Vesti - Roland Garros 2021 -

Sudar generacija

Pred nama je toliko iščekivano finale Rolan Garosa, u kojem će se sastati Novak Đoković i Stefanos Cicipas (nedelja, 15.00).

MT
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako je pobeda nad Rafaelom Nadalom maltene jednaka trofeju, sigurno je da se srpski as njome neće zadovoljiti.

Novak je velikom rivalu posle gotovo četiri sata borbe naneo drugi poraz u Bulonjskoj šumi, prvi od 2015. godine i tako zakoračio ka GOAT "priznanju".

Đoković je tako odbio nalet "Bika sa Maljorke" u međusobnim duelima (30-28), ali što je važnije i sprečio da Španac stigne nadomak 14. trofeja na Rolan Garosu, 21. ukupno Grend slema.

Ono što je najbolji teniser sveta uradio Rafi, to isto Cicipas planira da uradi njemu.

Talentovani Grk je uspeo da staloženom igrom, ozbiljnim fokusom, stigne do prvog GS finala.

Prošle godine je u Parizu stao na pretposlednjem stepeniku, a "dželat" je bio niko drugi do naš Novak.

Srpski teniser je imao 2-0 u setovima i meč loptu u trećem, ali stvari su se iskomplikovale, otišlo se u peti set, gde je Novak, ipak, uspeo da se izdigne i deklasira mladog Grka, 6:1.

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Njih dvojica su odmerili snage i nedavno u četvrtfinalu Rima, kada je Cicipas možda čak i bio bolji, ali je Novak na sebi svojstven način, volšebno slavio.

Pored ova dva meča, Novak i Stefanos su se suočavali u još šest navrata. Đoković je pobedio u Madridu, Parizu i Dubaiju, a Cicipas u Torontu, prvom međusobnom duelu, kao i u Šangaju i Abu Dabiju.

Đoković je na ovom turniru, pored Rafe, najviše problema imao sa Lorencom Musetije (3-2), odnosno Mateom Beretinijem (3-1). Relativno lako je izašao na kraj sa Tenisom Sandgrenom, Pablom Kuevasom i Ričardasom Berankisom.

Cicipas je u poslednje vreme podigao formu, deluje kao najozbiljniji predstavnik mlađe generacije, a do meča za trofej je stigao rutinski, uz oscilacije samo u polufinalu protiv Aleksandera Zvereva, kada je ispustio 2-0, ali, ipak, ostvario pobedu.

Pre Nemca, uspeo je da pobedi i Žeremija Šardija, Pedra Martinesa, Pabla Karenja Bustu i Danila Medvedeva, dok je set izgubio samo od Džona Iznera.

Duel Novaka i Stefanosa biće svojevrsni sudar generacija, a nama ne preostaje ništa drugo, nego da uživamo i nadamo se novoj, 19. Grend slem tituli našeg asa.

Tok meča pratite u LIVE BLOGU B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.