- Komentari -

ANKETA B92: Može li se maloletnicima zabraniti gledanje filmova koji nisu za njihov uzrast?

Još jedan film izaziva buru u svetu. Grčka policija prekinula je projekciju filma "Džoker" i izvela 19 maloletnika iz bioskopa. U Novom Pazaru je pomama za ovim filmom. Kako je antiheroj posato superheroj nove generacije? Šta znači oznaka zabranjeno za mlađe od 18 godina u eri interneta i društvenih mreža?

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Maloletnicima ne treba da zabranjuje nešto država, već njihovi roditelji. Država ne bi smela da se meša u vaspitavanje dece, ako ne postoje osnovane sumnje da roditelji namerno žele da deci nanesu štetu, dakle, ozbiljno nasilje s povredama ili mešćo slično, inače sikter, deca nisu državna deca, već roditeljska,. oni snose rizike i odgovornost za njih, i država tu nema šta da traži.
    (EU Citizen, 23. oktobar 2019 12:31)

    # Link komentara

  2. Te oznake služe da se ograde proizvođači ili producenti, nikako ne rešavaju problem. Isto je i sa nalepnicom za zabranu prodaje alkoholnih pića i cigareta maloletnicima, to je smešno i ništa ne menja.
    (John Smith, 23. oktobar 2019 10:07)

    # Link komentara

  3. Ovaj tekst će samo povećati broj Guglanja maloletnih lica o filmovima koji su im zabranjeni. Naravno, da je danas to apsolutno nemoguće. Ne može im se zabraniti ni koriscenje bilo kakve droge, a ne ovo...
    (zoom, 23. oktobar 2019 10:00)

    # Link komentara

  4. Moze i trebalo bi. Ne iz nekih moralno-etickih ili vaspitnih razloga. To je smesno, vec iz vrlo prakticnih: omoguciti ljudima koji su dosli da gledaju film, da to i urade. Od glasnog pricanja, suskanja ambalazom, sevanja ekrana telefona, setanja...ne moze se gledati fim. Nedavno smo suprug i ja isli u bioskop ("bilo jednom u holivudu");to se pretvorilo u nocnu moru, grupa dece se kikotala i setala, jer nista nisu kapirali, niti ih je zanimalo; tinjdzeri golupcici pored nas su vise pricali i proveravali telefone nego sto su gledali film. Sveprisutan teror dece, kojoj je ama bas sve dozvoljeno...
    (Rozepetao, 23. oktobar 2019 09:43)

    # Link komentara

  5. Највећа грешка је што се деци од раног узраста дозвољава да користе мобилне телефоне и гледају телевезију. До 5 године не треба им давати телефоне уопште а бар до 3 године не пуштати им ТВ.
    (петар, 23. oktobar 2019 09:42)

    # Link komentara

  6. Dzoker u nasim bioskopima ne moze da se gleda od dece. Pola publike su klinci od oko 10 godina, a to zaista nije film za njih. Kada sam ja bila dve klinke su sedele iza mene i non stop glasno bacale fore. Kada ih opomenete, ne obaziru se i samo nastavljaju da prave haos. Klinci se zeznu i kupe kartu, misle da je superherojski film, a ono teski psihodramski triler sto je uzasan smor za njih, i sta drugo da rade nego da razbijaju dosadu... to je inace redovna pojava na slicnim filmovima jer klinci dodju da jedu kokice i zabavljaju se a ljudi koji su dosli da odgledaju film su bacili novac za kartu jer u tim uslovima zaista ne mozete biti fokusirani na platno. Dosli ste u igraonicu a ne u bioskop.
    (Nehvala, 23. oktobar 2019 09:37)

    # Link komentara

  7. Moglo bi ali se neće. Zašto? Zbog prava dece na sve, sem kulturnog ponašanja i izvršavanja obaveza. Današnji roditelji em ne mogu em neće em ne znaju da vaspitavaju svoju decu. A političari? E, njima odgovara nevaspitana, dečja bagra, pod nazivom, navijači. Živela prava dece!!! Samo, ima jedan malecki problem. Sa 18 godina prestaješ biti dete. Prava nakon toga? Da crkneš radeći kao rob za nekog koji je bio na pravom mestu u pravo vreme.
    (weiss67, 23. oktobar 2019 09:31)

    # Link komentara

  8. ne može.
    ne mozes deci nista zabraniti,
    ce da nadju nacin. jos sad kad ne smes da dignes ruku na njih, manje ce da slusaju jer se ne boje.
    straha nema a razum ne radi kod njih.
    (Belmont, 23. oktobar 2019 09:18)

    # Link komentara

  9. Naravno da može, čitava Amerika i zapadna Evropa imaju odlično razvijene sisteme ko sme da kupi ulaznicu za bioskop, alkohol, cigarete, itd. Našli smo baš od Grčke da gledamo kako se to radi...
    (Englez, 23. oktobar 2019 09:13)

    # Link komentara

  10. Može - ukoliko se može ukinuti televizija.
    (+MAKSIM, 23. oktobar 2019 08:41)

    Koja televizija, TV Torent?
    (Hetfild, 23. oktobar 2019 09:04)

    # Link komentara

  11. Naravno da moze, ako se roditelji zaista bave svojom decom.

    Bioskop ce samo odgoditi pokusaj gledanja dok se ne pojavi piratska verzija za skidanje preko interneta, a onda su na redu roditelji.
    (Goran, 23. oktobar 2019 09:03)

    # Link komentara

  12. Može - ukoliko se može ukinuti televizija.
    (+MAKSIM, 23. oktobar 2019 08:41)

    # Link komentara

  13. Deca će nama uskoro zabranjivati sadržaje sa društvenih mreža, šta vam je.
    (Cile Mile, 23. oktobar 2019 08:25)

    # Link komentara