Statistika kaže: Tajus Džons najbolji plej ikada

Košarkaš Memfisa Tajus Džons je najbolji plejmejker, pa i igrač uopšteno, u istoriji NBA po jednom statističkom parametru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U pitanju je broj asistencija pre izgubljene lopte, a Džons napravi 5.2 uspešna dodavanja za koš pre nego što "proda" loptu. Po tome je jedini igrač ikada koji prelazi brojku od pet asistencija pre greške.

U obzir su uzeti samo igrači koji imaju preko 1.500 asistenciaj tokom karijere, te stoga na listi nema npr. igrača Denvera Montea Morisa koji tokom regularnog dela sezone beleži 4.77 asistencija pre izgubljene lopte, ali još uvek nije stigao do ukupnog broja asistencija koje predstavljaju donju granicu kako bi mogao da se uvrsti.

Iza Džonsa se nalaze Magsi Bougs sa 4.7 asistencija, nekadašnji košarkaš Čikaga Džon Pekson sa 4.2 i Kris Pol sa okruglo četiri. Uz dužno poštovanje prema pleju Grizlisa, ali bilo koji statistički podatak koji njega stavi ispred Pola više govori o varljivosti statistike nego realnom stanju stvari.

Džons nije bio na svom nivou u poslednjem meču plej-of serije sa Minesotom, te je na četiri asistencije zabeležio dve izgubljene lopte, kao i 10 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 66 sledeca idi na stranu