Očekuje se rast prodaje računara tokom 2024. godine, a evo šta će je poboljšati

Analitička kompanija Canalys izveštava da će globalna isporuka PC uređaja dostići 267 miliona isporučenih primeraka tokom 2024. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Qcon / Shutterstock.com
Foto: Qcon / Shutterstock.com

Prema navodima analitičke kompanije Canalys, isporuka računara doživeće preporod tokom sledeće godine, a na to će najviše uticati "AI PC" talas koji će početi već tokom januara 2024. i neće se zaustavljati do kraja godine.

Industrija računara je bila u procvatu tokom pandemije koronavirusa, kada su se unapred kreirani PC sistemi prodavali bez problema, ali kada se zdravstvena situacija u svetu smirila, tokom 2022. i 2023. godine zabeležen je pad isporuke računara.

Trenutno, kompletno PC tržište nije u najboljem stanju, ali se očekuje da će AI PC uređaji poboljšati prodaju računara za 8% tokom naredne godine, na ukupno 267 miliona uređaja.

"Uticaj veštačke inteligencije na industriju računara biće značajan, a vodeći dobavljači delova, proizvođača procesora i operativnih sistema će se fokusirati na isporuku novih modela veštačke inteligencije u 2024. Ove inicijative će povećati potražnju za ažurirabim PC uređajima, posebno u segmentu poslovanja", kažu iz Canalysa.

Očekuje se da će ukupan udeo isporuke PC uređaja sa AI mogućnostima iznositi oko 19% tokom 2024. godine. Ovo uključuje i Mac uređaje M serije, kao i nove proizvode iz Windows ekosistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.