- SP Košarka - Kina 2019 -

"Sistem sa 'prozorima' funkcioniše... Savezi su odgovorni za otkaze igrača"

Novi generalni sekretar Andreas Zagklis se obratio javnosti po završetku Svetskog kupa u Kini.

SVIzvor: B92
Podeli
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

On je govorio o mnogim temama, ali je centar pažnje bio problem sa igranjem, odnosno neigranjem najvećih zvezda svetske košarke na smotri najboljih nacionalnih košarkaških timova.


"To je problem koji svaki savez mora sam da reši, naročito američki i kanadski. Naša uloga je prilično delikatna, naš posao nije da sklapamo ekipe timova. Mi moramo da postavimo binu, da napravimo jednake uslove za sve timove, a svaki savez ima svoj način za odnos za igračima. Bilo je mnogo diskusije oko američkog tima. Mislim da bi američka košarka trebalo da analizira tu situaciju, a potom da razgovaramo, u vezi sa nekim uslovima koje smo postavili za ovaj turnir. Moram da kažem ovo, kada igrači na startu odluče da igraju, onda se sve zna. Mi verujemo da se ovde radi o nečemu što nema veze sa turnirom. Naravno, svaki igrač ima svoje razloge, ali je važno reći da smo se mi trudili da poboljšamo uslove za igrače. Da, putovanja između gradova su bila izazov, ali sam ja lično posetio hotele i mesta na kojima igrači borave. Dakle, individualna je stvar da li je neka ekipa imala nekog igrača ili nije. Ne zaboravimo da je gotovo svaki tim, osim SAD i Kanade, imao gotovo sve svoje NBA igrače
", rekao je Zagklis.

Prvi čovek FIBA je u tom delu propustio da navede da brojne reprezentacije nisu čak ni stigle do Kine jer u kvalifikacijama nisu mogle da računaju na svoje najbolje igrače.

Sistem "prozora" je prema Žagklisu, sistem koji "radi".

"Dizajnirali smo novi sistem za četvorogodišnji krug. Testirali smo prvu polovinu i zadovoljni smo. Uticaj kvalifikacija na zemlje koje su ih igrale je veoma pozitivan. Glavna poruka je da su nam potrebne domaće utakmice za nacionalne timove. Prilagođavanja, naravno, mogu da se dogode pošto napravimo evaluaciju prvog ciklusa. Već ste videli da smo prebacili kontinentalne kvalifikacije u februar, a ne u novembar. To je prilagođavanje koje je napravljeno posle konsultacija sa savezima i ligama"
, dodao je Zagklis.

Mnoge reprezentacije su negodovale zbog velikog broja putovanja tokom Svetskog kupa, ali prvi čovek FIBA ističe da ovo nije prvi put da se takmičenje organizovalo u više gradova.

"Prvi put su utakmice igrane simultano u različitim gradovima. Transferi timova su bili izazov i o tome ćemo razgovarati", istakao je.

On je istakao i da je širenje Svetskog kupa na 32 reprezentacije "prirodna evolucija".

"Moramo da damo ostatku sveta priliku da uhvati priključak. Čak 80 reprezentacija je igralo u kvalifikacijama... Kalenadar ne može sve da učini srećnima, datumi turnira su stvar kompromisa. Za sada ne planiramo da promenimo vreme održavanja Svetskog kupa 2023. godine, ali ćemo razgovarati o svemu
", rekao je.

On je odgovorio i na izjavu bivšeg selektora Litvanije Jonasa Kazlauskasa da FIBA pravi sistem koji je dobar za Filipine, ali uništava evropsku košarku.

"Poljska i Češka su bile u četvrtfinalu? Jesu... Nacionalni timovi moraju da imaju kontinuitet i program. Te ekipe su pokazale kako se košarka širi na nova tržišta", dodao je Zagklis.

Govorio je i o kontroverznoj odluci sudija koja je izbacila Litvaniju iz takmičenja.

"Sudije su pripremljene na najbolji način, FIBA je mnogo investirala u njihove treninge. Naravno, greške su deo igara, ali greške imaju i posledice. Zato posle svake utakmice se oglašavamo i priznajemo greške, zato su trojica arbitara suspendovani...", dodao je.

On je istakao i da FIBA namerava da izgradi još bolji Svetski kup, ali ne kako bi "oštetila" Olimpijske igre, za koje kaže da su najvažniji sportski događaj na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.