Novi MSI gejming računar menja konzole? VIDEO

Zvuči prilično neobično, ali MSI računar namenjen gejmerima ima samo integrisanu grafičku kartu i namenjen je za cloud igranje.

Izvor: B92, Zimo
Podeli

Iako su konzole poput novog PlayStationa i Xboxa, kao i premijum računari s top-hardverom i dalje san većine gejmera, bližimo se razdoblju u kojem snaga hardvera uopšte neće biti važna za uživanje u najjačim i najboljim igrama. One će isto tako moći da se igraju i na mobilnim uređajima, kao i na snažnim računarima i konzolama, a grafika i doživljaj igranja biće isti na svim tim uređajima.

Razlog zbog kojeg u vrhunskim igrama više neće biti potrebni vrhunski hardver i grafika nalazi se u cloud gejmerskim servisima. Sav procesorski i grafički zahtevan posao odvijaće se na udaljenim serverima i sve što će korisnicima biti potrebno jeste uređaj povezan na internet i pretplata na takav jedan servis.

Microsoft je već predstavio Xbox Game Pass Ultimate za igranje u cloudu koji je dostupan vlasnicima njihovih konzola, ali i mobilnih uređaja i PC-a, Sony priprema novi cloud servis, a i Google je još ranije predstavio servis za igre u oblaku - Stadia.

Prošle nedelje MSI je predstavio računar MSI MAG Trident S 5M namenjen gejmerima, koji se izdvaja po tome što nema zasebnu grafičku kartu, već ima samo integrisanu AMD-ovu grafiku. Naime, ovaj gejming računar kreiran je isključivo za igranje igara u oblaku i mobilne igre, odnosno za servise poput Xbox Game Pass Ultimatea pa mu bolja grafika od integrisane nije ni potrebna.

Računar se može konfigurisati sa osmojezgarnim AMD-ovim Ryzen 5700G procesorom s integrisanom Ryzen grafikom, ima dva M.2 SSD slota i do 64GB memorije.

Iz ove kompanije kažu da je računar kompatibilan s većinom gejmerskih cloud servisa, a dolazi i sa 30 dana besplatnog korišćenja Xbox Game Pass Ultimate servisa. Njegova primarna namena nije da se koristi kao klasični desktop računar, već kao zamena za gejming konzole.

Svi cloud servisi integrisani su u MSI-jev Game Stadium softver, pa se na tom mestu nalaze i igre za Android tako da se putem ovog računara može uživati i u omiljenim mobilnim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.