- Komentari -

Raketom do Meseca i Marsa: Milijarder priprema svemirski turizam FOTO/VIDEO

Južnoafričko-američki biznismen i pronalazač, direktor kompanije "SpaceX", Ilon Mask najavio je da bi već u narednim mesecima mogao da počne sa testiranjem prototipa svoje rakete "staršip" sa kojom planira da vodi ljude do Meseca i Marsa, ali i na superbrza putovanja sa kontinenta na kontinent.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Ovo ce da implodira )) kao dva i dva
    (po zasluzi, 7. oktobar 2019 07:20)

    # Link komentara

  2. @artiljerac SPX je musterija moje firme. Ooo, itekako imaju inzenjere (to koliko su placeni i u kakvim uslovima rade je druga stvar). Pa da vidite kako se resavaju problemi preko noci. Sve u hodu. Kad su dosli, kolege se zgrazavale, kakva je ovo smejurija, ovi ne znaju gde udaraju, a za par meseci, ispade stratosferni projekat. I radi. Uskoro ce poceti da mlati pare. Htedoh reci, jos para.... you know what I mean
    (pizza pametnica, 7. oktobar 2019 03:19)

    # Link komentara

  3. prateci polemiku na sajtu zakljucio sam da je artiljerac nadobudan i slabo informisan idealista.Ja ,pa ja,posebno iritira.Sa druge strane ,to izazove prave znalce struke da se jave i daju relevantne informacije.Sve u svemu,ok.Pozdrav svima.
    (klatelo, 7. oktobar 2019 03:19)

    # Link komentara

  4. Jel moguće da ne može da napravi električni auto za par hiljada koji bi svi mogli da koriste i koji ne bi zagadjivao planetu?
    Jel toliko glup da ne može da izračuna koliko bi para tako zaradio?
    A možda nije toliko pametan? Možda ne želi da pomogne ljudima i planeti?
    Mislite o tome, pa tek onda dalje o planovima o osvajanju marsa, galaksije, čoveka koji još nema tehnologiju staru 60 godina za lansiranje čoveka u orbitu.
    (Velmir Maglusic, 7. oktobar 2019 01:30)

    # Link komentara

  5. Kako izgleda na slici kao da je neki limar sklepao u kucnoj radionici.
    (Vatra, 7. oktobar 2019 01:28)

    # Link komentara

  6. Meni ovo zvuci kao scenario za novi Hollywoodski film.
    Obican sarlatan, on ce da vodi turiste na Mesec & Mars a super sile jos nisu u stanju da naprave raketu koja ce odvesti i vratiti astronaute na tako dalek i opasan put.
    (domacin, 6. oktobar 2019 23:24)

    # Link komentara

  7. Legendoo!
    (Vuk iz Panceva., 6. oktobar 2019 22:35)

    # Link komentara

  8. @Toronto, 06. oktobar 2019 18:28) - posade na ISS se iskljucivo transportuju ruskim letelicama. Elonu svaka cast, covek delima vuce covecanstvo napred
    (Biftek, 6. oktobar 2019 22:33)

    # Link komentara

  9. Meni ovaj lik sve više liči na nekog foliranta. Kao nešto, a u stvari ništa.
    (Pera, 6. oktobar 2019 22:25)

    # Link komentara

  10. veoma zalosno!ja sam pokusao pomoci nekima ali sam odustao,oni cak veruju da teslin auto krzi oko zemlje!!!…!!
    (zz, 06. oktobar 2019 10:33)

    Evo ja ne verujem da starman kruži oko zemlje. Ono kruži oko sunca i trenutno se nalazi u blizini marsa. Nisi ni proverio priču u vezi starman-a, nego si lupio u fazonu earth is flat it must be fake.
    Ne znaš ti ništa!
    Evo lupio i ja u istom fazonu...
    (chuck, 6. oktobar 2019 21:46)

    # Link komentara

  11. @Artiljerac
    Kada bi broj inženjera bila ikakva garancija uspeha, Kinezi bi bili prvi u svemu i ne bi morali da pribegavaju krađi i "reverse engendering - u". Uostalom, tih 20-30 inženjera iz NASE mogu napraviti razliku ako imaju znanje i iskustvo. Uvek je bilo tako, glavni dizajner/konstruktor (Von Braun, Koroljev) vodi program, ostali samo odrađuju posao.
    Ako već praviš poređenje sa F1, seti se šta znači kada Ros Braun ili Edrijen Njui predju u drugi tim i koliko taj tim odmah postaje konkurent za titulu (uz dobre motore naravno).
    (Drakče, 6. oktobar 2019 21:43)

    # Link komentara

  12. Napred Masče!!!!!
    (made in Serbia, 6. oktobar 2019 21:25)

    # Link komentara

  13. Alo Srbi, ovo je samo prototip!
    (Nenad, 6. oktobar 2019 20:51)

    # Link komentara

  14. Elona moramo da čuvamo. Najvažnija osoba 21ga veka. Vizionar sa konkretnim delima. Sve je stavio na kocku i uložio zarad budućnosti čovečanstva. Mogao je da sedi na ostrvima pijucka koktelčić i gleda more kako se diže. Njegovu sliku ću uramim i glasam za predsednika planete Zemlje.
    (Marko, 6. oktobar 2019 20:46)

    # Link komentara

  15. Nema te organske materije koja bi mogla proći neoštećena kroz Van Halenov pojas ili ne tako dalek takozvani Li Rotov prsten.
    Bogataši se igraju sa lakovernicima prodajuči im maglu u vrednosti dijamanata.
    (Laž na oči gled svih, 6. oktobar 2019 20:42)

    # Link komentara

  16. Докле са обмањивањем простог пука!? Човек нема ни инфрастуктуру ни знања да оде до Месеца и да се врати.
    Још у мојим давним дечачким данима, о Спејс туризму се говорило као и данас, неколико деценија касније, у смуслу: Ево га, само што није! Константно замајавање света, готово искњучиво из аметичке пропагандне кухиње.
    Не веруј, провери, па размисли!
    (Офкорс, 6. oktobar 2019 20:34)

    # Link komentara

  17. veoma zalosno!ja sam pokusao pomoci nekima ali sam odustao,oni cak veruju da teslin auto krzi oko zemlje!!!…!!
    (zz, 6. oktobar 2019 10:33)

    Bezuspesan nacin trolovanja :D
    (Badji, 06. oktobar 2019 11:17)

    Pa ne bih reko da mu je bilo bezuspesno. Eto doveo si mu komentar na TOP da svi procitaju.
    (Aco, 6. oktobar 2019 18:36)

    # Link komentara

  18. @(aртиљерац, 06. oktobar 2019 14:33)

    Uz dužno poštovanje gospodine, SpaceX i Musk se zaista zaj...aju sa svetom, tako da od 2010 kada su imali 0% udela u svim komercijalnim letovima na svetskom nivou, sada je taj udeo oko 65% samo sa Falkon 9. Za usporedbu, recimo, Rusi su 2010g držali blizu 60%, a sada 6-7%, ULA (United Launch Alliance), zajedničku kompaniju Boeing-a i Lockheed Martin-a, su gotovo potpuno izbacili iz komercijalnog biznisa, a SpaceX ih opasno ugrožava i u nekomercijalnim ugovorima, sa vojskom i vladom. U 2018 godini SpaceX je imao najveći prihod od svih svetskih kompanija u ovom biznisu, 2 milijarde dolara. Za kompaniju koja je u biznisu 17 godina, a prvi komercijalni letovi su počeli tek u 2013, složićete se da su ove cifre zaista impresivne. Kao čovek u struci, kako sami navodite, trebali bi ste znati ove činjenice. Može li čovek koji drži 65% svetskog tržišta biti šarlatan? Da li su šarlatanske i sve kompanije koje biraju SpaceX da im dostavi satelite u orbitu? Inače, od jednog magistra vazduhoplovnog inženjerstva bi se očekivalo da pažljivije čita tekst i da razume to što pročita. Radi se o prvim test letovima ove rakete, odnosno, za sada samo testu bustera. Ova faza, MK1, još nije raketa u punoj prrojektovanoj veličini. Ovo je samo prvi korak ka stvaranju vozila sposobnog da preveze ogromne količine tereta, prvo do Meseca, a kasnije i do Marsa.
    (Toronto, 6. oktobar 2019 18:28)

    # Link komentara

  19. @ kris ма то су будалаштине.Лепо сам вам написао.ЈА САМ инжењер ваздухопловства већ 34 године,ви то нисте.Изувори из којих се ја обавештавам вама нису доступни.Ви то не знате,али РЕКО ЈЕ МАСК.Ма ајде.Какви инжењери из
    НАСА-е?Колико их је?25-30.У НАСА-и ради 2000 инжењера,не мање у руском космичком програму.То ја као да Римац купи 5 инжењера и он ће да буде први у
    Формули 1.А Ферари,Мерцедес,Мекларен,Вилијамс немају појма.Они су пиглу.Шта
    вам је бре децо.Немо сте малише палише.
    (артиљерац, 6. oktobar 2019 18:04)

    # Link komentara

  20. Sa tom limenom kantom hoce na Mars? I kojim ce to pogonom doci do Marsa? Nemaju motor ni za Mesec, a jos manje za Mars...
    (Termodinamicar, 6. oktobar 2019 17:59)

    # Link komentara

  21. @артиљерац

    Ocigledno slabo znas istoriju Muska. Nije on raketni inzenjer (po struci je masinac) pare zaradio kao jedan od tvoraca paypala i onda krenuo da investira u ono sto ga zanima. Tesla je imala tim inzenjera pre nego sto je Musk investirao u tu kompaniju ista prica i sa SpaceX stim sto se SpaceX drugacije zvao.

    Elem ovo sto SpaceX sad radi je nista specijalno novo, Von Braunova Ferry Rocket, vrlo slican koncept ko SpaceX BFR. I sad ti nama reci da Von Braun pojma nema :D

    Ali ono sto je novo je sto Musk ima pare da investira plus sto i NASA to finasira.
    (LoŠmI, 6. oktobar 2019 16:05)

    # Link komentara

  22. @артиљерац

    Uz duzno postovanje,

    Ilon Mask ne radi sam, vec je oko sebe okupio veliki broj inzenjera iz oblasti aero-kosmickog inzenjeringa.
    Mnogi od njih prethodno su radili u Nasi, neki su radili za ostale korporacije iz iste branse. Dakle nije tacno da nema naucne resurse.
    Medjutim sve to nije toliko ni bitno koliko cinjenica da SpaceX kompanija sada vec godinama uspesno lansira u Kosmos svoje rakete i sada vec rutinski ih spusta nazad na Zemlju, te ih ponovo koristi. Nesto sto nijednoj drugoj svemirskoj kompaniji ne polazi za rukom osim kompaniji Blue Origin u dosta ogranicenijoj meri.
    Napravili su i uspesno testirali novi raketni motor koji je svojim dizajnom smatran za sveti gral u raketnoj industriji, ali ga dosada niko nije dizajnirao i uspesno testirao/koristio osim SpaceX.
    Njihove rakete Falcon 9 su trenutno najefikasnije na svetu. Posto se vise puta upotrebljavaju pa su time i najjeftinije. O tome govori cinjenica da je SpaceX-ov udeo na svetskom trzistu lansiranja u kosmos najveci. Veci od NASA-e, veci od Roskomos-a, ciji je udeo na svetskom trzistu lansiranja 10%, a pre SpaceX iznosio je oko 50%. Nemojte mi verovati na rec. Proverite ovo.

    Dakle, opet nije tacno da nema naucne resurse da pokusa isto sto su vec sa uspehom radili na Zemlji, da prizemlji raketu na drugo nebesko telo.

    Ako s druge strane verujete da su dosadasnji uspesi kompanije SpaceX laz, i kompjuterski generisane animacije sletanja raketa onda mi nemamo sta dalje da pricamo.
    (Kris, 6. oktobar 2019 15:28)

    # Link komentara

  23. Земља је округла, а то најбоље потврђује Међународна свемирска станица која се креће брзином 27600 km/h (и при тој брзини се смењују посаде у њој), налази се у термосфери (на око 360 km висине) на просечној температури од око 300 C степени... а неки астронаут је једном изашао на плато станице да замени један њен део (нађите сами снимак)...
    (НАСАмарен, 6. oktobar 2019 15:22)

    # Link komentara

  24. Prosecan srednjoskolac moze sa istim argumentima da tvrdi da je zemlja ravna isto koliko i njegiv nastavnik da je zemlja okrugla...
    elem Ove Maskove raketice su ubedljive isto koliko i americko sletanje na mesec..
    (Saki, 6. oktobar 2019 15:03)

    # Link komentara

  25. Na stranu sto ovaj Mask prica bajke, ali da li je moguce da postoje ljudi sa ovakvim stavovima kao ovaj zz!?
    (Predrag, 6. oktobar 2019 15:01)

    # Link komentara

  26. Поштована господо коментатори,мени су 62 године,већ 35 сам ваздухопловни
    инжењер,већ 29 магистар.Ја о ваздухопловству и идењу у свемир знам више него
    што ИКО од вас зна.Уз најдужније поштовање за Илона Маска,он се јако лепо за...ва са целим светом.Он НЕМА научне ресурсе да то уради.Нити их може имати. Правим кола на струју и идем на Марс.Ма кеве ти.Човек продаје маглу е да би узео што више пара од акционара.А "он" да оде на Марс,то је као да Срби оду на Месец.Исто.Не палите се.НАСА није тренутно у стању,Руси то засад не могу,па
    ће Илон Маск(мајка Мују шишала на струју)то да уради.Па не будите БУДАЛЕ,молим вас.Мислио сам да сте,ипак,мало....ма нема везе.
    (артиљерац, 6. oktobar 2019 14:33)

    # Link komentara

  27. a šta će to da vide tamo? lepe granate doline? vodopad lepa mora i plaže. ....
    (Dragan, 6. oktobar 2019 14:23)

    # Link komentara

  28. I šta,spuste se na Mars i naiđu na tablu "Ovo je Srbija".!?
    (snake eater, 6. oktobar 2019 14:02)

    # Link komentara

  29. veoma zalosno!ja sam pokusao pomoci nekima ali sam odustao,oni cak veruju da teslin auto krzi oko zemlje!!!…!!
    (zz, 06. oktobar 2019 10:33)

    A da za početak pokušaš da pomogneš sebi? Prvo idi kod lekara pošto zdr** čovek ne može ovoliko da lup*.
    (kaligula, 6. oktobar 2019 13:55)

    # Link komentara

  30. Zemlja je ravna...
    (Milojka, 06. oktobar 2019 12:46)

    Tako je Milojka. Nema lepšeg osećaja od onog kad je glava prazna. Zato i kažu nit' brige nit' pameti.
    (kaligula, 6. oktobar 2019 13:32)

    # Link komentara

  31. @zz

    Najpametnije što si napisao u svom komentaru je to da si odustao od ubeđivanja i uterivanja istine nama glupima i ograničenima.

    Nadamo se da ćeš čvrsto ostati pri tom stavu!
    (Ursa Minor, 6. oktobar 2019 13:25)

    # Link komentara

  32. Jos se nije javio VladoBL. Sta li mu je?
    (Jest, 6. oktobar 2019 13:02)

    # Link komentara

  33. Zemlja je ravna...
    (Milojka, 6. oktobar 2019 12:46)

    # Link komentara

  34. najveca tragedija u ovoj prici je ta sto ima ljudi koji ce poverovati u ovu budalastinu!

    zivimo u 21.veku a neki i dalje veruju da je covek bio na mesecu,da je zemlja lopta koja se okrece ogromnom brzinom,da gravitacija postoji,i da smrtonosni gama zraci ne mogu nista astronautima,da putujemo oko galaksije skoro milion km/h...

    tim ljudima nema pomoci,oni su ograniceni ko terasa i normalno da ce poverovati u ovo,njima bilo sta da kazes oni ce poverovati,indoktrinacija iz skolskih dana kojima su punili glavu raznim glupostima i to ce ih drzati celoga zivota...

    veoma zalosno!ja sam pokusao pomoci nekima ali sam odustao,oni cak veruju da teslin auto krzi oko zemlje!!!…!!
    (zz, 6. oktobar 2019 10:33)

    Ako samo pokusavas da trolujes onda svaka cast na trudu. Ako si zaista ozbiljan onda ti savetujem da se malo druzis sa strucnom literaturom a ne samo youtube i sl. gde svako ima pravo da snimi sebe kako resava neku teiriju zavere i sl. Tako da strucnu literaturu iz fizike, mehanike, matematike, astronomije pa onda pametuj.
    (george pappadoubie, 6. oktobar 2019 12:30)

    # Link komentara

  35. Izgleda ko rakete iz starih SF stripova posto je od celika. Extra. Inace celik je izabran jer planiraju oko sto lansiranja pa to sto ce trositi vise goriva zbog tezine nije problem bitno da je sto pouzdanija i da nije skupa. A da gorivo je metan pa iako trosi vise opet nije strasno jer je jeftiniji od kerozina. Inace prvi stepen koji ce je izneti u orbitu ce imati 37 motora ali od toga ce koristi 24 do 31motor, visak je to sigurnosti radi, npr kad lansiraju posadu onda 24 motora ili za vrlo bitan tovar a kad lansiraju npr gorivo onda 31 motor.

    SpaceX-u kapa dole za invoacije mogli bi da izvrse revoluciju sto se tice putovanja u svemir, i jedino sto bi bilo jos veci iskorak je ruski raketno nuklearni motor ako uspeju da ga realiziju, nazalost ona zadnja nesreca govori da imaju problema, ali mislim da ce izgurati projekat do kraja jer im je to buklvano biti ili ne biti sto se tice posla sa lansiranjem satelita jer nemaju rakete koje mogu opet da koristi pa su skuplji od SpaceX a problem ce tek nastati kad i Blue Origin se umesa u binzis (Bezosova kompanija).
    (LoŠmI, 6. oktobar 2019 12:13)

    # Link komentara

  36. Bacanje para i zaludjivanje !
    (BG, 6. oktobar 2019 12:06)

    # Link komentara

  37. uz
    Nacrtaj ili objasni kako ti zamišljaš planetarni sistem ili ako ti je to teško, kako se dešava smena dana i noći po vremenskim zonama na zemlji. Kad to budeš uradio javi se opet da omalovazavas nesto. Do tada se obrazuj, prečica nema u sticanju znanja. O vrlinama drugi put.
    (Sloba, 6. oktobar 2019 11:59)

    # Link komentara

  38. @zz da, slazem se, da budemo vrsta koja ce naseljavati vise ploca, nismo jos skapirali kako pracku da napravimo da skacemo sa ploce na plocu umesto da trosimo toliko goriva i raketa

    Ako imas neki projekat, javi, da udruzimo snage i odemo NASI na vrata
    (Mare Lajsna, 6. oktobar 2019 11:55)

    # Link komentara

  39. odakle im bre toliko para,pored silnih konkurencija.
    (monopolisti, 6. oktobar 2019 11:52)

    # Link komentara

  40. @atilla, ko kaze da vec nije tako? Drzave su samo maska. Par ljudi kontrolise sve resurse na planeti. Informisi se.... Vama ne inace sve to bila teorija zavere.
    (...., 6. oktobar 2019 11:52)

    # Link komentara

  41. Mene zanima da mi vi mene kažete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
    (BSN, 6. oktobar 2019 11:40)

    # Link komentara

  42. @zz a gde si ti pun*i tvoju glavu, kako te nije sramota da tako lupaš?
    (Z@go®, 6. oktobar 2019 11:25)

    # Link komentara

  43. Ostacemo na Zemlji samo mi i Si***ri!
    (VELJKO MILISAVLJEVIC, 6. oktobar 2019 11:23)

    # Link komentara

  44. neverovatno je to da su nekad skoro ovo radili drzave. a sad to mogu pojedini ljudi. u buducnosti ako tako nastavi i drzave ce postajati kao vlasnik nekog milijardera.
    (attila, 6. oktobar 2019 11:23)

    # Link komentara

  45. @zz ne kruzi oko zemlje nego oko sunca pozzz
    (ilon mask, 6. oktobar 2019 11:22)

    # Link komentara

  46. Mask se odlucio za koncept Koroljeva- mnogo malih motora. Raketa N1 je imala 36 motora u prvom stepenu. No nikada nije oostignuta stabilnost rada. Nasuprot tome Fon Braun i Gluskov su (pojedinacno) forsirali koncept velikih motora (npr. Saturn 5, sa pet motora).
    Videcemo kako ce ovo proci.

    Korovljev je umro 14 januara 1966 godine ..od tad su racunari "malo" uznapredovali...takodje kad je umro niko nije znao da zavrsi njegov projekat kako treba.
    (dzoni, 6. oktobar 2019 11:22)

    # Link komentara

  47. najveca tragedija u ovoj prici je ta sto ima ljudi koji ce poverovati u ovu budalastinu!

    zivimo u 21.veku a neki i dalje veruju da je covek bio na mesecu,da je zemlja lopta koja se okrece ogromnom brzinom,da gravitacija postoji,i da smrtonosni gama zraci ne mogu nista astronautima,da putujemo oko galaksije skoro milion km/h...

    tim ljudima nema pomoci,oni su ograniceni ko terasa i normalno da ce poverovati u ovo,njima bilo sta da kazes oni ce poverovati,indoktrinacija iz skolskih dana kojima su punili glavu raznim glupostima i to ce ih drzati celoga zivota...

    veoma zalosno!ja sam pokusao pomoci nekima ali sam odustao,oni cak veruju da teslin auto krzi oko zemlje!!!…!!
    (zz, 6. oktobar 2019 10:33)

    Bezuspesan nacin trolovanja :D
    (Badji, 6. oktobar 2019 11:17)

    # Link komentara

  48. Prvo par letova probe pa onda turisticka sezona :)
    (Tutlo, 6. oktobar 2019 11:04)

    # Link komentara

  49. Mask se odlucio za koncept Koroljeva- mnogo malih motora. Raketa N1 je imala 36 motora u prvom stepenu. No nikada nije oostignuta stabilnost rada. Nasuprot tome Fon Braun i Gluskov su (pojedinacno) forsirali koncept velikih motora (npr. Saturn 5, sa pet motora).
    Videcemo kako ce ovo proci.

    @zz
    Auto ne kruzi oko Zemlje, vec oko Sunca. Vise citanja, manje vredjanja.
    (Posmatrac, 6. oktobar 2019 11:03)

    # Link komentara

  50. Povedite i Marinu Abramovič, molim vas.
    (kele®, 6. oktobar 2019 10:56)

    # Link komentara

  51. najveca tragedija u ovoj prici je ta sto ima ljudi koji ce poverovati u ovu budalastinu!

    zivimo u 21.veku a neki i dalje veruju da je covek bio na mesecu,da je zemlja lopta koja se okrece ogromnom brzinom,da gravitacija postoji,i da smrtonosni gama zraci ne mogu nista astronautima,da putujemo oko galaksije skoro milion km/h...

    tim ljudima nema pomoci,oni su ograniceni ko terasa i normalno da ce poverovati u ovo,njima bilo sta da kazes oni ce poverovati,indoktrinacija iz skolskih dana kojima su punili glavu raznim glupostima i to ce ih drzati celoga zivota...

    veoma zalosno!ja sam pokusao pomoci nekima ali sam odustao,oni cak veruju da teslin auto krzi oko zemlje!!!…!!
    (zz, 6. oktobar 2019 10:33)

    # Link komentara