- SP Košarka - Kina 2019 -

SP 2006: Španci u četvrtfinalu – zbogom Jugoslavijo

Daleki istok je prethodni put bio domaćin smotre najboljih košarkaških reprezentacija zemalja sveta 2006. godine.

Spasoje Veselinović
Podeli
foto: Pedja Milosavljevic
foto: Pedja Milosavljevic

Od 19. avgusta do 3. septembra te godine organizator Svetskog prvenstva u igri između obruča bio je Japan.

Posle 20 godina kartu za takmičenje dobile su 24 države, u periodu posle Mundobasketa u Španiji, na kom je Jugoslavija osvojila bronzanu medalju, za pehar se borilo po 16 timova.

Reprezentacija države istih karakteristika, ali drugačijeg imena je pod selektorskom komandom štaba na čelu sa Draganom Šakotom je učešće završila u četvrtfinalu, porazom od budućeg šampiona, nacionalnog tima Španije.

U prvoj fazi takmičenja ekipa koju su činili, između ostalih, veteran Igor Rakočević, NBA igrač pred krajem karijere Darko Miličić, prekaljeni domaći igrači Ognjen Aškrabić, Goran Nikolić, Miroslav Raičević i Marko Marinović, te talentovani Uroš Tripković i Kosta Perović, ostvarila je dve pobede iz pet odigranih utakmica.

Porazi od Nigerije (82:75) i Francuske (65:61) su praćeni pobedama nad Libanom (104:75) i Venecuelom (90:65), uz konačni poraz od Argentine (83:75).

Neuspeh u duelu sa afričkom reprezentacijom na startu turnira koštao je Srbiju i Crnu Goru bolje pozicije u konačnom plasmanu Grupe A.

Šakotina grupa igrača je završila prvu fazu na četvrtoj poziciji, što je značilo četvrtfinalni duel sa prvoplasiranim timom iz Grupe B.

Zahuktala selekcija Španije je u drugi deo igrice ušla sa svih pet pobeda i koš razlikom +140, pa je eliminacija tima koji je otputovao uz himnu Hej Sloveni bila neizbežna.

Braća Gasol, Rudi, Navaro, Kalderon, Rejes, Garbahosa, Serhio, Berni i ostali velikani svetske košarke su preskočili su Litvaniju, namučili se sa Argentinom, a potom dozvolili Grčkoj da postigne 47 poena u finalu i osvojili prvu i jedinu svetsku medalju u istoriji svoje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.