Vesti - Australian Open 2022 -

Neuništivi Nadal od 0-2 do titule u Melburnu!

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je titulu u Melburnu, pobedom nad Danilom Medvedevim u finalu.

MTIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je do trijumfa stigao posle preokreta i pet sati i 28 minuta igre – 2:6, 6(5):7, 6:4, 6:4, 7:5.

Nadal je uspeo da stigne do 21. Grend slem titule, čime je na večnoj listi pobegao najvećim rivalima, Rodžeru Federeru i Novaku Đokoviću.

Španac je po šesti put igrao za trofej u Australiji, a slavio je prvi put posle 2009. godine, a ovaj uspeh doneo mu je i mali skok na ATP listi – sa šeste na petu poziciju.

Do pobede je stigao na neverovatan način – imao je dva seta zaostatka, ali je nekako pronašao ritam u nastavku i uz veliku podršku sa tribina stigao do preokreta.

Dosta je grešio Nadal tokom uvodna dva seta, Medvedev je bio neprelazan sa osnovne linije, međutim, stvari su se okrenule negde od sredine trećeg seta, kada je Bik sa Majorke najavio čudo, do kojeg je na kraju i stigao, uz komplikacije u finišu odlučujućeg seta.

Servirao je na 5:4 za titulu, ali je pretrpeo brejk. Do istog je stigao već u sledećem gemu, da bi u 12. bio sigurniji, te konačno priveo meč kraju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od starta duela Medvedev je bio taj koji je više pretio na riternu i tako stavljao na muke Španca

Nadal je prve probleme izbegao u uvodnom gemu, koji se igrao na razlike, da bi prve brejk lopte spasao u narednom.

Medvedev je svoje rešavao lako, bez većih poteškoća, da bi do brejka, sa nulom, stigao u petom gemu.

Nastavio je u istom ritmu, bio kao zid sa osnovne linije, vraćao sve, te u sedmom gemu još jednom oduzeo servis rivalu, ponovo bez izgubljenog poena.

Medvedev je prvi set rešio u svoju korist posle 42 minuta igre, pre svega zahvaljujući manjem broju neiznuđenih grešaka (5:16) i boljem procentu osvojenih poena na svom servisu.

Drugi set je bio mnogo interesantniji, neizvesniji, trajao je duplo duže, a Medvedev se tokom ovog perioda tri puta nalazio u teškoj situaciji.

EPA-EFE/JOEL CARRETT
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Grafika SofaScore

Najpre je Nadal u četvrtom gemu II seta prvi stigao do brejka, ali ga je u sedmom ispustio.

Činilo se da će novi brejk Španca u osmom gemu odlučiti pobednika ovog dela meča, međutim, maratonski deveti gem, u kojem je Nadal imao set loptu, na kraju je rešio Danil, iskoristivši petu brejk šansu.

Taj gem je bio na minut-dva prekinut, jer je jedna navijačica uskočila na teren, kako bi pokazala transparent podrške migrantima u Australiji.

Drama je nastavljena u taj-brejku, kada je Medvedev imao mini-brejk zaostatka (3:5), ali je vezao četiri poena i na spektakularan način stigao na set do titule.

Delovao je Nadal na startu trećeg seta za nijansu svežije, imao je brejk šansu, ali je nije iskoristio.

Nakon još jednog maratonskog, usledila su tri relativno brza gema, da bi u šestom Medvedev imao tri vezane brejk prilike. Španac je bio spretan kada je bilo najbitnije, Rus je nekoliko loptica poslao u aut, čime je neizvesnost duela produžena.

Kazna za Medvedeva stigla je u devetom gemu, kada je Nadal, sjajnim pasing-šotom, iskoristio drugu brejk loptu, a ubrzo, posle 64 minuta smanjio rezultat u setovima.

Interesantno, Medvedev je bio taj koji je na početku IV seta prvi stigao do dve brejk lopte, ali ga je u tim momentima izdao bekhend.

Usledila je serija brejkova – prvo ga je napravio Nadal, pa Medvedev, da bi onda Španac, ispostaviće se, stigao do ključnog za ovaj period.

Imao je Rus šansu u osmom gemu da se ponovi vrati u igru, ali je propustio dve brejk lopte, što je Nadal iskoristio i posle malo više od sat vremena, uveo ovaj duel u odlučujući set.

Nadal je u dobrom ritmu započeo i odlučujući set, stigao do prve brejk lopte, ali je Rus nekako preživeo.

Nakon nekoliko mirnijih gemova, Nadal je u petom prvo propustio dve šanse za brejk, da bi kod treće, projektilom iz forhenda načinio krupan korak da pobedi.

Imao je Medvedev tri brejk šanse u narednom gemu, kada je Nadal odbio nalet, ali to nije uspeo da učini u gemu u kojem je servirao za meč.

Ipak, drama se nastavila, a Nadal je u 11. gemu sačekao grešku Medvedeva iz forhenda na brejk lopti, a onda u narednom bio sigurniji i na kraju slavio.

Tok meča mogli ste da pratite UŽIVO u LIVE BLOGU B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.