- SP Košarka - Kina 2019 -

Rakočević: Psihološki pad, mnogo nedostajao Teodosić

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević rekao je da je mnogo stvari uticalo na ispadanje reprezentacije Srbije u četvrfinalu Svetskog prvenstva.

MTIzvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

"U neku ruku me jeste iznenadio. Mi smo bili favoriti pred početak SP, imali smo savršen skor u pripremnom periodu. Međutim, desilo se nekoliko stvari kao što su povrede Teodosića i Milosavljevića, pa onda situacija sa Vasilijem Micićem, što je sigurno dosta uticalo na našu igru i mentalnu snagu. Teodosić je jedan od naših najboljih igrača i vođa ekipe i bez njega je potpuno druga priča“, rekao je Rakočević.

Rakočević kaže da ovakvi mečevi, kao što je četvrtfinalni u nokaut fazi, može da promeni sve.

"Nažalost, nismo uspeli da pobedimo utakmicu u četvrtfinalu, koja diktira da li je prvenstvo uspešno ili neuspešno. To je i draž košarke, ali i opasnost, jer samo jedna utakmica može da promeni sve. Takve stvari se dešavaju, a ove godine su se desile nama", rekao je Rakočević Tanjugu.

Za razlog loše i nekarakteristične igre izabranika Aleksandra Djordjevića u četvrtfinalu SP, Rakočević navodi da je psihološki pad usledio posle poraza od Španije.

"Moguće je da su momci psihološki pali posle poraza od Španije, koji je isto bio neočekivan. Košarka je emotivan sport, utakmice se igraju dan za danom i ponekad je teško vratiti se u normalan mod. Imali smo dosta loš dan protiv Argentine, oni su igrali fenomenalno. Nismo uspeli da rešimi te njihove neke akcije iz "pikenrola" i dodavanja na šut za tri poena, to nas je koštalo", kaže Rakočević, član tima koji je u Indijanapolisu 2002. godine osvojila svetsko zlato.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Srbija je na Mundobasket otišla u najjačem sastavu u odnosu na prethodna takmičenja, na kojima je sa prosečnim sastavom stizala do finala. Bivši kapiten Crvene zvezde navodi da ne postoji jedan razlog zašto ekipa koju su činili izraziti pojedinici nije uspela da se poveže na najbolji način u utakmici protiv Argentinaca.

"Ne može sada ništa definitivno da se kaže. Ne postoji jedan razlog. Slabiji dan u najvažnijoj utakmici je rešio sve. Da smo pogodili koji šut više, da smo bolje odigrali odbranu, sada bi bio drugačiji scenario. Nekoliko lopti, nekoliko odluka može da promeni tok očekivanja i rezultat", dodao je Rakočević.

Meč između košarkaša Srbije i SAD pre početka SP najavljivan je kao poslednji na turniru, međutim ove dve ekipe igraće od 13 sati za plasman od 5.do 8.mesta.

"Snaga ekipe i individulna snaga igrača se pokazuju i u tome koliko brzo uspevaju da se dignu iz loših situacija. Verujem da ćemo odigrati utakmicu maksimalno i da ćemo pobediti. Imamo mnogo veći kvalitet od Amerikanaca. Igra se po prvilima FIBA, tu je naša prednost. Iako nam pobeda neće doneti direktan plsaman na Olimpijske igre, bitno je da se pobedi, jer postoji neki rivalitet izmedju njih i nas. Verujem i dalje da smo najbolja reprezntacija, uključujući i njih. Treba pobediti tu utakmicu, jer i sledeće godine možemo da se susretnemo sa njima", zaključio je Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.