2024 Žreb u Melburnu: Novak na putu ka desetom - Kecamnov as - Australian Open 2023 - Sport - B92.net
Kecamnov as - Australian Open 2023 -

Žreb u Melburnu: Novak na putu ka desetom

Žreb Australijan opena dao je rekorderu Novaku Đokoviću relativno dobar put ka jubilarnoj, desetoj kruni u Melburnu.

Zoran KecmanIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako se ni za jedan grend slem žreb ne može reći da je lagan, tako ne može ni za ovaj, jer krajnji put do šampionskog trona zavisi od brojnih faktora, a ponajviše od onog ko ima šampionske aspiracije.

Čini se da je Novak Đoković, ušavši u australijsko leto nešto ranije nego inače, napravio dobar potez, što se pokazalo osvajanjem pehara na pripremnom turniru u Adelejdu.

Zalet je uhvaćen, Novak je "osetio lopticu" i ritam mečeva, proverio puls australijske publike, a konačno, čini se da je sve u redu i sa zadnjom ložom koja mu je zadavala izvesne tegobe tokom turnira.

Naoružan ogromnim motivom da se ove godine publici u Melburnu prikaže u starom svetlu, jer sticajem okolnosti, to mu nije bilo dozvoljeno 2022. godine, Novak će svakako krenuti na šampionsku misiju svestan da je dosta toga u njegovim rukama.

Džon Mekinro, šampion ogromnog iskustva, pametno ga je upozorio da maksimalno kontroliše emocije, koje će u tom spektru očekivanja, sigurno doseći vrhunac kada od ponedeljka budu krenule bitke za Norman Bruks trofej.

Međutim, Novaku nije bio ni potreban savet Big Meka - ako neko ima u malom prstu sve što je potrebno znati da bi se došlo do pehara u Melburnu, onda je to bez sumnje Novak Đoković.

Ovo je, jednostavno rečeno, njegov turnir. Njegov najuspešniji grend slem turnir.

Nije samo pisanje novog rekorda i povećanje brojke sa devet na deset trofeja u Australiji na talonu – tu je odavno i ona bitka sa Rafaelom Nadalom, koji je prošle godine, iskoristio činjenicu da je Đokoviću zabranjeno igranje na turniru i teniskom rečnikom rečeno, napravio brejk.

Svakako da će taj momenat biti važan – Novak će, kao što to Rafa čini u Parizu, želeti da mu pokaže da je to njegova teritorija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novakov put u Melburnu kreće od Španca Roberta Karbaljesa Baenje, 75. tenisera sveta, koji u Melburnu nikada nije stigao dalje od drugog kola.

A i to samo jednom, 2021. godine kada je glatko izgubio od Danila Medvedeva.

Reklo bi se, idealan protivnik za Đokovića za otvaranje turnira, za opipavanje pulsa, za razigravanje za dalje izazove.

To će im biti drugi okršaj do sada, i ponovo u prvom kolu grend slema, pošto ga je Novak lako pobedio i 2019. na startu US Opena, kada mu je prepustio samo devet gemova.

Ni meč druge runde, gde ga očekuju ili Francuz Enco Kuako ili Ugo Dalijen iz Bolivije, ne predstavlja ništa drugačiji izazov za Novaka, to će biti meč iste specifične težine.

Sa Francuzom nikada nije igrao, dok je tenisera iz Bolivije glatko dobio na Olimpijskim igrama u Tokiju, 6:2, 6:2.

Tek od trećeg kola može se reći da za Novaka ide ozbiljniji posao.

Ne bude li u toj rundi srpskog duela sa Laslom Đereom, koji je Novaka namučio proletos na Beograd openu, Novak bi svakako mogao da odmeri snage ili protiv Grigora Dimitrova ili Aslana Karaceva.

Bugarin odavno igra po sistemu toplo-hladno i kada ima svoj dan, može da bude veoma nezgodan za bilo koga, ali Novak u Melburnu je svakako prevelik izazov za njega, pogotovo jer u pobedama vodi sa 9:1 i nikada od Bugarina nije izgubio na grend slemu.

Aslan Karacev je baš na Australijan openu 2021. iznenadio teniski svet kada je pravo niotkuda stigao do polufunala gde je izgubio baš od Đokovića, 6:3, 6:4, 6:2.

Posle toga, bilo je kod ruskog tenisera uspona i padova, dobio je Novaka na Beograd openu 2021. godine, ali Srbin je tada bio u fazi traženja igre i igralo se na najsporijoj podlozi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mnogo interesantnije moglo bi da bude odmeravanje u osmini finala, naročito ako se tamo nađu za Novaka uvek neugodni Pablo Karenjo-Busta ili miljenik domaće publike, Aleks de Minor.

Protiv Španca, Novak ima skor od 4:2, ali ta dva poraza došla su u bolnim trenucima - prvi kada je Novak suspendovan sa US Opena 2020. godine, kada je baš na meču sa Karenjom-Bustom pogodio u vrat linijskog sudiju, a drugi putu meču za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Karenjo-Busta ume da svojim stilom igre namuči protivnika, dok bi meč protiv Aleksa de Minora bio prvi na zvaničnim takmičenjima i samim tim nezgodan jer se uslovno rečeno, igra pred australijskom publikom.

Međutim, nesumnjivo je da Novak u svom arsenalu ima daleko više nego potencijalna dva rivala u ovoj fazi turnira.

Od četvrtfinala, praktično, svaka prepreka ima veliku težinu.

Četvrtfinale bi Novaku moglo da ponudi duele sa igračima kakvi su Andrej Rubljov, peti nosilac, ili Holger Rune, koji je deveti “kosturaš”.

Danac je u novembru u finalu Mastersa u Parizu pobedio Novaka, dok je Rubljov slavio u finalu Beograd opena 2022.

Novak na tvrdoj podlozi je ipak previše za Rusa, ne samo zbog toga što je dobio oba prethodna duela, na poslednja dva ATP Tur finala, u takmičenju po grupama.

Što se tiče Runea, nesumnjivo je reč o igraču koji je budućnost tenisa i koji pritom ima veliku hrabrost da kaže da ima osećaj da može da trijumfuje na Australijan openu.

Sa Novakom je igrao prvi put na US Openu 2021. gde je, naročito u prvom setu prikazao šta sve ume, ali to nije bilo dovoljno da se pobedi šampion kalibra Đokovića.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Konačno, ne budu li u četvrtfinalu ni Rubljov ni Rune, već sa Novakom sve bolji Nik Kirjos, jasno je kakve bi magnitude bio taj okršaj.

Finale pre finala za Australijance, repriza njihovog okršaja od prošlog leta za trofej na Vimbldonu. Blokbaster prvog tipa, magnet za sve i sasvim drugačiji okršaj od onog egzibicionog, održanog u četvrtak pred rasprodatim tribinama Rod Lejver arene.

Eventualno polufinale, Novaku bi moglo da nametne okršaj sa drugim nosiocem, Kasperom Rudom, Amerikancem Tejlorom Fricom, Nemcem Aleksanderom Zverevim ili Mateom Beretinijem.

Taj korpus mladih snaga svakako bi ponudio dodatni izazov, ali bi Đoković, sa svim što ima iza sebe, svakako bio favorit da trijumfuje.

Rud u Melburnu nije imao posebnih uspeha, Fric je znatno napredovao protekle sezone, dok Mateo Beretini sa Novakom na grend slemovima jedino nije još igrao u Australiji, u prethodna četiri duela (sve četiri pobede Đokovića).

Aleksander Zverev, u situaciji kada se vraća tenisu posle više od pola godine pauze zbog povrede stopala, teško da je već na startu sezone u formi koja bi dovela u pitanje Novakovu pobedu. Ipak, sa njegovim stilom igre i ubitačnim servisima, uvek se mora biti oprezan.

Konačno, finale u kom bi Novak igrao sa Rafaelom Nadalom, ili Danilom Medvedevom, bilo bi zaista nešto spektakularno i o tome je izlišno govoriti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema žrebu, reklo bi se da veće izglede da se tu nađe ima Rus, koji će pokušati da se po treći put uzastopno plasira u finale Melburna, pošto je u protekle dve godine gubio baaš od Đokovića i Nadala.

Za njega bi potencijalno nezgodan meč mogao da dođe u trećem kolu protiv Sebastijana Korde, finaliste Adelejda, dok bi dalje mogli da slede dueli sa Hurkečem, Rafom Nadalom u četvrtfinalu, te Cicipasom ili Ožeom-Alijasimom u polufinalu.

Nadal je druga priča – pitanje je koliko je teniser iz Manakora stvarno spreman za odbranu trona u Australiji, posebno ako se ima u vidu da je dva pripremna meča na Junajted kupu izgubio.

Mladi, veoma talentovani Britanac Džek Drejper, 40. na ATP listi, nikako nije dobar protivnik za prvo kolo i dosta je onih koji su mišljenja da će za Nadala to biti veoma izazovan test.

Brendon Nakašima ili Mekenzi Mekdonald su potencijalni rivali u drugoj rundi, Jošihito Nišioka u trećoj, a Frensis Tijafo, Rafin dželat sa US Opena prošle sezone, u osmini finala.

Prospekt sudara sa Hurkečem/Medvedevim ili Kordom u četvrtfinalu, dodatno usložava posao za Španca, koji bi mogao da ide na Stefanosa Cicipasa u polufinalu.

Jednostavno, veoma težak zadatak za Nadala pre finala, ali ne i nerešiv.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što se tiče ostatka srpskog teniskog korpusa u Melburnu, reklo bi se da Dušan Lajović nije imao sreće pri žrebu.

Denis Šapovalov, 20. nosilac, neugodan je rival za prvo kolo, posebno jer Dušan već neko vreme, nije u formi.

Dve grend slem pobede tokom cele prošle godine na slemovima, ne obećavaju previše, ali Dušan ume da se motiviše maksimalno kada igra protiv zvučnih imena.

Laslo Đere se sastaje sa kvalifikantom Zizuom Bergom iz Belgije, igračem koji je totalna nepoznanica, dok bi u drugoj rundi išao na boljeg iz duela Dimitrov/Karacev.

Okršaj Filipa Krajinovića i Holgera Runea, svakako bi mogao da bude veoma uzbudljiv. Nisu do sada igrali, Danac je u velikom usponu i deseti je na svetu, sa ogromnim ambicijama u novoj sezoni.

Filip je u Melburnu umeo da odigra veoma zanimljive mečeve, valja imati na umu da je prošle godine naterao Danila Medvedeva da igraju pet setova.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Inače, prvo kolo nudi nekoliko potencijalno interesantnih duela.

Stefanos Cicipas igra sa Kventinom Halisom, momkom koji je nedavno u Adelejdu izgubio u dva taj-brejka od Novaka Đokovića.

Kajl Edmund će testirati spremnost Janika Sinera da ode daleko na ovom turniru, dok će učenik Marjana Vajde, Aleks Molcan igrati sa preiskusnim Stanom Vavrinkom.

Duel Andreja Rubljova i Dominika Tima, svakako je spektakularan za prvo kolo grend slema, baš kao i onaj između Matea Beretinija i Endija Marija.

Mnogo eksplozivno moglo bi da bude u okršaju Tanasija Kokinakisa i Fabija Fonjinija, tako da nam Melburn, već od samog starta nudi mnoštvo uzbuđenja.

Ipak, samo jedan će na kraju završiti sa peharom u rukama, a sve prognoze kažu da najviše izgleda za to ima onaj koji je obeležio turnir u proteklih 15 godina, Novak Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.