskih roditelja, a tvoj nacin razmisljanja tipicna prica srpskog "deteta". Strasno kako vam je lepo jedno s drugim?
    (Ono kad se patis celog zivota, a da i ne znas da se patis, 4. avgust 2021 13:58)

    # Link komentara

  38. Po gospodji je izgleda sve u životu lažno osim dobrog k**ca
    I mnogo para da može da ga kupuje?!
    Ah da, i mnogo torbica...
    (a srbi u transu, 4. avgust 2021 13:57)

    # Link komentara

  39. cuo sam jednu lepu izreku od jednog mudrog starijeg coveka...

    " svi znaju sta si ti njima duzan i kako treba prema njima da se ophodis , a kada to isto trazis ti od njih jos se nadju uvredjeni "

    Velika istina ... vazi u svim segmentima drustva i u svim tipovima odnosa
    (Miroslav Celic, 4. avgust 2021 09:46)

    Ovo je zaista daleko od bilo kakve mudrosti, čak suprotno od toga, potpuno jednodimenziono shvatanje života. Čisto zamjeranje drugima, jer uvijek je neko drugi kriv i pogrešan, a mi smo kao savršeni.
    (tamara, 4. avgust 2021 13:53)

    # Link komentara

  40. Stari ljudi se ne bave unucima i izdrzavanjem matore dece, vec putuju, druze se medju sobom, fizički vezbaju da budu vitalni.....
    (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    Sve ostalo OK, ali ako je vama na zapadu normalno da se babe i dede ne bave unucima već sobom svaka vam čast na egocentrizmu i sebičluku! Nikakva teretana i spa centar ne mogu da zamene bliskost i ljubav najbliže krvi. Moji roditelji pate ako ne vide unuke više od nedelju dana, kažu da im je to najveća radost koja se može doživeti.....da Su Mala deca za Babe i Dede Babe bi radjale decu ...toliko
    (DjoleNS, 4. avgust 2021 13:51)

    # Link komentara

  41. Ima jedna jevrejska izreka "Kada otac daje sinu smeju se i otac i sin, kada sin daje ocu placu i otac i sin".
    (SL, 4. avgust 2021 13:32)

    # Link komentara

  42. Napisao sam za knjigu "Osam smrtnih grehova čovečanstva":
    Preporučujem je svima koji uvažavaju intelekt.
    30 negativnih komentara, našli se oni koji ne uvažavaju.... popriličan broj.
    (Duca, 4. avgust 2021 13:27)

    # Link komentara

  43. Zanimljivo razmišljanje, ali, kao što su već napomenuli u komentarima, malo ekstremno. Moji roditelji su meni uvek pomagali na sve moguće načine i trudili se da mi ništa ne fali. Pomažu mi i dalje jer, kako sami kažu, oni nisu imali pomoć niti podršku svojih roditelja i to je nešto što ih najviše boli. I sama sam od skoro roditelj i vodim se time da ću se truditi da detetu pružim sve što mogu, a da ga ne sputam i očekujem neku zahvalnost. Biće mi dovoljno da vidim da je postao svoj čovek, da je srećan i ispunjen. Mislim da nema veće nagrade za roditelje od toga, a ne da se sve svodi samo na finansije, nekretnine i ostale stvari u tom domenu.
    (nova-ja, 4. avgust 2021 13:09)

    # Link komentara

  44. Naravno da smo uvek tu za našu decu ali mislim da je Vedrana htela da kaže da se na ovim našim prostorima posvećuje prevelika a ponekad i bolesna pažnja već davno odrasloj "deci". Naročito je prisutna patologija na relaciji majka-sin. Zbog prezaštitničkog odnosa znam puno nesposobnih muškaraca koji ništa u životu nisu postigli. Recept je za svaku stvar uvek isti - sve umereno.
    (flccc, 4. avgust 2021 13:08)

    # Link komentara

  45. U ovakvoj zemlji i svetu, pustiti dete da se “osamostaljuje”, “zbrinjava” i slicno, znaci dve stvari:

    ili njegovu propast, ako je rastao u hriscanskoj, tradicionalnoj porodici gde je bio izolovan od losih uticaja iz okruzenja i medija
    ili “uspeh”, ako je od kuce poneo materijalno za najvisu vrednost, pa sa tim i sposobnost da se “snalazi”. A znamo ko su materijalno snadjeni danas.

    Kao sto rekoh, imam malu decu i mnoge dileme s njima. Odnosno, kako ih uklopiti, a ne nastetiti njihovim dusama. Izazovi su ogromni, a sto su stariji bice i veci. Da ih ne nabrajam.

    Dakle, pre nego sto ih pustimo tako samostalne ili nesamostalne u svet, treba da se postaramo za odgoj. Kad cemo ih odvojiti, to je tehnicko pitanje, pa i individualno, da ne kazem da zavisi od mnogih okolnosti.

    Rudan je potegla vazno pitanje, naravno, s njom, njenom pojavom, nacinom, drzanjem… se uopste ne slazem. Ne zelim ni da je demantujem, ne bavim se drugima ni niihovim zivotima. Al pitanje jeste delikatno.

    Moram priznati da sam svoju decu razmazio. Valjda sam to (nesvesno) usvojio i od svojih roditelja i “onih” vremena kad je bilo bolje biti razmazen nego raspusten.
    I vec vidim gresku. Ali kad vidim vecinu, tešim se sto nisu kao ta vecina.

    Iako nisam pravio decu da bi se tešio i poredio… i onda covek udje u zacaran krug, sludjenost i sizofreniju koju projektuje na dete…

    Greska je, jedna od, jer nemamo MERU prema rodjenoj deci. Mera kojom ih obasipamo paznjom, kao i mera kojom ih korimo, kaznjavamo, vaspitavamo.

    I onda kad odu… pate i oni i mi. Svako zbog svojih razloga. A najcesce zbog roditeljskih gresaka.

    Da li cemo ih izbaciti ili lagano otisnuti iz nasih zivota, to nije kljucno pitanje.
    (zadrugari i farmeri, 4. avgust 2021 13:07)

    # Link komentara

  46. Ono kako se tvoja deca ponasaju prema tebi je odraz onoga kako si se ti ponasala prema svojim roditeljima. To je moja baba uvek govorila "sve sto radis svojim roditeljima to ce tebi tvoja deca raditi".
    (Jose Alvelade, 4. avgust 2021 13:02)

    # Link komentara

  47. Ala ova lupeta kao otvoren prozor. Ja ne znam kakve degenerike od dece ona ima, ali ja sigurno moje roditelje ne tretiram kako to ona opisuje u ovom nabacanom tekstu, vodjena verovatno licnim iskustvima i iskustvima svojih takodje izlupanih prijatelja, koji dozvoljavaju da ih deca zapisavaju kao kerovi, a sve zato sto ih nisu vaspitavali na vreme.
    (ls, 4. avgust 2021 13:01)

    # Link komentara

  48. Zbog ovakvih i sličnih pogeda na to šta su deca je danas u velikom porastu broj autistične dece. To je stanje u kome dete se udalji od sveta a isključiv razlog je prost, a to je da dete osteti da od roditelja ne može dobiti ništa. Ne čokoladu, sladoled, automobil, stan... nego ne može dobiti ljudsku DUŽNU pažnju,brigu i riditeljsku žrtvu za to.
    Vedrana je čovek velikog ega što samo po sebi nije problem, problem je kada ego ode u sebičluk. Jako je sebično ovako karikaturalno pojednostaviti najsloženiji odnos za koga znamo i manje više kroz novac ga sagledavati.
    (Stiv, 4. avgust 2021 12:57)

    # Link komentara

  49. Pa ti si bas klasika srpskog roditelja. Ceo zivot si rmbacio da nesto steknes, da izvedes decu na put, a kad su "deca" u svojim 30-im konacno pocela da se kuce i tu si im bio pri ruci i pomagao kako kazes da se skuce. Sad kad su se skucili, a ti verovatno usao u zenit svog zivota radujes se kako kazes njima i unucima kad ponekad dodju. Pitam se, ziveo li si ti uopste ikada svoj zivot ili si svojim zivotom smatrao da prvo kucis sebe, pa onda decu, a sada pod stare da se radujes unucima? Ali, kad covek nema cemu drugom da se raduje, nema nikakvih drugih sadrzaja u zivotu, on se raduje muci i patnji ubedjujuci sebe da je to to, prava stvar, smisao zivota.
    (Nikola, 4. avgust 2021 12:17)
    Kalve veze ima obezbedjivanje svog potomstva sa prozivljavanjem zivota? Pa sve je to deo jednog istog vremena koje provosimo na ovom svetu. Neko uziva da pomaze a neko da se sunca sam na nekoj egzoticnoj plazi. Sta Vam daje pravo da necije utroseno vreme toliko omalovazite? Svako ima nesto sto mu pruza zadovoljstvo. Gospodinu ocigledno unuci i deca pricinjavaju zadovoljstvo i to mu je prioritet u zivotu. Zasto to Vama smeta? Sami sebi pravite kontradikciju.
    (Teo, 4. avgust 2021 12:53)

    # Link komentara

  50. zanimljivo je kako se iz aviona vidi ko ima a ko nema djecu
    (Zlatni Brabonjak, 4. avgust 2021 12:48)

    # Link komentara

  51. Apsolutno mogu razumeti Vedranu, retko je u krivu za bilo sta ali razumem i ljude kojima su deca smisao zivota.
    Razumem i bahato gadjenje ovih komentatora (srba) prema bilo kojoj ideji da su oni ili njihov dragoceni okot u bilo kakvoj korelaciji sa zivotinjama.
    Nelogicno je da besni, bahati, samozivi i destruktivni konzumeristi mogu imati ista sa plemenitim i empaticnim bicima koje sa mrznjom istrebljuju milenijumima, sistematski unistavajuci ekosistem kome bi trebalo biti prilagodjeni.
    Ne zalim roditelje i decu koji ce za koju deceniju proklinjati sto su rodjeni, vec ta divna stvorenja koja ce povuci sa sobom.
    (gargleblaster, 4. avgust 2021 12:41)

    # Link komentara

  52. @Voki


    Dobro, jeste savrseno uredjen sistem ali da li je to po meri coveka koji je drustveno bice?
    Ako ne volis svoju porodicu kog ces da volis?
    Ljudi koji su te stvorili zasluju da budes uz njih, to sto je tako sistem tamo napravio ne znaci da je to ispravno. Odu u staracki dom, umru a deca i da ne znaju. Ne kazem da je to lose sto si napisao ali treba naci neku sredinu i kako svima najvise odgovara. Zato imate u tvojoj sredini komsije kuca do kuce i 30 god nisu rec progovorili.
    Treba naci sredinu i biti srecan. E sad svi imamo razlicite zivotne situacije pa nije to bas neki obrazac koji cemo svi da primenjujemo. Ja na primer jedva cekam kuci da dodjem i provedem vreme tu gde sam odrastao.
    (Iz istočnog Hemptona, 4. avgust 2021 12:38)

    # Link komentara

  53. Baš me briga šta kaže Rudan.
    Nema šanse da ne pomažem mojoj deci. Uvek ću to da radim. Dok sam živ. Zašto?
    Zato što je to moja, privatna stvar.
    Nisam ni dužan da objašnjavam.
    Hvala.
    (južnjak, 4. avgust 2021 12:28)

    # Link komentara

  54. @Nikola a moj prijatelju. pusti ne pricaj o necemu sto nisi dozivio.
    (Zlatni Brabonjak, 4. avgust 2021 12:27)

    # Link komentara

  55. Svoju decu volim i uvek ću im se naći kao oslonac u životu.
    Niti su u vrtiću tukla drugu decu, niti su pravili ikakve probleme u školi. U srednjoj im nisam plaćao privatne časove, jer to nije bilo potrebno.
    A i da jeste ... pa ko će da se zalaže za svoju decu ako neće roditelj?
    Nisam ih isterao iz kuće. Oboje je bilo tu do svoje 30-te, pa su kada su se uz moju pomoć skućili otišli da grade svoju budućnost.
    Danas za mene nema veće sreće kada me povremeno obiđu sa svojom decom, a mojim unucima.
    Koja je po njoj suština života? Da se reprodukuješ i oteraš svoj porod? Mi ipak nismo životinje, već kompleksna bića i ne možemo se ponašati kao životinje. Bar ja to ne mogu, niti želim.
    (Marko, 4. avgust 2021 10:22)

    Pa ti si bas klasika srpskog roditelja. Ceo zivot si rmbacio da nesto steknes, da izvedes decu na put, a kad su "deca" u svojim 30-im konacno pocela da se kuce i tu si im bio pri ruci i pomagao kako kazes da se skuce. Sad kad su se skucili, a ti verovatno usao u zenit svog zivota radujes se kako kazes njima i unucima kad ponekad dodju. Pitam se, ziveo li si ti uopste ikada svoj zivot ili si svojim zivotom smatrao da prvo kucis sebe, pa onda decu, a sada pod stare da se radujes unucima? Ali, kad covek nema cemu drugom da se raduje, nema nikakvih drugih sadrzaja u zivotu, on se raduje muci i patnji ubedjujuci sebe da je to to, prava stvar, smisao zivota.
    (Nikola, 4. avgust 2021 12:17)

    # Link komentara

  56. Bumeri i njihovo sebicno shvatanje sveta oko njih.
    (Dusan, 4. avgust 2021 12:16)

    # Link komentara

  57. Jako cenim gospođu Rudan i rado je čitam. Donekle je u pravu. Neko moje iskustvo je sledeće. Kada sam izašao iz JNA žarko sam želeo da živim sam. Nažalost, to nije bilo moguće. U SFRJ je dobiti stalan posao bilo jako teško, a stalan i dobro plaćen posao skoro nemoguće. Onda se desio raspad zemlje, a za njim ratovi, sankcije i siromaštvo. Kada sam dobio prvi solidno plaćen i stalan posao, 2006-te, već sam imao preko 40 godina. Čini mi se da se nikada nisam osamostalio, već da stalno nekako životarim.
    Roditelji su pokojni. Otac odavno, majka odskoro. Bili su najbolji ljudi ikada i zahvalan sam im za sve. Jedino mi je krivo što im nisam bio bolji sin i to će da me muči dok sam živ.
    (Da mogu da vratim vreme, 4. avgust 2021 12:16)

    # Link komentara

  58. Kada stvoriš zdrav odnos roditelj-dete od samog početka, kada detetu posvetiš svoje vreme i pažnju, iznad materijalnih stvari, ne možeš pogrešiti. Kada ga naučiš da ima svoje obaveze u kući u skladu sa uzrastom, kada razgovaraš sa njim o svemu i kada na 'kraju' prepoznaš kada treba da se povučeš...tada si dao sve od sebe. Kada umeš da prepoznaš vrline i mane kod svog deteta, kada prepoznaš talenat koji mu pomogneš da razvije, kada podržiš ideje i snove, dobar si roditelj. Kada ga naučiš da su brat ili sestra svetinja, dobar si roditelj. Kada ga učiš samostalnosti od malih nogu i da ima svoj stav, dobar si roditelj.

    Deca su kao ogledalo- kakvi ste vi bili prema njima, tako će vam vratiti.
    (Dalija, 4. avgust 2021 12:12)

    # Link komentara

  59. Žena ima dijete koje je već u dobrim godinama i koje nije postiglo ništa pa sada izbacuje svoje frustracije. Djeca su ogledalo roditelja i to je ono što ja mogu reći, a što se potvrđuje i u ovom slučaju.
    (Loreda, 4. avgust 2021 12:09)

    # Link komentara

  60. (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    Tako je. A onda odes na listu najbogatijih ljudi u Svedskoj i shvatis da je velika vecina njih NASLEDILA svoje bogatstvo i da "rade" u kompanijama koje su osnovali njihovi preci.
    (dule, 4. avgust 2021 12:08)

    # Link komentara

  61. Vedrana, jesu li tebe nekad rodili, hranili, nosili, školovali... roditelji?
    (sorry, 4. avgust 2021 10:52)

    Vedrana je odrastala u pukom siromastvu, tj. nije ni uspela da odraste, a vec sa 12 godina pocela da radi i da se snalazi kako zna i ume. Procitaj njenu autobiografiju, "Ples oko sunca", tamo ces naci sve zbog cega ces je bolje razumeti, a mozda i vise postovati. Zena je dragulj ovih prostora.
    (nikola 58, 4. avgust 2021 12:02)

    # Link komentara

  62. a sta kada te jedan roditelj unisti psihicki posto je poremeceni bolesnik i ti kao dete to ne mozes da prihvatis i shvatis. Sto rece Vedrana nikad nije kasno reci zbogom, i vazi za obe strane
    (rk, 4. avgust 2021 11:52)

    # Link komentara

  63. Vedrana, jesu li tebe nekad rodili, hranili, nosili, školovali... roditelji?
    (sorry, 4. avgust 2021 10:52)

    Nisu. Ona se rodila odrasla i nezavisna od bilo koga (uključujući tu i razum)
    (John, 4. avgust 2021 11:48)

    # Link komentara

  64. Ova žena je frustrirana i nesrećna. Razočaralo je dete, rekla bih...
    (Dalija, 4. avgust 2021 11:40)

    # Link komentara

  65. Dugovi prema roditeljima se vracaju svojoj djeci!
    (jovo, 4. avgust 2021 11:34)

    # Link komentara

  66. Imam troje dece, za sad, i stvarno ne želim da pametujem jer su još uvek mali, ali zar nije uloga roditelja u životu deteta da ga osposobi za samostalan život? I ako ja tu podbacim kao roditelj, i od malena ga učim "neka, mama će" kad će ono da nauči samo, osamostali se i odseli se iz kuće? Punoletstvo ne donosi sa sobom neku magiju zbog koje je ono odjednom samostalno, to se vežba od malena. Naravno da želim da budu deo mog života, ali želim da ih podržim da imaju svoje profesije, svoje živote, svoje porodice.
    (Jedan ali vredan, 4. avgust 2021 11:32)

    # Link komentara

  67. @sorry: Sorry je li si ti nekada čitao nešto van novina? Sarkazam da prepoznaš barem
    (Rynchinoi, 4. avgust 2021 11:28)

    # Link komentara

  68. ...Stari ljudi se ne bave unucima i izdrzavanjem matore dece, vec putuju, druze se medju sobom, fizički vezbaju da budu vitalni.....
    (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    Sve ostalo OK, ali ako je vama na zapadu normalno da se babe i dede ne bave unucima već sobom svaka vam čast na egocentrizmu i sebičluku! Nikakva teretana i spa centar ne mogu da zamene bliskost i ljubav najbliže krvi. Moji roditelji pate ako ne vide unuke više od nedelju dana, kažu da im je to najveća radost koja se može doživeti.
    (Milios, 4. avgust 2021 11:28)

    # Link komentara

  69. (Voki, 04. avgust 2021 08:51)
    Džaba ti takav život “zemljače” ! Već te vidim tužnog i jadnog u staračkom domu gde te niko ne obilazi . Ponosan sam sto sam oca koji ima 90 godina doveo kući ,da živi sa nama i oplakacu ga kad ode na drugi svet ,bez obzira koliko nam je nekada teško ,a prilično je izazovno . Bas mi te je zao .
    (Deli, 4. avgust 2021 09:31)

    Au, da li moguce da nisi razumeo da je @Voki u pravu, ali i tebe ne kritikujem... I tvoj put je okej.
    (lennox, 4. avgust 2021 11:22)

    # Link komentara

  70. Pozovite cike u belom za tetu Vedranu
    (Ickoslav, 4. avgust 2021 09:27)

    Mozes li nekoga od cika u belom da preporucis, jer ti si izgleda kod cika u belom vec u tretmanu.
    (Eugen, 4. avgust 2021 11:17)

    # Link komentara

  71. Mislim da ne valja ni jedan od modela. Ni ovaj zapadnoevropski gde roditelji izbacuju decu pisle 20te. Pa posle istiti ti roditelji završe zaboravljeni i sami a deca ih se sete kada dobiju umrlicu odnono poziv za ostavinsku raspravu. Sve to uništava u nama i najmanju ljudskost postajemo roboti koji gledaju u drugima pa čak i u najrođenijima samo korsit. S druge strane ovaj južnoevopski od španije do grčke potencira baš sve suprotno da ti se šira familija meša u sve. Gde deca što zbog sebicnosi roditelja a još više zbog nemanja para oszaju u rodnoj kući dok i sami ne postanu vlasnici iste.
    (Zola, 4. avgust 2021 11:17)

    # Link komentara

  72. Neverovatno nesrecna i ogorcena osoba, sa potpuno promasenim sistemom vrednosti. Kad se gorcina useli u dusu to je najgore i tesko izlecivo. To je na zalost u njoj spojeno sa solidnom elokvencijom i inteligencijom pa ovu destruktivnu filozofiju servira ljudima i mnogi se "primaju". Gotovo sve sto ona prica i zagovara su jednostavno recepti za nesrecan i los zivot, zapakovani u toboze surove istine. Nisu to istine, to je samo mracenje, negativnost, promovisanje sebicnosti, apelovanje na najgore i najnize crte ljudske prirode.
    (Misa, 4. avgust 2021 11:14)

    # Link komentara

  73. Radio sam u domu za stare, na kraju se sve svodi na raspodelu imovine, naučite decu da budu samostalni, što pre budu svoji, to ćete vi više uživati u životu. Znam i sad penzionere koji finansiraju matore kockare. Nema tu sreće, američki sistem.
    (cune iz gruže, 4. avgust 2021 11:12)

    # Link komentara

  74. O kojoj deci se ovde prica?

    "... u vrtiću mlatiti ostale ... krenuće u školu i biti loš đak ... u srednju školu, koliko koštaju privatni časovi svi znamo, neki na fakultet."

    Moja deca i njihovo drustvo nikoga nije mlatilo, bili su izvanredni djaci, isli na takmicenja, tokom gimnazije i fakulteta su zaradjivali za dzeparac dajuci privatne casove, zavrsili master u roku na fakultetu koji obezbedjuje direktno zaposlenje, ni dan nisu cekali na posao niti smo im mi nasli posao. Tako i citavo njihovo drustvo, svi su bili vrbovani za posao pre zavrsetka studija. Imaju izmedju 24 i 28 godina i niko vise nije sa roditeljima u stanu. Jedini savet koji smo dali je da beze od akademske karijere i da se doktorat u Srbiji ne isplati. Sto su primili k znanju i postupili po svome.

    Ponavljam: O kojoj V. R. tako generalizovano prica?
    (L. Beta, 4. avgust 2021 11:00)

    # Link komentara

  75. Postujem svacije misljenje o ovoj temi i vidi se da je ona svoje misljenje formirala prema svojim zivotnim iskustvima. A prema cijim bi - mojim? Naravno ne. Medjutim, da bi misljenje bilo vredno i sveobuhvatno ono treba da uzme u obzir i cinjenicu da ima mnogo, ako ne i isti broj, obrnutih situacija. Situacija u kome se deca bore za ljubav roditelja, daju i daju a roditelji samo uzimaju i nikad ne kazu hvala.
    (WTF, 4. avgust 2021 11:00)

    # Link komentara

  76. Sve ovo ima smisla, ali u normalnim državama. U Srbiji to pada u vodu. Znam masu ljudi koji su završili fakultete u roku, zaposlili se i rade 8, 9 sati dnevno za 500€. A kirija 250€. I ti ne mogu preživeti bez pomoći drugih (roditelja, braće, sestara i sl.). Ili je zaista rešenje da svako nakon završetka škole sedne na avion i ode na zapad.
    (Ja, 4. avgust 2021 11:00)

    # Link komentara

  77. Šta ova lupeta, "životinje smo". Ako prihvatiš glupost da smo nastali od majmuna, onda dobro to je tvoj stav, budi majmun...ja u to ne verujem.
    (aje, 4. avgust 2021 10:58)

    # Link komentara

  78. Vedrana, jesu li tebe nekad rodili, hranili, nosili, školovali... roditelji?
    (sorry, 4. avgust 2021 10:52)

    # Link komentara

  79. Tata je preminuo mlad, mama nazalost nasledila njegovu penziju, dok sam se školovao, završio fakultet, nasao posao i krenuli, kao i brat i taman krenuli da živimo, a ne životarimo, Bog mu nije dao.
    Išli smo na sve ekskurzije bili obučeni i nahranjeni, za školu nikad nije smelo da hvali, mi smo to vracali ocenama. Sada kad brat i ja imamo dete i to po jedno vidimo koja su to bila odricanja od njih i to sve dok su pravili kuću, jer od svojih ništa nasledili nisu. Ja sad imam samo jednu neostvarivu želju da ga jednom zagrlim i kazem mu još jedno hvala ti tata na svemu!!!!!! Ja se nadam da ću pola biti kao oni?
    (dejan, 4. avgust 2021 10:50)

    # Link komentara

  80. Iako sam otac i ponosni deda dvoje unučadi, kao komentar napisaću samo ono što su govorili moji roditelji.
    Majka: "Možeš celog života činiti deci, jednom samo nešto nemoj i biće kao da nikada nisi a koliko god da si činio, uvek će biti malo."
    Otac: "Ko ima malu decu, ne može da spava. Ko ima veliku, ne može da živi!"
    l kao uteha i pomirenje za sve, mati mi je jednom rekla: "Neka, imaćeš i ti svoje dete. Samo nek bude kao ti, a biće gore." ...
    (glukozamin, 4. avgust 2021 10:43)

    # Link komentara

  81. Ima dece koja su bahata, besna, razmažena, i kasnije nesposobna da žive bez pomoći roditelja.

    Ali..ima i roditelja koji su nemarni, kojima je važno bilo samo da se "ostvare kao roditelji", ili pak da ima ko da brine o njima u starosti. Doneli su na svet biće kojem nisu pružali ljubav.

    A vidite gospodo, ima normalnih roditelja, koji vole svoju decu i, gle čuda, normalne dece koja su puna ljubavi i pažnje prema svojim roditeljima.
    To se zove PORODICA, i to nas dosta čini drugačijim od životinja!
    (ivana_bg, 4. avgust 2021 10:39)

    # Link komentara

  82. Ima i obrnutog. Roditelji imaju zahtev da im deca daju "apanazu" iako imaju sasvim korektne okolnosti za pristojan zivot sa svojim prihodom i sopstvenim stanom
    (Petar, 4. avgust 2021 10:36)

    # Link komentara

  83. Sudecu po clanku i komentarima, mnogo ogorcenih roditelja ima. Moje iskustvo je, da roditelji prvo nece djecu da puste. Ne prihvataju da se dijete sa nekih 18 mozda po mjesec dana i ne javi kuci. a ovo odvajanje je potrebno, da bi dijete upravo i pronaslo svoje JA. E ta djeca onda tako vise na roditeljima vjecno su obicno nesposobna, nezahvalna i vjecno uvrijedjena,, taman kao i njihovi roditelji.
    S druge strane, djeca koja su pustena s lanca na vrijeme, ona iskuse samostalnost, i obicno kad osnuju porodicu shvate sta su sve uradili roditelji za njih, i imaju zdrav odnos s roditeljima - cesce zovu, raduju se svom sopstvenom roditeljstvu, i svojoj djeci sami mijenjaju pelene. Ne misle da to treba baba. A zahvalna su kad baba ima vremena da se s njima poigra.
    (Kata, 4. avgust 2021 10:28)

    # Link komentara

  84. Kako je ova zena genijalna. Da li je ta zena ikada na bilo koju temu nesto pogresno rekla? Sto se mene tice, NIKADA.
    (Eugen, 4. avgust 2021 10:28)

    # Link komentara

  85. koliko ova žena ima trauma, frustracija, manjka ljubavi u svom zivotu. Svaki stav se poredi sa svojeljubljem i sebičnošću. Vidim komentare da žena ima ekstreman stav ali ne verujem. Samo je željna pażnje ....na žalost na način koji odgovara detetu odraslom pod "teškim " uslovima i poremećenom životnom putanjom.
    (Manute Bol, 4. avgust 2021 10:26)

    # Link komentara

  86. meni su moji roditelji uvek pomagali, a pomažu mi i sada, iako imam preko 30 godina. materijalna pomoć mi već jako dugo ne treba. najviše su mi pomagali jer su bili tu da me posavetuju kada imam problem. nadam se da ću i ja biti takva podrška mojoj deci.
    (phoeb, 4. avgust 2021 10:24)

    # Link komentara

  87. (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    Ne možeš da poredis nas i Skandinavce. To je besmisleno kao da poredis automobil sa početkom prošlog veka sa nekim najnovijin modelom ferarija. Oni su bogati do nivoa ludila i deca mogu lako da se osamostale jer bilo koji posao da rade je dovoljan da žive pristojno. I oni kad su bili na sličnom civilizaciskom nivou kao mi su se ponašali slično. Sad se mentalitet i morak promenio zato što žive u društvu blagostanja i obilja. Ovde roditelji pomažu decu jer moraju i deca žive kod roditelja zbog teške ekonomske situacije i prevelikih troškova.
    (Aron, 4. avgust 2021 10:24)

    # Link komentara

  88. Ovo je razmišljanje jedne jadne osobe koju je neko blizak veoma povredio. Verovatno je tu i vaspitanje igralo veliku ulogu, ali ne želim nikoga da osuđujem.
    Svoju decu volim i uvek ću im se naći kao oslonac u životu.
    Niti su u vrtiću tukla drugu decu, niti su pravili ikakve probleme u školi. U srednjoj im nisam plaćao privatne časove, jer to nije bilo potrebno.
    A i da jeste ... pa ko će da se zalaže za svoju decu ako neće roditelj?
    Nisam ih isterao iz kuće. Oboje je bilo tu do svoje 30-te, pa su kada su se uz moju pomoć skućili otišli da grade svoju budućnost.
    Danas za mene nema veće sreće kada me povremeno obiđu sa svojom decom, a mojim unucima.
    Koja je po njoj suština života? Da se reprodukuješ i oteraš svoj porod? Mi ipak nismo životinje, već kompleksna bića i ne možemo se ponašati kao životinje. Bar ja to ne mogu, niti želim.
    (Marko, 4. avgust 2021 10:22)

    # Link komentara

  89. (Gurke, 4. avgust 2021 08:44)

    Na Zapadu deca imaju novca da plaćaju kiriju. A ovde nemaju ni roditelji.
    Na Zapadu "deca" mogu da se zaposle i budu pristojno plaćena. Ovde nemaju ni roditelji posao.
    Tako da se ne mogu baš uvek i u svemu upoređivati "ovde" i "Zapad"...
    (John, 4. avgust 2021 10:20)

    # Link komentara

  90. Svi ste malo skrenuli s uma. Razmazili decu pa vam ne valjaju. Sve je to kapitalisticki pogled na zivot a ne humani.

    TUZNO!!!!
    (Imam uspesnu decu, 4. avgust 2021 10:20)

    # Link komentara

  91. Tužno je da ovako loše sagledava istinu, a nameće javno mišljenje kao takvo ispravno. Materijalistički pristup svemu joj muti razum. Nadam se da su ljudi dovoljno pametni da je ne uzimaju zdravo za gotovo.
    (Pravi, 4. avgust 2021 10:19)

    # Link komentara

  92. "Ne volimo se i ne poštujemo se. Mi volimo decu, deca ne vole nas. Zašto ljudi imaju decu? Životinje smo, u nama čuči zov divljine".


    Можда је вама праћед стварно био мајмун али мој није, већ човек домаћин.
    (Dusanovo carstvo!, 4. avgust 2021 10:17)

    # Link komentara

  93. Ekstreman stav, ali svakako vredan pažnje i razmišljanja, jer nije neretka situacija. Primer: poznajem dete od 53 godine, koje ne živi sa roditeljima, ali je na 500 m udaljenosti od njih, ne uzima im novac, ali se hrani kod njih, provodi vreme u svom stanu, ali samo kad spava i dolazi mu društvo, jedan roditelj se razboleo, ali dete ne dozvoljava da se leči metodama poput zračenja i hemo terapije, jer veruje da će to smanjiti životni vek roditelja i samim tim uskratiće im se jedna penzija u kući. Takođe: poznajem dete koje je samostalno u svakom pogledu života, ne zahvaljuje rečima roditeljima, ali pomogne roditeljima finansijski, obilazi ih, pozove ih, roditelji poštuju i zamole za pomoć samo ako im je neophodna. U svakom slučaju, vremena i odnosi među ljudima se itekako menjaju. Pozdrav roditeljima i deci!
    (i prezime, 4. avgust 2021 10:14)

    # Link komentara

  94. @Plesac, 04. avgust 2021 09:33)
    Potpuno se slazem. i u normalnim tj zdravim porodicnim odnosima je novac potpuno sporedan. Jedni za druge smo tu, jer su nas tako roditelji i odgajali, i bili za nas tu, svakog dana, kad nam je to trebalo. Pri tom nikad nisu drzali pridike, jer djeca se vaspitavaju primjerom, a ne pridikama.
    (Psi, 4. avgust 2021 10:12)

    # Link komentara

  95. Drugo.

    U protestantizmu i svim njegovim socijalnim, ekonomskim, na kraju i duhovnim tekovinama- se deca odvajaju za navek od roditelja, otudjuju i zaboravljaju roditelje koji zavrsavaju u domovima.

    I to je nirmalno za taj svet.

    Ali ne treba jedan sistem, jedan nacin prepisivati na ceo svet. Pogotovo ne treba gledati kao da je to jedino ispravno.

    Mala Azija, istok, do Japana… tamo je sasvim suprotno.

    Jedan je zakon za jabuke, drugi za šljive. Svet se ne moze obuci u jednu unuformu.

    Neprirodno je, neukorenjeno u nas takav nacin.
    (zadrugari i farmeri, 4. avgust 2021 10:11)

    # Link komentara

  96. Jeste u pravu, ali posle godina odricanja i ja i supruga smo u fazi da nam je vece zadovoljstvo kupiti deci nesto i obradovati ih nego sebi. Meni su moju davali sve, tako ja sad dajem mojoj deci, meni vise nista ne treba, kad mi je trebalo imao sam.
    Sa druge strane ipak je ova žena skroz u pravu, a ja sam sa 40 oronuo i izlapeo, da mi das sad sve pare ovog sveta ne bih znao sta da radim sa njima i opet bih dao deci…..
    (Ja, 4. avgust 2021 10:09)

    # Link komentara

  97. Da "deca nisu duzna nista svojim roditeljima", ali takodje roditelj je duzan svojoj deci... Ali ne da ocekuje od njih da mu vrate nesto, nego da preuzmu odgovornost za to dete koje su napravili... Jer to i takvo dete treba kasnije da pravi svoju decu od koje takodje nece ocekivati nista, a za tako nesto je potrebno ili da su podrzani od malena ili da se u ovoj generaciji zrtvuju da bi kasnije generacije zivele normalnim i prirodnim zivotom, gde nece biti ucenjeni roditeljskom paznjom... Vec da u roditelju imaju podrsku i razumevanje! A novac je vazan onda kad je stvarno potreban! A ne za neke nebitne izlaske...
    (O boze, 4. avgust 2021 10:08)

    # Link komentara

  98. Moji su roditelji mene i sestru vaspitali da ne ocekujemo od njih nista, sem ljubavi i podrske. Mnogo je bolje da se sto brze deca osamostale. Mislim da je kljuc u tome.
    (IntruderBrokoli, 4. avgust 2021 10:05)

    # Link komentara

  99. Sa ovim bi se slozio i Vajninger.

    Svoju decu, petogosnjika i dvogodisnjaka volim, naravno, najvise na svetu. Mnogo ih grlim, ljubim, pricam… vaspitavam. Mnogo i gresim u svemu tome.

    Ono sto mogu da pretpostavim, da oni nece to uzvratiti. Da ce uskoro, i pre vremena, nastaviti svoje zivote, a da ce im roditelji biti usputni. A sto smo stariji, verovatno i teret.

    Spreman sam da ne ocekujem nista za uzvrat. Iako teska srca. Ali i dalje ulazem ljubav u njih. Verovatno i preterujem, kvarim, sputavam…

    Ono nsto sam hteo reci, antihriscanska je konstatacija da deca ne duguju nista, naprotiv “deca su u vlasti svojih roditelja”, kaze Pismo. (onom ko je u veri, ono u “vlasti” ne moram da objasnjavam, onom ko nije- ne vredi).

    Deca su duzna roditeljima, pre svega ostati u poslusanju, a potom i u postovanju prema njima. Oni su zauvek sinovi i kceri svojih roditelja. I tako se trebaju vladati.
    U teoriji.
    (zadrugari i farmeri, 4. avgust 2021 10:02)

    # Link komentara

  100. Trabunjaš gluposti, to je samo kriza poznih godina...
    (ZliZo, 4. avgust 2021 10:02)

    # Link komentara

  101. Odličan članak! Ja i žena smo baš ovog leta došli do skoro identičnih zaključaka vezi naše dece.
    (tainta, 4. avgust 2021 10:02)

    # Link komentara

  102. Potpuno se slažem sa tezom da deca ne duguju roditeljima ništa. Ali i sa tim da roditelji deci zaista duguju i da deca dolaze na svet toj ženi i muškarcu koji i pre rodjenja deteta njemu duguju.
    E to sad zvuči malo komplikovano i iziskuje veliki trud da se nauči i shvati. Kada bi Vedrana koja objašnjava da su u stvari roditelji zaslepljeni bezrezervnom ljubavlju, dovela u vezu do kraja tu tezu koju pokušava da obradi dakle oko dugovanja onda bi joj bilo jasno da ne postoji to opterećenje roditelja već karmički dug koji je mnogo veća sila od onih koje Vedrana pokušava shvatiti.
    (Stiv, 4. avgust 2021 10:00)

    # Link komentara

  103. Potpuno se slažem sa tezom da deca ne duguju roditeljima ništa. Ali i sa tim da roditelji deci zaista duguju i da deca dolaze na svet toj ženi i muškarcu koji i pre rodjenja deteta njemu duguju.
    E to sad zvuči malo komplikovano i iziskuje veliki trud da se nauči i shvati. Kada bi Vedrana koja objašnjava da su u stvari roditelji zaslepljeni bezrezervnom ljubavlju, dovela u vezu do kraja tu tezu koju pokušava da obradi dakle oko dugovanja onda bi joj bilo jasno da ne postoji to opterećenje roditelja već karmički dug koji je mnogo veća sila od onih koje Vedrana pokušava shvatiti.
    (Stiv, 4. avgust 2021 10:00)

    # Link komentara

  104. Uprošćena teza, bez pokrića i suštinski glupost.
    Ne mislim da do 40 treba da žive zajedno roditelji i deca, ali ta brojčana svrstavanja su baš glupa. Neko je zreo sa 18 (manjina) a neko sa 24. Drugo i karakter same zajednice je bitan.
    (Uspavani krokodil, 4. avgust 2021 09:50)

    # Link komentara

  105. Ja imam 38 godina i dalje živim s majkom. Čini mi se, da kada I pomislim da se odseli, odmah su tu izlivi "pažnje". Neka bolest jeste.
    (Bušman, 4. avgust 2021 09:50)

    # Link komentara

  106. Meni je moj sin drug, pricamoo sportu,razmjenjujemo clipove. Kad mi kaze da ne kazem mami i da ne dilazim kuci, ja ga poslusam. Pousa i on mene. Svakom njegovo a Rudan je frustrirana i lako je naci primjer z sve u sadasnjem svijetu.
    (jesam.ba, 4. avgust 2021 09:49)

    # Link komentara

  107. Ja mislim da koliko i šta čovek uloži u decu, dobije nekad nazad. Možda sam ja budala, kod mene je obrnuto, svakog meseca uplatim svojoj majci 500 evra.
    (bezobraznik, 4. avgust 2021 09:48)

    # Link komentara

  108. cuo sam jednu lepu izreku od jednog mudrog starijeg coveka...

    " svi znaju sta si ti njima duzan i kako treba prema njima da se ophodis , a kada to isto trazis ti od njih jos se nadju uvredjeni "

    Velika istina ... vazi u svim segmentima drustva i u svim tipovima odnosa
    (Miroslav Celic, 4. avgust 2021 09:46)

    # Link komentara

  109. Tako neislamski, tako pogresno...
    (johnny, 4. avgust 2021 09:46)

    # Link komentara

  110. Deca roditeljima ne duguju ništa i duguju im sve.
    (Danijel, 4. avgust 2021 09:43)

    # Link komentara

  111. Apsolutno tačno, zadnje dve godine pomno pratim, gledam, razmišljam i vidim trend da imamo decu "debelo" preko 30 i čak 40 godina, koji traže posao a mole Boga da ga ne nađu, stanuju, hrane se, greju se za džabe, ne pitaju se nikakvog posla u kući, nikakve obaveze, jedva čekaju kada će roditeljima plata ili penzija i ....
    (Dragan, 4. avgust 2021 09:42)

    # Link komentara

  112. Врло поучно. Од данас окрећем други лист.
    (dakle.., 4. avgust 2021 09:40)

    # Link komentara

  113. Sve tacno ali deluje da je izmakla sustina. Ne daju roditelji deci na balkanu sve iz altruistickih namera. Vec im uskracuju sve kako bi ih ucinili zavisnim od njih. A cilj ne jedan - da deca ostanu dozivotno uz roditelje i da ih cuvaju pod stare dane i time vrate ulozen trud roditelja.
    (Dr Batkovski, 4. avgust 2021 09:37)

    # Link komentara

  114. Kod zivotinja kad mladunce odraste majka ga odbije od sebe. Kod ljudi koji su kazemo nesto vise id zivotinja jer imamo dusu ....roditelj je roditelj do kraja zivota. Yreba uvek da pomogne koliko moze. Nekad davanjem para a nekad objasnjenjem da ih mora napraviti sam. Samo da ga je ona ranije vaspitala kako treba on bi joj rekao hvala za re 3hiljade eura. On je takav jer ga je ona tako vaspitala. Deca kopiraju ponasanje roditelja. Od malena ga roditelj nauci da mu daje recimo novac jer mozda tako nadoknadjuje propusteno igranje ili citanje slikovnica sa detetetom. Pa kaze sve sam ti kupio sto si hteo a ti tako. A on tako jer roditelj juri karijeru i nema vremena da se igra s njim. Prica. Gleda crtace itd..onda oni gledaju sta hoce i eto problema. Od riditelja video da se ljubav novcem izrazava kroz telefon, patike, itd...ako su takvi mi smo ih tako vaspitali her smo mi takvi. Da je ucen da malo i sam nesto uradi recimo spremi sobu kad su manji, ode u prodavnicu u manju nabavku, stavi orljav ves u korpu onda kad uzraste vec zna da ima i neke obaveze koje pomazu drugima i njemu u sazivotu. Meni ovo lici na povredjenu zenu koja se u zadnje vreme razvela her je shvatila da hoce zivot u kom muz nju treba vise da gleda od svog zdravlja ako se dobro secam. E sad i sun je izdao oa i on je be gleda ko boga. Cak he i nekog mladica nasla Li ni on nije valjao. Da bolje vaspitavamo deca bi bila bolja. Ali nismo mi pogresili vec su oni nezahvalni
    (Plesac, 4. avgust 2021 09:33)

    # Link komentara

  115. “kada onemocaju sami zakucaju na vrata starackuh domova, ne cekaju decu da ih tamo silom odvedu kao u Srbiji. Taj dom placaju tako sto rasprodaju svoju imovinu, a sta od tih para preostane nakon njihove smrti deli se deci kao nasledstvo”

    @Voki, tako je to kada roditelji zive za novac, placaju kredit za kucu a onda placaju staracki dom i ostaju bez kuce. Naravno i bez dece, koja ih obidju jednom godisnje u domu ! Ono sto si dao deci to dobijas nazad od njih.
    (proliver, 4. avgust 2021 09:32)

    # Link komentara

  116. (Voki, 04. avgust 2021 08:51)
    Džaba ti takav život “zemljače” ! Već te vidim tužnog i jadnog u staračkom domu gde te niko ne obilazi . Ponosan sam sto sam oca koji ima 90 godina doveo kući ,da živi sa nama i oplakacu ga kad ode na drugi svet ,bez obzira koliko nam je nekada teško ,a prilično je izazovno . Bas mi te je zao .
    (Deli, 4. avgust 2021 09:31)

    # Link komentara

  117. Pametna žene , sve je tačno !
    (BG, 4. avgust 2021 09:30)

    # Link komentara

  118. ako je nesto na zapadu normalno ne more biti i na istoku,sjeveru ili jugu normalno...mi pod zapadom shvatamo anglosaksonski svijet i njihove kolonije...pa nam je tako zapad i australija...:)....svi ljudi ovdje koji kazu da je to na zapadu normalno ce reci da nije normalno da recimo dovede sin svog muza roditeljima na slavu...zato su svi komentari ovdje dvolicni...ako prihvatas zapad onda moras prihvatati sve...a ne samo ono sto ti se svidja...ali dvolicnost kod srba nije nista novo
    (samopostovanje, 4. avgust 2021 09:28)

    # Link komentara

  119. Pozovite cike u belom za tetu Vedranu
    (Ickoslav, 4. avgust 2021 09:27)

    # Link komentara

  120. Slazem se sa napisanim, samo, trebalo se voditi racuna i kad se prave ta deca, nisu za svakoga. Nekako zvuci, rodila sam te/pravio sam te jer sam zeleo/la, morala(ima i takvih), sad se snalazi. Da l' se neko zapita da li je sebicno praviti decu, stvarati zivot u uslovima kakvi vladaju vec duze vreme, mozda ste ih time na kraju samo zajeb..., jer, eto, vi ste to hteli. Shvatam i onu "deciju": "Nisam trazio da se rodim", jer mozda ne bude dovoljno inteligentan, sposoban, lep, mozda ga osudite na patnju samo.
    (Hanzo Hasashi, 4. avgust 2021 09:22)

    # Link komentara

  121. Ako od svoh deteta napravis coveka, nece ti se desiti kao u tekstu. Ako napravis nesposoni pekmez, onda moze biti i gore nego u tekstu.
    (MS, 4. avgust 2021 09:22)

    # Link komentara

  122. Ne vidim ništa loše u tome da se djeca roditeljima oduže pažnjom, pomoći, brigom i ljubavlju.
    Naravno, ako to zaista osjećaju, ako izrastu u odgovorne, humanistički orijentirane zrele ljude.
    Hoću reći, ostavite te vaše proklete mobitele, i pogledajte treba li šta vašim roditeljima. Oni su gledali kada je vama trebalo.
    Nemojte biti sebični kreteni opšte prakse.
    (gost, 4. avgust 2021 09:20)

    # Link komentara

  123. Kako je u ovo doba jako popularno biti ekstreman jer ćeš tako lakše dići prašinu i zamagliti istinu, Vedrana na tom talasu jaše već godinama. Shvatila je da su za razumne misli potrebne dosadne reči, pa se odlučila za popularnost i ekstremne, glasne stavove.
    A istina je će, skoro po pravilu - negde između.
    Istina je da su i roditelji siromašniji, a deca pod daleko većim pritiskom na poslu i pod većim stresom nego što su bile prethodne generacije. To ne znači da ima manje ljubavi, ne - samo je vremena za ljubav mnogo manje, a troškovi sve veći.
    (Habermas, 4. avgust 2021 09:16)

    # Link komentara

  124. Na zalost sve je tacno sto je napisala.
    (Cubrilo, 4. avgust 2021 09:16)

    # Link komentara

  125. Што би рекао патријарх Павле:"Има много сиротиње међу нашом децом, којој родитељи сем пара, ништа нису могли дати". Зато и издржавате "децу" док сте живи. Такви родитељи и не треба да очекују хвала, јер нису васпитали децу у људе него дебиле.
    (Милош, 4. avgust 2021 09:11)

    # Link komentara

  126. Ima istine...
    (Katarina, 4. avgust 2021 09:08)

    # Link komentara

  127. Sve tačno...i poučno:)
    (Smuleco, 4. avgust 2021 09:06)

    # Link komentara

  128. Hmm. Ima tu necega…
    (klaber, 4. avgust 2021 09:01)

    # Link komentara

  129. Kao i uvek bez dlake na jeziku 😀
    (Seljanka, 4. avgust 2021 08:58)

    # Link komentara

  130. Pa jel bas mora sa 18? da pomerimo granicu na 28? Ili bolje, 38.
    (Stojko, 4. avgust 2021 08:58)

    # Link komentara

  131. Svaka joj je rec ko Njegosu na mestu
    Oronuli otac u potpisu.
    (Jovan, 4. avgust 2021 08:57)

    # Link komentara

  132. Jedna od retkih pametnih osoba, ne samo na ovim prostorima, nego uopšte. Takvih je sigurno manje od 1% populacije, možda i mnogo manje. Koga zanima da nađe knjigu (nije Vedrana pisac) "oOsam smrtnih grehova čovečanstva", videće da je odnos dece prema roditeljima u "civilizaciji" jedan od tih grehova, a vredi pročitati i ostalih sedam. Knjiga je napisana 1972, što kad se pročita govori da pisac ne spada u onih 1%, već u nekih 0,00001%. Preporučujem je svima koji uvažavaju intelekt.
    (Duca, 4. avgust 2021 08:55)

    # Link komentara

  133. sasvim tacno
    (Kosta, 4. avgust 2021 08:53)

    # Link komentara

  134. Kao i uvek, Verica pravo u metu! Zivim na severu Evrope, ovde samo deca ometena u razvoju zive sa roditeljima nakon 20-25 godine zivota, svi ostali se iseljavaju cim zavrse srednju ili visu skolu. Ovi sto studiraju zive do 25 godine kod svojih i to je to. Cim se zaposle uzimaju kredit koji otplacuju sami. Od roditelja pare uzimaju na zajam in taj zajam se overava kod notara jer na osnovu toga roditelji dobijaju poreske olaksice. Celo drustvo je tako ustrojeno i to funkcionise fantasticno. Deca postuju svoje roditelje! Roditelji postuju decu i njihove izbore da se bave ovim ili onim, da imaju ili nemaju svoju decu, da budu steejt ili gej. Niko nikone ne duguje nista, nema one srpske “ja sam se mucio u rudniku za tebe i to mi je hvala”. Stari ljudi se ne bave unucima i izdrzavanjem matore dece, vec putuju, druze se medju sobom, fizicki vezbaju da budu vitalni i da ne padnu drugima na teret, a kada onemocaju sami zakucaju na vrata starackuh domova, ne cekaju decu da ih tamo silom odvedu kao u Srbiji. Taj dom placaju tako sto rasprodaju svoju imovinu, a sta od tih para preostane nakon njihove smrti deli se deci kao nasledstvo, na koje se placa porez drzavi. Uredjeno drustvo, za razliku od Balkana!
    (Voki, 4. avgust 2021 08:51)

    # Link komentara

  135. Da moze i tako. To je jedan od ektrema. Ali iz zivotnog iskustva znam da ekstremi nisu dobri. Uvek i za sve postoji mera. A u ovom slucaju mera se napravi tokom godina zajednickog zivota i medjusobnih odnosa.
    (Jovan, 4. avgust 2021 08:47)

    # Link komentara

  136. Ovo je na zapadu normalno. Moj gazda stana naplaćuje kiriju i svom sinu rođenom. Još mi kaže, njemu je ovo super pošto mu dam jeftinije. U srbiji roditelji od dece prave invalide davajući im bukvalno sve.
    (Gurke, 4. avgust 2021 08:44)

    # Link komentara