- Komentari -
  1. 408 - Rimsko carstvo(Papa) za svoj Istočni deo gradi Aju Sofiju(Sveta Mudrost).
    532 - Uništena u požaru u pobuni Nika pa obnovljena za samo 5g.
    1054 - Raskol Crkve i Istočno Carstvo(Vizantija) odvaja se od Pape i stvara Pravoslavlje pa Aja Sofija psotaje pravoslavna Crkva.
    1203 - Papini Krstaški vitezovi pokolju pravoslavce i pljačkaju Aju Sofiju i grad.
    1204 - Papa je vraća i opet postaje pod njegovom upravom katolička Crkva!
    1261 - Grci je otimaju i opet postaje pravoslavna Crkva!
    1453 - Posle pregaženog i porobljenog pravoslavlja na celom Jugu Evrope od strane Osmanlija postaje džamija i prima 4 minareta.
    1935 - Mustafa Kemal Atatürk džamiju Aju Sofiju radi religijskog mira pretvara u muzej religija.
    2020g. Recep Tayyip Erdoğan dekretom opet pretvara-vraća Aju Sofiju u džamiju.
    (Sveta Mudrost, 12. jul 2020 12:43)

    # Link komentara

  2. Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.
    (Posmatrac, 11. jul 2020 11:11)
    Tarabicu, ti li si?
    (Mitar, 12. jul 2020 10:37)

    # Link komentara

  3. "Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija?"

    Apsolutno suprotno, Papa je hteo da se nametne kao glavni i iznad svih drugih crkvenih poglavara pa je doslo do raskola. Konstantinopolj je bio glavni grad Rimskog carstva kada je ono podeljeno na dva dela, a istocno je nadzivelo zapadno cak 1000 godina. Rim i zapadno rimsko carstvo okupirala su varvarska plemena a istocno je izdrzalo do 15. veka i pojave Turaka. Da Turci nisu zauzeli Vizantiju ne bi ni zapad danas bio kakvog ga znamo jer su upravo grcke izbeglice na zapad stigle sa antickim ucenjem sto je pokrenulo renesansu na zapadu.
    (Biba, 12. jul 2020 06:17)

    # Link komentara

  4. ne palite se bezveze, sta za ocekivati od turskog trampa
    kad ode, to CE se vrati, nikom ne odgovara
    (trtemrte, 11. jul 2020 22:17)

    # Link komentara

  5. Ničija nije gorela do zore sem Papine(Vizantijsku ugasiše Osmanlije).
    (Narodno učenje, 11. jul 2020 20:28)

    # Link komentara

  6. Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija? Neverovatno je to, kako Bog kažnjava i ispravlja i daje jasne znakove, a gle kako se lepo vide, ti znakovi-minareti.
    (Katolik, 11. jul 2020 20:22)

    # Link komentara

  7. Rimski car Dioklecian(Split) 285g radi boljeg upravljanja tim velikim i moćnim Rimskim carstvom deli mu administraciju na Istočnu i Zapadnu.
    Posle ta podela postaje i politička kad car Konstantin u Konstantinopolju 330g stvara novu upravu za Istočno carstvo koju naziva Vizantija(Bizant) pa iz jednoglavog Rimskog orla simbolično stvara Dvoglavog orla ko simbol jednog carstva-tela sa dve glave-uprave.
    Posle taj Konstantinopolis postaje tako bogat da želi postati i mesto upravljanja celom Hrišćanskom Crkvom sa centrom u Aji Sofiji(Sveta Mudrost) a pošto Rimski Papa(Od Pape Siricija 385g vođa Hrišćanske Crkve i naslednik Sv. Petra) to ne dozvoljava Vizantija deli Crkvu 1054g i odvaja Istočnu koju naziva Pravoslavnom(U 16veku se odvajaju i Protestanti).
    Kad su se Hrišćani podelili Osmanlije su ih lako pregazile i porobile celu Južnu pravoslavnu Evropu a padom Konstantinopolja 1453g brišu ime Vizantije iz istorije pa se na pravdu Boga ona sada zove Turska a taj Konstantinopolis se zove Istanbul(Grad izlazećeg sunca) a ta Aja Sofija je sada džamija sa minaretima.
    Bitne su samo Isusove reči jer je On rekao Patru(Stena) da Njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati a tu je Crkvu sa svojom žrtvom Petar utemeljio u Rimu(Koji je priznao Hrišćanstvo 325g) šta znači da Pravoslavlje nije Njegova Crkva!
    U Bibliji piše da će Harlot(Odvojena crkva-kurva-bludnica) obmanuti narod da dočekaju antihrista a šta znači da pomirenja i ujedinjenja Hrišćanske Crkve nikada neće bit.
    (Istok Zapad, 11. jul 2020 20:21)

    # Link komentara

  8. Bravo Erdogane, Turci su bili bolji borci, i sve je zasluzeno...
    (Sabdzaklija, 11. jul 2020 19:59)

    # Link komentara

  9. 500 g. bila Vizantiska crkva
    1054 g. Grci je otimaju I prave pravoslavnu crkvu
    1204 g. Rimjani je otimaju I prave katolicku crkvu
    1261 g. Grci je otimaju I ponovo prave pravoslavnu crkvu
    1453 g. Turci je otimaju I prave dzamiju

    Erdogan samo od svog muzeja pravi dzamiju , neznam sto to nama smeta I sto bi Edogan trazio dozvolu od bilo koga
    (dekkson, 11. jul 2020 19:32)

    # Link komentara

  10. Hitno braći Turcima poslati 2 voza prasića kao pomoć. Tol'ko možemo!
    (BDj, 11. jul 2020 17:37)

    # Link komentara

  11. Nikad nista dobro nije doslo od religijskih fanatika ma na cijoj strani se nalazili. Razdvojiti svaku vezu izmedju drzave i religije.
    (Hmm, 11. jul 2020 17:27)

    # Link komentara

  12. Ovima koji slave ili se zgrazavaju zbog toga sto su Srbi ucestvovali u osvajanju Carigrada da se malo opismene- jeste tacno da su Srbi Djuradja Brankovica morali da ucestvuju u opsadi jer je to bila vazalna obaveza. Bilo je rudara sa Novog brda koji su kopali tunele mada neuspesno i nekoliko stotina konjanika koji su jurisali u ranim napadima na zidine grada. Turci su naima sumnjali u vernost hriscana i namerno njih slali u prve redove da izginu. Srbi se nisu naravno preterano trudili jer je svako normalan znao da je on sledeci. Djuradj Brankovic je uoci opsade snosio troskove obnove jednog dela zidina carigrada o cemu postoji dokaz u Arheoloskom muzeju- ploca koja je stajala na zidinama i prezivela kao dokaz arhefakt do danas. Ploca je zahvalnost Vizantinaca za Srpsku pomoc. Inace i jedan osmanski princ je ucestvovao u odbrani Carigrada na strani hriscana sa svojom vojskom. Svi hriscani ukljucujuci Srbe vec su imali citav vek ratovanja sa Turcima i bili su iscrpljeni dugackim borbama zbog kojih su morali da priznaju vrhovnu Tursku vlast. I ranije su Srbi ucestvovali u bitkama na turskoj strani kao kod Nikopolja 1396 (Stefan Lazarevic) ali i u bitkama protiv Turaka. Tako da je stvar mnogo zamrsenija nego sto vi mislite...
    (Istoricar, 11. jul 2020 17:07)

    # Link komentara

  13. Samo reciprocitet... lagano u Evropi zatvarati dzamije a vernike uputiti ka muzeju u Turskoj ...
    (aleksandar, 11. jul 2020 16:51)

    # Link komentara

  14. (бобан, 11. jul 2020 10:19)
    Ti bi kanda junace ponovo da malo rusis i palis,a?
    (Nije ti dosta bilo, 11. jul 2020 12:54)

    # Link komentara

  15. ne letuje u Turskoj za početak,ostavite pare na boljem mestu
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srbinda, 11. jul 2020 10:28)
    Tako je, imamo mi nasu Adu Ciganliju, Dunav i Moravu.
    (Kupujte domace, 11. jul 2020 12:51)

    # Link komentara

  16. у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
    али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...
    (пинки, 10. jul 2020 22:41)

    Pa vidiš, posle onih silnih nabijanja na kolac viđenijih srba od strane osmanlija nakon svakog ustanka u prvoj polovini 19. veka, i ja bi sravnio sa zemljom sve džamije u Srbiji.
    Oni su narod preobraćali u islam nasilno i kroz davanje povlastica onima koji su islamske vere (hrišćani su plaćali dodatni porez, otimali im decu i slali da postanu janičari, itd.), a mi kad smo Srbiju oslobodili, ostavili smo te muslimane da žive kao ravnopravni građani sa nama i ostavili im njihove džamije.
    Zato nam danas zveckaju o "Sandžaku" i stalno pričaju o otcepljenju, većina radnji u Novom Pazaru i okolini ne kuca fiskalne račune, zakidaju državu na svakom koraku, dok u ostatku Srbije inspekcije za najmanji propust izriču ogromne finansijske kazne.

    A da smo se u 19. veku poneli kao mađari, danas bismo imali i državu kao što je Mađarska, bili bismo u EU, a ne ovako, ovi nam vekovima udarali šamare, a mi im stalno okretali drugi obraz, zato i nestajemo kao narod.


    Ali, kako sad ne možemo da ispravimo greške iz prošlosti, moramo da nađemo način za zajednički život u ovoj državi, ali na prvom mestu moraju svi poštovati zakone.

    A za Aja Sofiju... pitajte Rusiju što je pretila Bugarskoj da ne kreće na Konstatinopolj.
    (Veliki brat, 11. jul 2020 12:51)

    # Link komentara

  17. Ayia sofia i sve ostalo sto vredi videti u Turskoj smo izgradilo mi Grci..
    (Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 11. jul 2020 12:30)

    # Link komentara

  18. Islam je religija primitivizma!
    (sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

    To sa Islamom nema nikvave veze!
    Naprotiv!!!

    A Islam je prava religije koja turska meša sa nacionalizam..
    (Salebre, 11. jul 2020 11:41)

    # Link komentara

  19. Ko je pre ovoga putovao kao turista u Istanbul pored Aja Sofije mogao je da poseti i Sultan Ahmedovu džamiju,koja po svojoj lepoti ne zaostaje nimalo za crkvom Aja Sofija.Ono što je interesantno u islamu, je da možete da obavite molitvu i turistički da je obiđete.Sada u širokom luku zaobilazim i crkve i džamije,osim kao turista.Pre trideset godina redovno sam klanjao namaz u Plavoj džamiji a i u ostalim u blizini.
    Što se tiče minusa koje sam dobio ,ne verujem da sam baš toliko važan u osvajanju te crkve.
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 11. jul 2020 11:41)

    # Link komentara

  20. Zaista sramotan potez Turske osnosno Erdogana.Ali mi pravoslavci moramo biti pošteni i priznati da se ne radi o (samo) pravoslavnoj crkvi već o sveukupno HRIŠĆANSKOJ jer gradnja Aja Sofije je završena 537godine a do podele na pravoslavce i katolike i ostale hrišćane je došlo tek u 11 veku.
    (Tex Willer, 11. jul 2020 11:34)

    # Link komentara

  21. Da mogu mogu i uradili su ...čudnije je to sto Vaseljenska patrijarsija na to cuti kao i Rusija i sve ,pravoslavne zemlje i ne reaguju nikako...Sad treba svi pravoslavci da bojkotuju Tursku da se uvedu sve moguce sankcije od pravoslavnih drzava pa da vidimo dokle ce Turci tako !!!Ali ocito da je neko dao veru za veceru od ovih "velikih"...
    (Aki, 11. jul 2020 11:12)

    # Link komentara

  22. Sto je silom oteto , silom ce se i vratiti. Erdogan nije vecan . A generalno hoce tursku da pozicionira kao silu , mada tesko mu ide. Pokusaj uspona lako se pretvori u opasan pad. Istorija nas uci . Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.
    (Posmatrac, 11. jul 2020 11:11)

    # Link komentara

  23. Sto je Turcima ukrasti crkvu i pretvoriti je u đamiju.Na Balkanu su napravili nesto jos gore.Ovdje su ukrali ljude.
    (Darko, 11. jul 2020 11:03)

    # Link komentara

  24. Granice ljudske gluposti prevazilaze granice univerzuma
    (Nit pop zna šta je bog, nit bog zna šta je pop, 11. jul 2020 10:58)

    # Link komentara

  25. Аја Софија. Црква, а не џамија!
    (Јабучило, 11. jul 2020 10:42)

    # Link komentara

  26. Moguće da su naši preci pomagali turcima jer smo u vreme bitke za Konstatinopulj već bili turska kolonija. Kraljević Marko naš nacionalni junak bio je turski vazal a poginuo je u borbi protiv hrišćana u mađarskoj. Sada mi je jasno zašto EU ne želi da nas primi u uniju, jer smo prevrtljiv narod.
    (e, 11. jul 2020 10:34)

    # Link komentara

  27. Mnogo rasprave, oko u suštini veoma jednostavne stvari. Ko je i kada izgradio ovaj versku objekat ? Da li je pravoslavni ili katolucki,itd, itd. Bilo kako bilo, nije na0ravljrn kao džamija, ojo toga se valjda svi slazemo. Pa pošto je To sigurno, onda ostaje ono "glavno", kako sada taj versku objekat postaje džamija. Vrlo jednostavno, takodje. Kao osvajači, Turci razmišljaju na taj način, i ne vide ništa loše u tome, naprotiv. Ima samo jedna "mala" nelogičnost u tom postupku i razmišljanju. Istinski vernik musliman To ne bi smeo i je bi trebao da radi, jer mu njegova vera To ne dozvoljava. Ali pošto političari tumače veru, eto nama džamije u crkvi.
    (Milos Radunkovic, 11. jul 2020 10:31)

    # Link komentara

  28. ne letuje u Turskoj za početak,ostavite pare na boljem mestu
    (srbinda, 11. jul 2020 10:28)

    # Link komentara

  29. Ako je istina (u šta sumnjam) da su naši preci pomogli turcima da sruše Vizantiju onda nismo bolje ni zaslužili od ovog što imamo danas.
    (e, 11. jul 2020 10:24)

    # Link komentara

  30. У свим земљама са мањинским муслиманским становништвом претворити све џамије у цркве, након тога би дошло до дијалога и ова одлука би била поништена
    (бобан, 11. jul 2020 10:19)

    # Link komentara

  31. Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi...

    (treba biti objektivan, 10. jul 2020 23:34)

    Ne znam za druge, ali većina džamija u Španiji je upravo i napravljena bilo doziđivamjem minareta na očuvane crkve, bilo na temeljima bivših porušenih crkava koje su tu bile pre 711. kada je Tarik al Džabar sa svojom vojskom krenuo u osvajanje Iberijskog poluostrva. Zato se proces koji je 714. usledio i okončao se 1492. i zove REconquista.

    Da bi bio potpuno objektivan moraš biti i informisan.
    (Samo dijalog, 11. jul 2020 10:18)

    # Link komentara

  32. Bojkotujete Tursku i ne putujete u Tursku i gotova stvar!
    (Predrag, 11. jul 2020 09:42)

    # Link komentara

  33. Има оно Тарабићево пророчанство, али и оног једног монаха који су рекли да ће III светски почети сукобом руског цара и турског султана.. А крај сви знамо..
    Ок рећи ћу вам руски цар потискује турке и ослобађа Цариград.
    Ја сам некако сигуран да ће се то десити
    (Ner0n, 11. jul 2020 09:33)

    # Link komentara

  34. Erdogan skuplja politicke poene i ovo nema veze s mozgom. U Turskoj itekako ima ljudi koji su protiv ovoga, prosto zato sto nema smisla i ne predstavlja nikakvu pobedu.
    (Treba gledati celu sliku, 11. jul 2020 09:33)

    # Link komentara

  35. Zar nije aja sofija prodata od strane hriscana pa ataturk kasnije ukinuo dzamiju i pretvorio u muzej
    (Srbija ima dusu, 11. jul 2020 09:23)

    # Link komentara

  36. Imaju hiljadu džamija u Istanbulu i zapelo im i za ovu. Ako, molite se u Pravoslavnoj crkvi, tupsoni...
    (Shigman, 11. jul 2020 09:19)

    # Link komentara

  37. Šteta što onaj puč od pre par godina nije uspeo. Šteta za svaki neuspeli puč i u prošlosti i u budućnosti. Da je uspeo - ovo se ne bi dogodilo.
    (Ivan Š., 11. jul 2020 09:15)

    # Link komentara

  38. Turska je bila i ostala nosilac islamskog fundamentalizma. U priče o njihovoh "sekularnosti" veruju samo naivni ljudi a kao i u "prijateljstvo" sa Turskom. Njihov cilj je isti kao pre 600 godina, osvajanje Evrope i njena islamizacija.
    (connected, 11. jul 2020 08:51)

    # Link komentara

  39. Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?
    (Igor, 10. jul 2020 21:55)

    Potpisujem.
    Onima koji slijede prodavače magle sve je bitno. O čemu ljudi naklapaju u 21-vom vijeku to je nevjerovatno, meni je čak i smiješno.
    (Full Kontakt, 11. jul 2020 08:42)

    # Link komentara

  40. Модерна Република Турска је заслуга Кемала Ататурка, коме су Западне силе дозволиле да обликује данашњу Турску у модерну државу. Те исте силе су могле без проблема да разбију Отоманску империју у парампарчад, али нису. Рушењем Ататуркове заоставштине те исте силе више немају никакву одговорност у погледу турског територијалног интегритета и све су опције на столу. Може садашњи Султан горко да зажали због својих поступака. Зар није Берлин 45 година био подељен између тадашњих глобалних сила? Нема проблема да то буде случај и са Цариградом.
    (димитор градина, 11. jul 2020 08:39)

    # Link komentara

  41. Eto bas me zanima kako bi mi Srbi reagovali da je obratno? Da se dzamija pretvsra u crkvu
    Pa naravno da bi velikom vecinom podrzali..
    (Tandara mandara, 11. jul 2020 08:01)

    # Link komentara

  42. Erdogan umislio da je Bog. OvakV covek je opasan i za same turke.
    (N Sad, 11. jul 2020 07:50)

    # Link komentara

  43. Trebaju mu glasovi od konzervativnih turaka
    (Komentario, 11. jul 2020 07:33)

    # Link komentara

  44. polako opet osvajamo svet
    (turski sandzak, 11. jul 2020 06:12)

    # Link komentara

  45. Početak kraja Erdogana i novi verski rat u skorijoj budućnosti!
    (Kole, 11. jul 2020 05:37)

    # Link komentara

  46. Vidim da se ovde protura laž kako su Srbi navodno učestvovali u zauzimanju Carigrada što je notorna izmišljotina. Nikakvih srpskih jedinica nije bilo pred Konstantinopoljem, a ako je i bilo po kejeg Srbina onda je to mogao biti samo Srbin musliman u janjičarskim jedinicama koje su tada brojale ne više od 12 hiljada ljudi. Četiri godine pre pada Carigrada despot Đurađ Branković je lično svojim novcem finansirap obnovu zidina tog grada o čemu postoji originalni zapis iz tog vremena.
    (Hammer, 11. jul 2020 04:32)

    # Link komentara

  47. A navijali ste za Erdogana, za njegov sukob sa USA, za njegov savez sa Putinom. Eto vam sad.
    (G, 11. jul 2020 03:55)

    # Link komentara

  48. Neko je pomenuo Veliku džamiju u Kordobi a zaboravio je da pomene da je izgrađena na mestu prethodno srušene Vizigotske crkve Sv. Vincenta !
    (logika, 11. jul 2020 03:43)

    # Link komentara

  49. "AJA" Sofia je u stvari "Agia Sofia" na Grčkom, samo se pri izgovoru čuje kao AJA.
    inače znači Sveta Sofija ili Sveta Mudrost.
    Sve pokazuje da ima muslimanski temelj...
    (insajder, 11. jul 2020 03:12)

    # Link komentara

  50. Evropljani nemaju petlju da izađu sa zajedničkim stavom da će sve džamije u EU biti pretvorene u crkve, pa da vidiš kako Erdogan podvija rep...
    (Locutus, 11. jul 2020 02:46)

    # Link komentara

  51. Zamislite šta bi bilo kada bi mi onu džamiju na dorćolu pretvorili u muzej ili crkvu. Pa bombardovali bi nas.
    (Šef, 11. jul 2020 02:42)

    # Link komentara

  52. Erdoganu ni ne zna ko je bio Ataturk, taj ni skolu nije zavrsio, primitivac, vraca tursku u 19 vek...
    (mich, 11. jul 2020 00:52)

    # Link komentara

  53. Rimljani pravoslavci?!?! Ajme majko meni! Verovatno su se zvali Branimir,Vladimir,Velimir,Zoran ,Vesna,Svetlana...aaaaaaaahhhhahaha
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 11. jul 2020 00:48)

    # Link komentara

  54. Srbi su zajedno sa Mehmedom El Fatehom učestvovali u turskom zauzimanju Konstantinopolja ali to niko ne spominje.
    (Aleksandar Vuković, 11. jul 2020 00:30)

    # Link komentara

  55. E sad zamislite ili koliko je bio napredan Ataturk koji je prije 100 godina civilizovao Tursku i pretvorio je u modernu evropsku zemlju ili koliko je nazadan Erdoan koji poslije 100 godina ne da nije napredniji za čitav vijek od oca nacije nego je još vraća u nazad za 100 godina.
    (dakiliz, 11. jul 2020 00:09)

    # Link komentara

  56. Pitanje za muslimane : ne biste osecali sramotu da udjete u zdanje sa koje su hriscani gradili Isusom i cirilicom na zidovima i da kleknete i uzviknete Allahu akbar? Hajte iskreno. ja znam da ne bih mogao da svarim da udjem u dzamiju i da se krstim. a nisam cak ni vernik. Pagani obicni
    (quattroporte, 11. jul 2020 00:07)

    # Link komentara

  57. Konstinopol su osim domacih branili i varjazi (vikinzi), 5000 njih do zadnjeg su ostali. Branili su i venecijanci i razni zapadni vitezi. Na drugoj stranj su bili turci i srbi (najmanje 3000). Kako danas takav problem sa identitetom? Istina je takva kakva je, ne kriva ni prava. Jednostavno istina.
    (Petar, 10. jul 2020 23:51)

    # Link komentara

  58. Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi (koja je idealan kontra-primjer za Aja Sofiju. Potkopavanja Al Akse od strane Izraela, dzamije u Indiji...mnogo je primjera koji su lako dostupni na internetu ko zeli da zna. Daleko od toga da je Turska jedina koja radi nesto sto neko drugi smatra nepravednim.
    (treba biti objektivan, 10. jul 2020 23:34)

    # Link komentara

  59. Можда и није лоше да они у Васељенској патријаршији схвате где живе и да око њих нема њихових верника ! Да се вера не сме разбијати којекаквим томосима него мора бити саборна и монолитна ! Аја Софија је (за сада) џамија и то је њено природно(принудно) стање ,а црква (поново) може постати управо на исти начин како је сад џамија !
    (Суперхик, 10. jul 2020 23:30)

    # Link komentara

  60. Ovo je samo jedan od niza uzroka koji vode u budući svetski rat velikih razmera!!!!!
    (Milutin, 10. jul 2020 23:29)

    # Link komentara

  61. A šta na ovo kaže Vaseljenski Patrijarh, taj mudri čovek koji je začetnik pravoslavnog raskola? Hoće li pakovati kofere iz Konstantinopolja?
    (ja sam, 10. jul 2020 23:27)

    # Link komentara

  62. To ti je to. Konacan pad pravoslavlja, nema sta da se raspravljamo, ipak je "njihov" bog prevladao a mi sada samo jos mozemo slusati kakve isprike patrijarh lupa. A ovi koji pisu da ce to opet biti crkva ili takozvani "carigrad", zasto sami sebe lazete??
    (Agnosticar takoreci, 10. jul 2020 23:07)

    # Link komentara

  63. Dzamija sa freskama...
    (LorD)

    Doduše u njoj nema fresaka, vizantijska je
    (Igno, 10. jul 2020 23:03)

    # Link komentara

  64. Samo u pravoslavnim crkvama imate plakanje ikona, prava vera. Od danas Turska pocinje da truli iznutra i propasce ukoliko ne isprave i ne pokaju se za ovaj greh!
    (Slavko, 10. jul 2020 23:01)

    # Link komentara

  65. Pitanje za ove sto se pozivaju na ruse, da li znate koliko je nasa SPC starija od ruske? I kakve veze mi imamo sa tom najvecim delom azijskom zemljom?
    Braca, vazi, samo sto dalje od Srbije.
    (Foks, 10. jul 2020 22:41)

    # Link komentara

  66. у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
    али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...
    (пинки, 10. jul 2020 22:41)

    # Link komentara

  67. Nema Turčina koji u stanu ili lokalu nema sliku Kemala Ataturka, a dešava im se ovo.
    (Cirkus, 10. jul 2020 22:40)

    # Link komentara

  68. Neka im je sa srecom, njihova drzava i mogu da rade sta zele !
    (Srecno bilo, 10. jul 2020 22:40)

    # Link komentara

  69. Kaze nas vodič Hasan zimus:" Kad Aja Sofija ne bude muzej već dzamija, umire turizam u Istanbulu"
    Sulejman Hilic Čovem živi tamo 60 godina, a 35 se bavi turizmom.Fakulterski obrazican, proso sveta.....Nekako mu verujem
    (L, 10. jul 2020 22:40)

    # Link komentara

  70. Živjela Turska
    (TürkiyeCcC, 10. jul 2020 22:37)

    # Link komentara

  71. Islam je religija primitivizma!
    (sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

    Da je primitivan mi sada ne bi ni pricali o Aja Sofiji vec bi ona odavno bila strusena i zaboravljena...
    (edi, 10. jul 2020 22:29)

    # Link komentara

  72. Ja se bojim da ce freske biti oštećene, jer Turci nemaju svest o tome šta je kultura. Inače restauracija Aja Sofije je rađena i u 19.veku,ali kad je italijanski arheolog primetio da Turci oštećuju noću freske kopajuci im oči, morao je ponovo da ih prekreci ne bili ih sačuvao. Uzgred i naša Bogorodica Ljeviska je do 1912 bila džamija, pa znamo sad kako izgleda (popaljena i razrušena). Znaju oni dobro čije je to,pre će je uništiti nego sačuvati. Da bi čovek cenio umetnost, mora biti prosvećen, a bojim se da oni to nisu. Podatka radi Turska je 1970 imala više od 60% nepismenih.
    (oli, 10. jul 2020 22:29)

    # Link komentara

  73. Čitam komentare turaka na Instagramu na Istanbul profilu. Ti ljudi su užasno arogantni i u fazonu ovo je turska, i mi radimo šta se nama hoće. Nove generacije ne znaju izgleda da je Turska poražena i zamalo izgubila državnost posle prvog svetskog rata. Izgleda da ponovo izazivaju haos, do ponovnog razmontiranja. Da je malo više političke pameti bilo tada, taj monstrum od države bi se razmontirao, ovako je Ataturku dozvoljeno da zadrži državu i Istanbul, a da se odrekne svih ostalih otomanskih teritorija.
    (Los Angeles, 10. jul 2020 22:26)

    # Link komentara

  74. Sta ce ljudi, nemaju dovoljno dzamija u Istanbulu, samo na svakih 200 metara naletis na neku....
    (Ana, 10. jul 2020 22:25)

    # Link komentara

  75. bolje džamije nego muzej
    (Tekbir, 10. jul 2020 22:19)

    # Link komentara

  76. @ Oliver Nedeljkovic a po cemu ti je Erdoan brat?
    Je li mozda zato sto je njegova baba i tvoja baba igrale u istom kolu?
    (Cika Gile, 10. jul 2020 22:17)

    # Link komentara

  77. Sve su to nevažne sekte,kada ljudi shvate da su svi jednaki,biće svima bolje,religije su zlo.
    (Igor, 10. jul 2020 22:10)

    # Link komentara

  78. sultan se bas primio na vlast
    (genijalac, 10. jul 2020 22:05)

    # Link komentara

  79. Dal da mrzim il ne mrzim. Šta reći na tvoj komentar? Prvo Konstantin Veliki je 313 ozakonio hrišćanstvo a Teodosije prvi 380 proglasio za glavnu veru. To je bio 4 vek a Aja Sofiju su izgradili vladari istočnog rimskog carstva u 6 veku u kojem su veliki uticaj imali i Grci i vidi čuda u početku je bila crkva jer nije bilo raskola a kasnije je bila i pravoslavna i katolička. Preko 900 godina je bila crkva. Sada bi ja sve džamije koje su izgrađene za vreme Osmanlija a nalaze se u hrišćanskim zemljama pretvorio u crkve. Pametnom dosta.
    (Solomon, 10. jul 2020 22:04)

    # Link komentara

  80. Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?
    (Igor, 10. jul 2020 21:55)

    # Link komentara

  81. Upiru se svim silama da uniste avetovnu drzavu koju je ataturk stvorio. I na kraju ce uspeti, i time se vratiti 5 vekova unazad
    (micko, 10. jul 2020 21:54)

    # Link komentara

  82. @da sam bidkup
    bravo za komentar!
    (sonja, 10. jul 2020 21:43)

    # Link komentara

  83. Bosanac, Aja Sofija je prvo bila crkva, nemoguće je da to ne znaš, u stvari moguće je jer si bosanac, znaš one viceve o bosancima tj. o Husi i Hasi !
    (Arch Enemy, 10. jul 2020 21:38)

    # Link komentara

  84. To je kao kad mi prepravljamo svoju istoriju pa četnike rehabilitujemo...
    (Bro, 10. jul 2020 21:36)

    # Link komentara

  85. varvari bili i ostali.
    (sonja, 10. jul 2020 21:35)

    # Link komentara

  86. Dzamija sa freskama...
    (LorD, 10. jul 2020 21:31)

    # Link komentara

  87. Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

    Od 313. godine su i zvanicno postali
    (care, 10. jul 2020 21:29)

    # Link komentara

  88. Jaka stvar. Dzamija, crkva, ili muzej u cast sujeverja.
    (Trovach, 10. jul 2020 21:24)

    # Link komentara

  89. "Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije."

    ???
    (Сигма, 10. jul 2020 21:22)

    # Link komentara

  90. Danas Aja Sofija, uskoro Bazilika Svetog Petra u Rimu i Turska sve do Severnog mora. Turci stancaju i danju i nocu kako bi brojcano osvojili Evropu. I da znas da ce kad tad uspeti u svojim namerama, samo je pitanje vremena.
    (rab bozji, 10. jul 2020 21:21)

    # Link komentara

  91. Valjda od 1054 kad se Crkva podelila? U vreme kad su je Rimljani izgradili, bilo je ujedinjeno Hriscanstvo koje je kasnije prestalo da postoji.
    (ProkopijeElGrande, 10. jul 2020 21:20)

    # Link komentara

  92. "Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)"

    Rimljani su pravoslavci od 353-e,imas li jos neko pitanje?
    (Nazad u skolu, 10. jul 2020 21:20)

    # Link komentara

  93. Više je Srba poginulo osvajajući Carigrad nego Turaka. Ko malo poznaje istoriju zna da nije bilo Srba Turci nikad ne bi imali Istanbul. Treba da zahvalimo našim precima što je Aja Sofija danas džamija. Nama su veći neprijatelji bili Bugari i Grci nego Turci. Zato smo ovde gde smo danas. Nigde.
    (Šišmiš, 10. jul 2020 21:12)

    # Link komentara

  94. Oteto prokleto
    Aja Sofija je napravljena kad nisu postojali ni katolici,ni pravoslavci.Odakle ti to da treba da bude pravoslavna.Ako su je preveli na pravoslavnu,onda mogu i ovi u dzamiju kad i jedni i drugi ruse tradiciju
    (Markos, 10. jul 2020 21:09)

    # Link komentara

  95. Podrška bratu Erdoanu!
    (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 10. jul 2020 21:09)

    # Link komentara

  96. Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

    Od kakvih crnih Rimljana kad je Rimsko carstvo 395 godine podeljeno na zapadno i istocno carstvo (Vizantija) i svako je imalo svog cara. Justinijan jeste finansijski pomagao gradnju, ali to ne menja cinjenicu da je to istocna, pravoslavna, vizantijska crkva bila. "Modernu" verziju Aja Sofije mozes videti u Beogradu ako te zanima, a znam da te ne zanima.
    (Eugen, 10. jul 2020 21:07)

    # Link komentara

  97. Vratice se pravoslavlje u Konstantinopolj.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Abyss, 10. jul 2020 18:51
    Hoce,hoce.
    (Sultan, 10. jul 2020 20:59)

    # Link komentara

  98. Priča se da će na otvaranju da im peva Dačić
    (Alamunja, 10. jul 2020 20:57)

    # Link komentara

  99. koliki god betonski krst napravili i postavili na najvece brdo, uvjek iznad njega zasja Mjesec i zvjezda.
    (Erdoan, 10. jul 2020 20:56)

    # Link komentara

  100. Ako se secam nekog proranstva, koje je ovo i predvidelo, to ce biti kratko pre nego sto ponovo postane crkva; toliko.
    (Xyx, 10. jul 2020 19:26)
    Tarabicu, ti li si?
    (Coravi Aleksa, 10. jul 2020 20:54)

    # Link komentara

  101. Ne treba zaboraviti da su Srbi aktivno pomagali turcima prilikom osvajanja Konstantinopolja tako da i Srbi imaju zaslugu za to da je Aja Sofija u turskim rukama.
    (Nikola prepodobni, 10. jul 2020 20:53)

    # Link komentara

  102. Biće opet naša, polako..
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 10. jul 2020 19:48)
    Hoce sigurno.Pozurite malo.
    (Ataturk, 10. jul 2020 20:52)

    # Link komentara

  103. Аја Софија или Света Софија (грч. Αγία Σοφία; тур. Ayasofya) је бивша православна патријаршијска базилика (црква), касније царска џамија, а сада музеј (тур. Ayasofya Müzesi) у Истанбулу у Турској. Од времена завршетка градње 537. па све до 1453. године, служила је као православна саборна црква и сједиште Васељенског патријарха,изузев између 1204. и 1261. године, када је претворена у католичку цркву за вријеме Латинског царства. Грађевина је била џамија од 29. маја 1453. до 1931. Затим је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.Она је била највећа катедрала на свету скоро хиљаду година, све док није завршена Севиљска катедрала 1520. године.
    (Nenad, 10. jul 2020 20:47)

    # Link komentara

  104. Turska u EU? Nikada. Ja u Tursku više. Nikada.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rebtex, 10. jul 2020 20:08)
    Eno brale pola Turske na aparatima nakon tvoje odluke.
    (Nemoj molim te, 10. jul 2020 20:45)

    # Link komentara

  105. E, i ovo je naš veliki prijatelj!
    (Lovac na jelene, 10. jul 2020 20:36)

    # Link komentara

  106. Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
    (dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

    # Link komentara

  107. Православци свих земаља, уједините се!

    vodite ljubav a ne rat ???
    (blokovibato1974, 10. jul 2020 20:31)

    # Link komentara

  108. Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.
    (vodonoša, 10. jul 2020 16:04

    Ostace i dalje samo legenda
    (blokovibato1974, 10. jul 2020 20:31)

    # Link komentara

  109. Islam je religija primitivizma!
    (sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

    # Link komentara

  110. da li je to zemlja koja.misli da pripada evropi i da treba da udje eu.evropljani sa turcima nazalist kao i nekada nemaju nista zajednicko.pripadaju aziji i tamo treba i da ostanu.
    (ignja, 10. jul 2020 20:21)

    # Link komentara

  111. Šta se mi zavaravamo i ovde naši sve rade zbog moći
    (super, 10. jul 2020 20:19)

    # Link komentara

  112. koliko je Ataturk bio pametan toliko je ovaj sad lud
    (Ne mozes nesto prepravljati u nista, 10. jul 2020 20:15)

    # Link komentara

  113. Kada u Aja Sofiji ponovo bude zamirisao tamjan tada ce Pravoslavni Svet ponovo biti spasen! Od tada do sada je tama...
    (Marko Janjic, 10. jul 2020 20:14)

    # Link komentara

  114. A ko ce u Njoj da obavlja Molitvu? Erdogan? Ni Djamija ni Muzej to pripada prijateljima Pravoslavcima.
    (Pazarac, 10. jul 2020 20:11)

    # Link komentara

  115. Turska u EU? Nikada. Ja u Tursku više. Nikada.
    (Rebtex, 10. jul 2020 20:08)

    # Link komentara

  116. Ustace Car Dušan i osloboditi ono sto je hriscansko i nase
    Od Alpa do Carigrada
    (Mirko Kojotovski, 10. jul 2020 19:59)

    # Link komentara

  117. psi laju karavane prolaze hehe
    (Amar.Bosna, 10. jul 2020 19:53)

    # Link komentara

  118. Ne znam šta im je to trebalo. Istorijska pravda, ako uopšte postoji, je da bude muzej. Ovako navlače buduće probleme.
    (Dragan, 10. jul 2020 19:52)

    # Link komentara

  119. Vidim sada neki ovde napadaju Ruse. Što bi se Rusi sukobljavali oko tog hrama. Grci će da sede u kafićima, da budu u NATO, a Rusi treba da im oslobađaju Aja Sofiju. Kao kada su huškali Karađorđa da diže za njih ustanak. AKo im je do Konstantinopolja neka ga sami oslobode, a njihova hrišćanska braća sa zapada će im pomoći kao 1920. što su im pomogli.
    (Branko, 10. jul 2020 19:52)

    # Link komentara

  120. Turci trebalo bi da se stide za sva zlodela što učiniše po Evropi.
    (NikolaBg, 10. jul 2020 19:51)

    # Link komentara

  121. Ne moze to da
    se pretvori u dzamiju
    molice se u hriscanskoj crkvi voleli to ili ne !
    (misirac, 10. jul 2020 19:50)

    # Link komentara

  122. Da je u pitanju katolicka crkva ne bi hriscanski svet cutao i pravio se blesav. Isti taj katolicki hriscanski svet se je i u srednjem veku pravio blesav kad su turci nadirali u Evropu preko balkana kao da ih se to nista ne tice. Tek kad su turci poceli opsedati Bec, tek tad su se evropske velmoze i hansburski car setili da turke treba tuci pa su ih tukli, ali Balkan ih i dalje nije zanimao.
    (Oteto prokleto, 10. jul 2020 19:49)

    # Link komentara

  123. Biće opet naša, polako..
    (Milos, 10. jul 2020 19:48)

    # Link komentara

  124. Prozivate Putina,, a sta trrba da radi?
    Da postavi ultimatum i posle da zarati. Svasta
    (lozac, 10. jul 2020 19:48)

    # Link komentara

  125. Ovo se, verovatno, neće nikad dogoditi. Ataturk je ponudio Turskom parlamentu da izglasaju da Aja Sofija i Topkapi rezidencija postanu muzeji, zauzvrat će svi poslanici deliti prihod od ulaznica u te muzeje. Danas jedan Turski poslanik na osnovu ovog dogovora ima mesečni prihod od oko 10000e, i nikom od tih poslanika neće pasti na pamet da ih opet pretvore u verske objekte. To za poslanike znači finansijsku katastrofu, a za Tursku takođe pad broja turista na godišnjem nivou.
    (Pregledač, 10. jul 2020 19:40)

    # Link komentara

  126. Mogu da zamislim kako ce se turci lepo osecati kad udju u Aja Sofiju da se klanjaju a sa zidova ih strogim pogledom prate Isus, apostoli, sveci i andjeli. Ne verujem da ce tu iko da se klanja dok su freske na zidovima, a freske turci nece smeti da pipnu.
    (Eugen, 10. jul 2020 19:40)

    # Link komentara

  127. Za nas hriscanje to ce uvek biti crkva, za muslimane nikada nece imati tezinu i znacenje kao na primer Meka, mogu da je preimenuju, prekrece i da dignu jos 100 onih raketa oko nje to ce uvek biti crkva... Prisvajanje tudjeg nikada nije izaslo na dobro, postujte druge vere i nacije da bi i vas postovali...
    (vlada, 10. jul 2020 19:39)

    # Link komentara

  128. Ako se secam nekog proranstva, koje je ovo i predvidelo, to ce biti kratko pre nego sto ponovo postane crkva; toliko.
    (Xyx, 10. jul 2020 19:26)

    # Link komentara

  129. Toliko o miroljubivoj religiji i njihovoj "ljubavi" prema nevernicima.
    (Kalif umesto Kalifa, 10. jul 2020 19:17)

    # Link komentara

  130. Spadam u one koji misle da je pad Konstantinopolja u otomanske ruke 29. maja 1453 god. jedna od najvećih civilizacijskih katastrofa u istoriji.
    Današnja odluka, de facto sultana Turske Erdogana, je ogroman civilizacijski TROSKOK unazad u odnosima između hrišćana i muslimana.
    (Vladan Grujić, 10. jul 2020 19:16)

    # Link komentara

  131. neće im čamija pomoći
    (dragi, 10. jul 2020 19:15)

    # Link komentara

  132. Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
    Sila Turska!
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sarajevo.ba, 10. jul 2020 18:25)

    Zato je sultan na koljenima dosao Putinu plcuci zbog sankcija i na kraju je morao kupiti s-400 kao izvinjenje.
    Turska je sila za razmontirane zemlje a za ozbiljne zemlje mogu samo da laju oko granice.
    (cento, 10. jul 2020 19:10)

    # Link komentara

  133. Turska je jaka i moćna zemlja,svidjelo se to nekome ili ne. Erdogan samo ispunjava želje svog naroda i svaka mu čast. Znam da bi se najviše radovali kada bi se pojavio neko ko će da radi sve suprotno I da gasi njihovu vjeru i tradiciju ali to se nece desiti.
    (invicibile, 10. jul 2020 19:06)

    # Link komentara

  134. Turska majka najjača
    (Hadži, 10. jul 2020 18:59)

    # Link komentara

  135. Toliko o Turcima. I ovi naši Turci "bivši Srbi" se raduju tome. Toliko o našima.
    (Zvonko, 10. jul 2020 18:56)

    # Link komentara

  136. Bio sam tamo pre 10 godina i osećaj za mene kao pravoslavca je bio neverovatan. Videti ikone kako izranjaju ispod zelene farbe, nama poznata unutrašnjost crkve koja podseća na naš Hram Svetog Save za koga je ova crkva bila i inspiracija. Zaista me ovo duboko pogadja i govori koliko je naš svet poludio i koliko je ono što se desilo nama u našim crkvama i manastirima bio samo početak nečega velikog. Rusija kao Rusija opet neće uraditi ništa, Turski tok se ustoličio, a to je najvaznije za njih.
    (Dubioza, 10. jul 2020 18:52)

    # Link komentara

  137. To je i dan danas Konstantinopolj pod okupacijom.
    (partizan, 10. jul 2020 18:51)

    # Link komentara

  138. Vratice se pravoslavlje u Konstantinopolj.
    (Abyss, 10. jul 2020 18:51)

    # Link komentara

  139. "Zdanje je bilo predmet spora između hrišćanstva i muslimanske vere vekovima."

    Ukini religiju i nek' bude muzej. Mirna Bosna.
    (Dawkins, 10. jul 2020 18:46)

    # Link komentara

  140. Neka hrišćanska Evropa i Amerika u znak protesta blokiraju sve avio linije iz Turske i za Tursku, neka se zaustavi prodaja turističkih aranžmana. Sigurna sam da ima mnogo načina da se zaustavi retrogradni tiranin.
    (Ramonda Nathaliae, 10. jul 2020 18:45)

    # Link komentara

  141. Ужас али ни та одлука неће бити довека.
    (Тзар, 10. jul 2020 18:45)

    # Link komentara

  142. primitivizam se vraca svuda
    (boza, 10. jul 2020 18:38)

    # Link komentara

  143. Ko kaze da je islam religija mira nezna nista da vide,Ide zatvorenih ociju.Erdogan cilja ka osvajanju.Za vreme Baraka Obame On Barak pitao Erdogana sta ceka sto ne ide na Balkan .Ali sada je Tramp i dace Bog da i dalje bude.Globalisti hoce da drze svet pod feredzu a oni da vrsljaju i unistavaju zemlje.Da nas potamane da nestanemo
    (Teodora, 10. jul 2020 18:38)

    # Link komentara

  144. Ово је пре свега порука нама, ми као народ морамо да увидимо да разлог великог дела наше заосталости управо тих пет векова по турском влашћу, народа који ни до дана данашњег није далеко одмакао од средњег века, и да, вођени том спознајом, радимо на себи као појединцима, затим као друштво, па онда и као култура, да изменимо све оно што чини турску заоставштину у нама и око нас... навике и особине које смо стекли из тог периода ће увек бити наш камен спотицања у будућности...
    (Невен, 10. jul 2020 18:30)

    # Link komentara

  145. Ajde srbi a sta cete da uradite povodom ovoga? Da osvojite Istanbul? Mi ne mozemo da resimo stvari u svom dvoristu a ne da se bijemo sa Turcima koji su nenormalno jaki u odnosu na sve okolne drzave. Tako je kako je. Rusi ne smeju a ne Grcka, Srbija, Bugarska. Spustite se na zemlju malo. Do sutra prekosutra ima sve da se zaboravi i nikome nista, zivi bili pa videli. Koliko dokonih neverovatno.
    (Šmrki, 10. jul 2020 18:27)

    # Link komentara

  146. Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
    (pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

    Kontra druskane.
    Erdogan je od Turske napravio silu, ne moze im niko pera odbiti.
    Sjetim se na ovom portalu kad oborise rusima avione "sad je Erdogan gotov, unistit ce ih rusi....". Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
    Sila Turska!
    (sarajevo.ba, 10. jul 2020 18:25)

    # Link komentara

  147. nikad Istanbul uvek Carigrad
    (zemo, 10. jul 2020 16:10)
    Dođi pa mu promjeni ime,junače.
    (Pamtimo, 10. jul 2020 18:19)

    # Link komentara

  148. Zamisli morali su nas pitati za odluku?
    Kako to da donesu odluku a da ne konsultuju naše stručnjake?
    Da se slučajno neko ne nađe uvređen.
    U se i u svoje kljuse.
    (samokazem, 10. jul 2020 18:11)

    # Link komentara

  149. Ovo je tipičan primjer kako islam puzajući okupira svijet. Na ruku im ide pasivnost kršćana, koji se u islamskim zemljama moraju ponašati kao muslimani, dok se u Evropi i diljem svijeta muslimanima prave džamije radi njihovih ljudskih prava. E sad usporedite prava kršćana i njih.
    (Da sam biskup, 10. jul 2020 17:59)

    # Link komentara

  150. Glup i skup potez za samozvanog sultana.
    (kangrga, 10. jul 2020 17:57)

    # Link komentara

  151. Cije su ovce, njegovo je i brdo.
    (Pastir, 10. jul 2020 17:57)

    # Link komentara

  152. А шта ако неко одлучи да Истанбул ПОНОВО постане Конститанопољ?
    (Цариград, 10. jul 2020 17:56)

    # Link komentara

  153. Njihova odluka je bila da je pretvore u muzej, oni mogu da je i vrate u džamiju. Ne treba se mnogo zaluđivati. Vaseljenska patrijaršija je poslednjih godina gora od Vatikana u svom odnosu prema Slovenima pravoslavcima. Sada ce verovatno da kmece za pomoc Rusije, a juce su im rasturali crkvu u Ukrajini.
    (Branko, 10. jul 2020 17:56)

    # Link komentara

  154. E kada Vizantinci nisu uspeli da sebe sačuvaju dok je bilo vreme, sad je kasno za kuknjavu za jednom Aja Sofijom.
    (Flag1o1, 10. jul 2020 17:54)

    # Link komentara

  155. Историја се понавља у циклусима:црква па џамија па музеј па џамија па црква Свете мудрости.
    Амин!.
    (Рајко Четник, 10. jul 2020 17:53)

    # Link komentara

  156. Karma is a bitch

    “Vaseljenski” ( a odavno Turski) patrijarh rabio jedinstvo pravoslavnih crkvi i dalie mešetari. Podržali ga Ameri za ono u Ukrajini a bunari bogami na još par mesta no da ne davim...gde su mu sad Ameri...
    (Roadrunner, 10. jul 2020 17:51)

    # Link komentara

  157. Uzas!
    (Chicago Sarma, 10. jul 2020 17:50)

    # Link komentara

  158. kolko se secam Justinijan je priveo kraju ovu velelepnu gradjevinu pravoslavlja. Ona je majka barem 10tak hriscanskih drzava koje bastine tradiciju, kulturu i umetnost vizantizma! Ukoliko se sve ove zemlje (izmedju ostalih i nasa) ne oglase i suprotstave ovoj nameri Erdogana, ono sto sledi je bacanje pod malter velelepnih fresaka koje su zadivile celi svet! uostalom, ukoliko ostane muzej, poseduje mogucnost da je svi obilaze i dive se njenoj sadrzajnosti !
    (Dejan, 10. jul 2020 17:47)

    # Link komentara

  159. Kradja,ne ide im na cast.
    (milorad, 10. jul 2020 17:47)

    # Link komentara

  160. Kad pogledas čim se Erdogan bavi u 21 vjeku sve ti je jasno. Njega i dan danas žulja što je to u osnovi crkva. Nema tu sreće ni za 1000 godina. Oni su u joś u srednjem vjeku sa pameću.
    (Boris, 10. jul 2020 17:45)

    # Link komentara

  161. Zaista strasno.Ne razumem se u crkvenu hijerarhiju,ali zasto nije reagovao vrh Pravosl.crkve.
    Erdogan zamuslja da je neki veliki sultan.Covek je zlo.
    maunt5
    (maunt5, 10. jul 2020 17:44)

    # Link komentara

  162. Losa vijest, porazavajuca za 21 vijek!
    (warlock, 10. jul 2020 17:32)

    # Link komentara

  163. Podrška Turskoj.
    (Moshe, 10. jul 2020 17:26)

    # Link komentara

  164. Skoro sam pricao sa jednim turcinom u inostranstvu i htedoh mu reci kako su Ataturk i kralj Aleksandar bili pobratimi ali on me presece i kaze kako je Ataturk bio los.Nisam stigao da ga pitam zasto
    (sanco pansa, 10. jul 2020 17:24)

    # Link komentara

  165. Kao momak koji je dve godine živeo i studirao u Istanbulu mogu reći malo više o ovoj temi. Naime u Istanbulu Erdogan nema vlast i neku veliku podršku, oni su recimo najveća opozicija vladajućoj koaliciji, gradonačelnik Ekrem Imamoglu je član CHP partije koju je osnovao Ataturk. Ovu odluku podržavaju ljudi koji podržavaju i Erdogana, jer Erdogan pokušava prikazati CHP kao neprijatelje Turskog naroda, što svakako nije istina ali mu se izvan par velikih gradova veruje. Vidimo šta se dešava u Srbiji. Jako je čudno izaći u grad i piti kafu sa kolegama, devojke nose kratke suknje i dekoltirane majice, dok pored nas prolaze devojke naših godina sa majkama ili braćom koje idu u prodavnicu kupiti uloške, bez prava na bilo kakvo pitanje. Dajem svakodnevni primer. Grad sa 15 miliona stanovnika naravno da ima svakakvih ljudi ali tolike razlike između istog naroda nije nigde izražena kao u Istanbulu. Od ekstremno liberalnog i ekstremno radikalnog Islamskog stanovništa često deli jedan zid u stambenoj zgradi. Po mojoj proceni Erdogana podržava oko 25 posto, a ne podržava oko 50 posto, ostali su neutralni. Erdogana spašava turizam i siromašni koji vide lep napredak velikih gradova, samo što su to sve privatne zgrade, sagrađene na muci tog siromaštva. Ne mogu uporediti situaciju sa Srbijom jer nije isto, ali opet može se reći da na sličan način i Vučić i Erdogan zadržavaju vlast.
    (Iskren komentar., 10. jul 2020 17:21)

    # Link komentara

  166. Грцима је Конастантинопољ,нама је Цариград
    (Фарисеји заблудели, 10. jul 2020 17:16)

    # Link komentara

  167. Samo da sacuvaju bar deo onog sto je oslikano...
    (komunalac, 10. jul 2020 17:12)

    # Link komentara

  168. I moju babu su juče bolele noge. Kaže opet će vreme da se menja.
    (Koga briga, 10. jul 2020 17:12)

    # Link komentara

  169. 21. vek a oni se još uvek bave džamijama i crkvama..
    (Phhh, 10. jul 2020 17:09)

    # Link komentara

  170. Ovo čekam i ovome se nadam nedeljama. Najbolja vest za Hrišćanstvo. Ta građevina ionako već 500 godina nije crkva, a pretvaranje u nekakav muzej je bilo smo zamazivanje očiju od strane mladoturskih ultranacionalista. Sad je konačno pala svaka maska multikulturalizma, multireligionizma, "tolerancije" itd. Sad jedino možemo ili da konačno shvatimo ko je ko, gde smo i kako stvari zaista stoje, ili da kao do sada zažmurimo, zabijemo glavu u pesak, "okrenemo drugi obraz", pa da lepo skratimo muke i obnovimo Notr Dam sa četiri minareta umesto zvnonika, a i oko Hrama Svetog Save bi mogli uskoro započeti radovi na preobraćanju. Dakle, konačno neka se sve zna. Hvala Erdoganu i njegovom neobuzdanom nestrpljenju (kakvo je pokazao svojevremeno i obaranjem ruskog aviona) da što pre postane sultan, kalif, ajatolah...
    (Ekspo, 10. jul 2020 17:07)

    # Link komentara

  171. Opa, prst u oko hriscanskom svetu? Vratice ti se to zestoko mali iskompleksirani diktatore.
    (Foks, 10. jul 2020 17:00)

    # Link komentara

  172. Sa jedne strane, mnogi hrišćanski hramovi su podignuti na temeljima starijih paganskih hramova... Sa druge strane, još jedan dokaz da su dve vere jedna prema drugoj isključive, i da je tolerancija među njima samo mit, i neće biti mira sve dok i poslednji hram ne postane džamija, ili svaka džamija ne postane crkva... Ovi što se nadaju da će crkve i vere nestati, varaju se. Ljudi su mnogo religiozniji nego što se misli.
    (Radoznao, 10. jul 2020 16:56)

    # Link komentara

  173. Svi koji se zgrazavaju neka prvo posete dzamije u Kordobi i Sevilji prelepe gradjevine islamske kulture, 1000 stubova, zlatna narandza... oh to su danas katedrale. I kad sam bio u muzeju Aja Sofia osetio sam se lose, jer je to dzamija, ali je tako i u Andaluziji.
    (sasa, 10. jul 2020 16:55)

    # Link komentara

  174. Zasto Putin ćuti?
    (bb king, 10. jul 2020 16:55)

    # Link komentara

  175. Klanjace se ispod Hriscanskih svetaca !!!!!
    (Simke, 10. jul 2020 16:47)

    # Link komentara

  176. Turska se vraća u mračno doba :(
    (Gale, 10. jul 2020 16:45)

    # Link komentara

  177. šta kažu bog i alah po tom pitanju?
    (dude, 10. jul 2020 16:45)

    # Link komentara

  178. Nije dobro da to rade.
    (grtuj, 10. jul 2020 16:42)

    # Link komentara

  179. Oooppppp...a da ponovo postane hriscanska crkva ...ono sto je i bila....?
    (Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 10. jul 2020 16:39)

    # Link komentara

  180. Zile..., da nećeš ti krenuti k njima.., idi gledaj šta radi AV i kako predaje Kosovo..
    (aa, 10. jul 2020 16:37)

    # Link komentara

  181. Sramna odluka pokazuju koliko poštuju Pravoslavlje !
    (Siniša, 10. jul 2020 16:31)

    # Link komentara

  182. pa ja i da je npr obratno ne bi uso tu da se pomolim pa ne znam sta daj je
    (pepi, 10. jul 2020 16:30)

    # Link komentara

  183. Imam utisak da se najvise bune oni koji idu jednom u tri godine u crkvu. Nije mudro ni malo sta rade, mogu da grade dzamije gde hoce, ali njihovo je i tacka. A one gluposti, "Konstantinopolj" i ratovanje, to ostavite za video igrice, dalje od toga nece ici.
    (Rumun, 10. jul 2020 16:30)

    # Link komentara

  184. zemo ..., hajd otiđi i kaži im.., lako je ovako preko portala
    .
    (aa, 10. jul 2020 16:29)

    # Link komentara

  185. Iskren da budem, meni bi bilo glupo da se molim u crkvi koja je pre bila džamija. Ne znam kako vernici u Turskoj razmišljaju, zar im nije malo bezveze?
    (Stefan, 10. jul 2020 16:28)

    # Link komentara

  186. Ovo je pokazatelj odnosa odgovornog političara i diktatora. Sve je potpuno jasno.
    (zliZo, 10. jul 2020 16:27)

    # Link komentara

  187. Doči će dan kada če opet biti Konstantinopolj
    (Nemanja, 10. jul 2020 15:46)

    За мене је и данас Цариград.
    (Јабучило, 10. jul 2020 16:26)

    # Link komentara

  188. Cekajte ljudi, kako “dogodine u konstantinopolu” kad je tri hiljade srpskih konjanika pomoglo u padu bizanta, kao jedini zapadni turski saveznik?

    Bez provokacija, samo realnost?
    (Petar, 10. jul 2020 16:25)

    # Link komentara

  189. Ja kao pravoslavni hrišćanin da znam da je neka dzamija ukradena i prepravljena u crkvu išao bi u neku drugu crkvu da se molim Bogu.
    (jovan, 10. jul 2020 16:24)

    # Link komentara

  190. Strašno..ali mi smo kao dobri sa Turcima..
    (Vladimir, 10. jul 2020 16:24)

    # Link komentara

  191. Ja sam katolik, i mene je ovo jako povrijedilo. Ako ne može bti muzej, onda može biti samo crkva, nikako dzamija.
    (Hrvat, 10. jul 2020 16:22)

    # Link komentara

  192. Tragedija! Ne znam kako ću spavati noćas.
    (Čović, 10. jul 2020 16:20)

    # Link komentara

  193. Sad ce turisti moci besplatno da udju umesto sto su placali skupe ulaznice. Zene sa maramama i dugom suknjom
    (Adnan, 10. jul 2020 16:19)

    # Link komentara

  194. Umesto da je vrate da bude crkva sto je 1000 godina bila oni po drugi put prekrajaju istoriju i prave od nje dzamiju u 21. veku. Meni kao ateisti to nikako nije jasno. Kao kad bi Grci od Partenona napravili pravoslavnu crkvu.
    (Biba, 10. jul 2020 16:18)

    # Link komentara

  195. samo lozi, i lozi, i lozi,
    pa posle kukaj
    (диско нинџа, 10. jul 2020 16:18)

    # Link komentara

  196. Jezivo
    (Milorad Jevrić, 10. jul 2020 16:17)

    # Link komentara

  197. Prekinuti sve investicije,postojece polako istersti velikim porezima I prekinuti kulturnu saradnju
    (Where is my sendvic?, 10. jul 2020 16:17)

    # Link komentara

  198. Čovek od indijanaca napravi naciju za uvažavanje a inda dođe Erdogan...
    (samo kažem, 10. jul 2020 16:16)

    # Link komentara

  199. Prst u oko Hriscanima.
    (fghgjh, 10. jul 2020 16:16)

    # Link komentara

  200. Islam, religija mira.
    (Antifa, 10. jul 2020 16:15)

    # Link komentara

  201. Graditi kuću(crkvu,džamiju) na tuđim temeljima...nikad nije dobro donjela nikome.
    (teatar apsurda, 10. jul 2020 16:14)

    # Link komentara

  202. За само пар година БДП Турске је драстично пао, а сад ће и због короне додатно пасти. Од релативно развијене државе, Турска иде путем Ирана ка банкротству. Потписали су себи пропаст овим верским фундаментализмом.
    (aco, 10. jul 2020 16:12)

    # Link komentara

  203. ...okrece se kolo srece ...kako su okupirali tako moze i da se oslobodi i ponovo bude crkva ...
    (raca milosavljevic, 10. jul 2020 15:33)
    Da nećeš predvoditi te "oslobodiice" možda?
    (Cara, 10. jul 2020 16:11)

    # Link komentara

  204. Pocetak kraja turske kakvu znamo ..
    (Sajko, 10. jul 2020 16:10)

    # Link komentara

  205. nikad Istanbul uvek Carigrad
    (zemo, 10. jul 2020 16:10)

    # Link komentara

  206. Ово је довољно велика провокација за хришћански свет, да би аутоматски требало прегазити османску државу турску која очигледно поново корача стазама освајања Европе. Али пошто у Европским државама влада неолиберална и комунистичка свита, онда ћемо бити само неми посматрачи исламизације Европе. Надам се да ће се пробудити хришћански дух и да ћемо очистити стари континент од овог "канцера".
    (Сораб, 10. jul 2020 16:09)

    # Link komentara

  207. Koliko sam citao, do 18. veka unutrasnjojs nije bila ni dirana. Onda su postojece freske pokrivene, nisu unistavane. Ocito su ljudi tada bili oprezniji, da citiram Cezara iz serije "Ne znam koji ih bogovi stite, ali necu da ih izazivam".
    Danas ocekujem rusenje i skidanje. Videli smo u Afganisatanu primere....
    (MisterNo, 10. jul 2020 16:09)

    # Link komentara

  208. Dogodine u Konstantinopolju!
    (grobAR, 10. jul 2020 16:07)

    # Link komentara

  209. sami su Hriscani krivi za ovo. Kada su trebali biti jedinstveni u podrsci Vizantiji, nje nije bilo. To su muslimani pametno iskoristili. Sad je tako, kako je. Njihovo pravo je da rade sta im je volja...
    (Znalac, 10. jul 2020 16:05)

    # Link komentara

  210. Лоше ће се завршити по Турску све што Ердоган ради. Ататурк јој је "купио" 90 година мира. Сачувао је да не учествује у Другом светском рату, поштедео је разарања и територијалног распарчавања које су европске силе припремале. Створио је услове да Турска ојача демографски и економски, а и научно. Овај све то баца у воду и на све стране ствара нове непријатеље. Велике силе ће се опет удружити, па подржати Курде и секуларисте. Турска ће се распасти и грађанском рату. Питање је ко ће се наметнути за "заштитника" и чувара Константинопоља.
    (Pantagruel, 10. jul 2020 16:05)

    # Link komentara

  211. Православци свих земаља, уједините се!
    (Al’ sam se zarumenila, 10. jul 2020 16:05)

    # Link komentara

  212. Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.
    (vodonoša, 10. jul 2020 16:04)

    # Link komentara

  213. Erdogan zeli da skrene sa Ataturkovog puta ...
    (E viva montenegro, 10. jul 2020 16:02)

    # Link komentara

  214. Turska grabi krupnim koracima...... U 19.vek... Ataturk se okreće u grobu.
    (saša, 10. jul 2020 16:02)

    # Link komentara

  215. то је та религија мира....
    (Бурек са сиром, бре!, 10. jul 2020 15:58)

    # Link komentara

  216. Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

    Upravo suprotno. Do 2001 turska je bila jedna jadna, bedna zemlja, u kojoj je vojska rušila vlade kad joj se ćefne, nije bilo turista, mnogo problema, građanski rat itd. Od 2001 pa do danas GDP je skočio sa 150 milijardi na 750 milijarde, pre krize je bio i 950. Top 20 ekonomija sveta, među najvećim svetskim turističkim destinacija.
    To pišem kao neko ko ne podnosi turke, a još manje erdogana-kriminalca koji je ekonomiju izgradio na švercu nafte i droge iz afganistana.

    Ali pre toga je bilo žalosno.
    (treba i krimosima odate priznanje, 10. jul 2020 15:58)

    # Link komentara

  217. Objekat ce u sustini ponovo biti u funkciji dzamije ali bez ikakvih problema mogu da je obilaze i posjecuju turisti svih konfesija posto je taj objekat od istorijskog znacaja za obje religije (Islam i Hriscanstvo) . Nesto slicno kao Plava dzamija u koju turisti mogu ulaziti unutra bez problema uz postivanje vjerskih propisa.
    (Bosanac, 10. jul 2020 15:56)

    # Link komentara

  218. Gde ste sada krstaši
    (Nenad, 10. jul 2020 15:56)

    # Link komentara

  219. Turci

    Bićete zbog ovoga proterani sa one strane Bosfora kao što vas Erdogan vraća u srednji vek.
    (Zile, 10. jul 2020 15:55)

    # Link komentara

  220. Ode Turska u tri lepe. Vracaju se dva veka u nazad.
    (demokrata, 10. jul 2020 15:54)

    # Link komentara

  221. Turak ostaje Turak...
    (+MAKSIM, 10. jul 2020 15:52)

    # Link komentara

  222. Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...
    (Pera, 10. jul 2020 15:52)

    # Link komentara

  223. Loša odluka. Iako je najavljivana, mislio sam da će vlasti odustati. Da li će sada imati obraza da nastave sa zahtevima da uđu u EU? Muslimani likuju, a hrišćani su revoltirani - to nije dobro za budućnost i dokaz da su razlike dugoročno nepremostive.
    (urmas, 10. jul 2020 15:52)

    # Link komentara

  224. Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...
    (Pera, 10. jul 2020 15:52)

    # Link komentara

  225. Evropa je morala biti do Bosfora, i nije se smelo dozvoliti Turskoj da zadrži zapadni deo Konstantinopolja!
    (dub, 10. jul 2020 15:52)

    # Link komentara

  226. Hvala Englezima!
    (Jovan, 10. jul 2020 15:51)

    # Link komentara

  227. Pravila odredjuju pobednici. Mnoge dzamije u spaniji su pretvorene u cekve,a mnoge dzamije su u srbiji srusene do temelja. Turska drzava turska pravila sta da se radi.
    (Pravnik, 10. jul 2020 15:51)

    # Link komentara

  228. Jedan od indikatora lošeg stanja u turskom društvu. Narodima koji su vekovima trpeli zulum Osmanlija treba da bude jasno da oni mogu i da se vrate. Grci to dobro znaju. No, ni Kemalisti nisu bili prijateljski nastrojeni prema nama. Hrišćana u današnjoj Turskoj nema ni 5 posto.
    (nemanja.s, 10. jul 2020 15:51)

    # Link komentara

  229. Ooooooo tURCIIIII !
    (Boki, 10. jul 2020 15:51)

    # Link komentara

  230. Ooooooo tURCIIIII !
    (Boki, 10. jul 2020 15:50)

    # Link komentara

  231. Budalastina.
    (C i n i k, 10. jul 2020 15:50)

    # Link komentara

  232. Kad oni ne poštuju odluku Ataturka možeš misliti kako se odnose prema drugima...
    (Zoran, 10. jul 2020 15:49)

    # Link komentara

  233. Константинопољ . Могу да се батргају колко хоће.
    (Igi, 10. jul 2020 15:49)

    # Link komentara

  234. Mislite li da ce muslimanski verski poglavari sirom sveta ovo da osude?Ajde bas da vidimo.Ocekujem masovne manifestacije u Grckoj zbog ovoga ali bi trebalo i u svim Pravoslavnim pa i uopste Hriscanskim zemljama ali nema od toga nista.
    (Da vidimo na delu, 10. jul 2020 15:48)

    # Link komentara

  235. Pa da smo 13te posle Jedrena produzili do Istanbula ,ovo se ne bi desilo :)))))
    (lzrvc, 10. jul 2020 15:46)

    # Link komentara

  236. Doči će dan kada če opet biti Konstantinopolj
    (Nemanja, 10. jul 2020 15:46)

    # Link komentara

  237. Dve poslovice: Sila boga ne moli. Nicija nije do zore gorela.
    (Max, 10. jul 2020 15:45)

    # Link komentara

  238. Добро. Памтимо и ово.
    (Јабучило, 10. jul 2020 15:44)

    # Link komentara

  239. Ovo moze izazvati rat,sta radis Erdogane?
    (konzervativac, 10. jul 2020 15:44)

    # Link komentara

  240. Zato je Ataturk bio reformator, a Erdogan će biti upamćen kao diktator.
    (djole, 10. jul 2020 15:43)

    # Link komentara

  241. Pravoslavni razjedinjeni. CIA odradila svoje. Patrijarh svih pravoslavnih da se vrati čitanju jevanđelja.
    (Bravo, 10. jul 2020 15:42)

    # Link komentara

  242. Strasno usta se pretvorila Turska.
    (star wars, 10. jul 2020 15:41)

    # Link komentara

  243. eto islama u praksi. Ovog čoveka podržava nažalost veliki broj muslimana u Srbiji i Bosni. Islam je u teoriji super, ali kad vam ovakvi sprovode u praksu ne možete očekivati podršku i ljubav drugih.
    (jox, 10. jul 2020 15:40)

    # Link komentara

  244. sudnji dan je blizu
    (Zappex, 10. jul 2020 15:40)

    # Link komentara

  245. Svanuće dan kad će opet ona biti crkva a osmanlije biti vraćene tamo odakle su došle !
    (Srb, 10. jul 2020 15:40)

    # Link komentara

  246. Džaba, temelji, a i sve ostalo su hrišćanski. Oteto-prok....
    (poturčeni srbin np, 10. jul 2020 15:34)

    # Link komentara

  247. brate Erdogane
    (sta uradi, 10. jul 2020 15:33)

    # Link komentara

  248. ...okrece se kolo srece ...kako su okupirali tako moze i da se oslobodi i ponovo bude crkva ...
    (raca milosavljevic, 10. jul 2020 15:33)

    # Link komentara

  249. Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
    (pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

    # Link komentara

  250. Ortodox brothers drzte se!
    (komunalac, 10. jul 2020 15:32)

    # Link komentara