- Komentari -

Mitovi srpske istorije: Kraljević Marko vs. Vuk Branković ili između junaštva i izdaje

Bogata narodna tradicija, koja obuhvata brojne i raznorodne legende i mitove u Srba, izuzetno je zanimljiva, ali i izazovna za analize i naučna tumačenja. U tom beskrajnom i prebogatom nacionalnom nematerijalnom kulturnom blagu, nastalom spajanjem konkretne istorijske stvarnosti i izrazite sposobnosti i imaginacije naših predaka da u legendu, mit, epsku pesmu ili bajku transponuju izuzetne pojedince, istorijske događaje ili procese, posebno se izdvajaju dve ličnosti, a to su "Kraljević Marko" i Vuk Branković.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Da dodam i ja neke stvari na osnovu biografija(2 pročitane) od prof. Moravčevića o Despotu Stefanu Visokom (sin kneza Lazara) i Kraljević Marka, čiji je životopis prilično "prazan". Nemajući snage za borbu protiv Turaka, za koje je jedini od velikaša svog vremena video kao stvarnu napast, dopustio je gubitke teritorije od strane "braće". Balšići i ini su mu oteli veći deo teritorije.
    Treba napomenuti da tada nije potojao pojam nacije, nego je svaki velikaš imao svoju teritoriju koju je naravno hteo da uveća zbog zarade i sl. Ništa puno drugačije nego danas.
    Elem Despot Stefan je bio primoran da se bori za Turke i protiv Tamerlana, koji je pohvalio srpske kopljanike, a hrišćani sa Zapada tog doba su užasno potcenjivali Turke i napadali u stilu "grlom u jagode". Tu im Bog otac ne bi pomogao, a Srbi bi samo uludi poginuli uz takve "napaljene mlade đavole".
    Mlađi brat Despota, Vuk Lazarević, na očaj svog brata se udružio sa Turcima da bi dobio deo svog kolača. Takođe je šurovao sa sinovima Vuka Brankovića i raznim agama, ali nije dobro prošao. Izuzev par velikaša (MK i Stefan) svi su se trudili da gledaju svoju brigu i uvećaju svoje bogatstvo na uštrb "braće hrišćana" - zvuči li poznato!?
    (JivaNS, 7. decembar 2019 10:02)

    # Link komentara

  2. @mit je hit! - i zaboravio si da napomenes da je zemlja ravna ploca. I da je Lazar zapravo bio guster-covek.
    (Rista te ljubi, 1. decembar 2019 11:35)

    # Link komentara

  3. Platiš dva-tri guslara, oni kite i lažunjaju... Takvo vrijeme bilo. Ni slično današnjem :)
    (Palermo, 1. decembar 2019 07:07)

    # Link komentara

  4. Srpska kob pogrešnih izbora, beznačajni Marko umesto najvećeg srpskog viteza Vuka, komunizam umesto monarhije, Milošević umesto Vuka Draškovića, Rusija umesto Amerike, sivobeli Beograd umesto mediteranskog kolorita.
    (Prokletstvo ili ograničenost, 1. decembar 2019 06:32)

    # Link komentara

  5. @mit je hit

    Kakav revolucionaran doprinos nauci! Kada će knjiga da izađe?
    (pukovnik Bjelajac, 1. decembar 2019 01:06)

    # Link komentara

  6. (mit je hit!, 30. novembar 2019 19:42) Историја је позната али ово што си изнео су добрим делом полуистине, извучене из контекста. Византинци су имали обичај да позову странце у помоћ, обећавајући куле и градове и сплеткарећи. Тако су и изгубили Цариград 1204, јер су се смучили крсташима. Душанови одреди су изгубили 2 мања сукоба, али то није била царска војска. Не постоје записи да је нудио кћер Турцима, али постоје да је тражио од папе да га именује крсташким капетаном, како би добио флоту за освајање Цариграда. Подразумевало се да при томе отера Турке низ Андронопоља. (Иначе је први сукоб Срба и Турака био код Галипоља 1312. и одреди краља Милутина су их разбили.) Маричка битка се одиграла 2 године након битке на Косову (1369.) где је Вукашин поразио цара Уроша, Лазара и Николу Алтомановића. Маричка битка је била самостална акција Мрљавчевића. Лазар није био турски вазал, турски извори из тог времена су тако лоши да су и време Маричке битке померили са 1371. на 1364. Милица је постала турски вазал да би заштитила земљу од Мађара који су упадали са севера. Твртко се за краља Србије крунише У Милешеви, на гробу Св. Саве, на основу сродства са Немањићима, баба му је била ћерка Краља Драгутина. (Упс, како то објаснити Бошњацима, српски краљ на гробу Св. Саве.) Ђурађ Бранковић није издао крсташе, него су они одлучили да прекрше десетогодишље примирје са Турцима, на које су се заклели. Ђурађ није хтео да прекрши заклетву.
    (Зоки, 1. decembar 2019 01:03)

    # Link komentara

  7. zanimljivo je učiti sa decom istoriju i srpski jezik, ponovo, nakon toliko godina. nisam nesto potkovana iz tih oblasti, ali naša prošlost je u najmanju ruku, slična našoj sadašnjosti, pa izvodimo zakljucak, i našoj budućnosti. uglavnom, Marko Kraljević, čak i u narodnoj pesmi ( bez obzira na istoriju) je alkos i egomanijak, šovinista i mizantrop. Mrnjancevici su beskrupulozni, Uroš Nejaki malouman, Kosovka devojka samo pokušava da se uda ( nema veze što se čoveku creva prosipaju i umire i najgorim mukama), devet Jugovića i jug Bogdan bez ikakvih problema se odriču sestre, velikaši odlaze na Kosovo iz straha zbog kletve i ništa drugo, jedino mi se pesma Banovic Strahinja dopala kao i pre mnogo godina ( deluje manje pristrasno).
    Milica je udala ćerke kako je njoj odgovaralo, onda ih je na svaki način izdala ( Maru i Oliveru pogotovo), jedino je gledala sina i kako da zadrži svoju stolicu. car Dušan sam sebi daje patrijaršiju, onda nam vaseljenski patrijarh oduzima patrijaršiju, pa nam je Turci vracaju- al da dobro platimo, pa mi ne plaćamo koju stotinu godina, pa nam oni zaplene crkve, pa mi kukamo kako nam ruše svetinje...despoti nam ratuju za Turke, a mi im stavljamo oreole na glave. a za to vreme u Evropi renesansa. i tako, sve nešto liči na danas, plemenska smo zajednica, vazali trenutno jačeg, niti hrabri niti nešto prkosni ( osim prema prvom komšiji), gledamo u zlatni krst ( jer je poznato da zlato obezbeđuje bolji signal sa svevisnjim)...
    (anajeana, 1. decembar 2019 00:54)

    # Link komentara

  8. Postoji teorija koja se mogla cuti u dokumentarcu RTS u seriji "srpski vitezovi" u epizodi o Vuku Brankoviću: on je bio najbliži Lazarev saradnik i čovek od poverenja. Samim tim bio je vidjen kao konkurencija Kuće Lazarevića nakon Lazareve pogibije, konkretno od strane Kneginje Milice koja je preuzela prakticno upravljanje (buduci Despot Stefan i Olivera maloletni).Sasvim je logično podozrenje koje je Milica sve vreme imala prema njemu, i zapravo njena odluka je bila da paktira sa Turcima kako bi obezbedila vlast za svoju decu i mir za Srbiju. Na taj načina je marginalizovala Brankoviće na nekoliko decenija, dok je Vuk do svoje smrti praktično sve vreme bio u stanju otpora prema Turcima iako je formalno prihvatio vazalstvo u praksi ga je eskivirao na različite načine, što je na kraju i rezultiralo njegovim krajem.
    Najverovatnije je mit o izdajniku Brankoviću plasiran narodu od strane Lazarevića kao vid 'spinovanja' kako bi se prikrila kolaboracija Lazarevića sa Turcima. Nešto slično što nam se i danas dešava...nadjite tu epizodu na Youtubeu
    (Pope, 30. novembar 2019 21:56)

    # Link komentara

  9. @Le Scorpion Serbe
    Najveci izdajnik hriscanstva ikada je despot Stefan Lazarevic. Svetac SPC koji je presudno uticao da Turci pobede hriscane koji su dosli da oslobode Balkan od Turaka.
    (haha, 30. novembar 2019 21:37)

    # Link komentara

  10. Istorija je poznata, samo nije isplativo ljudima govoriti istinu.
    Srbi su medju najodgovornijima za prelazak Osmanlija na Balkan. Car Dusan je konstantno terorisao Vizantiju (braca Grci?!), oslabio je toliko da ne moze da se brani od Turaka, a kada je poceo da se mesa u izbor novog cara Vizantije, Grci su pozvali Osmanlije u pomoc.
    Osmanski vladar, Orhan (Muratov otac) je prihvatio poziv, iako su Osmanlije imale NEUPOREDIVO manju teritoriju od Srba. Usledile su dve bitke i dva katastrofalna PORAZA “nepobedive” Dusanove vojske od Osmanlija. O tome se kod nas “uci” u jednoj recenici.
    Dusan je uvideo da Osmanlije nisu ni Bugari ni Grci i pokusao da ostvari SAVEZ! Ponudio je Orhanh brak svoje cerke sa Orhanom ili nekim od njegovih sinova! Turci su to prihvatili, devojka je trebala biti u haremu princa Sulejmana, najstarijeg Orhanovog sina. Medjutim, doslo je do napada na konvoj sa princezom i ne zna se sta se tacno dogodilo, ali dogovor je prekinut. O tome postoje podaci u turskoj, grckoj i bugarskoj istoriji, dok je iz srpske istorije cak IZBRISANA cerka cara Dusana! Dokazi o njoj postoje samo u vidu freske u manastiru, gde je car Dusan sa dvoje dece, sinom Urosem i cerkom. Naravno, cerku je izbrisala SPC kako bi gajila pricu o Nemanjicima, cuvarima vere...
    Kasnije, Srbi NAPADAJU Osmanlije, i to Kralj Vukasin i despot Ugljesa. Obojicu su IZDALI svi ostali srpski velikasi.
    Car Uros se pravio kao da nije odatle, a knezu Lazaru i ostalima odgovaralo je da Mrnjavcevici oslabe kako bi preuzeli njihove zemlje. Jer, Mrnjavcevici su bili jedini legitimni naslednici krune, posto Uros nije imao dece. Po zenskoj liniji Mrnjavcevici su bili u rodbinskoj vezi s Nemanjicima.
    Vukasin Mrnjavcevic imao je titulu kralja, koju su u carskoj Srbiji nosili naslednici trona.
    Medjutim, srpska vojska dozivela je PONIZAVAJUCI PORAZ, sramotu nad sramotama kada je NEKOLIKO STOTINA TURAKA, masakriralo nekoliko DESETINA HILJADA SRBA!
    Posle toga, car Uros “iznenada” umire od “nepoznate bolesti”. Dakle, otrovan kao i Dusan. I gle cuda. Najvecu korist od svega ima Lazar Hrebeljanovic koji postaje najmocniji gospodar Srbije!
    Od sina Dusanovog pisara, posle Dusanove sumnjive smrti postaje velikas, a posle sumnjive Uroseve smrti postaje najmocniji velikas.
    On odlicno saradjuje s Osmanlijama, duze od decenije nema nikakvih sukoba s njima, jer je Lazar postao Muratov VAZAL. Salje vojsku Muratu za ratove po Maloj Aziji, ali, jednom prilikom, srpski vitezovi su opljackali neka sela i za to ih je Murat kaznio smrcu.
    To se srpskim velikasima i vitezovima nije svidelo, pa su nagovorili Lazara da otkaze vazalstvo.
    Ostatak znamo. Srbi ulaze u sukob s Osmanlijama, Srbija postaje deo Bosne, a Tvrtko kralj Srbije i njen vladar. Dakle, Tvrtko je bio vladar Srbije, ne Lazar. Ali, kako objasniti Srbima da je Srbijom vladala Bosna?! Bolje ne spominjati to previse.
    Slede poznati dogadjaji, poraz na Kosovu i propast Srbije.
    Medjutim, manje poznato je da Lazarev sin postaje turski vazal, da Srbi ratuju na strani Osmanlija protiv HRISCANA koji salju krstase da oteraju Osmanlije! Cak se despot Stefan istakao u turskoj pobedi nad krstasima! E, to se manje spominje jer bolje zvuci ona prica kako su nas Evropljani “izdali” i pustili Turke da nas terorisu. Naravno, posle je i Djuradj Brankovic izdao krstase, koji su na NJEGOVU MOLBU dosli da spasavaju Srbiju od Murata II, ali ni to nama nije vazno.
    Opet nas izdala Evropa...
    (mit je hit!, 30. novembar 2019 19:42)

    # Link komentara

  11. Procitajte knjigu arheologa Marka Aleksica o Kraljevicu Marku. Neke stvari ce vam biti jasnije. To je prva biografija o njemu?! Obuvacena je cela jedna epoha i duh vremena.
    (bull, 30. novembar 2019 19:35)

    # Link komentara

  12. Izmišljotina za decu.
    (Novo vreme, 30. novembar 2019 19:05)

    # Link komentara

  13. Što je najveća ironija, mi od tog nesrećnog boja (osim mita) nismo imali savršeno ništa. Vekovi zuluma, ubijanja i mučenja naših seljaka, degradiranja njihovih žena, sestara i ćerki, rušenja gradova i crkava, zaostajanja za Evropom u svakom smislu... Ko god od tadašnjih velikaša da se kanio na "izdaju" verovatno da je time hteo pre da učini uslugu narodu nego da obezbedi sebe. Koliko njih danas u svetu uopšte proziva npr. Francuze što su preko 4 veka poslovali sa Osmanlijama umesto što su ratovali protiv njih? A Luj XIV je bio možda najgori izdajnik hrišćanske Evrope ikada.
    (Le Scorpion Serbe, 30. novembar 2019 18:07)

    # Link komentara

  14. Odavno nisam procitao bolji text na nekom portalu, a i komentari vrlo dobri.
    Nadamo se da ce biti ovakvih tekstova jos.
    (lemi, 30. novembar 2019 17:23)

    # Link komentara

  15. Ne treba na vazalne odnose u srednjem veku gledati iz današnje perspektive. U vreme despota Stefana, Srbija je doživela ekonomski procvat baš zahvaljujući tome što je bila turski i mađarski vazal, ponekad u isto vreme. Vuka Brankovića su pomešali sa Đurađem Brankovićem, ali ni to nije bilo pravo izdajstvo. Nakon prvog pada despotovine je skupio koaliciju, proterao Turke i potpisao sa njima mir na 10 godina. Nakon par godina su njegovi koalicioni partneri zaključili da obećanja data nevernicima ne moraju da se poštuju i odlučili da napadnu Turke. Đurađ nije želeo da ima ništa sa tim i zato su njegove zemlje pljačkali dok su išli prema Kosovu, gde su ih Turci katastrofalno porazili. Nakon poraza, Đurađ je neke od vođa koalicije zarobio i tražio da plate štetu koju su napravili dok su prolazili kroz Srbiju. Eto, to je "izdajstvo" Brankovića. Sa Markom je situiacija složenija, verovatno je bio vladar koji je štitio stanovništvo od pljačkaških napada raznih turskih bandi, bio relativno blag i pravičan prema narodu. Njegove zemlje su mogle biti neka oaza gde niste morali da brinete za ličnu i imovinsku sigurnost, što je u vreme turske ekspanzije bilo retkost. Sa migracijama stanovništva prema zapadu, te priče su polako prerastale u legende.
    (Zoki, 30. novembar 2019 17:23)

    # Link komentara

  16. Не постоји доказ да је српска војска (назовимо је српска, јер тада народи и нације нису постојали у данашњем значењу тих речи), поражена од Турака. Битка је постојала, Мурат је страдао, али је питање ко га је убио, обзиром на то да је Милош Обилић измишљена личност и да под тим именом или именом Милош Кобилић није постојао. Наравно, немам доказе за то, али мислим да су отомански официри верни младом и амбициозном Бајазиту, убили султана Мурата и његовог старијег сина Јакупа. Две супротстављене силе су нешто касније склопиле пакт, а потпуни пад српских државица, десиће се тек 1459. године, дакле, пуних 70 година касније. Српска држава је свој врхунац доживела у периоду (1331-1355), у доба јединог правог српског цара, Душана. Лазар је био један од великаша, један од моћнијих и богатијих, али далеко од било каквог царства.
    У сваком случају, од стварности, митова и легенди, добили смо раскошну и фасцинантну епску литературу, нешто најбоље и најснажније што је наша поезија дала светској књижевности.
    (Ајнштурценде Нојбаутен, 30. novembar 2019 17:16)

    # Link komentara

  17. Vecina komentatora se informiše na vikipediji koliko vidim. Nema tu nikakve izdaje. Obojica su bili veliki junaci. Istina je da vuk posle kosovskog boja nije imao najbolje odnose sa Caricom Milicom zbog borbe za presto ali svakako nije bilo izdaje. Inace isti taj vuk je deda velikog junaka zmaja ognjenog vuka.
    (Hehe, 30. novembar 2019 16:48)

    # Link komentara

  18. Cela srbijanska istorija je laz i mitovi
    (Hehe, 30. novembar 2019 12:51) # Link komentara

    Најбољи коментар на ово што објављује друг Риста.
    (конвертити те хвале, ооооо глибу, о блато..., 30. novembar 2019 16:33)

    # Link komentara

  19. Cela srbijanska istorija je laz i mitovi
    (Hehe, 30. novembar 2019 12:51

    Да, ово што се учи по школама је чиста лаж.
    (Жика, 30. novembar 2019 15:51)

    # Link komentara

  20. A je li ucestvovao Marko u kosovskoj bici i na kojoj strani?
    (Hm, 30. novembar 2019 15:47)

    # Link komentara

  21. Po turskim istoričarima, Turci su bitku na Kosovu izgubili jer im je stradao sultan. Ergo, mi smo na Kosovu pobedili.
    (dzigi, 30. novembar 2019 15:19)

    # Link komentara

  22. Ccc,
    Шта видиш у будућности?
    (kiza D., 30. novembar 2019 14:48)

    # Link komentara

  23. Mitovi i njihov uticaj na razvoj mentaliteta naroda je interesantan i prisutan je kod svih naroda.Pisac voli da ugodi čitaocu.Pripovedac voli da ugodi slusaocu.Narativ je uvek ulepsana istorijska činjenica,nekad do te mere ulepsana ili pogorsana,da i nema nikakve veze sa činjenicama sem teme.
    Samo je potanje dokle ode friziranje za rad isticanja sebe kao jedino dobrog tumača.
    Vojislav Seselj je klasičan primer srbina toga tipa.
    Nikako ovde ne tvrdim da takvi,a i sam Seselj,nemaju dobre podatke,ali tvrdim da ih loše i u pogrešno vreme guraju na scenu.Lici na ono:To je bilo zbog toga.Ej,čekaj,šta si uradio da to ne bude zbog toga.Zasto nisi to”zbog toga”prepoznao pre i predupredio?Zasto se nisi prilagodio?
    Slabi i neuki,a i neprosveceni traže izlaz u mitovima.
    Mitovi,na neki način,iskrivljuju poimanje odredjenih pojava da postaju duhovna karakteristika a u nekim drastičnim slučajevima i matrica stava o nečem.
    Marko Vukasinov sin, je neko ko se prilagodio vremenu i prirodi,u krajnjem.Lazar je to isto uradio,ali mu je pripovedač namenio carstvo nebesko.
    Isti taj pripovedač je morao imati i pakao(nasuprot carstvu nebeskom) i tu je udenuo Vuka Brankovića.
    Činjenice su nedostupne.Laprdanju kraja nema.Pouceni današnjim iskustvima o laprdanju može se zakljuciti da su tome skloni površni i skloni lažima i manipulacijama ljudi.Zato se da predpostaviti da su mnogi mitovi proizvedeni u tim,laprdaskim,krugovima,gde se svaki sledeći trudio da da svoj pečat.
    Mi nismo ustanku da danas(pored svih činjenica i dokumenata pred ocima)da sistematizujemo dogadjaje,uzroke,opcije,izbore rešenja,posledice i zakljucke poslednjih bar 100 godina naše istorije.
    Gledajući samo to ,u punom profilu,možemo zakljuciti da ili nismo ništa tacno zaključili ili nismo u stanju da napravimo pouku,ili nismo u stanju da odnegujemo istoriju onakvu kakva ona jeste.
    Ne treba ići dalje od nekoliko emisija u kojima Maric sakupi “relevantne”(javno,nemamo boljih,a stvarno nedamo boljima da kažu-nećemo da ih Cujemo)istoričare i tumače dogadjaja u poslednjih 100 godina,da bi se zakljucilo da smo u konfuziji kad je istorija tog vremena u pitanju.
    (Djed Gavrilo, 30. novembar 2019 13:28)

    # Link komentara

  24. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota. (Dejan, 30. novembar 2019 12:12)

    Ovo je period u kojem je on vladao.
    (vodoinstaleri rade po 6 sati u Parizu, 30. novembar 2019 13:25)

    # Link komentara

  25. ono što je u junaka do kolena, u kraljevića marka se po podu vuče...
    (kopro, 30. novembar 2019 13:15)

    # Link komentara

  26. Devedeset odsto istorije nam je naučna fantastika.
    (Što te biju ovi dobri ljudi?, 30. novembar 2019 13:14)

    # Link komentara

  27. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota. (Dejan, 30. novembar 2019 12:12)

    U zagradi nisu godine njegovog zivota, nego godine u kojima je bio sultan
    (011, 30. novembar 2019 13:13)

    # Link komentara

  28. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota. (Dejan, 30. novembar 2019 12:12)

    1389 je postao sultan i bio je to do 1402....
    (dux, 30. novembar 2019 13:08)

    # Link komentara

  29. Koga vise briga za proslost! Dok god zivimo u proslosti necemo imati buducnost!
    (Ccc, 30. novembar 2019 13:04)

    # Link komentara

  30. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota. (Dejan, 30. novembar 2019 12:12)

    To su godine vladavine,ne zivota.Rodjen je 1360.
    (kont, 30. novembar 2019 13:03)

    # Link komentara

  31. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota. (Dejan, 30. novembar 2019 12:12)

    U zagradi su navedene godine njegove vladavine, a da bi to znao nisi morao da ides u skolu ili procitas nesto, dovoljno je bilo da pogledas domaci film "Boj na Kosovu", koji je repriziran vise puta, i da samo logicki povezes godine. Pogibijom oca Murata,i smaknucem brata Jakuba,Bajazit je dosao na vlast 1389 god. odmah nakon boja na Kosovu.

    ...pa i ja sam brat! Jakubu brat...
    (toma sojer, 30. novembar 2019 13:03)

    # Link komentara

  32. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota. (Dejan, 30. novembar 2019 12:12.

    Ja sam na Megatrendu ucio da je u tom periodu vladao.
    (ljuba, 30. novembar 2019 13:01)

    # Link komentara

  33. Imamo bogatu istoriju sto ne mogu nase komsije da kazu!
    (eX, 30. novembar 2019 12:55)

    # Link komentara

  34. Cela srbijanska istorija je laz i mitovi
    (Hehe, 30. novembar 2019 12:51)

    # Link komentara

  35. Meni je taj mit o Vuku Brankoviću oduvek bio sumnjiv. Zamislite samo, vekovima se prenosi neki mit s kolena na koleno. A povrh svega toga, narod je u ono doba bio nepismen i lakoveran (verovali su u veštice, vile i babaroge). Samo su plemići i sveštenstvo bili pismeni. Povrh svega toga, za svaki poraz se traži "žrtveni jarac". Kada se sve uzme u obzir, u tom mitu nema ni 20% istine. Ne znamo mesto rođenja Kralja Uroša i Kralja Milutina, mesto smrti Stefana Dragutina, a kao znamo šta je radio Vuk Branović pre šest vekova na osnovu mita koji je nepismeni i lakoverni narod prepričavao između sebe toliko vremena.
    (mile, 30. novembar 2019 12:46)

    # Link komentara

  36. Сјајан текст.
    (doWnload, 30. novembar 2019 12:41)

    # Link komentara

  37. Mi zapravo ni ne znamo sta je bilo sa Vukom Brankovicem.Izgleda da on jeste bio u nekom dilu s Turcima u pocetku tj da nije pruzio potpuni otpor na Kosovu.Posle toga je postao turski vazal ali ubrzo i nastavio sukobe s njima godinama da bi ga 1396 zarobili i vrvt ubili 1397.S druge strane Marko Kraljevic je paradoksalno bio potpuni izdajnik kao i braca Dejanovic vladari Makedonije.Onda npr Balsici vladari Zete isto nisu ucestvocali na Kosovu tj nisu dosli dok je npr Tvrtko kralj Bosne poslao svoju vojsku.To su bila cudna vremena.Feudalni sistem nije danasnja nacionalna drzava.Vlastela i vladari pre svega brinu o svojim posedima a ne o narodu ili naciji koja je tad bila nepoznata kategorija i ne mozemo ih gledati kroz danasnju prizmu.Svi su u nekom trenutku pa i Lazarevici bili i u sukobu i u dogovoru s Turcima tako da Vuk Brankovic svakako nije izdajnik ako pogledamo tadasnja merila.No bez obzira mislim da je taj period srpske istorije najveca tragedija naseg naroda posto smo pali pod Turke bas u periodu kada je poceo najveci razvoj Evrope,mogu da zamislim kako bi izgledali srpska renesansa i novi vek bez Turaka.
    (konzervativac, 30. novembar 2019 12:26)

    # Link komentara

  38. Је л'ово за Њуз нет или ви то озбиљно?!
    (свашта, 30. novembar 2019 12:26)

    # Link komentara

  39. Ja učio da je Marko Kraljević sve njih pobio i seo na kamen da odmori malo....
    (dnevna doza prosecnog Srbende, 30. novembar 2019 12:24)

    # Link komentara

  40. Mene interesuje kada će manje više svi naši medievisti prestati već jedanput da šrešisuju Ilariona Ruvarca i Stojana Novakovića, do tih su saznanja još oni došli, a nakon toga se samo vrte kompilacije na istim temeljima, bez novih potkrepljenja. Da li će iko početi da se baviti i drugim pitanjima, isto tako nerasvetljenim, a vajno opšte poznatim. Niko se do sada nije pozabavio pitanjem bitke na Marici koja je ključni momenat za sve ono što se vekovima kasnije zbivalo na nesrećnom Balkanu. I zbog čega se po zapadnoj hronologiji ovaj događaj precizno datuje u 1371. (čak i datum poznat), dok se u turskoj istoriografiji izričito datuje u 1364. godinu. Ne postoji mogućnost da je greška zbog razlike u kalendaru, hronološki nije toliko daleka prošlost.
    (Avanturista, 30. novembar 2019 12:20)

    # Link komentara

  41. Kako znate da su ovo mitovi, a ne istina? Istorija je jedna čudna nauka, gde se sve ide otprilike i ništa se ne može reći sa 100 % sigurnošću...
    (,,,, 30. novembar 2019 12:18)

    # Link komentara

  42. Bajazit I Munjeviti (1389-1402) kad je pre uspeo da bude sultan za 13 godina zivota.
    (Dejan, 30. novembar 2019 12:12)

    # Link komentara

  43. Istorija je naucna oblast.
    (Bravo za clanak, 30. novembar 2019 12:06)

    # Link komentara

  44. Pa mi smo jos i u skoli 90ih svojevremeno ucili upravo ovo da je Despot Djuradj, sin Vuka izdao, ali ne na cuvenoj bici vec decenijama kasnije isto na podjednako vaznoj bici. Vise sam i zaboravio koja godina, ali evo pise u tekstu.

    Medjutim, isto tako smo ucili da je 1389 bio poraz ne samo srpske vojske vec "evropske" jer su i toj bici kao i u jos nekim kasnije ucestvovali i Francuzi, Germani, jos neka evropska i slovenska plemena (narodi) ukljucucjuci i tadasnja hrvatska plemena, a naravno zbog teritorije na kojoj se bitka vodila 90 odsto vojske su cinili Sloveni ( prije svega danasnji Srbi) i narodi iz okruzenja iz tog perioda...
    (UDBA, 30. novembar 2019 11:50)

    # Link komentara

  45. Hm, pa nije baš da je "nedvojebeno" utvrdjeno da u vreme bitke nije bilo izdaje, jer o samoj bitci apsolutno ne postoje nikakvi izvori. Prvi izvori o samoj bitci su 70 godina posle bitke. Ono što se zna je da je Vuk Brankvić bio u kombinacijama sa Ugarskom pre bitke, i da se nudio Ugarima kada su onu prešli Savu čim su čuli za velike srpske gubitke protiv Turaka i pokušali da zauzmu Miličine zemlje. To je definitivno veleizdaja. Tako je veoma upitno šta je i kako se ponašao za vreme same bitke, verovatno kalkulisao i "iskulirao" što bi rekli klinci u presudnim momentima. A to je manje više onako kako ga je narod i doživeo.

    Takodje, Marko je po najnovijim podacima, veoma kasno postao Turski vazal, iako je bio duboko na jugu, poptuno okružen velikom silom a sam kontolisao veoma malu teritoriju. Takav neki hrabri prkos prema Turcima, opet je mogao da ima manje više profil ličnosti kako ga je narod zapamtio. Prgav, neracionalno hrabar, i pomalo lud.
    (toalwar, 30. novembar 2019 11:23)

    # Link komentara

  46. Дајте више оваквих текстова
    (1389, 30. novembar 2019 11:22)

    # Link komentara

  47. U školi učimo da je Marko Kraljević najveći junak koga smo imali.
    Takodje učimo da je Kosovski boj najveća naša bitka. A niko da se zapita kako to da najveći junak nije učestvovao u najvećoj bici.

    A da ne pominjem njegova ostala "dela" - pije vino sa starom majkom pa konju daje pola, pa ore drumove kojima ljudi putuju... najvećeg rivala pobedi u borbi tako što ga probode sa ledja uz kvarnu pomoć posestrime vile. I tako dalje i tako dalje...

    Baš lep način da se vidi kakav smo narod.
    (Vlad Rad, 30. novembar 2019 11:08)

    # Link komentara