- SP Košarka - Kina 2019 -

FIBA razmatra da olakša putovanja učesnicima Svetskog prvenstva

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da će razmotriti zahteve ekipa vezano za putovanja na narednom Svetskom prvenstvu.

SNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Na turniru u Kini brojne reprezentacije su kritikovale format takmičenja, jer su u nokaut fazi morale daleko da putuju, što im nije ostavilo mnogo vremena za pripremu utakmica.

Pojedine reprezentacije suočile su se sa velikim izazovima putovanja u najvažnijem delu Svetskog prvrnstva u Kini.

Brojne ekipe žalile su se na to što su pobednici polufinala Španija i Argentina imale dva dana pauze, a poraženi polufinalisti Australija i Francuska samo jedan dan.

FIBA je navela da su "logističke glavobolje bile neizbežne", pošto su se na turniru u Kini igrale rekordne 92 utakmice za 16 dana i to u osam gradova. Naredno Svetsko prvenstvo održaće se 2023. godine u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

"Nakon što sam to iskusio, na papiru ponekad izgleda savršeno. Ali, onda vidite i nesavršene aspekte toga. To su stvari koje smo spremni da unapredimo u budućnosti", rekao je generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis.

Dosadašnji selektor Srbije Aleksandar đorđević, koji je u subotu podneo ostavku, rekao je da bi sve ekipe trebalo da imaju isto vreme za odmor kako turnir odmiče. Takođe, rekao je i da je ubacivanje tolikog broja utakmica u kratkom vremenskom periodu uticalo na kvalitet igara kako je turnir odmicao.

Govoreći o olimpijskim kvalifikacijama, Zagklis je rekao da Fiba ne planira dugo da čeka sa objavom datuma i mesta održavanja. Do sada su plasman na Igre 2020. godine obezbedili domaćini, SAD, Španija, Francuska, Argentina, Nigerija, Iran i Australija, a 24 ekipe, među kojima i Srbija, će se boriti za preostala četiri mesta.

Pobednici četiri kvalifikaciona turnira plasiraće se na Igre u Tokiju 2020. godine. Zainteresovane zemlje moraće da plate naknadu ako budu izabrane za domaćine kvalifikacionih turnira. Zagklis je rekao da će se turniri održati na različitim kontinentima, pošto Fiba i Međunarodni olimpijski komitet žele da se košarka popularizuje u što više delova sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.