- Komentari -

Draža Mihailović američkom pilotu poklonio prsten: Potomci ga čuvaju na porodičnom imanju

Robert Bob Kol 1944. godine iskočio je iz oštećenog aviona, pogođenog nemačkom raketom, iznad Pranjana, gde su mu meštani spasili život. U Srbiji je proveo 66 dana i oduševio se žiteljima podsuvoborskih sela. Porodica ovog pilota doživotno je zahvalna srpskom narodu, a najlepše reči imao je i Bobov sin Geri Kol.

Izvor: RINA
Pošaljite komentar
  1. Nigde u istoriji covecanstva necete naci situaciju da je jedan narod za vodju izabrao neprijateljskog vojnika koji je pucao na njihove oceve.... Ali Srbi su izabrali Tita, pripadnika ozloglasene jedinice koji je ubijao Srbe u Prvom svetskom ratu. Bravo za Srbe!!
    (Straight Outta München, 24. septembar 2020 22:09)

    # Link komentara

  2. @ "A za vreme vladavine tvog TITA ubijeno 300 000 Srba,nemojte vi da se javljate,uništili ste našu zemlju zadrti komunisti."
    (Dušan, 23. septembar 2020 11:50)

    Da bi se broj zrtava obesmislio, uvek se izadje sa nekom enormno velikom cifrom. Zbog cega ne izadjete sa imenima i konkretnim brojem tih zrtava? To je jos uvek moguce. Ima najdirektnijih njihovih potomaka.

    Ali, na ex-Yu prostorima je takvo shvatanje demokratije da se u ime nje (demokratije) moze i lagati, kao sto rece jedan istoricar na TV sa nacionalnom frekvencijom.
    (Revizionizam, 24. septembar 2020 08:08)

    # Link komentara

  3. Obozavaoci Draze zameraju Brozu, da nije hteo da oslobodi Jasenovac, jer je Hrvat. Draza je Srbin a eto ni on nije oslobodio Jasenovac i zarobljene Srbe. Nacionalisticka primitivna svest koja je dovela do poslednjeg rata i donela „demokratiju“, a nacionalistima mogucnost da „oslobode“ vec slobodnu Jugoslaviju.
    (Nostradamus, 24. septembar 2020 07:58)

    # Link komentara

  4. Heroj čiji grob još ne znamo gde je.
    (Vjekoslav, 24. septembar 2020 01:54)

    # Link komentara

  5. A za vreme vladavine tvog TITA ubijeno 300 000 Srba,nemojte vi da se javljate,uništili ste našu zemlju zadrti komunisti. (Dušan, 23. septembar 2020 11:50)

    Kafanske rekla-kazala bajke. Nego sta cemo s podacima demografskog zavoda?
    Demografska struktura Srba u Srbiji:
    Pre Tita: 4,781,446
    Za vreme Tita: 7,822,915
    Nakon Tita: 7,041,599
    Ubedljivo najvise Srba u Srbiji je zivelo pod Titom. Novi pad srpske populacije pocinje kad su se domoljubi, monarhisti, rojalisti, cetnicka imigracija i ostali velikosrbi ponovo dokopali fotelja.
    (cinjenicama protiv gluposti, 23. septembar 2020 23:20)

    # Link komentara

  6. Volim Dražu i rado ga se sećam
    (Draško Vuković, 23. septembar 2020 11:44)

    Pobogu, koliko je Draža prstenja podelio ljubavnicima?
    (Danijel, 23. septembar 2020 22:42)

    # Link komentara

  7. Protiv crvenog zla bih isao sa bilo kim.
    (Nismo isti, 23. septembar 2020 20:27)

    # Link komentara

  8. Draza je znao gde je Srbiji mesto, na zapadu. Covek se prevrce u grobu (gde god da se nalazi) kad vidi one koji sebe nazivau cetnicima....
    (Alek, 23. septembar 2020 02:07)

    One masne bradurine i krvave kame dokolenke su znale nesto o zapadu? Tim divljacima je pre mesto u brdima Kazakstana nego na Zapadu. Pricao mi je deda da se jednom susreo prsa u prsa s četnicima. Negde na polozaju kod Sarajeva. Kaze covek da su bili toliko odvratni i da su smrdeli na kilometar. Nista gadnije tokom celog rata nije video. I vi mislite da bi zapad takve klošare prihvatio kao neku pozitivnu pojavu? Ja pre mislim da bi zapad suvim zlatom platio nekome da ih ukloni. Samo da ne mora niko vise nikad da ih gleda.
    (zapad?, 23. septembar 2020 16:37)

    # Link komentara

  9. A šta ćemo sa četničkom ofanzivom protiv ustaša u Istočnoj Bosni, u trenutku kada su četnici napredovali prema Palama i Sarajevu, napali su ih partizani?
    (Zoki, 23. septembar 2020 02:06)

    Partizani nisu kalkulisali kao četnici i ustaše i menjali strane po potrebi, nego su se tukli sa svim gnjidama paralelno, svo vreme. Eto ti odgovor zbog cega su ih napali.
    (Milan, 23. septembar 2020 16:01)

    # Link komentara

  10. General Mihajlovic je heroj.Komunizam je zlo koji su partizani doveli na vlast.
    (logika, 23. septembar 2020 10:12)

    Bla bila, a u Hrvatskoj identična žvaka “Ante Pavelić je heroj. Komunizam je zlo koji su partizani doveli na vlast”. To je propaganda zaostalih elemenata koji ne mogu da prihvate da je Tito davno ucmekao i jednu i drugu barabu. I to na odobravanje saveznika, uz punu podršku oslobođene Evrope.
    (Peđa, 23. septembar 2020 15:54)

    # Link komentara

  11. Da je Draza pobio sve komuniste, danas bi bili Svicarska.. Smrt komunizmu, sloboda narodu!
    (Darko, 22. septembar 2020 23:08)

    Draža da pobije sve komuniste? Pukovnik Dragoljub nije bio sposoban ni u Ivanjici da pobije sve komuniste. Četnici su bili staromodna i primitivna vojska (klanje ljudi?), u odnosu na partizane.
    (Maksa, 23. septembar 2020 15:42)

    # Link komentara

  12. Legenda živi...
    (Delije Čikago, 23. septembar 2020 13:00)

    # Link komentara

  13. MIRO



    A za vreme vladavine tvog TITA ubijeno 300 000 Srba,nemojte vi da se javljate,uništili ste našu zemlju zadrti komunisti.
    (Dušan, 23. septembar 2020 11:50)

    # Link komentara

  14. General Mihajlovic je heroj.Komunizam je zlo koji su partizani doveli na vlast.Partizani su pobedili zato sto su u Jugoslaviju usla komunisticka crvena armija i razoruzala sve cetnike na koje je naisla,naoruzala partizane i dala im pobedu.Zapadni saveznici su dali Jugoslaviju sovjetima kao sferu uticaja iz vise razloga,jedan je zato sto su sovjeti zahtevali izlaz na toplo more, drugi zato sto su mislili da ako se sovjeti previse rastegnu sami od sebe propasti sto se vremenom i desilo.Jugoslaviju su dali na prvu loptu ali su posle rata odmah napravili dil sa titom da Jugoslavija ne udje u varsavski pakt i SSSR vec da pravi pokret nesvrstanih i tako su im oduzeli Jugoslaviju.Sto se tice cetnika svi koji su pobegli iz Jugoslavije bili su primljeni u SAD i omoguceno im je da zive i rade normalno.Draza je heroj i vreme ja da to pocnemo da ucimo decu u skolama a ne da velicamo komunizam i dalje.
    (logika, 23. septembar 2020 10:12)

    Hvala Bogu rešismo se tog komunizma pa sad možemo da uživamo u demokratiji i blagostanju
    (Draško Vuković, 23. septembar 2020 11:47)

    # Link komentara

  15. Volim Dražu i rado ga se sećam
    (Draško Vuković, 23. septembar 2020 11:44)

    # Link komentara

  16. A deca komunizma najglasnija kao i uvek. Zato nam i jeste tako.
    (nepar, 23. septembar 2020 11:23)

    # Link komentara

  17. Draža Mihailović nije problem,ali su problem drugi četnici,nad kojima nije imao nikakvu kontrolu,a predstavljali su se isto.Nemojmo da negiramo masovne zločine nad nesrbima,a pri tome ne zaboravimo partizanske zločine,koji su takođe bili surovi.Ali pobjednička strana je sve to fino spakovala,a posebno kroz filmove romansirala!
    P.S. potičem iz čisto partizanske porodice,ali bih rado da se stvari raščiste,da se svi zločini osude,iako nemamo više živih iz tog nesrećnog bratoubilačkog perioda!
    (War Inside My Head, 23. septembar 2020 10:58)

    # Link komentara

  18. @ (miki, 22. septembar 2020 23:01)

    Najobičnija laž. Na suđenju Draži Mihailoviću je utvrđeno da je nalogodavac ubistva majora Atertona bio general Ljuba Novaković, koji je bio samostalni četnički vođa koji je Draži bio opozicija i pokušavao je da napravi svoj četnički pokret, jer je smatrao da mu pripada to pravo kao oficiru koji je imao viši čin od Draže. U tom cilju je šurovao sa svima - Nemcima, Bugarima, četnicima Koste Pećanca, Nedićevom vladom... Inače, Aterton je ubijen, kako bi se Novaković dokopao zlatnih poluga koje je ovaj nosio upravo Draži...
    (ja, 23. septembar 2020 10:48)

    # Link komentara

  19. Може бити да је и бубрег дао некоме... дарежљив човек, ето, и прстен даде!
    (Rusty, 23. septembar 2020 10:36)

    # Link komentara

  20. Kako sad svima pevate tako ste i tad. Ništa slabo, samo posmatramm i pišem.
    (DontkilSlovenianmesinđer, 23. septembar 2020 10:36)

    # Link komentara

  21. Spašavao bi on i Japance i Kineze i Ruse samo da su padali po Srbiji, sve bi on spašavao samo da ne ratuje, igrao je na sve karte a najviše na nemačku zato je i prošao tako kako je prošao! Smrt fašizmu!
    (MIRO, 23. septembar 2020 10:29)

    # Link komentara

  22. Opet se tupi ova prica, neko se bas trudi da zacementira mit o operaciji ''Halijard'' i navodnom cetnickom doprinosu borbi saveznika. Niko da pomene da su partizani pomogli evakuaciju priblizno 3 puta vise saveznickih pilota u istom periodu, ako je spasavanje americkih pilota bio glavni dogadjaj rata i kljucni cilj pokreta otpora u Srbiji i Jugoslaviji. Polu-istine su najvece neistine, a isto me dodje malo sramota kao Srbina da se pored tolikih nasih slavnih bitaka do iznemoglosti forsira i velica i proglasava za ''najvecu operaciju'' jedan ovako marginalan dogadjaj, i to bez ikakvog osvrta na istorijski kontekst
    (dacmen, 23. septembar 2020 10:27)

    # Link komentara

  23. General Mihajlovic je heroj.Komunizam je zlo koji su partizani doveli na vlast.Partizani su pobedili zato sto su u Jugoslaviju usla komunisticka crvena armija i razoruzala sve cetnike na koje je naisla,naoruzala partizane i dala im pobedu.Zapadni saveznici su dali Jugoslaviju sovjetima kao sferu uticaja iz vise razloga,jedan je zato sto su sovjeti zahtevali izlaz na toplo more, drugi zato sto su mislili da ako se sovjeti previse rastegnu sami od sebe propasti sto se vremenom i desilo.Jugoslaviju su dali na prvu loptu ali su posle rata odmah napravili dil sa titom da Jugoslavija ne udje u varsavski pakt i SSSR vec da pravi pokret nesvrstanih i tako su im oduzeli Jugoslaviju.Sto se tice cetnika svi koji su pobegli iz Jugoslavije bili su primljeni u SAD i omoguceno im je da zive i rade normalno.Draza je heroj i vreme ja da to pocnemo da ucimo decu u skolama a ne da velicamo komunizam i dalje.
    (logika, 23. septembar 2020 10:12)

    # Link komentara

  24. Sta li bi Draza rekao Crvenoj armiji kad su dosli ovde da je bilo drugacije i kako bi ih oterao?
    (Petronije, 23. septembar 2020 10:10)

    # Link komentara

  25. Sva sreca da smo birali druga Tita koji je dao - naravno zasluzeno - celu obalu, Istru, Dalmaciju, Jasenovac, Sisak, Jastrebarsko.... braci Hrvatima
     (Cica D., 22. septembar 2020 23:36)

    Inace su na toj teritoriji zivjeli marsovci pa je trebalo pokloniti Hrvatima..
    Isto tako Srbima je data Sumadija
    (Susjed, 23. septembar 2020 10:07)

    # Link komentara

  26. Vlado... Licno njegov.
    (vaga, 23. septembar 2020 09:32)

    # Link komentara

  27. Draža je rodoljub . Sve ostalo je komunistička revolucionarna propaganda. Komunjare još uvek vladaju. Srbija , poslednji boljševički bastion.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zole, 22. septembar 2020 22:23)

    Ne brat, kada ces shvatiti da su odavno jos na vlasti potomci kolaboracionista. Zato se danas i ponasaju isto kao i oni iz proslosti o kojima govorimo. Da se ne lazemo odavno su cetnicke vojvode i njihovi saradnici dosli na vlast. Prethodni predsednik je vise puta javno izrazavao svoju mrznju prema partizanima. Ko ga je birao? Ko je vecina? Pogledaj komentare ovde. Ne vidim da je poslednjih 20 godina na vlasti neko ko uvazava komunjare i partizane, samo se cetnici pominju. Partizani su ocigledno postali nesto najgore u srpskoj istoriji.
    Izdajnici su u svim republikama bivse drzave dosli na vlast. A kao sto rekoh u skladu sa tim se i ponasaju, prodaju sve sto moze. Sa druge strane dobice orden od amerikanaca, pa ti sad meni reci da li ces ljude ceniti po tim glupostima. Bice takvih poput tebe i za 50 godina, pa ce danasnje ordenje izvlaciti iz konteksta.
    (aleksa, 23. septembar 2020 09:21)

    # Link komentara

  28. Dakle, potrebno je ovih dana podsetiti da smo mi veliki prijatelji sa Amerima, a da su nas drugi zavadili. Nije mi jasno , zašto su Dražini "antifašisti" bežali sa Nemcima? I da, Nemci nisu imali protivavionske rakete 1944.
    (Gradski, 23. septembar 2020 09:13)

    # Link komentara

  29. 1943-će Čerčilov sin se obraća ocu i kaže:ali ako pomognemo partizane tamo će vladati komunisti”a matori mu odgovora :”pa šta te briga ,nećeš ti tamo živeti”!
    (zul?, 23. septembar 2020 09:11)

    # Link komentara

  30. Ajd vidi vako, Hari Truman ga je odlikovao "Legijom za zasluge", Britanci su ga odlikovali "Vojnim krstom", a Šarl de Gol francuskim "Ratnim krstom", a to je verovatno zbog toga što je "sarađivao" sa nacistima, hahaha..., ili možda misliš da su američki predsednik Hari Truman i Šarl de Gol bili "velikosrpski mitomani", hahaha, smešni ste vi anti-Srbi, ali znajte da vam ne prolaze više te vaše mrziteljske LAŽI, moraćete da smišljate neke druge, novije i bolje laganje. Usput da pomenem, ti što su po sto puta ponavljali laži da bi one postale istina su tada bili vaši saveznici, a odlikovanja od njih ste dobijali vi, u tome je večna razlika između vas i nas.
    (Hammer, 22. septembar 2020 23:25)

    ima li neka bitka izmedju četnika i nemaca? navedi bar jednu nemoj da si takav :)
    (neutralni felš, 23. septembar 2020 09:04)

    # Link komentara

  31. Da je Draza pobio sve komuniste, danas bi bili Svicarska.. Smrt komunizmu, sloboda narodu!
    (Darko, 22. septembar 2020 23:08)

    Da je Tito pobio sve kolaboracioniste, nacionaliste, saradnike okupatora, i domace izdajnike, ne bi bilo rata devedesetih. A danas bi ziveli kao Svedjani.
    (Ivana, 22. septembar 2020 23:27)

    Prvo da te pitam na kojoj strani je ratovao Tito kao vojnik u I sv. ratu? Na strani Austro-Ugarske. A da ne spominjem koliko je fabrika iz Srbije prebacio u Hrvatsku i kolko ljudi je , nestalo' u to vreme jer nisu bili komunisti.
    (Kibo1, 23. septembar 2020 09:03)

    # Link komentara

  32. Da je Draza pobio sve komuniste, danas bi bili Svicarska.. Smrt komunizmu, sloboda narodu!
    (Darko, 22. septembar 2020 23:08)

    Da je Tito pobio sve kolaboracioniste, nacionaliste, saradnike okupatora, i domace izdajnike, ne bi bilo rata devedesetih. A danas bi ziveli kao Svedjani.
    (Ivana, 22. septembar 2020 23:27)

    istina.
    (neutralni felš, 23. septembar 2020 09:02)

    # Link komentara

  33. to s partizanima i četnicima mi je ista priča ko američki građanski rat severa i juga, uglavnom kolju se isti ljudi, istog govora, istih običaja, samo različitih uverenja i tako već zadnjih nekoliko desetljeća

    sramota je da je bio u bilo kakvom dealu sa nemcima, jednostavno je sramota koji ne može isprati ni sva odlikovanja, on je odlikovan od amerikanaca samo zbog jednog, jer se borio protiv komunista, šta je još uvek na zapadu nekakav herojski čin

    ja nisam ni četnik ni komunista i sve je ovo deo srpske istorije u kojoj ne nažalost više puta dokazano da smo sami sebi najveći neprijatelj
    (miloš, 23. septembar 2020 08:59)

    # Link komentara

  34. Sva sreca da smo birali druga Tita koji je dao - naravno zasluzeno - celu obalu, Istru, Dalmaciju, Jasenovac, Sisak, Jastrebarsko.... braci Hrvatima
    (Cica D., 22. septembar 2020 23:36)

    Prijatelju pogledaj kartu Kraljevine Jugoslavije iz 1939. Videces ogromnu Banovinu Hrvatsku sa svim sto si nabrojao, osim Istre, to je Tito oslobodio 1945, plus ogroman deo BiH, plus Zemun i Petrovaradin i najveci deo Srema. Postoje banovine koje odgovaraju Makedoniji, CG i Sloveniji. Na toj karti nema nijednog entiteta koji bi se zvao Srbija, a teritorija Srbije je podeljena u 4-5 banovina. To je sve napravio princ Paja Karadjordjevic, Sumadinac i monarhista, bre! Da nije rat izbio, Hrvatska bi se direktno granicila sa Rumunijom. Sreca, pa su komunisti dosli na vlast i vratili Srbiji drzavnost u okviru Jugoslavije.
    Tito je tvorac moderne Srbije, njemu treba da zahvalis sto mozes da odes od BG do NS, a da ne prelazis granicu sa Hrvatskom, sto ti u Zemunu nije Hrvatska.

    Sto se tice teksta, necu da sudim o Drazi, samo da primetim da je on Amerima dao jedan mali komad metala, a oni Srbima hiljade i hiljade tona bombi. Sta mislite, u kojem bombardovanju je poginulo vise civila, u nemackom 1941, ili u "saveznickom" 1944? Mozete samo jednom da pogadjate...
    (samo kazem, 23. septembar 2020 08:47)

    # Link komentara

  35. Ajde pitanje za sve one koji se kunu u Boga, kralja i otadzbinu... Koliko Obrenovica je danas zivo?
    (mile, 23. septembar 2020 08:19)

    # Link komentara

  36. Ako ovako okrene ispasce da su cetnici oslobodili Beograd i izgradili i to sve posle onih "napornih" borbi po necijim podrumima uz rakiju i cvarke :)
    (Pajdo, 23. septembar 2020 08:15)

    # Link komentara

  37. @Aspic
    Za otadzbinu uvek a za kralja nikad!
    (mile, 23. septembar 2020 08:12)

    # Link komentara

  38. Draza presao na pobjednicku stranu 44-te kad je vec rat bio gotov. Sta je radio od 41 do 44. Mome djedu su cetnici kucu zapalili. I ne samo njemu, svima koji su bili protiv Njemaca, a vi ih odje velicate. Pih.
    (Zabjelcanin, 22. septembar 2020 22:04)

    #nijesedesilo
    (Srbin, 23. septembar 2020 08:09)

    # Link komentara

  39. Rodoljub i patriota,borac za demokratiju i gradjansko društvo.
    (Komša, 22. septembar 2020)

    Možeš ovu bajku da pričaš ljudima u lokalu i da ti veruju. Istina je da je bio pilićar i da je gledao gde može sa se omasti i bio je na svim stranama - po potrebi. Istorijske činjenice kojih se svet drži je da je na Teheranskoj konferenciji 1943 odlučeno da se isključivo pomaže Titov pokret. 1944 Draža je izbačen iz privremene vlade u Londonu. To je istorija ispisana 1945 od strane sila pobednica i nikakva naknadna revizija 2020-e nema šanse da to promeni. U zdravlje!
    (Alex, 23. septembar 2020 08:09)

    # Link komentara

  40. @komsa
    O kojoj demokratiji ti pricas? Tada je bila monarhija koju su u pocetku britanci podrzavali ali kada su videli ko su oni i sta su, poceli su da podrzavaju Titovu stranu.
    (mile, 23. septembar 2020 08:00)

    # Link komentara

  41. Sta li su Amerikanci zaista mislili kad su ugledali Drazu ovako jadnog, uraslog, u ovoj jadnoj uniformi, a onda jos saznali da je on neki general?
    (Eugen, 23. septembar 2020 07:53)

    # Link komentara

  42. Gde su ovi bili kad nas milosrdni andjeo bombardovao? Onako se pitam... Neki pamte, neki ne... Neki se tek bili rodili, neki se nisu bili ni rodili... Neki pate, neki ce tek patiti. Neki izgubili sve, neki dobili sve i obogatili se na glupost naroda. Neki postali generali bez opaljenog metka...
    (Niko bitan, 23. septembar 2020 07:09)

    # Link komentara

  43. spašavali su pilote i partizani .Kod mojih je bio ranjeni Britanski pilot duže vreme dok se nije oporavio ...
    (mika, 23. septembar 2020 07:07)

    # Link komentara

  44. On je bio general regularne vojske svoje zemlje. Zašto bi pravio dil sa komunističkim paravojnim formacijama?(Iz američke perspektive, 22. septembar 2020 22:39)

    Koje zemlje? Monarhije koja je prestala da postoji kad su rojalisti pobegli? Zemlje čiji ga je Kralj javno putem radija molio da prestane da ratuje protiv Tita? Vodio je on svoj lični rat, i tako je i završio.
    (Vule, 23. septembar 2020 06:56)

    # Link komentara

  45. Draža Mihajlović nije bio nikakav izdajnik.. To je vrlo lako izopostaviti ako se želi.. Mi smo jadna nacija.... (HanSolo, 22. septembar 2020 21:35)

    Nije, ma kakvi, hrpa fotografija zadovoljnih četnika i nemaca u zagrljaju, kao i četnika i musolinijevih hijena, kao i četnika i ustaša su zapravo dokaz odanosti antifašističkoj borbi.
    (Filip, 23. septembar 2020 06:49)

    # Link komentara

  46. bigserb@ Kažeš, normalno je što su mu zapalili kuću zato što je bio komunista! Znači nisu ništa bili bolji od komunista kao što hoćeš da nam predstaviš! Nekako, ne znam odakle mi to, uvek ću biti za one koji se bore za svoju zemlju protiv okupatora! Nikada se ne zapitate zašto su hiljade i hiljade Srba ( naravno i drugih ) odlazili u partizane! I hoćete da kažete da su svi oni bili komunisti!
    (charlie, 23. septembar 2020 06:20)

    # Link komentara

  47. Super su mi ove price da je Draza bio general regularne vojske. Prvo, on uopste nije bio general nego pukovnik, dobio je preko noci 5-6 cinova unapredjenja da bi pucisticka vlada u Londonu mogla da prica okolo kako ima generala u zemlji koji joj je lojalan. Drugo, ta vojska je 27. marta izvrsila puc i zbacila demokratsku, legitimnu i na izborima izabranu vladu i uspostavila diktatorsko-vojni poredak pomocu nekolicine uticajnih dvorskih ulizica. Dakle, nikakve tu regularnosti nema. Na samom kraju, cak je i uzurpator Petar, ko god ga priznavao za kralja Petra II, pozvao sve narode i vojske u Jugoslaviji da u septembru pristupe marsalu Titu i partizanima i priznao njega za namesnika, a njih za jedinu vojsku. Od tog trenutka Draza je i formalno izdajnik i terorista, i time se bavio dok ga nisu uhvatili organi novog reda. Postavljao zasede za postare, drzavne sluzbenike, napadao omladinu koja je obnavljala pruge posle rata itd. Pogledajte sta su cetnici uradili porodici Ratka Mladica, recimo. Nije cudo sto je Ratko do dana danasnjeg veran petokraki.
    (Zadrigo, 23. septembar 2020 03:33)

    # Link komentara

  48. (Vlada, 22. septembar 2020 23:03)
    Ne moze ovde da se objasni, jer moras bar neku knjigu da procitas...ali ne one knjige koje govore da je Tito ukrao mami korito i otisao na sankanje, pa ga polomio...to sam ja ucio u osnovnoj skoli.
    (Dejan, 23. septembar 2020 02:22)

    # Link komentara

  49. Laž je deo srpske tradicije. Falsifikovanje istorije je naša sveta dužnost, dakle Draža je antifašista, to treba ponavljati beskonačno mnogo puta!

    @(Dobrica, 22. septembar 2020 20:43)
    Lepa Sarajevska prica...ali ogledalo otreznjava.
    (Dejan, 23. septembar 2020 02:18)

    # Link komentara

  50. Draza je znao gde je Srbiji mesto, na zapadu. Covek se prevrce u grobu (gde god da se nalazi) kad vidi one koji sebe nazivau cetnicima a ljube u peDu kgbovce.
    (Alek, 23. septembar 2020 02:07)

    # Link komentara

  51. (Predrag, 22. septembar 2020 22:48) A šta ćemo sa četničkom ofanzivom protiv ustaša u Istočnoj Bosni, u trenutku kada su četnici napredovali prema Palama i Sarajevu, napali su ih partizani?
    (Zoki, 23. septembar 2020 02:06)

    # Link komentara

  52. Ni u 21. veku mi Srbi ne odustajemo od četnikovanja.
    Zločinačke i gubitničke priče.
    Na zapadu u istorijskim udzbenicima su četnici zlikovci. U svim državama regiona isto tako.
    Dosta više klanjanja neobrijanom čiči već se okrenite budućnosti u kojoj za takve “đenerale” nema mesta.
    (Philadelphian, 23. septembar 2020 00:57)

    # Link komentara

  53. @Pored SKC-a prolazim i vidim neku gomilu,
    Tačno.
    Primer - JVO krece u oktobru 1943. u ofanzivu na Sarajevo (drzali ga Nemci i Ustaše) . U noci izmedju 21.i22.10. pred početak napada komunisti napadaju jedinice JVO sa ledja i praktično slamaju opsadu Sarajeva .
    Nemci tek posle dva dana kapiraju da se ne radi o prikljucivanju komunista "četničkom ustanku" (tako su nazvali te napade) vec o sukobu.
    Interesantno je da su tada vec i jedne i druge jedinice imale sa sobom engleske oficore za vezu.
    Ameri su bili protiv onoliko koliko su mogli jer tada jos nisu imali uporiste u Evropi i Englezi su vodili igru.
    Malo se zna da su uporedo sa sudjenjem Drazi Ameri organizovali sudjenje tamo,na kojem je oslobodjen.
    Najjači američki pravnici tog vremena su učestvovali u tome.
    Tek neke 53. ili 54. SAD nekako prihvata Tita (tada polako počinje i popuštanje crvenog terora ovde).
    (Komša, 23. septembar 2020 00:48)

    # Link komentara

  54. On je bio general regularne vojske svoje zemlje. Zašto bi pravio dil sa komunističkim paravojnim formacijama? (Iz američke perspektive, 22. septembar 2020 22:39)

    Skoro milion partizana sirom Jugoslavije zoves paravojnim formacijama? Draza je toliko bio opsednut borbom protiv Tita, da nije uopste primetio da je monarhija nestala i da je u medjuvremenu proglašena Demokratska Federativna Republika. Cetnici su u toj drzavi postali paravojna formacija. Dobili su poziv da ili spuste oruzje, ili da se prikljuce NOB-u. Ali borba brotiv Tita im je bila vaznija od borbe protiv sila osovine, i to ih je lansiralo niz kanalizaciju istorije.
    (Dare, 23. septembar 2020 00:43)

    # Link komentara

  55. Vidim po komentarima da ustaše i dalje najviše nerviraju četnici.
    (Mica, 23. septembar 2020 00:40)

    # Link komentara

  56. Kraljevina Jugoslavija(+) vs SFRJ (-)
    Sad sa ove distance, sta mislite dal bi prosli bolje da se Kralj vratio i Kraljevina Jugoslavija opstala... ili ovo sto smo imali?
    (Deyan X, 23. septembar 2020 00:39)

    # Link komentara

  57. Dobro Srbi, od svih turcizama, mogli ste bar odabrat ime za svoju vojsku koje nije turskog porjekla. çete, sgo znaci mala naoružana grupa ljudi na turskom. A mogli ste i neku originalniju zastavu smislit. I dalje koristite onu nacisticku mrtvacku glavu, s dvije kosti? Mogli bi se i vi ustase malo modernizirat, a? Postali ste dosadni malo, i sebi i drugima.
    (Marin, 23. septembar 2020 00:16)

    # Link komentara

  58. @Marko - prikljuciti se Partizanima??? Sigurni smrt! Da li si ti normalan? Nemogu da verujem da su Srbi dali najvejci otpor komunistima - a sad jedini vape za zlocincem tita I komunizma
    (shagger, 23. septembar 2020 00:15)

    # Link komentara

  59. Preporucujem svima da procitaju knjigu ‘Ally Betrayed’
    (shagger, 23. septembar 2020 00:09)

    # Link komentara

  60. Није хтјео петокраку, није дао крсну славу,
    волио је свога краља и зато је дао главу...
    (my way, 22. septembar 2020 21:28)

    Аух, расплака ме!

    Ево, опет плачем.
    (Сеци, ломи!, 23. septembar 2020 00:07)

    # Link komentara

  61. Kako su četnici 'antifašisti' došli na Neretvu '43 i šta su tamo radili?
    (Gavrilo, 23. septembar 2020 00:03)

    # Link komentara

  62. Za Vladu.
    Englezi su ti koji su skovali plan da izdaju Drazu i da zaigraju na Tita, posto je dogovor sa Staljinom bio da bude uticaj u Jugoslaviji 50-50% onda je Cercil radio da pridobije Tita, kako bi imao veci uticaj posle rata od Staljina. Tako da su Englezi ti koji su poceli da salju lazne izvestaje sa terena o stanju u Jugoslaviji, npr Cetnici u velikoj borbi protiv Nemaca i Ustasa oslobede Visegrad a uvece BBC javlja da su ga partizani oslobodili.
    Medjutim, englezi nisu uspeli da tako lako obmanu SAD, koji su imali svoje oficire u stabu kod Draze sve do decembra 1944 i slali su svojoj komandi verodostojne podatke sa terena. Sustinski ameri nisu bili odusevljeni sa idejom da SSSR preuzme Jugoslaviju i ostali su uz cetnike cak i kada su se prebacili u Bosnu, nakon ulaska crvene armije u Srbiju a to je tek s jeseni 1944. Operacija Halijard se dogadjala od proleca do kraja avgusta 1944. kada su vecinske snage otpora u Srbiji bile snage JVuO. Nekiliko misija pripadnika JVuO i saveznika je iz pranjana odletelo za Bari, a onda bi Englezi te cetnike izolovali, skoro pa pritvarali iako su dolazili saveznickim avionima, posto su Englezi izdali Drazu. Amerikanci su cak 1945 pred kraj rata hteli da podrze objedinjenu vojsku nekomunista koja se skupljala u Italiji, ali je tad vec bilo kasno.
    Nikoga od cetnikakoji Amerikanci u Italiji nisu hapsili, dok su Englezi koji su bilu u Austriji u dogovoru sa Titom one koje su tu zatekli isporucivali, uglavnom u smrt titovim komunistima.
    (Pored SKC-a prolazim i vidim neku gomilu, 22. septembar 2020 23:48)

    # Link komentara

  63. Ukupno 2/3 zatvorenika DM logora Dedinje (nemački naziv Banjickog logora) su činili pripadnici DM organizacije.Dokumenta jos uvek postoje u Arhivu Srbije.
    Te 2/3 je direktno procesuirao Gestapo jer nisu imali poverenja u Specijanu policiju koja je bila "izbusena kao sir" špijunima DM (špijunima pravog Valtera majora Žarka Todorovica).
    To izjavljuje upravnik pri ispitivanju od strane OZNE.
    Takodje ,general Majsner na sudjenju 1946. pre streljanja izjavljuje sledece:
    "Ne znam tačno koliko ljudi je ubijeno ali pouzdano znam da su 9 od 10 streljanih bili pripadnici ili simpatizeri rebela Mihajlovica".
    Pa valjda okupator zna protiv koga se borio i koga je ubijao?

    Izguglajte malo o grupi Gordon.
    Draža je u jednom trenutku došao u situaciju da moli Engleze da ga ne hvale preko radija da ne dovode u opasnost ilegalce (izmedju ostalih i one nesrećne železnicare koje su komunisti pobili jer su "bili sluge okupatora" i nosili uniforme ).
    Istinski heroj.
    Rodoljub i patriota,borac za demokratiju i gradjansko društvo.
    (Komša, 22. septembar 2020 23:48)

    # Link komentara

  64. On je bio general regularne vojske svoje zemlje. Zašto bi pravio dil sa komunističkim paravojnim formacijama? (Iz američke perspektive, 22. septembar 2020 22:39)

    2. septembra '44 godine. Kralj putem Radio Londona upucuje apel svim Srbima, Hrvatima i Slovencima da se pridruže maršalu Titu koju je završio rečima: "Svi oni koji se ne odazovu ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom ni pred istorijom." Nebrojeno puta su pre toga pokusavali da objasne Drazi da je na pogresnoj strani, ali se ni na jedan poziv nije odazvao. Pa sad razmisli, ko je regularna vojska a ko paravojna formacija u takvim okolnostima.
    (Milan, 22. septembar 2020 23:47)

    # Link komentara

  65. On je bio general regularne vojske. Isto je tako Ler bio general regularne vojske. Obojica su osudjeni za ratne zlocine po mnogo osnova. Zbog spasavanja pilota niko nije ni bio osudjen.
    (Doctor Gachet, 22. septembar 2020 23:38)

    # Link komentara

  66. Sva sreca da smo birali druga Tita koji je dao - naravno zasluzeno - celu obalu, Istru, Dalmaciju, Jasenovac, Sisak, Jastrebarsko.... braci Hrvatima
    (Cica D., 22. septembar 2020 23:36)

    # Link komentara

  67. Draza presao na pobjednicku stranu 44-te kad je vec rat bio gotov. Sta je radio od 41 do 44. Mome djedu su cetnici kucu zapalili. I ne samo njemu, svima koji su bili protiv Njemaca, a vi ih odje velicate. (Zabjelcanin, 22. septembar 2020 22:04)

    Dobri moj Zabjelčanine,
    Paljenje kuća je bilo nešto kao COVID-19 danas! Partizani zapale kuću nekom "četniku", a onda četnici dodju i kao osvetu, zapale kuću nekoj partizanskoj porodici. I onda to ludilo krene da se širi brzinom ... pa, virusa.
    I sve tako ukrug... ovi ovima, oni onima... Divna srpska priča.

    Čini mi se da i dan danas imamo nekakve kvazi-četnike protiv kvazi-partizana. I svi bi da se kolju medjusobno. I optužuju. Te, vi ste prvi počeli, te, ne, vi ste... itd...itd.

    Možda, ali samo, MOŽDA, se jednog lepog dana opametimo... Ali,iskren da budem, ja sumnjam. Ili, što bi neki novosrbljanci rekli, ja SUMLJAm.
    Nego šta!
    (Srbiojaaaa... do Tokijaaaa ..., 22. septembar 2020 23:28)

    # Link komentara

  68. Da je Draza pobio sve komuniste, danas bi bili Svicarska.. Smrt komunizmu, sloboda narodu!
    (Darko, 22. septembar 2020 23:08)

    Da je Tito pobio sve kolaboracioniste, nacionaliste, saradnike okupatora, i domace izdajnike, ne bi bilo rata devedesetih. A danas bi ziveli kao Svedjani.
    (Ivana, 22. septembar 2020 23:27)

    # Link komentara

  69. Laž je deo srpske tradicije. Falsifikovanje istorije je naša sveta dužnost, dakle Draža je antifašista, to treba ponavljati beskonačno mnogo puta!

    @(Dobrica, 22. septembar 2020 20:43)




    Ajd vidi vako, Hari Truman ga je odlikovao "Legijom za zasluge", Britanci su ga odlikovali "Vojnim krstom", a Šarl de Gol francuskim "Ratnim krstom", a to je verovatno zbog toga što je "sarađivao" sa nacistima, hahaha..., ili možda misliš da su američki predsednik Hari Truman i Šarl de Gol bili "velikosrpski mitomani", hahaha, smešni ste vi anti-Srbi, ali znajte da vam ne prolaze više te vaše mrziteljske LAŽI, moraćete da smišljate neke druge, novije i bolje laganje. Usput da pomenem, ti što su po sto puta ponavljali laži da bi one postale istina su tada bili vaši saveznici, a odlikovanja od njih ste dobijali vi, u tome je večna razlika između vas i nas.
    (Hammer, 22. septembar 2020 23:25)

    # Link komentara

  70. Cica Drazo! Djenerale!
    S verom u Boga za kralja i otadzbinu!
    (Aspic, 22. septembar 2020 22:23)

    Bljak, fuj, pljuc.
    (Partizan, 22. septembar 2020 23:24)

    # Link komentara

  71. On spasao amerikance nase velike "saveznike" a ti isti Amerikanci su posle o cetnicima decenijama pricali i pisali sve najgore..najsmesnije je sto se ti cetnici i posle svega i dalje kunu u tu ameriku koja o cetnicima i dalje misli sve najgore i u americi je izraz centnik pogrdan naziv koji odmah asocira na nesto mnogo lose
    (dzoni, 22. septembar 2020 23:23)

    # Link komentara

  72. Marko da si na mestu Draze i da znas da ce u Srbiji za svakog ranjenog Nemca ubiti 50 a za ubijeng 100, Srba da li bi ratovao uz Tita? Zbog komunista su streljani djaci u Kragujevcu i u mnogim mestima po Srbiji. Skupo nas je kostao Tito, Uzicka republika i na kraju lazljivi Cercil koji je Tita tiranina podrzao.
    (Solomon, 22. septembar 2020 23:22)

    # Link komentara

  73. On je bio general regularne vojske svoje zemlje. Zašto bi pravio dil sa komunističkim paravojnim formacijama? (Iz američke perspektive, 22. septembar 2020 22:39)

    Pa zato jer mu je Kralj iz Londona tako naredio. A kad general ne izvrsi kraljevo naredjenje, kako se to zove i koje su posledice?
    (Milan, 22. septembar 2020 23:21)

    # Link komentara

  74. Izgled je kod Amerikanaca mnogo bitan. Cim su ameri videli Tita i Drazu, rekli su: ovaj obrijani i osisani je OK, a ovaj neuredni bradonja nije. Posle je Tito savetovao Kastra kad je video da se slican fijasko sprema. Ali Kastro nije slusao, ostao je neobrijan, i eto. Ameri ga maltretirali ceo zivot. Isto je prosao i Sadam Husein. Cim je pustio bradu, gotovo. Pa i Osama Bin Laden, isti problem. Da ne nabrajam dalje i da skratim pricu. Ako hoces nesto od Amera, samo Gillette brate.
    (Vujadin, 22. septembar 2020 23:15)

    # Link komentara

  75. Poslao je i crnu trojku da zakolje Kostu Pećanca koga ne spominjete. Kosta Pećanac je bio vođa Četničkog pokreta, učesnik balkanskih ratova i I svetskog rata.
    (Života, 22. septembar 2020 22:09) 

    Nije poslao crnu trojku nego je raspisao poternicu.Prvi ke imao zaduženje da ga uhapsi Keserovic ali nije uspeo.
    Onda je nalog dobio Deligradski korpus.
    Obzirom da je Pecanac bio dobro čuvan od Bugara ,sa kojima je saradjivao pripadnici Deligradskog korpusa su se infiltrirali i obavestili komandu kada je Pecanac krenuo u lov ,što je inače činio.
    Uhapšen je.Bojeci se protivnapada Nemaca i Bugara pripadnici Deligradskog korpusa su ga ubili bez sudjenja.
    Znaju se tačno i imana pripadnika JVO koji si ga ubili.
    Zanimljivo je da je komanda i protiv njih povela postupak zbog ubistva bez sudjenja - opravdanje je bilo ono koje sam naveo.Strah sa ga neprijatrlj ne oslobodi.
    (Komša, 22. septembar 2020 23:11)

    # Link komentara

  76. Da je Draza pobio sve komuniste, danas bi bili Svicarska.. Smrt komunizmu, sloboda narodu!
    (Darko, 22. septembar 2020 23:08)

    # Link komentara

  77. Jos jedna nasa laz.
    (Srbo, 22. septembar 2020 23:04)

    # Link komentara

  78. Nedić ga je molio (Dražu), da ostavi Srbiju na miru i da pređe u Bosnu da spašava Srbe od pokolja koji su činili Muslimani i Hrvati ali ovaj nije hteo da čuje. Glumio je pokret otpora posle proterivanja partizana iz Srbije u zimu 1941. Ljudi ne znaju da su represalija nad civilima, streljanja u Kragujevcu i Kraljevu posledica udruženih napada partizana i četnika u jesen 1941 na nemačke postaje u tim gradovima.
    (Srbenda, 22. septembar 2020 23:04)

    # Link komentara

  79. Voleo bih da mi neko objasni ovu vojno-politicku logiku. Pazi ovako, Amerikanci, Englezi i Titovi partizani su saveznici. To je istorijska cinjenica. I sad, uzme Draza da kao spasava americke vojnike, a paralelno ratuje svim silama protiv partizana. Znaci ratuje s pokretom koji amerikanci direktno podrzavaju, i tako zabada svima noz u ledja. Koliko moras biti glup, ali stvarno? Pa to ni sitni dileri ne rade medju sobom, jer ko prekrsi te osnovne kodekse, obicno zavrsi dva metra pod zemljom.
    (Vlada, 22. septembar 2020 23:03)

    # Link komentara

  80. Neko je zbog tog prstena ostao bez glave.
    (//.., 22. septembar 2020 23:03)

    # Link komentara

  81. Voleo bih da mi neko objasni ovu vojno-politicku logiku. Pazi ovako, Amerikanci, Englezi i Titovi partizani su saveznici. To je istorijska cinjenica. I sad, uzme Draza da kao spasava americke vojnike, a paralelno ratuje svim silama protiv partizana. Znaci ratuje s pokretom koji amerikanci direktno podrzavaju, i tako zabada svima noz u ledja. Koliko moras biti glup, ali stvarno? Pa to ni sitni dileri ne rade medju sobom, jer ko prekrsi te osnovne kodekse, obicno zavrsi dva metra pod zemljom.
    (Vlada, 22. septembar 2020 23:03)

    # Link komentara

  82. A majora Atertona zaklao.
    (miki, 22. septembar 2020 23:01)

    # Link komentara

  83. @Zabjelčanin

    Pa ako ti je djed bio komunista, naravno da su mu zapalili kuću, zar nisi shvatio posle svega što smo pod komunistima doživeli koliko su četnici bili u pravu?
    Evo, poslednjeg komunistu sa vlasti zbaciše u CG tek pre 20 dana, 75 godina je trebalo da se CG oslobodi komunista!
    (bigserb, 22. septembar 2020 22:55)

    # Link komentara

  84. ko zna kome je pripadao taj prsten pre Draže.
    (vlada BGD, 22. septembar 2020 22:54)

    # Link komentara

  85. Kao i sat vojvode putnika
    (Lepa sela, 22. septembar 2020 22:53)

    # Link komentara

  86. @ Тешко прихваташ нешто што није писало у Титовој историји, а тек када би знао да су четници ратовали у БиХ са Немцима и Усташама то би те тек дотукло.
    (Solomon, 22. septembar 2020 21:42)

    Poznata je to stvar. Ratovali su cetnici baš u BiH s Nemcima i Ustasama rame uz rame protiv partizana. Pogledaj zvanicni Americki raport o sukobljenim stranama u bitki za Neretvu. S jedne strane cetnici, NDH, Nemci i Italija. S druge strane partizani. Umesto sto i vi i ustase uporno pokusavate da fabrikujete istoriju, hajde jednom za promenu razmislite zbog cega ste bili na gubitnickoj strani. Ne morate Titove knjige ako vam je to kompleksno gradivo, ali uzmi Nemacke, Americke, Engleske, Ruske podatke pa odes na Google translate i lako saznas ko je s kim ratovao. Hocete da kazete da svi oni lazu, a cetnici pricaju istinu? Znam da je tesko, i da je lakse drzati glavu u pesku i navijati za rehabilitaciju kolaboracionista i domacih izdajnika, ali opet cete zavrsiti na gubitnickoj strani ako se ne suocite sada s istinom.
    (Predrag, 22. septembar 2020 22:48)

    # Link komentara

  87. Zato su nas bombardovali.....
    (misoni, 22. septembar 2020 22:48)

    # Link komentara

  88. Kako to da je Draza dobar .
    (kim, 22. septembar 2020 22:45)

    # Link komentara

  89. @Života

    Još kad bi ti znao kakvo je zlo bio taj Kosta Pećanac, gde bi ti bio kraj?
    On je odbijao da se stavi pod komandu komandanta JVO Draže Mihailovića, a njegovi ljudi su počinili mnoge zločine koji su kasnije nakačeni Draži na dušu!
    (bigserb, 22. septembar 2020 22:44)

    # Link komentara

  90. Opet patetika, izvlacenje iz konteksta i idealizovanje. Pa necete naci coveka na ovoj planeti koji nije ucinio makar jedno dobro delo, cak iako gledate i zivote onih najgorih. Ne kazem da je Draza medju njima, ali ako stalno apostrofirate njegova dobra dela, ne cinite nista drugacije od onih koji su ga klevetali 40 godina. Oni su pricali lose, danas se govori samo dobro. Istina je negde izmedju, kao i za sve ostalo u zivotu, nista nije crno-belo. Ucinio je dosta dobrih ali jednako i losih stvari. Nije svetac niti ga treba na taj nacin velicati, kao sto zapravo niti jednog coveka ne bi trebalo. Cast izuzecima.
    (aleksa, 22. septembar 2020 22:40)

    # Link komentara

  91. IZDAJNIK!
    (...kroz gusto granje, 22. septembar 2020 22:39)

    # Link komentara

  92. On je bio general regularne vojske svoje zemlje. Zašto bi pravio dil sa komunističkim paravojnim formacijama?
    (Iz američke perspektive, 22. septembar 2020 22:39)

    # Link komentara

  93. Aha, dnevna doza bajki
    (Ne mogu više, 22. septembar 2020 22:37)

    # Link komentara

  94. Ovom narodu su komunisti isprali mozak, pa i 30 godina nakon pada Berlinskog zida bleje kao one ovce iz Orvelove “Životinjske farme”. Drugi svetski rat u Jugoslaviji nije bio crno-beli, nije sve tako jednostavno. Zašto vam je teško da prihvatite toliko dokumentovanu činjenicu da je vojska Draže Mihailovića spašavala američke pilote, te da sudeći po fotografijama, nisu baš svi izgledali kao u Bulajićevim filmovima.
    (Zoki, 22. septembar 2020 22:32)

    # Link komentara

  95. Uvek sam se cudio kako je toliko inteligentan covek bio toliko slep, da ne kazem nesto drugo. Da s jedne strane saradujes s Amerikancima, a s druge s Pavelicem, Hitlerom, Musolinijem. Zato su ga Ameri i pustili niz vodu kad je Tito najavio da ce da mu se sudi. Da im je nesto znacio, i da su mu bili nesto duzni, ne bi nikad dozvolili da tako zavrsi.
    (Mladen, 22. septembar 2020 22:26)

    # Link komentara

  96. Cica Drazo! Djenerale!
    S verom u Boga za kralja i otadzbinu!
    (Aspic, 22. septembar 2020 22:23)

    # Link komentara

  97. Draža je rodoljub . Sve ostalo je komunistička revolucionarna propaganda. Komunjare još uvek vladaju. Srbija , poslednji boljševički bastion.
    (Zole, 22. septembar 2020 22:23)

    # Link komentara

  98. "Mnogi od naših očeva se ne bi vratili kućama bez velikodušne i nesebične brige koju su im Srbi pružili i platili za to visoku cenu", dodao je.

    Vasa vlada nam se zahvaljuje posljednjih 30 godina,cak nam salju i "milosrdne andjele".
    (cento, 22. septembar 2020 22:15)

    # Link komentara

  99. Bolje da je Titu dao taj prsten i da su se dogovorili kako da se zajedno oslobode fasista, pa da se nakon rata sukobe politicki ako bude potrebe. Draza nije imao viziju u kom pravcu ce situacija da se razvija. I Kralj, i Cercil, i Tito su mu ponudili vrlo jednostavno resenje: prikljuci se Narodno Oslobodilackom Pokretu, ne sabotiraj partizane, i bices na pobednickoj strani. Nije za to hteo ni da cuje, the rest is history.
    (Marko, 22. septembar 2020 22:14)

    # Link komentara

  100. Poslao je i crnu trojku da zakolje Kostu Pećanca koga ne spominjete. Kosta Pećanac je bio vođa Četničkog pokreta, učesnik balkanskih ratova i I svetskog rata.
    (Života, 22. septembar 2020 22:09)

    # Link komentara

  101. Zblizili se, razmenili prstenje, pao i poljubac. Draza je bio prilicno depresivan nakon rastanka.
    (Albatros, 22. septembar 2020 22:09)

    # Link komentara

  102. Osam mjeseci prije kraja rata, tri mjeseca prije oslobodjenja beograda.. Tipicni kolaboracionista.
    (let 3, 22. septembar 2020 22:04)

    # Link komentara

  103. Draza presao na pobjednicku stranu 44-te kad je vec rat bio gotov. Sta je radio od 41 do 44. Mome djedu su cetnici kucu zapalili. I ne samo njemu, svima koji su bili protiv Njemaca, a vi ih odje velicate. Pih.
    (Zabjelcanin, 22. septembar 2020 22:04)

    # Link komentara

  104. Jaoj krenula mi suza bre, ma sta suza, dve čak!
    (Bosko Buha, 22. septembar 2020 22:00)

    # Link komentara

  105. Znaci partizani su podvala i prevara. Cetnici heroji i oslobodioci. Svaka cast na obavestenju. Zar sam morao da ostarim da bih to saznao.
    (Cicko, 22. septembar 2020 21:56)

    # Link komentara

  106. Taki smo mi,dusevni.
    (Milojko, 22. septembar 2020 21:48)

    # Link komentara

  107. Добрице у тексту се не наводи да је Дража антифашиста, али је истина да је помагао и спасавао америчке пилоте у чему је проблем. Тешко прихваташ нешто што није писало у Титовој историји, а тек када би знао да су четници ратовали у БиХ са Немцима и Усташама то би те тек дотукло.
    (Solomon, 22. septembar 2020 21:42)

    # Link komentara

  108. Po komentarima ovde vidim da još uvek ima deca odvratnim komunjarama koji su grabili sve što su mogli.. Stanove i svakakve stvari.. Deca kojima su roditelji prali mozgove o četnicima.. Svim njima bi trebalo konfiskovati opet sve te stanove i privilegije koje su im roditelji grabili!

    Draža Mihajlović nije bio nikakav izdajnik.. To je vrlo lako izopostaviti ako se želi.. Mi smo jadna nacija koja dozvoljava to mišljenje.. Nas nikad nije intresovala prava istina od nićega u stvari.. Uvek slušamo neke Korumpirane političare.. Ajde da nema informacije.. Ali danas ima informacije svuda! Lako da se nađe istina, ali nije to za nas srbe..
    (HanSolo, 22. septembar 2020 21:35)

    # Link komentara

  109. Није хтјео петокраку, није дао крсну славу,
    волио је свога краља и зато је дао главу...
    (my way, 22. septembar 2020 21:28)

    # Link komentara

  110. Draza izdajnik??Koliko ispranih mozgova komunisticke skole,pa svako ko je nacitan i zainteresovan za istoriju zna da su komunisti saradjivali i sa nacistima i partizanima,Stevo Krajacic je u toku rata deserinu puta isao u Zagreb kao i Velebit,sa druge strane namerno su Jasenovac poslednji oslobodili,i cuvena Stevina recenica na komemoraciji u Jasenovcu gde popio malo pa je rekao nismo vas dovoljno pobili!!!
    (Palman Braht, 22. septembar 2020 20:58)

    # Link komentara

  111. Laž je deo srpske tradicije. Falsifikovanje istorije je naša sveta dužnost, dakle Draža je antifašista, to treba ponavljati beskonačno mnogo puta!
    (Dobrica, 22. septembar 2020 20:43)

    # Link komentara

  112. briga me za tog domaćeg izdajnika.
    (Aleksa78, 22. septembar 2020 20:37)

    # Link komentara

  113. ..evo mene ,eto vas / _i onda neki degenerici stavljaju Cetnike i ustase u istu ravan( 'SFRJ istorija')
    (Moltisanti, 22. septembar 2020 20:35)

    # Link komentara

  114. Najbolji primer toga koliko tvrdoglavost i nepotrebno teranje inata vodi coveka u propast. Mogao je lepo da prihvati Titovu ponudu 1944 i time ponistio i ono malo dobrih stvari sto je uradio. Da je prihvatio, danas garant vise ne bi pricali o partizanima i cetnicima. Unakazio nas je na duge staze.
    (Ser Kokeza od FSS-a, 22. septembar 2020 20:33)

    # Link komentara

  115. Hvala Generale,tvoja dela su večna.
    (Vožd 1804, 22. septembar 2020 20:30)

    # Link komentara

  116. Kad mu je vec poklonio prsten, trebo ga ozenit
    (edi, 22. septembar 2020 20:29)

    # Link komentara

  117. Ко тебе каменом, ти њега хлебом.
    (Србин, 22. septembar 2020 20:20)

    # Link komentara

  118. Raketom pogodjen u 2 sv rat??
    Još iznad Pranjana?
    Svaka čast!
    (djuro, 22. septembar 2020 20:14)

    # Link komentara