Qatar 2022 -

Kamerun

Kamerun – lavovi su uvek opasni

Samjuel Eto je nekada na terenu predvodio Kamerunce, a sada vuče konce iz lože i predsedničke fotelje.

SS Kamerun
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grafika: SofaScore

Pita se, manje-više, za sve u tamošnjem fudbal i za selektora je postavio čoveka od poverenja i bivšeg saigrača, Rigoberta Songa, koji nema mnogo iskustva, ali je nekada bio nezamenljiv deo nacionalnog tima.

Usput je Eto pojačao konkurenciju u nacionalnom timu i uspeo da nagovori nekoliko igrača da se odluče za pasoš i dres popularnih "lavova". Između ostalih, i mladog reprezentativca Francuske Brajana Mbuema.

On, ali i druge novajlije, pokušaće da ojačaju relativno slab izbor pred selektorom Songom.

Kamerun ima sedam poraza u nizu na Mundijalima, a poslednju pobedu ostvarili su pre 20 godina na turniru u Japanu i Južnoj Koreji kada su bili bolji od Saudijske Arabije, upravo golom Samjuela Etoa.

U Katar se plasirao uz ogromnu dozu sreće, jer je u produžetku revanš meča baraža protiv Alžira došao do gola u gostima kojim je uspeo da izbori vizu.

Za razliku od prethodnih generacija kamerunskih reprezentacija, gde su fizička snaga i hitrina igrača dolazile do izražaja, aktuelna se oslanja mnogo više na tehniku, pas i igru po krilima.

U formaciji 4-4-2, najveće pretnje su napadači Erik Maksim Čupo-Moting i Vinsent Abubakar, a Švajcarci, Srbi i u trećem kolu Brazilci moraće da se čuvaju i Karla Toka Ekambija sa leve, odnosno, Mumija Ngamelea sa desne strane.

Vezni red je tanak, ali je ipak odbrana najslabija karika tima i biće pod velikim opterećenjem u sva tri meča u grupi, bez obzira što će na golu biti odlični čuvar mreže Intera Andre Onana.

Kamerun će svoju šansu tražiti u prva dva susreta protiv Evropljana, Švajcarske 24. i Srbije 28. novembra, ali se ona ne meri u velikim procentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa G: Copy Russia, paste Qatar

Grupa u kojoj je Srbija ove godine u Kataru, gotovo da je preslikana onoj koju "orlovi" nisu prošli u Rusiji 2018.

SSIzvor: B92 Srbija, Švajcarska, Brazil, Kamerun
Podeli

Tada su u grupi bili Brazil, Švajcarska i Kostarika, umesto koje je tu sada Kamerun.

Srbija najpre igra 24. novembra protiv Brazila koji je, ako ne jači, onda makar uigraniji nego pre četiri godine i ovog puta jedan je od favorita za titulu predvođen Nejmarom, Vinisijusom, Kasemirom...

Drugi meč na šampionatu izabranici Dragana Stojkovića igraće protiv Kameruna, 28. novembra u jutarnjem terminu. Predvode ih odlični napadači Erik Maksim Čupo-moting i kapiten Vinsent Abubakar uz pomoć Tota Ekambija, te sjajnong golmana Andrea Onane.

Svi vrlo dobro znamo šta je doneo i sa sobom odneo duel Srbije i Švajcarske u Kalinjingradu, a sada u Dohi deluje da bi više fudbal trebalo da bude u prvom planu, nego politika.

Ipak, opet će opasne pretnje na terenu biti Đerdan Šaćiri i Granit Džaka, ali i Bris Embolo, Đibril Sou i ostali ofanzivci u timu Murata Jakina.

Srpska grupa ukršta se sa onom u kojoj su Portugalija i Urugvaj favoriti za prolaz ispred Gane i Južne Koreje.

Detaljnije o timovima iz grupe G možete čitati u posebnim tekstovima:

* Brazil
* Srbija
* Švajcarska
* Kamerun

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.