- Komentari -
  1. @ ketiS
    To što si navela o dubrovačkom jeziku (dijalektu) važi u tvojoj zemlji. Ne i u mojoj i u mojem gradu. Tako da se tom definicijom možete "slikati" za kućnu (internu) uporabu.
    (j. gozze- gučetić, 4. jun 2020 09:29)

    # Link komentara

  2. "E pa kad ste vi stavili Gundulica i Drzica u srpsku knjizevnost.."

    Kao prvo Dubrovnik u vreme te knjizevnosti nije pripadao ni Srbiji ni Hrvatskoj jer te drzave nisu postojale kao nezavisne i slobodne. Dubrovacka knjizevnost izucava se u Srbiji jer je pisana srpskim jezikom i to je sve.. Niko nju nikad ne bastini kao kulturno dobro drzave Srbije vec kao pisana dela nastala na nasem jeziku kao sto npr Britanci ne smatraju americke pisce britanskima ali ih izucavaju u okviru engleskog jezika i knjizevnosti. To sto su dubrovcani naknadno "progovorili" hrvatski tj. promenili ime jeziku ne znaci da je to sad drugi jezik ili da se retroaktivno zove hrvatskim i iz perioda kada to nije bio. Slicno kao s Crnogorcima koji su do pre 10 godina pricali srpski pa progovorili crnogorski. Kad Albanci nadju neki srednjevekovni spomenik s freskama na albanskom jeziku, tad bi mozda mogli nesto i da kazu, ovako tesko.
    (Bobi, 4. jun 2020 08:00)

    # Link komentara

  3. Primecujem da Albanci bas vole da citiraju Cosica, preporucujem im da nadju i sta je doticni rekao o Albancima, sta su i ko su. Ako se slazu sa ovim citatima koje navode, slozice se i sa tim.
    (talozi, 4. jun 2020 03:13)

    # Link komentara

  4. @sulic igor "E pa kad ste vi stavili Gundulica i Drzica u srpsku knjizevnost...."

    Mi smo Gundulica i Drzica "stavili" u dubrovacku knjizevnost, a oni su inace svoja dela pisali na ijekavskom narecju istocno-hercegovacke stokavice, koja je zajedno sa ekavskim narecjem sumadijsko-vojvodjanske stokavice, osnova srpskog knjizevnog jezika. Dakle, sta ti nije jasno?
    (ketiS, 3. jun 2020 23:42)

    # Link komentara

  5. @o "Ma nemoj!" A sta to vi imate vase, od Kosova pa do Karadjordja?" "Sta?"

    O, pa mi imamo mnogo naseg i pre Kosova i posle Karadjordja! Cini se jedino da si ti, malo previse bezao sa casova istorije!
    (ketiS, 3. jun 2020 23:17)

    # Link komentara

  6. "Svaka laž izgovorena 100 puta, postaje Istina"
    D.ĆOSIĆ
    (Nikša, 3. jun 2020 23:16)

    # Link komentara

  7. Ali zato Zadruga je nasa!! To ne mogu da nam oduzmu, nasu kulturu..
    (Paljevina, 3. jun 2020 21:14)

    # Link komentara

  8. Albanci su starosedeoci na Balkanu bas kao i Marokanci u Skandinaviji. Albanci, 2020. godine, sa nekih 40 godina zakasnjenja ulaze u onu fazu u kojoj su Srbi, Hrvati ili Bosnjaci bili tamo negde krajem osamdestih godina proslog veka a normalni evropski narodi pre vek i vise. Treba ih pustiti da se izive, shvatice i oni koliko su bili smesni i pateticni.
    (najsporiji u drustvu, 3. jun 2020 17:08)

    # Link komentara

  9. @Tihi

    Ma Albanci su bili i na Mesecu pre Amerikanaca, svasta moze da se izmasta narocito ako spojis neizivljeni sovinizam i vesele cigarete. A obe te stvari imate u izobilju.
    (W., 3. jun 2020 17:02)

    # Link komentara

  10. Srbi kao etnos sazrevaju tek sredinom 11 vijeka i pokusavaju da stvore malo organizovanije drustvo i crkvu i kidisu na Vizantijske teritorije...vec tada su se tesko krvili sa svojim okruzenjem kako Vizantijskim ilirsko -Grckim carstvom tako i sa Bugarima i Hunima na sjeveru...dakle u tim brutalnim uslovima se formira taj tzv serbski identitet u DESPOTSKOM crkvenom formatu brojnih vladara...Dusan silni je svakako najmocniji osvajac tog vremena i uspeva da izdominira okruzenje i namjetne asimilaciju u svom okruzenju i posrbljivanje ovih prostora. Dusan cak vidi sebe kao Cara na Balkanu i kidise i na Konstantinopolj i pravi savez sa Tadasnjim Turskim sultanem...tj Kinom i svoju stariju cerku Teodoru daje Sultanovom sinu za zenu...tako da bratstvo Turaka i Srba potice iz tog ranog srednjeg vijeka jos pre dolaska Otomana na Ove prostore.
    (Samir, 3. jun 2020 16:14)

    # Link komentara

  11. U 7-8 vijeku dolazi vec do obimnije seobe staroslovenskih plemena sa Karpata i Baktika ka Iliriku i u tom vjekovno procesu Slaveni stizu sa Avarima s kojima su u genetskoj hibridizaciji vec vise vjekova...tj Skitima...zbog toga vas Albanci i zovu Shki...shkije...shkavelli. Ime srbin tj Searb dobijate kasnije takodje od albanaca tj najbrojnijeg ilirskog plemena Arbreshi...koji vas jednostavno prozivaju Nije Arber ( S eshte ARB- skraceno S e ARB.. Searb) Tako ste dragé komsije vi postali srbi Ali u sustinskom smislu ste hibridi Ilira,slavena,bugara, vlaha-Rumuna i naravno Roma...cigarna iz raznih dijelova Azije.
    (Samir, 3. jun 2020 15:59)

    # Link komentara

  12. Dopunio bih svoj komentar i sl cinjenicama. Ilirik je porobljen 256 god p.n.e a Ilirski kralj Gent odveden u ropstvo u Italiju...tada rimsko carstvo gde su ga izlozili teskom ponizenju i bananju fekalije i urina pred gradskom ruljom...tamo se jos uvijek nalazi toranj u kome je zatocen umro. Rimska imperija tada pretvara Ilirik u koloniju za rasplodnjavanje roblja i od svih porazenih obloasti dovode ljude na tu farmu robova gde nastaje hibridizacija dnk tj ukrstanje za bolju radnu snagu...Dolaskom hriscanstva kao instrumenta vlasti i potrebe da se brojna staroslavenska plemena uvedu u crkve i civilizuju se koriste vec kristijanizirani iliri za taj proces sirenja hriscanstva...pa tako Slaveni postepeno primaju Hriscanstvo od aka albanaca i grka tj Ilira i Helena...Crkva cak i modifikuje Hriscanstvo za potrebe vlastele i brzeg uvodjenje slavena u crkve pa tako dopusta i brojne svetce i slave koji bi paganima zamijenili mnogobostvo i bogove sa Karpata. U pocetku su legije dovodile u glavnom samo zene sa osvojenih podrucja...pa se zbog materinstva i dominantnosti maternjeg jezika i Ilirik prilicno slavizira od 5-8 vijeka...Ali kroz crkvena jevanjdjelja kako bi se brze izvrsila kristijanizacija paganstva u Evropi.
    (Samir, 3. jun 2020 15:49)

    # Link komentara

  13. Albanci tj Iliri su autohtono stanovnistvo Balkana koje je stiglo na ove prostore pre 8 -9 000god i na Balkanu stvorilo Ilirsku civilizaciju poznatu po obradi ruda i poljoprivrede. Njihovo genetsko porijeklo je iz Alzira...kojeg najvise ima medju Berberima Sjeverne Afrike. Taj genetski kod je pronadje i u Egipatskim mumijama sto znaci da je taj kod preko Egipta putovao do bliskog istoka tj Sirije i Iraka i pre 9000 god stigao na Balkan kao najrazvijenija civilizacija tog doba i tu stvorio Ilirsku civilizaciju. Dakle iliri su tu pre Grka...taj skup plemena je u blagoj mediteranskoj klimi doista naseljavao prostore od Istre do Crnog mora i od Panonije do Egejskog.mora. Jonsko more u prevodu na Albanski znaci Nase more. Ceo Ilirik je prepun toponima koji imaju znacenje samo na albanskom...Drina- rijeka. Lumi- Lim. Ibar - I bardh bijela rijeka... Peshter...suha kotlina itd.
    (Samir, 3. jun 2020 15:37)

    # Link komentara

  14. Kad nas ovakvi istoričari brane i ne zaslužujemo bolji kraj nego da nam Albanci otmu i istoriju a do pre samo par stotina godina vrhunski intelektualci i pisci Dubrovnika su pričali i pisali o najslavnijem Lesandru kralju svih Srba ali nama je to postalo smešno pre 150 godina!
    (fkcz, 3. jun 2020 14:37)

    # Link komentara

  15. Vrlo simpatičan filmić. Odličan predstavnik novog tala "istorijskog inženjeringa", koji je aktuelan na Balkanu. Na kraju dana kada sabereš i oduzmeš Srbi i Hrvati su daleko najumereniji u svemu tome, možda zato što imaju svoju istoriju (kakvu-takvu) pa nisu primorani da je izmišljaju. Nego da se vratimo na Srbe i Albance. Naša povezanost (bar krvna) je daleko veća nego što većina ljudi misli. Mnogo pre diferencijacije na ovu ili onu naciju, plemena sa su se na ovim prostorima stalno mešala (prostor Crne Gore,dela Srbije i dela Albanije). Bilo je mnogo poznatih slučajeva asimilacije plemena od suprotnih strana, i dešavalo se obostrano. Tako da je krvno gledano puno Srba/Crnogoraca vode poreklo od Albanskih plemena i obratno. Karakteristični primeri bi mogli biti Miloševići i Hoti, i jedni i drugi imaju velike veze sa danas suprotnim nacionalnostima. Ili uzeti za primer najveću albansku istorijsku figuru-Skenderbega. Istorijska je činjenica da je Đurđ Skenderbeg od majke srpkinje (Vojislava Branković) i to niko ne spori, a o poreklu oca možemo diskutovati. Dakle mnogo apsurda. Da na ovim prostorima ima i malo pameti, Srbi(i Crnogorci) i Albanci bi živeli kao najbolje komšije i braća koju najviše deli različita kultura. Ali umesto toga, imamo konstantno negiranje i brutalne izmišljotine poput ovih u ovom filmu, ili naše konstantno osporavanje Albanaca na Kosmetu. Moramo da se pomirimo sa time da oni sada već dugo žive tamo i da neće nikuda da idu, kao što mi nećemo iz Vojvodine.
    (Sima, 3. jun 2020 13:54)

    # Link komentara

  16. Ovo je posledica viševekovnog prikrivanja prave istorije Srba.

    Mi smo prvi narod na prostorima Evrope, prvi megalopolis, prvo pismo, religija, kalendar, ... i još mnogo toga.

    Prvi smo kopali rude i pravili mačeve i oklope. Prvi osvojili pola sveta, celu Evropu, pola Azije sve do Indije. Kralj Serbon, Nino i Piko Belov.

    Ali našim prodatim istoričarima i arheolozima je lakše da ćute i trpe kojekakve pokušaje falsifikovanja istorije od strane kompleksiranih Nemaca i Britanaca nego da rade svoj posao.

    I posle se čudite što svako zaostalo pleme piše svoju lažnu istoriju na štetu Srpskog naroda i njegove istorije ?!?

    Na kraju će istina izaći na videlo kao i uvek.

    Slava Rodu !
    (Nino Belov, 3. jun 2020 11:29)

    # Link komentara

  17. Zakuvali ste, sad jedite. Moglo je i s mirom.
    (Slovenac, 3. jun 2020 11:27)

    # Link komentara

  18. Kako Danijel Farlati "nema nikakvu posebnu vrednost" a izučavali smo i izučava se njegovo delo kao deo obavezne literature na Univerzitetu u Veneciji, Rimu, Firenci.... ?
    (NS101, 3. jun 2020 11:06)

    # Link komentara

  19. Albanci su bili na Balkanu kad su slaveni sisli sa Karpata. To su prvi put rekli strani istoricari, ne albanci. Sve ove pricice o srpskim kolevkama je propaganda.
    (Tihi, 3. jun 2020 10:55)

    # Link komentara

  20. Albanska verzija televizije Pink je snimila neki polupismeni kvazi dokumentarac u kome polupismeni albanski sovinisti pokusavaju da dokazu neke svoje priglupe teze, sve to u komentarima odobravaju nepismeni sovinisti koji ni knjigu videli nisu i onda je kao dokazano da su crkve i manastiri na Kosovu albanski? Nemojte da ste smesni.
    (vratite se kopanju, 3. jun 2020 10:31)

    # Link komentara

  21. @maigona

    Ne daju dokumenta zato sto znaju sa kim imaju posla. I ne trebaju da vam ih daju. Napravite nesto svoje umesto sto kradete od drugih.
    (ko vas ne zna skupo bi vas platio, 3. jun 2020 10:26)

    # Link komentara

  22. A sta Srbi politicari, koji vode i odluciju, rade, i sta uradise u poslednjih 100 godina ?
    Sta istovremeno uradise vodje naroda u okruzenju ?
    Kako Srbi i Srbija stize do danasnje situacije ?
    Jovan Ducic : "Verujem u Boga i u Srpstvo", procitajte.
    Vreme leti, igre se nastavljaju, a nista se ne menja !
    Gde nas to vode ?!
    (Desa, 3. jun 2020 10:15)

    # Link komentara

  23. Negde sam davno pročitao da albanci nemaju u svom jeziku autohtoni izraz-reč za more već je ta reč tuđica što implicira na to da su potekli sa prostora gde nije bilo mora.
    (Zmaj, 3. jun 2020 10:14)

    # Link komentara

  24. ''Lazna nauka i sarlatanstvo su opasne drustvene bolesti '' tako je ! Evo recimo srpsku šarlatani istoričari koji rehabilituju Nedića ,fašistu i ratnog zločibca , imaju podršku srpske elite . Da li je to šarlatanstvo ?
    (Darko, 3. jun 2020 10:12)

    # Link komentara

  25. Ulazimo u siroku pricu. Bitne su samo dve cinjenice. Albanaca na Kosovu i Metohiji NIJE BILO sve do turske okupacije Balkana. Albanci NISU potomci drevnih Ilira, za to nema dokaza i nikada ih nije ni bilo. U svakom slucaju Iliri su koliko i svi ostali. To sto detetu das ime Iljir ne znaci da si ilirskog porekla. Mogu detetu da dam ime i David, ali to ga ne cini Jevrejinom...

    To je propaganda na koju ne mozemo da uticemo. Ne mozemo ni da zahtevamo demantije ni izvinjenja. Uostalom, i sama makedonska nacija je nastala na problematicnim osnovama i nepriznavanju srpskog identiteta velikog dela stanovnistva danasnje Severne Makedonije. Srbija bi trebalo da pomogne kreiranje jedne objektivne istorijske serije koja bi govorila o tomo ko smo i sta smo, a ne da na History kanalu gledamo seriju o hrvatskim kraljevima koji nisu ni postojali (ili nisu ostavili istorijske tragove postojanja, dokumente i objekte).
    (Mik, 3. jun 2020 10:00)

    # Link komentara

  26. Sveti Sava vam je napisano sve ostavio samo treba procitat.... Puno lakse je govorit gluposti i lazi nego ulozit truda i procitat sto je upisano....
    (Dalmos, 3. jun 2020 09:53)

    # Link komentara

  27. Турски и Угарски попис вршен на потез од јужне Албаније до косова и изнад је у 14. веку дао објашњење да на тим просторима живи свега неколико десетина породица албански великаша пристиглих са простора јужне сицилије(а тамо дођоше са кавказа). Чињеница. А да је отац Скендербега био Србин Војин а од мајке пореклом Бранковића. Деда Павле. Сви православни Срби.
    (милоје, 3. jun 2020 09:47)

    # Link komentara

  28. E PA kad ste vi stavili Gundulica i Drzica u srpsku knjizevnost, sve je moguce. Gundulica koji je pisao o "rodu horvaskom" imao 5 djece prvi Frano a zadnji Mato. E ,onda je sve moguce.
    (Sulic igor, 3. jun 2020 09:47)

    # Link komentara

  29. @Tomassi
    Vi Hrvate volite da prisvajate druge iako su ti nesumnjivo sebe smatrali Srbima. Ja nesto ne znam da Srbija radi takve stvari. Dakle, nemoj biti arogantan. Postojali su Srbi katolici i to se ne moze izbrisati. Biti Srbin nije religijska stvar iako vi to tako gledate. Srbi su Slovensko pleme koje je doslo na Balkan. Usput, nesporni su dokazi da je nemali broj Hercegovaca presao u katolicanstvo, neki su ostajali Srbi posle toga. Kasnije su "pohrvaceni" i to je to.
    @Tomassi
    Kakvi skupovi bolan, postoji zvanicna istorija koju uce i Englezi i Kinezi, a postoje ove sanjarije Albanaca.
    (NikolaCG, 3. jun 2020 09:44)

    # Link komentara

  30. Ген Албанаца потиче из Азије. Срби имају највише словенских (43%) и илирских (31%) гена. Албанци нису имали независну државу све до 20. века. Ако су они "староседеоци", онда су баш слабо изградили своју цивилизацију.
    (aco, 3. jun 2020 09:39)

    # Link komentara

  31. Ako su manastiri njihovi, što su oni većinom muslimani? Ko im je oteo veru, Srbi im nametnuli islam? Kako to da su ih Nemanjići uništavali dok ih u drugim "istorijskim spisima" Albanci nazivaju svojim lozom Nimani i definišu iste kao etničke Albance? Dogovoritite tu "istinu" a potom u medije.
    (Sima, 3. jun 2020 09:34)

    # Link komentara

  32. Ah da to je pseudonauka, prava nauka kaze Srbi dosli na ful prazan Balkan, pa zli Turci (koje smo pobedili, ali im bilo glupo da im neko kaze da su porazeni) dovukli Albance sa Kavkaza. I mi stvarno verujemo u ovo??!?!?
    (TnT, 02. jun 2020 23:20)

    На основу којих доказа смо дошли са Кавказа?
    Истражи мало, нисмо ми никуда ишли, одувек у свом дворишту.
    (патлиџан, 3. jun 2020 09:23)

    # Link komentara

  33. Manastiri na kosovo jesu obnovljene na temeljima ilirske krišćanske bogomolje niko ne moze osporava da su srbi posle sedmog veka obnovili gradili manastire ali kad su se naselili srbi na ballkan nekog naroda su našli tu sbski djaci 6-8 razreda osnovne shkole uče kad su došli srbi na balkan našli ilirske plemene od koih potiču albanci ako ćitamo historiske knige od istoričara kao shto je jovan deretič i slični njega nije samo jesus nego i adam i eva bili srbi i govorili na srbskom jeziku
    (muharremm, 3. jun 2020 09:15)

    # Link komentara

  34. Албанци су дијелом Илири,као и ми Срби.Оригинални Албанци су се доселили са Сицилије и јужне Италије на Балкан,а по другој тези су дошли из данашње Грузије,крајем 11 вијека.Као нација се конституишу тек у 20.вијеку,уз помоћ Хабсбурга и Талијана.Најписменије становништво им је оно које је одрасло у Србији,Ц.Гори,Грчкој.Најбољи албански глумац икада је Беким Фехмију.Фарук Беголи,Абдулрахман Шаља,.....Имају Албанци квалитетних људи,као и сви,али и код њих увијек исплива шљам.Рећи да су манастири њихови може само малоуман и злонамјеран човјек.
    (Шунто Златиборац, 3. jun 2020 09:11)

    # Link komentara

  35. Dok se Beogradjani igraju kosmopolitizma, new age igrarija i ostalih slicnih ideologija, Albanci ce doci do Beograda, jer je i Beograd kobajagi stari Albanski grad iz kojeg su ga istjerali zli Srbi. Niko da se ne cudi ovim Albanskim kojestarijama, jer su im teoriju o Ilirskom porijeklu Albanaca potvrdjivali kvazi Beogradski istoricari poduceni berlinsko-beckom skolom. Onda dodje genetika, koja kaze da je njihova dominantna haplogrupa dosla hiljadama godina poslije dominantne srpske (i ostalih slovena na ovim prostorima) haplogrupe. Naravno i dan danas istoricari pjevaju iste pjesme, iako ih egzaktna nauka poput genetike, cak i arheologije, ali i nekih srpskih predanja o Caru Trajanu, srpkim vojnicima u rimskim legijama... pobijaju u tome. Nadam se da cete objaviti komentar.
    (marlone, 3. jun 2020 09:09)

    # Link komentara

  36. @Ko o čemu Srbijanci o svojatanju povjesti ?
    (fuul contakt, 02. jun 2020 23:45)

    Možeš li da mi odgovoriš u kom gradu ili oblasti u Hrvatskoj se govori hrvatskim književnim jezikom? Hvala na odgovoru unapred.
    (Mina, 3. jun 2020 09:07)

    # Link komentara

  37. Bla bla bla... Ali, oni imaju dokumentarac koji mogu da proguraju vani na svim televizijama, a mi imamo intervju i cenzuru komentara. Dakle, nikome na pamet ne pada da finansira sličan film sa naše strane, koji će ostati kao trajno svedočanstvo. Baš me zanima ko dugoročno dobija u ovom sukobu i ko misli dalekosežno, Srbi ili Albanci?
    (Pitanje, 3. jun 2020 09:05)

    # Link komentara

  38. Sreća te se nisu do'vatili Darvina... verovatni bi ispalo da je prvi čovekoliki majmun potomak albanaca :P
    (Valter, 02. jun 2020 23:31)

    Pa i jeste! Samo što se kod njih evolucija tu zaustavila
    (nedostizni, 3. jun 2020 08:44)

    # Link komentara

  39. "Kako je većina srpskih svetinja zabravo albanskog porekla."
    Znao sam! Pa Sv. Savu pravite više od 30. godina i nije još gotov!:)
    (hehehe!, 3. jun 2020 08:32)

    # Link komentara

  40. Gospodo zelite mi reci da 10 vekova izmedju Rima I Carigrada (Via Egnatia) niko nije ziveo!
    I tako lepo se slaveni dosele u opustosenu zemlju gde ni 2 kamena nisu bili zajedno?!
    (theos, 3. jun 2020 08:29)

    # Link komentara

  41. Ko o čemu Srbijanci o svojatanju povjesti ?
    (fuul contakt, 02. jun 2020 23:45)

    Ono kad imaš barem nešto da svojataš ?....Hrvatijanci se raspisali... ?
    (Sinke, 3. jun 2020 08:18)

    # Link komentara

  42. @U Zitijama Sv. Simeona jasno i nedvosmisleno pise da je Stefan Nemanja, DO TEMELJA porusio sve gradove Duklje, osim Kotora, kao i sve gradove na Kosovu i da je domicilne stanovnike oterao, naselio svoje sunarodnike, a iz manastira oterao katolicke svestenike i doveo svoje. Znaci, oteo tudje.
    To je napisao Sveti Sava. Jel sada i on lazov?

    Takodje pise da je time povratio svoju dedovinu.
    (Aleksandar, 3. jun 2020 08:09)

    # Link komentara

  43. Boli vas jer i sami znate da je to istina.
    (dardanian, 3. jun 2020 08:06)

    # Link komentara

  44. Srbi nikada nisu shvatili znacaj lazne propagande. Mi iz nekog razloga mislimo da se istina zna, lako prepoznaje i uvek pobedjuje. To je nasa velika zabluda zbog koje je pola Balkana falsifikovalo srpski jezik, istoriju i tradiciju predstavljuci ih kao svoju. Razumem narode bez porekla i nasledja koji to moraju da rade ne razumem Srbe koji zatiru sopstvenu istoriju.
    (Kasabian, 3. jun 2020 07:58)

    # Link komentara

  45. Gde su tragovi njihovog postojanja, hramovi, spomenici, grobovi... Isparili sami od sebe?! A mozda su ih srpski vladari temeljno i sistematski unistavali, nadzidjivali pravoslavnim crkvama... gde su tragovi zivota pre dolaska Slovena? Ovo je verovatno jedinna oblast u svetu gde nema tragova kulture ni zivota pre srednjevekovnih manastira.

    (TnT

    Велико незнање обично рађа велику самоувереност. Нажалост. Србија је пуна споменика из римског и византијског периода. Имаш их и у центру Београда. Словенска и српска култура и споменици се добрим делом преклапају са византијским периодом. Постоји велики број налаза из периода пре Рима. Келти, па пре њих Трибали, па археолошки налази из бронзаног доба, затим из неолита (Винча), мезолита (Лепенски вир) и палеолита. Постоје налази који доказују и присуство неандерталаца на овим просторима.
    (лако је бити глуп, 3. jun 2020 07:57)

    # Link komentara

  46. Divan narod, sto bi rekli neki srbi.
    (Vatra, 3. jun 2020 07:57)

    # Link komentara

  47. U sunce ti,opasna ova korona, u prvom talasu udara na pluća a u drugom u mozak,samo što je drugi talas krenuo iz Amerike. Svi ćemo se podeliti i pobiti zbog neke svoje podele Srbi-Albanci, Crni-Beli,...naći će ljudi nešto.
    (Pelcujte Nola, 02. jun 2020 23:31)

    Jesi dobro?
    (76er, 3. jun 2020 07:55)

    # Link komentara

  48. Ovo je posledica viševekovnog prikrivanja prave istorije Srba.

    Mi smo prvi narod na prostorima Evrope, prvi megalopolis, prvo pismo, religija, kalendar, ... i još mnogo toga.

    Prvi smo kopali rude i pravili mačeve i oklope. Prvi osvojili pola sveta, celu Evropu, pola Azije sve do Indije. Kralj Serbon, Nino i Piko Belov.

    Ali našim prodatim istoričarima i arheolozima je lakše da ćute i trpe kojekakve pokušaje falsifikovanja istorije od strane kompleksiranih Nemaca i Britanaca nego da rade svoj posao.

    I posle se čudite što svako zaostalo pleme piše svoju lažnu istoriju na štetu Srpskog naroda i njegove istorije ?!?

    Na kraju će istina izaći na videlo kao i uvek.

    Slava Rodu !
    (Nino Belov, 3. jun 2020 07:45)

    # Link komentara

  49. Šta ja volim Rome. Blaženi narod. Ti ljudi niti imaju prošlost, niti imaju budućnost, niti ih je brige za to. Oni imaju samo sadašnjost i za nju žive. Svaki dan žive kada nije postojalo jučer i koda nikad neć bit sutra. Briga ih za granice i za državu. Zastava im kolo od kočije, a himna im Đelem, Đelem...
    Blažen narod i njihovo je carstvo nebesko!
    (miro split, 3. jun 2020 07:31)

    # Link komentara

  50. Željko Mitrović da istraži pravu istinu o albancima, i snimi duuuugometražni dokumentalni film.
    Svaki drugi odgovor, je neozbiljan...
    (Branko, 3. jun 2020 07:29)

    # Link komentara

  51. Ni grb nemate svoj nego ste uzeli isti od Vizantije.
    (Jannsen, 3. jun 2020 07:15)

    # Link komentara

  52. Добро је што се јавност узбуркала овим поводом. Ред је да се коначно тргнемо из учмалости. Али, док не буде.одговора на међународном плану ништа нисмо урадили. Нећемо ваљда да седимо и као деведесетих чекамо "да истина сама нађе свој пут"? Одбрана националних интереса мора да се води много агресивније и мудрије. Где су наши модерни историјски документарци? Форматизује се серија једночасовних програма по узору на Хистори виасат, па удри. Кошта, али вреди. У противном доћи ћемо ускоро у ситуацију да се боримо за опстанак. Не знам да ли ико обраћа пажњу, али се од 1941, за непуних 80 година, етнички простор српског народа преполовио.
    (Јабучило, 3. jun 2020 07:12)

    # Link komentara

  53. E da je srece da kroz filmsku industriju napravimo ozbiljnu isrorijsku seriju od 80tak epizoda i prođemo od prvog pisanog traga što nas Srba što naših crkava.
    (100 maski koštalo 530din, 3. jun 2020 05:56)

    # Link komentara

  54. Jeste i Albanci su prvi ljudi na mesecu.
    (kiza Sever01, 3. jun 2020 05:32)

    # Link komentara

  55. Cak i najveci sponzori albanskih nacosa, Ameri i Nemci priznaju da su crkve i manastiri na Kosovu deo srpske kulturne bastine, cak je i onaj Ahtisari koji je napravio skice za "drzavu kosova" u svom "planu" priznao postojanje srpske kulturne bastine i potrebu cuvanja iste. Niko od njih ne spominje albanske crkve i manastire koje su Srbi kao "preoteli". Albanski PINK snimio "dokumentarac", neki njihovi "strucnjaci" se nalupetali, par nepismenih srbofoba sve to podrzavaju u komentarima i to je sada istina? Ma vazi.
    (swe, 3. jun 2020 05:24)

    # Link komentara

  56. @Goran Loznica
    Pa nemaju ni Srbi!
    (ss, 3. jun 2020 05:10)

    # Link komentara

  57. @mikac678
    Ne znam jel kapiras ti da upravo svojom pricom potvrdjujes ono sto Albanci pricaju?
    Ako nemaju veze nisakim na Balkanu, a svi ostali su se doselili na Balkan, logicno je da su oni na Balkanu bili pre ostalih.
    (ss, 3. jun 2020 05:09)

    # Link komentara

  58. Umesto da istorijskim cinjenicama ospori albanske istoricare, ovaj tip se bavi uvredama. Dakle, on argumente NEMA!
    (ss, 3. jun 2020 05:07)

    # Link komentara

  59. @TnT


    A ti si istoricar po struci? Nisi? Nema veze, imas "misljenje".
    (pacijenti, 3. jun 2020 04:53)

    # Link komentara

  60. @fuul contakt

    Ko sta `rvati po srpskim sajtovima.
    (kompleksi su cudo, 3. jun 2020 04:48)

    # Link komentara

  61. Gospodine Risticu neka sve crkve I manastiri na kosovu otvore svoje arhive I istina ce izaci na videlo videce se ko ih je gradio cije u bile prvo I sva druga sporadicna pitanja koja postoje I molim lepo jer cim se nesto krije tu ima nesto
    (Dule, 3. jun 2020 04:13)

    # Link komentara

  62. Ако је све то Албанско на Косову, где су онда те силне светиње и манастири на територији Албаније?
    (Мишел, 3. jun 2020 02:56)

    # Link komentara

  63. Ko o čemu Srbijanci o svojatanju povjesti ?
    (fuul contakt, 02. jun 2020 23:45)

    Srbijanci bar imaju kakvu-takvu 'povjest'. Nismo stara Grcka, niti Rim, ili Persija, ali bar zvanicnih dokumenata ima, ko smo i odakle dolazimo, ko su nam prvi kraljevi, cak smo bili i carstvo. Madjari takodje, bugari, rumuni isto, lepo sve objasnjeno kroz razdoblja i vekove, dakle ZVANICNO! Ja uvek u svakom komentaru, pokusavam da budem sto objektivniji, cak sam u 90% svojih komentara jako kritican, bas prema srbima, dakle sopstvenom narodu, za hiljadu raznih stvari, kada mislim da nismo u pravu. Ali sada mogu samo da dodam, da je svojatanje i izmisljanje istorije, upravo svojstveno narodima bez nekog bogatog istorijskog nasledja. Hrvati do proslog veka, celu istoriju bili pod austrougarskom, albanci do proslog veka se delili na plemena i tako ziveli. E poslednjih par godina, svako nesto novo izmislja i pokusava da stvori nesto ni iz cega. Opet ponavljam, Srbija nije stara 3000 godina, ali to sta je gradjeno, npr.manastiri, nisu izgradili ni albanci, ni marsovci, vec srpski vladari predhodnih vekova... Tako da svoj nacionalni identitet bi svako trebao da gradi na sopstvenim temeljima. Ako temelja nema ili nije dovoljno cvrst i stabilan, trebali bi da krenu odakle mogu, tj.odakle ima cvrstih dokaza i zvanicnih podataka, posto ovako nesto je zaista smesno i za citanje i za neku dalju raspravu.
    (Gde ja zivim, 3. jun 2020 01:39)

    # Link komentara

  64. Albanijom se nazivala teritorija današnjeg Dagestana u Rusiji u III veku. Postoje karte Armenije tj stare Jermenije gde se to vidi.... eto otkud možda vode poreklo naši šiptari koji su se sa turskim hordama nasrlili u 15 i 16 veku kao ko zna ko da bi kao nacija se formilari u 19 veku. uz pomoć nemaca..
    (Zemunac, 3. jun 2020 01:35)

    # Link komentara

  65. glavno pitanje, ono sto novinar Marin Mema postavio je ovo: Zasto Crkve i manastiri na Kosovu ne daju pristup arkivama za albanske istoricare i novinare??, cemu se plase?, sta skrivaju?....i niko od vas koji ste pisali ovde svasta, nije se setio ovo pitanje. Izgleda, neko se plasi arkivama...laku noc,
    (maigona, 3. jun 2020 01:27)

    # Link komentara

  66. @ketiS
    Ma nemoj. A sta to vi imate vase, od Kosova pa do Karadjordja? Sta?
    E zato kradete crnogorsko.
    (o, 3. jun 2020 01:13)

    # Link komentara

  67. Ko o čemu Srbijanci o svojatanju povjesti ?
    (fuul contakt, 02. jun 2020 23:45)

    A engleski na nivou moje babe, vidim pismen si nema šta. Takva osoba je baš vredna slušanja, kapacitet definitivno ?
    (wp, 3. jun 2020 01:03)

    # Link komentara

  68. Bokice ispravka Miroslavljevo jevanđelje iz 1186 nije najstariji srpski spis, Marijino jevanđelje je starije 150 godina sa početka 11 veka. Pozdrav.
    (Pinokio, 3. jun 2020 00:51)

    # Link komentara

  69. TnT ajmo ovako gde su Albancima crkve, manastiri, bilo kakav spomenik iz srednjeg veka i ranije koji su njihovi vladari izgradili u Albaniji? Čoveče njima je najstarija kuća u Tirani iz 19 veka, pismo nisu imali takođe do 19, koriste sablje u narodnim igrama i nošnju sa Kavkaza a zovu se Iliri? Pardon ne zovu se Iliri već Albanci za razliku od nas koji smo hiljadama godina Sloveni. Inače ne brini bacili su oni oko i na Dalmaciju koja im je ostala od Teute, samo polako.
    (Solomon, 3. jun 2020 00:42)

    # Link komentara

  70. prvi pomen naroda pod imenom Albanci u istorijskim spisima je biografija cara Aleksija I od strane njegove kćeri Ane Komnine, rani 12.vek, kada o događajima ogo bitke kod Drača 1081. između Vizantije i Normana pominje delovanje "Dalmata" kralja Bodina (Dalmati su jedan od naziva za Srbe u to doba) i doslovno "takozvane Albance". Pritom treba imati u vidu da je u pitanju egzonim, tj. ime kojim neko drugi zove taj narod. To je bitno i zato što se u istom spisu pominje kako je car, povlačeći se, ostavio komandu nad delom tvrđave jednom (imenom navedenom ali sam ime zaboravio) Albancu koji je sa svojom jedinicom poreklom iz južne Italije. Tu se bez ikakve sumnje ne misli na narod koji mi danas zovemo Albancima, nego na kraj u Italiji. Dakle, ni ovo prvo pominjanje Albanaca nije siguran i stopostotan dokaz postojanja Albanaca na Balkanu, ali pre 1081. ni takvog niti bilo kakvog dokaza - nema. Ni prepoznatljive kulture, ni pisane ni oralne ni materijalne (grnčarije, naselja itd), ni pomena u ijednom drugom spisu i dokumentu sa strane. Čak ni kod Porfirogenita koji u DAI taksativno nabraja sve narode od Kavkaza do Španije, uključujući i seminomadske, ni od Albanaca ni od nekog naroda na tom ili bilo kom drugom prostoru koji bi mogao da se identifikuje kao takav - nema ni pomena. Zaključak je jednostavan.
    (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 3. jun 2020 00:32)

    # Link komentara

  71. Sledeće je da su arijevci.
    (Melita Sandić, 3. jun 2020 00:25)

    # Link komentara

  72. Sve nacionalne ideje pocivaju na lazima. Apsolutno sve.
    (besna glista, 3. jun 2020 00:07)

    # Link komentara

  73. Sve nam je jasno ali šta će drzava konkretno da preduzme kako bi pobila ove izmišljotine! Samo saopštenja i čudjenja nisu dovoljna, šta su sledeći koraci drzave Srbije.
    (Sava, 3. jun 2020 00:07)

    # Link komentara

  74. Majka Tereza i Ferid Murad - nobelovci, Ismail Kadare - svetski poznati pesnik, braca Belushi, Eliza Dushku- glumci, Inva Mula - svetski poznata operska diva, Shaban Trstena - olimpiski sampion, Skenderbeu, Dua Lipa, Rita Ora...ima ih jos puno, zato ne lupetaj, Gorane!
    .....

    Ja ne ulazim u istorijske činjenice.Jedno je jasno.Da su albanci narod koji nema ni jednog velikog naučnika,ni jednog pesnika svetske klase,da nemaju ni jednog glumca,umetnika,sportistu.Prvi spomenik koji imaju je dignut Bilu Klintonu.Zaostala,primitivna plemena sa oboda Kavkaza...
    (Goran Loznica, 02. jun 2020 20:59)
    (Steve Harris, 3. jun 2020 00:04)

    # Link komentara

  75. Jedan deo Albanaca verovatno ima veze sa Ilirima kao i mi ali tu se čitava priča završava. Njihova halpogrupa je slična jedino Bugarskoj na Balkanu i ima veze sa Turkiskim narodima. Po fizionomiji se vidi da nemaju veze ni sa jednim narodom na Balkanu. A oni mogu da pričaju i pišu šta hoće, vodili se kao Turci do 20 veka
    (mikac678, 2. jun 2020 23:50)

    # Link komentara

  76. Ko o čemu Srbijanci o svojatanju povjesti 😄
    (fuul contakt, 2. jun 2020 23:45)

    # Link komentara

  77. Puna je Srbija raznih sarlatana i kvazinaucnika. Ima ih toliko jer im narod veruje. Pustite vi sta rade drugi, treba prvo sami sa sobom da resimo taj drustveni problem.
    (karager, 2. jun 2020 23:40)

    # Link komentara

  78. U sunce ti,opasna ova korona, u prvom talasu udara na pluća a u drugom u mozak,samo što je drugi talas krenuo iz Amerike. Svi ćemo se podeliti i pobiti zbog neke svoje podele Srbi-Albanci, Crni-Beli,...naći će ljudi nešto.
    (Pelcujte Nola, 2. jun 2020 23:31)

    # Link komentara

  79. Sreća te se nisu do'vatili Darvina... verovatni bi ispalo da je prvi čovekoliki majmun potomak albanaca :P
    (Valter, 2. jun 2020 23:31)

    # Link komentara

  80. Ovo je nažalost samo patetično prenemaganje srpske zvanične istoriografije, oličene u vidu ovog nesrećnog Ristića. Srpska istoriografija koja 140 godina sledi Bečko- Berlinsku školu, zapravo daje gorivo ovakvim teorijama i sasvim se lepo uklapa sa njima. Kao što je Goran Šarić lepo primetio “Vi Srbi ako nećete da prihvatite da ste ovde oduvek, ima ko hoće: Zagreb, Priština, Sofija, Tirana....
    Gdine Ristiću, I Vi ćete pre da prihvatite “da su Srbi sa Sirijusa” nego da su ovde oduvek pripadali.
    Koji su to “lokalni romanizovani stanovnici”? Ako su “romanizovani” (a znamo pouzdano da vecina nije) ok, ali “romanizovani “ŠTA”? Marsovci.
    Kojim jezikom su govorili “Iliri” i “Tračani” od Slovenije do Sofije? Ako je Latinski bio zvanični jezik Rimske imperije, da li to znači da je jezik na kome su bebe progovarale prve reči Latinski?
    Zašto su g.Iliću Habzburške arhive do 19.veka na popisima označavale srpski jezik “srpsko-ilirskim”.
    Zašto se naziv “Sloven” prvi put javlja u 5.veku kada na volšeban način prestaju da postoje Iliri i Tračani? Nestali? Kako da ne!
    A srpska narodna predanja pričaju o Caru Trajanu i Caru Dukljaninu? Odakle smo ih doneli? Iza Karpata?
    Sram Vas bre bilo! Vas a ne Albance! Oni rade samo ono što su im vaši ideološki drugovi omogućili!
    (pope, 2. jun 2020 23:30)

    # Link komentara

  81. Report - Spam misleading
    prijavljujte film, bice skinut
    (Gleamer, 2. jun 2020 23:26)

    # Link komentara

  82. Šta će Srbija konkretno da uradi, ili će samo da ćuti.
    (pilgrim, 2. jun 2020 23:21)

    # Link komentara

  83. Ajmo sad logicki. Kad su se Sloveni kao pagani naselili na Balkan, valjda je tu neko ziveo, nismo dosli na pust Mars. Ti narodi su vec primili hrisnanstvo. Ok nas istoricar kaze to nisu preci Albanaca, ali gde su oni sada. Gde su tragovi njihovog postojanja, hramovi, spomenici, grobovi... Isparili sami od sebe?! A mozda su ih srpski vladari temeljno i sistematski unistavali, nadzidjivali pravoslavnim crkvama... gde su tragovi zivota pre dolaska Slovena? Ovo je verovatno jedinna oblast u svetu gde nema tragova kulture ni zivota pre srednjevekovnih manastira.

    Ah da to je pseudonauka, prava nauka kaze Srbi dosli na ful prazan Balkan, pa zli Turci (koje smo pobedili, ali im bilo glupo da im neko kaze da su porazeni) dovukli Albance sa Kavkaza. I mi stvarno verujemo u ovo??!?!?
    (TnT, 2. jun 2020 23:20)

    # Link komentara

  84. Ajmo sad logicki. Kad su se Sloveni kao pagani naselili na Balkan, valjda je tu neko ziveo, nismo dosli na pust Mars. Ti narodi su vec primili hrisnanstvo. Ok nas istoricar kaze to nisu preci Albanaca, ali gde su oni sada. Gde su tragovi njihovog postojanja, hramovi, spomenici, grobovi... Isparili sami od sebe?! A mozda su ih srpski vladari temeljno i sistematski unistavali, nadzidjivali pravoslavnim crkvama... gde su tragovi zivota pre dolaska Slovena? Ovo je verovatno jedinna oblast u svetu gde nema tragova kulture ni zivota pre srednjevekovnih manastira.

    Ah da to je pseudonauka, prava nauka kaze Srbi dosli na ful prazan Balkan, pa zli Turci (koje smo pobedili, ali im bilo glupo da im neko kaze da su porazeni) dovukli Albance sa Kavkaza. I mi stvarno verujemo u ovo??!?!?
    (TnT, 2. jun 2020 23:20)

    # Link komentara

  85. Ovi albanci stvarno zele i traze da nestanu. Ako tako nastave stvarni ce im se ispuniti zelja. Ama dokle vise?
    (Gnev, 2. jun 2020 23:19)

    # Link komentara

  86. Da pisite istoriju kao ovi predhodni 800 godina. Komsije
    (SAMO NASTAVITE, 2. jun 2020 23:07)

    # Link komentara

  87. (Joka, 2. jun 2020 21:54)

    Drzava ce da pravi fontane i jarbole, a intelektualci da o svom trosku pisu knjige.
    (Odgovorna vlast, 2. jun 2020 23:06)

    # Link komentara

  88. Jos malo pa ce da krenu sa pricom da smo i cirilicu preuzeli od Albanaca, a njih nasilno naterali da pisu latinicom.
    Svakakve manipulacije su danas moguce i dostupne svima, skljoc i na "netu" je.
    Pa kada neki tamo tupson pogleda ili procita, sta njemu neko posle da objasnjava!?
    (ConteLeone, 2. jun 2020 23:03)

    # Link komentara

  89. Upravo sam saznao da je Rade Mihaljčić, akademik, profesor emeritus, falcifikator i trovač naše dece lažima o Albancima kao potomcima Ilira, umro u martu mesecu ove godine. Šta reći. Posle su nam Albanci krivi.
    (Melita Sandić, 2. jun 2020 23:03)

    # Link komentara

  90. I sutra će se neki albanski istoričar pozvati na "činjenice" na koje ovaj film ukazuje. Prilično jadno.
    (Erik, 2. jun 2020 22:57)

    # Link komentara

  91. Moze da snima ko sta hoce, to je samo fikcija. Kao sto Amerikanci snimaju svakakve budalastine. A prava istorija je drugo, to se ne namesta, cinjenice postoje ili ne poatoje, prosto.
    (Deda Kreza, 2. jun 2020 22:55)

    # Link komentara

  92. Srbi crnogorsku istoriju predstqvljaju srpskom. Albance smo svi priznavali kao potimke Ilira dok nije zasmetalo velikosrpskoj teoriji o pravu prvog na Kosovu i da su oni toboze dosli na Kosovo
    (bokelj, 2. jun 2020 21:51)

    A kako se izjašnjavao veliki Petar Petrović Njegoš? Da nije kao crnogorac?

    Oduvek je bilo da su crnogorci u stvari srbi, a cnogorci se odnosilo na teritorijalnu pripadnost, kao kad bi neko rekao za sebe da je šumadinac ili vojvođanin.
    Srpske zemlje su nekad bile nezavisne kneževine, a npr. Knez Lazar je bio samo jedan od knezova, ali su ga drugi priznavali kao prvog među jednakima pa je nosio titulu cara, ali daleko od toga da je imao vlast nad svim srpskim zemljama.

    Uostalom, čak i ako pojedini srbi svojataju nešto što istorijski nije srpsko, ipak ima dovoljno svetinja i istorijskih spomenika koji su nesumnjivo srpski, a ne znam čime to albanci imaju da se pohvale od pre 700 ili 800 godina.

    Uostalom, da li srbi svojataju neki hrvatski samostan ili katedralu?

    A albanci će reći da su Visoki Dečani njihovi, srbi samo došli i stavili krst.
    (Veliki brat, 2. jun 2020 22:54)

    # Link komentara

  93. Za sve ove poznavaoce istorije reci cu samo jedno;Srbija i njen narod imaju MIROSLAVLJEVO JEVANDJELJE knjigu objavljenu 1186 god.pisanu na cirilici.
    Ostali imaju dokumentarce o svojim laznim kraljevima na histori kanalu,decije koncetracione logore
    i proizvodnju heroina prve klase.
    Molim da mi se objavi komentar
    (bokica, 2. jun 2020 22:52)

    # Link komentara

  94. Nasi naucnici kazu da je njihova nauka lazna, njihovi da je nasa. Tako je i u svakoj drugoj oblasti - politicari imaju poslednju.
    (Analiticar, 2. jun 2020 22:52)

    # Link komentara

  95. Ko dosad nije shvatio da je albanska ideologija "krvi i tla" sustina njihovog politickog delovanja i opsteg razmisljanja i vaspitanja (izuzeci su retki), taj i nece nista razumeti. Ko za vreme SFR Jugoslavije (70ih/80ih i naravno kasnije) nije video kuda ide taj voz, neka se ne cudi. To se moglo resiti, ali nije bilo politicke volje, sto je najveca greska Jugoslavije. Taj bezvezni film je samo propaganda za internet. Sve je to isplanirano iza visokih i debelih zidova, gde su se Albanci na Kosovu zavlacili kada Srbi (ili Jugosloveni) nisu gledali. Sad smo tu gde smo.
    (Zagor, 2. jun 2020 22:50)

    # Link komentara

  96. Hrvati, Bosnjaci, Albanci pronalaze prostor za svoje falsifikate upravo zbog rupetina u znanju Ristica i ostalih sa katedre za istoriju FF BU. KAkvi Iliri kakvi bakraci!? Kakva Vizantija kakve trice i kucine!? Kakva seoba Slovena kakve kojestarije? Dokad bre svet da nam se smeje sto uriniramo po sopstvenoj istoriji?
    (Almanah, 2. jun 2020 22:48)

    # Link komentara

  97. Ako će ovaj danas brani onda nam se ne piše dobro.
    (ludaci iz senke, 2. jun 2020 22:48)

    # Link komentara

  98. Sve je ovo manje više tačno, bar od Nemanjića na ovamo. Ali ajde neka i gospodin Ristić objasni zašto naša deca u osnovnoj školi na časovima Istorije uče da su Albanci potomci Ilira? To piše u udžbenicima iz kojih uče naša deca. Ajde neka pitaju g-dina Mihaljčića mislim, ako je još živ, ali i recenzente udžbenika, odakle njemu tj. njima podaci za ovakve tvrdnje o Albancima kao Ilirima.
    (Melita Sandić, 2. jun 2020 22:47)

    # Link komentara

  99. @Tomassi ...."O velikosrpskoj mitomaniji i prisvajanju tudjeg se mogu napisati tomovi knjiga".

    Mi nista ne svojatamo, vec samo stitimo ono sto je deo naseg etnokulturnog identiteta. Mi smo etnicitet sa jasnim istorijskim i kulturnim kontinuitetom, koji vi ocigledno ne poznajete dovoljno, ali vas to ne sprecava da komentarisete. Stavise, oni koji svojataju TESlu, Milankovica, Matavulja, DEsnicu, Dalmatince i Dubrovcane katolicke vere, koji su se osecali SRbima ili Jugoslovenima, oni koji knjizevno-jezicko nasledje Nemanjicke SRbije nazivaju "hrvatskom ciriicom", govore o "velikosrpskoj mitomaniji prisvajanja." Mi nemamo razloga sta da prisvajamo jer imamo vise nego dovoljno svoga. Prisvajanjem se bave oni koji u nedostatku sopstvenog, moraju da posezu za "tudjim perjem", a to ste upravo vi u Hrvatskoj, te vasa "braca po kradji" na KOsovu i u Crnoj Gori.
    (ketiS, 2. jun 2020 22:42)

    # Link komentara

  100. Pa dobro, ako tvrde da su Iljiri, neka urade Dnk test, svi. To jest, ako smeju. Cccccc
    (Govnasakavkaza, 2. jun 2020 22:35)

    # Link komentara

  101. Исмаил Кадаре и Ана Окса. Добар писац и певачица. Све друго није достојно коментара ....
    (mlekadžija, 2. jun 2020 22:34)

    # Link komentara

  102. Molio bih komsije iz Hrvatske kojima je hobi da pisu na srpskim portalima a uvek sve najruznije o nama da nam navedu nekoliko znamenitih Albanaca iz istorije.. Recimo nekog albanskog pisca, pesnika, slikara, kompozitora, kralja, cara, vojvodu, naucnika, arhitektu, lekara... Narod koji tvrdi da je najstariji na Balkanu sa visemilenijumskom kulturom morao bi da ima i neka slavna imena u svojoj istoriji. Navedite nam nekoliko pa da dalje raspravljamo.
    (Biba, 2. jun 2020 22:32)

    # Link komentara

  103. Na stranu sve. Komentari koji su postavili jednostavno pitanje, ako su njihove zašto ih pale i ruše su obesmislili sve njihove smešne teorije. A vidim da ovde ima i nekih domaćih komentatora koji kod mene ne bi prošli ni u avgustu.
    (Millennium, 2. jun 2020 22:31)

    # Link komentara

  104. Srbi crnogorsku istoriju predstqvljaju srpskom. Albance smo svi priznavali kao potimke Ilira dok nije zasmetalo velikosrpskoj teoriji o pravu prvog na Kosovu i da su oni toboze dosli na Kosovo
    (bokelj, 2. jun 2020 21:51)

    Upravo suprotno. Albanci su forsirali "ilirsku teoriju" radi dokazivanja da oni imaju isključivo pravo na teritorije na kojim žive po principu "mi starosedeoci, ostali pridošlice". Pogledaj rezultate Turskog popisa na Kosovu iz 1455. (13.000 srpskih kuća i 46 albanskih). Gde nestadoše toliki "Iliri"? Kasnije su ih Turci doselili sa planina Albanije na ravnice Kosova i Metohije, veštački napravivši većinu.
    (Tako je, kako je, 2. jun 2020 22:29)

    # Link komentara

  105. Najstariji Arnautski spomenik je, onom zlikovucu Bilu. Hehehe!
    (Munjosav, 2. jun 2020 22:28)

    # Link komentara

  106. @ Goran Loznica

    Njihovi sportisti u dresu Svajcarske nas nadigrase i fudbalu a pevacica Dua Lipa je svetski poznata - mi nikad nismo imali nekog pevaca koji se toliko probio.
    (Tramvaj zona prava mera, 2. jun 2020 22:24)

    # Link komentara

  107. Нека што више нас пријави Youtub-у садржај као непримерен и обмањујући. Барем то можемо.
    (Хомер, 2. jun 2020 22:24)

    # Link komentara

  108. @uuuu

    Xexe jer nam se moze.
    (zivela Srbija i Srbi, 2. jun 2020 22:13)

    # Link komentara

  109. Nista cudno od nekoga ko pripada narodu koji nema nista svoje,sve su oteli i ukrali.Oni cak nemaju ni svoje ime za Kosovo,bego koriste srpsko.
    (Darvin, 2. jun 2020 22:08)

    # Link komentara

  110. U Zitijama Sv. Simeona jasno i nedvosmisleno pise da je Stefan Nemanja, DO TEMELJA porusio sve gradove Duklje, osim Kotora, kao i sve gradove na Kosovu i da je domicilne stanovnike oterao, naselio svoje sunarodnike, a iz manastira oterao katolicke svestenike i doveo svoje. Znaci, oteo tudje.
    To je napisao Sveti Sava. Jel sada i on lazov?
    (uuuu, 2. jun 2020 22:05)

    # Link komentara

  111. a mi snimamo juzne vetrove.
    (dragan, 2. jun 2020 22:04)

    # Link komentara

  112. Ko nam je kriv? Toliko srpskih intelektualaca, kulturnih ''radnika'', niko da napiše neku knjigu, niti da snimi film, seriju, igrani ili dokumentarni na svetskom glasu, priredi izložbu u nekom većem evropskom/američkom gradu, ministrastvo kulture da se uključi, da se započne neki veliki kulturni projekat koji će u svim umetnostima promovisati srpsku kulturu i istoriju. Jedino što je Matica srpska pre 10 godina započela veliki projekat ''10 vekova srpske književnosti''. Bilo bi dobro kad bi se knjige iz te edicije prevele na enkgleski, francuski, nemački, italijanski... Bolje za to da se odvoji novac nego za gradnju nacionalnog stadiona (!?)
    (Joka, 2. jun 2020 21:54)

    # Link komentara

  113. Pa ako su njihove što su onda čupali krsta sa istih i palili? Bože Gospode dal je realno da ovakav narod postoji i da ima toliki lobi ??
    (John Doe, 2. jun 2020 21:54)

    # Link komentara

  114. Albanci se svim silama trude da naprave istorijsko pravo na Kosovo,iako su i u Albaniji uništili mnogo srpskih crkvi i spomenika kulture.Velika je razlika izmedju Arbanasa i Arnauta pa neka o tome misle,Albanci iz Albanije loše gledaju na Albance sa Kosova.Enver Hodza je 50 godina zabranjivao srpska imena i prezimena,izjasnjavanje kao Srba.
    (ns boy, 2. jun 2020 21:54)

    # Link komentara

  115. @vodonoša
    Ko im kaze... kradete istoriju svih balkanskih naroda jer svoju nemate, a onda Albancima nesto prigovarate.
    (uuuu, 2. jun 2020 21:53)

    # Link komentara

  116. Srbi crnogorsku istoriju predstqvljaju srpskom. Albance smo svi priznavali kao potimke Ilira dok nije zasmetalo velikosrpskoj teoriji o pravu prvog na Kosovu i da su oni toboze dosli na Kosovo
    (bokelj, 2. jun 2020 21:51)

    # Link komentara

  117. sta hoce ovi susjedi u komentarima, ko njih pita nesto?
    (stefica cvek, 2. jun 2020 21:38)

    # Link komentara

  118. Problem je uvek jedan. Albanci, Bosanci i Hrvati će se svi sloziti da treba da gaze Srbe na internetu. Ne mislim na normalne ljude nego na ekstremiste, a imaju ih podosta. Ko ce Srbe da brani? Imamo Grke i to je to. Tako i ovde, kad god nešto ovako krene, treba javno i zvanično napraviti odgovor u saradnji sa Grcima, inače ima da nas nema.
    (tocka, 2. jun 2020 21:35)

    # Link komentara

  119. a mi sta snimamo?
    (Koksi Doksi, 2. jun 2020 21:27)

    # Link komentara

  120. Najgore od svege je sto za ovakve stvari ne postoje nikakve posledice i nece ih biti ni u buducnosti. Svakome je dozvoljeno se pozove na "neke" izvore i da tvrdi da su relevantni i da to niko ne proverava. Kao sto se mnogi u slucaju nase istorije pozivaju na turske izvore, i pored cinjenice da njihova vera njima ne dozvoljava da prihvate bilo kakav poraz. Tamo gde su dozivljavali poraze u proslosti, to su ili drasticno ublazili, ili pretvarali u svoje pobede. Tako su na primer u slucaju kosovskog boja sacekali da prodje 100 godina, da se malo slegne i da pocnu da baronisu.
    (Ivan, 2. jun 2020 21:27)

    # Link komentara

  121. Najstariji predmet iz albansko-kosovarske istorije je digitalna vaga za merenje heroina iz 1990. godine.
    (MaxBunker, 2. jun 2020 21:26)

    # Link komentara

  122. Pa sta su ih palili ako su njihove?
    (Kuku majko, 2. jun 2020 21:26)

    # Link komentara

  123. Na ovu temu mozemo da diskutujemo do kraja zivota dokle god svako samo svoju stranu gleda i samo iz tog ugla ima pogled na “cinjenice”.
    Bilo bi dobro kada bi jedna zajednicka grupa istoricara u detalj iztrazila i studirala arhive u Vatikanu, Atini, Istanbulu, Budimpesti, Bukurestu, Zagrebu, Pristini, Beogradu i Tirani. Mozda bi dobili malo bolju sliku o tome sta se stvarno dogadjalo na nasim prostorima.
    (agron, 2. jun 2020 21:25)

    # Link komentara

  124. Nitko nece da vas bije part II
    (Joki, 2. jun 2020 21:19)

    # Link komentara

  125. Sto se besmislenog "naucnog dokumenataca" tice, imate video na jutjubu, pa ako ste android korisnik samo idete na tri tackice u gornjem desnom uglu videa - i na opciju "report" i prijavite video za "spam or misleading" ili "hateful or abusive content". Cim dobije dovoljno prijava, jutjub ce da skine - zabrani video.
    To je najpametnije sto moze da se uradi sa takvim videima. :-)
    (Winning Eleven, 2. jun 2020 21:15)

    # Link komentara

  126. Srbija nema šta držati lekcije drugima kad Srbija proglašava “srpskim” čak i Hrvate, katolike iz Hrvatske, čak i katoličke svećenike, čak i Talijana katolika, rodenog iz braka Talijana i Hrvatice itd. O velikosrpskoj mitomaniji i prisvajanju tudeg se može napisati tomove knjiga.
    (Tomassi, 2. jun 2020 21:14)

    # Link komentara

  127. Bas deluju po fizionomiji kao Iliri. Vidi se plemenitost u crtama i bistrini. Po kulturi, književnosti, nauci, po slavnim ljudima koji ste dali svetu. Šta, nema ih? Ups, pa kako to? E onda ajde malo da krademo.Tu smo majstori. Ovo sad nije tvoje nego moje i kuća i manastir i sveci i zemlja i istorija. Polako Albanci, obiće vam se sve to o glavu.
    (vodonoša, 2. jun 2020 21:11)

    # Link komentara

  128. Aljbanci i Rvati se kolju za prvo mesto u falsifikaciji istorije.
    (Juho, 2. jun 2020 21:05)

    # Link komentara

  129. Znaci, ovaj ne negira da smo ukrali tudje crkve i manastire, samo kaze da to nisu bile albanske crkve i manastiri.
    (Sava, 2. jun 2020 20:57)

    # Link komentara

  130. Šta će Srbija da uradi povodom toga, samo to je moje pitanje? Šta?
    (namćor sa razlogom, 2. jun 2020 20:55)

    # Link komentara