- Komentari -
  1. koristiš vojvodu da bi pljunuo po jugoslaviji.

    obe jugoslavije ("aleksandrova" i "titova") su bile veće i značajnije od naroda koji su ih stvarali.
    (neutralni fe, 11. maj 2021 10:27)

    Nisi razumeo poentu. Iako tvoj komentar ima rezona, kratkovid je. Vojvoda je molio kralja Aleksandra da ne ide u savez sa Hrvatima zbog njihove prirodne teznje za samostalnom drzavom. To je hrvatski san i legitiman cilj ali je kratkovidi Aleksandar prevideo da je njihova samostalnost moguca jedino preko srpskih ledja. Uzgred, Josip Broz se kao kaplar borio na strani Austrougarske protiv Srbije a kasnije poslat na ruski front gde biva ranjen. Cim su Hrvati osetili istorijski momenat, iskoristili su ga. Da napomenem da je moj pradeda protiv svoje volje sa Solunskog Fronta umesto kuci, nakon proboja, poslat u Delnice u Sloveniji da brani Jugoslaviju. Zaziralo se od upada Italijana i Austrougara. Vratio se kuci tek 1921 godine. Sedam godina nije video porodicu. Dan danas cuvam njegovu otpusnicu iz vojske gde je jasno napisano da je proveo 3 godine u Delnicama i pusten kuci tek 1921 godine. Jugoslavija je klon lose procene Srba i nemogucnosti Slovenaca i Hrvata da formiraju nezavisne drzave jer im istorijske prilike nisu isle na ruku. Pokusale su da iskoriste istorijski momenat 1941, da bi tek 50 godina kasnije docekale svoj cilj u krvavom raspadu nesrecne drzave.
    (Spiclov, 12. maj 2021 02:32)

    # Link komentara

  2. (John, 11. maj 2021 19:22)

    Дучић је само у песми описао оно што је било. Слично као и Ковачић, брутално тачно код обојице. А то што цитираш Ристића, не иде ти у прилог. Он је школски пример школе којој је српски народ и српска историја нешто погрешно, без поноса и части, само стицај околности.

    Елем, свако може имати своје мишљење, али постоје неки аксиоми:

    - Мишић је светска класа, један од двојице највећих војсковођа 20. века
    - Да ли је рекао нешто о "њима" или није, небитно је. То што је неко рекао, а Мишићу је приписано, тачно је 1/1.
    - Ристић... Та мант`е га...
    - Александар Карађорђевић, трагична грешка српске историје, који је због веће државе којом би владао, увео је свој народ у замку гору од цариградске и бечке тамнице народа. Замку упаковану у леп целофан.
    (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 21:13)

    # Link komentara

  3. (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 17:00)

    Nisu to moje konstatacije, to su, kao što i piše, konstatacije Mileta Bjelajca i Đorđa Stankovića. A citat je Dejana Ristića, takođe istoričara.


    A stihovi...
    Od kada je to poezija relevantna za bilo šta, osim za ono što i jeste - poeziju.
    (John, 11. maj 2021 19:22)

    # Link komentara

  4. i posebno malo poznatog ali genijalnog generala Rokosovskog.
    (srboljub, 11. maj 2021 11:12)

    Jedini od svih generala Crvene armije koga Staljin nije zvao po prezimenu "Druže Žukov, Druže Konjev..." već "Konstantine Konstantinoviču". A to dovoljno govori...
    Bukvalno nema bitke na Istočnom frontu u kojoj nije učestvovao.
    (John, 11. maj 2021 17:10)

    # Link komentara

  5. @ John, 11. maj 2021 11:41
    Не бих да полемишем да ли сте у праву поводом тих констатација. Али, чак и да су нејасни стављене војводи у уста, нико нормалан не може да каже да је то истина.

    Као и заобилажење Дучићевих стихова о истима.

    Свако добро.
    (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 17:00)

    # Link komentara

  6. Luka Kaljević koji je rodom iz Tepca sa Durmitora nastanio se u Struganiku, imao je sinove Živana i Živka. Stariji Živan je umro mlad od kolere. Živko je imao pored ostale dece i sina Mišu Kaljevića(dedu Vojvode Mišića), rodonačelnika Mišića po kojem su i uzeli prezime Mišić.
    (Živadin, 11. maj 2021 13:51)

    # Link komentara

  7. neutralni fe, 11. maj 2021 10:27)

    Samo da te podsetim da Sebija koju je podigao Misic ne bi bila mala a Francuzi su je takvu hteli. Jugoslavija je ocajma greska srpskog naroda, oba puta. Drugi put jos i vise jer smo znali sta su hrvati sposobni da urade. Eeeeee.
    (Ziga i Pantela, 11. maj 2021 12:11)

    # Link komentara

  8. Ognjiste nego sta... Zato na grbu imamo cetiri ocila, koji su se nekada koristila za palenje vatre, jer nam je ognjiste bilo iznad svega.

    Interesantno je da se simbol ocila pojavljuje na skoro svim arheoloskim nalazistima u Srbiji, i da je prisutno jos od neolita, preko, antike i srednjeg veka a eto ognjiste je centar srpskog svemira i u XIX i XX veku.

    Danas smo zaboravili mnogo toga.
    (chupavi, 11. maj 2021 10:18)
    Jes' brate, zbog toga. Hajde malo procitaj tu tematiku, pa se opet javi sa takvim 'autohtonistickim' komentarom.
    Kakve sve gluposti nece covjek procitat...
    (Srpce, 11. maj 2021 11:56)

    # Link komentara

  9. A vila u kojoj ze zivio, i to na selu? Zivjeli oni svi dobro, nije ni cudo sto u WWII onako zapeli da cuvaju sistem...
    (Srpce, 11. maj 2021 11:53)

    # Link komentara

  10. (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 09:04)

    Zato što nigde nema dokaza da je to zaista i rekao...
    U stilu "A onda je maršal Staljin rekao..." "Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"
    Sa druge strane i te kako ima dokaza da je u pitanju - izmišljotina.
    Evo:
    "Da je u reč o notornom falsifikatu i potpunoj izmišljotini, dokazali su naši istaknuti istoričari profesor dr Đorđe Stanković i dr Mile Bjelajac. Mi danas, zahvaljujući rezultatima njihovih istraživanja sasvim pouzdano znamo da je navodni izveštaj Živojina Mišića regentu Aleksandru o Hrvatima nekoliko godina nakon vojvodine smrti izmislio Mišićev nekadašnji lični sekretar Milorad Pavlović Krpa"
    (John, 11. maj 2021 11:41)

    # Link komentara

  11. Zuca, vojvoda Misic kako su ga zvali njegovi vojnici!Veliki covek, Veliki Srbin...carstvo nebesko!
    (mandrak, 11. maj 2021 11:26)

    # Link komentara

  12. Уз Жукова, највећи војсковођа 20. века. Само, зашто подилазите југоносталгичарима и константно заобилазите шта је Мишић говорио регенту Александру за Хрвате, за његову жељу да се по свакоу цену направи заједничка држава. То би морало да буде неизоставни део СВАКЕ приче о великом Живојину.
    (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 09:04)

    Da dodamo Bojovića na spisak, i posebno malo poznatog ali genijalnog generala Rokosovskog.
    (srboljub, 11. maj 2021 11:12)

    # Link komentara

  13. Fantastičan covek, vojskovođa. Cini mi se ipak nedovoljno spominjan, bar ne u skladu sa njegovim zaslugama za nas narod i zemlju. Za uzor, ponos, večno sećanje i dubok naklon.
    (Marija, 11. maj 2021 11:11)

    # Link komentara

  14. Слава му...
    (редов, 11. maj 2021 10:57)

    # Link komentara

  15. Уз Жукова, највећи војсковођа 20. века. Само, зашто подилазите југоносталгичарима и константно заобилазите шта је Мишић говорио регенту Александру за Хрвате, за његову жељу да се по свакоу цену направи заједничка држава. То би морало да буде неизоставни део СВАКЕ приче о великом Живојину.
    (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 09:04)

    koristiš vojvodu da bi pljunuo po jugoslaviji.

    obe jugoslavije ("aleksandrova" i "titova") su bile veće i značajnije od naroda koji su ih stvarali. zato su i prošle kako su prošle - onda kad su njeni narodi zaboravili zašto su ih stvarali (stvarali su ih zbog odbrane od stranih interesa i sopstvene sinergije) da konacno vise ne budu stara moneta za potkusurivanje. kako su prošli narodi posle jugoslavije ne mora da pričamo, vidite i sami.

    kao nacije, uvecali smo interesnu sferu i popravili geostrateski polozaj (potencijal veći od većine suseda) i ekonomiju. i sta sad, posle svega? za probleme i ratove i posledice posle razaranja obe jugoslavije sad krivite one koji su ih stvarali umesto onih koji su ih razarali.

    priliku za obe jugoslavije smo dobili zbog ratnih zasluga i stradanja u svetskim ratovima. politicki gledano, nasi zapadni saveznici (usa, britanija, francuska) su pomislili da je bolje da na balkanu imaju jednog partnera nego nekoliko. ako nemaju velikog partnera, onda ne razgovaraju nego nam svi naredjuju sta da radimo - kao danas, bez jugoslavije - jer su videli da za bolje i nismo. jer smo podeljeni i nemocni.
    ko nas je podelio? zapad, nemci, rusi? ne nego nasa sopstvena egoisticnost - svih nasih naroda. ona fela sto voli "bolje prvi u selu nego drugi u gradu". eto im sad selendre pa neka caruju u blatu dok potpisuju svakakve ultimatume uz sirotinju raju koja misli da je jugoslavija bila greska pa je srecna u kokosinjcima koji nikako da postanu normalne drzave.
    jugoslavija je bila racionalni projekat sve dok njeni sastavni delovi - narodi - nisu poceli da se iracionalno ponasaju. a to traje i dan danas.
    (neutralni fe, 11. maj 2021 10:27)

    # Link komentara

  16. Ognjiste nego sta... Zato na grbu imamo cetiri ocila, koji su se nekada koristila za palenje vatre, jer nam je ognjiste bilo iznad svega.

    Interesantno je da se simbol ocila pojavljuje na skoro svim arheoloskim nalazistima u Srbiji, i da je prisutno jos od neolita, preko, antike i srednjeg veka a eto ognjiste je centar srpskog svemira i u XIX i XX veku.

    Danas smo zaboravili mnogo toga.
    (chupavi, 11. maj 2021 10:18)

    # Link komentara

  17. Ja sam toliki fan Živojina Mišića da skoro svuda stavljam njegovu profilnu sliku gde mogu. Da ne beše njega, istrebili bi nas.
    (Frodo, 11. maj 2021 10:01)

    # Link komentara

  18. 12 деце у једној породици! А сад ...
    (dekili 7, 11. maj 2021 09:59)

    # Link komentara

  19. Jedina razlika sa sadasnjim "herojima" je sto se nije namlatio para i umro je sa nekom prosecnom penzijom od koje je ziveo.
    (Bljuzgo Drpović, 11. maj 2021 09:28)

    # Link komentara

  20. Jedan koji hoće je uvek jači od dvojice koji moraju.
    (Šruder protiv Šredera, 11. maj 2021 09:18)

    # Link komentara

  21. Уз Жукова, највећи војсковођа 20. века. Само, зашто подилазите југоносталгичарима и константно заобилазите шта је Мишић говорио регенту Александру за Хрвате, за његову жељу да се по свакоу цену направи заједничка држава. То би морало да буде неизоставни део СВАКЕ приче о великом Живојину.
    (Срђан Јовановић, 11. maj 2021 09:04)

    # Link komentara

  22. Kada god prolazim tuda, u banju Vrujci, svratim.
    To je najmanje što možete uraditi za Vojvodu danas....
    (Kiki ns, 11. maj 2021 08:44)

    # Link komentara