- Komentari -
  1. @

    Eto, sve je baš kako ti kažeš. Naročito tvoj nick.
    (dominus, 4. jun 2020 17:01)

    # Link komentara

  2. @Realno
    Zasto bi isli na Mesec, ako nemaju nikakve koristi od toga? Da bacaju ogroman novac, samo da bi ti bio zadovoljan?
    Ti ne mozes 100% da budes siguran ni da postoje Njujork ili Mont Everest, sto ne znaci da ne postoje.
    Tehnologija je unapredila zivot, da nije, ne bi zazivela.
     (@, 3. jun 2020 05:59)

    # Link komentara

  3. @Filozof
    Kakva logika...
    Pre ce biti da Putin njima duguje.
    Ajde da vidim toga ko ce da krene na 50 milijardera. I da li si ti uopste svestan koliko novca je potrebno za svemirski program i razvoj novih letelica?! Svi ti milijarderi da se skupe, nemaju ni za finansiranje 5 nosaca aviona, a kamoli za svemirski program.
     (@, 3. jun 2020 05:50)

    # Link komentara

  4. @dominus
    Pa nemaju. A narocito nemaju para. Americka ekonomija je nekih 15 puta veca od ruske. Pogledaj samo vojne budzete i sve je jasno. SAD 750 milijardi, Rusija 60 milijardi.
    Rusija nema pare, a dok je bila SSSR i imala mnogo para, itekako je volela da se reklamira po svetu.
     (@, 3. jun 2020 05:43)

    # Link komentara

  5. Los Angeles

    Sve što imaju Amerikanci, imaju i Rusi. Para imaju jedni i drugi, samo što kauboji više vole da se reklamiraju po svetu nego ruje.
    (dominus, 2. jun 2020 20:50)

    # Link komentara

  6. "Kad ljudi nisu besni ni kuca nije tesna"
    (Jana, 1. jun 2020 23:42)

    # Link komentara

  7. Au, sta kazu ravnozemljasi
    (upisite nesto, 31. maj 2020 19:35)

    evo ja ništa... uzeo malo kokice i gledam kako se ložite.
    (DMX, 31. maj 2020 21:05)

    Nocu 12 stepeni, sta ces, lozimo.
    (Kuglozemljas, 1. jun 2020 23:11)

    # Link komentara

  8. @@
    Naravno da je tekst pristrasan.Akcenat je o zaostaloj ruskoj opremi a 10 godina jedino Rusi prevozili astronaute do svemirske stanice.Zar nije malo nelogično.Kako to sve te naprednije zemlje nisu mogle.I koliko tih zemalja sa naprednom tehnologijom može da radi ovo što Rusi rade sa zaostalom i prastarom tehnologijom.
    (rajko, 1. jun 2020 17:22)

    # Link komentara

  9. @Kimi
    Pa, ne moze! Rusija nema para za tako nesto, ako SAD odluce, oni ce to i sprovesti i niko ne moze da im parira. Kina takodje nema toliko novca, iako je druga ekonomska sila sveta, ipak je daleko iza SAD.
    Rusi bi vrlo rado pravili nesto bolje i novo, ali nisu sposobni za to.
    Nemaju novac, nemaju znanje, koliko para, toliko muzike, uvek bilo i bice.
    SSSR je jedini mogao da se nosi s Amerikom, ali on vise ne postoji.
     (MiR, 1. jun 2020 16:59)

    # Link komentara

  10. Trenutno, SAD tehnologija je naprednija. Koliko je pouzdana, to će vreme pokazati. Šatl nije imao sistem za spasavanje, 14 poginulih članova posade iz dve havarije govori u prilog tome. Rusi imaju pouzdan sistem za spavanje koji se dokazao u praksi. Ne verujem da će Rusi mnogo žuriti da naprave nešto bolje. Ali, Tramp najavljuje naoružavanje svemira što je suprotno potpisanim ugovorima. Ako do toga dođe, stvari će se mnogo zakomplikovati. Zato je bilo verbalnih konflikata zbog ruske tzv. antisatelitske rakete. Ovo može biti uvod u "Ratove zvezda" i uvod u jednu veoma opasnu i neizvesnosnu budućnost.
    (Kimi, 1. jun 2020 12:43)

    # Link komentara

  11. Нема јаке Звезде без јаког Партизана!
    (Ненад, 1. jun 2020 08:09)

    # Link komentara

  12. o cemu ovde rasprava? lazu i obmanjuju narod. niko nikada nije bio na mesecu, sve je rezija rusije i amerike. kruze malo oko planete zemlje i to je cela prica. 19 sati putuju. koliko im tom brzinom treba do meseca? a do marsa i da ne pitam.(comi, 31. maj 2020 23:45)

    Opa, znači polete sa ravne ploče ali ne mogu da slete na drugu ravnu ploču? A ima i napretka, sada su se udružili Rusi i Ameri. A "comia" da je NASA zaposlila čovek bi im sve lepo izračunao a ne da se oni mesecima muče računajući koliki treba da je ugao ulaska u Zemljinu atmosferu da ne izgore.
    (Zoran, 1. jun 2020 07:33)

    # Link komentara

  13. (Los Angeles, 31. maj 2020 17:42)

    novac nemaju???
    imaju oni oko 50 milijardera....koji vjerovatno Putinu dodju mnoštvo usluga...ako njemu bude ćef, imaće i oni istu stvar...jedina je poenta čemu sve to, barem narednih sto godina nece biti korisno...
     (Filozof, 1. jun 2020 04:42)

    # Link komentara

  14. Ko kaze da Rusi nemaju para, nemaju cim i nemaju kadar ? Imaju oni to sve, ali korupcija im je jaca od svega ostalog zajedno i ako to ne rese opet ce da se skembaju u ambis, ali ko to da resi kad glavudzama koje vode drzazvu bas to i odgovara.
     (Vatra, 1. jun 2020 03:37)

    # Link komentara

  15. niko bar jos par decenija. nema profita
     (rex, 1. jun 2020 02:25)

    # Link komentara

  16. @Jovan: Znam, ko su i šta su rusi, i koliko imaju para. Znam, jer sam živeo tamo godinama, obišao većinu ruskih gradova poslom. Znam ih napamet.
    (Los Angeles, 31. maj 2020 22:48)

    Kada? To je ključno pitanje.

    Dalje, jesi li ikad obišao tu septicku jamu s kojom se potpisuješ na svaki komentar?
    (Dule, 1. jun 2020 02:14)

    # Link komentara

  17. mastamo o tome ali se po pitanju tehnologije pogona nismo pomakli za 1 jedini milimetar, i dalje koristimo raketni pogon koji za kosmicke razmere nije na nivou tehnologije paljenja vatre pecinskog coveka, pitanje je da li smo i na Mesec sleteli, niko na ovom svetu to sa 100% sigurnosti ne moze reci, jer da je tehologija napredovala i da smo tada pre 50 godina sleteli nekoliko puta kao sto je zvanicno objavljeno, danas bi onda sletanje na mesec bila turisticka tura od par stotina eura po osobi, medjutim, to je i danas gotovo samoubilacka misija i zahteva ekstreman budzet pa je navodno neisplativa, eto toliko smo napredovali u tom smeru, to sto neki ovde pominju telefoncice i internet kao neki superioran napredak, to veze nema sa tehnologijom pogona, da ne pricam o putovanju brzem od brzine svetlosti koja je neophodna za putovati svemirom, jos smo hiljadama godina daleko od te tehnologije, pre cemo tehnologijom sami sebe unistiti nego sto cemo to savladati, zato bi trebalo da malo olabavimo i da gledamo da sacuvamo ovu prelepu planetu, i da bolje da nikada i nismo dosli do ovog nivoa napretka i glupavih telefona i interneta, svet je bio mnogo bolje mesto za zivot!! tehnologija u nekom smislu nas zapravo unazadjuje koliko god se cinilo suprotno!!
     (Realno, 1. jun 2020 01:08)

    # Link komentara

  18. o cemu ovde rasprava? lazu i obmanjuju narod. niko nikada nije bio na mesecu, sve je rezija rusije i amerike. kruze malo oko planete zemlje i to je cela prica. 19 sati putuju. koliko im tom brzinom treba do meseca? a do marsa i da ne pitam.
     (comi, 31. maj 2020 23:45)

    # Link komentara

  19. @Jovan
    "Sto se tice skolstva Rusi su jos rizgorozniji od nas, fiziku mogu da predaju Amerima, i ni jedan Americki privatni kapital ne moze to da zameni. Znanje je ono sto vredi druze, a ne novac, a Rusi su tu u ogromnoj prednosti u odnosu na Ameriku."

    Džaba ti znanje ako nemaš projekat na kome možeš da ga upotrebiš jer nema para za to.
    Sa druge strane, znanje vrlo lako možeš upotrebiti i dobro unovčiti tako što ćeš raditi npr. za američki privatni kapital.
    Zato američki sistem niko skoro neće nadmašiti jer imaju i novac i znanje (domaće + "kupljeno").
    Kinezi imaju novac, školuju mlade na zapadu, ali su ipak ograničeni na kopiranje tehnologije jer rigidna država nije stimulativna za inovacije.
    (Drakče, 31. maj 2020 23:37)

    # Link komentara

  20. Iz rivalstva dolaze i odlicne stvari, vise se rizikuje da bi se ostvario cilj....
     (trt, 31. maj 2020 22:56)

    # Link komentara

  21. @Jovan: Znam, ko su i šta su rusi, i koliko imaju para. Znam, jer sam živeo tamo godinama, obišao većinu ruskih gradova poslom. Znam ih napamet.
    (Los Angeles, 31. maj 2020 22:48)

    # Link komentara

  22. Svi zaboravljaju jednu stvar a to je: kako se vratiti na Zemlju? Space X moze da prizemlji raketu, ali samo kako bi je ponovo lansirali, a ne da bi vratiti posadu.
    (Danijel, 31. maj 2020 22:32)

    # Link komentara

  23. ,,Zemlja je postala tesna za velike sile: Ko će da osvoji svemir,,

    ZEMLJA je postala tesna ne samo za velike sile, vec uopste za
    ljude, sto ce u skoroj budunosti biti jos gore ziveti na zemlji.
    Na Zemlji momentalno zivi nesto vise od 7 milijardi ljudi, sto
    je vec sada tesno. Sve vise i vise nestaje resursa za toliko
    veliki broj stanovnika, a da ne govorim o drugim porduktima
    vaznim za prezivljavanje covjecjeg zivota.
    (Visionar buducnosti, 31. maj 2020 22:21)

    # Link komentara

  24. @Veliki brat
    Vidi se da ti je izvor You Tube.
    Zaostatak Sojuza za SpaceX i Boingom je OGROMAN!
    Nikakav problem nije put do Meseca, za Amerikance. Jeste za ostale. Trosak takodje. Za Ruse je to nemoguca misija jer nemaju ni novac ni znanje.
    Sto se puta na Mars tice, nije ti palo na pamet da bi moglo da krene vise letelica, koje bi mogle medjusobno da se pomazu u slucaju nekog problema?
     (@, 31. maj 2020 22:15)

    # Link komentara

  25. @rajko
    U cemu je pristrasan?
    Ako ja tebi placam da me vozis do posla tvojom starom Ladom iz 1970 godine, a onda kupim najnoviji Mercedes, cinjenica je da sam ja mnogo napredniji u odnosu na tebe jer koristim neuporedivo napredniju tehnologiju. Tvoja Lada je na izdisaju, a bez mog novca, neces imati ni za gorivo.
    Sama cinjenica da Rusi i dalje koriste prastare sovjetske Sojuze je dokaz njihove zaostalosti, ali kako to objasniti rusofilu koji misli da je ovo 1980 godina?!
     (@, 31. maj 2020 22:02)

    # Link komentara

  26. @Mr M
    Nisu Ameri u 70-im godinama, nego u 2020. Upravo su u upotrebu uveli najmodernije letelice, dok ostali koriste prastare sovjetske. Razlika je ogromna.
    Da napomenem da Rusi i ostali jos uvek nisu dostigli ni Amerikance iz 60-ih godina proslog veka.
     (@, 31. maj 2020 21:58)

    # Link komentara

  27. @Ante
    Brzina, ne ubrzanje.
    Ovaj privatnik radi za drzavu i od drzave je dobio silne milijarde za razvoj letelica.
    Amerikanci su s Rusima saradjivali dok ne bude gotova njihova nova generacija letelica. To je sada gotovo i saradnja se zavrsava.
     (@, 31. maj 2020 21:55)

    # Link komentara

  28. USA je upravo ponovo napravila revoluciju, uvodeci u igru visestruko upotrebljive letelice, sto je za sve ostale naucna fantastika.
    Posto USA imaju neuporedivo vise novca i tehnoloskih mogucnosti od Rusije, Kine i ostalih, jasno je da Amerikanci nastavljaju dominaciju.
    Nova trka u svemiru nije moguca, jer SSSR ne postoji. Danas ne postoji drzava koja tehnoloski i finansijski moze da parira Amerikancima, onako kako je to mogao SSSR tokom 60-ih i 70-ih godina proslog veka.
    Kinezi jesu mnogo bogatiji od Rusa, imaju neuporedivo vise sredstava od siromasne Rusije, ali nije to ni blizu onome cime raspolazu Amerikanci.
    Pored toga, Kinezi tehnoloski zaostaju, njihov svemirski program svodi se na zaostalim sovjetskim Sojuzima.
     (@, 31. maj 2020 21:51)

    # Link komentara

  29. Ja ne znam kako ljudi ne prave razliku izmedju amerike i privatne kompanije kao sto je space x....
    (^_^, 31. maj 2020 19:27)
    Da zaista smesno. Ljudi i posle 25g neke trzisne ekinomije kod nas i dalje razmisliaju kao nasi roditelji - drzava sve zivo radi i finansira.
    (achtwn, 31. maj 2020 21:44)

    # Link komentara

  30. @a Putin i Rusija mudro ćute jer znaju za taj jadac, tj znaju da bi ih to odvelo u bankrot jer taj novac za takve programe razvoja nemaju.
    (Los Angeles, 31. maj 2020 17:42)

    Ti znas za sta Rusija ima para? Idi malo prouci kakve rakete i kog dometa ima Rusija. U vojnoj tehnologiji su svetlosnim godinama ispred Amerike. Amerikanci posle ne znam kolko godina prvi put otisli sami do ISSa, bez Rusa nisu mogli da odu celu deceniju, a ti govoris ovde kao da su Rusi totalni amateri. Sto se tice skolstva Rusi su jos rizgorozniji od nas, fiziku mogu da predaju Amerima, i ni jedan Americki privatni kapital ne moze to da zameni. Znanje je ono sto vredi druze, a ne novac, a Rusi su tu u ogromnoj prednosti u odnosu na Ameriku. Pre bih se kladio da ce Ameriku u buducnosti da razori neki gradjanski rat, nego da ce biti predvodnici svemirske tehnologije.
    (Jovan, 31. maj 2020 21:42)

    # Link komentara

  31. @nisam rusofil,

    Sistem za spasavanje astronauta su imale sve Američke rakete za posadu, od Mercury, preko Apolla, do sad zadnjeg, SLS sustava, I naravno, SpaceX Dragona. Izuzev Shuttle. To nije nikakva Ruska "inovacija". I još nešto: Ameri (NASA) nisu predali sve u ruke SpaceX I prestali s istraživanjem I razvojem. NASA je mudro predala privatnicima "dosadni" I rutinski prevoz posade u nisku orbitu, I posvetila se razvoju sustava za istraživanje van orbite Zemlje. Sustav se zove Space Launch System (SLS) a kapsula se zove Orion. Raketa SLS, čak I u najmanjoj izvedbi, veća je nego Apollo Saturn V raketa. Niti jedna zemlja na svetu nema tako nešto. Rusija nema pare ni da razvije sledeći tip lansera (Angara), a Kinezi se brukaju sa jednim letom svakih pet godina I snose sa Ruskom tehnologijom od koje kopiraju, skoro bez ikakvih svojih inovacija. Ameri su sada daleko, daleko pred svima, I jedini će Ameri sa svojom tehnologijom sleteti na Mesec I Mars... tačka.
    (Aco, 31. maj 2020 21:40)

    # Link komentara

  32. SpaceX finansira americka vlada, ne finansira je Elon Musk.. on nista ne finansira samo izvlaci drugima pare. Takodji i Boeing ima i raketu i kapsulu koja ce isto leteti u buducnosti. Ne treba praviti senzaciju gde je nema.. ameri su znaci sad negde u 70im godinama proslog veka, pre space shuttle-a (tu su isto i rusi, ali oni nikad nisu ni odmakli odatle).. Dok god drzava ne slupa brdo para u svemirski program i dalje cemo ici u svemir kao i na pocetku.
    (Mr M, 31. maj 2020 17:48)
    Potpuno neistinite tvrdnie bwzirane na spekulacijama. SoaceX je u potpunosti finansirana od strane privatnih kompanija. Nor Google i Fidelity imaju velike investment u Sx
    (achtwn, 31. maj 2020 21:37)

    # Link komentara

  33. Let jeste izvela privatna firma, ali daleko od toga da je investicija bila privatna ili da tu firmu finansira Mask. Dobili su milijarde dotacija vlade, tj. para poreskih obveznika. Tako da je Mask tu samo klasična ugradnja, lik koji profitira od političkih veza i skoro neograničenog pristupa državnom novcu.
    (Petar, 31. maj 2020 17:43)
    Uopce ne znas kako je spaceX funded i samo spekulises. U americi vlada ne finansira private business. Tacka. SpaceX je POTPUNO privatno finansiran u koga ulazu kompanije kao sto je Google i Fidelity koji imaju oko 9% vlasnistva itd.
    (achtwn, 31. maj 2020 21:35)

    # Link komentara

  34. I jel ravna?
     (Splinter, 31. maj 2020 21:24)

    # Link komentara

  35. Нека будала жели да Марс гађа нуклеарним оружјем (мора да се дигне у орбиту) ! Не интересује га има ли тамо било какав живот. Шта ако тамо има нека ванземаљска база па узврати?
    (блаф, 31. maj 2020 21:08)

    # Link komentara

  36. Bre! @

    Ajde ponovo pročitaj moj komentar. Normalno da ne osjećaš brzinu, nego ubrzanje ili usporavanje (G sila), i to je nešto što je jasno svakom, pa i onom s 2 razreda škole. Rekoh da mi je fascinantna postignuta brzina, ubrzanje, što i koliko snage je potrebno za to, i pogotovo da čovjek to sve iskusi osobno..
    Budi malo popustljiv u čitanju komentara, nekad se i ne izrazimo točno kako ti želiš i pravilno, zbog ograničenog prostora, i drugih razloga. Naprimjer, da se ne pravimo pametni.
    BRE.
    (Ante, 31. maj 2020 21:07)

    # Link komentara

  37. Samo rusi i dalje u medjuvremenu ne razvijaju ništa novo, dok se u USA dogadja revolucija sa uplivom privatnog kapitala i razvojem novih tehnologija.
    (Los Angeles, 31. maj 2020 17:42)

    Imaš na Youtube poređenje SpaceX, Boeing i Soyuz, pa sam proceni da li rusi baš toliko zaostaju.
    Zaostaju u smislu komfora za putnike u Soyuz-u i broju putnika (samo 3), ali su i rakete i sam Soyuz stalno unapređivani tako da nemaju mnogo veze sa onima od pre nekoliko decneija.

    Uostalom, pogledaj izgled sve 3 varijante pa reci šta je tu revolucionarno kod ovih novijih? Revolucionarno bi bilo da letilica može sama da poleti kao avion i da stigne do ISS-a, i da se vrati kao avion, ali to je sada nemoguće zbog brzine koja je potrebna za postizanje stabilne orbite, kao i zbog početne brzine pri povratku. To bi moglo da se reši dodatnim količinama goriva, ali potrebno je toliko goriva da letilicu ne bi mogla ni najjača raketa da iznese do niske stabilne orbite i saošti joj dovoljnu brzinu da u toj orbiti ostane.

    Jednostavno, koče nas zakoni do sada poznate fizike i tu nema niti će biti novih revolucija, sve dok ne bude neke revolucije u fizici.

    A putovanje na Mars sa ljudskom posadom je još uvek san, prvo neka odu do Meseca i vrate se, jer je za sada i to ogroman problem i trošak. A na putu do Marsa, ako bilo šta krene naopako, komunikacija je spora (kašnjenje), plus ne možemo poslati nikakvu pomoć na vreme sve i da raketa sa letilicom čeka na lansirnoj rampi.
    (Veliki brat, 31. maj 2020 21:06)

    # Link komentara

  38. Zemlja je postala tesna za velike sile: Ko će da osvoji svemir,, 

    Au, sta kazu ravnozemljasi
    (upisite nesto, 31. maj 2020 19:35)

    evo ja ništa... uzeo malo kokice i gledam kako se ložite.
     (DMX, 31. maj 2020 21:05)

    # Link komentara

  39. Ne postoji Ruska svemirska stanica, nego MEĐUNARODNA . U toj stanici Rusi i Amerikanci imaju svoje delove stanice koje su zajedno gradili. U posadama i Soyza i Spacshutlla bilo je i Nemaca,Italijana,Japanaca,Francuza....iz puno zemalja. Slabo Vi to pratite.
     (ZeZ, 31. maj 2020 21:04)

    # Link komentara

  40. Koji svemir:-)
     (deki187, 31. maj 2020 21:01)

    # Link komentara

  41. Srbi su nebeski narod. Ko da nam uzme nebo i svemir?
     (XXL, 31. maj 2020 21:01)

    # Link komentara

  42. Kina.
     (Majkl Džondar, 31. maj 2020 20:08)

    # Link komentara

  43. Doći će nam nešto mnogo gore od korone
     (mm, 31. maj 2020 20:06)

    # Link komentara

  44. znalci o kom ruskom zaostajanju vi pričate? pa ono što radi se ne menja.
    jedini imaju jeftinu, pouzdanu tehnologiju koja uz to jedina ima sistem za spasavanje astronauta... njiova rešenja su jednostavna i funkcionalna, jedino što im fali je marketing i holivud.
    (nisam rusofil, 31. maj 2020 19:53)

    # Link komentara

  45. Da odgovorim na pitanje iz naslova u dogledno vreme verovatno niko neće pa mi već 50 godina dobacujemo samo do medjunarodne svemirske stanice koja nacija prva napravi bazu na mesecu ili ode do Marsa i nazad e ona može da se kaže da je osvojila svemir.
     (Nebojša, 31. maj 2020 19:41)

    # Link komentara

  46. ,,Zemlja je postala tesna za velike sile: Ko će da osvoji svemir,,

    Au, sta kazu ravnozemljasi
    (upisite nesto, 31. maj 2020 19:35)

    # Link komentara

  47. Astronauti se ne krecu "ubrzanjem od 27.000km" vec tom brzinom. Brzinu jednostavno ne mozes da osetisSSSR nije "bankrotirao" zbog razvoja Burana (ruske verzije Satla) vec zbog trosenja na oruzje koje niko nije placao i jos vaznije loseg vodjenja ekonomije.....

    Kad pocnem da citam komentare ovde na b92 imam utisak da neko nije ni drugi razred zavrsio....
    (Bre!, 31. maj 2020 19:30)

    # Link komentara

  48. Ja ne znam kako ljudi ne prave razliku izmedju amerike i privatne kompanije kao sto je space x....
     (^_^, 31. maj 2020 19:27)

    # Link komentara

  49. Rusofilima objasniti,da Ameri koriste ruske rakete jerbo su jeftine a i spadaju u prljavu tehnologiju proizvodnje.U Apolo misijama 70-ih Ameri su koristili svoje rakete.Da nisu zaboravili da ih prave?
    (aca, 31. maj 2020 19:18)

    # Link komentara

  50. Narod koji prvi osvoji svemir prvi će nestati.
     (dragi, 31. maj 2020 19:16)

    # Link komentara

  51. Izgleda da ce potomci Vikinga(beli Ameri, zapad). To im je u krvi.
     (Silvester, 31. maj 2020 19:12)

    # Link komentara

  52. Tekst je dosta pristrasan što i nije čudo jer je u pitanju Dojče Vele.U zadnjih 9 godina išlo se u svemir isključivo ruskim raketama i sad odjednom Rusi zaostaju puno u odnosu na Amerikance.
    (rajko, 31. maj 2020 19:06)

    # Link komentara

  53. ko bude imao bujniju maštu ...taj!
     (DMX, 31. maj 2020 18:22)

    # Link komentara

  54. Zaboravili si da kazu najbitniji podatak da ameri lete s ruskim raketama na mesec posto svoju jos nisu uspeli da naprave : )
    (aleksandar the great, 31. maj 2020 18:17)

    # Link komentara

  55. Jednostavno mi je teško zamisliti ubrzanje od 27.000 km/h, a da ga napravi čovjek, i još da sam iskusi to ubrzanje.
    Nezamislivo mi je i plan da se ide na Mars, i što će sve biti potrebno da se tako nešto ostvari, i da to ljudi uopće mogu..
    Nažalost, Rusi su mnogo iza Amerikanaca u svemu tome.. Ne bi se USA ni sad vratila vlastitim raketama, da Rusi nisu digli 4x cijenu "prijevoza".
    Koliko novca svi bacaju na naoružanje, da pola bacaju na istraživanje svemira, ljudi moji, koja bi to revolucija tehnološka bila.. Shvatio je Musk koliki novac tu leži, zato se i uključio, samo jedna nova orkrivena tehnologija mu može donijeti milijarde dolara.
    Zato mi se ne sviđa privatno istraživanje, uvijek je bolje državno. Jer država uvijek nove tehnologije drži za vojsku, ali nakon nekog vremena pusti to u druge branše. Privatnik će uvijek to prodati, po cijeni po kojoj njemu paše.
    Al bolje i privatnik nego nitko..
    (Ante, 31. maj 2020 17:55)

    # Link komentara

  56. SpaceX finansira americka vlada, ne finansira je Elon Musk.. on nista ne finansira samo izvlaci drugima pare. Takodji i Boeing ima i raketu i kapsulu koja ce isto leteti u buducnosti. Ne treba praviti senzaciju gde je nema.. ameri su znaci sad negde u 70im godinama proslog veka, pre space shuttle-a (tu su isto i rusi, ali oni nikad nisu ni odmakli odatle).. Dok god drzava ne slupa brdo para u svemirski program i dalje cemo ici u svemir kao i na pocetku.
    (Mr M, 31. maj 2020 17:48)

    # Link komentara

  57. Let jeste izvela privatna firma, ali daleko od toga da je investicija bila privatna ili da tu firmu finansira Mask. Dobili su milijarde dotacija vlade, tj. para poreskih obveznika. Tako da je Mask tu samo klasična ugradnja, lik koji profitira od političkih veza i skoro neograničenog pristupa državnom novcu.
    (Petar, 31. maj 2020 17:43)

    # Link komentara

  58. USA se nije vratila u klub, nego je osnovala daleko prestižniji novi klub u kome se sami nalaze, jer niko drugi nema tehnologiju višestruko upotrebljivih raketa. Pre toga, USA je bila jedina takodje koja je imala space shuttle, tehnologiju na kojoj je inace bankrotirao SSSR, ne uspevši da ga razviju. Pre toga, su bile Apollo misije, i sletanje na mesec. Space shuttle je napusten jer se tehnologija pokazala rizicnom, nakon gubitka dve posade, i pritisak javnosti je bio veliki. Zato su koristili ruske stare rakete, ali pouzdane, kao običnu taksi službu. Rusima dobro, USA dobro. Samo rusi i dalje u medjuvremenu ne razvijaju ništa novo, dok se u USA dogadja revolucija sa uplivom privatnog kapitala i razvojem novih tehnologija. Ta razlika će samo postajati sve evidentnija i evidentnija. Kina je zapravo jedina koja bi mogla da uradi nešto slično (ukoliko uspeju da pokradu tehnologiju dovoljno brzo), a Putin i Rusija mudro ćute jer znaju za taj jadac, tj znaju da bi ih to odvelo u bankrot jer taj novac za takve programe razvoja nemaju.
    (Los Angeles, 31. maj 2020 17:42)

    # Link komentara

  59. Ja, lično i personalno
     (kekw, 31. maj 2020 16:56)

    # Link komentara