- Komentari -

Jedan od poslednjih izazova za zaustavljanje klimatskih promena

Godinama unazad stručnjaci upozoravaju da antropogene emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) dovode do globalnog zagrevanja, međutim savremeni stil života i zavisnost od električne energije koja se dobija sagorevanjem fosilnih goriva znatno otežava i usporava smanjivanje ovih emisija, koje su dodatno porasle prošle godine.

Izvor: Klima101.rs
Pošaljite komentar
  1. @Trovach

    E tu si u pravu, slazem se... Saznao sam od jendog geologa koji se bavi time profesijonalno da skoro 70% srbije lezi na termalnim vodama... Kada bi to iskoristili za pocetak samo za BESPLATNO grejanje, puna kapa a o termalnim pumpama.....
    (alcale, 25. februar 2020 15:37)

    # Link komentara

  2. Emisija CO2 u 2019. se nije povećala. Ista je kao i 2018 i iznosila je 33,3 gigatona. Povećala se koncentracija, pre svega kao posledica masivnih šumskih požara u Amazoniji i Australiji. Emisija je u razvijenim zemljama (po kriterijuminma Svetske banke) već desetak godina u laganom padu. U zemljama u razvoju emisija i dalje raste, ali tu već ulazimo u ozbiljnu politiku.
    (Vladan, 23. februar 2020 21:40)

    # Link komentara

  3. Da da... Obnovljivi koji već sami po sebi emituju više CO2 nego NE. O smeću nakon upotrebnog veka i prilikom proizvodnje nećemo sada...

    Nego...zabranjujemo sve ispod euro6 i koliko će iznositi eko taksa na život?

    A da... Za to vreme usa, kina, rusija I indaija će i dalje da emituju svih 70% svetskog CO2. Zašto? Pa zato što su ljudi platili za istraživanja nisu ludi da veruju u svoje price!
    (Alcale, 23. februar 2020 19:02)

    # Link komentara

  4. Svojevremeno sam gledao jednu nasu emisiju na RTS gde su prikazali izvor vrele vode. Ta voda se najvise koristila za surenje prasadi, a uglavnom je oticala u obliznju reku. Mislim da je kod Vranja najvisa temperatura (90 stepeni), ali da se i ona slabo koristi. To je izvor besplatne energije koji imamo i ne trebaju nam MHE.
    (Trovach (nisam vec poslao ovaj komentar), 23. februar 2020 11:33)

    # Link komentara

  5. Samo nuklearke su pravo resenje.
     (miki, 23. februar 2020 10:14)

    # Link komentara

  6. Za skladištenje energije nije potreban litijum. Radio sam na projektu za četvoročlanu porodicu i sasvim je dovoljno 20Kwh energije za osnovne potrebe osvetljenja i multimedijalnih potrepština. Sve ostalo može na gas u saradnji sa toplotnim kolektori ama. Naravno olovne baterije su višestruko bolje u reciklaži.
     (Drakče, 23. februar 2020 10:07)

    # Link komentara

  7. Proizvodnja litijumskih baterija, pocev od izdvajanja rude pa do finalnog proizvoda, je jedna od najprljavijih tehnologija koje postoje. Zagadjuje podzemne i povrsinske vode, zemlju u povrsinskom sloji itd. Potrazite po internetu slike oblasti u kojima se iskopava ova ruda. A da ne pricamo o uticaju na zdravlje ljudi...
    (Dax, 23. februar 2020 10:00)

    # Link komentara

  8. Struja se proizvodi na ugalj ili atom, sve drugo je bajka za malu decu.

    Ideja da se električna energija skladišti je nešto najgluplje što sam čuo i sa tehničkog aspekta ne postoji nikakva opravdanost za takvim uređajima.

    Za sve ostrašćene eko teroriste koji forsiraju ovu ideju imam samo jedno pitanje: koju količinu električne energije treba skladištiti da bi se garanotavlo konstantno napajanje iz obnovljivih izvora?

    Kad odgovorite na to pitanje biće vam jasno koliko je to glupava ideja
     (Rupert, 23. februar 2020 09:37)

    # Link komentara

  9. Hteo bi da na svojoj kuci na krovu postavim solarne ploce, ali ne znam da li je to isplativo i da li drzava naplacuje i to? Ima li neko iskustva sa time?
     (Mrki pogled, 23. februar 2020 09:24)

    # Link komentara

  10. Ne radi se samo o fosilnim gorivima kao energentima... Već su ona sirovinski deo lanca konglomerata teške industrije, od čijih se destilata kreće od plina, kerozina, benzina, ulja, maziva, imalina, hemijskih industrijskih supstrata, gume, boja, lakova, zaštitnih premaza...
    I onda bi cena ovih destilata bez upotrebe fosilnih goriva podigla cenu, i same energije koja se ne bi dobijala lančano, sagorevanjem fosilnih goriva. Sam prekid lanca bi tražio da se ovi konglomerati snabdevaju ogromnim količinama energije iz obnovljivih izvora, što opet utiče na ekonomsku konstrukciju. Taj debalans, opet ide ka nuklearnoj jeftinoj, a opet toksičnoj energiji.
     (Mediocritical, 23. februar 2020 09:22)

    # Link komentara