- SP Košarka - Kina 2019 -

SP 2014: Srbija – šampion ostatka sveta

Košarkaška lopta je od 2010. do 2014. godine prošetala Evropom i sačekala najbolje svetske reprezentacije u Španiji.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Starsport: Pedja Milosavljevic
Starsport: Pedja Milosavljevic

Na smotru najboljih nacionalnih timova vratio i se i Aleksandar Đorđević, s namerom da objedini pehare u dve kategorije, igračkoj i selektorskoj.

U Španiju je sa velikim ambicijama stigla i reprezentacija SAD, u pokušaju da potvrdi da se na severnoameričkom kontinentu igra najbolja košarka, čak i ako se izmesti u pravila koja propisuje FIBA.

Ako je četiri godine ranije duel Srbije i SAD sprečen gaženjem linije Kerema Tundžerija, onda je u nešto pitomijem okruženju bilo manje-više očekivano da veliki rivali konačno odmere snage.

Slično Ivkovićevoj postavci snaga, Đorđević je na raspolaganju imao mlad sastav, u kome su samo kapiten Nenad Krstić (31) i tada nabolji centar domaće lige 33-godišnji Raško Katić imali iskustvo življenja u četvrtoj deceniji.

Milošu Teodosiću, Nemanji Bjelici, Stefanu Markoviću su se pridružili vršnjaci Miroslav Raduljica i Vladmir Štimac, a uz mlade ratnike Radničkog iz Kragujevca Nikolu Kalinića (22), Stefana Jovića (23) i Stefana Birčevića (24) išao je i najmlađi - Bogdan Bogdanović, u tom trenutku najveća zvezda u usponu srpske košarke.

Starsport: Pedja Milosavljevic
Starsport: Pedja Milosavljevic

Egipat je na startu bio laka prepreka (85:64), ali je izlazak iz poraza u duelu sa Francuskom (74:73) bio prvi pravi test za igrače i stručni štab.

Pobedu nad Iranom (83:70), pratio je poraz od Brazila (81:73), a i prvi susret sa Španijom posle skidanja krune četiri godine ranije je završen u korist domaćina - 89:73.

Kao i 2006. godine - četvrta pozicija na kraju takmičenja u grupi, dve pobede, tri poraza, poljuljan gard, ali uz jaku veru u sebe što je kao rezultat donelo eliminaciju Grčke na startu nokaut faze (90:72).

Osmina finala je donela pravi revanš Brazilu za poraz u prvoj fazi (84:56), posle čega je usledila pobeda nad Francuskom za plasman u finale (90:85).

Konačan obračun Srbije i SAD je išao na ruku selekciji igrača iz NBA lige - 129:90.

Svetska medalja se vratila u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.