- Komentari -
  1. @ mile Никакво православље ми нисмо извозили Русији.Русија је православље
    примила директно од Византије 988.године,Свети Владимир.Који је био КИЈЕВСКИ
    Кнез.Кад нешто пишеш,а у вези је историје,провери мало податке.Ти,из твоје
    главе,нису тачни.
    (артиљерац, 28. februar 2020 14:16)

    # Link komentara

  2. Ružno,socrealistički, nekreativno i depresivno spolja(bg arhi škola) a unutra će biti lepo zahvaljujući ruskoj arhi školi.Vama što smeta lepo a većina ste(na žalost), to je odlika srpskog mentaliteta da uvek bira lošija rešenja i da je uvek protiv napretka i promena.
    (nisam rusofil, nego volim lepo., 28. februar 2020 14:09)

    # Link komentara

  3. Čitam komentare...mnogi su tipa priče o fariseju i cariniku.
    (bre, 28. februar 2020 13:45)

    # Link komentara

  4. Prelepo, kao da smo u srednjem veku...
    (Doktor direktor, 27. februar 2020 14:49)

    Сад правац Барселона и провери шта је највећа атракција града(помоћ пријатеља,Антонио Гауди),па након тога провери зашто је скупљено две милијарде евра за Нотр Сам,је л' може?
    (Steva Signal, 28. februar 2020 12:49)

    # Link komentara

  5. Лећи ће све то временом. Сад изгледа блескаво и луксузно сјајно, али временом ће добити тај свој природни одраз. Све у свему леп, грандиозан православан храм у срцу Београда.
    (Вук, 28. februar 2020 12:39)

    # Link komentara

  6. Auu koliko neobrazovanja u komentarima, uvek sam mislio da su "gradjani" i ateisti bar skolovani, bar tako se predstavljaju, kad ono... U par crta, hram se gradi od pre prvog svetskog rata, gradi se donacijama gradjana i institucija, drzava pomaze gradnju. Vi sto spominjete vrtice, bolnice, puteve i lose stanje istih - na svaki vas zaradjen i potrosen dinar drzava uzima procenat namenje izgradnji i obnovi istih tako da se za to obratite svom predsedniku opstine i partije na vlasti i dobro razmislite za koga cete glasati. Procenat od postanskih markica i davanja drzave za izgradnju je mnogo manji od vrednosti crkvene imovine koja jos crkvi nije vracena. Prve bolnice kod nas su postojale samo u manastirima spc, kultura i istorija je prezivela turke upravo zbog spc, to sto danas nismo kurdi (bez drzave) je takodje zasluga spc
    (nm, 28. februar 2020 12:29)

    # Link komentara

  7. Zaista impresivno djeluje. Musliman sam, ali moram priznati da prelijepo izgleda!
    (musliman, 28. februar 2020 11:35)

    # Link komentara

  8. Crkva je odzala sprpski narod i obrnuto, da nije bilo crkava, izgubili bi identitet. U kakvom vremenu zivimo i to bi nam rekli da izmisljamo, ali crkve i manastiri su neoborivi dokaz.
    (Bec opet ceka titulu, 28. februar 2020 11:22)

    # Link komentara

  9. Prelepo, kao da smo u srednjem veku...
    (Doktor direktor, 27. februar 2020 14:49)

    Сад правац Барселона и провери шта је највећа атракција града(помоћ пријатеља,Антонио Гауди),па након тога провери зашто је скупљено две милијарде евра за Нотр Сам,је л' може?
    (Steva Signal, 28. februar 2020 10:56)

    # Link komentara

  10. Crkva i Bog. Prst u oko Srbinovo.
    (ime, 28. februar 2020 10:12)

    # Link komentara

  11. U podrumu će se graditi stanica za metro.
    (lala, 28. februar 2020 10:12)

    # Link komentara

  12. Na žalost nisu pozvali ruske arhitekte da projektuju crkvu da naprave turističku meku i vizuelnu divotu.Umesto toga imamo soc realističku bg prljavobelu odbojnu gradjevinu.Osim zlatnih krstova koji su divni sve ostalo je vizuelna jad i beda.
    Sveti Sava nije zaslužio to, ali to su bili neki drugi Srbi. Ovi današnji što projektuju po Bg tako ružno i neupadljivo i neubedljivo, projektuju pre svega svoj siromašni duh i nekrativnost.
    (spolja jadac unutra gladac, 28. februar 2020 09:59)

    # Link komentara

  13. Pa jeste lepo, ali što reče jedan ovde, pređite prekoputa do onkologije i infektivne, nije dobro. Ko će doći u ovaj, nesumnjivo prelep hram, kad svi budemo pomrli, jer su nam bolnice prepune, raspadaju se u buđi i memli? Kinezi, Rusi, Pakistanci, ostali turisti? Meni je Bog u srcu, nije u malteru i pozlati.
    (Marko, 28. februar 2020 09:29)

    # Link komentara

  14. @Kolega, daj jedno topče da se ispalim

    U pravu si, ali u ustavu ne piše da je zdravstvo odvojeno od države.
    A zamisli da su ti milioni koji su spucani u crkve (hint, sekularna država), preusmereni na infektivnu kliniku ili Tiršovu.
    (Pedu, 28. februar 2020 09:08)

    # Link komentara

  15. Pita me drugar iz Irana nakon nekoliko dana u Beogradu i posete kripti Hrama Svetoga Save - mislio sam da ste vi siromašna zemlja :)
    (Dax Key, 28. februar 2020 08:44)

    # Link komentara

  16. A moje dete trci u blatu u vrticu,jer zaboga nema para za travu!!!!Roditelji sredjuju igraliste deci uz pomoc vaspitacica...!!!Malo para i za vrtice drugovi
    (neba, 27. februar 2020 21:53)

    Sveti Sava bar ovoliko zaslužuje! Niko nikoga ne tera da priloži za Hram pa ni tebe.
    (iritirajuća malodušnost, 28. februar 2020 08:06)

    # Link komentara

  17. Ова дивна Црква (Храм) Светог Саве се гради деценијама. Изгледа велелепно и лично, мени није важно како изгледа, већ одем да прочистим душу и нађем смирење у молитви. Много њих ће баш због тога што је велелепан , ући у овај Храм и можда ће онда у њега ући и свети Дух и прочистити их и опаметити. Слава Богу!Да смо више верујући, можда би и болести мање било.
    (Бог зна, 28. februar 2020 08:05)

    # Link komentara

  18. @ Aqua sky Из буџета Србије је за Храм дато ни 5% његове вредности.Највећи
    део пара су дали грађани-верници.Ја сам у своју име и име мог пок,оца још 1988
    уплатио 1000 немачких марака.А било је приложника са много већим прилозима.
    Звона је пклонио наш човек из САД,злато за крстове исто неко из иностранства.
    Мозаике раде Руси,за Џ.Шта хоћете?
    (артиљерац, 27. februar 2020 20:37)
    Tvoj tata i ti dali 1000DM i jos neki dali mnogo vece priloge, zvona poklonio covek iz USA a iz budzeta otislo samo 5%... auuu sta ti pricas covece!!! Ovaj ''Skadar na Bojani'' sto se zida, u njega je utroseno do sada nekoliko stotina miliona evra! Ubedljivo najskuplja gradjevina u Srbiji koja se ikada zidala i pitanje je kada ce biti zavrsena. A vise od pola od tog novca je doslo iz budzeta! Da ste vi svi vernici i ti silni dobrotvori ulozili sav taj novac u sredjivanje skola i bolnica, a ne u tu gradjevinu koja nicemu ne sluzi, covece, ova drzava bi koliko-toliko na nesto licila. Pogledaj na sta lici infektivna klinika, skole nemaju toalete za decu, sve se zivo raspada ali zato hriscanska skromnost se rasipa zlatom u nekakvom hramu. Zar vi ''vernici'' ne mozete da se molite svom imaganiranom prijatelju kod kuce, ili u nekom skromnom okruzenju... jel to mora da bude u nekoj ultraluksuznoj gradjevini?
    (AquaSky, 28. februar 2020 01:04)

    # Link komentara

  19. Наша света дужност као народа је да завршимо овај свети храм. Храм који ће нас ујединити кроз љубав и веру у Христа, у васкрсење нас као народа који је био застранио под црвеним незнабожцима. Хвала и браћи Русима на помоћи. Знам да је ова вест трн у оку другосрбијанској братији и без имало стида овде пљују цркву, свој народ и износе неистине. Ипак су они у које они верују "помагали" Србију кроз бомбе и разарања.
    (милан, 28. februar 2020 00:33)

    # Link komentara

  20. A moje dete trci u blatu u vrticu,jer zaboga nema para za travu!!!!Roditelji sredjuju igraliste deci uz pomoc vaspitacica...!!!Malo para i za vrtice drugovi
    (neba, 27. februar 2020 21:53)

    # Link komentara

  21. @артиљерац

    Hocu potpuno odvajanje drzave i crkve, bilo koje, sto i pise u ustavu. Ni vise ni manje. Jel puno trazim? Ako jeste puno, onda menjajte ustav i zakone, proglasite ortodoksno hriscastvo za drzavnu religiju, vratite kralja, sta god vam volja, ali da stvari budu, vec jednom po ustavu i zakonu! Jel sada jasnije sta hocu?
    (nowave7, 27. februar 2020 21:32)

    # Link komentara

  22. prodajemo se Rusima,gubimo identitet, a mi odavde njima izvozili pravoslavlje. Srbija treba da ostane svoja, a ne ruska provincija. Kakvo bre zlato, Rastko je pobegao od laznog sjaja na Svetu Goru, a sad mu prave ovo. Pogledajte kako izgledaju srpske crkve pre rata, u svakom gradu biseri, a ne ovaj kich.
    (mile, 27. februar 2020 21:20)

    # Link komentara

  23. Šta u kući treba, u crkvu se ne nosi...nekad bilo...
    A danas gradimo Hram jer smo izgleda sve probleme rešili, i kao da smo svi zdravi i siti, svoji na svom.
    Još jedna lažna slika i dokaz posrnuća cele nacije, kako moralnog tako i političkog, pa kad smo već izgubili Pećku Patrijarsiju kolevku te iste crkve, aj da napravimo jednu veliku da sami sebi zamažemo oči...
    Ta 'bratska pomoć' je samo pranje novca iz kompanije Gasprom, preko staklenih mozaika koje izradjuje za šaku pirinča sirotinja iz Azijskog dela Rusije, dok je prikazana cena mozaika ravna suvom zlatu.
    Pod crkve se pored svih domaćih kompanija izradjuje u Kini, pa je 'zahvalnost naroda' svom svetcu, ustvari jos jedan način da se taj isti narod pokrade od strane politicara i njima bliskih crkvenih glavešina.
    Svako veruje u ono šta želi da veruje, a nama je taman onako kako zaslužujemo...
    (nismo za bolje, 27. februar 2020 21:09)

    # Link komentara

  24. Bice divno. I treba. Jos samo da nadju nekog krstenog izvodjaca da popravi sve one ispucale na setalistu oko hrama. Izgleda ocajno da je svaka ploca pukla po nekoliko puta vec, a negde je onako aljkavo dolivan asfalt posle sto nema nikakvog smisla.
    (Petar, 27. februar 2020 21:08)

    # Link komentara

  25. kakvo pacanje para dok ljudi magnetnu rezonancu cekaju 2 godine
    (z, 27. februar 2020 21:01)

    # Link komentara

  26. Ако је нека површина пресвучена златом, не значи да је то и јако скупо. У Царском селу, у дворцу Јекатерине Велике постоји она чувена златна соба. За позлату свих зидова и плафона је употребљено само 950 гр злата. Злато је невероватан метал. Може да се истањи практично до дебљине 1 атома.
    (Камичак, 27. februar 2020 19:28) # Link komentara
    Čovek nije govorio o ceni radova već o izgledu.
    Jednostavno ,navikli smo na state Crkve koje iz današnje perspektive izgledaju skromno a tada su verovatno bile smatrane raskosnim.
    Dakle,govori o tome sa mu ovo izgleda kitnjasto i u pravu je - u poredjenju sa starijim Crkvama to tako izgleda...Vremenom ce "dobiti patinu".
    (Komša, 27. februar 2020 21:00)

    # Link komentara

  27. Voleo bih da sam procitao vest o nekoj velicanstvenoj i novoj bolnici, o modernoj infrastrukturi, modernoj domacoj kompaniji...a ne o crkvi i freskama.
    To su danasnji novokomponovani vernici cija je mera vere sto veci krst na retrovizoru auta, slike svetaca po drustvenim mrezama i tetovaze crkvi i raspeca po telu. Hvala lepo. Takav vernik nisam i ne zelim da budem, iako o veri i crkvi znam mnogo, jer sam u crkvu isao i onda kada su mi se svi smejali.

    (Milan Indjija, 27. februar 2020 16:20)

    Možda ti "o veri i crkvi znaš mnogo", ali znati o tome i biti iskreni i čestiti vernik je ogromna razlika. Nisi ti ništa bolji ni u čemu, pa ni u veri u Gospoda, od svih onih koje prezireš jer su oni "novokomponovani", a ti si eto, "starokomponovani" vernik!? Kako te nije sramota da se javiš? Koja je mera "tvoje vere", kada prezireš ljude oko sebe, taj jednostavni, čestiti narod koji samo želi da veruje i poštuje svoju crkvu, svoju veru i svoju tradiciju, onako i onoliko koliko zna, može i ume? Nije neophodno "posebno znanje o veri" da bi čestiti, obični čovek bio iskreni vernik i poštovalac svoje crkve. Takvi nadobudni i umišljeni "vlasnici" vere i crkve, nikada nećete biti normalni i moralni ljudi, uvek ćete biti i ostati sebična gamad, puna prezira prema ljudima oko sebe, a koji ne osećaju potrebu da vam se dive zbog vaše "lepote, bogatstva i pameti".
    Pravi vernik se trudi da ne bude lažljiva ljiga, kao što si ti, koji tvrdiš da nisi pročitao vest o "veličanstvenoj i novoj bolnici...", a kada je objavljena vest o gradnji novog, modernog i veličanstvenog Kliničkog centra u Nišu, pljuvao si po toj vesti, jer je na otvaranju bio predsednik države Srbije, a ti bi bio srećniji da je to bio Seku Ture ili Narendra Modi, kad već nije došla "sveta Hilari" u pratnji Solane i Džejmija Šina. Da, ubijaš se od komentatisanja vesti, ali nikada nisi video da se gradi još jedna nova, ogromna, veličanstvena zgrada za potrebe Kliničkog centra u Beogradu? Prizemna i profana laž i vera ne idu zajedno, a lagao si u vezi sa tvojim odlascima u crkvu, jer samo najodurniji i najodvratniji mrzitelj može izreći o svom narodu ono što si ti ovde napisao.
    (Mali Muhamed, ne onaj kozojeb, 27. februar 2020 20:58)

    # Link komentara

  28. @ Aqua sky Из буџета Србије је за Храм дато ни 5% његове вредности.Највећи
    део пара су дали грађани-верници.Ја сам у своју име и име мог пок,оца још 1988
    уплатио 1000 немачких марака.А било је приложника са много већим прилозима.
    Звона је пклонио наш човек из САД,злато за крстове исто неко из иностранства.
    Мозаике раде Руси,за Џ.Шта хоћете?
    (артиљерац, 27. februar 2020 20:37)

    # Link komentara

  29. Mi imamo prelepe freske u manastriskim crkvama, koje su uradili majstori iz istih škola koje su kasnije, pred najezdom Turaka prebegle u Italiju i tamo pokrenule fantastičan talas preporuda i napretka umteničkog izraza. Tradicija znači da uzmeš obrasce tih fresaka, naročito da se koriste originalne boje i naravno da se modernizuje izraz. Ono što je moglo da se vidi od mozaika prvo ne odgovara našoj tradiciji, a drugo sadrži brojne greške u odnosu figura i praznina koje su upravo bile prevaziđene u vizantijskim i italijanskim školama. Nažalost, hram može biti veliko svetilište, ali pošto ovde svi govore o turizmu. Za turiste je interesantan možda koliko i Skoplje ili kao neka obavezna autobuska destinacija koju odredi TOB.
    (Montreal, 27. februar 2020 20:31)

    # Link komentara

  30. Ако је нека површина пресвучена златом, не значи да је то и јако скупо. У Царском селу, у дворцу Јекатерине Велике постоји она чувена златна соба. За позлату свих зидова и плафона је употребљено само 950 гр злата. Злато је невероватан метал. Може да се истањи практично до дебљине 1 атома.
    (Камичак, 27. februar 2020 19:28)
    po danasnjim cenama zlata to bi bilo oko 50000$, nije bas jeftino za krecenje jedne sobe:-) salu na stranu poenta je u tome da to ne asocira bas na skromnost sto bi trebalo da je jedan od simbola hriscanske vere
    (misa, 27. februar 2020 20:30)

    # Link komentara

  31. Sto je neko rekao "ne zvonite jako da se ne sruse Tirsova I infektivna klinika!"
    (Strucnjak, 27. februar 2020 20:14)

    # Link komentara

  32. Hvala bratskoj Rusiji za veliku pomoc, bez koje ovaj velelepni hram ne bi nikad bio zavrsen.
    Rusofibi i ateisti (to je isto) na aparatima.
    (Kapetan Kuka, 27. februar 2020 20:09)

    # Link komentara

  33. A predjite prekoputa i vidite raspad od onkologije, infektivne...
    (iwanhoo, 27. februar 2020 20:07)

    # Link komentara

  34. Ovo ce sigurno posle Kalemegdana biti najveca turisticka atrakcija. Ne postoji nijedan turista koji dodje makar na jedan dan a da ne poseti hram. Do sada su imali samo na raspolaganju kriptu ali mogucnost da se liftom dodje do kupole ce biti velika atrakcija. Treba srediti okolinu, promeniti plocice oko hrama.
    (Goran, 27. februar 2020 19:55)

    # Link komentara

  35. Zasto ateisti imaju potrebu da komentarisu ovo? Vama je bezveze i stoli vas bojko, meni je lepo, ako sto mi je lep film, macka, zena, drvo... u cemu je problem?
    (HotBot, 27. februar 2020 17:10) # Link komentara
    A sta mislis zasto?! Novac iz budzeta je isao za izgradnju ove vase gradjevine, svake godine po 2-3x u poslednjih nekoliko godina se stampaju doplatne markice u posti i taj novac ide za izgradnju hrama. Ove godine SPC je dobila preko 18 miliona evra iz budzeta! Da li je ovo sekularna drzava ili nije, ako jeste, zasto drzava daje crkvi. Vi vernici slobodno dajte prodavcima magle sve sto zelite, a ja zelim da se novac od mog poreza koje uzima drzava grade skole, domovi zdravlja, putevi, vrtici...
    (AquaSky, 27. februar 2020 19:52)

    # Link komentara

  36. Sta drugo reći, nego Vauuu!
    (Mind blowing, 27. februar 2020 19:45)

    # Link komentara

  37. Kopija Svete Sofije u Carigradu. Ne liči na naše srednjevekovne crkve !
    (DAN, 27. februar 2020 15:02)



    Pa i tu crkvu u Carigadu je sagradio jedan Srbin, car Justinian(Upravda).
    (History, 27. februar 2020 19:29)

    # Link komentara

  38. Волим Русију и Русе, али ми се не допада тај њихов просту да у цркви све мора да шљашти од злата. То је по мени разметање богатством и показивање овоземаљске моћи. Супротно хришћанским врлинама. Био сам са женом у Санкт Петерсбургу 7 дана и обишао све битније цркве превише луксуза за мој укус ;.
     (Pantagruel, 27. februar 2020 17:50)

    Ако је нека површина пресвучена златом, не значи да је то и јако скупо. У Царском селу, у дворцу Јекатерине Велике постоји она чувена златна соба. За позлату свих зидова и плафона је употребљено само 950 гр злата. Злато је невероватан метал. Може да се истањи практично до дебљине 1 атома.
    (Камичак, 27. februar 2020 19:28)

    # Link komentara

  39. Raskoš u slavu boga je oduvjek odlika grčkog-pravoslavlja a slično i katoličanstva. Možda protestantizam teži arhitektonskoj skromnosti.
    Naše stare crkve su možda danas skromne svedene, ali su u tadašnjim skromnim kneževinama, kraljevinama bile jednako raskošne.
    (Ateista, 27. februar 2020 19:16)

    # Link komentara

  40. Ne verujte u drvo, kamen, malter i ciglu. Verujte u Boga.
    (Zeljko R., 27. februar 2020 19:07)

    # Link komentara

  41. Kopija Svete Sofije u Carigradu. Ne liči na naše srednjevekovne crkve !
    (DAN, 27. februar 2020 15:02)
    Pa i nije Srednji vek. Koja crkva u Beogradu liči na srednje vekovnu ili Vizantijsku arhitekturu?
    (britko pero, 27. februar 2020 19:03)

    # Link komentara

  42. Autofekalna SPC i hram u BGD ce za 50-100 g. dobiti na svaki cosak po minaret i islamizacija Srbije i jugoistocne Evrope bice u potpunosti zavrsena.Procicemo kao i u Instambulu-Konstantinopolju sa Aja-Sofijom.Na zalost oni imaju najjace oruzje a to je prirodni prirastaj,cije ovce njegova je i livada.
    (the doors, 27. februar 2020 18:50)

    # Link komentara

  43. Jeste da je tu potroseno mnogo, mnogo novca, i to u ovim teskim vremenima. Ali ako nista drugo, dobili smo remek delo crkvene arhitekture. Barem sto se unutrasnjosti tice. Po meni, spoljasnjost nije na tom nivou. Ali unutrasnji prostor, da zastane dah.
    (Bg, 27. februar 2020 18:50)

    # Link komentara

  44. a ja misleo da je to prikaz nove Metro stanice....MakišPolje
    (ludoje, 27. februar 2020 18:49)

    # Link komentara

  45. @Pedu
    Pa i ovde smo dobili šta smo platili, a ti uporedi. Hint - Infektivna klinika, lečenje dece SMS...
    (Kolega, daj jedno topče da se ispalim, 27. februar 2020 18:46)

    # Link komentara

  46. Pravi se mozaik koji ko zna koliko kosta a mi placamo poreski dug SPC u Crnoj Gori...a vozni park SPC sve veci i sve luksuzniji...
    (nikad nikome izvini, 27. februar 2020 18:29)

    # Link komentara

  47. “Divno, divno...
    Hvala na pomoci, ovo remek delo ce ostati generacijama,
    i generacijama ..i celom svetu, kao remek delo ljudskih ruku.”
    (Andreja, 27. februar 2020 15:53) # Link komentara

    @ Andreja
    Nikad kopija ne može da bude remek delo.
    I najlošiji original je bolji od najbolje kopije.
    (lepo, al biza, 27. februar 2020 18:25)

    # Link komentara

  48. @Ime

    Pa, po poreklu i jeziku imamo daleko bliže narode, no jedna mala "sitnica" nas deli, vera, jelte. U stvari nije ni vera, nego religija, jer je vera ipak hrišćanska.

    Što se tiče samog hrama, neko upita zašto se ateisti javljaju. Pa zato što smo ga i mi a i ostali ne-ortodoksni vernici finansirali bez da smo išta o tome mogli da prigovorima, što indirektno kroz porez (razne nepovratne donacije iz budžeta), što direktno kroz razne markice u pošti, za koje te uopšte ni ne pitaju da li hoćeš ili nećeš.

    Uostalom, meni lično su daleko lepše te, koako ih vi zovete austrougarske crkve, nego te vizantijske. Ali to je samo moje skromno, a možda i subjektivno mišljenje.
    (nowave7, 27. februar 2020 18:18)

    # Link komentara

  49. Zasto ateisti imaju potrebu da komentarisu ovo? Vama je bezveze i stoli vas bojko, meni je lepo, ako sto mi je lep film, macka, zena, drvo... u cemu je problem?
    (HotBot, 27. februar 2020 17:10)

    Da li si ti realan? Jesi li svestan koliko je mojih "ateističkih" para skrkano u ovo? Kad se budu finansirali iz privatnih izvora mogu i da ga pozlate celog, dok se za crkvu odvaja i od mojih usta neće da može (ustvari može, jer me niko ne pita, samo uzimaju).
    (TecHiFi, 27. februar 2020 18:08)

    # Link komentara

  50. @HotBot

    Nije stvar da li je nešto lepo vec koliko košta jedan siromašan narod da to napravi. A košta basnoslovno i za te pare mogle su da se izgrade skole i da se ljudi leče i kanalizaciju da ljudi imaju. A ne da bi tebi bilo ‘lepo’ pa onda se lepo prekrstis pa ti u srcu jos lepse. A kući nemas sta da jedes

    Blago vernicima, govorila je moja pametna baba
    (neca78, 27. februar 2020 17:54)

    # Link komentara

  51. Волим Русију и Русе, али ми се не допада тај њихов просту да у цркви све мора да шљашти од злата. То је по мени разметање богатством и показивање овоземаљске моћи. Супротно хришћанским врлинама. Био сам са женом у Санкт Петерсбургу 7 дана и обишао све битније цркве превише луксуза за мој укус ;.
    (Pantagruel, 27. februar 2020 17:50)

    # Link komentara

  52. Zahvalnost ruskim majstorima i njihovoj velikoj pomoći, bez koje bi se nas hram dovršavao još narednih sto godina!!! Divno je bas to što njihovi umetnici stavljaju ovaj završni pečat u vidu impozantnog mozaika na naš Hram!!! I ruske crkve su ovako monumentalne! Hvala!!!
    (m, 27. februar 2020 17:47)

    # Link komentara

  53. Prvi konkurs za izgradnju hrama raspisan je 1905. godine. Sledeći 1926. godine. "Основни услови конкурса били су да грађевина буде у осавремењеном српско-византијском стилу, да буде пројектована за 6.000 верника и на површини од 3.000 м2."
    Što se tiče rusofoba, ovaj Hram ne bi bio završen bez pomoći iz Rusije, inače, nama po poreklu, jeziku i veri, bliske države.
    (Ime, 27. februar 2020 17:35)

    # Link komentara

  54. Neke od poruka hriscanstva su skromnost, krotkost, uzdranost itd. Nije stvar da uzivamo u lepoti crkve nego da nam crkva pomogne da lepotu pronadjemo u sebi, a prava lepota je jedino Bog koji je u nama i svuda oko nas. A ako je crkva lepa i bogata, a vernici joj gladni i ubogi, a ima ih dosta medju nama, sta je onda ovo? Cisto licemerje i nehriscanstvo! Prvo zbrinite narod, a posle zidove, licemeri i fariseji!!!
    (bzvz, 27. februar 2020 17:20)

    # Link komentara

  55. Neverovatno je šta se radi ovde. Objavljuju se komentari pojedinih koji se ubiše da dokažu da nas "Ruje" dave i "primoravaju" na nešto u vezi izgradnje crkava, ali nikako ne prolaze demantiji. Hajde, da probam još jednom: ko misli da su nas "Rusi naterali" da izgradimo Hram u ovakvom stilu, neka pogleda malo istoriju izgradnje. Stil Hrama je odlučen još pre 100-tinak godina. Uz to, ni malo ne podseća na ruske crkve (kao da bi i bilo loše da i podseća). Ali, bolesna mržnja čini slepim pljuvače svega ruskog i srpskog.
    (Ekspo, 27. februar 2020 17:12)

    # Link komentara

  56. Zasto ateisti imaju potrebu da komentarisu ovo? Vama je bezveze i stoli vas bojko, meni je lepo, ako sto mi je lep film, macka, zena, drvo... u cemu je problem?
    (HotBot, 27. februar 2020 17:10)

    # Link komentara

  57. Auh što smo posvećeni nekom tobožnje autentizmu.
    Ćirilica je adaptirano grčko pismo, latinica takođe, samo preko italije. Dakle nije autentično srpsko. Hrišćanstvo je Grčka vjera pa su sva njihova arhitektonska rješenja ideal. Na našim crkvama se vidi i istočna i zapadna romanika, i rješenja latinskih država, venecije i sl. O jezičkoj, kulturnoj turcizovanosti južnih slovena da ne pričam. Malo iskulirajte sa time "nIjE tO pRaVo SrPsKo". Isto važi i za mnoge druge države. Kulture, pa i velike, su uvjek miks, ako hoćete čisto možete samo čistu nekulturu dobiti.
    (Svašta, 27. februar 2020 17:08)

    # Link komentara

  58. (C i n i k, 27. februar 2020 16:14) Upravo suprotno, sve si pomešao. Ovaj hram je sagrađen po nacrtima od pre 2. svetskog rata, i to u vizantijskom stilu. Crkveno pojanje u Srbiji je danas pod daleko većim uticajem vizantijskog pojanja, nego pre 100 godina, kada je ruski uticaj bio veći. Pogledaj tipičnu rusku crkvenu arhitekturu, pa ćeš videti nešto sasvim drugačije od onoga što se gradi po Srbiji, a što je rezultat srpske i vizantijske tradicije. Ono što je građeno po Vojvodini u vreme Austrije nije srpska arhitektura, nego je bilo rezultat državnih normi kako crkva mora da izgleda, pseudo barok.
    (Zoki, 27. februar 2020 17:04)

    # Link komentara

  59. @Kolega, daj jedno topče da se ispalim

    Znači ti kad odeš u bolnicu, sedneš malo, počekaš, zapališ sveću i odeš?
    Mislim šta, ne pregleda te doktor, ne dobiješ lek, ne ideš na fizikalnu terapiju?
    Pitam jer kad ja odem kod doktora, obavim sve šta sam došao da obavim.
    Hoću da kažem, dobijem bar nešto za to što platim. Možda se načekam, ali bar uradim to za šta sam platio.
    (Pedu, 27. februar 2020 17:01)

    # Link komentara

  60. Kopija Svete Sofije u Carigradu. Ne liči na naše srednjevekovne crkve !
    (DAN, 27. februar 2020 15:02)

    Jeste kopija samo je dosta manja.
    Nije taj hram uopste nasa crkvena tradicija,to je tacno, ali sta da se radi,takvo je izgleda naredjenje stiglo iz Moskve.
    Taj hram je zapravo ruski projekat i projekat tog PR tima u vidi Sputnjik/a, zato ja na taj hram ne obracam paznju, i gadi mi se.
    Naravno,u nase stare crkve i one izgradjene pre 2.sv.rata, ulazim svakako, ali u ove nove sto nicu svako malo od 90. pod patronatom ruja,ne pada mi na pamet.
    Ruje pokusavaju i bice da nam promene,pokusavaju najpre preko crkvene kture uvodeci ruske simbole i arhitekturu,pevanje i sl, nzn kako to ljudi ne vide, al ok,nece taj atak na nas trajati vecno,nadam se.
    (C i n i k, 27. februar 2020 16:14)

    Oplenacka crkva, crkva u Lazarevcu, one su pre drugog sv rata, a i ovaj Hram je krenuo da se gradi pre drugog sv rata, nemci su u njemu skladistili municiju, a i cisto sumnjam da su sovjeti gradili crkve :D
    (car, 27. februar 2020 16:59)

    # Link komentara

  61. Samo furajte Grcki (Vizantijski) stil jer svoj nikad nismo razvili.
    (bimbo, 27. februar 2020 16:40)

    Moravski stil, Raski stil, ciji su? Mada ja najvise volim Vizantijski
    (car, 27. februar 2020 16:56)

    # Link komentara

  62. Na kraju ce hvala Bogu spasti americkobritanska katarakta srpskom narodu
    (Žex, 27. februar 2020 16:47)

    # Link komentara

  63. verujem da su i bogu dosadili sa ovim faux vizantijskim crkvama. brate napravite nesto novo, nesto zanimljivo.
    (religioznoindisponiran, 27. februar 2020 16:46)

    # Link komentara

  64. Srpska crkva je stekla autokefalnost 1219. Pa kako je onda ove godine 800. godišnjica?

    Ali to je manje bitno, daj nek je završe već jednom, prave je više od sto godina.
    (..., 27. februar 2020 16:43)

    # Link komentara

  65. Od Grka smo primili pravoslavlje pa je logicno da cemo graditi crkve iskljucivo u njihovom stilu.
    (loki, 27. februar 2020 16:42)

    # Link komentara

  66. Samo furajte Grcki (Vizantijski) stil jer svoj nikad nismo razvili.
    (bimbo, 27. februar 2020 16:40)

    # Link komentara

  67. Predivan hram...
    (maunt5, 27. februar 2020 16:35)

    # Link komentara

  68. Poenta našeg srednjovjekovlja je da smo težili Vizantiji koliko su mogli. Tako da su mogli napraviti ovakvo nešto, možda i bi.
    Sve balkanske pravoslavne zemlje su željele napraviti svoju katedralu posle oslobođenja od Turaka. Srbija, Bugarska, Rumunija. Evropski i čak SAD gradovi su u 19 i 20. vijeku su lakše i brže pravili katedrale pa i u Vizantijskom stilu, jer je tad Hagia Sofija ponovo otkrivena, restauirana 1930 i bila hrišćanski ideal. Zašto onda ne bismo i mi, kad smo još istorijski povezani s Vizantijom.
    (Relax, 27. februar 2020 16:35)

    # Link komentara

  69. Zašto ulagati u bolnice kad možemo ulagati u bogomolje, pa se moliti za bolesne. Em lepo em korisno
    (zilot, 27. februar 2020 16:30)

    # Link komentara

  70. Voleo bih da sam procitao vest o nekoj velicanstvenoj i novoj bolnici, o modernoj infrastrukturi, modernoj domacoj kompaniji...a ne o crkvi i freskama. Ko o cemu, Srbi o crkvi, litijama, popovima... Devedeset posto Srba danas psuje i bogohuli, ponasa se licemerno i bahato, ljubomorno je i zavidno...a ko o cemu, oni o crkvi i veri. To su danasnji novokomponovani vernici cija je mera vere sto veci krst na retrovizoru auta, slike svetaca po drustvenim mrezama i tetovaze crkvi i raspeca po telu. Hvala lepo. Takav vernik nisam i ne zelim da budem, iako o veri i crkvi znam mnogo, jer sam u crkvu isao i onda kada su mi se svi smejali. Slavio sam slavu i Bozic uz "Hristos se rodi", a kao odgovor dobijao ili podsmeh, ili "dobar dan".
    (Milan Indjija, 27. februar 2020 16:20)

    # Link komentara

  71. Sada će da krenu dežurni pljuvači, ali kad ga završe ipak će biti umetničko delo i atrakcija Beograda.
    (čisto za info, 27. februar 2020 15:14)

    Sto odmah mora da se misli da je nko pljuvac ako mu se ne svidja to sto se radi?
    Kakve ima veze srpska crkvena istorija kroz vekove sa ovim hramom?
    El ti uopste znas sta je ovaj hram?
    Odakle sad da je to "atrakcija" i turizam?
    Da je umetnicko delo nije,bar po mom ukusu nije, i stvar je u tome sto nase crkve i hramovi nkd nisu bili ovakvi,orijentalni i istocni,nikad!
    Ako uspes,pogledaj nase crkve sagradjene pre 2.sv.rata pa uporedi..
    (C i n i k, 27. februar 2020 16:18)

    # Link komentara

  72. Kopija Svete Sofije u Carigradu. Ne liči na naše srednjevekovne crkve !
    (DAN, 27. februar 2020 15:02)

    Jeste kopija samo je dosta manja.
    Nije taj hram uopste nasa crkvena tradicija,to je tacno, ali sta da se radi,takvo je izgleda naredjenje stiglo iz Moskve.
    Taj hram je zapravo ruski projekat i projekat tog PR tima u vidi Sputnjik/a, zato ja na taj hram ne obracam paznju, i gadi mi se.
    Naravno,u nase stare crkve i one izgradjene pre 2.sv.rata, ulazim svakako, ali u ove nove sto nicu svako malo od 90. pod patronatom ruja,ne pada mi na pamet.
    Ruje pokusavaju i bice da nam promene,pokusavaju najpre preko crkvene kture uvodeci ruske simbole i arhitekturu,pevanje i sl, nzn kako to ljudi ne vide, al ok,nece taj atak na nas trajati vecno,nadam se.
    (C i n i k, 27. februar 2020 16:14)

    # Link komentara

  73. Sve je to lepo, ali preterano za jednu malu i siromašnu zemlju kao što je Srbija. I sumnjam da bi monah Sava prepoznao sebe u tom imperijalnom sjaju, od koga je i pobegao na Svetu Goru. Pogledajte naše srednjevekovne manastire, svi su lepi zbog jednostavnosti i svedenosti koja je primerena, a ovo je trijumf gordosti.
    (Minja, 27. februar 2020 16:09)

    # Link komentara

  74. Za koju deceniju sledi borba za SPC.Nešto slično dešavanjima u Crnoj Gori samo će tada svetinje "braniti" ruska crkva,a ulogu Miraša će imati srpski patrijarh.
    (Što te biju ovi dobri ljudi?, 27. februar 2020 16:07)

    # Link komentara

  75. Revansica za poklonjeni NIS koji su kupili za saku dukata pa kao da nam nesto "poklone". I rusi su finansirali samo prvu fazu radova, narednu nasa crkva, ali tako da placa njihove majstore, kao da mi nase nemamo.
    (Sad smo kao kvit, 27. februar 2020 16:06)

    # Link komentara

  76. @Pedu
    Mene više brine što plaćam i zdravstvo. Mislim, volela bih, kad već plaćam, da i tu vidim rezultat.
    (Kolega, daj jedno topče da se ispalim, 27. februar 2020 16:02)

    # Link komentara

  77. Šteta je samo što su se, u onom donjem delu, na oslikanim zidovima već pojavile pukotine.
    (ArtuDitu, 27. februar 2020 15:59)

    # Link komentara

  78. A cemu sluze masonski stubovi na ulazu u hram ? Pogledajte stubove na kapiji i bice vam jasno. Ako moze neko da pojasni.
    (stevan, 27. februar 2020 15:54)

    # Link komentara

  79. Divno, divno...
    Hvala na pomoci, ovo remek delo ce ostati generacijama,
    i generacijama ..i celom svetu, kao remek delo ljudskih ruku.
    (Andreja, 27. februar 2020 15:53)

    # Link komentara

  80. Другови ПЉУВАЧИ,не знате Чича Глишу да нацртате а пљујете.Е штета што ВАМА
    Путин није дао паре.Потрошили би и наставили да бљујете.Има једна српска:Криво
    седи,ал право беседи.Само многи од вас нису чули за њу.Нити су у могућности да
    схвате ште се жели рећи том пословицом.Пљујте,бљујте Храм се завршава.
    (артиљерац, 27. februar 2020 15:51)

    # Link komentara

  81. Na ponos Srba i Rusa!
    Na ponos svih gradjana Srbije.
    (nikolaBg, 27. februar 2020 15:44)

    # Link komentara

  82. Kopija Svete Sofije u Carigradu. Ne liči na naše srednjevekovne crkve !
    (DAN, 27. februar 2020 15:02)

    Pa ne liči zato što i jeste projektovana u neovizantijskom stilu. Naše srednjevekovne crkve i manastiri su uglavnom bili u raškom i moravskom, to ti bar znaju i ptičice na grani.
    (Djole_Kg, 27. februar 2020 15:43)

    # Link komentara

  83. Koliko masonskih i satanističkih simbola. Neverovatno.
    (ferdinand, 27. februar 2020 15:35)

    # Link komentara

  84. Ludiloooooooooo
    (Brzi, 27. februar 2020 15:35)

    # Link komentara

  85. eto sada mozete da vidite kako se i doslovno ulepsava istorija. u 21-om veku da se gradi kao pred 2 hiljade godina, samo u srbiji
    (ulepsavanje_istorije, 27. februar 2020 15:26)

    # Link komentara

  86. Jako lepo izgleda
    (Ana, 27. februar 2020 15:23)

    # Link komentara

  87. Mi smo bili hrišćani 300 godina pre Rusa. Neću ni da ulazim u ovu rusku crkvu za srpskog sveca. Rusko zlato, ruska umetnička tradicija, ruska milostinja, ničega našeg tu nema. Još jedna privatizacija sa stranim partnerom, na duboku žalost.
    (Vlada M, 27. februar 2020 15:16)

    # Link komentara

  88. Sada će da krenu dežurni pljuvači, ali kad ga završe ipak će biti umetničko delo i atrakcija Beograda.
    (čisto za info, 27. februar 2020 15:14)

    # Link komentara

  89. Gde je freska-mozaik Svetog Vladimira Putina, nista bez njega !
    (Doktor, 27. februar 2020 15:11)

    # Link komentara

  90. Predivno!!!
    (Dubioza, 27. februar 2020 15:09)

    # Link komentara

  91. Kakva divota od hrama!
    (didul.e, 27. februar 2020 15:04)

    # Link komentara

  92. Kopija Svete Sofije u Carigradu. Ne liči na naše srednjevekovne crkve !
    (DAN, 27. februar 2020 15:02)

    # Link komentara

  93. Ne idem u nase crkve sve dok traje ta ruska "pomoc".
    Kad sam vani idem u GR crkve ali u ruske i nase,ne, niti cu.
    El falilo nesto da se obratimo Grcima,el smo bas morali toliko da zaglibimo sa ryjama?
    (C i n i k, 27. februar 2020 15:00)

    # Link komentara

  94. Sjajno!
    Sveti Sava ne zasluzuje nista manje od ovoga.
    Na slavu I ponos celog Srpskog naroda I svih onih koji u Srbiji Zive I dozivljavaju je kao svoju otadzbinu.
    (kiza, 27. februar 2020 14:57)

    # Link komentara

  95. divno!
    (mirko, 27. februar 2020 14:49)

    # Link komentara

  96. Prelepo, kao da smo u srednjem veku...
    (Doktor direktor, 27. februar 2020 14:49)

    # Link komentara

  97. Koliko je tu para sagorelo?
    (Srba, 27. februar 2020 14:38)

    # Link komentara

  98. Sve bi to bilo super da je crkva to platila.
    (Pedu, 27. februar 2020 14:33)

    # Link komentara